Kötött pálya

vasút, városi közlekedés, út, térkép, utazás - erminavet (Tevan Imre)

Magyar vasút ma

1 város, 1 villamos

Utazás Transzibériába

MD, a mi motorvonatunk

Vasutasok dolgoznak

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

2010.04.10. 14:00 erminavet

Újra teret nyer a Volán a vasúttal szemben

Szekszárdi gyorsbuszokkal temetjük a vasútreformot

Új, a vasútnál gyorsabb és kényelmesebb buszjáratok indulnak mától a fővárosból Szekszárdra, kihasználva az M6-os sztráda új szakaszát. A tolnai megyeszékhelyig meg sem álló, majd Pécs, Harkány, Mohács, Villány, Siklós, Bátaszék, Baja felé továbbinduló expresszbuszok léte a Hónig-Antali féle közlekedésirányítás újabb hazugságát leplezi le a „párhuzamosságok megszüntetéséről”.

Ütemes jellegű menetrend lép életbe a szekszárdi expresszbuszokon, reggel 7:05-től 17:05-ig kétóránként indulnak a Népligettől, hogy – a menetrend szerint – 1 óra 55 perc után megérkezzenek a kisváros buszállomására. A Volánbusz tájékoztatása szerint emelt konfortfokozatú, WiFi-vel felszerelt járművek mennek majd itt. Szekszárd után a buszok már sűrűbben megállva különböző célpontok felé folytatják útjukat. (Az alábbi táblázatokban nem szerepel az összes megálló!)

Népliget ind. Szekszárd érk. További útirány Végáll. Végáll. érk.
7:05 9:00 Bonyhád, M.nádasd, Pécsvárad, Pécs Harkány 11:05
9:05 11:00 Bátaszék, Mohács, Bóly, Villány, Siklós Harkány 13:20
11:05 13:00 Bátaszék Baja 14:05
13:05 15:00 Bátaszék Mohács 16:10
15:05 17:00   Bonyhád 17:30
17:05 19:00 Bátaszék Mohács 20:10

 

Visszafelé már felbomlik az ütem, és összesen is csupán négy kétórán belüli járatot találunk Szekszárdról Budapestre.

Végáll. Ind. Útirány Szekszárdig Szekszárd ind. Népliget érk.
Bonyhád 7:15   7:45 9:40
Mohács 9:40 Bátaszék 10:45 12:40
Baja 13:45 Bátaszék 14:45 16:40
Harkány 14:30 Siklós, Villány, Bóly, Mohács, Bátaszék 16:45 18:40

 

Verseny vagy együttműködés

Az ezekbe a városokba/ból utazóknak tehát mostantól jobbak a közlekedési lehetőségeik. De egy picit nézzük messzebbről a kérdést! Van itt egy rendkívül izgalmas közgazdasági, sőt gazdaságfilozófiai probléma. Nekem azért is izgalmas, mert én se tudom még, hogy mi rá a helyes válasz.

A kérdés az, hogy egy olyan közösségi közlekedési rendszerben, mint a mostani magyar, a közlekedési alágazatokat, azaz gyakorlatilag a vasutat és a távolsági buszokat versenyeztetni kell egymással vagy együttműködtetni, egymás kiegészítésére utasítani. Olyan körülmények között tehát, ahol a közszolgáltatásban az állam támogatást ad a vasutas és buszos cégeknek (amelyek ráadásul az ő tulajdonában vannak). Ahol a jegyek árait, a kedvezmények zömét az állam állapítja meg. És ahol a járatokat is az állam rendeli meg, vagyis a cég számára nem kívánatos menetekre kötelezheti, a vállalat által kívánatosnak vélt járatoktól viszont eltilthatja a közlekedési operátort.

Az egyik válasz szerint a korlátozott verseny hasznos lehet. Ha az új autópályán expresszbuszok indulnak Szekszárdra a korábbinál rövidebb menetidővel, az ösztönözheti a MÁV-Startot, hogy ő is versenyképesebb ajánlatot nyújtson. Bár a járműpark beruházásaihoz állami akarat kell, de hogy a korszerűbb kocsikat, motorvonatokat merre járatja, abba ő is beleszólhat, bár a menetrendet a minisztérium rendeli, de ha lehet kedvezőbbet szerkeszteni, azt a vasutasok is kezdeményezhetik, jobban odafigyelhetnek a takarításra, stb.

(Nagyon fontos! A fejlett világ évtizedekkel ezelőtt szakított a teljesen a szabad versenyre épülő modellel, ilyenről szó sincs. Abban a magántőke alapított cégeket, amelyek oda közlekedtek és oda nem, ahová és amikor akartak. Egy vonatbuzi liberálisnak nincs hátborzongatóbban szexibb kép annál, mint amikor az adott szakaszon szó szerint párhuzamos vágányokon a két társaságnak a keleti part valamelyik nagyvárosából egyszerre indult luxusexpressze kétszázzal versenyez azért, hogy melyik ér hamarabb Chicago egy-egy pályaudvarára. De ez száz éve volt. Az autó elterjedése óta kialakult az a meggyőződés a kultúrállamokban, hogy állami beavatkozás kell a közösségi közlekedés támogatásához. Először azért, hogy a kistelepülésekre is eljusson, majd azért, hogy a környezetet védjük, csökkentsük a dugókat, hogy ne járjon mindenki kocsival.)

A másik válasz abból indul ki, hogy az imént vázolt korlátozott verseny úgysem igazi, pazarláshoz vezet. A két alágazatnak amúgy sem egymással, hanem az autóval kell versenyeznie. Mivel rosszak a pozícióik ebben a harcban (a magánautó rendkívül kényelmes és rugalmas eszköz), inkább össze kell fogniuk, ki kell egészíteniük egymást. Más megfogalmazásban a szabályozó, megrendelő állam (pláne, ha ő a közös tulajdonos) akkor használja jól a korlátozott pénzét, ha adott viszonylaton csak az egyik eszközét járatja. És persze ha az alágazatok nem elvesznek egymástól forgalmat, hanem csinálnak egymásnak, ha át lehet szállni. Tömören megfogalmazva, nehogy már az állam támogatást fizessen a Budapest és Szekszárd között egyszerre félig kihasználtan közlekedő buszra és vonatra. Döntse el, melyiket rendeli, és közszolgáltatásként a másik alágazat ne járjon arra.

Persze nem szeretném megtiltani, hogy a kedves kommentelők hozzászóljanak ehhez a vitához, de nagyon fontos látni, hogy ez az írás nem erről szól. A kormány egyértelműen állást foglalt a második elv, az alágazati együttműködés mellett, most azt nézzük meg, hogy hogyan nem valósult ez meg a valóságban.

Ha belepiszkálnak, csak ronthatnak.

A most búcsúzó Bajnai-kormány kivívott egy csendes elismerést azzal, hogy helyesen lőtte be saját feladatát. A csődközelbe került gazdaság felszín felett tartását. Félig-meddig szakértőinek, már-már ügyvezetőnek mutatta be magát. Olyannak, amelynek célja a beteg életének megmentése, stabilizálása, miután alaposan félrekezelték.

Ebből logikusan következett, hogy a szilárd parlamenti többséggel, széles választói bizalommal nem bíró kormány mélyebb strukturális változtatásokra nem vállalkozik, újabb “reformokkal” nem osztja meg a társadalmat. Az ilyesmit meghagyja a következő, a választásokon minden bizonnyal erős felhatalmazást és így felelősséget kapó kormánynak.

Számomra rejtély, hogy pont a közlekedés miért lett kivétel. Miért próbáltak meg - már a körülményekből következően is - szükségszerűen amatőr és eredménytelen módon belegányolni egy olyan borzalmas katyvaszba, mint a közlekedés, elsősorban a vasút, amellyel az elmúlt húsz évben - kis túlzással - semmit sem tudott kezdeni a politika. Pontosan lehetett tudni, hogy egy ekkora, ilyen állapotú rendszeren nem lehet ilyen rövid idő alatt segíteni, pláne nem úgy, hogy látványos, megtakarítást hozó eredménye legyen.

Talán abból a helyes megállapításból, hogy a vasút rengetegbe kerül az adófizetőnek, és rengeteget pazarol, arra a téves következtetésre jutottak, hogy itt látványos megtakarításokat lehet elérni gyorsan.

Nem mondom, ha csupán olyan egyedi talált pénzeket fogtak volna meg, mint a túl drágán beszerzett elektromos energia, az még nem lett volna baj, így is tízmilliárdokat lehetett volna spórolni.

Az eleve bukásra ítélt reform

E helyett azonban Bajnai kormányfő, Hónig miniszter és Antali kormánybiztos elhitte valakinek meg egymásnak, hogy 40 milliárdot fognak strukturális változtatásokkal kiszedni már idén a közlekedésből, elsősorban a MÁV-ból. Erre aztán ráüttették az IMF és az EU pecsétjét, majd a közvéleményt már azzal traktálták, hogy ezek a hitelezők kérik a megtakarítást.

A Bajnai-kormány mandátumának végén már kimondható, hogy a Hónig-Antali-féle közlekedési “reform” csúfosan megbukott. A MÁV-nál fölöslegesen alkalmazottakat nem, vagy alig rúgták ki (és ahol volt leépítés, azt eltitkolták, így reformpropaganda-értéke nincs), a káosz, a lopás nem csökkent, a vezetés nem lett jobb minőségű. A hatékonyság nem javult. Persze áremelés, az volt.

A regionalizációból, a megrendelés szubszidiaritásából semmi jó sem valósult meg, csupán az eddig is létező, sóhivatalok mellé új, semmit sem csináló, ám pénzbe kerülő szervezeteket hoztak létre.

A regisztrációs jegyet (amely persze rövid távon eleve viszi, nem hozza a pénzt, ám értelmes ötlet) is úgy sikerült bevezetni, hogy nemigen van haszna, a vasutasoknak pl. nem kell váltaniuk. A vasút és a Volánok menetrendjének összehangolása sem haladt semmit sem előre, a menetrend - az ütemes menetrend folyamatos szétfúrása miatt - inkább romlott, mint javult.

Nem a végtelemben nem találkoznak

De nézzük írásunk voltaképpeni tárgyát. Antaliék egyik legfőbb jelszava a párhuzamosságok megszüntetése volt. Vagyis lényegében az, hogy a korábban vázolt alágazati együttműködés úgy valósuljon meg, hogy egy adott helyen vagy a busz, vagy a vonat járjon. Szerintem eleve túlbecsülték a meglévő párhuzamosságok jelentőségét, így a megtakarítási lehetőségeket, de nézzük, mit végeztek!

Vasúttal úgy általában nagy tömegű árut érdemes elfuvarozni nagy távolságra, igaz ez az utasokra is. Tehát az ideológia az volt, hogy a kis forgalmú vasúti mellékvonalakat becsukják, ott járjon inkább a busz, viszont a nagyvárosok közötti, például Budapestről a régióközpontokba irányuló forgalomban csak a vasút járjon államilag támogatott közszolgáltatásként.

Be is csuktak decemberben egy csomó vicinálist, noha nem azokat, ahol a legkisebb volt a forgalom. Ezeken a területeken azóta buszok járnak, és jól-rosszul helyettesítik a korábbi vonatokat. (Tehát nem igaz az a minisztériumi propaganda, hogy jól, van, ahol lényegesen romlott az utazás színvonala.) Természetesen érdemi megtakarítást nem sikerült kimutatni a mellékvonalak beszüntetéséből, ahogy a hasonló 2007-es intézkedésből sem.

Ha komolyan gondoljuk a párhuzamosságok felszámolását, aligha lehet más szereposztás, mint az, hogy a fővárosból Miskolcra, Nyíregyházára, Debrecenbe, Győrbe, Szegedre a vasút járjon. Már mennyiségileg is gyakorlatilag lehetetlen lenne pillanatnyilag annyi utast busszal vinni, mint amennyi erre jár. Az itt említett észak-keleti városokba nem is igen indítottak expresszbuszokat, ám például a győri vagy szegedi intercityforgalomból le-le csíptek a Volánok. Ha az összes utashoz képest kevesen is vannak a buszos utasok, és ha a Volán számára nyereséges is ez a járat, a közös állami tulajdonos, vagy ha úgy tetszik a nemzetgazdaság számára veszteséget okoz, hiszen összesen nem lesz több bevétel a cégeknél, viszont a busz többletkiadással jár.

A híres gumikerekes lobbi

Másrészt Antaliék aligha kerülhették volna el azt a vádat, hogy a vasút kárára a buszt pártolják, ha nem mutatnak föl néhány megszűnő buszjáratot. De persze valójában pártolva volt a busz. Talán azért is, mert Antali meg Hónig eleve jobban utálja a vasutat (hiszen igazából ez pazarol). Meg azért, mert a Volánokat általában igazi vállalatvezetők vezetik, akik - közgazdasági értelemben - jót akarnak a cégüknek, ezért lobbiznak a járatokért, pláne a jobb járatokért. Ezzel szemben a vasút akkori és mostani vezetői nem lobbiztak a vonalbezárások ellen vagy a konkurens buszjáratok ellen, hiszen ők nem akarnak jót közgazdasági értelemben a cégüknek (több utast, így nagyobb piaci bevételt), hanem legjobb esetben is csak a cégükben és azon kívül leledző munkavállalói, politikai csoportokkal akarnak jóban lenni.

És ugye az a busz kérem szépen nem is Tatabányára megy, hanem Kisbérre meg Oroszlányba, hát tehetünk mi arról, hogy útba esik a megyeszékhely? A párhuzamosságok megszüntetése szép elvéből eleve olyan döntések születtek, amelyek inkább növelték a párhuzamosságokat. Egerbe, Hódmezővásárhelyre például frankó, autópályás expresszbuszokat jelentettek be, de nem csökkent a vonatok száma sem. Antaliék lényegében egyetlen viszonylat buszainak megszüntetésével próbálták elkerülni a teljes arcvesztést: a főváros és Győr között ritkult volna érdemben a Volán-forgalom. (Persze azért a “pozsonyi” járat eleve maradt volna.)

Aztán az új menetrend életbe lépésekor Saslics vezérigazgató büszkén jelentette be a Volánok sikerét: marad az összes járat. A szaktárca évzáró sajtótájékoztatóján Antali kérdésemre azt mondta, csak ideiglenesen maradtak a győri buszok, nagyon szeretnék beváltani ígéretüket, de olyan nehéz a Volánnal, mert ezeknél a cégeknél nem a tárca a tulajdonosi jogok gyakorlója. (Ez igaz, de a minisztérium rendeli a menetrendet!) Januárban újra beszéltünk erről, akkor a kormánybiztos azt mondta, számára is presztízskérdés ez, február végéig megoldják.

Végül április elsején átrendezték a fővárosból Győrbe (és vissza) tartó buszokat. Néhány járat megszűnt, van új is. Ha a két irány heti indulásait számolom, a 148 expresszbuszból 130 maradt, 12%-os a csökkenés. Asszem a becsukott vasúti mellékvonalak utasai kiegyeznének, ha a vonatok 88%-át visszakapnák.

Vagy hasonlítsuk össze a heti 18-as győri Volán-vesztést a mostani szekszárdi 70 járatos nyereséggel. Ennyit a párhuzamosságok felszámolásáról. Hiszen Szekszárdra ugyanúgy járnak a vonatok, mint eddig, sőt decemberben még javult is a tolnai székhely vasúti kapcsolata, néhány vonat újraindításával. (Most általában kétóránként Sárbogárdon a pécsi IC-re/ről átszállva van jó eljutás, de van napi egy közvetlen IC is.)

173 komment

Címkék: vélemény politika busz vasút dél dunántúl


A bejegyzés trackback címe:

https://kotottpalya.blog.hu/api/trackback/id/tr751908450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gozos 2010.04.10. 14:54:39

Nézzük a német vasút példáját: ott a RÉGIÓKÖZPONT szerverzi a regionális közlekedést (busz, villamos, stadtbahn [amely kijár akár a nagyvasútra is], RE [regionalzug - hasonló mint a magyar személyvonat, de nem Budapestről, hanem a régióközpontból koordinálva].
Régióközpontok között NEM MEHETNEK !!!

A DB (ők csak lazán Die Bahn-nak hívják magukat) szervezi az InterRegio, InterRegioExpress, InterCity, InterCityExpress vonatokat.

Távolsági buszt a német állam nem szervez, csak a régió és csak régión belülit. Ellenben sok-sok 250 km/h-s és néhány 300 km/h-s régióközpontok közötti vasúti kapcsolatot igen. 160 km/h alatt már jelentős EU támogatást sem adnak vasútra. Talán nem véletlen.

------

Konklúzió: a gerincet nagysebességű (öhöm... magyar sajátosságokhoz képest) pályára kellene EU-s forrásokból fejleszteni, a Volánokat pedig mint ráhordó REGIONÁLIS közlekedőtársaság kell átalakítani.
Azaz a közlekedési miniszternek előírnia, hogy

- busz menetrendje igazodjék a vasút menetrendjéhez (vonat indulás, vonat érkezés -- vonatra ráhordás, vonatról elszállítás)
- közvetlen buszjárat a régió településeire illetve a városon belülre a vasútállomás mellől induljék, oda legyen téve a buszforduló és nem kilométerekkel odébb

Ennyi lenne a megoldás. A jó vasút rövid távon tényleg nagy kiadás és mint tudjuk, a kormányoknak a rövid távú túlélés a cél. Furi dolog, hogy az autópálya ... mintha nem lenne nagy kiadás?

A szervezés, mármint hogy a buszok a városban a vasútállomást érintsék és oly módon, hogy vonatra át tudjon szállni az utas és a vonatról is át a buszra, az leginkább nem anyagi kérdés, leginkább csak egy rátermett közlekedési miniszter ELŐÍRÁSÁNAK kérdése, aki nem hagyja magát a Volán-lobby által befolyásolni.

combo 2010.04.10. 15:09:00

Tisztelt Tevan Úr!

