Kötött pálya

vasút, városi közlekedés, út, térkép, utazás - erminavet (Tevan Imre)

Magyar vasút ma

1 város, 1 villamos

Utazás Transzibériába

MD, a mi motorvonatunk

Vasutasok dolgoznak

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

2008.12.10. 12:00 erminavet

Rúgják ki a fölösleges vasutasokat! Most! - Visszásságok vasutunk világából 10.

Nem kell engedni a sztrájkfenyegetésnek, bért emelni csak az elbocsátottak pénzéből szabad.

Ferihegyen sztrájk van. Gaskó azzal fenyegetőzik, hogy a vasútnál is lesz sztrájk. Hogy messziről kezdjük, elfogadom, bár nem lelkesen, hogy a sztrájk, amely amúgy egyfajta szerződésszegésként értelmeződne, a kapitalizmusban a munkavállalók legális eszköze az erőfölényben lévő munkaadókkal szemben.

Azért arra rámutatnék, hogy a mai Magyarországon a proletariátus és az alkalmazottak zöme egyszerűen nincs abban a helyzetben, hogy sztrájkolhasson, jobbára olyan közszolgáltatók munkavállalói élnek időnként sikeresen ezzel az eszközzel, amelyek politikai jelentőségűek. Magyarán ahol országos botrányt okoz a leállás, így végső soron az államot irányító politikusok is nagyon szeretnék, ha véget érne a sztrájk. Ebből az is következik, hogy itt nem a vezetők és vezetettek osztályharcáról van szó leginkább, a sztrájkolók polgártársaikkal babrálnak ki, sokszor a szegényebb, kiszolgáltatottabb kisemberekkel, például olyan vidékiekkel, akik autó híján vonattal járnak.

Egy felháborító hiányossága a mi sztrájkjogunknak továbbá, hogy a jogalkotó elmulasztotta szabályozott, azaz az érintettek kárát minimalizáló keretek közé szorítani a sztrájkot. Semmirekellő politikusaink húsz éve képtelenek megoldani ezt a könnyen kezelhető problémát. Elvileg ugyan előre meg kell hirdetni egy munkabeszüntetést, hogy a cég és kuncsaftjai felkészülhessenek, de a nem tiltott gördülősztrájk alkalmazásával Gaskóék akkor és úgy tudják hirtelen megbénítani a vasutat, ahogy akarják. Néhány óra (számukra minimális költségű) sztrájk egy teljes napra tönkreteszi az utasok közlekedési lehetőségeit, hiszen a tehetetlen MÁV-vezetés képtelen volt eszközöket kidolgozni a károk minimalizálására, a forgalom gyors helyreállítására.

Mit is akarnak Gaskóék? Röviden: több pénzt. Részint fizetésemelést, részint a Cargo árából különjuttatást. Vagyis nem hatotta meg őket Gyurcsány ajánlata. (Olyan nagyon nem lepődtem meg ezen.) A miniszterelnök lényegében paktumot ajánlott a közszférának. Bár ő konkrétan a köztisztviselőkről, közalkalmazottakról beszélt, kiterjeszthetjük gondolatmenetét a teljes szférára, annál is inkább, mert indult is olyan kezdeményezés, amely az állami tulajdonú vállalatok alkalmazottainak is azt kínálta, amit Gyurcsány a közszolgáknak.

De mi is volt az ajánlat? Válság van, mondta Fletó. Spórolnunk kell. Két lehetőség van. Vagy kirúgjuk az emberek egy részét, vagy garantáljuk mindenkinek a munkahelyét, hiszen nehéz időkben ez a legfontosabb, ilyenkor sokszorosan ki van szúrva azzal, akinek megszűnik a munkahelye (sokkal nehezebben talál ugyanis újat).

A kormányfő kérdésfelvetése nekem tetszik. (De a válasza nem.) A közszolgálati szakszervezeteknek nem. Nem értékelték a gesztust, nem áldották a sorsukat, hogy a magánszférával szemben, ahol bármikor bárkit kirúghatnak a válság miatt, nekik biztosan megmarad az állásuk, ha cserében lemondanak a jövedelemnövekedésről. Persze az ő reakciójukban is van ráció. Nem mi kúrtuk el, mondhatják, ne mi szívjuk meg. (Ez a logika persze ott sántít, hogy mindenképp szív mindenki.) Másrészt ha Gyurcsány komolyan gondolta volna ezt az alkut, akkor azzal nyit, hogy x% leépítés plusz nuku fizetésemelés, és akkor lehetett volna kompromisszum a dupla nullás megoldás.

Én azonban azért szeretném most bírálni a kormányt, hogy nem a másik megoldást választotta. (Jellemző, a magát konzervatívnak nevező Magyar Nemzet nem azért ekézte Gyurcsányékat, hogy nem rúgja ki a fölösleges közszolgákat, éppen ellenkezőleg, azon rúgózott hetekig, hogy sunyiban biztos mégis leépítésre készülnek.)

A pályája elején modernizációról, hatékonyságról, versenyképességről annyit beszélő Gyurcsánytól azt vártam volna, hogy a válságot fölhasználja a kisebb állam elérésére. De ha valahol, a vasútnál lenne alkalom bőven a létszám csökkentésére. Mindenki tudja, hogy a MÁV-nál és leányvállalatainál hatalmas belső munkanélküliség van. Sokakat azonnal utcára lehetne tenni, de szervezéssel, műszaki fejlesztéssel további munkaerő szabadítható fel.

Kezdjük az aktatologatókkal, a szellemi munkát végzők közül azokkal, akik helyett más, mondjuk külső cég végzi el a munkát. A sok száz fős jogi és humánerőforrás-részleg is bizonyára redukálható. De a kisforgalmú pénztárban a saját fizetésének megfelelő összegű jegyet sem értékesítő pénztáros, a mellékvonali állomáson a vonatokat szemmel kísérő forgalmista, az IC-n az idő zömét a büfékocsiban elkávézgató két jegyvizsgáló egyike is fölösleges. Vagy nem lehetne munkaerőt megtakarítani ott, ahol egy mozdonyvezetőnek az a 12 órás fizetett műszakja, hogy 21:40-től 22:58-ig felvisz egy vonatot a Nyugatiból Szobra, majd másnap reggel 6:25-től 7:36-ig visszajön, közben pedig Szobon pihen? (Bár lehetne közben is munkája, például mehetne egy kanyart tehervonattal, de arra inkább másik vezért vezényelnek oda.)

Miért szent tehén a MÁV-nál a foglalkoztatottság? Miért az volt az első kritérium, amikor mellékvonalakat zártak be, hogy egyetlen vasutasnak sem szűnhet meg a munkája?

Tudom, hogy a leépített munkavállalók jelentős részéből munkanélküli lenne. Sajnálom is őket a sorsuk miatt, és ami ennél fontosabb, a társadalomnak tenni kell a munkájukat elvesztő emberekért. De a munkaerőpiac akkor is egy piac, amelyet ha nem engedünk működni, többszörösen megfizetjük az árát. Ha a Középrigócon palancsitasütőjével fölöslegesen bohóckodó (négy vagy öt) szolgálattevőt kirúgjuk, lehet, hogy talál magának munkát. Lehet, hogy nem, és mondjuk kényszerből valamilyen vállalkozásba kezd. Legrosszabb esetben munkanélküli lesz, de legalább a fiát már nem veszi föl a vasút a helyére, ha nincs rá szükség.

Ha a MÁV és a leányvállalatai neve mögött a ZRt. megjelölés nem csupán egy rossz vicc volna, a vasút vezetői és állami gazdái a válságra egy költségcsökkentő programmal reagálnának. Azonnal befagyasztanák a jól fizetett (a hasonló beosztású minisztériumi tisztviselők jövedelmének többszörösét kereső) vezetők bérét, törölnék a prémiumokat, létszámcsökkentési programot indítanának. Az azonnal és a fejlesztések nyomán később elküldött alkalmazottak költségének egy részéből pedig emelni lehetne a terepen dolgozó, sokszor tényleg keveset kereső munkavállalók bérét.

Visszásságok vasutunk világából - sorozatunk korábbi részei:
1. Tönkretették a magyar vasutat
2. Kétszer annyi utas lett, ritkították a vonatokat
3. Ajkáról ki se fogy az úúúútas
4. Kisiskolás megoldás
5. A menetrend intelligens, de aki eldönti, hogy mi kerül bele
6. Hogyan vizeljünk a vonaton?
7. Bezárt a cálli resti
8. Az ütemes menetrend a parlamentben
9. Puch államtitkár szerint vonat helyett utazzunk busszal

268 komment

Címkék: vélemény politika r karrier sztrájk vasút mellékvonal vvv vvv pol


A bejegyzés trackback címe:

https://kotottpalya.blog.hu/api/trackback/id/tr32814799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

travis 2008.12.10. 12:38:56

Támogatom az indítványt.

fairwolf 2008.12.10. 12:44:07

én is, már nem szeretnék a kirúgottak helyében lenni.

ksnvs2 2008.12.10. 12:45:52

8évig vonatoztam, a vonat a legjobb közlekedési eszköz, de a máv és a vasutasok olyan szarrá teszik, hogy inkább beköltöztem a városba.
Innentől kezdve nem érdekel a Glaskó meg egyetlen naplopó vasutas sem, Glaskó még a februárba megszívatott, hogy egy nem teljesen kész lakásban kellet szívnom ahol még nem igazán volt fűtés meg meleg víz, de végül ők basztak rá, nem kapják már tőlem azt az 50ezeret havonta amibe a bérlet került.
A lényeg valóban lenne onnan kit kirúgni.

kivulallo 2008.12.10. 12:48:10

"Azért arra rámutatnék, hogy a mai Magyarországon a proletariátus és az alkalmazottak zöme egyszerűen nincs abban a helyzetben, hogy sztrájkolhasson, jobbára olyan közszolgáltatók munkavállalói élnek időnként sikeresen ezzel az eszközzel, amelyek politikai jelentőségűek."

Azert arra ramutatnek, hogy Magyarorszagon a proletariatus es az alkalmazottak zome azert nincs olyan helyzetben, hogy sztrajkolhasson, mert nem tesz erte semmit, nem fog ossze a sorstarsaival, inkabb irigykedik, es azt nezi, ki mast rugjanak ki helyette, vagy csokkentsek a fizeteset.

MazdásPali 2008.12.10. 12:48:59

Valamit kéne már csinálni ezekkel a Gaskóékkal. Nem állapot, hogy állandó rettegésben tartják az ország egy részét. Ha meghallom már a hideg futkos rajtam és rándul görcsbe a gyomrom, hogy mikor gondolják azt a munkahelyemen, hogy felesleges vagyok, mivel ezek miatt a f...kalapok miatt nem érek be időben dolgozni, csak mer ők szrájkolnak.

Szabadgondolatok 2008.12.10. 12:50:58

Minden cég úgy működik, amennyit a vezetője ki tud hozni belőle. Más szavakkal: nézd meg a céget, megtudod, milyen ember a vezetője.
Amennyiben munkaerőt kell leépíteni, akkor mire vár a főnök? Bevállalja IGEN vagy NEM. A jelenlegi vezető csak a TALÁN gombokat nyomogatja. Mennyit is kap ezért? A törvény pedig olyan, amilyennek a politikusok megálmodták, Ha lehet sztrájkolni, miért ne tenné a munkavállaló? Még ha vélt a srelme, akkor is! Ha rossz a törvény, meg kell változtatni! Ha nem, maradjon így!

Bruno954 2008.12.10. 12:52:43

egyetértek rogerw-el. Szerintem igen egyszerű a megoldás: törtvénytelennek kell minősítettni a sztrájot, majd kirugni mindenkit aki nem megy be dolgozni.

Ennyi....

Dávid 2008.12.10. 12:53:04

Teljesen egyetértek. Én már azt sem értem miért sorolják a MÁVot a közszférába. Egy kisebbség - még ha nem is irígylésre méltó - terrorizálja az országot. A mi cégünk százakat bocsát el a válság miatt, akik keményen dolgoztak nagyon kevés pénzért. Ők sem tehetnek a válságról, mégis ők húzzák a rövidebbet, pedig ellentétben a MÁV dolgozók jelentős részével, amíg nem volt válság, nem volt felesleges a munkájuk. Itt lenne az ideje, hogy a szakszervezetek legyen egy realitás érzékük a kormánynak meg elég bátorsága, hogy haggya a MÁVot csődbe menni, ha nem sikerül megegyezni.

valaki 2008.12.10. 12:53:04

Szokjunk már le erről a válság van, rúgjunk ki mindenkit típusú hozzáállásról!

Válság van egy kórházban? Kevesebben/többen betegednek meg?
Váláság van a tűzoltóknál?
Kevesebb/több tűz van?

Akkor mi a rossebért akar valaki elvonni tőlük?
Csak nem azért, hogy az ő kárukra tömködjük be a pazarló állam zsebét?

A MÁV meg 20 éve válságban van és nem attól, mert sokat keresnek a kisemberek a vállalatnál.

Ahol tényleg "válság van" egyes területeken, ott nem is pattog senki a felmondások miatt, lásd járműipar.

Goahu 2008.12.10. 12:54:26

Keménykedéssel szemben most már keménykedéssel kellene válaszolni - nem igaz, hogy ne lehetne kivágni őket mint a taknyot, majd utánanézni, mit is tettek el fizetésképpen a juttatásokkal együtt.
Ha politika és aljasság kell, hát miért csak elviseljük ha valakik ezt az eszközt alkalmazzák velünk szemben, miért nem fordítjuk vissza?

Zoli 2008.12.10. 12:54:33

Vajon ha bezárták a vasúti mellékvonalak egy részét (mondjuk a vasútvonal 10%-át) akkor a vezetőséget miért is nem építik le 10%-al? Minek oda akkora vízfej (Andrássy út, Kerepesi út) + vidéki városok igazgatóságai

advocatus diaboli 2008.12.10. 12:54:49

Miért nem nyulnak hozzá?
Miért nem nyulnak hozzá a nyugdíjrendszerhez?
Minden potenciálisan lapátra kerülőt szorozz meg bátran 3-mal, ennyi szavazattól esne el minden párt, aki bele eszeretne nyúlni a rendszerbe.

Rot 2008.12.10. 12:54:51

anyázónak

Nézd már meg a svájci és az osztrák vasúttársaságok felépítését, létszámát, szervezését vadbarom.

A MÁV dolgozóinak 30%-át ki lehetne rúgni, és attól még ragyogóan működne minden, csak a munkaszervezésen kéne változtatni...

A MÁV a legkommunistább csökevény/maradvány 60-as évekbeli színvonallal és szemlélettel.

movhu 2008.12.10. 12:56:40

Még áprilisban írtam:

mover.blog.hu/2008/04/17/gasko_tojik_mindenkire

"Van az országban egy ember, aki módszeresen megalapozta az utóbbi időben a hírességét, vagy mondhatnánk hírhedtségét, ő Gaskó István. Olyan, mint az egyszeri rossz gyerek az iskolában, akinek nincs olyan balhé, amiben benne ne lenne."

Tett valaki az elmúlt egy évben az ellen, hogy egy ilyen Gaskó nevű rosszgyerek intőt kapjon, vagy megakadályozzák a hülyeségeiben? Nem!
Szerintem Gaskóról addig lehet írni, amíg valaki más - a törvényhozó - nem teszi a dolgát.

alkesz 2008.12.10. 12:56:57

Nem kell anyázni rögtön. Szerintem is akasztani kellene a sztrájkszervezőket. Sok ember azon aggódik, hogy maradjon meg az állása ebben a gazdasági helyzetbe akkor nem kellene épp sztrájkolni.

Bertio 2008.12.10. 12:57:54

Bírósági útra terelném a vezetők ügyeit egy jól megfizetett magánnyomozó munkája után - tökön kéne már ragadni őket, primitívek és erőszakosak -, szóval nem lenne nagy munka taccsra vágni a MÁV vezérkart.

