Kötött pálya

vasút, városi közlekedés, út, térkép, utazás - erminavet (Tevan Imre)

Magyar vasút ma

1 város, 1 villamos

Utazás Transzibériába

MD, a mi motorvonatunk

Vasutasok dolgoznak

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2010.02.25. 15:00 erminavet

Ingyen utazhatunk első osztályon a vonatokon, vagy csak hülye a minisztérium? - Visszásságok vasutunk világából 64.

Az első kérdésre szerintem nem a válasz, a másodikra adandó választ meg mindenki fogalmazza meg magának. De nézzük, miről van szó?

A közlekedési minisztériumnak így sikerült kiadnia a vasúti és buszos közösségi közlekedés idei árrendeletét:

A fejlécben a b) jelű oszlopot kell nézni. Elsőosztályú vasúti menetrendet sikerült gépelnie valakinek elsőosztályú vasúti menetjegy helyett, és akiknek ellenőrizniük kellett volna a munkáját, szintén nem vették észre, úgyhogy így jelent meg a közlönyben a hatályos rendelet.

Aki ezt elküldte nekem, úgy véli, hogy mivel ezek szerint február eleje óta nincsenek meghatározva az elsőosztályú jegyek árai, így bárki ingyen utazhat. Szerintem nincs igaza, például azért, mert az árrendelet maximális árakat határoz meg (ez a jogszabály neve is), tehát legfeljebb maximális ár nincs, a vasúti szolgáltatók tetszőleges áron adhatják az elsőosztályú jegyet. Ők meg éppen annyiért adják, amennyiért a táblázat szerint a menetrendet kéne.

Ne próbáljunk tehát valamiféle ingyenjeggyel utazni a vonaton, inkább csak kacagjunk egyet, és elmélkedjünk, milyen színvonalú munka folyik a szaktárcánál.

29 komment

Címkék: politika r vasút jegy tarifa vvv vvv pol


A bejegyzés trackback címe:

https://kotottpalya.blog.hu/api/trackback/id/tr661789813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2010.02.25. 16:03:30

Én egy elsőosztályú menetrendnek is örülnék, ha létezne.

Kixx 2010.02.25. 16:37:10

Ott hibázod el, hogy munkát feltételezel egy minisztériumban.

Thrasher 2010.02.25. 16:57:05

mondjuk ebbe kicsit köcsögség belekötni, ezt még simán elnézheti akár több ember is
nem ettől olyan a színvonal, amilyen

záporjózsi 2010.02.25. 17:02:27

@Kixx: Juss be és csináld jobban.

A jogszabálykeresőben is így van...

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2010.02.25. 17:48:33

@záporjózsi:
Az ilyen hozzáállást nem szeretem, ilyenkor nagyon bunkó és morbid tudok lenni. Tehát ha egy orvos anyád gyomorműtétje végén, a hasüregben felejt, majd belevarr egy ollót, egy törött szikét és egy 20x20as gézlapot, és ezen szakszerű tevékenysége halált okoz, akkor te feljelented műhiba miatt, vagy csak legyintesz, hogy áá, ha bemegyek én sem csinálom jobban? Lehet konzervet pakolni a Tescoban, ha máshoz hülye az ember, nem kell minisztériumban dolgozni. Ez pedig nem elgépelés, azzal nem is lenne gond, az előfordul mindenkivel. Ezen annyi látszik, hogy lövése nem volt az egészről aki írta. Mellesleg a mondatod sajnos nagyon is életszerű. Nem elég ha jobban tudnád csinálni, be is kell oda jutni....

manmachine · http://nagykrisztian.com 2010.02.25. 18:04:42

Nem hiszem, hogy elgépelte a szót. Valószínűleg a szövegszerkesztő vagy táblázatkezelő a "menet" szó beírása után felajánlotta a "menetrend" szót, ő pedig ráütött egy entert. Persze ettől még figyelmetlenség.

Kivlov 2010.02.25. 18:19:15

@záporjózsi:
???

És még ezeknek kéne 13. havi fizu? Közpénzből?
Még a 12.et is el kéne venni...