1. Úgy értelmezem az írását, hogy Ön amellett kampányol, hogy állítsuk le a vonatközlekedést Szekszárd és Budapest között. Mert akárhogy nézzük, a busz megverte menetidőben a vonatot. Azt meg feltételezni sem merem, hogy Ön az utasoknak a rosszabb szolgáltatást erőltetné...

2. Illetve a párhuzamosságot nem csak Szekszárd és Budapest között kell ám nézni, a vonat érint közbenső megállókat is. Szekszárd-Sárborgárd között például a vonat a nyerő továbbra is.

3. Szekszárdon nem tudom, hogy hol van a vasútállomás, de ha messze van az autóbuszállomástól, akkor bizony jobb, ha a tolnai falvak lakói könnyebben át tudnak szállni a buszukra. (Megjegyzem, hogy nonszensz, hogy még mindig nincs MÁV-volán összevont menetrend.)

4. Tudtommal Pécsre azért nem indultak expresszbuszok, mert oda versenyképes a vonat is. (Sulipénteken van rásegítés a vonatra, mert a helyjegy el szokott fogyni.)

5. A Budapest-Győr párhuzamossággal egyetértek. Szeged-Budapest irányban meg sikerült azt a buszt kihúzni, amelyik akkor indult Szegedről (11:00), amikor a MÁV is csinált egy szép lyukat az ütemes menetrendbe. Szép volt...

6. Én amúgy a verseny mellett vagyok (1. opció), nem a párhuzamosságok ellen. Mert ha nincs versenytársam, akkor azt csinálok, amit akarok, a legszakadtabb kocsikat odavezényelhetem... Amivel még versenyképtelenebbé tesszük a tömegközlekedést az egyénivel szemben.

erminavet · http://kotottpalya.blog.hu/ 2010.04.10. 15:13:18

@combo:

Tisztelt Combo!

Sajnálom, hogy ilyen hosszú szöveget kellett elolvasnia, hiszen nem érti. Semmi esetre se az van, amit Ön az 1. pontban ír.

ti

combo 2010.04.10. 15:19:08

@combo: "Mert akárhogy nézzük, a busz megverte menetidőben a vonatot. Azt meg feltételezni sem merem, hogy Ön az utasoknak a rosszabb szolgáltatást erőltetné..."

Ja, és nem mellesleg a vonatoknál (pár kivétellel) át kell szállni. Na ne vicceljünk már, hogy ezt akarjuk rákényszeríteni a szekszárdiakra...

combo 2010.04.10. 15:20:57

@erminavet: Tudom, hogy nem az 1. opció van (és kérem ne sértegessen, én sem tettem). Sőt, távolodunk tőle (pl. volán szerződések meghosszabbítása), aminek a "párhuzamosságok megszüntetése" mantra egy fontos lépése.

combo 2010.04.10. 15:24:16

@combo: Na, most viszont tényleg nem tudtam szöveget értelmezni, sry. :-)

combo 2010.04.10. 15:36:33

Ja, vettem a fáradtságot, és megnéztem a buszmenetrendet... Ezek után végképp az a véleményem, hogy a cikk túloz. Ugyanis a Budapest-Szekszárd expresszbuszok (1 kivételével) mindegyike továbbmegy valahová, Harkányba, Mohácsra vagy Bonyhádra, ahová nincs vonat. (Talán egy igazi párhuzamosság van, az 1 db Bajára menő expresszbusz.)

Így ezek a buszok nem elsősorban Szekszárdot szolgálják ki (de azt is, ez tény, gondolom nem véletlenül lett ütemes menetrend Budapest-Szekszárd között). Szekszárd-Mohács(/Harkány) között pedig helyközi szerepük is van, ezért nincs értelme kihúzni Szekszárdot.

combo 2010.04.10. 15:48:23

Amúgy azzal egyetértek, hogy a mellékvonal bezárásánál a párhuzamosság csak ürügy volt... Ott szerintem a döntő érv a kihasználatlanság és a busz olcsóbb volta volt. (És ezzel be is fejeztem a hozzászólás-folyamot. :-)

anyadmajma 2010.04.10. 15:51:24

Csak egy apróság: a világon mindenhol veszteséges a vasúti személyszállítás, vagy csak minimális, szinte elenyésző hasznot hoz. Értelmes országokban (Magyarország kivételével az összes) a teherfuvarozással ellensúlyozzák. Na, azt mi eladtuk, mert pénzt hozott. Most meg sírunk, veszteséges a vasút.
És az talán tényleg megoldás lehetne, ha valaki épp elmével próbálná meg összehangolni a busz és vonatmenetrendeket. Bár, amíg egy járat nyereséget hoz, addig azt nem kell megszüntetni csak azért mert helyette másik közlekedőeszköz. Persze, csak ha tényleg van rajta annyi utas, hogy a menetjegy ára fedezi a költségeket.
És amíg ugyanannyiba kerül a busz-vonat menetjegy, mintha kocsival mennék egyedül, viszont nagyságrendekkel rövidebb idő alatt érek oda kocsival, addig szinte mindenki kocsival fog menni. Nem beszélve, ha többen utaznak, kész ráfizetés a közösségi közlekedés.
És nem arra akarok célozni, hogy az üzemanyag legyen 2-3szorosa a mostaninak, meg az úthasználati díjak még drágábbak......

anyadmajma 2010.04.10. 15:59:51

@combo: Akkor talán nem Bp.-ről kéne oda küldeni a buszokat, hanem Szekszárdig vonat, és onnan tovább busz. Tudom, hogy sokan nem szeretnek vonatozni, de ahol hosszú távon (talán 100km, kicsi az ország) van vonat, ott nem kéne buszt járatni. Mert busszal a példa két órás menetideje a vég, míg manapság nem kuriózum (nem nálunk) a 160-250-300km/h-ás vonat, ami azért elég tetemes időt tud megtakarítani.
Talán azt kéne tényleg nézni, hogy ha párhuzamos a kettő, rentábilis is-e. Ha nem, akkor a nagyobb veszteséget be kell zárni.

2010.04.10. 16:01:01

@anyadmajma:

A Holland vasúttársaság 2007-ben 281 millió euró NETTÓ NYERESÉGET termelt.

Ennyit arról, hogy nem lehet vasutat nyereségesen üzemeltetni.

combo 2010.04.10. 16:31:53

@anyadmajma: "Akkor talán nem Bp.-ről kéne oda küldeni a buszokat, hanem Szekszárdig vonat, és onnan tovább busz."

Igen, ezzel a hozzáállással lehet az utolsó szöget beverni a tömegközlekedés koporsójába... Én azt tapasztalom, hogy a magyar utas nem szeret átszállni. De tegyük fel, hogy szeret. Mutass neki egy olyan netes adatbázist, ami ki tud dobni a Budapest-Mohács beírása után egy szekszárdi vonat-busz átszállást. Nincs ilyen! (Megjegyzem, hogy az összevont netes menetrendnek a MÁV lobbi fekszik keresztbe az index tömegközlekedési szakfórumai szerint.)

Amúgy persze én is örülnék neki, ha olyanok lennének a vasúti pályáink, hogy mondjuk Budapest-Szeged között a busz labdába sem tudna rúgni. De sajnos jelenleg labdába tud rúgni, mert a pályás busz gyorsabb(!), mint a vonat, és mellesleg olcsóbb is. Most az van, hogy adminisztratív módon korlátozva van a verseny (így a MÁV nem fog üzletpolitikai kedvezményt sem adni!), a tisztelt utas meg "szívjon".

Moszkvicsslusszkulllcs 2010.04.10. 16:32:49

Szia Erminavet!

A postban sehogy sem találom, hogy például egy mohácsi utas számára most jobb vagy rosszabb lett mint korábban.

erminavet · http://kotottpalya.blog.hu/ 2010.04.10. 16:37:56

@Moszkvicsslusszkulllcs: Akkor vagy provokálsz, vagy figyelmetlenül olvastál, vagy hirtelen elvesztetted legendás intelligenciád zömét.

Ha eddig Mohácsra nem autópályán ment a busz (pl. mert nagyrészt nem volt), most meg útja egy részét a sztrádán teszi meg, megállás nélkül, akkor szerinted mi van?

És szerinted ez a mondat vajon mit jelent: "Az ezekbe a városokba/ból utazóknak tehát mostantól jobbak a közlekedési lehetőségeik. "

xclusiv 2010.04.10. 16:39:50

@anyadmajma: "talán nem Bp.-ről kéne oda küldeni a buszokat, hanem Szekszárdig vonat, és onnan tovább busz."

Remek ötlet.
Akkor az utas (gyengébbek kedvéért: akiért az egész rendszert fenntartjuk közpénzből) szopjon többet: ugye utazzon lassabban vonattal Szekszárdig, majd várjon az átszállásra (+10 perc minimum, ha egymás mellett van a busz és a vonat pu,)

Én most épp buszon ülök, tiszta, klímás, a busz ingyenes wifi-jét használva írom ezt a kommentet.
Van párhuzamos vonatközlekedés, de nem használom. Gondolom nem kell elmesélnem, hogy miért.

Szerintem MÁV ügyben meg kell nézni, hogy van-e olyan viszonylat, ahol megéri fenntartani a közúttal párhuzamos infrastruktúrát. Ahol van, ott azt tartsuk meg, fejlesszük, mindenhol máshol meg bezárni és behinteni sóval. Azt az évi háromszáz milliárd forintot (300 000 000 000 Ft) értelmesebben is el lehet költeni.

Valaki2 2010.04.10. 16:54:27

@anyadmajma:

"Mert busszal a példa két órás menetideje a vég, míg manapság nem kuriózum (nem nálunk) a 160-250-300km/h-ás vonat, ami azért elég tetemes időt tud megtakarítani."

Nálunk jó, ha 80-al mennek a vonatok, amennyiben nem esett le 2 centi hó, vagy nem sztrájkolnak a vasutasok, vagy nem szakadt le a vezeték, és várunk 2 órán, vagy nem rohadt le a mozdony.

Érdekes módon, a busz mindig pontosan indult, tiszta volt, nincsenek rajta csövesek, lógósók, garázdák, 20 centis hóban is megy, és tartja a menetidőt. És a kerekei sem csúsznak meg a falevélen. :)

A vasút, ahogy nálunk most van, egy iszonyatos pénzszivattyú, kb. BKV x 1000.

kultúrterrorista (törölt) 2010.04.10. 16:54:40

Baszki... akkor mi lesz Pakssal meg Földvárral, ha Szekszárdig eztán meg se állnak a buszok?
Vasút már 20 éve nincs...
lesz napi 2 busz meg megyünk Újvárosba átszállással? Fasza... Vasárnap délután fel se lehet férni a rengeteg diákoktól, pedig óránként van - volt? - eddig busz, általában Szekszárdról és Pécsről... :-P

Píter 2010.04.10. 17:01:05

Wifi-t az összes volán buszra!!

combo 2010.04.10. 17:01:12

@kultúrterrorista: Lesz ezután is lassú busz, nézd meg a menetrendek.hu-n. De tudtommal felétek is változások lesznek az ütemesítések miatt, szóval mindenképpen ajánlott megnézni.

sncf 2010.04.10. 17:02:11

Az egészben az a csúsztatás, hogy ezek a buszok eddig is közlekedtek, csak eddig a 6-os úton mentek végig. A változás annyi, hogy most nem a 6-oson poroszkálnak végig - időnként dugóban, előzési esély nélkül IFA-k után - hanem az autópályán mennek végig. Hogy ez miért olyan katasztrófa?

combo 2010.04.10. 17:09:38

@kultúrterrorista: Na, megnéztem. Órás ütem van. Nem rossz. :-)

kultúrterrorista (törölt) 2010.04.10. 17:11:13

@combo:
hö, ezek szerin megáll majd minden bokorban, és 1:50 helyett megint 2:25 lesz a menetidő, mint gimnazista koromban. Arról nem is beszélve, biztos kevesebb lesz, és emiatt többen leszünk rajta. Fasza...
AKKOR SE TECCIK!!!
:(
Inkább kocsit szerzek, oszt megyünk a tesóval haza látogatni. Árban egyre kevésbé van különbség, három felnőtt meg már meg is éri.

combo 2010.04.10. 17:19:26

Ha Budapest-Paksról beszélünk, akkor én 2:05 menetidőt látok. De szerintem ne offoljuk szét a topicot. Azzal egyetértek, hogy a menetjegy marha drága, a kihasznált vonalakon lehetne is csökkenteni, csak hát ezeknek a nyereségéből van eltartva a Pizsama-alsó-Pulóver-felső kihasználatlan járat...

ICLaci 2010.04.10. 17:25:19

A vonat most is le tudna érni ugyan annyi idő alatt mint a busz szexárdra, a feltételek adottak hozzá! csak akarat nincs ,mert nyilván kondicioba kell hozni a buszos közlekedést h. el lehessen adni magáncégnek! Csatlakozom azok táborához akik régióban gondolkodnak. Belgiumban is ezt a megoldást láttam és naon jol müködik! nem kell félni az átszállástól nem a mostani viszonyokban kell gondolkodni! Hajrá vasúti közlekedés!

combo 2010.04.10. 17:32:46

@ICLaci: Kíváncsian várjuk a menetrend-tervezetedet. :-) Hint: A vonat kötött pályán megy...

Sixx! Anyád is nyugger? 2010.04.10. 17:42:32

Ebben csak az a kurvajó, hogy buszon nem lehet kerékpárt szállítani...

combo 2010.04.10. 17:46:33

@Sixx! Anyád is nyugger?: És mondta valaki, hogy kötelező busszal menni?

atlbilbaoo 2010.04.10. 17:52:12

Mondogatni lehet, nézzük a tényeket.
Budapest Nagykanizsa busszal 3 óra egy megállóval, végig a sztrádán, a 100-as km-nél egy 10 perces pihenővel.Luxus busszal, wifivel. Teljes ár :3630 Ft.
jöjjön a verseny. Budapest Nagykanizsa vonattal. A leggyorsabb az Ic 3óra 51 perc alatt ér le, 9 megállóval és 5260 Ft-os jegyáron.De van "gyors" vonat 4 órás menetidővel és 17 megállóval.

Beszéljünk a versenyről:-)).

Pista Bácsi 2010.04.10. 18:04:20

A Volánok már csak ilyenek, nyílik egy rés a piacon, rögtön benyomulnak...

Ezzel szemben a MÁV-nál már az címoldalas hír lenne, ha Bivalybasznádon kifestenék a restit :-(((

Sixx! Anyád is nyugger? 2010.04.10. 18:16:57

@combo: _még_ nem... De ugye ismerve mostanság a vasúti közlekedéssel kapcsolatos húzásokat...

tarasp 2010.04.10. 18:22:08

@combo:az egyik ágazatnál megszüntetik, a másiknál támogatják a keresztfinanszírozást.

ginkgo 2010.04.10. 19:03:59

Az átszállástól azért rettegnek a magyar utasok mert:

1.) Sokat kell gyalogolni a megállók között!

2.) Nincsenek összehangolva a járatok, sokat kell várni, a csatlakozás akkor is elindul, ha a gyűjtőjárat késik.

3.) Félnek tőle, hogy nem lesz ülőhelyük a csatlakozó járaton

4.) Nem tudnak egy darab jegyet vásárolni, egy helyen, ami érvényes buszra-vonatra-hajóra-repülőre

pupakpepe 2010.04.10. 19:11:23

A cikk célja - vita a tömegközlekedés szervezéséről - szép, de ezzel kb. vége is a dicséretnek.

Vajon a szerző megkérdezte az illatékes volánt:
- új a viszonylat(bp.szkszrd), vagy végre egy cég, ami az utasok érdekében(ha van rá lehetőség: M6) végre javítja a szolgáltatás minőségét?
mert végre egy cég, aki ezt tette! hurrá, ennek örülni kéne!

az, meg hogy a volán nyomul... hát istenem, nem ez a feladata egy piacon élő cégnek????? vagy osszon szórólapot: kedves utasok: irány a MÁV állomás, én nem akarok utast szállítani.... (?!)

az, meg hogy minden kézivezérelt legyen (értsd: illetékes miniszterelvtárs leszól a volánnak, hogy nehogy már akarj vmit, hiszen ez a MÁVé).... na ez kb. 89 előtt volt divat....

bár nem vagyok otthon a témában, de abban mi a rossz, hogy évente 1x tárgyalnak a megrendelt szolgáltatásról, utána meg verseny! győzzőn a jobb, meglátjuk, hogy működik jövőre aztán újrarendezzük, ha nem müxik a rdsz.

és végül szeretem a vasutat, a romantikáját, szép, jó, de azzal egyetértek, hogy ha nem képes felnőni a feladathoz (kulturált személyszállítás) akkor bezárni. kicsit sok az említett 300mrd Ft a nagyvonalú romantikázáshoz...