Spéter46 2008.12.10. 12:58:13

A fenébe a sok lógóssal!!!!!

gmarisk 2008.12.10. 13:00:17

hahó.
a MÁV-ra egyszerűen nincsenek szavak. Fél évig dolgoztam ott ( diploma után oda mentem, ahol először ajánlottak versenyképes fizetést). De az első munkanap után azt mondtam: EL INNEN. Fél év múlva találtam rá egy teljesen korrekt állásra, addig lébecoltam ott. Volt olyan nap, h semmit azaz SEMMIT nem csináltam. délben jöttem rá, h addig még csak neteztem, és kivártam, szólnak-e .. nem szóltak.... Szóval eljöttem. a felmondáskor nem akarták elhinni, hogy létezik ember, aki itthagyja ezt a remek helyet.... a pozíciómat annyira remekül teljesítettem, hogy a helyemre két embert vettek fel.. Vezérigazgatóság, vízfej.. és még jól is keresnek.. Ezeknek MÁV Cargo díjat??? fityiszt.... érdekes, h párhuzamosan a MÁV világával, az édesanyám versenyszférában dolgozott, és nyugdíj előtt két hónappal KIRÚGTÁK... 38 éves munkaviszony smafu....
Elképeztő változások kellenek ahhoz, hogy valami szinvonal változás legyen a MÁVnál.. erre esélyt én nem látok.
ja, és megjegyezném, h mindemellett 12 éve vonatozok, de a minőség csak romlott. (nálunk nincsenek új piros vonatok, IC-k, csak a legalja)
ÁÁH.. mindig csak felhúzom magam a témán...

gmarisk 2008.12.10. 13:00:18

hahó.
a MÁV-ra egyszerűen nincsenek szavak. Fél évig dolgoztam ott ( diploma után oda mentem, ahol először ajánlottak versenyképes fizetést). De az első munkanap után azt mondtam: EL INNEN. Fél év múlva találtam rá egy teljesen korrekt állásra, addig lébecoltam ott. Volt olyan nap, h semmit azaz SEMMIT nem csináltam. délben jöttem rá, h addig még csak neteztem, és kivártam, szólnak-e .. nem szóltak.... Szóval eljöttem. a felmondáskor nem akarták elhinni, hogy létezik ember, aki itthagyja ezt a remek helyet.... a pozíciómat annyira remekül teljesítettem, hogy a helyemre két embert vettek fel.. Vezérigazgatóság, vízfej.. és még jól is keresnek.. Ezeknek MÁV Cargo díjat??? fityiszt.... érdekes, h párhuzamosan a MÁV világával, az édesanyám versenyszférában dolgozott, és nyugdíj előtt két hónappal KIRÚGTÁK... 38 éves munkaviszony smafu....
Elképeztő változások kellenek ahhoz, hogy valami szinvonal változás legyen a MÁVnál.. erre esélyt én nem látok.
ja, és megjegyezném, h mindemellett 12 éve vonatozok, de a minőség csak romlott. (nálunk nincsenek új piros vonatok, IC-k, csak a legalja)
ÁÁH.. mindig csak felhúzom magam a témán...

rikkancs · http://rikkancs 2008.12.10. 13:00:46

Mindennel egyetértek, de légyszi légyszi, azokat rúgják már ki, akik NEM csinálnak semmit - szerintem azokból az adminsztratív területeken ill vezetői posztokon van a legtöbb. Az egyik rokonom csak 25 évig volt mozdonyvezető, nagyon korrekt, jó fej, normális emberről van szó, akinek totál ráment az egészsége erre a 25 évre (olyan jellegű súlyos betegségei vannak, amelyek egyértelműen a munkájának "köszönhetőek"). És dolgozott tényleg éjjel-nappal, nem pedig a fenekét vakarta. Azt hittem, hogy - mivel Gaskóék minden évben sztrájkolnak stb - hű milyen sokat kereshet. Na, erre kiderült, hogy túlórapótlékkal, miegyébbel együtt kapott vmi 70ezer forintot havonta. Nem tudom, a korábbi években mennyi volt a keresete (nyilván most a betegségek stb levitték), de ez iszonyú gáz.

Rot 2008.12.10. 13:01:01

Ja, és leesik 10 (!) centi hó és megbénul az ország, mert a háromszoros létszámú léhűtő baszik kimenni a hidegbe váltót jégteleníteni, stb...

fredd 2008.12.10. 13:02:36

ez olyan mint a matáv volt régen. Privatizálni kell és kész. A matávnál is 18000 ember dolgozott mikor államo volt, aztán amikor magánkézbe került, kiderült, hogy 10000 is elvégzi ugyanazt a munkát, mostanra meg alig pár ezer ember dolgozik ott (mondjuk mára a modernizáció is belejátszott, mert modernebb szerkezetekkel optimalisabb a munkavegzes, es a szolgaltatas, igy kevesebb ember kell a mukodteteshez) Ha vegre eladnak a mavot, megszunne az allando veszteseg, normalis menetrendek lennenek, es az ilyeb grasko, vagy glasko, vagy hogy a rakba hivjat semmirekellok sem terrorizalhatnak a rendes dolgozo nepet, raadasul a fele logos bandat azonnal kirughatnak, a masik fele meg vegre rendesen dolgozna. En nem hiszem el, hogy a nagy allomasokon dolgozo penztarosokon kivul annal a cegnel barki is megdolgozik a penzeert. Verszivo banda, es meg tobb kellene nekik

flimo13 2008.12.10. 13:03:17

"a fizetésüket szétosztani a dolgozók között."

A lónak a fasza lesz szétosztva az összes seggébe, ha megint sztrájkolnak.

Marci 2008.12.10. 13:03:32

Nagyon tetszik ez az írás... Gratulálok

1986 2008.12.10. 13:03:32

Még abban értek logikát, hogy pl. a vasútast, vonatostul fenn pihentetik valahol. De kezdjük az elejétől. A 12 órája indulás előtt általában min. 1 órával kezdődik. Utána is ott kell lennie x ideig, amíg a vonatot eltünteti az útból, stb.
Ha elmegy teherezni, akkor kb. 5 órát tudna dolgozni úgy, sőt keveebbet, el kell mennie a cuccért, fékpróba, lófütty, majd vissza, (ezek mind mind idők) 5-re vissza kell érnie, vissza az eredeti szerelvényhez, visszacsatolják, fék, és egyéb dolgok ellenőrzésee, a nincs vmi rendben, akkor még a moözdonyt ellentétes irányba tenni. Idő.... Valamelyik nap pont az említett vonalon volt egy munkám. Csúcsidőben, a vasútnál. Amilyen gyorsan lehet, visszaforították a vonatokat. A vezetők bérét tény, karcsusítani kéne, illetve a létszámukat szintén. Sajnos olyan, hogy fölösleges vasutas nincs. Az egész nap forgalmiba dolgozó személynek is megvan a maga nem kis felelősséget igénylő feladata. Kisebb helyeken ő szokta a jegyeket is árulni.

vasutasok · http://vasutasok 2008.12.10. 13:04:10

A cikk írójának üzenném, hogy a mellékvonali állomásokon, már évek óta nincs vonatokat szemmel kísérő forgalmista, tehát onnan elküldeni sem lehet senkit. Lásd: Debrecen -Nagykereki, és a Debrecen- Létavértes vonalat. Nem a forgalmisták, váltókezelők és mozdonyvezetők vannak sokan, hanem az úgymond irodisták. Sohasem itt csökkentettek létszámot, hanem a fizikai dolgozóknál.

borys 2008.12.10. 13:04:49

Ekkora demagóg barmot! Miféle közszférának tett gyurcsányi paktumról beszélsz? Éppen ellenkezőleg, felrúgta azt a megállapodást amit ő kötött 2007 elején mert már tarthatatlan volt az az állapot, hogy 2005 óta nem emelkedett a kozszolgák illetménye.( vagyis reálértéke folyamatosan csökkent) Az pedig parasztvakítás, hogy "nekik biztosan megmarad az állásuk" A kormánynak egyszerűen nincs ráhatása a helyi önkormányzatok által foglalkoztatott közalkalmazottakra, köztisztviselőkre. És ők teszik ki a rendszer75%-át. Vágod?

vidimaster 2008.12.10. 13:06:59

katasztrófa a vasút állapota minden téren, de tulajdonképpen mindenki szarna rá, ha legalább olyan gyors közlekedési eszköz lenne, mint a busz vagy a személyautó (Bp.-Balatonkenese vonattal 2:10, busszal 1:10), és nem kerülne 200 km távolság leküzdése 4 órába (Bp.-Zalaegerszeg), nem kellene az átszállásokért a fél országban (Dunántúl) majdnem egy órát várni az átszállásokra (Bp.-Szombathely-Szentgotthárd felé pl.). ha mondjuk a gyorsvonat átlagsebessége nem 60-70 km/h lenne, hanem 100-120 km/h, iszonyatosan leszarnám a MÁV kapun belüli munkanélküliségét. egyébként pedig vicc, hogy embert fizetnek a 21. században a jegyárusításért, az automaták helyett.

intelduo 2008.12.10. 13:07:27

Osztrákoknek el kéne adni az egész mávot, úgy, ahogy van.
Sokkal nem lenne drágább, viszont a felesleges vonalak és emberek megszűnnének.
Ja és az új Railjet járat pesttől nem "csak" 160-al menne nálunk, hanem 200al :)

Tényleg borzasztó dolog ez, én csak úgy senkinek nem kívánnék munkanélküliséget, de hogy képzelik, hogy zsarolnak(jogtalanul*) és rosszul működő állam, rosszul működő cégeként követelnek..míg másokat, normális helyen meg rugdossák ki. Igenis tanulják meg, hogy a vasút is egy üzlet, nem szeretetcsomag.
Aki kevesli a pénzt, menjen máshova. Vagy sztrájkoljon és számolja bele, hogy bár JOGA VAN sztrájkkal élni, a cégnek viszont joga van kirúgni azt, aki nem szimpatikus. Ennyi.

*érdekes dolog ez. A mávnak lett egy kis pénze, mert eladta egy részét. A dolgozók hogyan kérhetnek egyáltalán ebből bármitis?

Kedves mávos "dolgozók". A drága cégetek MIATTATOK veszteséges. Ha a nyereségből jár nektek, akkor a veszteségből is. Kérem fizessétek vissza, nekünk, az adózóknak a pénzt, ami veszteséget termeltetek! És AKKOR és csak akkor jogos, hogy a nyereségből is kérni fogtok.

Stefun 2008.12.10. 13:10:32

Nem kell kirúgni a vasutasokat!! Ezt a Gaskó nevű féleszű, kretén, paraszt görényt kell kirúgni. Megnézném mennyi az ő fizetése! Úgy hallottam nem 80e bruttó...

Titkos Pál 2008.12.10. 13:11:14

Én 1980-86 között utaztam vasúttal Debrecenbe Somogyból hetente. Aztán 1991-97-ig hetente át egész Dunántúlon, most a gyermekem jár fel Pestre szintén gyakran. Azt látom, hogy nem változott semmi, vagy ha igen, nem jó irányba. Nem a válság miatt rossz a vasút, ennek sok évtizedes "hagyománya" van sajnos. Emlékeztek, mikor beszéltek rejtett munkanélküliségről? Az átkos pártállamban. Ez azt jelenti, hogy papíron mindenkinek van munkája, de nem biztos, hogy dolgozik is termelékenyen. Nem emlékeztet ez arra, ami most is van a vasútnál? Ergo: semmi nem változott, de sajnos a kiszolgálás minőségében sem. A válság nem ok, de ki lehetne használni, akár ürügyként is arra, hogy valami változzon.
Én ebben egyébként nem hiszek.

béla 2008.12.10. 13:12:09

Rikkancs!

A rokonod alighanem erősen kamuzik. A mozdonyvezetők az egyik legjobban fizetett réteg a vasútnál. Kevesen vannak akik nem keresnek legalább 250-300 bruttót havonta. Az után a táppénz sem 70 ezer...

MazdásPali 2008.12.10. 13:12:52

Ha lesz valami ellenutas-sztrájk szóljatok. Már nagyon tele van a pukkendeklim ezekkel. Ha 1 forintért eladnák a MÁV-ot akkor is jól járnánk!

tanácsadó 2008.12.10. 13:12:57

Van "szerencsém" szállítóként a MÁV-nak dolgozni, ilyen minőségben vezetői megbeszéléseken résztvenni. Tapasztalatom van. Egy bármilyen szintű máv vezető célja kettős: hogy tartsak magamnál minél több embert és feladatot hogy olyan fontos legyek hogy ne rúgjanak ki. Másrészt: hogyan kerüljem el, hogy - bár ezért alkalmaznak - döntést kelljen hoznom, tehát előre menjenek a dolgok.
És még valami: ha én lennék ezen az igazgatóságon a vezető és nem lenne állandó gyomrosgörcsöm a szakszervezet miatt (minden folyosón ismert az a stróman, akiről tudják, hogy súg a szakszervezetnek, ha valakit ki akarnának rúgni) 10 emberből hetet kirúgnék, a maradék 3 mellé kettő hozzáértőt felvennék.

wamz 2008.12.10. 13:13:06

(amellett, hogy a MÁV-nál tényleg lehetne szórni a népet, ha nem is a kallereket, inkább az adminisztrációt kellene csökkentei) igen, a kirúgás sem gyógyír semmire, és mindig előjön a közszférával kapcs, hogy ki kéne rúgni mindenkit, vagy a felét, vagy mittomén. Ha a mostani közszféra felét kirúgod, a rendszer még szarabbul működik, ha nem alakítod át a strukturát. Azt meg nem szokták nagyon átalakítani, mert a sok hivatal sok vezetői állást jelent, oda meg lehet pakolgatni embereket különféle megfontolásból. Külön vicces, amikor az ezt a rendszert aktívan kihasználó politikusaink szoknak beszélni a közszféra lefejezésének égető szükségességéről

béla 2008.12.10. 13:13:14

Gaskó meg milliós havi fizetést húz a vasúttól. Elsőnek őt rúgnám ki. Éljen meg a tagdíjakból.

lajosss 2008.12.10. 13:13:37

A magyar vasutasok a legjobb es legkenyelmesebb kozlekedesi eszkozt ,teszik kenyelmetlenne,kepzetlenek lustak modortalanok,persze tisztelet a kivetelnek,oket kell megtartani,sajnos magyar ember nem konyvbol tanul,a sopredeket ki kell rugni mashogy sosem fognak rajonni a munkamoral/egyaltalan micsoda/nem az ahogy ok dolgoznak.

Alf (törölt) 2008.12.10. 13:14:16

ez a cikk az index főoldalán?
ferihegy máv. Ferihegy már rég nem állami, belenyomtak egy csomó pénzt, aztán eladták.

A mávba nem nyomnak, nem is fogják eladni. sem fejleszteni. rúgjanak ki mindenkit, persze, mindenki felesleges. lehetőleg építsünk még több autópályát, üljön mindenki autóba, adják el vasnak az egész mávot.

pucros 2008.12.10. 13:14:25

Nem igazán értem ezt a sztrájkot (sem), az eddigiek is csak azt bizonyították, hogy az ország prímán megvan vasút nélkül.
Érdemes lenne nem azt válogatni, hogy mit szüntessünk meg, hanem hogy mit tartsunk meg belőle és hogyan. Nulláról felfelé kell végiggondolni, mert a létező MÁV teljesen értelmetlen.
A vicinálisokkal nagyjából azt csinálnám, hogy mindet odaadnám vállalkozóknak pár évre, utána meg a legjobbnak bizonyult üzleti modellt franchise rendszerként teríteném.

padisah · http://www.ardywal.blog.hu 2008.12.10. 13:14:32

A MÁV valóban egy kommunista csökevény, ami irdatlanul drágán állít elő eufémisztikusan is közepes szolgáltatást. (Most pl elég sokat szívok a vonatok pontatlansága miatt)

A jelenlegi helyzet arról szól, hogy a MÁV a vasúti pálya birtokosaként monopolhelyzetben van, ő szabja meg hogy mennyiért akar vasúton szállítani, nincsenek versenytársai.
Ezt a monopolhelyzetet pedig örökökli a MÁV szakszervezete, és a sztrájkjukkal tulajdonképpen et a monopóliumot terjesztik ki.

Ezt az alapproblémát nemigen lehet megoldani, a vasút privatizációja, feldarabolása a monopóliumot nem szüntetné meg, csak területi monopóliumokra bontaná. A vasút egyetlen versenytársa a közúti közlkedés, ami viszont más okból drágább.

A kézenfekvő megoldás az lenne, ha az állambácsi megelégszik a szakállát cibáló Gaskóból, fogja jogutód nélkül felszámolja a mávot, majd létrehoz helyette egy másik vasúttársaságot, ahol már a sztrájkjog erősen korlátozott, és a vasutasoknak csak egy kisebb részét veszi át.

Magát a Gaskót meg vagy autóbaleset éri, vagy beveri a fejét a szekrénybe. Naponta 2x. Esetleg ráakasztani 15-20 nyomozót, akik addig kutatnak a múltjában amíg ki nem derül hogy pedofil képek vannak a számítógépén, és emellett nagyértékű csalást követett el a MÁV kárára.

Szóval, akarni kell...

szolidaritás 2008.12.10. 13:16:13

Látszik, hogy a tőke talpnyalóinak megint sikerülni fog összeugrasztania a kisembereket.

béla 2008.12.10. 13:16:30

wamz!

Tökéletesen igazad van. Az a baj, hogy nálunk úgy képzelik, az átalakítást többnyire, hogy kirúgnak egy csomó embert (és nem azokat akik tényleg hülyék, hanem azokat akiknek nincsenek kapcsolataik, vagy nem haverok) de a maradéknak sem adnak normális fizetést. Íg aztán aki tényleg érelemes vagy tud keményen dolgozni az magától is elhúz, mert máshol jó pénzt kap.

MazdásPali 2008.12.10. 13:17:08

Srácok a helyzetet mindenki ismeri, csinálni kéne valamit, hogy ezt ne ússzák meg szárazon

Gee 2008.12.10. 13:17:18

Mi kétkezi munkásokként keressük kenyerünket. Az építőiparban dolgozunk, szerkezetépítők vagyunk. Reggel beülünk a hideg autóba, kimegyünk az építési területre, fogjuk a kalapácsot meg a szöget és addig nem megyünk haza, amíg készen nincs a munka. Ha valamit nem jól csinálunk, akkor azt saját pénzen kijavítjuk, vagy levonják, vagy akármi.

Kérdem én: én hogyan sztrájkoljak az ellen, hogy mondjuk a fizetési feltételek 120 napra szólnak és a kedves állami pénzmosócégek még azt is beleírják szerződésembe, hogy ha nem kap pénzt, akkor én se? Hogyan sztrájkoljak az ellen, hogy ha esik ha fúj én kint állok és dolgozok? Hogyan sztrájkoljak az ellen, hogy a pénzemet 30 nap után kapom meg az 5 emberemmel együtt, ha egyáltalán megkapom.