Thrasher 2010.02.25. 18:28:57

@Luxusmoszkvicsslusszkulcs:

mert ugye ugyanolyan típusú feladatvégzés megműteni valakit, mint egy irodában egy táblázatot kitölteni.

a másik, hogy akkor szerinted a második oszlopban még tudta, mi a különbség menetrend, és menetjegy között, aztán meg elfelejtette?

aha. így mérlegelve tényleg, biztos neked van igazad.

blr 2010.02.25. 18:44:33

@Thrasher: "mert ugye ugyanolyan típusú feladatvégzés megműteni valakit, mint egy irodában egy táblázatot kitölteni."

Messze nem ugyanaz.
Egy műtéti hiba max. egy ember életébe kerül, a minisztériumokban 10 millióéval szórakoznak...

mattone 2010.02.25. 19:00:41

Mert itt minden hozzászóló úgy végzi ( végezte örök életében) a munkáját, hogy még soha egyetlen egyszer sem hibázott faladatai végrehajtása során...
Ettől persze még a Közlönyben nem szabadna így megjelennie.

záporjózsi 2010.02.25. 19:16:40

@Luxusmoszkvicsslusszkulcs: De, konkrétan a menetrend szerinti személyszállítás elgépelése lehet.
Nem morbid a példád, hanem hülyeség. Ettől nem hal meg senki. Még anyagi kár sem keletkezik.
"Nem elég ha jobban tudnád csinálni, be is kell oda jutni..." Ja, el kell végezni egy egyetemet vagy főiskolát, jó referenciákkal rendelkezni és megpályázni az állást, amikor meghirdetik. Most már versenyvizsga is kell hozzá.

@Kivlov: Valószínűleg azzal jelentősen tudnád motiválni az értelmesebbjét a piaci álláskeresésre. A kevésbé értelmes meg úgyis ott marad. Éljen és virágozzék a kontraszelekció!

@blr: Szerintem menj politikusnak, mert jók a szlogenjeid.

korxi 2010.02.25. 19:40:32

Az igaz, hogy most az 1. osztály gyakorlatilag szabadáras, és a MÁV a pénztárnál annyit kér amennyit jónak lát, így kérheti akár az első osztályú menetrendben levő számokat is, forintban.
Az sem kérdés , hogy lehet-e ingyen utazni az 1.osztályon, mert nem lehet. Gondolom hogy az 1. o-ra is változatlanul vonatkozik, hogy aki jegy nélkül utazik, az pótdíjat köteles fizetni a rendes jegyár megfizetése mellet.
Az a kérdés gyerekek, hogy ez mennyi?
Mert az 1. osztályra nincs "rendes" jegyár megállapítva.
A megoldás tehát az, hogy a több magában foglalja a kevesebbet is.
A "vonaton" , így az 1. osztályon jegy nélkül utazóktól az egyetlen hatósági maximált árat és az ahhoz tartozó pótdíjat lehet követelni. ez pedig az a) oszlopoban levő, 2. osztályúnak elnevezett ár.

kuki123 2010.02.25. 20:27:39

HEHEHEEE
szánalmas...kapkodás..mer ugye fontosabb ....btk törvények voltak...mert megjelent a gondolatbűnözés és egyebek..

valszeg kijavítják oszt el van intézve..

combo 2010.02.25. 20:38:52

Ha már itt tartunk, az 1. osztályt meg kellene szüntetni. Lehet, hogy én utazom rossz vonalakon, de csak nagy kongó 1. osztályú kocsikat látok. Nem hiszem, hogy visszahozza az árát.

luciferc 2010.02.25. 20:46:59

@záporjózsi: Én benne lennék, hogy a minisztériumi dolgozók keressenek jóval többet, ha felelősségteljes munkájuk van, de akkor egy ilyenért járjon azonnali kirúgás. Ugyanis ez nem egy belső munkaanyag, nem egy levél a másik minisztériumnak, nem egy levél egy cégnek, hanem egy jogszabályi szöveg!! Aki ezt így kiengedte, az nagy ívben leszarja a munkáját, ugyanis ezt úgy kell átnézni, hogy ne legyenek benne ekkora hibák. Úgy általában nagyon ritkán legyenek hibák, és azok is aprók legyenek. És azokért is felelősségre vonás járjon.