és végül: Akit a mozdony füstje megcsapott... mi áll benne? a vonathoz lehetett az órát állítani; ha 16.20 perc 30mp-re volt kiírva az indulás, akkor indult (mindez volt 40 éve)
ma nem röstellnek olyat leírni, hogy a vonat megcsúszik a falevélen!!!!!!!!!!!!!! esik 2 cm hó = vonathalál
a pofám leszakad ezeken!!!
uh. lehet hogy utálni fogtok, de ma én inkább pártolom a Volánt, mintsem egy ilyen Máv-ot!
na peace, remélem nem bántottam meg senkit(főleg a cikkírót)

Samott 2010.04.10. 19:14:16

Azt sem szabad elfeledni, hogy a tavolsagi buszjaratoknak altalaban jobb helyen van a megallojuk mint a vasutnak. Egyebkent erdekelne, ha az allam teljesen kivonulna a tavolsagi volan finanszirozasbol (ahogy a vasutlobbi szeretne) akkor hogy alakulna a helyzet... szvsz az orangeways meg mas privatbuszos tarsasagok azutan is lefoloznek a piacot. Mert azt nagyon remelem hogy nincs olyan elmebeteg ebben az orszagban, aki komolyan azt gondolja, hogy a piaci alapu buszos tavolsagi kozlekedest is meg lehetne tiltani hosszutavon. (tudom hogy most _meg_ a volannak vedettsege van, de ez idovel megszunik)

Pedró27 2010.04.10. 19:40:06

@combo: "Én amúgy a verseny mellett vagyok (1. opció), nem a párhuzamosságok ellen. Mert ha nincs versenytársam, akkor azt csinálok, amit akarok, a legszakadtabb kocsikat odavezényelhetem..."

Szervusz!

A probléma az, hogy jelen esetben a verseny két okból nem működik:

1, Mindkét versenytárs tulajdonoda az állam.

2, Az egyik versenyző (a vasút) nem is akar nyerni.

A 2. pontra lehet azt mondani, hogy akkor úgy kell neki, haljon meg. A baj csak az, hogy azzal nem ők szívják meg, hanem az ország, mert vasútra szükség van.

Mi erre a megoldás?

tarasp 2010.04.10. 19:51:58

@Pedró27: Mindkét versenytárs tulajdonoda az állam.

Nem szegény az ország, ha az adófizatők pénzéből a drága luxusbuszokat és a drága motorvonatotkat versenyezteti. Csak nem kellene csodálkozni, hogy a 300 mrd.-ba kerülő vasut kihasználtsága gyengül.

Pedró27 2010.04.10. 20:11:14

@tarasp: Én pont ezért nem is vagyok híve a versenyeztetésnek.

Mr.Alinghi 2010.04.10. 20:13:10

Félek tőle, hogy ezek a luxus buszok nem az állam tulajdona! Szerintem ez a cikk sem szól másról csak a MÁV kontra Kedves Ferenc/ Orangeways/ egyik befektetésésnek összehasonlításáról! Ez már nem a Volánhoz köthető üzlet!

tarasp 2010.04.10. 20:22:13

@Mr.Alinghi: Félek tőle, hogy ezek a luxus buszok nem az állam tulajdona!
Akkor a nyereség nem a helyi járatok költséghiányát fedezi.

combo 2010.04.10. 20:39:48

@ginkgo: A 4. ponthoz annyit tennék hozzá, hogy ha a jegyet két darabban vásárolod meg, akkor (szinte mindig) anyagilag rosszabbul jársz. Ugyanis minél nagyobb km-re szól a jegy, annál olcsóbb 1 km-e. Ergo 2 db 100 km-es jegy drágább, mint 1 db 200 km-es.

@Pedró27: "Mi erre a megoldás?"
Piacnyitás, magántőke beengedése. Lehet sírni, hogy nem kellene, de fölösleges, mert az EU-ban kötelező, és nálunk is az lesz előbb-utóbb. Az evidens, hogy az utasok jobban járnak, szerintem az államkassza is. Éppen ezért ez a hozzáállás, hogy csak szépen óvjunk a mi kis állami cégeinket a versenytől kb. arra jó, hogy ha jönnek a magánszolgáltatók, akkor 2 hónap alatt lehúzhatja az összes a rolót. (Vagy ha pályáztatás útján zajlik majd a verseny, akkor a magánszolgáltató fogja megnyerni a szolgáltatást.) Mondjuk a MÁV meg a volánjaink többsége azt sem tudja, hogy mit jelent az a szó, hogy szolgáltatás, így nem fogok sok könnyet hullatni értük.

hamisnero 2010.04.10. 20:46:47

a vasút koszos, lassú, drága, kiszámíthatatlan, és nem arra megy, amerre az utas menne (utazz már Mohácsról Pestre vonaton). a busz ennek ellentetje. a sok hülye utas, meg a helyett, hogy okos blogokat olvasna, a jobb és olcsóbb szolgáltatást választja, ahelyett, hogy még több pénzt dobna be a MÁV támogatására, és bicajjal járna. jelenleg, aki vasútkedvelő, az vegyen Maerklint, oszt tologassa a nappaliban. de ne kelljen nekem egy iszony pazarló, feladatára alkalmatlan pénzszivattyút eltartanom az adómból. nem versenyről beszélünk, hanem arról, hogy egy halálra ítélt dinoszaurusz mellett feltüntek a cickányszerű emlősök.

combo 2010.04.10. 20:48:29

@Mr.Alinghi: De, a szóban forgó luxusbuszok tulajdonosa a volán, azaz az állam.

A versenyeztetéssel kapcsolatban abból indul ki mindenki, hogy ha mondjuk kihúzzuk az összes buszt, akkor az ÖSSZES buszos utas át fog térni vonatra (és nem az autóra). Ez szinte biztos, hogy nincs így különböző okok miatt (jobb helyen lévő buszpályaudvar, buszos átszállás stb.), azaz az utasszám összességében csökken. Azt nem állítom, hogy anyagilag rosszabbul járunk, ha nincs párhuzamosság (bár egy buszjárat költsége elenyésző a vonathoz képest), de szerintem nem ott kellene spórolás címszóval belegányolni a rendszerbe, ahol az utasok finanszírozzák a vonat és a busz indítását is, hanem ott, ahol az utas ritka jelenség...

Valaki2 2010.04.10. 20:55:27

Apró megjegyzés, hogy érdemes megnézni, hogy a távolsági volánbusz járatok mekkora részét viszik alvállalkozók? Mert bizony azok viszik.

Ha lenne egy piacnyitás, lényegesen nagy változás szerintem nem történne, a volán eléggé felkészült szerintem erre. Na de a MÁV?

tarasp 2010.04.10. 20:56:46

@combo: Piacnyitás, magántőke beengedése.
A magántőke nem fog közlekedést építeni, abból csak a nyereséges részt veszi ki. A rendszer költséghiánya fog nőni.

combo 2010.04.10. 21:04:04

@tarasp: No, hidd el nekem, ha ebben a minutumban kiírnánk egy pályázatot, hogy ki vállal el egy régiót a jelenlegi finanszírozás 95%-áért (változatlan menetrenddel), egymás sarkát taposnák a magáncégek...

Csak néhány apró szösszenet: Egy átlagos magyar volánnál csak kb. a dolgozók fele a buszsofőr, nézz meg egy magáncéget. Vagy a Minisztériumnál kell bemószerolni a Mucsai Volánt, mert az Istennek sem akarja menetrendben meghirdetni azt a járatot, amit ő üresen (ún. rezsiben) közlekedtet X és Y város között (hogy Y és X között már utasokat is szállítson végre). Na meg a személyzet sem lett kiokítva arról, hogy "mindent a tisztelt utasért", néha ha vigyázzban ülsz, akkor is leüvöltik a fejed (és legközelebb nem utazol). Ja, és persze általában egy vállrándítással elintézik, ha 30 utas lemarad...

Az igazi probléma az, hogy a MÁV meg még a volánoknál is sokkal rosszabb.

tarasp 2010.04.10. 21:11:47

@combo: a jelenlegi finanszírozás 95%-áért (változatlan menetrenddel), egymás sarkát taposnák a magáncégek...
Az állam még 95%-nál többet is csökkenthet, ha egymásra építi a két ágazat szolgáltatását.

Sword 2010.04.10. 21:17:48

Lehet, hogy gyorsabb, de hogy lehet kényelmesebb?
Akármelyik vonat kényelmesebb, mint egy busz. A legtöbb buszon épp, hogy elfér a lábam, 2órás út után alig van vérkeringés a lábamba, fáj a hátam, stb. Ezzel szemben a vonaton feltudok állni, nem vagyok beszorítva egy sarokba és egyebek.
A vonat mindenben verhetné a buszt, csak sajna nem nálunk. Itthon a vonat nem a kényelem, a gyorsaság meg a pontosság szinonímája, hanem a koszé, az elavultságé, a késésé és az éjszakai rablásoké. Tőlünk nyugatra öröm vonatozni.

combo 2010.04.10. 21:19:14

@tarasp: Mivel a menetrendet az állam rendeli meg, ez akkor is igaz, ha magáncégek vannak. Ha magáncégek vannak, akkor az állam először megkérdezi, hogy ki vállalja a legolcsóbbért (amit most nem kérdez), ennyi a különbség. (Lehet máshogyan is versenyeztetni, amikor az utas dönt, de az bonyolultabb.)

Ha már a költségeknél tartunk, akkor bizony nem a volánokban van a sok pénzügyi tartalék, hanem a MÁV-nál. Ugyanis 1 utaskilométert jelenleg a volán harmadakkora áron "állít elő", mint a MÁV. Bővebben itt: index.hu/velemeny/olvir/2009/02/22/reformszovetseg_es_vasut_/

vonat blog · http://szazvasutat.blog.hu 2010.04.10. 21:23:16

@hamisnero és több kommentelő, akik a vautat bírálták:

Egy dolgot felejtetek el. A vasúti személyszállítás költségeinek nagy részét (kb. háromnegyedét) ma az állam fedezi. Ha egyre kevesebb utas veszi igénybe a vasutat, egyre többet költ rá az állam. Ha tehát a ma kevéssé versenyképes vasútvonalról még több utas pártol el, még több pénzt kell ráfordítani.

Ezért nem célszerű olyan helyzetbe hozni egy megyeszékhely és a főváros között a vasutat, hogy már a busz is gyorsabb legyen nála, nemhogy az autó. Egy ilyen vonalat versenyképtelenül is működtetni fognak, ez nem vicinális, csak éppen kevés utast fog szállítani.

A verseny ösztönző dolog, de ha a vasúti pályára nem fordít annyi pénzt az állam, hogy versenybe szállhasson az autópályával a vasút, akkor nincs értelme a versenyképességet számon kérni.

tarasp 2010.04.10. 21:32:11

@combo: Ha már a költségeknél tartunk..
Az államnak a közösségi közlekedés költségeit kellene optimalizálni. A szakágakét meg a szakemberekre bízni.

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2010.04.10. 21:37:31

@combo: Bezzeg a csehek!
jizdnirady.idnes.cz/
Itt kidobja az összes lehetséges vonatos-állami és magánbuszos lehetőséget!

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2010.04.10. 21:41:55

@Valaki2:
Azt a 80km/h-t azért nem mondanám. Az általam használt Szeged-Bp vonalon 100km/h fölött van az utazósebesség (Cegléd és BP között néhol 140km/h), bár tény, hogy 140km/h fölötti tempót nem bírna a mostani gördülőállomány.

Arról, hogy a busz "olcsóbb", csak annyit: beleszámolta-e bárki is a busz árába az út építésének és fenn(nem)tartásának a költségeit? Mert a vonatnál szokás...

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2010.04.10. 21:45:23

@combo: Hát, Makóról Vásárhelyre már tuti nem szállít senki kerót :(

Valaki2 2010.04.10. 21:49:18

@vonat blog:

"verseny ösztönző dolog, de ha a vasúti pályára nem fordít annyi pénzt az állam"

Ennyiből kell gazdálkodni a MÁV-nak. Nagyon rosszul gazdálkodnak. Érdemes elmenni a népligetbe, és megnézni a buszokat. Nem nagyon vannak már régi vacak buszok, mind normális, új, tiszta, stb. A MÁV-nál? Távolságra? A legrosszabb vonatok, gyakorlatilag versenyképtelen a busszal. Amit el kellene érni, hogy 200 km-t a vonattal kb. 1.5 óra alatt lehessen megtenni, amíg ez nincs, addig nem pálya a vonat, sem a busznak, sem az autóknak. Tényleg nevetséges, olcsóbb autóval utazni vidékre (2 felnőtt, 200km), mint vonattal. Nem is kicsit.

combo 2010.04.10. 21:51:08

@sirdavegd: "beleszámolta-e bárki is a busz árába az út építésének és fenn(nem)tartásának a költségeit? Mert a vonatnál szokás..."

És a vasúton mehetek a Fiatommal is?

tarasp 2010.04.10. 21:52:53

@combo: Ugyanis 1 utaskilométert jelenleg a volán harmadakkora áron "állít elő", mint a MÁV.
Most jobb, hogy a megrendelő mind a két helyen megrendeli ugyan azt a szolgáltatást? Nem olcsóbb, ha csak az egyik helyen rendeli meg, még akkor is, ha az drágábban állítja elő mint a másik?

Valaki2 2010.04.10. 21:54:30

@sirdavegd: az autópályán járnak a buszok IS és az autók IS, plusz a szállítás IS. Ezek mind befizetik a literenként kb. 200 forint adót a költségvetésbe.

Azt kellene már észrevenni, hogy a vonat nem hogy a busszal, de a saját autóval sem versenyképes. Hogyan akarunk itt közösségi közlekedésről beszélni, amikor tényleg olcsóbb lesz egy autó fenntartása plusz utazás, mint a vonatozás?

Nyilván a vonatot választaná mindenki, ha nem 80-100-zal tötyörögnek, hanem 180-al hasítana, de a mai magyar valóság bizony ez.

Arról kellene beszélni, hogy a fővonalakon mikor lesz normális sebesség, pontosan tartott menetidő, hóban, fagyban, esőben!

Valaki2 2010.04.10. 21:56:41

@tarasp:

"em olcsóbb, ha csak az egyik helyen rendeli meg, még akkor is, ha az drágábban állítja elő mint a másik?"

gonosz leszek... akkor miért nem csak a buszt rendeli meg, amikor az olcsóbb, gyorsabb, és jobb minőségű szolgáltatást ad?

indapass90210 2010.04.10. 21:57:09

@Valaki2: Pl. Budapest-Balatonfüred egy személyvonattal vagy 3 óra. Az 120 km-re vetítve nincs egészen 80-100 :)

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2010.04.10. 21:59:41

@combo: Nemzetközi forgalomban láttam én már autószállító kocsit is :D

Komolyra fordítva: megveszed a buszjegyet, abban benne van a menedzsment, a busz, a benya meg a sofőr ára + matrica. Az autópálya építése miatt felvett hitel / PPP nincsenek benne.
Vasútnál viszont ott a pálya amortizációja, amit csoport szinten el kell számolni.

Tehát max akkor lenne összehasonlítható a két forma, ha a Volán összebútorozna a közútkezelővel meg az ÁAK-kal :P

Valaki2 2010.04.10. 22:00:55

:) Ez katasztrófa. Nekem a best Kaposvár-Budapest volt, leesett a hó. 200 km 7 óra alatt. :)

combo 2010.04.10. 22:05:09

@vonat blog: A leendő utasszámokról csak találgatni tudunk, de ha nem indítasz gyorsbuszt, akkor a tömegközlekedés olyannyira versenyképtelenné válik az autópályás egyéni közlekedéshez képest (főleg Mohácsról!), hogy lehet, hogy a szaldó negatívra jön ki az utasvesztés miatt... Szerintem az expresszbuszok összességében fognak ÚJ utast hozni, a nagy kérdés ugye az, hogy ezek kitermelik-e a napi 5 pár új busz költségét (lehet, hogy kevesebb, mert felrakhattak pár régit a pályára). Talán igen, de nem tudom.

Mindenesetre ha Szekszárd-Budapest között a busz nyer (szerinted is), akkor abból számomra az következik, hogy a buszt kell preferálni. (Megjegyzem, hogy a vasútfelújítás csillagászati összeg, én máshol kezdeném.) A 46-os vonal menetrendjét meg esetleg jobban a helyközi (hivatásforgalom) vagy Alföld felé irányuló forgalom igényeihez lehetne igazítani.

tarasp 2010.04.10. 22:05:58

@Valaki2: akkor miért nem csak a buszt rendeli meg.
Így lenne a legolcsóbb.

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2010.04.10. 22:07:28

@Valaki2: Az tény, hogy a közút sokkal flexibilisebb, és könnyebben szolgál ki egyéni igényeket.
Nem beszélve arról, hogy a vasút továbbra is rém sugaras - Békéscsaba-Bp 2:29 (196km). Ugyanez a 193 km-es táv mondjuk Békéscsaba és Tiszaújváros között 4:51 vonattal, 4:35 busszal. Tehát a vidék továbbra is szopóágon.

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2010.04.10. 22:11:41

@Valaki2:
Nekem egyszer Szeged-Budapest volt 6 óra. Visszafelé már csak 5. Ok: kilopták a tutymákból a bimetált.

Csúcspont: Szegeden még malmoztam egy órát az utolsó orosházi vonaton, mire valami 10 órakor bemondják, hogy még egy órát csúszik az indulás. Oké, inkább visszamentem koleszba.

Slusszpoén: kallernéni másnap meg akart edukálni, hogy nem pecsételtem le tegnap a jegy az utazás megszakítása miatt. Megkértem, hogy akkor a jövőben tartsanak be egy olyan apróságot, mint MENETREND.

combo 2010.04.10. 22:14:30

@sirdavegd: Hát, én itt arra próbáltam célozni, hogy a vasútvonalat kizárólag a pályavasút használja (közvetetten), tehát minden költséget (építés, fenntartás), neki kell állnia. Ugyanez áll az autópályára, - normális esetben - minden költséget a használók állnak, csakhogy mivel ezt nagyságrendekkel többen használják (itt a napi 5 pár buszjárat egy nagy kövér nullának számít), egy főre vetítve "szinte ingyen" van.

tarasp 2010.04.10. 22:24:22

@combo: mivel ezt nagyságrendekkel többen használják (itt a napi 5 pár buszjárat egy nagy kövér nullának számít), egy főre vetítve "szinte ingyen" van.
A vasútnál állandó költségek magas aránya miatt "szinte mindegy", hogy hány vonat közlekedik.
Ha már fenn kell tartani, akkor költségvetési szemponból jobb, ha minél többen veszik igénybe, minél kihasználtabb.