És akkor most lefordítom mondjuk egy jegyeladóra:
Kedves mávos emberke bemegy reggel a munkahelyére, ami a pályaudvar. nyakába akasztja a kis táskát és jegyet árul (nem ülve a melegben, kint a peronon az utasok között). Néha a saját pénzéből megihat egy-egy kávét az automatából, majd délben 1 órára bemehet a fűtött helyiségbe 40 másik társával. Délután szintén jegyárulás. Jön a hónap vége. Ki mennyi jegyet adott el, hogyan adta el, mennyire elégedett a vásárló. Semennyire? Flegma pofa? Ott az információ én jegyárus vagyok? Nincs pénz. Különben is most a hónapban sokan lógtak, így később jön a fizu, monfjuk majd ha utaltak az utasok. Vagy 60 napra, ha nem él senki kifogással. Görbül a száj? El lehet tipegni. Sztrájk? Na ne röhögtess, itt áll kint 20 segédmunkás, aki alig várja, hgoy beülhessen a melegre és kedvesen jegyet árulhasson. Na viszlát!

Zsuzsika 2008.12.10. 13:18:19

A tatabányai Komtávhőnél nem lehet kirúgni azt az illetőt, aki a weboldalukat tartja karban. Az ok nagyon egyszerű: valakinek a valakije. A kirúgása apróság lenne a cég életében, de akkora politikai vihart kavarna, hogy a Komtávhő vezetői lényegében letettek arról, hogy még ebben az évezredben új oldaluk legyen. (A mostani ember ui. nem csupán protekciós, de tökéletesen alkalmatlan is.)
Amíg ilyen sztorijaink vannak, addig a MÁV is marad

közjó 2008.12.10. 13:19:12

Ha a máv közszférába tartozik, akkor a vezetője nem felelős a nyereségért, ha pedig nem tartozik a közszférába, csak állami tulajdonú társaság, akkor a vezetése felelős a veszteségért. A törvény leírja, hogy károkozásért mennyi része vonható le a fizetésnek. Le kell szépen vonni a vezetők fizetéséből, ha nem teszik rendbe a céget. Ugyanis ezért fizetik őket az adófizetők, nem azért, hogy saját zsebre eltegyék a fizetésük többszörösét.

yooccoo 2008.12.10. 13:19:20

1986 2008.12.10. 13:03:32
ne ragozzuk, vannak bőven olyan emberek, akik fölöslegesek és nem csak irodai munkások ...

Régimódi 2008.12.10. 13:21:46

Ebben az országban azt nevezzük rendszerváltásnak, hogy úgy cca 20 éve vagy 1 milla mániákus elkezdett kapitalistásat játszani. A többi meg maradt kommunista. Az uralodó osztály, wazze. Oszt úgy gondolják, élükön az ilyen gaskó félékkel, hogy szerzett jogok, meg tizenharmadik havi, meg sztrájk... Bekaphatja az egész léhûtô banda.
Ezeknél nincs világválság? Ezeknek mi vagyunk a csicskásai? Ezek wazze kiállnak a vsadorongjaikkal, mi meg perkáljunk, mert nem lesz közlekedés?
Munkásökölvasököl, wazze!
Szibériába az ilyenekkel!

Lomexx 2008.12.10. 13:22:48

Nem lehetne simán privatizálni ezt a nyomorult MÁV-ot? Vagy van vmi, amiről nem tudok.
Nyilván hatékonyabban működne, lehet, hogy drágább lenne, ennek a mértékéről ugyan nincsenek ismereteim, de talán egy kis állami támogatással a jegyeken jobban jönne ki mindenki. Vki, aki képben van, mondana vmi okosat? :)

gazsi 2008.12.10. 13:23:05

miközben Gaskó úr több 10 millát költött ősszel a szakszervezeti székházra! No comment!

trainman 2008.12.10. 13:23:28

A vasút,tény,nagy szarban van,de nem hiszem,hogy a dolgozói miatt!A fronton szolgálatot teljesítők szívják meg a legjobban(pénztáros,jegyvizsgáló),az igazgatóságokban dolgozók hatalmas fizetésekért csinálják a nagy semmit,egyszóval a vízfejet kellene eltávolítani!Ezért nem halad ez az ország sehová,mert még mindig sógor,koma jóbarát viszonyok alapján működik sok minden.Gyurcsány meg egy hazudós,idegbeteg,akinek szerintem már nem sokan hisznek.Ebben az országban,katarzisra van szükség,és utána talán megszületik a szolidaritás,meg az összefogás!Amíg egymást anyázzuk,nem jutunk sehova!

Ejoy 2008.12.10. 13:23:32

A lengyelországi rendszerváltást követő nehéz átmenetben ott is lezajlott több sztrájk.
A vasutasok is elkezdték a műsort, rendesen megbénítva a gazdaságot. Ez az akkori ifjú demokráciának kezdett egyre többe kerülni, az irreális követeléseket képtelenség volt kielégíteni.
A vonatoknak menniük kellett(volna).
Tudjátok mitörtént?
Az egyik "menetrend szerinti" mozdonyvezető sztrájk alkalmával az összes mozdonyvezetőt akit csak tudtak, besorozták katonának,
majd kiadták a katonai parancsot, hogy vezesse a mozdonyt...!

tanácsadó 2008.12.10. 13:23:55

Gee!
Egyetértek veled. Teljesen igazad van, ugyanakkor családban van MÁV jegypénztáros, aki szint ingyen dolgozik napi 12 órát egy fűtetlen 5 nm-en, ki nem mehet, mert nem lehet a pénztárt zárni, számítógép nincs, csak 100 éves füzetek, meg összesítők és a melója 50%-a azzal megy el, hogy hárman ellenőrzik felváltva egymásnak ellentmondó módon. Szóval. Kezdjük szerintem felülről, mint ahogy az építőiparban is felülről kellene kezdeni.
Most pedig megyek dolgozni, mert válság van, és mentem ami és aki még menthető.

Közöd?? (törölt) 2008.12.10. 13:24:24

tipikus magyar kannibálmentalitás része a hozzászólás, rúgjunk ki mindenkit csak lehetőleg ne engem:-)) ha nem lennének szakszervezetek akkor már a vasútvonalak egy része is megszűnt volna és nem kellene rinyálj, hogy megszívattak a vasutasok mivel a távolsági buszok alkalmazottai szivatnának meg xD szükség van a toleranciára, el kell fogadni ha egy másik szakma harcol a jagaiért esetleg nagyobb fizetésért, ugy látom a magyarok még mindig nem ébredtek rá, hogy a kapitalizmusban csak azt a pénzt kapják meg amit kiharcolnak maguknak, senkinek a két szép szeméért nem osztanak fizetésemelést. mivel ezt em fogták fel csak siránkóznak hónapszám a helyzetük meg csak egyre roszabb mivel az uraik tudják, hogy megtehetik a válasz csak sunyi lapítás lesz nem harc

dühös 2008.12.10. 13:24:32

Hozzátenni már nem tudok, de teljesen egyetértek az előttem szólókkal!

Erős Attila Levente 2008.12.10. 13:25:03

wazze, két évvel ezelőtt kellett volna az utcára vonulni, hogy mindenkinek jobb legyen, nem most a közös kasszából kizsarolni a több pénzt!

Helvete 2008.12.10. 13:26:47

A sztrajk jo dolog, az egyetlen eszkoze a munkavalalonak az erdekervenyesiteshez... Az a szomoru hogy ez a versenyszferaban nincs meg, mert kegyetlen modon eltaposnak minden szakszervezeti kezdemenyezest(torvenytelenul hat... de ez itt a balkan kapuja). Ez a MAV sztrajk nagyon kettos, egyik oldalrol kiveri a biztositekot a videki parasztnal hogy "me akarnak ezek tobb penzt" , masik oldalrol meg egyaltalan nem fizet jol semmien kozalkalmazotti allas. A munkaero atszervezesel meg atcsoportositasal egyet ertek, de vajon akkor is sirni fog a szaj amikor a videki vasutasokat kirugak, es uj munka hianyaban segelyen fog elni, jo ideig, ezzel is novelve a tarsadalomra harulo terheket.

Peti 2008.12.10. 13:26:47

Miért kellene sajnálni a kirúgott MÁV-ost ezt nem értem.

Baszki elmegy egy heggesztő tanfolyamra, vagy CNC esztergályos tanfolymra (majd ha munkanélküli lesz) és megkeres nettó 150 - 200 000 Ft-ot.

Persze nem a Mónika Show-ra fog hazamenni délután 15 órakor, hanem fáradtan, este 18-19 órakor inkább, de hát ilyen az élet, dolgozni kel, ba$$zuk már meg az eget! :)

Miért kéne az én adómból Józsi Bácsinak a korai hazamenést és a láblógatást finanszírozni???

Aerion 2008.12.10. 13:27:58

Szerintem meg azokat kivágni - ahogy olvastam itt néhányaktól - mint a taknyot ebből az országból, freccsetve őket innen akárhová, akik a karvalykapitalista szemléletet rászabadították Magyarországra és azt képzelik, ebben az országban övék a jövő. Hogy majd itt mindenki a rabszolgájuk lesz és hajbókol nekik, kitörli még a seggüket is, ha azt parancsolják, mert ha nem, akkor majd elintézik, hogy ne kapjon enni a családja, hogy a családfenntartót esetleg elgázolja egy autó, megvárja pár cigány a sarkon és leüsse, pedofil képeket találjanak a ruhásszekrényében, vagy valami ehhez hasonló.

Kérem, a jövő egészen másféleképpen fog alakulni.

Oscee 2008.12.10. 13:28:41

Ez mind szép és jó, és tényleg van benn nem kis racionalitás, de mi lesz a kirúgott emberekkel? Segélyből élnek tovább, ergó ugyanúgy elúszik a pénz, de még annyit se dolgoznak mint előtte. (mert azért botorság feltételezni, hogy a mai állapotuk mellett akár 30%-uk is találna munkát beláható időn belül a mai állapotok mellett)
Inkább a produktivitást kéne növelni meg radikálisan nyirbálni a közép- és felsővezetők bérét.
No meg durván leszabályozni a sztrájkot...

Ez a baj a demokráciával, nem mernek semmihez hozzányúlni, ha túl akarnak élni - marad a hazudozás és a be nem tartott ígérgetés...

Közöd?? (törölt) 2008.12.10. 13:29:02

a sztrájkot amugy manapság képtelenség betiltani, hiszen vannak másfajta harcformák is, tavaly vagy idén tavasszal már nem emlékszem pontosan, egyszerre mondott fel az összes finn betegápoló a kórházakban (többezer fő) mivel a kormány azt hitte ott is hogy okos lehet és trükközött a fizetésükkel, így kiderült hogy csak szép lehet és annak rendje módja szerint bele is bukott, hogy a finn lakosság ápolónő nélkül maradt. Mo.-n az okos kormány egy belebukott egy kurvanagy vereségbe a népszavazáson bizonyos demokrácia müködési hiányok miatt a helyükön maradtak de nincs benne nagy köszönet

Helvete 2008.12.10. 13:30:05

Vasutra nagy szukseg van, fejleszteni kene es racionalizalni, hogy hatekonyan kivalthassa a kozuti aru es utasszallitast, a sok pofogo ingazo polgartars helyett

Szürkegolf 2008.12.10. 13:30:10

Ez a Gaskó nevű pali a felügyelő bizottság tagja ( www.mav.hu/vezetok.php ).
Tehát az általa (is) felügyelt cég ellenében sztrájkol.
Fasza. Mikor lesz végre valakinek annyi vér a pucájában, hogy kicseszi onnét ezt a majmot?

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2008.12.10. 13:30:38

Én 5 éve nem kaptam fizetésemelést. Se ruhapénzt, se ingyen bérletet, se semmit. Mégsem sztrájkolok, örülök, hogy luk van a se**emen és van munkám.
Egyetértek a blog íróval, bele kéne végre ritkítani de durván a MÁV állományba, akkor lehetne fizetést normalizálni a megmaradt kb. 30%-nyi embernek, és nem lenne sztrájkra indok, aki meg dolgozik jól keresnek. Csak hát szent tehén ez a kommunista csökevény, amit mi tartunk el, hülye adófizetők.

Peti 2008.12.10. 13:30:59

Nézzünk már a dolgok mögé, hogy mitől retteg mindenki: a kirúgástól!

Na de mi is az a kirúgás. Az ugyan az, mint amikor még az iskolában nem készültél fel a tanórára és kaptál egy böszme nagy elégtelent és a helyedre zavartak.

Mit csinál ilyenkor a hülye tanuló? Elkezd sírni!

Mit csinál iylenkor az életrevaló tanuló? Hazamegy összeszorítja a fogát és mégis megtanulja.

Alkamlmazzuk az iskolai példát a MÁV-os kirúgandó emberekre: olyat kell megtanulniuk, amivel pénzt lehet keresni, mint pl.: hidegburkoló, szerelő, CNC esztergályos, heggesztő, bolti eladó és még sorolhatnám.

De az nem fér a fejembe, hogy miért kéne egy diákot (MÁV-ost) azért sajnálni, mert tanulnia kell?

sharpy72hu 2008.12.10. 13:31:05

Teljes mértékben egyetértek. Egy vaskosan vesztéseges cég alkalmazottja milyen jogon követel bérmelést? Miből is kellene azt finanszírozni? Ugyanúgy mint a MÁV egész vesztéségét a mi adónkból. Egy nagy Ló___-t. Ennél csak Gaskó másik követelése a röhejesebb. Milyen alapon járna a dolgozóknak jutalom vagy részesedés egy cég értékesítése miatt. Ébredjen már fel ez a tahó a cég nem a dolgozóké (azt a rendszert kommunizmusnak hívták és elvileg már vége lett). Lehet fizetést emelést adni a MÁV-osoknak de a sok léhűtő felét ki kellene rugni, a maradéktól megvonni az összes teljesen indokolatlan kedvezményt, és ezek után ha végre láblógatás helyett dolgozni kezd a megmaradó 50% akkor lehet nekik fizetésemelést adni.

Dubito 2008.12.10. 13:32:41

A demokrácia nagy vívmánya volt, hogy a korábbi arisztokratikus előjogokkal szemben minden polgárnak egyenlő beleszólást biztosított az ország dolgaiba.

Ezt rúgja fel az új arisztokrácia kialakulása, a MÁV-osok, BKV-sok, MALÉV-osok, fuvarozók (általában a mindenkit érintő közlekedésben dolgozók) akik a polgártásaiknál nagyobb közvetlen beleszólást harcoltak ki maguknak az ország dolgaiba - mi pedig hagytuk, sőt, balgán néha még szurkolunk is nekik.
Miközben kurvára nem érdekel senkit, ha sztrájkol a perecárus, a csavargyártó, a tanár - ők közvetlenül beleszólást követelnek abba, hogy az állam mire költsön, esetenként akár konkrét politikai kérdésekbe is. Mi ez, ha nem politikai előjogok, ma már nem leszármazási, hanem foglalkozási alapon?

Amíg az állam nem hív össze válságstábot, amikor én néhány haverommal sztrájkot helyezünk kilátásba 50%-os béremelésért, addig az egyenlőség nevében követelem, ezt a vasutasoknak se engedje!

Vilámközösülés 2008.12.10. 13:32:50

Társadalmi munkában választott szakszervezeti funkcionárius vagyok
/versenyszférában/ messze ellentétes a véleményem a beírók többségével.Minden sztrájkra /reptér,mávosok,pedagogusok/ tekintsünk úgy mintha saját állásunk saját családunk megélhetése múlna rajta.Rövid idő mulva a válság és az ország vezetése miatt ez ténylegesen így is lesz mégha indulatoktól telve a homokba dugjátok s a fejeteket.

svéd 2008.12.10. 13:34:06

Én ültem már a Gaskó irodájában és végig hallgtattam, hogy a hétvégi nagybevásárlás összegét és az előző heti vacsora számlákat melyik cégére költségelje el... Azért arra kiváncsi lennék, hogy a p...ba tudta megvenni a svéd követség épületét - amit a brókernetnek nem adtak el, pedig a dupláját kínálta - és honnan vette azt a 100 misit amit felújításra költöttek, mert az neki úgy nem jó ám...ha a svédeknek jó volt akkor ennek a majomnak mér nem? Szerintem ha igazán akarnák, simán ki pi....hatnák, ez egyszerűen nem megy be nekem...

aFx 2008.12.10. 13:34:39

a Matáv rossz példa. gyakorlatilag bezárták a teljes fejlesztési részlegüket ami itthon müxik. és azért tudnak kevesebb emberrel működni, mert maradt pár fejlesztőközpont az országban (győrit bezárták többek között, a soproni, mbpi, pécsi megvan), és úgy meg nem nehéz kevesebb emberrel dolgoztatni, ha csomó munkát kiadnak.

más kérdés, hogy a tonlájnnal alapvetően meg vagyok elégedve. a mávval meg... végülis az ICk rendben vannak, mostanában meg 2-3havonta vonatozok egy retúrt, annyit ki lehet bírni. amíg hetente jártam az húzósabb volt...

Helvete 2008.12.10. 13:34:41

Jellemzoen azok az emberek sztrajk ellenesek akik a m.piacon mint munkaado nem mint munkavalalo van jelen :)

Szürkegolf 2008.12.10. 13:34:48

Gyerekek, ez a Gaskó nevű pali felügyelőbizottsági tag.

www.mav.hu/vezetok.php

Tehát az általa (is) felügyelt cég ellenében sztrájkolgat. Mikor basszák már ki onnan?