záporjózsi 2010.02.26. 08:54:47

@luciferc: Van az a pénz, amiért bemennék úgy, hogy az első elgépelésért kirúgnak. Havonta véve nyolcszámjegyű. Nettóban persze. Értem, hogy ki akarod vetíteni az általános frusztrációdat azokra, akik az apparátus tagjai, de valószínűleg ők is tudnának a Te munkádban ekkora hibát találni.

@volánrulz: Szerintem is életszerű, hogy a két jogszabályt ugyanabban a homályos föld alatti szobában faragták verejtékes homlokkal... A javítás szerintem is így lehet, megjelentetik a Közlönyben.

@combo: Így van, az első osztályon az a plusz, hogy van ülőhelyed, ha vasutas vagy...

luciferc 2010.02.26. 10:10:14

@záporjózsi: Látom az apparátus ügyeletes kommentelő tagja nem igazán érti a másik mondatait. Nem az első elgépelésért, hanem az első ekkora ordas közlönyös elgépelés kiengedéséért jár kirúgás. Aki képtelen odafigyelni, az ne dolgozzon ilyen helyen. Ismétlem, ez egy jogszabály, tessék odafigyelni. A nyolc számjegyű nettó esetében pedig azonnali főbelövés jár ekkora hibáért, úgyhogy egyezz csak ki egy szolidabb bruttóval.
Az apparátus tagjaival az a baj, hogy a többségük hülye, aki meg nem, az elmenekül a hülyék miatt.
Fel sem merül a kis apparatcsikokban, hogy felelősség is létezik a világon?

No de mivel úgy tűnik rálátsz a dolgokra, mesélj, milyen szankció jár ezért az ordas figyelmetlenségért (ami valószínűbb, hogy nem figyelmetlenség, hanem egyszerű el nem olvasás).

záporjózsi 2010.02.26. 14:18:34

@luciferc: "az első ekkora ordas közlönyös elgépelés kiengedéséért jár kirúgás." Nézd meg, hogy ki írta alá. Rúgd ki 6 hét múlva.

"A nyolc számjegyű nettó esetében pedig azonnali főbelövés jár ekkora hibáért, úgyhogy egyezz csak ki egy szolidabb bruttóval. "
Annyiért elintézem Neked. :D

"Fel sem merül a kis apparatcsikokban, hogy felelősség is létezik a világon? "
Fel sem merül benned, hogy létezik ott is felelősség? Persze ha ilyen cikkekkel hívja fel a T. Újságíró a figyelmet az elgépelésre (mivel közlekedésbuzi, valószínű, hogy akár a közvetlen e-maileket is ismeri, talán szólhatott volna), akkor nem csodálkoznék, ha a vezetés az apparátus mögé állna - bár ezekről a nagyfejűekről nem feltételezem...

"milyen szankció jár ezért az ordas figyelmetlenségért"
Nem tudom, mert nem ott dolgozom.

erminavet · http://kotottpalya.blog.hu/ 2010.03.03. 19:10:46

@záporjózsi: Hát persze, hogy a T. újságíró a hibás, ki más.

Ha nem is én szóltam, de tudomásom van róla, hogy hetekkel ezelőtt kaptak hivatalos értesítést az elbaszásról, de basztak foglalkozni vele. Úgyhogy ezúttal nem jött be a szerecsenmosdatás.

ti

Mézesmázos Mózes 2010.03.04. 08:38:18

Én szeretem az első osztályt, sokszor szívesen kifizetem érte a magasabb árat, kiváltképpen pénteken és vasárnap.
Nekem megér annyi pénzt, hogy nem könyökölnek a vesémbe, és akár olvasni is tudok (nincs fel-alá rohangászó, indiánosdizó gyerekhad).
Első osztályra a távolsági vonatokon igenis szükség van.

záporjózsi 2010.04.22. 10:16:13

@erminavet: Mosdatja a szerecsent akinek hat anyja van. (Remélem evidens volt, hogy ha nem végleg tiltasz, akkor úgyis reflektálok erre...)