Rose and Lily 2010.04.10. 22:42:23

Engedtessék meg pár rövid gondolat, amellyel lehet, kevésbé leszek népszerű.

Én SZERETEK autóbusszal közlekedni, mert TISZTA, KÉNYELMES, és PONTOS.

Évekkel ezelőtt költüztünk le Győrbe a főváűrosból, és azóta 2 alkalommal késett a távolsági busz, egyszer műszaki hiba (fél óra múlva jött a pótól az autópályán), egyszer pedig tömegkarambol okán.

A koszos, mindig drágább (helyjegyek, stb), pontatlan, túlzsúfolt (vagy nyáron is tüdőgyulladást okoózan túlhűtött) vasúti közlekedés nem alternatívája mindennek.

Valóban, a buszokon nem lehet takarítatlan wc-kre menni, vagy éppen a nem dohányzó helyeken is füstös légtérben lenni (kalauzi "elnézéssel"), és így tovább.

Lényegi különbéség voltak egy időben az Eurocity, illetve Euronight vonatok, amíg jó magyar szokás szerint azt is el nem kezdték "lelakni" a jó magyarok.

Mindig is felbosszantott, amikor demagóg módon súlykolták (nyilván nem ebben a cikkben), hogy mennyivel olcsóbb és jobb a MÁV.
Nos, Mi 5-en vagyunk, és bár az alapár ugyanannyi, sőt, van diák gyermekünk is, a helyjegyeket (amiket sajnos nem tudják asztalhoz, ablakhoz, menteiránnyal szemben kiadni) ugyanúgy meg kell venni, és ez ismételten nem alternatíva.

Arról nem is szólva, hogy pl Zürich-ben felszállva (az egyébként nyitvatartó főpályaudvari pénztáraktól induló járatra) minden további nélkül, bankkártával is lehetett menetjegyet vásárlni a kalauz hölgytől, aki érthetően beszélt idegen nyelveket. Egy tiszta, kultúrált, csendes, pontos járaton.

Persze, mindig lehet beszélni hogy mi miért nem megy, de néha minket, utasokat is észre lehetne venni.

A vasutat meg bezárni.

ginkgo 2010.04.10. 23:33:57

@Rose and Lily: A vasutat meg bezárni.

Akkor vmit Európában nagyon elnéztek, amikor a kötöttpályás távolsági közlekedést kezdték fejleszteni...

Andrisbandris 2010.04.10. 23:45:51

@Rose and Lily:
GYőrből jóval gyorsabb a vonat, ott vannak a Railjetek, mondjuk egy öt fős családnál a potjegy megdobja az árakat. De egyértelműen versenyképes azon vonalon a volánnal szemben a vasút.

veny 2010.04.11. 00:02:09

Elképesztően rossz gondolatmenet.

Ha már (más célok miatt) elkészült az út, BŰN lenne nem kihasználni a lehetőséget a tömegközlekedésben.

Bármily szomorú, újra és újra kijön, hogy:
- a vasút állandó, jól tervezett és jó drága fejlesztések nélkül automatice visszaszorul, a jelen állapotok fenntartása semmi
- a vasutat jókora állami támogatás mellett sem tudja eltartani a személyforgalom, arra pályát fejleszteni nem éri meg

fror83 2010.04.11. 00:02:40

Csak hogy a szekszárdiak is meghallgattassanak....

A Budapest-Szekszárd viszonylaton a vasút réges-régen nem versenyképes semmilyen szinten.

A buszok eddig is 2:30-2:50 perc alatt tették meg a távot (vasárnap és pénteken mindig volt mentesítő, gyakorlatilag expressz járat, ami 2 óra körüli menetidőt produkált azóta, hogy Dunaújvárosig elkészült az M6).
Ja, és mindezt szinte óránkét.

Ehhez képest a "javuló" vasúti összeköttetés napi 1 ic-szerű kis piros motorvonat, meg az átszállunk Sárbogárdon verzió (javaslom mindazoknak, akik ezt alternatívának gondolják, hogy álldogáljanak egy kicsit a penetráns h..szagban úszó váróteremben, akár Szekszárdon, akár Sárbogárdon). Ja és ezek az IC-s verziók drágábbak is a pótjegy miatt. Az előre megvett Volan-jeggyel felár nélkül van biztosított helyem...

Elhiszem, hogy a "nem-gumikerekes" lobbinak szúrja a szemét, hogy a Volán jobban reagál a változásokra, és alapvetően sokkal utasbarátabb, mint a MÁV.
A buszok tiszták, a személyzet kevés kivétellel készséges. A vasutasokról - tisztelet a kivételnek - ez nem mondható el. Pedig ez még csak nem is pénzkérdés.

Félreértés ne essék, semmi bajom nem lenne a vonattal, hogyha ugyanolyan áron, ugyanolyan gyorsan, ugyanolyan színvonalas szolgáltatást nyújtva járna.

Párhuzamosság: a vonatnak és a busznak Szekszárdig nincs is közös megállója... És Dunaújvárosból vagy Paksról is el kell jutni valahogy Szekszárdra. A buszjáratok több mint a fele nem expressz, ezek érintenek minden eddigi megállót.

A vasútállomás és a buszmegálló egyébként egymás mellett van, nem igazán a városközpontban, sőt, egy ideje a távolsági buszok nem is mehetnek be a városközpontba, csak a helyköziek.

Mégsem gondolom, hogy az lenne az alternatíva, hogy a Mohácsra/Harkányba menőket Szekszárdon átszállítanánk a vonatról buszra. Mert kényelmetlen, időt vesz el, stb.

Nem igazán értem egyébként a szerzőt: szüntessünk meg valamit, ami új és jó, csak azért, mert "párhuzamos" azzal, ami rossz? Vagy mert egyesek a távolsági buszközlekedést per se az ördögtől valónak tekintik?

Járjon az összes szekszárdi szemlesütve, aki örülni mert annak, hogy végre gyors tömegközlekedési kapcsolat van Budapesttel?

gozos 2010.04.11. 00:05:38

Nézegetem a túlélést és növekedést szem előtt tartó német DB és magyar MÁV-stratégia különbségét.

A legelső hozzászólásban írtam:

- Regionalzug (RE): téves hazai megfelelője a "személyvonat". Mintha a másik "marhavonat" lenne. Ennek feladata az agglomerációban való terítés. A buszoknak szintén a terítés a feladatuk - hiszen mindenhova nem megy sín. Különbség nem tehető RE és busz között. Amelyik praktikusabb, az kell oda.

- InterRegio: hazai nyelvi megfelelője a "gyorsvonat". Mert hát a másik lassú... Bár ez is. Lássuk:
A hazai "InterRegio" nem régiók közötti gyors kapcsolatra született, hanem agglomeráció rossz minőségű kiszolgálására. Rossz minőségű, hiszen éppen a ráhordó és onnan széthordó RE illetve busz nincs megkövetelve, amely busz köteles lenne bevárni az IR-t.
Ráadásul még a sok megállóval le is van lassítva: Győr - Ács - Komárom - Tata - Tatabánya - Bicske - Biatorbágy - Kelenföld - Keleti (ÉS ITT A VÉGE a hazai InterRegio-nak!!). Ez majdnem személyvonat gyakorisággal lesz megállítva. Átlag 17 kilométerenként !!!

Vesd össze: Budapest-Tatabánya-Kisbér buszra is minden fontos állomásán ráhordó járatok vannak. A Tarján felé menő busszal is találkozik Alsógallán (nem a vasútállomásnál!), stb.
Budapest-(Tatabánya)-Győr ... "InterRegio-busz" ... Ki látott már ilyet állami finanszírozásban jó vasútvonal mentén normális országban?

hard 2010.04.11. 00:14:59

Győr-Pest között csak a busz! 5 évig tökéletes volt, max 20 perc késés a pénteki pesti dugó miatt, meg a meccselés, hogy ki fér még fel. Nem ám több órás késések, mint a mávnál néha, pedig igencsak büszkék mávék az 1-es vonalra. Ahhoz képest kurva szar. Főleg, hogy a buszok cammoghatnak 80-al a pályán, holott 100-at lazán viszik. Arról nem beszélve, hogy IC helyjegyet is már jobb ha szerdán megveszed, mert pénteken vonatra sem férsz fel, nem tudom, hova tennék a buszos utasokat. Pl vasárnap azt a 150-200 főt, aki délután 4-kor megtölt 3 buszt, úgy, hogy utána 15 perccel indul egy IC.

hard 2010.04.11. 00:18:02

Arról ne is beszéljünk, hogy a vasúton mennyiszer volt az 5 év alatt sztrájk. Segítek, buszon 0. Akkor milyen jó volt, hogy van busz. Jó volt lobogtatni a mávos jegyet bérletet. Sétáltak volna a sínek között.

gramercy 2010.04.11. 00:19:13

@hard: 150-200 fo az 2 IC kocsi...

hard 2010.04.11. 00:27:43

@Andrisbandris: Te se sokat jártál még győr-bp között. A busz legfőbb baja, hogy nem férsz fel. És mostanában főleg, mert ritkítják.

átlátó 2010.04.11. 00:28:20

Uszkve 2 óra 20 perc Szekszárd -Budapest. Vonattal és két óránként, Sárbogárdon való átszálással, tíz percen belüli csatlakozással. Én fel tudom emelni a valagamat és olyan pakkokkal, amikkel a Kelenföldről tovább szoktam utazni külföldre és ezt rendszeresen teszem. Van olyan járat, ami átszállás nélkül működik. Mivel én fel tudom emelni a valagamat egy átszállás ürügyén még sétálok is egyet, ami nem esik rosszul. Tehát én személyesen ragaszkodok a vonathoz a továbbiakban is és megjegyzem, a wc-k nem koszosak, tehát értelemszerűen tiszták, a seggtörléshez alkalmas papírárúval is ellátva. És kurvára jobban szeretek vonatozni és kurvára használom a mobilnetet is a vonaton és kurvára jobban szeretm a tágasságot és a mozgás lehetőségét.
Ellenben megértem azokat is, akik a valagukat már nem tudják megemelni, meg különben is kívánok nekik egy kellemes szomszédot a belső ülésre, ha már éppen ablaknál üllnek. Tudjátok milyet...olyan hónaljból túlápoltat.

hard 2010.04.11. 00:29:11

@gramercy: 100 fő egy kocsiban? inkább 3-4. Szerinted lenne? Amúgy ez csak egy járat, 5-kor is van teli 2 busz.

hard 2010.04.11. 00:34:08

@átlátó: "kívánok nekik egy kellemes szomszédot a belső ülésre, ha már éppen ablaknál üllnek. Tudjátok milyet...olyan hónaljból túlápoltat. "

mert vonaton ez elképzelhetetlen.

átlátó 2010.04.11. 00:35:06

Aki a Győr-Budapest közötti vasúti közlekedést izélgeti, csak szólok, hogy a RailJetek 2 (azaz kettő) óránként elközlekednek arrafelé. És nagyon nem koszosak.
És ha már a sztrájkra hívatkozik, demagóg leszek. Az autópályán ugyan nincs sztájk, de van elalvó román kamionos...oszt dekkolás órákig.

veny 2010.04.11. 00:52:14

@átlátó: Üdvözlöm a valagadat.

átlátó 2010.04.11. 00:58:45

@hard: Felvilágosítalak. Nem, nem elképzelhetetlen. Ellenben még a peronon állva is jobban érzem magam, mint egy hónaljban alultisztálkodott szomszéddal bekerítve.
@veny: Elkeserítelek... én nem olyan vagyok.
Most anyátok adjon egy lekváros kenyeret, mert megdolgoztatok érte.

veny 2010.04.11. 01:02:09

@átlátó: "Uszkve 2 óra 20 perc Szekszárd -Budapest"

2:24 és 2:31 között. Azaz fél órával lassabb a busznál. Fél óra nem kevés.

Amúgy hosszú távon én is jobban szeretem a vonatot, kényelmesebb tud lenni. Persze a roppant utasbarát MÁV tud olyat is, hogy az egy hétre előre megvett IC jeggyel állnom kell Gyomától Pestig, és az valahogy nem kényelmes, nagyon nem.

veny 2010.04.11. 01:03:43

@átlátó: Látom, ezen a szinten vagy otthon. Vasutas-e vagy?

erminavet · http://kotottpalya.blog.hu/ 2010.04.11. 01:03:57

@fror83: Azt mondod, nem igazán érted a szerzőt. Ez igaz, mert én nem írtam olyat, amit nekem tulajdonítasz. (Hasonlóan másokhoz.) Mondom, tudom én, hogy nehéz egy ilyen hosszú és bonyolult szöveget megérteni.

ti

eml 2010.04.11. 01:04:12

@Lrdx:
A Holland Vasút nagy nyereséget könyvelhet el a rotterdami és a többi kikötő forgalmából.
Amúgy igen, igazat adok, mert a MÁV is keresse meg, miből tudna pénzt csinálni.

veny 2010.04.11. 01:08:41

@erminavet: Épp ellenkezőleg, nagyon is egyszerű ez a szöveg, már ne haragudj.

átlátó 2010.04.11. 01:11:24

@veny: Nem, nem vagyok vasutas és ezzel nem azt mondom, hogy az anyád meg orosz. Én kicsifiam 1979 óta szabadfoglalkozású vagyok. A seggem lukát pedig te preferáltad, szóval ne sértődj, ha visszautasítottam, mert én nem olyan fajta vagyok.
Ja... és jut eszembe. nekem nem számít fél óra, de egy óra sem. A magam ura vagyok, a magam idejével.

veny 2010.04.11. 01:14:15

@átlátó: Már ne haragudj, de te értekeztél hosszan valagakról, nem én.

"nekem nem számít fél óra, de egy óra sem"

Így már értem. Mondjuk tényleg jobb is, hogy nincs családod.

======= vadparaszt ======= (törölt) 2010.04.11. 01:25:19

A konfortos buszok nagyon jók, de világért sem szeretnék a szerzővel komfrontálódni.

átlátó 2010.04.11. 01:29:02

@veny: Én most eligazítalak. Tévedsz. Van családom. A családom mellet is a magam idejének elhasználója vagyok, javíts ki, ha tévedek. Ezenkívül elárulom neked, hogy családja mindenkinek van, még neked is.
Ezenkívül én most elköszönök tőled gyerekem és stílusosan. Hasek "svejk" című regényéből idézek neked: Pont abból a részből, amikor Svejk, akit egyébként a nagytudású orvosok nótórius hülyének nyílvánítottak meghúzta a vészféket a vonaton. Ennek kapcsán a kalauzzal vitába keveredett, amit e képpen zárt le. "Én csak értelmes emberekkel szeretek vitatkozni."
Ja. És nem az én valagamról értekeztem, ezt visszaolvashatnád, hanem azokéról, akik nem tudják felemelni egy átszállás okán, de dohányozni leszállnak a buszról, ha megáll valahol.
Nem haragszom én rád, de ne engem kóstolgass, nem nézem én a babot húsnak. Nagyon trendi egy gyerek lehetsz te, az a pattanásos képű fajta, tyúkmellű. Ezt persze csak feltételezem, ahogy az tény, hogy családja mindenkinek van. Te hülyegyerek.

eml 2010.04.11. 01:44:39

Egy kicsit beszéljünk az ütemes menetrendről is, amit megítélésem szerint néha "gyilkolni kell".
88 előtt volt itt tervgazdaság, és ha beledöglöttünk is, de legyártottunk 200 traktort.
Most van ütemes menetrend, ha az utasok beledöglenek is a busz/vonat óra 19-kor fog indulni.

Ez eddig demagóg, de felveti a lényeget:

Adott egy buszjárat (helyközi), ami 30 km hosszú, 1 óra körüli a menetideje.
Az ütemes menetrend előtt végre valahára 2006-2007-re érte el a menetrendje a tökéletesközeli állapotot. A menetrendbe belekalkulálták a reggeli dugót (+10-15 perc a menetidőben), ezáltal bele volt kalkulálva a forda tervezésbe is, és nem késett azért járat, mert még nem ért be. Belekalkulálták a menetidőbe az esti kevesebb utasszámot (-10-15 perc), miáltal többet nem volt utaspanasz, mert esetleg a busz nem állt valahol 5-10 perceket egy megállóban.

2008-ban 80%-ban, majd most 2009-ben 100%-ban ütemes lett a menetrend. Következményei:
Reggel nem lehet tartani a menetidőt, állandóan jegyzőkönyvezni kell a késéseket (buszvezetőknek), mivel figyelni kell arra, nehogy valakinek a késés miatt túlvezetése legyen.
Este, amikor már helyenként alig van utas és forgalom, akkor is az ütemes menetrendet kell tartani, miáltal nem egyszer előfordul, hogy az autóbusz két falu között, a nyílegyenes jobb minőségű úton csak 40-50 km/h-val 'halad'. Ezt a csigatempót a későn hazajárók gyomra nagyon nehezen vette be, buszsofőr ismerősöm szerint az általa rendszeresen vitt egyik esti járaton az utasforgalom kb a felére-kétharmadára esett vissza.

Csak egy példa arra, hogy a jó ütemes menetrend milyen rossz is néha a szolgáltatás minőségére nézve.