Francescoli · http://smints.blog.hu/ 2008.12.10. 13:35:19

Énszerintem az lenne a lényeg, hogy a Gaskó és a többi szervező sztrájkoljon 365 napot/év. Ti. akkor nem szervezne senki sztrejkokat, hanem mindenki melózna. Oszt jónapot.
Nincs igazam, -e?
:-)

rp_bubu 2008.12.10. 13:35:28

Kedvencem: "majd vállalkozik a Középrigóci forgalmista"

Majd elszegődik firkásznak, a zindexhez nem?

Szerinted mit kezdenek 50 felett magukkal? Mit vállalkozzon? Inkább majd szépen végképp elszegényedik, a gyereke tényleg nem kerül a helyére, de máshova se, mert iskoláztatni nem lesz pénze.

Amúgy csak azt nem értem miért van mégis hiány pl. jegyvizsgálóból? JA mert szar meló 80e Ft-ért, és nem vállalják? Ennyit össze lehet szedni segélyből, ha meg már nincs; biztonsági őrnek jó lesz feketén a duplájáért.

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2008.12.10. 13:36:07

Pedig a megoldás egyszerű. hagyni csődbe menni. Amikor a csőd bekövetkezik, jön a csődgondnok és gyakorlatilag minden törvényi korlátozás nélkül elkezdheti a rencsinálást.........Politikai bátorság vagy civil kurázsi kellene hozzá.

miki 2008.12.10. 13:36:11

Egyetértek, de ez igaz minden sztrájkolóra.
Miért gondolja egy ferihegyi dolgozó,hogy olyan jó több órás késéssel Bécsbe jönni, majd buszozni egy fárasztó üzleti útról?
Ahova azért megy az ember, hogy tudjon adót fizetni,hogy aztán a közszolgák 13. havi fizetését kifizessék.

MIT??? Én ilyet soha nem kaptam. Sőt a cégünknél az elmúlt 8 évben egyszer sem volt inflációt elérő béremelés. Azaz évek óta semmilyen nem volt.
És most bezárunk, munkanélküliek leszünk mégsem sztrájkolunk.

Soha nem kértem senkit, hogy legyen vasutas,repteres vagy közszolga. Ha mi olyat gyártunk ami nem kell a piacon, vagy nem versenyképes odébb állunk. Új munkát keresünk. Ők miért nem teszik.
Miért a másikat szívatják? (ja, és ha már itt tartunk, ha a paraszt nem tud gazdaságosan kukoricát termelni, termeljen olyat amit tud, és ne az utat blokádolja)

Nem járok BKV-val, sem vasúttal, de már nagyon várom,hogy egy sztrájk után a kedves utazó közönség halomra verje a sofőröket, jegykezelőket stb. Talán elgondolkodnának egy kicsit.

Ők is és a közszolgák is örüljenek,hogy van állásuk, mert per pillanat nem tudnék hatékonytalanabb cégeket felsorolni, mint az államaparátus, a MÁV, BKV.

Bércsökkentés, kirúgások és modernizálás a megoldás, nem a sztrájk. És ha munkanélküliek lesznek???? Kit érdekel, most is a mi adónkból fizetik a bérüket, a BKV mentő csomagokat stb. Ha munkanélküli legalább nem bénítja meg az országot.

Valaki kezdeményezhetne egy aláírás gyűjtést vagy valamit, hogy végre a nem Mávos, BKV-s, közszolgák is hallassák a nemtetszésüket.

Nem irígylem a politikusokat (pártállástól függetlenül), mert itt rendet csak nagyon népszerűtlen intézkedésekkel lehet hozni, de itt valakiket valakinek nagyon fenékbe kéne már billenteni.

Titkos Pál 2008.12.10. 13:36:21

Nem tudom, ki emlékszik Thatcher asszonyra (ha jól írtam a nevét), a Vasladyre Angliából. Hónapokig sztrájkoltak a bányászok és vasmunkások, verekedések voltak a rendőrökkel, de nem engedett nekik semmit. A vasmunkások meg azóta programoznak stb. A londoni dokkok helyén meg irodaházak vannak, vagy lehetne írni a svéd hajógyárak bezárásáról is, pedig valaha mindegyik világszínvonalú volt. Mert felismerték, hogy megváltozott a világ, és meglépték, amit kellett. Ez sok embernek tragédia, ez kétségtelen, de_nem_lehet_megúszni. Minél előbb el kellett volna kezdeni, csak persze tervezetten, meg mindenféle segítséggel: oktatás átképzés stb. Csakhogy ebben az országban előre 2 évre se tervez senki, és most nem csak erre a kormányra gondolok.

Gyurcsány 2008.12.10. 13:37:39

Meg kellene komolyan nézni mi is folyik az állami vállalatoknál.
Nézzük most csak a MÁV Zrt.-t.
Hatalmas veszteséggel működő vállalat.
Rengeteg vezető beosztású ember.
Ingyen utazást biztosít az összes dolgozójának beleértve a családtagokat is.
Emellett méregdrága szolgálati autók a vezetőknek melyeket évente cserélni kell.
Sokmilliós jutalmak évente. ( miből is? ) a cég veszteséges!
A TB hozzájárulást évek óta nem fizetik. Több száz millió a tartozásuk.
Annak ellenére,hogy a TB tartozás néhány éve bűncselekménynek számít.
Amíg így megy a pazarlás ebben az országban nem lesz előrelépés soha.
Sem a Gyurcsány sem az Orbán kormánya idején.
Nézzük meg Thaiföld példáját.
Rendzavarás , balhézás nélkül lemondatták a kormányt.
El kellene gondolkodni emberek.

Miklos 2008.12.10. 13:37:50

Gaskó egy Anarchista.

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2008.12.10. 13:38:14

A kurva életbe....szervezzünk népszavazást. Soha többet egy fitying támogatást a MÁVnak.

kpity 2008.12.10. 13:38:43

Arccal a vasút felé! Arccal a segem felé Gaskó!!!

Közöd?? (törölt) 2008.12.10. 13:39:40

"Milyen alapon járna a dolgozóknak jutalom vagy részesedés egy cég értékesítése miatt."

Nos erre tart a világ, akár hiszed akár nem amcsiban sok cég részvénypaketjei a dolgozók birtokában is vannak. Szerbiában a privatizáció folyamán a dolgozók is kapnak részeket a cégből ahol dolgoznak, ez Mo.-n elmaradt ugylátszik a szerb elitet jobban érdekli a népe boldogulása mint a magyar elitet.

miki1976 2008.12.10. 13:40:12

Egyetértek, de ez igaz minden sztrájkolóra.
Miért gondolja egy ferihegyi dolgozó,hogy olyan jó több órás késéssel Bécsbe jönni, majd buszozni egy fárasztó üzleti útról?
Ahova azért megy az ember, hogy tudjon adót fizetni,hogy aztán a közszolgák 13. havi fizetését kifizessék.

MIT??? Én ilyet soha nem kaptam. Sőt a cégünknél az elmúlt 8 évben egyszer sem volt inflációt elérő béremelés. Azaz évek óta semmilyen nem volt.
És most bezárunk, munkanélküliek leszünk mégsem sztrájkolunk.

Soha nem kértem senkit, hogy legyen vasutas,repteres vagy közszolga. Ha mi olyat gyártunk ami nem kell a piacon, vagy nem versenyképes odébb állunk. Új munkát keresünk. Ők miért nem teszik.
Miért a másikat szívatják? (ja, és ha már itt tartunk, ha a paraszt nem tud gazdaságosan kukoricát termelni, termeljen olyat amit tud, és ne az utat blokádolja)

Nem járok BKV-val, sem vasúttal, de már nagyon várom,hogy egy sztrájk után a kedves utazó közönség halomra verje a sofőröket, jegykezelőket stb. Talán elgondolkodnának egy kicsit.

Ők is és a közszolgák is örüljenek,hogy van állásuk, mert per pillanat nem tudnék hatékonytalanabb cégeket felsorolni, mint az államaparátus, a MÁV, BKV.

Bércsökkentés, kirúgások és modernizálás a megoldás, nem a sztrájk. És ha munkanélküliek lesznek???? Kit érdekel, most is a mi adónkból fizetik a bérüket, a BKV mentő csomagokat stb. Ha munkanélküli legalább nem bénítja meg az országot.

Valaki kezdeményezhetne egy aláírás gyűjtést vagy valamit, hogy végre a nem Mávos, BKV-s, közszolgák is hallassák a nemtetszésüket.

Nem irígylem a politikusokat (pártállástól függetlenül), mert itt rendet csak nagyon népszerűtlen intézkedésekkel lehet hozni, de itt valakiket valakinek nagyon fenékbe kéne már billenteni.

tónibácsi 2008.12.10. 13:40:24

Lomexx!

Privatizálni azért nem lehetne, mert nem lenne magánbefektető aki beszállna.
Amíg a megrendelő (ez esetben az állam) nem fizeti ki a vasúti közlekedés indokolt költségeit, azaz a megrendelt menetrendet, valamint magánbefektető esetén az ezen felül elvárt hasznot, senki nem lenne aki beszállna. Azaz egy dolgot tehetne: felemelné az utasoktól beszedett díjat az indokolt költség (ami tartalmazná az elvárt fejlesztés költségeit is) +profit szintre. Csak sajnos ezután nem sok ember utazna vonaton. (valami olyasmi történne mint az elhíresült M5-ös Kecskemétig megépült szakaszán: 60-80 km 4-5 ezerFt volt, nem is mentek rajta túl sokan)

ikarus 2008.12.10. 13:41:18

Mivel soha nem használom a mávot, viszont ennek ellenére a máv használja az én adóm, ezért én is részt kérek a máv cargo elaádásából befolyt összegből, várom, köszi :)

janika · http://janika58 2008.12.10. 13:41:35

A minap nyilvánosságra került a máv felső vezetőinek fizetése. Kíváncsi lennék, hogy a Gaskó mennyi pénzért lázítja a vasutasokat és fenyegeti sztrájkkal az országot. Én drasztikusan meg nyirbálnám a felső vezetők pénzét és abból emelném a 80-90 ezres béreket .

Helvete 2008.12.10. 13:44:20

Ahoz hogy kemenyen csokkenteni lehessen a kozszfera munkaero allomanyat, komoly atekpzesi porgramokra lenne szukseg, amivel kesobb el tud helyezkedni, szep duma meg jo szoveg hogy tanuljon szakmat, de ha egyszer kirugtak a munkahelyedrol, akkor mar nincs lehetoseged elbaszni meg 2 evet valahol hogy kapj egy szakmat, mert a tanfolyamot is ki kell fizetni, es amig tanulsz addig is elni kell valamibol, es ha ezt segelybol teszi, marpedig abbol fogja, akkor ugyanugy a te adodbol fog elmenni, akkor majd azert fogsz sirni.

Ennek a 13. havi illetmenynek meg nezzetek utana, hogy mi is pontosan, utana pattogjatok hogy nektek miert nincsen.

Rob67 2008.12.10. 13:44:26

valaki 2008.12.10. 12:53:04
Baszod a Suzuki-t nem az én adóforintjaim tarták el, legjobb tudomásokm szerint.

Közöd?? (törölt) 2008.12.10. 13:46:00

ez az átképzés egy leányálom, nincs hirtelen szükség az országban sokezer frissen végzett tapaasztalatlan hegesztőre és ha megjelenne ilyen sok hegesztő akkor a fizetésük sem ennyi lenne hanem 50 000 :-)

aszfalt_betyar 2008.12.10. 13:46:05

Elmehet a picsába az összes mávos. Bár itt is mint minden cégnél a fejétől bűzlik a láb. A vasút attól nem lesz jobb ha az egységsugarú forgalmista kétszer akkora sebességgel követi fejével a vonatot monyuk... Az összes közszolgát ki kellene rúgni a picsába hogy tanulják már meg itt a versenyszférában hogy mi az hogy MUNKA. Egy csepp könnyet sem szabad értük ejteni, hiszen azért dógoznak a helyükön mert kiba kényelmes. Ismerek eleget közülük, persze tisztelet a kivételnek.

Az meg egyszerűen röhelyes, hogy némely vonalon a szolgáltatás szintje nem éri el a monarchia-korabelit. Gőz vs. Villyany.... A keletibe Gödöllőről nincs olyan vonat ami veri az 50 km/órás átlagot!!!

Hahó, a 60-as években EMBER JÁRT A HOLDON!!!

Menyenmá minden MÁV-os a picsába!!!

borys 2008.12.10. 13:51:08

Miki
te azért nem kaptál soha 13. havit mert nyóc általánossal nem lehetnél közszolga. Faszikáim vegyétek már észre, hogy manipulálva vagytok erősen és nem véletlenül...

szobatars 2008.12.10. 13:55:37

A CARGO privatizációból való "pénzkövetelés" apropóján csak annyit:

2002. nyarán, a frissiben hatalomra került Medgyessy-kormány 8,4 milliárd forintot fizetett ki az erőművek privatizációjából befolyt bevételből...a szakszervezeteknek. A kifizetés alapja még a Horn-kormány utolsó napjaiban az akkori pénzügyminiszter (nocsak, Medgyessy...) direkt utasítására aláírt megállapodás volt. A FIDESZ kormány nem engedélyezte a kifizetést..talán ez is magyarázza, hogy pl. a minimálbér emelés legnagyobb ellenzői a szakszervezetek voltak (ez aztán a dolgozói érdekképviselet!!).

A megállapodás lényege, hogy a Suchman-féle privatizáció (erőművek, villamosenrgetika, bányák) során munkanélkülivé vált bányászok átképzését segítse... Csak éppen átképzésre 600 milliót szántak..a többit meg a "bányászszakszervezetek" (élükön Schalkhammer Antal...www.parlament.hu/kepviselo/elet/s320.htm) kapták volna...saját belátásuk szerinti felhasználásra!

2002-ben meg hány bányászt is képeztek át???? Masszív kis vérdíj volt ez a szakszervezetek 1998-2002 közötti "működéséért"...

tónibácsi 2008.12.10. 13:55:42

továbbá: Megmosolygom mindig ezt a "MÁV veszteségtermelő" dolgot. A MÁV nem veszteséges, hanem közszolgáltatási szerződés hiányában, alulfinanszírozott.
Amíg nincs közszolgáltatási szerződése a MÁV-START-nak, amiben a felek egyértelműen rögzítik, hogy mi az elvárt szolgáltatás, melyek az ehhez kapcsolódó, bevétellel nem fedezett költségek, amit a megrendelő megtérít, addig az alulfinanszírozottság (és az ebből következő veszteségtermelődés)továbbra is fenn fog maradni.
És az elvárt szolgáltatásnál nem csak a menetrendre gondolok, hanem a minőségi színvonalra is. Bz-t kíván a tisztelt megrendelő, vagy Desiro-t? Ha Desiro-t, akkor milyen módon fizeti meg.?
Ja, és nem volna befeketető aki beszállna a vasúti közszolgáltatásba éves szerződéssel. Amit ippeg most kötöttek, hogy legyen egy papír, amit az EU felé tudunk mutogatni. Amikor a vasút a legberuházásigényesebb ágazat, és mondjuk egy Flirt 25 év alatt amortizálódik.

ivivan 2008.12.10. 13:56:31

Szerintem tök jó, amikor sztrájkolnak! Nem jár a vonat, ezért nem áll 3x annyi ember a vasúti átkelőnél a vonatra várva, mint amennyi magán a vonaton ül...
Én az egész MÁVot mindenestől teljesen megszüntetném! Olyan csekély a kihasználtsága, hogy felesleges. Ráadásul már ott tartunk, hogy lassan olcsóbb autóval menni, mint vonattal! És még az adómból is kapnak egy nagy szeletet!?

És még van bőr a képükön az én pénzemből sztrájkolni?

atomsneci 2008.12.10. 13:57:10

és még a mávnál nyugdíjasokat foglalkoztatnak sokat,még mozdonyvezetőket is mert sok a túlóra.még ilyet.???

csakhogy 2008.12.10. 13:57:24

Tetszik az a duma, hogy miért csak a kisembereket kell bántani, rúgják ki a vezetőket.

A MÁVban biztos hatalmas a vízfej, szó se róla, de aki azt mondja, hogy a 8 általánossal rendelkező, segédmunkások mindegyike a belét is kidolgozza a MÁVnál (meg a jegyértékesítő, meg a jegyvizsgáló, meg a kitudja ki mindenki), akkor az hazudik. Elég egyszer besétálni egy pályaudvarra, és kicsit körülnézni. Még olyan kényelmes munkavégzés, ácsorgás, dumálgatás sehol a világon nincs.
Persze a kisember - mert azt ugye hivatalból sajnálni kell - sosem bűnös, ő nem flegma, ő nem lóg, ő nem lébecolja el a munkát, nem udvariatlan az _ÜGYFÉLLEL_, soha egy csavarhúzót nem fújt meg, soha egy kókányolt munkát nem adott le, ő ártatlan, csak a csúnya gonosz vezetőség, meg az irodisták tehetnek mindenről, de Józsi bácsi, meg Kati néni kész szentek...

papucsbojt 2008.12.10. 13:58:06

borys: a 13. havi fizetes megfelel nevben a versenyszferaban az eves bonusznak. a kulonsbeg csak (?) annyi, hogy nincs teljesitmenyhez kotve. engem ez zavar, hogy nulla motivacio, es mindenki azt hiszi, hogy az alanyi jogon jar. valamilyen szinten kell hogy legyen erdekkozosseg a munkavallalo es munkaado kozott, peldaul telejsitmenyfuggo dijazas formajaban.

niamano · http://www.hibiscusforrest.com 2008.12.10. 13:59:20

Áprilisban kaptam egy ilyen, "körlevél" emilt, sajnos még mindig aktuális, mivel még mindig téma a pénzt a koncból című dolog:

"Tisztelt Dolgozó!