"Ha nem is én szóltam, de tudomásom van róla, hogy hetekkel ezelőtt kaptak hivatalos értesítést az elbaszásról, de basztak foglalkozni vele."

Gondolom ezt nem lehetett már az elején leírni. Még mindig azt gondolom, hogy lehet, hogy tudod az illetékesek közvetlen elérését. Vagy ki tudod találni, valószínűleg ott is hihetetlenül bonyolultak az e-mail címek. A közlekedésben Te ismert újságíró vagy, gondolom a minisztériumban is legalább hallottak rólad. Lehet, hogy az, aki benne hagyta a hibát más, mint aki beletette. Így max. azt kaszálják el, aki beletette. Pedig - gondolom - elég sok nagyfejű és jogász elolvasta a szöveget mielőtt kiment. El tudom képzelni, hogy azoknak a szakembereknek, akik összerakták, lettek volna ötleteik arra nézvést, hogy hogy tudod a két cél elérésében segíteni őket:
- kijavítani a hibát;
- rámutatni a nagyfejűek felelősségére a munkavégző emberek macerálása nélkül.

Ha akarsz, úgyis végleg kitiltasz, én tuti nem vesztek rajta semmit (ld. monoblokk balesetes post), de ezt jobban is csinálhattad volna.

erminavet · http://kotottpalya.blog.hu/ 2010.04.22. 10:30:50

@záporjózsi: Kitartó vagy! De arra képtelen, hogy megértsd, amit már egyszer leírtam.

erminavet · http://kotottpalya.blog.hu/ 2010.04.22. 10:56:07

@záporjózsi: Valóban, nem értem, hogy szerinted mi lett volna a helyes cselekvés a részemről.

záporjózsi 2010.04.22. 11:08:05

@erminavet: Javíts ki, ha tévedek, de ismered vagy ki tudod találni, esetleg le tudod nyomozni, hogy ki foglalkozik ezzel. Megkeresed, megkérdezed. Szerintem nyugodtan ezt a bejegyzést vagy egy index cikket is meglengethetsz, hogy valaki fel fogja fedezni, ha nem akarnak botrányt, javítsák ki, bár tudod, hogy már tudják. Erre még az is lehet, hogy a megfelelő emberek fedezve vannak, azt mondják, hogy de igen, kell a botrány (mert botrány mindenképpen lesz, nem mindegy, hogy mekkora), mert másképp nem derül ki, hogy fönt, a nagyfejűek között mekkora kupi van. Az ugyanis tuti, hogy kupi van, mert itten volt pár slepp a környéken az utóbbi 3-4 évben, ami kifelé látszik, abból egyértelmű, hogy nem értenek hozzá és az apparátust sem hagyják dolgozni.

-Ha már ott elcsesztek valamit, akkor érdemes minél többet profitálni belőle.
- Ha nem csak Te profitálsz, szerintem nem fog zavarni.
- Ha ilyen blamákkal gyengíteni lehet az antali(sic!)-féle vasútbezárókat az külön öröm.

erminavet · http://kotottpalya.blog.hu/ 2010.04.22. 11:46:19

Tévedsz, nem ismerem.

De miért csinálsz úgy, mintha nem értenéd: más, egy másik újságíró szólt nekik már hetekkel korábban.

Volt már hasonló eset velem is korábban.

De az egész alapállásodat nem értem. Miért ezt várod egy újságírótól? Jóindulatból? Mi okom lenne a minisztérium felé?

záporjózsi 2010.04.22. 12:04:17

@erminavet: Együttműködésből. Vagy éppen empátiából. Az igaz, hogy az újságírók egy részének ez nagyon nem sajátja, de az eddigi írásaidból nem az derül ki, hogy híján lennél neki.

"Tévedsz, nem ismerem."
Ezt rólad nem feltételeztem.
süti beállítások módosítása