A párhuzamosságról meg megjegyezném a 10-es utat. (Bp-Pilisvörösvár-Esztergom).
Esztergomból bezárólag elég sokan ingáznak a fővárosba, hétköznap regge ez úgy néz ki, hogy a Solymár határában levő áruháztól gyakorlatilag lépésben halad a busz 3-4 km-t az óbudai temetőig. Esztergomból (44 km) a reggeli menetidőrekord, amit hallottam 2:30, azaz kettő és fél óra. Vonattal 'mindössze' 1:48.
Bp-hez közelebbi településekről (Piliscsaba, Pilisvörösvár. stb) az időkülönbség még markánsabban a vasút javára dönt. Nem is lehet a vonatra sokszor felférni.
Eljő a hétvége, kiürül az út, aki ilyenkor utazik, buszra száll, hiszen Esztergomig a busz 'csak' 1:10-es menetidőt fut, míg a vonat tartja a 1:48-at , azaz fél órával gyorsabb a busz, az útba eső 3 nagyobb településen végig központi helyen áll meg, míg a vasútállomás mindenhol egy kicsit kiesik.

Akkor most mit kell fejleszteni? Mert szerintem ezt sokszor mi magunk sem tudjuk.

veny 2010.04.11. 01:45:27

@átlátó: "Én most eligazítalak."

:DDDDDDD

"stílusosan. Hasek "svejk" című regényéből idézek"

Nekem is mindig beugrik a MÁV-ról, a fene se érti, miért lehet... :-P

"Ezt persze csak feltételezem"

Természetesen 100% tévesen, mint oly sok mindent a világról.

De most tényleg, nehogymár ne legyen szempont a közlekedésnél az idő... Én legalábbis úgy vagyok vele, hogy tudok mit kezdeni az időmmel, igazából kétennyivel is tudnék, köszönöm szépen. Egyáltalán nem szorulok rá, hogy a MÁV-val raboltassam.

Utazni azért szoktam, mert el akarok jutni a célállomásra, ott csinálni ezt meg azt, és nem azért, mert utazhatnékom van. Ha a vonatozás lenne a hobbim, nyilván tudnék rá plusz órákat szentelni, de hát történetesen egész más a hobbim, a közlekedésből meg leginkább a funkció érdekel.

veny 2010.04.11. 01:50:07

@eml: Ráadásul Esztergomban a vasútállomás kinn van a halál micsodáján.

combo 2010.04.11. 02:10:46

Van a blogbejegyzésben egy elejtett mondat a regisztrációs jegyről, amivel nem értek egyet. A vasutasokat azért nem kell nyilvántartani, mert:
1. Az állam (gondolom) nem szándékozik semmilyen árkiegészítést fizetni utánuk, ez a MÁV természetbeni juttatása a dolgozóknak, ami magánügy.
2. Az utasforgalom felmérésénél a szabadjegy csak torzítja a valós igényeket. :-)

combo 2010.04.11. 02:24:13

@eml: Az ütemes menetrendnél egy másik probléma lehet a közbenső fontosabb megállók "rossz" helyzete. Hogy érthető legyen a példa, vegyük a Kecskemét-Dombóvár IR esetét és vizsgáljuk Baját. Ide frankón egész körül érkeznek és egész körül indulnak a vonatok, ami hivatásforgalom szempontjából nagyon rossz. Ennek megfelelően a környékről érkező buszokkal sincs összehangolva, ugye azok páratlan óra 30 körül érkeznek, páros óra 30 körül indulnak. És mivel ütemes menetrend van, nincs egyetlen üdítő kivétel sem (reggel se)... Ha már ennél a példánál vagyunk, a régi Szeged-Dombóvár gyorsvonaton több utas volt, mint ma 3-4 IR Uzsgyin...

G.T. 2010.04.11. 02:58:13

Manapság oda jutottunk, hogy végre lesznek autópályáink a nagyobb városokba, és nem meglepő: ezzel pont párhuzamosak a vasúti vonalaink, amik leamortizálódtak, így vasúttal egyre jobban nem éri meg utazni. Ráadásul a vasútállomások sem mindig ott vannak, mint ahová a tömeget kellene szállítani. (Nem meglepő módon a buszállomások általában jó helyen vannak, nem megoldás, hogy minden buszállomást a rossz helyen levő vasútállomás mellé kell költöztetni!)

A másik nagy baja a tömegközlekedésnek: 2 fő esetén már megéri autóval menni, olyan piszok drága a tömegközlekedés. Család esetében pedig csak a kocsi! Igy a vonatnak főleg nem a busz a konkurense, hanem az autó. Aki kocsit használ az fizeti az adókat, így akkor már érdemes használni a kocsiját, ha már van, és éves szinten fizeti a fix adót, függetlenül attól, hogy mennyit használta! Egy autósnak meg nem éri meg használni néha napján a tömegközlekedést, mert az meg jelenleg dupla ráfizetés, ha venne valamilyen tömegközlekedési bérletet is a kocsi adója mellé.

Budapest-Siófok 100km, ha 100-110km/h-val megy csak a gyorsvonat, és 1 óra alatt teljesítené a távot, az jelentene versenyképességet az autóval szemben, egyébként a kocsi, és a busz a nyerő, persze nyáron, amikor dugó van az autópályán, akkor gondolkodik el az autós, de még akkor is annyi idő alatt meg tudja tenni a távot, mint a vonat.

MÁVval a másik probléma: drága a jegy, és még nem létező extra szolgáltatásokért drága IC pótdíjat is kérnek. Pedig az, hogy egy vonaton télen legyen fűtés, és nyáron ne főljön meg mindenki(valami hűtés legyen), érdekes módon buszoknál, és autóknál teljesen természetes dolog, mint az, hogy ülőhelyed is van, ha kocsival mész.
Az nem IC extra szolgáltatás, hogy nyáron a klimát a nyakadba nyomják, és beteg leszel 1 hétig, mert megfáztál, miért nem veszel fel kabátot! Szintén ha egy vonat "100km/h" alatti átlagsebességgel megy, az már nem extra szolgáltatás, hiába nevezzük ezt a vonatot ICnek, ezt az autó és a busz is tudja, kevesebbért. A MÁV-nál bevett szokás, hogy ami vonat viszonylag gyorsan közlekedik, arról kinevezik, hogy az mármostan IC lesz, és fizessen mindenki rá több pénzt. A probléma az, hogy a 100km/h átlagot nem éri el, akkor az biztosan nem kellene, hogy IC legyen!

Szumma: a vonat csak akkor tud versenyezni, ha gyorsan nagy távolságot lehet vele megtenni, megbízható, és nem kerül jelentősen többe a jegy, mint az autó, vagy busz. Különben a busz vagy autó mindig is versenyképesebb lesz, ami háztól házig viszi az embereket, ami egy átlagos ember utazási szándéka, és nem pedig a vasútállomástól vastállomásig közlekedés a cél. Manapság már nem kellene, hogy divat legyen, hogy azért legyen egy Resti a vasútnál, mert sokat kell várni a vonatra, vagy az átszállásra, vagy a csatlakozó buszra.

G.T. 2010.04.11. 03:01:07

Azt valaki azért elárulhatná, hogy a vasút fenntartásához hozzájáruló teherszállítást, ami nyereséges volt, miért kellett eladni? Vagy ha el lett adva, mert megérte, és fizetik jól a pályahasználati díjat a befektetők a teherszálljtás után, akkor miért nem újítják fel a pályákat?

J_H_Mallory (törölt) 2010.04.11. 03:23:03

A vasúti személyszállítást meg kell szüntetni, és kész. Két történet:

Budapest-Eger, "gyors"vonattal, kerékpárszállítással. Természetesen csak a vagon előterében tudtam letenni a bicajt, és mivel elég drága cucc, ott is kellett vele maradnom. Ahogy a lépcsőn ücsörögtem, fogtam a bicajt, és elgondolkodtam rajta, hogy miért is fizettem én ezért 3000 forintot.

Eger-Budapest IC. A büfékocsiban sörözgetek, amikor az egyik ott tartózkodó úriember telefonbeszélgetését meghallottam:

-...A jogászok átnézték, rendben van?
-...
- Akkor meglesz, ez már biztos.
-...
-Milliárdok, milliárdok... Van itt pénz a MÁV-nál, csak le kell érte hajolni...

Azóta nem ültem vonaton. Kocsi vagy busz, tőlem akár éhen is halhat az összes vasutas, nem érdekel.

Samott 2010.04.11. 07:31:39

@hard: ez alapjaiban megkerdojelezi az itt fent targyalt buszritkitas ertelmet. Ha igeny van ra, akkor bun visszafejleszteni.

huta9020 2010.04.11. 07:45:29

@J_H_Mallory: "A vasúti személyszállítást meg kell szüntetni, és kész. "
A két történetnél azért nagyobb távlatokban kellene gondolkodni. A közúti közlekedés az egyik legnagyobb körnezetszennyező, ha nem a legnagyobb.

huta9020 2010.04.11. 07:50:05

@Samott: Nem bűn, az államnak a többség érdekében kell(ene) gazdálkodnia, hosszútávú érdekeket is szemelőtt tartva.

toce 2010.04.11. 09:35:14

A vasút mint olyan két helyen versenyez a személyszállítás terén:

1. Elővárosi közlekedés
2. Közép távon elsősorban a repüléssel

Elővárosi közlekedésről lényegében csak Budapesten lehet beszélni.

A közép távú utazásoknál ide lehet sorolni Miskolc, Szeged, Debrecen, esetleg Pécs célpontokat. (Ugye nem régen kísérlet képpen volt is Bp-Debrecen repülő járat...) és természetesen a Bécs, Prága, München, de ide kéne tenni Temesvár, Arad, Zágráb, stb. desztinációkat is.

Vasútat fejleszteni csak a fenti két cél érdekében érdemes.

Mit számít ebben Bp-Szekszárd, ahol a normális vonat közlekedés csilliárdokba kerülne, és nincs elég utas, nem is gerjeszthető akkora utasforgalom közép távon, hogy megérje... (140km-en max fél órával lehetne gyorsabb a 160-al haladó ic a busznál, annyi simán elmegy az átlag utas számára azzal, hogy a vonat a fejpályaudvarra érkezik, míg a buszról "bárhol" le lehet szállni míg eléri a városközpontot.)

flimo13 2010.04.11. 09:54:46

Bár igaz lenne amit a cikkben írsz, hogy a buszt favorizálják. Akkor nem dobta volna a minisztérium vissza a Szentotthárd-Körmend-Vasvár-Budapest buszjárat ötletét sem, azzal az indokkal, hogy "remek" IC kapcsolat van Győrön át. Ajánlom a minisztereknek, meg a hozzád hasonlóvonatbuziknak, hogy járják meg hetente, utána mondják, milyen remek.

anyadmajma 2010.04.11. 10:14:29

@erminavet: Ez így igaz. Elég nehéz elolvasni egy szöveget, átgondolni és megérteni, hogy miről is szólt. Talán asszem általános 4.-ben kezdődik ennek a teljesen értelmetlen hülyeségnek az oktatása, hogy szövegértés (olvasónapló meg ilyenek). Ja kérem, addig meg el kell jutni....
Az sokkal egyszerűbb, hogy kiragadunk egy mondatot, és azt magyarázzuk össze-vissza. Aztán, meg hogy az jön ki belőle, hogy Moszkvában bicikliket osztogattak, az meg kit érdekel.
Meg az is kit érdekel, hogy tulajdonképpen miről is szól az egész, majd inkább a saját érdekem szerint leírom, hogy én mit akarok, a maradék pár százezer ember meg megint csak kit érdekel.

toce 2010.04.11. 10:38:59

Még néhány komment a BUSZ kontra VASÚT fejlesztési kérdéshez:

1. Teljesen természetes, hogy az állam mint tulajdonos bizonyos fokig versenyezteti a beszállítóit/saját cégeit. Egyrészt sosem lehet iróasztal mögül tökéletes közlekedési tervet/menetrendet készíteni, mert (1) nem ismert minden paraméter (2) túl bonyolult a rendszer (3) értékítéletektől függ a rendszer, ami szubjektív elemeket visz bele (4) a változásokra nem lehet felső szintű döntésekkel kellő dinamikával reagálni.

2. A végrehajtás nem automatikus, hanem egy hatalmas, számtalan emberi tényezőtől befolyásolt rendszer végzi. Azaz hiába hozol jó döntést, ha elszabodátlják.

3. Hibás az a megközelítés, hogy a személyszállítás csupán egy közszolgáltatás, amit költség hatékonyan kell megszervezni egy bizonyos szolgáltatási szint mellett.

A közlekedés és azon belül a személyszállítás infrastruktúrája stratégiai terület is egyben. Hogy jelenleg melyek az ország fejlettebb régiói, jó részben attól is függ merre mennek utak/vasutak, hogy mik lesznek az ország fejlett régiói a jövőben attól függ merre fognak menni a vonalak.

Amerre van, vagy gerjeszthető teherszállítási igény, arra kell pályát építeni/fejleszteni. Fejlszteni kell az elővárosi közlekedést, és ki kell építeni a nagysebességű vonalakat, ami a nemzetközi közlekedést segíti, mind nyugat felé, de ugyanígy fontos lenne kelet felé is! (Mindezt integrálni kell a légiközlekedéssel, röhej, hogy 1 db repülőterünk van, de ott nem állnak meg az IC-k...

Ezekre a célokra (és biztosan van még pár) akkor is érdemes többet költeni, ha az nem felel meg a költséghatékonyság elvének. Mert fejlesztik az adott területet és befektetésként kezelhetők.

De a befektetések hasznát is lehet, sőt kell mérni. Csak abba fektetni, ami - különösen mivel a befektetési lehetőségek korlátozottak - a mi a legtöbb haszonnal jár.

Ebben az értelmezésben véleményem szerint BP-Szekszárd vonal fejlesztése, hát hogy is mondjam szépen, nincs a lista elején. Nincs arra jelentős teherszállítási igény, nincs jelentős személyszállítási igény.

Ebben az esetben viszont Szekszárd és az ott lakók érdeke, hogy színvánalas busz közlekedés legyen. Ami meg most sokat javult, bár eddig sem volt rossz, és jobb volt mint a vonat.

Ennek csak örülni lehet minden közösségi közlekedés mellett elkötelezettnek.

A fenti gondolatmenet mentén egy vicinál

veny 2010.04.11. 10:40:27

@G.T.: "érdemes használni a kocsiját, ha már van"

Ez igaz, amúgy mindenütt a világon.

A "ha már van" azért nem egy gyenge almondatocska, adott esetben ugye azt jelenti, hogy eltekintesz a fix költségektől (kocsi ára, gumi, szervíz, garázs, adók, stb.), kizárólag a benzin árát számolod. Miközben nyilvánvalóan az a szitu, hogy egy átlag családi autónál a nagyvonalúan elhagyott rész a nagyobb tétel.

"a vonat csak akkor tud versenyezni, ha gyorsan nagy távolságot lehet vele megtenni, megbízható"

Eddig stimmt.

"és nem kerül jelentősen többe a jegy, mint az autó, vagy busz"

Ez a mai viszonyok között irreális elvárás szerintem.

toce 2010.04.11. 10:44:07

Egyébként, hogy kicsit demagóg is legyek, ha a buszsofőrtől elvárható, hogy kiganyézza a a buszt. Akkor a MÁV alkalmazottak is nyugodtan kimeszelhetnék a várótermet évente egyszer. Szép nem lenne, de talán nem lenne hugyszag.

Ebben tényleg van különbség a Volán és a Máv között, hogy azért a Volánoknál a vezetésnek sikerült a minőség mellett elkötelezetté tenni a dolgozókat, a mávnál egyáltalán nem. (Ez pedig milliárdokat ér...)

eml 2010.04.11. 11:28:50

@veny:
A fix költségek nem olyan magasak, még a fix költségek mellett is jobban megéri két embernek a vasút ill. busz helyett autóval menni.
Adó+kötelező bizt - 120 Ft/nap, egy 2literes 110 LE-s gépre
egyéb költség 8-12 Ft/km, ez használattól függ (város-autópálya)

grjak 2010.04.11. 11:29:16

@erminavet
bár imádom a vasutat és szívesen látnék legalább egy 20. századi színvonalat kicsiny hazánkban, azért ezzel a bejegyzéseddel vitatkoznék.
Bár szerintem nem kellene a párhuzamos járatokat felszámolni (már csak annak okán, h nem ugyanott vannak a pályaudvarok, pl. Győrbe vki Dél-Pestről akar menni, sok időt nyer, ha a Népligetből indul, nem a Keletiből v Kelenföldről.

Az az észrevétel, h nem megoldható a tömegközlekedés a magyar "nagyvárosok" és Bp. között csak busszal pl. annak fényében vicces, h ez egész jól működik a 15 és 5 milliós Isztambul és Ankara között... (persze ők már nyomják a vasutat, de megoldható csak busszal is). Amíg a fővonalak is ilyen legatyásodott állapotban vannak, ne kényszerítsük már az embereket a vonatra, csak mert nekünk az tetszik!

Másrészt felháborító, h a volánoknak még mindig monopóliumuk van, és nem lehet privatizálni az ágazatot, a magánbusz rendszer olcsóbban és jobban működik számos országban pl. Spo., Töröko. De hogy a volánok alvállakozókkal olcsóbban jönnek ki, mint saját busszal, azzal a volánok magukról állítanak ki bizonyítványt. Az állam szerepe a buszközlekedésben egy menetrendi honlap üzemeltetésében és a regionális/helyi vonalak szervezésében kellene h kimerüljön, a távolságit a piac zseniálisan megoldaná - ld. Orangeways próbálkozásait.

erminavet · http://kotottpalya.blog.hu/ 2010.04.11. 11:47:51

@buki: Ne haragudj, neked sincs fogalmad arról, hogy mit írtam.

(Kezdem visszasírni azokat a korokat, amikor csak egy szűk réteg tudott írni. Vagy tényleg ki kéne találni valamilyen radikális kommentkorlátozást.)

ti

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.04.11. 11:55:19

Szép és jó ötlet ,amit mondasz , csak nézd meg mi van Szolnokkal, ha a kedves vasutasok elkezdenek sztrájkolni. Budapestről akarsz eljutni? Közvetlen buszjárat 1 darab van. Hála a vasútnak.Bravó. Tényleg baromi jó, ugye? Gondolhatod mi volt, mikor sztrájk volt....