Társaságunk megvizsgálta az ön által benyújtott igényeket, és ezúton szeretnénk tájékoztatni arról, hogy követeléseit jogosnak találtuk. Ezek alapján ön a következő juttatásban és béremelésben részesül:

- Egyszeri 250.000 Ft rendkívüli juttatás a MÁV Cargo Zrt eladásával kapcsolatosan
- 15% béremelés 2008. január 1-éig visszamenőleg

Egyúttal szeretnénk arról is tájékoztatni, hogy társaságunknál az Állami Számvevőszék mai árfolyamon számolva 1993 és 2006 között 2000 milliárd forint tőkeveszteséget állapított meg. Mivel ön társaságunk régi és megbecsült dolgozója, így ebben az időszakban már nálunk dolgozott.
Ezért szeretnénk, ha ebből a veszteségből is olyan mértékben részesülhetne, mint a MÁV Cargo Zrt. eladásából. Az ön által felállított arányossági mutatók figyelembe vételével szeretnénk tájékoztatni, hogy önnek ebből adódóan a következő fizetési kötelezettsége keletkezett:

- Egyszeri 5.000.000 Ft befizetési kötelezettség a MÁV csoport felhalmozott tőkevesztesége után

Új egyenlege ennek megfelelően 4.750.000 Ft tartozást mutat, amit kérünk a mellékelt készpénz átutalási megbízás segítségével 2008. március 1-éig kiegyenlíteni. Társaságunk a várható igényeknek megfelelően részletfizetési konstrukciót dolgozott ki ön számára, melynek során a fizetéséből havi 50.000 Ft-ot levonva, a tartozás kamatmentesen törleszthető a következő 100 hónapban. Kérjük, hogy amennyiben ezzel élni kíván, azt postafordultával jelezze.

További jó munkát kívánunk!

A MÁV csoport tagjai nevében:

........

...................

Ui.: 2008 év végén az éves eredmények figyelembevételével ismételt egyenlegközlőt továbbítunk önnek. "

:)
Gaskóéknak ezt kéne megfontolni. Eladják a fejem fölül a céget, ami nem az enyém, mivel alkalmazott vagyok, és én kérek belőle részesedést? Ugyan már! Ez megint politikai dolog, ha kicsit csönd van a máv körül, akkor vagy sztrájkol, vagy szolidarít kicsit.

konegafi 2008.12.10. 14:00:00

Azt hiszem, ezt a teljesen elgyurcsányosodott, gyűlölködő, uszító blog is törölhető a könyvjelzők közül ...

gagauzz kalauzz 2008.12.10. 14:01:12

Inkább rúgják ki a demagóg blogírkat. Nyugaton a sztrájk teljesen normális dolog, meg kell nézni a franciákat, olaszokat, spanyolokat, vagy most a görögöket. nem mindenki nyalja a pártkondér szélét, vagy a közepét. Gusztustalan a megnyomorítottakat szembeállítani a sztrájkolókkal. Az igazi ellenfél feljebb van.

borys 2008.12.10. 14:01:28

Tónibácsi
végre egy értelmes hozzászólás kösz

Régimódi 2008.12.10. 14:02:34

Van itt néhány avitt forradalmár, aki még mindig úgy vizualizálja a munkaadót, hogy szivarral pöfékelô dagadt öltönyös, aki egy nagy dollár jellel stemplizett zsákon ül.
Harcosaim, Ti tényleg azt képzelitek, hogy a Gyárba minden hónap elején nagy zsákokban behozzák a pénzt, és a geci munkáltatónak csak annyi dolga van, hogy lenyúlja a Nektek Járót?
Nektek már csak a sztrájk marad? Egy frászt! Ott van még a géprombolás!
Vagy esetleg lehetne a hatékonyságot növelni? Képzettebbnek lenni?
Vagy lehetne kimenni magánvállalkozásba, oszt 1 millió forintos fizetést adni saját magatoknak! Hajrá!

2., Azért azt se felejtsük el, hogy akik szegények a MÁV-tól most 50 évesen esetleg állás nélkül maradnának, azok 20 éve még csak 30 évesek voltak, oszt a MÁV akkor is egy rakás szar volt, mér nem szedték idôben a sátorfájukat?

3. Nem azzal van a zembereknek bajuk, hogy érdeket akarnak érvényesíteni, hanem azzal, hogy ilyen büdös bunkó módon akarnak érdeket érvényesíteni. Ezek nem érvelnek, hanem beletenyerelnek az igénybevevôik/finanszírozóik pofájába, hogy látod wazze, milyen rossz neked, ha nekünk rossz? Ezekkel szolidaritást vállalni? Hát akinek van gusztusa...

kaja 2008.12.10. 14:03:53

El tudnám hányni magamat a rakás neoliberális juppi (vagy juppiklón és utánzó) szájtépésén, amit nyilván "hatékony" és "kemény" munkájuk közepette a céges netjükön keresztül nyomnak ide. Minden normális országban szolidáris a közvélemény azokkal, akik még szervezetten ki tudnak állni a munkavállalói jogaikért. Magyarországon is az, csak a ti uralkodó médiátok hazudik megint. Görögországban sokkal durvább dolgok történnek, de még az a boltos is, akinek a tüntetők felgyújtották a boltját, azt mondja, hogy a neoliberális kormány miatt történt, és takarodjon a kormány! Irigylem a görögöket! Mellesleg: egy közszolgáltatás egy országban a nemzeti jövedelem függvénye, de legalább annyira annak is, hogy a kormányzó elit mennyit szán rá. A MÁV lerohasztása nem most kezdődött. Persze ti, neolibsiék, akik eladnátok ócskavasnak, azt már elvárnátok, hogy közpénzekből alátok tegyék az autópályákat, földalatti parkolókat, és átkozzátok az eget a dugókban, amelyek miatt úgysem vagytok pontosak a munkahelyeteken!

Ronald 2008.12.10. 14:04:02

Nekem meg adjanak pénzt a túró-tudja milyen (bármilyen) privatizációból - mert az a nép vagyona volt, pénzért adták el, én is a NÉP vagyok - kérem a részem.

Ne feledjük: Angliában is sztrájkoltak a bányászok a Vaslédi idejében. Csak aztán - mielőtt még éhendöglöttek volna - leszoktak róla.

zeneigéniusz 2008.12.10. 14:04:07

A vasút helyzetét alapvetően át kellene gondolni.

Ugye az egész abból indul, hogy olcsón lehet nagy terheket messzire szállítani viszonylag gyorsan vasúton - ezzel a céllal jött is ez az egész létre - és ha már ott van a kiépített sínpálya, akkor használjuk ki személyszállításra is.

Most is az van, hogy a Cargo hoz nyereséget, a polg. szállítás pedig ilyen szempontból csak nyűg, hiszen:
- 18 év alatt a diákok nagy kedvezménnyel utazhatnak (állam bácsi támogatja)
- 65 év felett (55) ingyenes
- 28 év alatt x% kedvezmény jár... és még sorolhatnám, ahol az állam az adófizetők pénzéből támogatja a személyszállítást.

Én kívülálló vagyok, DE ha kell szerintem az egész személyszállítás vonalat meg kellene szüntetni úgy, ahogy van. Van alternatíva: busz! A kedvezmények ott is járnak, utak jórészt vannak, sebességben kicsit lassabb és könnyebben lehet járatokar sűríteni, stb.

Másrészt: aki dolgozik, annak már 2 személynél megéri AUTÓBA ülnie (nem is buszba)... akkor miről beszélünk?

Egyszerűen nem éri meg fentartani ezt az egészet.

Még pár sztrájk és az emberek rájönnek, hogy megvannak vonatok nélkül.

Ha nem lenne jó munkahelyem tuti belevágnék egy ilyen reggel induló magánjáratba. Vennék egy kisbuszt és vinném az embereket buszáron a szomszéd városba, tuti mégéri.

Komolyan nem értem: ezzekkel a sztrájkokkal csak azt bizonyítják a vasutasok, hogy nincs rájuk szükség. Csinálják csak!

Közöd?? (törölt) 2008.12.10. 14:04:39

nimano! Nem volt az alkalmazott akkor még tőkés, tehát nem kell neki megfizetni a veszteséget, csődeljárást kell kérni és büntető feljelentést az elöző tulajok ellen akik a veszteséget kreálták.

MazdásPali 2008.12.10. 14:04:49

Nyugaton a sztrájk ideje alatt biztosítják a munkábajáróknak, hogy eljussanak a munkahelyükre! Ez egy elég nagy különbség! Itt nem is a sztrájk intézményével van a probléma, hanem azzal, ahogy a MÁV dolgozók visszaélnek vele!!!!!!! Nagy-Nagy különbség

Venyige B 2008.12.10. 14:07:04

Olvasom amit itten írtok, de nem érdekel, mert úgyis csak hőbölögtök. Még ma elmegy 14 vonat, de a fejem nem dugom ki miattuk, viszint jól befűtök ma este is.

Mérgező Hulladék 2008.12.10. 14:07:50

Részben tartozik csak ide, de azt mondják, hogy az emberek pozitív várható érték esetén kockázatkerülők (pl. ha egy hét biztos nyaralás vagy három hét nyaralás 50%-os eséllyel a két választási lehetőség, jóval többen döntenek az első mellett); negatív esetén viszont inkább vállalják a kockázatot (a kutatás kérdése talán épp az volt, hogy cégvezetőként inkább kirúgnál 10 embert most, és utána egyet sem kell; vagy vállalnád, hogy most egyet sem, de egy hónap múlva 50% lesz a valószínűsége, hogy 30-at kell elbocsátanod).
A sztrájkolgató közszolgákat meg alapvetően nem sajnálnám - de persze legtöbbször nem azokon csattan az ostor, akiken kellene.

borys 2008.12.10. 14:07:51

papucsbojt
attól tartok tévedsz: a 13.havi az illetmény része és törvény garantálja, teljesítményértékelés pedig igenis van minden év végén tv. szerint kötelező

Laci 2008.12.10. 14:08:27

SZERINTEM GASKÓVAL KELL KEZDENI AZ EGÉSZ LEÉPITÉST !!
TELJESEN JOGOS, HOGY KI KELL RÚGNI A SOK INGYENÉLŐ MÁV-OST AKIK A NAPI 8 ÓRA HELYETT TALÁN MÉG 2 ÓRÁT IS TEVÉKENYKEDNEK, ÉS AZT A SOK BAROM BOHÓCOT AKI POLITIKAI ÜGYET KREÁL MÁSOK KÁRÁN!!!!!!!!!

Közöd?? (törölt) 2008.12.10. 14:10:37

"Nyugaton a sztrájk ideje alatt biztosítják a munkábajáróknak, hogy eljussanak a munkahelyükre! "

perszehogy, ott az államtitkárok viszik a szolgálati kocsijukkal a munkába a pályaudvarról az embereket, ki hova parancsolja...

MazdásPali 2008.12.10. 14:14:28

közöd,
nyilván úgy, hogy fél óra helyett csak óránkét járatják a vonatokat. Ha ez történne itten is még szimpatikusak is lehetnének. De sajnos ettől még messze vagyunk

munkas 2008.12.10. 14:14:31

A felsőoktatásban meg tudták oldani a leépítést, pedig a többség ott elhivatottságból dolgozott, nem azt keresve, hogy bújjon ki a munka és a felelősség alól.
A gazdasági egységek (általában tanszékek) a munkájukkal arányosnak ítélt pénzt kaptak. Nem volt kötelező leépíteni, csak ha elfogyott ez a pénz, akkor mondjuk szeptembertől nem volt fizetés, vagy júniustól csak a fele.
Így a vezetők is rákényszerültek, hogy inkább azokat igyekezzenek bent tartani, akik jól tudnak dolgozni.

Ronnie 2008.12.10. 14:15:03

borys!

Hogy mi törvényes és mi igazságos, az két teljesen különböző dolog.

somogg 2008.12.10. 14:15:05

Angliaban a vasuttarsasagok magan kezben vannak. A vonatok gyorsak, tisztak es gyakran jarnak. Az erem masik oldala pedig a £300-os havi berlet 110km-re, amikor karacsonykor Magyarorszagra £200 korul van egy retur repulojegy (egyebkent 70-100). Szerintem az arakbol nagyobb rinyalas lenne, mint amilyen orom a jobb szolgalatatasbol.

Tavanic 2008.12.10. 14:16:33

Azért vannak erős túlzások. Aki azt hiszi, hogy olyan egyszerű egy vasutat irányítani annak ajánlom pl a Szombathelyi Üzemigazgatóságon töltsön el egy nappali szolgálatot mondjuk a mozdonyirányító, a cargo irányító és a Hodosi vonalirányító mellett. Vagy menjen el a Kerepesi útra az irányítókhoz... Garantáltan kapkodná a fejét.

És amiben egyetértek: rengeteg a felesleges aktatologató. Onnan lehetne szelektálni. Viszont a forgalomban dolgozó embereket nem lehet nélkülözni. forgalmi szolgálattevők, raktárnokok, kocsivizsgálók mind nagyon megfeszített tempóban dolgoznak. Komáromban pl mobilos kocsivizsgáló szolgálja ki a vonalat Győrszentivántól Biatorbágyig. És aki benne van, tudja, hogy szokott ott lenni elég oszlatás...

egy mávos irodista 2008.12.10. 14:17:04


nem igaz, hogy nincs leépítés, csak ez itt úgy működik, hogy elküldik nyugdíjba 57 évesen a dolgozókat, helyette nem vesznek fel senkit, a feladatkörét meg szét osztják, igy már most is a legtöbben a régi rendszerhez képest 2 ember munkáját végzik, sokszor azt se tudom hol áll a fejem már annyi dologgal kell egyszerre foglalkozni, persze azért mindig van aki egésznap a tökét vakargatja, de ilyen is minden munkahelyen van. Az iszonyat sok döntésképtelen havi 4-5 Millát bezsebelő vezetőtől kellene megszabadulni, de az lehetetlen, mert ott már mindenki politikai hátszéllel repked.

niamano · http://www.hibiscusforrest.com 2008.12.10. 14:17:57

Közöd??: akkor viszont ha csődöt kérünk rá, nem jár nekik a cargoból sem mert máris megáll a fedezetelvonás miatt a csődbüntett :))

Attila 2008.12.10. 14:18:19

Valóban, a vasút helyezetét át kellene gondolni. Ez ugyanis az egyetlen környezetbarát alternatívája a motorizált közúti közlekedésnek. A vasút felszámolásával gondoskodunk arról, hogy az ükunokáink is kipufogógázt szívjanak.

komment 2008.12.10. 14:18:28

Az egész MÁV adminisztráció egy kupleráj. Bármit kell intézni náluk, hetekbe tellik mire kiderül, egyáltalán kire tartozik a feladatkör (pontosabban tartozna, mert az illetőnek fogalma nincs az általa felügyelt dolgokról). Ha kened őket, akkor is csak vánszorognak, ha nem kened, akkor hozzá se kezdj, mert csak időpocséklás és idegösszeroppanás lesz a vége. Ja, és Engem rúgnak ki a versenyszférás cégtől, mert nem tudom elintézni az ügyet a MÁV-nál.

Laci 2008.12.10. 14:20:54

borys-ka, a 13. havi fizetést soha nem garantálta semmilyen törvény, csak a tiéd, na meg Gaskoé !!!!
A következő már az lesz, hogy törvény garantálja Gasko követségi házának a megvételét is !!???

Régimódi 2008.12.10. 14:21:31

Kedves romantikus Kaja!

Azért azt se feledd, hogy az általad "közpénznek "nevezett izét, amibôl mi juppik autópályát akarunk te meg magasabb bért, azt is mi dobjuk ám össze kötelezôen oszt csak azután lesz belôle közpénz...
Én a saját pénzembôl - nyereségembôl - megvásárolt számítógépen írok, sôt, otthon is van egy, meg plazmatévém is van, és többek között ennek köszönhetôen néhány távolkeleti munkásember tudott enni adni a családjának. Bennünket libsiket a megoldások érdekelnek, meg a lehetôségek, titeket konzervatív romantikusokat meg a Zigazság!
Én geci libsi azt mondom, hogy hányok, ha vonatra kell szállnom, mert koszos, büdös, meg az elsô osztályon péntek estve felé tisztességben megôszült váltókezelôk utaznak ingyenjeggyel, a térdükön lévô kofferen ultizgatva, pálinkázgatva és jókedvûen adomázgatva, ti romantikus konzervetívok meg idônként a pofámba ordítotok, hogy fizessé bazmeg többet, mer nektek is jár a plazmatévé.
Szerintem ennek lassan vége.

Carnivora (törölt) 2008.12.10. 14:22:34

A vasútnál vannak érdekes állások pl. az automatizált telefonközpontban ott üldögélnek emberek, mert arany vasútasok, és várják a nyugdíjat ... igaz a központ automata, ha meg baj van vele a központból ugranak ki javítani, de az arany vasútas az szent. -

meteor808 2008.12.10. 14:25:12

Hogy milyen rendes ez a Feri, pedig belénk is lövethetne...

Martin Márk 2008.12.10. 14:26:58

Kedves Közszolgák és Politikusok!

Én a versenyszférában dolgozok és fizetek adót, csak azért hogy ti tudjatok mit eltapsolni!

Mindent elkúrtok ébresztő!

borys 2008.12.10. 14:27:00

Ronnie teljesen igazad van, az igazságosság az szubjektív erkölcsi kategória amivel nem sok mindent lehet kezdeni, a törvényeket viszont be kellene tartni. Tartatni..