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.04.11. 11:59:04

@eml: Tényleg? nos akkor nézzük, ha nem egy régi autóval akarsz menni, mennyi a havi fix költséged:
20 ezer a törlesztő, havi ezres a teljesítményadó, kb 3-4 ezer a havi kötelező , és ekkor még nem tnkoltál, ha valami elromlott nem szereltetted meg a kocsin.
Volt autóm, nem új, ezért biza néha szerelgetni kellett, ráköltöttem 200 ezret lazán , hiába 250 ezerért vettem. Miközben elutaztam egy hónapban vonaton kb 5-10 ezer forintot. Nekem nem érte meg.

pi314 2010.04.11. 13:00:02

Éveken keresztül utaztam Pestről Győrbe és vissza, de a vasút szinte soha nem volt versenyképes a busszal, pedig az elvileg egy kiemelt vonal lenne. Másrészt meg egy busz legfeljebb 50 ember, 6 busz az 300. Ennyi ember vonaton egy napra elosztva szinte fel sem tűnik, nem igazán látom, hogy komoly versenytársat kapna a vasút. Inkább csak annyi, hogy aki gyorsabba és tisztábban akar leérni, az most kapott egy új lehetőséget. Én örülök neki.

erminavet · http://kotottpalya.blog.hu/ 2010.04.11. 14:18:36

@pi314: Miért nem volt versenyképes a vonat?

rádió 2010.04.11. 14:29:12

Ti keréken pározók miértnem tekertek ,mi a fasznak nektek a bringa ha mindig a szálításán spekuláltok.

tcom 2010.04.11. 14:35:52

Szekszárd és Bp. között utazni vonattal egy nosztalgia. Fiatal koromra emlékeztet. Piszok, modortalan kalauz, döcögés.
Minap egy távolsági járattal utaztam a buszos gemenc volánnal. Modortalan, bunkó buszsofőr ott is megvolt, ráadásul megálltunk sok helyen ahol nem kellett volna (ismerős, nyugdíjas volános, buszsofőr haver).
Induláskor elgondolkodtam, vajon mi lenne ha a szomszédba lenne egy magán busztársaság? Akkor is bunkó lenne a sofőr, akkor is koszos lenne a vonat?
Amíg az állam istápol valamit, addig abból jó nem lesz. És sajnos ebbe az irányba lépkedünk.

tcom 2010.04.11. 14:38:14

@rádió:

Brávó!
Egyszer ki kellene próbálnod 200 km-et biciklizni. Én ha tehetem 30-50 km-et letekerek és néha autózáts helyettesítve.

TSZ Géptelep 2010.04.11. 16:13:57

@tarasp:

"A vasútnál állandó költségek magas aránya miatt "szinte mindegy", hogy hány vonat közlekedik.
"

Ez igaz egy bizonyos vonatszámbeli átmenetig (növekedésig, csökkenésig), míg a jelenleg meglévő kapacitásokkal elbírja a több vonatot, vagy a kevesebb vonat miatt nem lehet kapacitást csökkenteni.

Viszont: Lényegileg ugyanez igaz a közúti közlekedésre is. Néhány busszal több, vagy kevesebb érdemben nem befolyásolja a a közutak fenntartásának költségeit, és még kisebb mértékben befolyásolja a szükséges kapacitás nagyságát.

Ebből kb oda lyukadhatunk ki, hogy az állandó költségek tényleges állandósága mellett lényegileg a változó költségek nagysága (melyeknél többségében az autóbusz a kedvezőbb) fogja eldönteni, hogy melyik infrastruktúrát is érdemesebb használni. Így akár előadódhat az a kissé fura helyzet, hogy a vasúti infra kb 0 mértékű kihasználása és a személyszállítás buszos helyettesítése mellett is összköltségben kedvezőbben járunk, mintha több vonat járna, holott nem lehet szép (ámde, mint kiderült sok esetben semmitmondó) számokkal dobálódzni arról, hogy mennyire is kihasznált a vasúti infrastruktúra.

Viszont itt jegyezzük meg, hogyha ez utóbbi helyzet már előállt, akkor az infrastruktúra üzemeltetőjének/tulajdonosának ekkor illő elngondolkozni azon, hogy vajon a lényegileg 0, vagy ahhoz konvergáló darabszámú vonatért érdemes-e egyáltalán vállalnia az infrastruktúra fenntartásának állandó költségét. És bizony sok esetben erre az lehet a helyes válasz, hogy nem. Tehát akár az állandó költségek terén is elérhető megtakarítás.

combo 2010.04.11. 17:35:06

@TSZ Géptelep: Én ezt a szinte állandó költségeket gyakran olvasom főleg vasutas berkekben, de vannak fenntartásaim...

Egy 250l/100 km fogyasztású Csörgő üzemanyagfogyasztása elhanyagolható? Mert ha igen, akkor kezdek aggódni. (A buszoknál a gázolaj-vásárlás nagy tételnek számít.) Továbbá ott van a személyzet. A volánoknál tudtommal úgy van, hogy ha a buszsofőr vár a visszaindulásra, akkor kisebb az órabére, mint ha ténylegesen vezet. Ez a MÁV-nál nincs így? Amikor a kaller néni pasziánszozik, akkor is ugyanannyit keres? Meg úgy általában, a teljesítmény-arányos bérezést sok helyen be kellene vezetni, a vezetőségnél is. (Még egy kerékkalapálónál sem mindegy, hogy napi 6-szor kopogtat egy mellékvonalon, vagy 60-szor.)

xclusiv 2010.04.11. 17:38:12

@tarasp: "A magántőke nem fog közlekedést építeni, abból csak a nyereséges részt veszi ki. A rendszer költséghiánya fog nőni."

Dehogy fog :)

Beengedjük a magántőkét: viszed az utast ott, ahol akarod. Nyilván kialakul egy árverseny, ha a Pisti Kft. 1500-ért vállalja azt, amit a Karcsi Zrt. 2000-ért, akkor Karcsi vagy árat csökkent vagy csődbe megy. Árkartell esetén a GVH-nak kell beavatkozni, mint minden ilyen esetben.
Ahol nem akarja vinni, mert nem éri meg, ott az állam kiír egy versenytárgyalás, X minőségű szolgálatást Y viszonylaton ki mekkora állami támogatással üzemeltetne? A legkisebb ár nyer, köszönjük. Korrupció esetén a rendőrség, stb. intézkedik.

Nézd, a 300 000 000 000 Ft minden magyar állampolgárra jelent kb. 30 000 Ft-ot, munkavállalónként kb. 90 000 Ft, ha kivesszük az állami alkalmazottakat (akiknek a teljes bérköltsége adóból van fizetve) akkor 120 000 Ft.
Én, a magánszektorban dolgozó alkalmazott ennyit fizetek ezért a foshalomért (máv). Három naponta egy ezrest.
Úgy, hogy az elmúlt 5 évben utaztam rajta 3x, természetesen teljes árú jeggyel.

Tegyük fel, hogy van 1 millió ember, akit a piac nem képes elfogadható áron szállítani. Ez azt jelenti, hogy a 1m emberre fejenként jut 300 000 Ft évente. Ha ezekből valaki 10-ét el tud szállítani, az 3 000 000 Ft évente. Ennek töredékéért lehetne taxival háztól házig szállítani ezeket az embereket.

Szóval mávot felszántani, helyét sóval behinteni, tapsolni hozzá.
Csak sajnos ez nem fog megtörténni.

xclusiv 2010.04.11. 17:40:46

@sirdavegd: "Arról, hogy a busz "olcsóbb", csak annyit: beleszámolta-e bárki is a busz árába az út építésének és fenn(nem)tartásának a költségeit? Mert a vonatnál szokás..."

Hát tudod, az utakat nem csak a volán használja, szerintem az utak költségének ezreléke, vagy még kisebb része jut a volán járatokra. Ami szintén pénz, csak elhanyagolható a többi költséghez képest.

Ezért versenyképtelen a vasút ott, ahol nem kell nagyon nagy mennyiségű árut/utast szállítani: külön infrastruktúrát kell neki építeni és fenntartani

xclusiv 2010.04.11. 17:45:51

@vonat blog: "A vasúti személyszállítás költségeinek nagy részét (kb. háromnegyedét) ma az állam fedezi....
Ezért nem célszerű olyan helyzetbe hozni egy megyeszékhely és a főváros között a vasutat, hogy már a busz is gyorsabb legyen nála..."

Be kell zárni. Ennyi.
Nem ismerek olyan fizikai törvényszerűséget, hogy idiótaságokra kell a közpénzt pazarolni.
Ha szar, ha csak irracionális összeg ráköltésével lenn versenyképes, akkor be kell zárni.
Ennyi.

xclusiv 2010.04.11. 17:53:43

@tarasp: "A vasútnál állandó költségek magas aránya miatt "szinte mindegy", hogy hány vonat közlekedik.
Ha már fenn kell tartani, akkor költségvetési szemponból jobb, ha minél többen veszik igénybe, minél kihasználtabb."

Igen fejenként annál kevesebbet költünk rá közpénzből, minél többen használják.
Csak ezt el is kellene érni. Nem úgy, hogy betiltják a párhuzamos buszt, hanem úgy, hogy versenyképes szolgáltatást nyújtanak versenyképes áron.

Ha ez nem megy akkor csukják be (de azt hiszem, ezt már írtam párszor)

xclusiv 2010.04.11. 18:06:43

@átlátó: " Én fel tudom emelni a valagamat...
Tehát én személyesen ragaszkodok a vonathoz a továbbiakban...
És kurvára jobban szeretek vonatozni ..."

Akkor kérlek kurvára finanszírozd is, de ne az én adómból.
Köszönöm.

xclusiv 2010.04.11. 18:08:11

@átlátó: "Most anyátok adjon egy lekváros kenyeret, mert megdolgoztatok érte."

Azért ilyen prosztó megnyilvánulásokat illene moderálni szerintem...

xclusiv 2010.04.11. 18:13:48

@átlátó: "Én most eligazítalak....
elköszönök tőled gyerekem...
Nagyon trendi egy gyerek lehetsz te, az a pattanásos képű fajta, tyúkmellű. Ezt persze csak feltételezem..."

Én nem feltételezem, hanem a megnyilvánulásaidból kiindulva biztosan tudom, hogy egy türhő fasz vagy.
Gratulálok, légy büszke magadra.

stepboy 2010.04.11. 18:15:39

@erminavet: Ez szerintem általános jelenség minden címlapos posztnál. Talán egy javaslatom lenne ezzel kapcsolatban: a poszt aljára kiírni, h kommentelési lehetőség csak azután lesz, miután a poszt lekerül a címlapról - a rendszeres olvasó, vagy más, aki komolyan úgy érzi, h véleményét érdemes megosztani, az úgyis vissza fog térni.

Egyébként az összefoglaló újfent remekül sikerült, csak úgy ahogyan eddig is. Köszönöm!

Az utolsó előtti bekezdésben van egy elütés és egy plusz "nem" szó (ez utóbbiban nem vagyok biztos):
"Nem a végtelemben nem találkoznak"

Én úgy gondolom, h ha "csak" forrást vontak volna ki a területről és árat emeltek volna, akkor az utasok még mindig jobban jártak volna összességében, mint most. Viszont ebben az esetben nem tudták volna alátámasztani (persze így sem tudják, eleve az összeg is elég rafinált módon került a képbe) a forráskivonás mértékét, és az utóbbi egy évet nem úsztuk volna meg komolyabb sztrájk nélkül.

Remélem ennél már nem lesz lejjebb, ami a szakmai kompetenciát illeti :-)

xclusiv 2010.04.11. 18:21:42

@huta9020: "A közúti közlekedés az egyik legnagyobb körnezetszennyező, ha nem a legnagyobb."

Mert a (főleg kihasználatlan) vasúti közlekedés az nyilván nem környezetszennyező kicsit sem...

xclusiv 2010.04.11. 18:27:09

@veny: "A "ha már van" azért nem egy gyenge almondatocska, adott esetben ugye azt jelenti, hogy eltekintesz a fix költségektől (kocsi ára, gumi, szervíz, garázs, adók, stb.), kizárólag a benzin árát számolod. Miközben nyilvánvalóan az a szitu, hogy egy átlag családi autónál a nagyvonalúan elhagyott rész a nagyobb tétel."

Tök mindegy a fix költség, az a vásárlásnál számít, hogy végiggondolod, hogy megvedd-e vagy ne.
Feltételezve, hogy megvetted, akkor mindez fix költségnek számít, független attól, hogy használod-e.

""és nem kerül jelentősen többe a jegy, mint az autó, vagy busz"
Ez a mai viszonyok között irreális elvárás szerintem."

Ez esetben talán célszerűbb lenne taxival szállítani az embereket...

xclusiv 2010.04.11. 18:35:41

@erminavet: "Ne haragudj, neked sincs fogalmad arról, hogy mit írtam."

Ne haragudj, de két lehetőség van:
1. mindenki (kivéve vasútbuzik, az ő fasságaikhoz nem szóltál hozzá eddig) félreért Téged
2. mindenki jól érti, amit írtál, csak nem azt írtad, amit szeretnél, hogy az emberekben lecsapódjon.

Eddig jóformán csak olyan kommentet láttam Tőled, hogy "te se értetted, hogy mit írtam" meg "te se értetted hogy mit írtam", esetleg "tanulj meg olvasni, mert nem értetted, hogy mit írtam".

Szerintem hasznos lenne kifejteni, hogy mi az, amit a plebs nem ért meg a post-odból.

Mert nekem annyi jött le, hogy a kurva anyját mindenkinek (volán, minisztérium, etc.), hogy gyorsabban lehet megtenni X-Y viszonylatot buszon, mint vonaton, és ez fúj, csúnya.

Ami egyébként a tömegközlekedéssel utazóknak jó...

eml 2010.04.11. 18:43:19

@tildy:):
Ha új autód, van, akkor a szervízköltség az első két évben szinte nulla. 8-12 Ft helyett 1-2 Ft.

Hitelre venni autót nem kötelező! A fenntartásba ne számoljuk már bele a törlesztőt. Semmi köze hozzá.

Ha havi ezres a teljadó, az napi 30 Ft, a havi négyezer kötelező, az napi 130 Ft.
A kettő együtt 160 Ft. De a kötelező az lakhelytől nagyon függ, kortól, kármentesség, stb..

Az hogy mennyit kell rákölteni egy autóra, az nagyon függ típus, kor stb..

combo 2010.04.11. 18:45:03

@xclusiv: Én úgy értelmezem, hogy a posztíró morcos a bezárt mellékvonalak miatt. És ezért írt egy posztot, amiben (megint) ecsetelheti a dilettantizmust és a következetlenséget.

xclusiv 2010.04.11. 18:54:44

@combo:

De bakker, akkor írja azt.

Itt nem arról írt, hanem arról, hogy mekkora borzasztó szörnyűség már, hogy van egy vonat X-Y viszonylaton, és van busz is X-Y viszonylaton, ami gyorsabb azért, mert az út nagy részét az új autópályán teszi meg.

Ami egyébként a tömegközlekedéssek utazók számára jó!!!
(pl. én, nincs autóm mert a fenntartási ktg-e nagyob lenne, mint amit tömegközlekedésre költök)

TSZ Géptelep 2010.04.11. 19:42:52

@combo:
"Én ezt a szinte állandó költségeket gyakran olvasom főleg vasutas berkekben, de vannak fenntartásaim..."

Jó is, hogy vanak.
Ugyanis, ha elolvastad részletesen, amit előzőleg írtam, láthatod, hogy az állandó költségek (melyekhez elsősorban a pályavasúti költségeket sorolnám, pl forgalmi személyzet, extra vad esetben akár PFT-s brigád stb) is lefaraghatóak bizonyos esetekben. (Tehát mégsem olyan állandóak).

A gázolajfogyasztás és úgy összességében az energiafogyasztás, vagy pl a karbantartási tevékenységek azon része, mely nagy mértékben függ a használattól egyáltalán nem nevezhető állandónak. Ezek tisztán használat arányosak.

Egy mozdonyvezető, jegyvizsgáló bére is CSAK AKKOR nevezhető állandónak, ha pl egy-egy vonat kimaradása miatt pl az Isten háta mögötti kell várakozniuk több órát. DE, ha pl egymás után min. 1-2 vonat/vonatpár kimarad, esetleg telepállomás környékén van a kezdés és a végzés, már szervezhetőek bizonyos esetekben úgy a szolgálatok, hogy azokra az időszakokra, mikor nincs vonat ne kelljen feleslegesen nem dolgozó személyzetet beosztani. Ha pedig arról van szó, hogy egyáltalán menjen, vagy ne menjen vonat, akkor a vontatási energia mellett a komplett mozdonyvezető, jegyvizsgáló bére, a komlett vasúti jármű, annak fenntartási költségének legalább egy része, hosszú távon a beszerzési költsége, kedvezőbb esetben a pályamenti személyzet jelentős része is megtakarítható. Tehát ezekben az esetekben igencsak komoly költséghányad sorolódik át a változó, (tehát megtakarítható) költségek közé, így az vasútbarát demagógia ellenére azt kapjuk, hogy a változó költségeim sokkal nagyobbak, mint ahogy azt egyesek fals módon sulykolni próbálják.

A teljesítmény arányos bérezés egy kicsit keményebb dió... Gondoljunk csak bele, hogy pl egy kocsivizsgáló, akinek naponta csak néhány alkalommal van néhány perces munkája, az vajon mennyi pénzt is vinne haza...hát nem sokat. Így pedig senki sem lenne, aki szarért-húgyért betöltené az adott munkakört. Itt inkább az üzemvitel egyszerűsítése, feladatkörök átcsoportosítása vezethet létszámcsökkentéshez, végül is megtakarításhoz. A teljesítmény alapú bérezést úgy általánosságban pedig az érintett szakszervezetek torkán is le kéne nyomni, amihez nekik is lenne egy-két szavuk... Persze lehet érvként felhozni, hogy a Volánoknál is így működik, de az úgymond szerzett jogoktól megfosztani igencsak nehéz a dolgozókat. Őket nem hatná meg a "dehát a Volánoknál is így van" kezdetű duma. Mert náluk hosszú ideje nem így van.

xclusiv 2010.04.11. 20:00:11

@TSZ Géptelep: "Itt inkább az üzemvitel egyszerűsítése, feladatkörök átcsoportosítása vezethet létszámcsökkentéshez, végül is megtakarításhoz. A teljesítmény alapú bérezést úgy általánosságban pedig az érintett szakszervezetek torkán is le kéne nyomni, amihez nekik is lenne egy-két szavuk..."

Erre van egy frappáns javaslatom.
Van ugye a MÁV Zrt., MÁV Start Zrt,, MÁV Trakció Zrt., MÁV anyámkínja Zrt.

Szípen leírni, hogy mához képest 6 hónappal az összes MÁV* Zrt.-t végelszámoljuk. A vagyon (meg a tartozás) megy a tulajdonos államhoz, ami szépen létrehozza az "Új MÁV Zrt."-t meg az összes "Új MÁV* Zrt."-t, már nyilván, ami szükséges, beleteszi a vagyont, a t. dolgozók meg eldönthetik, hogy akarnak-e az új cégnél dolgozni, esetleg szerencsét próbálnak a munkaerőpiacon. Nyilván nem kell átvenni mindenkit, csak annyit, aki képes üzemeltetni azt, amit kell. Ha kell, akkor át kell képezni embereket, pl. a mozdonyvezető adhat el jegyet, a kaller meg kopogtathat kereket.
A szakszervezetek meg szerzett jogostul mehetnek a fenébe.

átlátó 2010.04.11. 20:34:57

@xclusiv: Jaj ugyan eriggyé má...de ha maradsz az ios jó nekem, Szóval mindegy vagy.

vonat blog · http://szazvasutat.blog.hu 2010.04.11. 23:34:25

@fror83:
A szekszárdi expressz busszal csak egy baj van: emiatt többe kerül az adófizetőknek a közösségi közlekedés - több veszteségtérítés kell a várhatóan utasokat vesztő vasútnak. Reális, megvalósítható megoldás a helyzetre nem igazán van. A vasút teljes bezárása a gyakorlatban nem kivitelezhető megoldás, a vasúti szolgáltatás további szűkítése érdemben nem kezeli a problémát. Nyugat-Európában legtöbbször a vasút versenyképességének helyreállításával reagálnak az ilyen helyzetekre.

combo 2010.04.12. 01:38:15

@vonat blog: Az okfejtéssel csupán két problémám van.

1. Figyelmen kívül hagyod az esetleges többletutasokból származó többletbevételt (amit vasúti ütemes menetrend esetén sosem felejtetek el hangsúlyozni).
2. Pénzügyi érveléssel utasítod el az expresszbuszok indítását, de "a vasút versenyképességének helyreállításával" érvelsz a másik mondatban, ami mint tudjuk, sok tíz milliárdos (igaz, egyszeri) kiadással jár (pályafelújítás miatt), ami eltörpül az expresszbuszok költségéhez képest.

combo 2010.04.12. 01:39:14

@combo: "ami eltörpül az expresszbuszok költségéhez képest."

Akarom mondani, amihez képest az expresszbuszok költsége eltörpül.

kristoof 2010.04.12. 10:04:27

Ez a poszt nagyon jó lenne... csak egy nagy gond van.Én speciel nem látok számokat!(Nem úgy ismerem Erminavet kollégát,hogy ne ismerné a számokat!)Így számok nélkül ennek a posztnak semmi értelme... mondjuk elég erős tippem van arra,hogy a busz sokkal jobban megéri!Végül arra megállapításra jutottam,hogy ezt posztot teljesen más megközelítésből kellett volna megírni:((((((

kristoof 2010.04.12. 10:06:02

@vonat blog: Ez ugye tudod,hogy baromság???

tarasp 2010.04.12. 16:01:34

@kristoof: ezt a posztot teljesen más megközelítésből kellett volna megírni:((((((

Sokan nem is értették meg, miről szól a poszt és az olvasottakból arra a következtetésre jutottak, hogy az olcsóbb, több viszonylaton gyorsabb, árban kedvezőbb, jobb szolgáltatást nyújtó busz, versenyképesebb, ezért a vasutat be kell zárni.
Talán azzal kellet volna kezdeni, hogy a vasutat nem lehet bezárni. A vasúti pályát minden vasúti fuvarozó és személyszállító vállalkozás számára szabaddá kell tenni és üzemelésre alkalmas állapotban kell tartani úgy, mint a közúthálózatot.
A vasúti pálya fenntartására és üzemeltetésére akkor is költeni kell, ha a tulajdonos
szünetelteti a vonalon a személyszállítást.
A tulajdonosnak az lenne az érdeke, hogy szolgáltatását minél többen vegyék igénybe. E helyett eltűri, hogy a közúti rendszer se térben se időben ne kapcsolódjon a vasútihoz, sőt megrendeli és támogatja a vasúttal párhuzamos buszközlekedést.

Nem az a baj, hogy egy jobb szolgáltatást kap az, aki az autópályán közlekedő autóbusszal utazik, hanem az, hogy a költségvetés terhei ezzel nem csökkennek. Minden adófizetőnek fizetnie kell a két rendszer üzemeltetését, annak is, aki csak az egyiket, annak is, aki egyiket sem veszi igénybe. Ami a vasút-üzemeltetésben ma állampolgáronként évi 30000.-Ft, az a jövőben több és több lesz, a nem javuló szolgáltatás és a vasutat igénybe vevők számának és a vasúti bevétel csökkenése miatt.

stepboy 2010.04.12. 20:36:17

@kristoof: ott vannak a számok az utolsó két bekezdésben; vagy addig már el sem olvastad?
van ahol kevesebb járatot indítottak (azt is csak nagy nehezen), máshol meg sokkal többet; összességében is a mérleg pozitívban van, annak ellenére, h a szakminisztérium ennek az ellenkezőjét hangoztatta...
write only?

vonat blog · http://szazvasutat.blog.hu 2010.04.12. 20:52:59

@combo:
Valóban lehetségesek többletutasok a Volánnál, de ettől a vasútnál még bevételkiesés lesz, és a vasút nagyobb veszteségtérítést kér.

Én csak azt írtam, hogy Nyugat-Európában szoktak ilyenkor vasutat fejleszteni, nem érveltem mellette.

Tudok egy sokkal hatékonyabb megoldást:
A vasút szolgáltat Szekszárd - Budapest között, így 2 óra alatti menetidőt el tud érni a vonat. Tolna, Fácánkert, Tengelic, Nagydorog, Vajta, Cece kiszolgálását pedig megoldja a busz.

vonat blog · http://szazvasutat.blog.hu 2010.04.12. 20:54:12

@kristoof:
A baromság jelző leírása sokkal kevésbé fárasztó, mint érveket írni.

combo 2010.04.12. 21:46:40

@vonat blog: "Valóban lehetségesek többletutasok a Volánnál, de ettől a vasútnál még bevételkiesés lesz, és a vasút nagyobb veszteségtérítést kér."

Ezt én nem értem. Ha a többletutasok finanszírozzák az új járatok indítását, akkor akárhogy csűrjük csavarjuk, a finanszírozási igény nem lehet több... (Ellenkező esetben valami nagyon rosszul működik.)

"Tudok egy sokkal hatékonyabb megoldást:
A vasút szolgáltat Szekszárd - Budapest között, így 2 óra alatti menetidőt el tud érni a vonat. Tolna, Fácánkert, Tengelic, Nagydorog, Vajta, Cece kiszolgálását pedig megoldja a busz. "

Mi a különbség? Akkor meg plusz buszokat kell beállítani a felsorolt falvaknak. Ami ráadásul lassabb lesz, mint a vonat, mert arra nincs pálya. (Igazából közút sem nagyon.) Jó, lehet, hogy néhány másodrészt meg lehet spórolni sulipénteken meg sulivasárnap, de ezen kívül sok megtakarítási lehetőséget nem látok.

Moszkvicsslusszkulllcs 2010.04.12. 22:32:35

Kedves Erminavet!

Átolvastam többször is a cikkedet, hogy tényleg csak olyanhoz szóljak hozzá, aminek értelme van, illetve amin a postodban dilemmázol.

A Szekszárd-Budapest buszos kapcsolat javítása valójában a párhuzamosság erősítésének tűnik számunkra annak felszámolása helyett.

De biztos, hogy Hónig, Antali, Oszkó fejében a busz párhuzamos a vonattal? Nem lehet, hogy a vonat párhuzamos a busszal?

Emlékezzünk csak vissza a Takács Lászlónak tulajdonított színes vasúthálózati térképekre és táblázatokra. Ezekben a 46-os vasútvonal csak egy vicinális. Ebből kilogikázható, hogy az ő gondolatvilágukban a busz a gerincjárat, a vonat meg csak egy helyközi járat, ami eljutattja a Szekszárdiakat Sárbogárdra, ahol átszállhatnak Pusztaszabolcs, Dombóvár, satöbbi irányába.

Ha ezt megértjük, akkor minden megvilágosodik, akár egy Dan Brown regényben.

Természetesen nem értek velük egyet, csak kilogikáztam. Ki gondolta volna, hogy komolyan fogják venni Takilaci térképét? Számomra is döbbenet, hogy bizony komolyan veszik.

A poszt fő kérdésére rátérve:

Amennyiben a 46-os vicinálissá ledegradálják, úgy a mellékvonali üzemvitel kialakításával (állomási személyzet minimalizálása, pályafenntartás minimalizálása) lehetséges, hogy elérhető az ösztársadalmi veszteségminimalizálás (az állomási és pft-s megtakarítás felülmúlhatja a volános többleterőforrásigényt). Adatokat egyik alágazathoz sem tudok, még csak tippem sincs. Mindössze annyit mondok, hogy közgazdaságilag nem lehetetlen.

Szerintem talán nem is akarják bezárni a 46-ost, hanem megtartják a kerékpárosoknak, kirándulóknak (lásd a 11-es vasútvonal példáját).

xclusiv 2010.04.13. 09:13:24

@tarasp: "Talán azzal kellet volna kezdeni, hogy a vasutat nem lehet bezárni...
A vasúti pálya fenntartására és üzemeltetésére akkor is költeni kell, ha a tulajdonos
szünetelteti a vonalon a személyszállítást."

Szia,

Kicsit sarkítva látod a dolgokat szerintem. Mintha a vasút létezése, fenntartása valami természeti törvény lenne, mint a gravitáció.

Nos, a tulajdonosnak nem kell fenntartani.

Meg kell néznie, hogy adott vonalon van-e, vagy ha jelenleg nincs, akkor ésszerű befektetéssel generálható-e akkora személy- és/vagy teherszállítási igény, ami miatt megéri a vasutat fenntartani, fejleszteni.

Én is szívesen utaznék haza a Nyugatiból kicsiny falumba fél óránként induló, 200 km/h átlagsebességű vonattal. Csak baromira nem éri meg az ehhez szükséges befektetés.

Ugyanis a közúti közlekedéssel párhuzamos infrastruktúra fenntartása baromi drága.

A MÁV-ra költünk évi 300 milliárdot, ami kb. a fele annak, mint amit a kórházakra költünk (ha jól tudom, az 1600 milliárdos EÜ kasszából ennyi jut a kórházakra).

El kellene azon gondolkodni azon, hogy érdemes-e ennyi pénzt erre költeni. Nyilván van politikai oka, meg a máv szociális foglalkoztatóként is funkcionál, meg mittudomén, de...
De egyszer le kell ülni, elővenni a tollat-papírt, vagy excel táblát, és végig kell számolni, hogy mire lenne érdemes pénzt költeni.

Lehet, hogy célszerű lenne fejleszteni a vasutat X vonalakon és bezárni mindenhol máshol, vagy lehet, hogy bele kellene borítani a jelenlegi pénz dupláját 3 éven keresztül és a közúti forgalom nagy részét vasútra terelni, vagy mittudomén, de jelenleg azt látom, hogy borzalmas mennyiségű pénzt öntünk egy feneketlen zsákba, ami monnyuk 10 000 embernek szórakozás (minden sértés nélkül: vasútbuzik, én pl. repülőbuzi vagyok), 40 000 embernek megélhetés (vasutasok), 400 000 embernek pedig kényszermegoldás a közlekedésre. És egyre többet és többet kell beleborítani, amit pedig kapunk érte az katasztrófa.

vonat blog · http://szazvasutat.blog.hu 2010.04.13. 21:32:42

@combo:
A párhuzamos buszjáratok miatt a vasúton utazók száma csökkenni fog, a vasút támogatási igénye nő. Ez olyan nehezen belátható?

Az, hogy a vonat Szekszárdtól Budapestig akár megállás nélkül menjen, csak egy példa volt, hogy a vasút is lehet gyors, ha nem áll meg a falvakban.

Tolnában egyedül Fácánkert összeköttetését kellene rendezni Szekszárddal, a többi település autóbuszos kiszolgálása ma is megfelelő. Ha a vasutat használnánk távolsági célra, lényegesen kevesebb többlet-kibocsátással lehetne számolni, és így is két óra alá csökkenne a Budapest - Szekszárd menetidő. Ez a megoldás jobban megfelelne a szakmai trendeknek, a közlekedéspolitikai célkitűzéseknek. Vajon miért nem ezt a megoldást választotta a szaktárca.

vonat blog · http://szazvasutat.blog.hu 2010.04.13. 21:41:07

@xclusiv:
1. Úgy tényleg nem éri meg fenntartani a vasutat, hogy egyre kevésbé versenyképes, hiszen feladatának egyre kevésbé hatékonyan tud megfelelni.
A vonal ezen állapotában csak vegetál.

2. Bezárni nem lehet társadalompolitikai megfontolások miatt. A közelmúltban korszerűsített, egyes szakaszokon 100 km/h-s sebességre átépített, megyeszékhelyet (Szekszárd) és jelentős térségi központot (Baja) összekötő vonal kapcsán a bezárás nem reális alternatíva.

A 1. és 2. pontból én a további fejlesztések szükségességét vezetem le.

Samott 2010.04.13. 21:46:13

@vonat blog: "A párhuzamos buszjáratok miatt a vasúton utazók száma csökkenni fog..." - itt a lenyeg, az emberek nem hulyek, ha valami jobb akkor azt valasztjak. Az a cel, hogy azokat szopassuk meg, akik miatt az egesz (tomegkozlekedes) letrejon? Kinek az erdeke fontosabb, a vasutase, a volane vagy az utase?

tarasp 2010.04.13. 22:12:42

@xclusiv:

Szia!

Én is arra a következtetésre jutottam, min Te. Egyre többet kell beleborítani minden adófizetőnek.

A poszt is arról szól, hogy a tulajdonos nem generál újabb utazási igényt, hanem az új buszjáratok beállításával igényelvonást tesz lehetővé, ami a meglévő és drágán üzemeltethető vasútnál bevétel kiesést okoz, rontja az eszköz és személyzet kihasználását. A tuulajdonos korábbi akarata a párhuzamos közelekedés megszüntetése volt. Most a tulajdonos
teremt párhuzamosságot olyan vasútvonal mellett (Bp.-Sárbogárd), amely nem szüntethető meg.
Eddig a Bp-Szekszárd utazási igény kielégítésénak vasúton x, autóbuszon y költsége volt. Ehhez jött most az új járatok beállításával z költség. A továbbiakban ugyan annak az igénynek a kielégítésére x+y+z költséget kell fordítani.
A bevétel nem változik, csak átrendeződik egyik ágazattól a másikhoz.
Azt a vasuti infrastruktúrát ami drága és amire akár Eu forrásból is milliárdokat költünk, azt maximálisan ki kellene használni, nem pedig párhuzamos megrendeléssel tudatosan elherdálni.
Az új berendezések drágábbak, elévülési idejük rövidebb, ha nem használjuk ki, az pazarlás, szándékos károkozás.
A két ágazatnak nem egymás utasáért kell versenyezni, hanem együttműködve az egyéni közlekedéssel kell versenyre kelni.

tarasp 2010.04.13. 22:38:29

@Samott:
A közérdeknek kellene az elsőnek lenni, nem a csoportérdekeknek.
A dráguló és értelmetlen versenyben másodlagos, hogy a szolgáltatását igénybe vevők közül hol az egyik, hol a másik jár jól vagy rosszabbul.
A többség szívja a legnagyobbat, akik egyiket sem veszik igénybe.

xclusiv 2010.04.14. 08:46:21

@vonat blog: "1. Úgy tényleg nem éri meg fenntartani a vasutat..."
2. Bezárni nem lehet társadalompolitikai megfontolások miatt...
A 1. és 2. pontból én a további fejlesztések szükségességét vezetem le."

1. Egyetértünk
2. Mik azok a megfontolások?

Fejlesztés szükséges: az ugye pénzbe kerül. Kérlek mondj egy összeget, amit bele kellene borítani a vasútba (a jelenlegi összegen felül) ahhoz , hogy szerintem versenyképes legyen a busszal.
Nem csak az adott vonalon, hanem az országban. Csak egy összegre vagyok kiváncsi, hogy mittudomén négyezer milliárd forint 3 év alatt.

xclusiv 2010.04.14. 09:14:15

@tarasp: "Én is arra a következtetésre jutottam, min Te. Egyre többet kell beleborítani minden adófizetőnek."