Ronnie 2008.12.10. 14:27:32

Vége van annak az időnek, amikor minden csak úgy "jár".

Az igaz, hogy a válságban se kevesebb pl. a tűzeset, így miért is kellene kevesebb tűzoltó, de az élet sajnos olyan, hogy alkalmazkodni kell a helyzethez.

Carnivora (törölt) 2008.12.10. 14:27:38

somogg 2008.12.10. 14:15:05

Igen meg £1000 a minimálbér ... arányokat kell nézni. -

szolidaritás 2008.12.10. 14:27:58

Szerintem az ilyen régimódiakat húsz éve még párttitlár elvtársnak hívták

Dr Kangörény 2008.12.10. 14:28:52

Van néhány agyatlan barom, aki nem érti, hogy a gaskó féle sztrájkolókra nem azért köpködünk, mert irigyeljük őket, hogy ők milyen jól képviselik az érdekeiket, vagy a él bennünk a dögöljön meg a szomszéd tehene is hozzállás.

Egyszerűen arról van szó, hogy kurva sok adót fizetünk, amiből kurva sokat kap a máv. Nem akarunk feneketlen zsákba több pénzt önteni, különösen akkor nem, amikor nekünk is rosszul áll a szénánk.

Szolidaritást várnak a vasutasok tőlünk??? Miért is? A versenyszférában dolgozók állása bizonytalan, fizetésemelés törölve, nálunk vagy van 13. havi, vagy nincs. ezek után miért legyek szolidáris a vasutasok bérköveteléseivel? Attól nekem mennyivel lesz jobb? Javul tőle az ország pü-i helyzete? Nem. Nekem nem lesz jobb, sőt rosszabb lesz.
A vasutasok hozzállása kb. annyi, hogy lehet, hogy válság van, de ennek árát fizesse meg mindenki más a vasutasokon kívül, nekünk meg adjatok több pénzt.
Szerintem meg inkább lófaszt a seggükbe.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2008.12.10. 14:29:20

vajon ez a sok marha utazott-e már életében vasúton ... (mert én mindennap teszem...)

meteor808 2008.12.10. 14:29:49

Azért kell tönkretenni ám a vasutat, meg a bkv-t, mert így olcsóbban tudja majd megvenni és nyereségessé tenni egy régi elvtárs (mostanság liberáldemokráciaélharcos)

Laci 2008.12.10. 14:29:59

"Régimódi" nagyon nagyon jol beszéltél !! Nekik minden kell és jár, de tenni semmit nem akarnak érte !!! INGYENÉLŐ CSÜRHE !!!!!!

miki1976 2008.12.10. 14:30:20

Borys,
3 magyar és 1 angol diplomám van a 8 általánoson kívűl, és az elmúlt években nem kevés közszolga bérét fizettem be adóban

stopper 2008.12.10. 14:30:58

Én a magam részéről már bevezettem a MÁV elleni bojkottot: kizárólag végszükség esetén fogok vonattal utazni, így is bőven elegendő pénzzel dotálom a céget szándékom ellenére. (Persze, értem én, hogy nem mindenkinek van lehetősége más közlekedési módot választani.) Szerintem a MÁV-ot csak az mentheti meg, ha a helyzete fenntarthatatlanná válik és nem odázhatók tovább a radikális változások. Műtétet neki!

Vali 2008.12.10. 14:31:16

A nagymama vasutas, és néha elalszik délután - ez a bajotok? Alig kap fizetést. Ti meg büdösek vagytok, teleszarjátok a vagonokat, blicceltek, minden csak "jár", meg a szátok. Részegen utazni, izzadni mmint egy disznó és tiszteletet követelni - na ez megy.

mnofonix 2008.12.10. 14:32:59

Divat lett a közalkalmazottakat szidni. Vagyis bevált az a taktika, hogy ugrasszunk össze különféle társadalmi rétegeket, amelyikből az egyiket nevezzük ki bűnbaknak.

A tény kedvéért. Utóbbi években volt olyan, hogy a közalkalmazottak nagyjából az inflációnak megfelelő béremelést kaptak, vagyis a fizetésük reálértéke változatlan maradt. Olyan nem nagyon volt, hogy a fizetés reálértéke nőtt volna.
Volt olyan is, hogy a fizetést egyáltalán nem növelték, hanem azt mondták, hogy a 13. havi fizutokat már előre megkapjátok havonta, vagyis több részletben. Tehát képletesen szólva a boríték havonta kicsinykét vastagabb lett mint az előző évben, de mindez a korábban egyösszegben adott 13. havi terhére!!! Másként szólva a havi fizetésbe építették a 13. havi bér egy részét. Legalábbis a 13. havi felét adták előre oda ilyen módon.

A közalkalmazotti szakszervezetekkel a kormány 2007-ben kötött egy olyan megállapodást, amely szerint 2009-ben lesz pár % béremelés és visszaáll a 13. havi fizu korábbi rendszere.

És mi történik? Nem lesz fizetés emelés. ezt még a közalkalmazottak megemésztenék, mert válság van. Tehát mindenképpen csökken a fizetésük reálértéke kb. 4 %-ot. De ha a 13. havi is megvonják a nominális csökkenés kb. 8 % lesz.
Az előzőek alapján tulajdonképpen nem a 13. havi fizetést veszik el, hanem a rendes havi fizetést.
Tehát a közalkamazott fizetése nominálisan 8 %-kal, reál értékben kb 12 %-kal csökken.
És ennek a közszolgák nem örülnek. Ki örülne ennek????

Ehhez képest TALÁN megmarad a munkahely. Ettől még nem fogják a közalkalmazottak a földhöz verni a feneküket örömükben.

borys · http://hfrb48 2008.12.10. 14:33:21

Lacika ta kis okos: a köztisztviselők jogállásáról szóló 1993 évi XXIII. törvény 49§

Komáromi Zoltán 2008.12.10. 14:33:55

Ez a Gasko gyerek a MÁV felügyelő bizottság tagja nettó 28o ezerért. Azt nem értem, hogy miért nem rugták már régen ki. Oda szarik, ahonnan eszik! Egyébként meg egy kis szakszervezet vezetője a MÁV-on belül nettó másik 28o ezerért. Állítom, hogy mellette van még egy kis cége, ami MÁV megrendelésre dolgozik feltúrbózott díjakért. Ez általában így szokott lenni. Anyuci, vagy a gyerek/ek/ nevére van alapítva a cég, és, ha megkérdezik, hogy miért ajánlod ezt a céget annyira,akkor "semmi közöm hozzá".
A lányom lemaradt a főiskolán egy vizsgáról, az év elején , mert nem tudott elmenni ez miatt a szemét miatt. Most megint így lesz?

Ronnie 2008.12.10. 14:35:14

Vali!

Ha becsületesen adózok és megveszem a vonatjegyet, akkor a szolgáltatás igenis járn cserébe.

Ha valaki kevesli a fizetést, mondjon fel és menjen el máshova, de ne aludjon munkaidőben. Bocs.

szolidaritás 2008.12.10. 14:35:44

Csak az tudja megbénítani az ország életét, aki hasznos munkát végez. A kínai piacon hiába sztrájkolnak. Szerintem nem egy két napra kéne leállniuk. A tanároknak meg nem 1-2 órára, miközben a kölykök benn buliznak az iskolában. Tessék bezárni az iskolákat. Az orvos meg csak akkor gógyítson, ha életet kell menteni. Így kéne sztrájkolni.

somogg 2008.12.10. 14:35:47

Carnivora,
a minimalber 800-850 font korul van, de ebben az esetben ez teljesen lenyegtelen. Az elomunka koltseget (az alacsonyabb berek miatt) leszamitva ugyanazok a tetelek merulnek fel, mint a vilagban barhol, egy modernizacio kapcsan. Ez pedig az arakat is kb ugyanoda emeli.

Martin Márk 2008.12.10. 14:39:28

Szerintem Gaskó egy paraszt a két nagy párt politikai sakkjátszámájban és mindenki tudja melyik oldalon.
Egyáltalán nem hiteles

Gaskó István 2008.12.10. 14:39:33

Sajnálom, hogy egy nemzetmentő, a dolgozók érdekeit szem előtt tartó cselekvésprogram nem ér annyit az önök számára, hogy megfontolják, nem aktuális-e az adott status quo lemásolni azt?

Laci 2008.12.10. 14:40:40

Mnofonix, nektek akkor mi lenne elég amikor a mi kis országunkba kb. 1.2 millio ember fogja elveszteni a munkáját jövőre, ti meg még mindig a 13. haviért sírtok !!! De sebaj mi fizetjük ugy is ki a ti béreteket is, sőt képzeld el a 13. havit is mi adjuk nektek !!!!!

Kotit 2008.12.10. 14:41:20

De sok informatikus (egybites jár ide)! Ezek szerint 2 féle ember van:
közszolga=ingyenélö=13.havitsemmiértfelvevö=nemdolgozó=mávos=tanár stb
és
versenyszférás=gürcölö=kurvasokatadózó stb.
Biztos, hogy nincs több eset?
Biztos, hogyha ismerek egy sokat dolgozó keveset keresö mozdonyvezetöt, akkor mind ilyen?
Biztos, hogyha egyetértek a tanárok sztrájkolásával (ami inkább vicc, mint sztrájk szokott lenni), akkor a mávéval is egyet kell, hogy értsek?
Biztos, hogyha sokat adózó vállalkozó vagyok, akkor léhütönek kell tartanom az összes közszolgát?

ZsZ 2008.12.10. 14:42:27

Gaskó ellen kell tüntetni!

Carnivora (törölt) 2008.12.10. 14:44:04

meteor808 2008.12.10. 14:29:49

Nem tennéd magad takarékra én sem vagyok egy Gyurcsány fan , de ezt a Gaskót meg a sok szarházit bizony simán kilehetne baszni a francba. Ezek pont olyanok, mint a cigányoknál a Kálámpár Orbánék nekik minden csak jár ... oké kapjanak a cargo részletből rendbe , de év végén a veszteséget is így dobják szét cégen belül. -

Lechi Gocha 2008.12.10. 14:44:30

Írt ide a Gaskó? Olyannak tűnik!
Mi lehet a mail címe?:

Gaskó István 2008.12.10. 14:39:33

borys · http://hfrb48 2008.12.10. 14:45:10

Lacit moderálja már valaki

Carnivora (törölt) 2008.12.10. 14:47:41

somogg 2008.12.10. 14:35:47

Mondom arányok. Itt nincsen modernzáció sem mégis a 80-100 ezres átlagfizuból kell az ingázó felnőttnek megvenni a 20-30 ezres bérletet meg még mellédob az állam ugyanannyit a szarért. Az angoloknál meg a 1500-2000 fontos átlagfizuból veszel 300 fontor bérletet a szolgáltatás színvonala pedig ég, és föld. -

Kotit 2008.12.10. 14:47:42

Laci:
Miböl gondold, hogy mnofonix közszolga? Empatikus nem lehet?

Régimódi 2008.12.10. 14:49:02

A kórmány fontolgatja, hogy a versenyszférában bevezetik a 13. havi adót, mert tûrhetetlen, hogy a közalkalmazottak 13. havi fizetésének nincs meg a fedezete!
Egyúttal kötelezik az asztrológusokat, hogy haladéktalanul dolgozzanak ki 13 hónapos horoszkópokat,mégis csak 2008-at írunk, nemde?
Ezzel párhuzamosan, kizárólag a versenyszférában szigorítják a teljesítmény nélküli kifizetések büntetését, kivéve, ha az közfeladatot ellátó személy bérezésére fordítódik.

mnofonix 2008.12.10. 14:52:57

Laci!
Mint modottam volt, a közalkalmazottak szerintem tudomásul veszik, hogy 2009-ben nem lesz reálbérnövekedés, de még reálbér szinten tartás sem.
De az, hogy a Ft-ban kifejezett bér is csökkenjen mintegy 8 %-kal, már bocsáss meg, de nem örülnek ennek!

Igen a versenyszférában dolgozók termetik meg a fedezetét a közalkalmazottak bérének, a közszféra működésének.
De ha ne adj isten valaki kórházba kerül az ágytálat egy közalkalmazott nővérke cseréli ki neki. Ha van gyereked, akkor a gyerekedre pedig napközben a közalkalmazott óvónő, illetve tanár, tanító vigyáz.

anna 2008.12.10. 14:53:38

micsoda baromsag ez mar itt alul! meghogy a sztrajk jo dolog? bar rugnak ki az osszes majom ingyenelot aki nem dolgozik ma ferihegyen! en orvos vagyok, mit szolna az a majom, ha az o edesanyjanak az eletmento mutetje elott talalnam ki, hogy sztrajkolok? SENKIHAZIK!

mindenkit kirughatnak, ez van, talaljon mas munkat, mint mindenki mas! csak el kene kezdeni a kirugasokat, tuti hogy a fele szepen visszamenne dolgozni, merthogy nem erdemes kockaztatni. remelem nem engednek nekik!!!

itt ulunk londonban es toroltek a jaratunkat, a gyerek sir a telefonba hogy hianyzunk, mindez azert mert par kis szaros majom nem hajlando elvegezni a munkajat!

mar elnezest a nyelvezetert. es meg ti itt a vedelmetekbe veszitek ezt az aljanepet???? MEGALL AZ ESZEM!!!!

Laci 2008.12.10. 14:56:04

Kotit:
De lehet, nekem nincs semmi bajom a közszolgákkal, mert ők is ugyan ugy dolgoznak mint bárki más ebben az életben, csak ezzel a Gasko féle Csürhével akiknek minden, most azonnal kell, és a egész balhét csak politikai indíttatásból csinálják !!

somogg 2008.12.10. 14:56:36

Carnivora,
nem megy at az uzenet. Az elso kommenttel pusztan annyit akartam mondani, hogy ami jo, az draga (fuggetlenul attol, hogy mennyi az atlagber az adott orszagban, mert nem onellato a gazdasag). Le lehet irni, hogy kit kene elzavarni, meg privatizalni kene, de egy olyan orszagban, ahol egy vizitdij ellen mar ervenyes nepszavazast lehet szervezni, ott ilyen jegyaremeles soha nem menne at.

Valkari 2008.12.10. 14:56:49

Anna, nyugodj meg, igyál egy kis vizet, ülj le, maradj egy kicsit csendben és gondolj másra.
Igazad van szerintem is, de most ez nem segít, csak a fentiek. (Holnap délután jöhettek haza, úgy hallottam.)

mnofonix 2008.12.10. 14:58:20

Elmondanám, hogy aki tud olvasni és az elolvasott szövegett értelmezni, annak világos lehet, hogy a közalkalmazottak fizetése tulajdonképpen 13 egyenlő részre van osztva. Szó sincs arról, hogy ez bónusz, vagy külön juttatás lenne!!!
Most a jogos juttatásból vennének el egy részt. De szerintem nem fognak: egyrészt a kormány ajánlott már valamennyi kompenzációt. Másrészt az előbbiek miatt komoly alkotmányossági aggályok merülnek fel. Szerintem a kormány el akarja kerülni, hogy az alkotmánybíróság dobja vissza a 13. havi juttatások megkurtítását, illetve a sztrájkot. Én azt tartom valószínűnek, hogy a kormány és a szakszervezetek meg fognak egyezni.

borys · http://hfrb48 2008.12.10. 14:58:47

Anna ha te orvos vagy én O. bin Laden...

mnofonix 2008.12.10. 15:00:17

Amúgy én eszeretem ezt a blog oldalt, de szerintem a blogírótól hiba volt a vasutasszakszervezet követeléseit és a közalkalmazottak juttatásait összemosni.

Laci 2008.12.10. 15:00:25

Borys-ka:
Miért akarsz engem moderálni??

Carnivora (törölt) 2008.12.10. 15:00:52

somogg 2008.12.10. 14:56:36

Te nem akarod felfogni.

Itt jónak nem jó mégis drága. Kapise? hova emelnék te idióta? azért járj el dolgozni, hogy teljen a jegyre? fingod sincsen a közgazdaságról ...

Bobby 2008.12.10. 15:01:01

ki kell rúgni az egész gaskó bagázst a pics*ba. Mivel eléggé speckó munkatapasztalat a vasút, máshol nem, vagy nagyon nehezen találnak munkát. Azaz idővel visszakönyörgik magukat a munkáltató feltételeit elfogadva.

mnofonix 2008.12.10. 14:52:57

A korábbi 13. havit ne számold bele, mert az plusz. A versenyszférában az "adható" kategóriában szerepel. Aztán ha adnak, adnak, ha nem, nem. Most így jár a közszféra is. Az ő részükről még mindig jobb, mintha kirúgnának pár100ezer közszolgát (ahogy kellene)

rp_bubu 2008.12.10. 15:04:11

"A kórmány fontolgatja, hogy a versenyszférában bevezetik a 13. havi adót, mert tûrhetetlen, hogy a közalkalmazottak 13. havi fizetésének nincs meg a fedezete!
Egyúttal kötelezik az asztrológusokat, hogy haladéktalanul dolgozzanak ki 13 hónapos horoszkópokat,mégis csak 2008-at írunk, nemde?"

Azt mindenki elfelejti, hogy a 13. havi bér fizetés emelés helyett lett bevezetve egyszer, aztán szét dobták több részletbe évközben, a bérbe beépítve.
Röviden azért nyelték le hajdanában, hogy nincs béremelés még infláció követően se, mert helyette van 13. havi szétosztva. Most ezt veszik el. Röviden ez olyan mintha csökkentenék a béredet, arra szintre mint ami évekkel ezelőtt volt, miközben az infláció azóta már rég elszaladt.