Úgy tűnik nem fejeztem ki jól magam.
Én egyrészt annyit mondtam, hogy ha megéri a vasútba közpént fektetni akkor azt meg kell tenni, másrészt viszont fel vagyok háborodva azon, hogy ilyen kis hatékonysággal költünk el ekkora mennyiségű pénzt.

"A poszt is arról szól, hogy a tulajdonos nem generál újabb utazási igényt"

Ne haragudj, ezt nem értem.
Én vagy el akarok jutni Szekszárdra vagy nem. Vagy van erre igényem vagy nem. Az államnak ehhez elég kevés köze van. Három dolgot tehet:
1. oda vihatne kényszerrel, pl. hogy csak Szexárdon lehet adóbevallást feladni, de ez fasság.
2. versenyképes tömegközlekedéssel ráveszi az autóst arra, hogy kocsi helyett tömegközlekedjen. Ezzel csak annyi a baj, hogy jelenleg 2 embernek már olcsóbb kocsival utazni, illetve ha a kocsi fix költségét nem osztom le utakra akkor egy embernek is majdnem.
3. ráveszi a _még_ tömegközlekedőt, hogy ne menjen tömegközlekedés helyett inkább kocsival.
Szerintem a gyorsabb, átszállás nélküli utazási lehetőség ez utóbbit jelenti

"meglévő és drágán üzemeltethető vasútnál bevétel kiesést okoz, rontja az eszköz és személyzet kihasználását."

Zokog a szívem, de tényleg. Ha ne megy akkor be kell fejezni.

"olyan vasútvonal mellett (Bp.-Sárbogárd), amely nem szüntethető meg"

Miért nem?
Nem ismerem a vonalat, de nekem úgy tűnik, hogy van egy alternatívája (busz), ami a köz számára olcsóbb (máv vs. volán állami támogatás) és az utazók számára jobb.
A személyszállítás miatt tehát nem érdemes fenntartani.
Tehát szerinted van nagy mennyiségű teherforgalom arrafelé? Akkor kéretik abból eltartani a vonalat.

"A bevétel nem változik, csak átrendeződik egyik ágazattól a másikhoz."

Ha ez a borzalmas mennyiségű közpénzt felemésztő ágazattól rendeződik át a töredék mennyiségű közpénzt felemésztőhöz, akkor én, mint adófizető örülök, mert be lehet zárni a mávot, de legalább egy részét.

"Azt a vasuti infrastruktúrát ami drága és amire akár Eu forrásból is milliárdokat költünk, azt maximálisan ki kellene használni, nem pedig párhuzamos megrendeléssel tudatosan elherdálni."

Figyelj, elmondom az utas érdekét. Az utas:
- el akar jutni A pontból B pontba
- minél kevesebb utazási idővel
- minél kevesebb átszállással
- minél kényelmesebben
- minél olcsóbban
és ennyi.
Leszarja a kihasználtságot, és igaza van. Ha milliárdokból annyit lehet elérni, hogy lassabb, mint egy busz, akkor ha kérhetem költsék másra, valami hasznosabbra a milliárdokat.

"A két ágazatnak nem egymás utasáért kell versenyezni, hanem együttműködve az egyéni közlekedéssel kell versenyre kelni."

Így van.
És most a 2 ágazat együttesen (busz+vonat) versenyképesebb lett az egyéni közlekedéssel szemben.
De akkor mi ez a cikk, mi ez a rengeteg komment?

xclusiv 2010.04.14. 09:21:44

@tarasp: "A közérdeknek kellene az elsőnek lenni, nem a csoportérdekeknek."

Nem teljesen értelek.

"A dráguló és értelmetlen versenyben másodlagos, hogy a szolgáltatását igénybe vevők közül hol az egyik, hol a másik jár jól vagy rosszabbul."

Jól értem, hogy azt írtad, hogy tök mindegy, hogy az utas jobban jár vagy rosszabbul?
(Vagyis kicsit kiforgatva: az utas le van szarva, a vasút a szent cél?)
Kérlek definiáld a közérdek fogalmát.

"A többség szívja a legnagyobbat, akik egyiket sem veszik igénybe."

És borítják bele az adóját más, hasznosabb célok helyett. Egyetértek.

borosspet 2010.04.14. 11:48:21

Egyvalamit mindenki elfelejt: a közúti és vasúti utas- és áruszállítás nem egyenlõ feltételekkel versenyez egymással:

a vasúton a szolgáltatói utas- és teherszállítás kell, hogy kigazdálkodja a TELJES infrastruktúra fenntartás költségeit (vágányok, biztosítóberendezések, állomások, üzemeltető személyzet, karbantartás, felújítás)l ez jelenik meg a fizetendő használati díjakban.

A közúton a magánautósokkal kifizettetik a költségek jelentõs hányadát, így a fuvarozás csak a tényleges költségek egy részét fizeti meg; továbbá:
- a biztosítóberendezések (pl. közlekedési lámpák) költségeit városon belül az önkormányzatok állják, helyi adókból, stb,. tehát nem kerül a szolgáltatóra ráterhelésre
- az üzemeltetõ személyzet egy részének (i.e. közlekedési (vagyis forgalomirányító) rendõr) a költségeit külön - elválasztott - forrás állja, ezt sem terhelik rá a szállítókra, míg a vasúti forgalomirányítókét igen.

Ezek mellett a vasút nem tud versenyképes lenni a közúttal szemben, a közút jelentõs "handycap"-je miatt.

Korrekt elszámolás és verseny akkor lenne, ha
- a államvasúti és állami közúti pályahasználati díjbevételei "egy kalapba" kerülnének
- a fuvarozók az infrastruktúrától függetlenül azonosan X ft/tonna/km, illetve Y ft/utas/km áron fizetnének pályahasználatot, a magánautósok pedig egységes - célszerûen általánydíjas - díjszabás szerint.
- a pályahasználati díjbevétel közös kalapjába befolyt összegeket hálózati km hossz (szorozva hasznos sávok száma!) szerinti súlyszámmal arányosítva osztanák vissza a vasúti illetve közúti infrastruktúra fenntartására/felújítására.

Ja, lehet, hogy ezután a buszjegy kétszerese lenne a vasútinak? Hát, azonos versenyfeltételek mellett ez nem lenne annyira meglepõ...

borosspet 2010.04.14. 11:55:01

@borosspet: Pontosítások:

1) Egyértelmûbben: "a fuvarozók az infrastruktúrától függetlenül azonosan..."
helyett
"a fuvarozók az igénybe vett infrastruktúra típusától (i.e. közúti vagy vasúti) függetlenül azonosan..."

2) az X ft/tonna/km és Y ft/utas/km nem a ténylegesen elszállított utas/áru mennyisége szerint számítandó, hanem a szállítójármû névleges kapacitása szerint.

tarasp 2010.04.14. 12:45:22

@xclusiv: "fel vagyok háborodva azon, hogy ilyen kis hatékonysággal költünk el ekkora mennyiségű pénzt."
Döntően a tulajdonos intézkedéseinek következménye a kis hatékonyság. Mind a két ágazatnál megrendeli ugyan azt a szolgáltatást.

"Ne haragudj, ezt nem értem.
Én vagy el akarok jutni Szekszárdra vagy nem. Vagy van erre igényem vagy nem. Az államnak ehhez elég kevés köze van."
Nincs mindenkinek pénze saját gépkocsira és vannak akik koruk vagy egészségi állapotuk miatt nem alkalmasak gépjármű vezetésre.
Ezért kell a közösségi közlekedés.
Ez pedig állami feladat, kell hogy köze legyen hozzá.

"Zokog a szívem, de tényleg. Ha ne megy akkor be kell fejezni."
Azt már korábban, véleményed szerint kicsit sarkítva leírtam, hogy miért nem lehet megszüntetni.

"A személyszállítás miatt tehát nem érdemes fenntartani."
Erről talán kérdezd meg a Sárbogárdon, Dombóváron, Pécsen és környékükben élőket.

"Tehát szerinted van nagy mennyiségű teherforgalom arrafelé?"
Ennyire tájékozatlan nem lehetsz. Dunai Finomító, Dunaújváros, Gyékényes határátmenet vasúti forgalma nagy.

"Akkor kéretik abból eltartani a vonalat."
Erre már nincs lehetőség csak akkor, ha az állam visszavásárolja az osztrákoknak eladott árufuvarozási üzletágat, mint tette azt a MALÉV-vel.

"Figyelj, elmondom az utas érdekét."
Az utas érdekét nem vitatja senki.
A párhuzamos vasútra milliárdokat kell költeni akkor is, ha az utazási igény kisebb vagy ha szünetel a személyszállítás.
A régen nem használ vasútvonalak és pályaudvarok (Szolnok rendező, Rákosrendező, Józsefváros) felszámolása is sokba kerülne. Az államnak sóra sincs pénze, hogy felhintse a vasutat, de párhuzamos közlekedésre van.

"És most a 2 ágazat együttesen (busz+vonat) versenyképesebb lett az egyéni közlekedéssel szemben."
Nem lett versenyképesebb. Az autópálya elsősorban az egyéni közlekedést tette gyorsabbá, biztonságosabbá, ami a közösségi közlekedést igénybevételét csökkenti.

tarasp 2010.04.14. 13:11:01

@xclusiv: Kérlek definiáld a közérdek fogalmát."
Ebben a témában az aköz érdeke, hogymindenki által hozzáférhető, színvonalas, kihasznált szolgáltatás legyen, az elérhető legalacsonaybb ráfordítással.

"Jól értem, hogy azt írtad, hogy tök mindegy, hogy az utas jobban jár vagy rosszabbul?"
Nem. Arra akartam rávilágítani, hogy egy fejlesztésnek elsődlegesen minden közösségi közlekedésben résztvevő érdekeit kell szolgálni. A csoportérdek az másodlagos.

vidi-master 2010.04.14. 15:47:30

@flimo13:
Szombathely és Budapest között egyértelműen csak vonattal érdemes menni, a 2:37-2:52-es IC menetidőket autóval is nehéz verni.
a Szentgotthárd - Szombathely szakaszt most újítják fel. A Körmend - Kelenföld viszonylat 3:15-ös menetidejét sem sokkal veri az autó (25 perc), de a felújítás után jó lesz az 3 órának is, ami szerintem teljesen jó idő. Szentgotthárdra (kb. 300 km) kicsit több, mint 3 óra alatt le lehet érni jövőre - szerintem ez teljesen korrekt. felesleges a busz.

ja: évek óta utazom Csákánydoroszló - Kelenföld viszonylatban:)

combo 2010.04.14. 19:53:12

@borosspet: "Egyvalamit mindenki elfelejt: a közúti és vasúti utas- és áruszállítás nem egyenlõ feltételekkel versenyez egymással:..."

És akkor most sírjunk? Azt már kiveséztük fentebb, hogy a közutat egy icipicit többen használják, mint a vasutat, ugyanis a közút nem csak a tömegközlekedési cégek és a kamionok miatt van fenntartva...

Ja, és mutass egy olyan országot, ahol az a fajta (igazságosnak egyáltalán nem mondható) verseny van, amit te javasoltál.

combo 2010.04.14. 20:03:07

@tarasp: "Nem lett versenyképesebb. Az autópálya elsősorban az egyéni közlekedést tette gyorsabbá, biztonságosabbá, ami a közösségi közlekedést igénybevételét csökkenti."

Ja, akkor bombázzuk le az autópályát, hogy többen tömegközlekedjenek, értem. Ha már egyszer ott a pálya, akkor az expresszbusz beindítása versenyképesebbé a tömegközlekedést, mint anélkül, ezt leszögezhetjük.

"Erről talán kérdezd meg a Sárbogárdon, Dombóváron, Pécsen és környékükben élőket."

Ne tereljünk, senki nem akarja bezárni a 40-es vonalat. De ha már szóba hoztam, akkor megemlítem, hogy a kihasználatlan vonalakért vívott bozótharc arra jó, hogy Magyarországon egy darab európai színvonalú fővonal sincs, mert értelmetlen dolgokra folyik el a pénz. Jó, ez nem csak a mellékvonalak miatt van, a MÁV egy szocialista őskövület, de ne várjuk már reálisan, mondjuk a 46-os vonalba milliárdokat pumpáljunk.

eml 2010.04.14. 23:24:29

@borosspet: "Ja, lehet, hogy ezután a buszjegy kétszerese lenne a vasútinak? Hát, azonos versenyfeltételek mellett ez nem lenne annyira meglepõ..."

És másnap tömve lennének a vonatok.

tarasp 2010.04.14. 23:32:42

@combo: "Ha már egyszer ott a pálya, akkor az expresszbusz beindítása versenyképesebbé a tömegközlekedést, mint anélkül, ezt leszögezhetjük."

Félreértjük egymást. Én a tömegközlekedést nem csak az autóbuszra értelmezem. Az expresszbusz beindítása az autpályán a vasúttal szemben tette versenyképesebbé a közúti tömegközlekedést. Hatására a vonatról a buszra terelődik az utasforgalom. A busz és a vasút együtt nem lett versenyképesebb az egyéni közlekedéssel szemben.
Ezt bizonyítja a KSH statisztikája.
www.nkh.hu/vasut/content/blogcategory/28/67/lang,hu/
2003-tól mutatja be az adatokat.
A korra jellemző az autópálya építés.
A vasuton és a buszon szállított személyek száma és az utaskm is csökkenő tendeciát mutat. Ezért írtam, hogy az autópálya elsősorban az egyéni közlekedést tette gyorsabbá, biztonságosabbá, ami a közösségi közlekedés igénybevételét csökkenti.

borosspet 2010.04.15. 09:12:01

@combo:

"És akkor most sírjunk? Azt már kiveséztük fentebb, hogy a közutat egy icipicit többen használják, mint a vasutat, ugyanis a közút nem csak a tömegközlekedési cégek és a kamionok miatt van fenntartva..."

Ha többen használják, akkor viszont illik is többet fizetni a használatáért, mert gyakrabban amortizálódik, vagyis többet kell rá költeni.

"Ja, és mutass egy olyan országot, ahol az a fajta (igazságosnak egyáltalán nem mondható) verseny van, amit te javasoltál."

Szeretnék, de nincs, mert a közúti lobbi mindenhol nagyon erős, lehetetlenné téve a közlekedési infrastruktúrák közös, és egységes szemléletmódú kezelését...

Nem baj, majd néhány tíz év múlva, amikor fuldoklunk a szennyezett levegőben, akkor környezetvédelmi adókkal - utólag - el fogják érni, hogy a közúti szállító is legalább annyit fizessen, mint a vasúti szállító... persze csak utólag, amikor a probléma már adott lesz, és nem lehet megelőzni, csak csökkenteni a károkat, és - esetleg - visszafordítani...

xclusiv 2010.04.15. 11:12:35

@borosspet: "Egyvalamit mindenki elfelejt: a közúti és vasúti utas- és áruszállítás nem egyenlo feltételekkel versenyez egymással:
a vasúton a szolgáltatói utas- és teherszállítás kell, hogy kigazdálkodja a TELJES infrastruktúra fenntartás költségeit..."

Ezzel tisztában vagyok.

"Ezek mellett a vasút nem tud versenyképes lenni a közúttal szemben, a közút jelentos "handycap"-je miatt."

Ha valahol van olyan mennyiségű személy- vagy teherforgalom, hogy megéri fenntartani, akkor tartsuk fent.
Ha nem tud versenyképes lenni akkor be kell csukni a boltot.

"Korrekt elszámolás és verseny akkor lenne, ha
- a államvasúti és állami közúti pályahasználati díjbevételei "egy kalapba" kerülnének
- a fuvarozók az infrastruktúrától függetlenül azonosan X ft/tonna/km, illetve Y ft/utas/km áron fizetnének pályahasználatot, a magánautósok pedig egységes - célszeruen általánydíjas - díjszabás szerint.
- a pályahasználati díjbevétel közös kalapjába befolyt összegeket hálózati km hossz (szorozva hasznos sávok száma!) szerinti súlyszámmal arányosítva osztanák vissza a vasúti illetve közúti infrastruktúra fenntartására/felújítására"

Ne haragudj, ez baromság.
Annak, aki kocsival jár mi köze a vasúthoz? Akkor miért finanszírozza?
A közúti közlekedés költségeit fizessék meg a használói, a vasútét pedig az ő használói.
Ilyen módszerrel az ökrös szekeret is versenyképessé lehetne tenni a 21. században...

xclusiv 2010.04.15. 11:30:19

@tarasp:
"www.nkh.hu/vasut/content/blogcategory/28/67/lang,hu/
2003-tól mutatja be az adatokat.
A korra jellemző az autópálya építés.
A vasuton és a buszon szállított személyek száma és az utaskm is csökkenő tendeciát mutat."

Az olcsó hitelek kora is ez.
Vagyis: az emberek vettek autót mert jobb, kényelmesebb és esetenként olcsóbb.

Bzmot 2010.08.04. 13:02:17

Bár régi a bejegyzés, amire reagálok, de ez ittt baromság:

"Esztergomig a busz 'csak' 1:10-es menetidőt fut, míg a vonat tartja a 1:48-at , azaz fél órával gyorsabb a busz"

A vonat menetideje Bp.-Nyugati és Esztergom között 1 ó 27p. De ha Újpest és Esztergom között nézzük (egyrészt az felel meg a busz által megtett távnak, másrészt ott a metró), akkor a vonat 1 ó 12p. Bárki megnézheti az Elvirán. A 2 perc különbség azért mégsem fél óra.

Ráadásul a Nyugati benn van a belvárosban, négyeshatossal meg mindennel. Nem kellene állandóan a busznak lihegni, az adatokat is torzítva.
süti beállítások módosítása