Még mindig igazságos?

mnofonix 2008.12.10. 15:04:24

bobby
A korábbi 13. havi egy részét beépítették a rendes havi fizetésbe 2007-ben, amikor nem volt fizetés emelés. Többek között ezért aggályos az alkotmány szempontjából.

Laci 2008.12.10. 15:04:27

Borys-ka !!!

Miért te ki vagy ??
Na látod ez az amit ti nem tudtok fel sem fogni a beszűkült agyatokkal !!!!!

somogg 2008.12.10. 15:07:44

Carnivora,
ostoba vagy. Egy szot sem irtam a jelenlegi "szolgaltatas" aranak emeleserol.

Dinsdale 2008.12.10. 15:11:04

A MÁV évente kb. 80milliárd Ft veszteséget termel. Skandalum, hogy van még ezek után pofájuk követelőzni. Lehet szidni a kapitalizmust, a tőkét, de biztos, hogy egy üzleti alapokon működő cégnél ilyen nem fordulhatna elő. Nem áll szándékomban a kormányt védeni, de Gaskó semmi mást nem csinál, csak hülyét csinál egy rakás szerencsétlen MÁV-os dolgozóból, miközben a kormánynak akar keresztbetenni.

martinasz 2008.12.10. 15:11:35

Szerinte itt néhányan fogalomzavarban vannak! A vasutasok már vagy 20 éve nem közalkalmazottak,MÁV meg ZÉERTÉ!...az meg hogy az ágytálat 3 műszakban hordó közalkalmazott nővérkék,iskolai,óvodai konyhás,és takarítónénik 13.-ik havi 70-80 ezrét elveszik igenis gusztustalan!

borys · http://hfrb48 2008.12.10. 15:11:44

Lacika töröld meg a szád. Habzik

jog-ász 2008.12.10. 15:12:52

gyesev sopron! ugy tudom elég jol müködik, a szolgáltatás szinvonalát meg össze sem lehet hasonlitani a máv-val..lehet ötletet lopni

Bobby 2008.12.10. 15:14:33

martinasz 2008.12.10. 15:11:35

miért lenne gusztustalan? el kéne felejteni, hogy ebben az országban minden mindenkinek "jár".
Legnagyobb hiba, politikai vicc volt 13. havi bért, nyugdíjat bevezetni.
ki a tököm termeli azt ki, ha?
mikor van 3 millió nyugger+800e közszolga???

mnofonix 2008.12.10. 15:14:35

Ezért mondtam korábban, hogy a bloggoló két egymáshoz nem tartozó dolgot mostt össze:

1, a vasutasok (pontosabban a szerszervezeti vezetők) többlet követelését az eddigi jogos juttatásaikon felül

2, a közalkalmazott jogos juttatásainak megkurtítását

Minden tiszteletem a blogíróé, nagyon szeretem ezt a blogot. De ez a részéről rendkívül nagy hiba volt.

Fefe 2008.12.10. 15:15:01

Sok versenyszférán kívüli állami cégnél van cégen belüli munkanélküliség.
Tehát aki úgy gondolja, miért jó, hogy munkanélküli lesz és utána eltartja az állam, azok gondoljanak bele. Akik naphosszat lábat lógatnak a MÁV-nál, már most ezt a státuszt élvezik.
Nyílván nem mindenki teszi ezt, hiszen akkor nem működne a cég. De míg egy versenyhelyzetben működő cégnél az ilyen élősködőket hamar leépítik, itt nem.
Ha ezt egyszer sikerülne rendberakni az állami cégeknél, önkörmányzatoknál más állami hivataloknál, már sokat nyerne az ország.
Persze ez elég naív és utópisztikus elképzelés :)

Valkari 2008.12.10. 15:17:39

A 13. havi fizetés alkotmányellenes, mert nincs leadózva, és nem járhat hozzá gépkocsi hozzájárulás sem. Ezért mondta a köztársasági Elnök Úr, hogy a következő népszavazási kezdeményezésbe be fogja venni, amit persze a nép fogalmaz, mert neki semmi köze a pártokhoz, még akkor sem, ha jobbos, és ehelyett a nagy kabát helyett pedig kér egy kisebbet, mondjuk fidSS pártigazgatóit.

Ronnie 2008.12.10. 15:19:26

A Gysev-nél alacsonyabb az átlagbér, mint a MÁV-nál, pedig vannak osztrák alkalmazottai is.
A MÁV-nál több a céges autó, mint a mozdony.

Laci 2008.12.10. 15:19:53

MÁVOSOK !!!!!! GASKO !!!!!

Az évi 80 milliárd veszteséget miért nem akarjátok szétosztani ??????????
Miért mi fizessük ki azt is ?????

mnofonix 2008.12.10. 15:20:28

Tévedés. A 13. havi juttatás adó és járulék köteles juttatás.

Régimódi 2008.12.10. 15:22:36

Hallottam régebben egy viccet, amikor a cigánybanda (most jó értelemben=muzsikusok) tagjai a nap végén osztják el a bevételt, egyformán kap a hegedûs, a brácsás, a klarinétos, de a cimbalmos meg nem kap egy fillért se. Szóvá is teszi, hogy: Hát nekem nem jár? Mire a többiek: Járni jár, csak nem jut.
Ilyesmi a baj itten is, oszt a Gaskó befenyít, hogy ha nins pénz, akkó nincsen cimbalmozás se!

Doc 2008.12.10. 15:28:11

Persze meg lehet lenni vonat nélkül, de van aki vonattal jár és sztrájk alatt én is tudok kocsival közlekedni, de azt nem téríti a cég ahol dolgozom.

Az Bp-Esztergom vonalon a kaller miért csak Piliscsaba után kezd el mozogni, mire az utasok fele leszállt és akinek nincs bérlete ingyen utazott. (Itt jegyezném meg, h akinek a cége nem téríti a bérletet, nem veszi meg, mert ritka, hogy olcsóbb mint minden nap jegyet venni; 20 oda-vissza út=1 bérlet)

Miért jár minden MÁV családtagnak ingyenes MÁV utazás? Amikor kereskedelmi cégnél dolgoztam 10-15% kedvezményt kaptam csak a kisker árból. A MÁVnál a családtag is 100%-ot.

Sok mellékvonalon most is vannak olyan váltókezelő forgalmisták, akik szinte egész nap nem csinálnak semmit. Pl. Tokod állomáson legalább 3 ember integet 24 órában a kb 12 személy és 6-8 tehervonatnak. Erre biztos szükség van?

Egyetértek, hogy némi szervezéssel és napi 8 óra MUNKAvégzéssel 30-40% vasutas munkaidejét meg lehet takarítani, persze sajnálja az ember, hogy utána mit fognak csinálni, pláne most. De valamikor el kell kezdeni.

Carnivora (törölt) 2008.12.10. 15:29:35

Laci 2008.12.10. 15:19:53

Jó mondjuk ez is demagógia. A tömegközlekedést a világon mindenhol az állam finanszírozza a nemzetgazdaságban a hasznot máéshol hozza be ez az összes pl. a gyerek tanul jó munkásembör lesz belőle a jómunkásembör tud dolgozni menni adózik.

A bicskanyitogató az, ha véletlenül van v.min ugymond nyereség ami valójában nincs is, mert a serpenyő másik felében ott a mínusz na abból akar ez a szélsőbalos Gaskó elvtárs pénzt.

Na meg lehetne csökkenteni a kiadásokat a vasútnál jó pár száz ember elüldögél ott a semminek, mert arany meg ezüst meg mit tudom én milyen szupi vasútas, és várja a nyugdíjat.

Gaben 2008.12.10. 15:30:26

rp_bubu 2008.12.10. 15:04:11


"Azt mindenki elfelejti, hogy a 13. havi bér fizetés emelés helyett lett bevezetve egyszer, aztán szét dobták több részletbe évközben, a bérbe beépítve.
Röviden azért nyelték le hajdanában, hogy nincs béremelés még infláció követően se, mert helyette van 13. havi szétosztva. Most ezt veszik el. Röviden ez olyan mintha csökkentenék a béredet, arra szintre mint ami évekkel ezelőtt volt, miközben az infláció azóta már rég elszaladt.

Még mindig igazságos? "

rp bubu, a közszférában is csökkentik a béreket, így pl annál a cégnél is, ahol én dologozom. Nem igazságosság kérdése, hanem a vállalatok küzdenek az életbenmaradásért.

Érdekes módon a GYSEV az elsők között volt, aki a gazdasági visszaesés után létszámleépítést jelentett be, mondván csökkent a teljesítmény. A MÁVnál nem?

Ilyen biztos a munkavállalók helyzete, hogy megtehetik, hogy még követelőznek? Ilyen jól megy a MÁV-nak, hogy a dolgozói megtehetik, hogy kárt okozzanak neki?

És sokan leírták már. Kell a részesedés a Cargo értékesítésből? OK. Miután befizették a részesedést abból az összegből, amit az állam beletett.
Fel kéne már ébredni a szocializmusból

Carnivora (törölt) 2008.12.10. 15:30:56

Doc 2008.12.10. 15:28:11

Ki sajnálja azokat, akiket a Suzukitól? Boschtól stb. rúgtak ki?

Gaben 2008.12.10. 15:31:21

közszféra helyett természetesen versenyszférát akartam írni....

huntdown 2008.12.10. 15:31:51

Tisztelt mnofonix!

Nem értem ezt a "a közalkalmazott jogos juttatásainak megkurtítását" mondatot.
Ki szerint jogos?
Ön mint közalkalmazott szerint?

Megnézve a teljes munkavállalók számán belül a közalkalmazottak létszámát,nincsenek egy kicsit sokan?Nem lehetne ugyanezt esetleg
kevesebben elvégezni?
Talán akadna így már forrás is.
Egyébként az Ön érvei között -a nagy elégedetlenségen kívül- miért nem merül fel az állásváltoztatás lehetősége?
Miért akar Ön mindenáron közalkalmazott lenni?

Azt hiszem tudom a választ......

martinasz 2008.12.10. 15:36:39

Bizony bizony nagyon sokan vannak az ágytálat havi 70-80 ezerért hordó nővérkék!...még olyat is hallottam ,hogy van olyan kórház is ahol 50 betegre kettő is jut!

Mnofőnix 2008.12.10. 15:37:51

Közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény megfelelő paragrafusai alapján:

"68. § (1) A közalkalmazott tizenharmadik havi illetményre jogosult, ha a tárgyévben tizenkét hónap közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik. A tizenharmadik havi illetmény a közalkalmazottat idôarányosan illeti meg, ha a tárgyévben legalább háromhavi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik.
...
(6) A tizenharmadik havi illetményt a tárgyévben havonta, az illetmény kifizetésével egyidejűleg, a kifizetés hónapját megelôzô hónapra megállapított illetmény egytizenkettedének megfelelô összegű részletekben kell kifizetni. ..."


A közalkalmazotti létszám szükségességének megítélésére nem vállalkozom.

Laci 2008.12.10. 15:39:23

És még az a legbosszantóbb, hogy ez a rohadt Gasko még igazgatósági tag ráadásul, pedig az az életcélja hogy még jobban lenyúlja a MÁV-ot, ezzel a sok buta ember segítségével akik nyalják a picsáját !!!!!!
Szégyen !!!!

Tíí 2008.12.10. 15:40:29

zeneigéniusz!

Légyszíves számold ki nekem a Budapest-Vác vonalon 20 percenként 8 kocsival közlekedő rogyásig tömött vonat helyett hány busz kell. Légyszíves azt is számold bele, hogy ezzel párhuzamosan a Vác - Budapest buszvonalon szintén 20 percenként tömött buszok járnak csúcsidőkben.
Most már látod milyen okos vagy?

flea 2008.12.10. 15:43:17

borys, te nem Bin Laden vagy, hanem egy gusztustalan, ocsmány troll, akiben feleannyi egyenesség nincs.

anna, részvétem. (Én amúgy pénteken megyek... ha tudok...)

Bobby 2008.12.10. 15:45:06

Mnofőnix 2008.12.10. 15:37:51

rég főbe kellett volna lőni, aki ilyen törvényeket hoz.

martinasz 2008.12.10. 15:36:39

nem a nővérek/tanárok vannak sokan, hanem a kamu állami hivatalok naplopó/p*csverő emberei.

nyominika 2008.12.10. 15:46:18

NA ezt figyeljétek: a múltkor a MÁV központi épületében jártam hivatalos ügyben. Várakozás alatt odajött egy öreg fószer, összevissza szidta a kormányt, stb. Mikor elment, odajött egy titkárnő, hogy áááá, ezzel nem kell foglalkozni, az öreg nyugdíjas és azért alkalmazzák, hogyha: jön egy forgatócsoport mondjuk az MTV-től, akkor beszedje tőlük a forgatási engedélyhez szükséges 3.500 forintot. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁHHHHH.
Arról nem is beszélve, hogy mindkét bagázst az én adómból tartják el...

Carnivora (törölt) 2008.12.10. 15:50:31

martinasz 2008.12.10. 15:36:39

Differenciálás nehéz ennek a birka népnek. Igen nővérből, tanárból, ovónőből lehetne több is , mert azokat az ágazatokat , ahol dolgoztak leépítették a működésképtelenség határára. Viszont a minisztériumi üldögélőkből, önkormányzati tengilengikből annyi van, hogy a felét kilehetne rúgni nyugodtan ... viszont érdekes módon, ha egy önkormányzatnál, vagy állam bácsinál ugymond racionalizálás van a kiadásoknál nem Józsi cimbit meg Béla elvtársat rúgják ki, hanem mondjuk egy takarítónőt, tanárt, nővért ...

A nyugdíjasoknál is diferrenciált a helyzet igen kapjon a kisnyugdíjas 13. havi, ha nem emelik meg a nyugdíjat, de a nyugdíjasok többsége már igencsak százezer forint, vagy afeletti nyugdíjat kap míg egy pályakezdő fiatal átlagban 80-100 ezer forintból indulhat neki az életnek ... arról nem is beszélve, hogy van a nyugdíjasok úri rétege a volt minisztériumi, tanácsbéli dolgozók, katona-rendőr tisztek , akik szépe többszázezres nyugdíjat kapnak alapban ami szintén vicc.

huntdown 2008.12.10. 15:51:58

T. Martinasz,

természetesen nem arra gondoltam,
hogy minden közalkalmazott felesleges,
vannak olyan ágazatok(egészségügy) ahol kevés a létszám,például a kicsiny fizetés miatt.
tekintve,hogy a máv-ról van szó a blogban hozzászólásom erre vonatkozott,viszont kétségkívül most jól megmondta....ennyit a konstruktív párbeszédről...
T. Mnofönix,
idézné az akadálymentesítésről szóló
törvényt is,csak azért,hogy szembesüljünk a törvények betartásáról Mo.-n...
Kérem......

martinasz 2008.12.10. 15:59:19

T.HUNTDOWN! Hát én is ezt mondom , a MÁV-ról beszélünk! a MÁV meg ZÉERTÉ!....csak ezt sokan nem értik meg,pedig már egy páran leírtuk!...T.CARNIVORA! Tulajdonképpen ha pl. az okmányirodákat nézzük egyetértünk!

Carnivora (törölt) 2008.12.10. 16:00:43

martinasz 2008.12.10. 15:59:19

Nem csak az okmányiroda az csepp a tengerben ... tudnád mennyiféle hivatal, kht stb. van még ...

martinasz 2008.12.10. 16:04:31

Tudom,persze hogy tudom! Még a legtöbb színész is közalkalmazott,vagy pl. még a múzemőrök is!

QM 2008.12.10. 16:05:20

Akkor most jól egybe lett mosva a közféra+ a MÁV Zrt. Már többen is írták, hogy két különböző téma. Szerintem az UFÓ-k is egy köcsög banda, csak lopják a napot, nekünk meg güriznünk kell a betevőért (ha már vasutas sztájk).
Nagyon meghatnak azon hozzászólások, miszerint a sztrájk- joggal van a baj, mert bezzeg másutt...(ami persze nem igaz, lásd franciai, vagy olszok közuti dolgozók sztrájkjai. Marhára biztosítják, hogy te észre ne vedd, hogy sztrájk van.)
Ami viszont a köcsögség: hogy ha valaki sztájkol, akkor sztrájkoljon! Addig míg a célját el nem éri, alkut nem tudd kötni, vagy éhen nem döglik. Ilyen, hogy "gördülő sztrájk" a mesében, meg nálunk van. Ezen nincs mit tolerálni. Ez nem sztrájk! Ez anarchia! A sztrájk "kiszámítható". Elkezdtük, mindenki szop míg véget nem ér. De tudjuk, hogy lesz vége. Vagy így, vagy úgy. Ezt nem sztrájk! Ez egy béranarchista önkielégítése. Veri a mi fejünkre.

zijugenya 2008.12.10. 16:06:21

Zenész!

- 28 év alatt x% kedvezmény jár... és még sorolhatnám, ahol az állam az adófizetők pénzéből támogatja a személyszállítást.

Ez üzletpolitikai, egy fillért nem ad bele az állam (elvileg).

hattyú 2008.12.10. 16:12:42

Nem a Gaskó a szégyen, hanem ez az egész ország úgy ahogy van. Politikustól, MÁV-ostul, "kisemberestül" - tokkal vonóval. Ez a genny ami itt folyik mindenből nem egy-egy külön vizsgálható valami, hanem következmény. A sok lopás, ingyenélés, hejráérünkarramég, mikurvajókvagyunk, mindenkinélokosabbakvagyunk ésatöbbi magyarországi életérzés típusok egyenes követezményei. Nem is nagyon értem, hogy miért kell azon csodálkozni, hogy itt minden nevetségesen hangzik :D Röhejes a sztrájkoló, röhejes aki ellen sztrájkol - tökmindegy, mert már csak plusz hab a tortán, plusz szar a bilibe. Semmi extra.

ikarus 2008.12.10. 16:14:24

össze lett mosva a közalkalmazottisággal a máv, de nem teljesen hibás...

mert a személyszállítás mindig is veszteséges lesz, mindenhol az...

az azonban, hogy ennél jóval többet kell belepumpálni adókból, az már vmilyen szinten közalkalmazottiság így... tehát közpénzből megy el rossz szervezésű, feleseleges emberes stb dolgokra a közpénz és innentől össze lehet azért mosni

huntdown 2008.12.10. 16:15:46

Lehet, hogy velem van a baj akkor help.
Azért mert zrt akkor magántulajdon(?),
vagy állami tulajdonú cég,ami (cégformaként) mint zrt működik,
nagyrészt az adófizetők pénzéből...
vagy nem?

flea 2008.12.10. 16:20:42

huntdown, veled van a baj: gondolkodsz :)
kezdj el inkább ész nélkül fröcsögni, úgy könnyebb beilleszkedni...

viccet félretéve: állami tulajdonú cég, ami történetesen zrt. formában működik, és azért a mi pénzünkből, mert többet eszik, mint termel. (Ami mint tény európai összehasonlításban nem meglepő, viszont a mértéke az kijózanító.)

zeneigéniusz 2008.12.10. 16:21:31

"Tíí 2008.12.10. 15:40:29 zeneigéniusz!

Légyszíves számold ki nekem a Budapest-Vác vonalon 20 percenként 8 kocsival közlekedő rogyásig tömött vonat helyett hány busz kell. Légyszíves azt is számold bele, hogy ezzel párhuzamosan a Vác - Budapest buszvonalon szintén 20 percenként tömött buszok járnak csúcsidőkben.
Most már látod milyen okos vagy? "

Miért? Most a vasutassztrájk idején ez a sok ember ezt hogy oldja meg?
Gondolom nem indultak neki gyalog...

QM 2008.12.10. 16:28:31

ikarus
Persze hogy össze lehet mosni. Csak olyan vizekre visz, mint "azért koszosak a vonatok, mert az óvónőknek lenne pofájuk 13.havi bérre". Elterelő hadműveletek. Az, hogy van közöstöbbszörös (közpénzekből üzemel mindkettő), nem jelenti azt, hogy a vasutasok követeléseihez bármi köze lenne.
Önmagában kell megvizsgálni a MÁV tevékenységét + mi a f@szt akarnak a "sztrájkolók"(mint írtam, ez nem az). Vannak akik szerint be kéne zárni az egészet. Csak hogy itt lép a képbe az, hogy ez nem egy taxi vállalkozás. Nincs másik MÁV, aki majd elhurcolja A-ból B-be azon csóró társadalmi réteget, akik nem a FŐvárosba születtek. És esetleg az állásuk, a megélhetésük függ ettől. Na innen lesz politikai töltete a dolognak, azt meg már tudjuk hogy mit jelent...(Ej ráérünk arra még, csak addig is gazdagodjunk a romjain)

ikarus 2008.12.10. 16:34:45

hát én vidékről ingáztam fel Budapestre tanulmányaim alatt mégjó 1x éve, de a mávról hamar leszoktam... majd a volán kiváltja :)

Sárkányfűárus 2008.12.10. 16:40:53

Tisztelt (Utasok)!

Tisztázhatnánk például azt, hogy amikor a versenyszférának jól ment, na az miért nem gyűrűzött be az aktív vasútasok fizetésébe?!Nálatok most szar! Nálunk miért gyűrűzzön be?

bn 2008.12.10. 16:43:26

A vasúton utazók környezet-tudatosságához csak annyit tennék hozzá, hogy ez csak akkor igaz, ha a járat megfelelő kihasználtsággal megy; egyébként az áramot is meg kell termelni, ami szintén nem garantált, hogy a legkörnyezetbarátabb forma.
A másik, hogy a vasúti szállítás minden csak nem gyors és kiszámítható. A cégtől, ahol dolgozom egyszer megpróbáltunk egy szállítmányt Németországba küldeni. Kamionnal 1,5 nap; vonattal 3 hét volt és a feladáskor csak annyit mondtak, hogy nem tudják mikorra ér oda, majd 1 nappal előtte szólnak - ráadásul drágább is volt.

ikarus 2008.12.10. 16:43:35

mikor ment jól a versenyszférának?

QM 2008.12.10. 16:43:57

zeneigéniusz ezt, másképp látja. Én nem vagyok érintett az űgyben, úgy hogy nem ítélném meg, hogy kiválthatná-e a Volán a vasutat.

ilyen izé 2008.12.10. 16:46:40

Én a versenyszférában dolgozom. Nálunk is elmarad a 13. havi, bár itt nem úgy hívják. Fizuemelést sem kaptunk, pedig elvileg be volt tervezve. Most menjek ki sztrájkolni, akadályozzak MÁSOKAT a dolguk végzésében, és közben tudom, hogy összességében úgysem érek el vele semmit? Tesztemazt a mávosok kapnak emelést (mondjuk nem tudom, mire fel, ha egyszer minden más megzuhant, világszinten. Ezreket pattintanak ki az utcára nálunk is). És akkor? Azt hiszik, nem verik le rajtuk máshogy? Ne vicceljünk már.

qwert 2008.12.10. 16:50:54

Tudjátok, hogy a vasúton a forgalom biztonságos lebonyolításához már így is kevés az ember? Megkérdezem, hogy hova akarjunk még létszámleépítést!!!
Létszámleépítésből béremelés?
Gyerekek?! Az valahogy úgy működik, hogy az utcára tett emberek munkáját az ott maradtak végzik ugyanannyi pénzért!!!

rp_bubu 2008.12.10. 17:06:22

Gaben: "Érdekes módon a GYSEV az elsők között volt, aki a gazdasági visszaesés után létszámleépítést jelentett be, mondván csökkent a teljesítmény. A MÁVnál nem?

Ilyen biztos a munkavállalók helyzete, hogy megtehetik, hogy még követelőznek? Ilyen jól megy a MÁV-nak, hogy a dolgozói megtehetik, hogy kárt okozzanak neki?"

Pontosan, nem olyan könnyen pótolható mint egy robot pótló szalag melós. Vagy ha nem igényel komoly képesítést, akkor meg olyan szarul fizet, hogy azért nem találnak embert. Ilyenek a jegyvizsgálók, egyfolytában keresnek újakat, a legtöbbje 3 hónap után lelép, és kezdik előről, jó ha 20% marad az új felvételesek közül fél évnél tovább.


Gaben: "És sokan leírták már. Kell a részesedés a Cargo értékesítésből? OK. Miután befizették a részesedést abból az összegből, amit az állam beletett.
Fel kéne már ébredni a szocializmusból ""

Tévedésben vagy, a Cargo volt az egyetlen nyereséges ágazat, az hozta a pénzt, amíg engedve volt a kereszt finanszírozás, az pumpolta a pénzt a személyszállításba is.

Akik most sztrájkolnak, főként azok a kocsivizsgálók, akik a Starthoz kerültek a szétváláskor. Ugyan is míg az aki a Cargohoz került kapott a kiszervezés miatt kompenzációt, ő nem, pedig nem rajta múlt hova kerül, ugyan azt dolgozza.

Egyet mindenki elfelejt nagyrészt most a szarul fizetett jegyvizsgáló, kocsivizsgáló réteg sztrájkol, ők teszik ki a VDSZSZ tagjainak nagy részét. Ez most igazából MÁV-Start sztrák, és nem MÁV. Tudom, hogy kívülről, nehéz különbséget tenni, de legtöbben meg se próbálják. Ezért lesz megint az, hogy azokat a dolgozókat fogják inzultáni akik dolgoznak, teszik a dolguk duplán is a sztrájk alatt. Addig nem jutnak el az emberek, hogy "ha ott van a vonaton a vasutas, ha ott van azon az állomáson ahova érkeztem, akkor ő ugyebár dolgozik, különben én se értem volna ide vonattal..."

Közöd?? (törölt) 2008.12.10. 17:09:58

"Fizuemelést sem kaptunk, pedig elvileg be volt tervezve. Most menjek ki sztrájkolni, akadályozzak MÁSOKAT a dolguk végzésében, és közben tudom, hogy összességében úgysem érek el vele semmit?"

dehogy, Isten ments, nyugodtan keseregj otthon továbbra is, igazi magyar jellem, sunyíts lapíts véletlenül se állj ki a többiekkel együtt az igazadért

Carnivora (törölt) 2008.12.10. 17:31:54

qwert 2008.12.10. 16:50:54

Nézzük, mikor utóljára utaztam vasúton leszálltam a keletiben minden kijáratnál 3-4 manus álldigált gondolom havi 80-ért ez pl. nagyon kellhet a biztonságos közlekedéshez vagy a ilyen-olyan jogi referens , amikor mindent külsős cégeknek adnak ki, vagy az automata központ mellé a telefonközpontos arany vasutas, vagy a kilaht vasútállomáson a jegypénztáros ... és így tovább százával vannak azok , akiket kilehetne tenni , és legkevésbbé sem veszélyeztetne semmit.

belsős 2008.12.10. 17:36:16

Maximálisan egyetértek, vasutascsaládból származom, gyerekkoromban sokat utaztam, láttam mi megy ott, felesleges túlfoglalkoztatás van, elképesztően sok az alkoholista alkalmazott. Szerény véleményem szerint emiatt nem tud nyereséges lenni a máv, túl sok a felesleges dolgozó.

Harcikecske 2008.12.10. 17:43:10

Gaskóval kezdeni a kirúgást! Gaskó már 20 éve is ingyenélt a MÁV-nál, ennyi elég neki. Utána pedig racionálisan leépíteni a felesleget.

janos 2008.12.10. 17:44:35

A Gasko féle kóceráj és a máv vezetés már régen megérett a menesztésre. Az lehet hogy a máv Zrt, de ugytudom az állam a tulajdonos-igy neki kellene gyakorolnia a jogait, ám hogy miért nem él vele ,ez rejtély.De Gaskó mellett rég elzavartam volna a máv vezetését is, hiszen a havi 2-3 misit felszedik havonta, eredmény meg semmi. Azaz van ,mert akik a veszteségböl jó munkájukért éves prémiumokat szednek fel ,valamit csinálnak, jobbhiján lezüllesztik a mávot!Tudom ronda dolog amit most leirok, de nem érdekel hogy hány embernek nem lesz munkája, ne várjon senki együttérzést. Én és a hozzám hasonló 60-110 ezer ember ezt már tudja, tapasztalta-hiszen mi voltunk az elsök( Borsod) akiket elzavartak mert nem volt gazdaságos a széntermelés, a kohászat, az acélgyártás, stb,stb.Akkor a kóborkutyát sem érdekelte mi lesz velünk -holott az energia árak bebizonyitották ennek ellenkezöjét.Igy ha valami nem gazdaságos, szervezzék át, küldjék el a vezetöket, alkalmazottakat, szakszervezeti vezetöket és minden olyan embert aki nem végez ténylegesen hasznot hozó munkát!De ne a kicsikkel kezdjék, mert ök dolgoznak, ha hagyják öket. A hal mindig a fejétöl büzlik, igaz a farkánál kezdik pucolni!Remélem most kivételesen a fejnél kezdik!

martinasz 2008.12.10. 17:53:31

kedves BELSŐS! Azt írod,hogy vasutascsaládból származol!Nálatok pl.ki volt a felesleges dolgozó?....ja ,hogy nálatok nem volt ilyen!...értem

madass · http://madass 2008.12.10. 18:29:43

Ej! Kedves Közszolgák!

Akkor az most jól érzékelem, hogy mint vállalkozót 12-18 éve kérnek, hogy legyek belátással az adóterhekkel kapcsolatban, mert különben nem működik az ország (egészségügy, BKV, MÁV....), kicsit még bírjam a nadrágszíjjal a kintornát, mert aztán...
Aztán itt van az államcsőd, meg a világválság. Azt mondják, hogy nincs több 13 havi, meg kiegészítő, meg prémium, viszont van munkátok, és ti elkezdtek balhézni, mert hát miért nem mások fizetik. Azért pöcsösök, mert már nekünk nincsen, ha meg van, akkor sem fogjuk odaadni, még parancsszóra sem, mert ezt a bagázst nem akarjuk eltartani. Nem akarjuk mert fizetünk érte 18 éve, és ti basztok szolgáltatni. Nem akarjuk, mert cinikus kacsintással akarjátok elbliccelni a munkát: "mer' úgyis a Gyurcsánytól lopunk, miért fáj az nektek". Azért kisköcsögök mert az a pénz nem a Fletóé és nem a misztikus közé, hanem a miénk.
Felhívom minden közalkalmazott figyelmét, hogy 1989 óta a közpénzt mi tesszük össze, és hát amikor loptok (még mielött azt mondanátok, hogy nem is, megemlíteném, hogy a munka nem elvégzése is lopás ugye, mert hát a hó végén nem utaljátok vissza a negyedét, hiszen aludtatok, vagy ép csak nem volt hozzá kedvetek), a sajátunkból teszitek. Nem a törökökét, nem a németét, nem a szovjetét.
jah! és még valami. mindenki tudja a statisztikai adatokat. BAKKER tényleg a versenyszféra tart el titeket. Mi tartjuk el az önkormányzatokat, ahol általában ezért megszopatnak, mi tartjuk el az egészségügyet, amiért általában leszarnak, mi tartjuk el a MÁV becses intézményét ahol ülhetünk a szarban....
Gyertek el az üzleteinkbe és tanuljatok: kedvességet, odaadást, segítőkészséget, mert tudjátok ha nem így viselkedünk azért a kevésért amit meghagytok nekünk, mehetünk kallernek, BKV droidnak, vagy sápoló betegtologatónak.

belekotty 2008.12.10. 18:46:31

Faszom televan azzal hogy veszteséges közszolgálati vállalatok dolgozói pénzért sztrájkolnak. Nem közelező ott dolgozni. Vazze én a versenyszférában dolgozom exportra, fizetem az adót. Én hogy sztrájkojjak?

Waaslander 2008.12.10. 18:53:47

Sok a közszolga? Ma valahogy 715,000 körüli a létszám. Van 10M lakos, elméletileg, de már sokan hallgattunk T. Fletóra és akkor "el lehet kérem menni". Matek: 1 közszolga egy nap 13 nem közszolga ember ügyét tudja elintézni. Kb. félóránként egy ügy. Most persze van a tanár és a rendőr, aki egyedül sokkal több ember ügyét "intézi", tehát a többiekre kevesebb marad. Legyen mondjuk 8ügy/fő/nap. Ez akkor valósul meg, ha minden állampolgárna minden napra akad egy állammal kapcsolatos elintéznivalója. Most jön a lényeg: mindenki gondolja végig, hogy egy évben hányszor fordul bármiért is személyesen a közszférához? 200-szor? (Ez lenne a napi egy ügy) 20-szor? Jó ha kb 5-ször. Tehát elvileg 5/200 a hatásfok. Saját becslésem szerint 400.000 embert lehetne azonnal kirúgni. Ettől a rendszer még éppúgy működőképes lenne, sőt, ha a fiatal tehetségek maradnának a vágás folytán, akkor még javulna is a szint. A többi meg mehetne kapálni...

wamz 2008.12.10. 19:06:22

(valóban kibaszott magasak az adóterhek, és kurva nehéz egy vállalkozásnak emellett megélni, de) azért ne legyünk már annyira büszkék mi vállalkozások a "mi adónkra". Tegyük már szívünkre a kezünket, hányan kerülik el az adófizetést, hányan spórolnak minimálbéres bejelentéssel (és ezek közül hányan olyanok, akik mindent felélve a 90-es évek eleje óta most jönnek rá, hogy nem lesz nyugdíjuk, mert ők egy petákot nem fizettek, és nem is tettek félre pénzt.)

De nem ezzel van a baj, hanem azzal, hogy ez az egész Magyarországnak hívott hóbelevlanc egy álságos, összekacsintós, sumákolós izé.

Ja, és a híres versenyszférabeli kedvesség/korrektség, na ne már. Hány szerelő baszott már át, hány nagy multi cseszte el a rábízott munkát, legyen szó elemzéskészítéstől előfizetés-flotta kezelésig bármiről, hány esetben vásárol az ember inkább külföldről dolgokat, mert itthon csak átkúrná az eladó...

Szal lehet ezen hőbörögni, de lusta irígy szarfaszú barmok vagyunk, akik ilyen dolgok miatt hőzöngenek egy kört, aztán holnap majd jól megszivatják a hivatalban az ügyfelet, vagy sztrájkolnak, alszanak munkában, lopják a napot, gratu önmagunknak.

Waaslander 2008.12.10. 19:16:07

Madass: tiéd a pont! "Ülhetünka szarban" :D Erre a következő a sztorim: pár éve vala, hogy egyszerre vagy öt rendőrségi ügyem volt, az egyikben jelentős összegű csalás miatt kérdezgettek a szervek, így jobbnak láttam vonatozni. No meg nem borotválkozni két hétig, nem fürdeni egy hétig és a lexarabb ruhában megjelenni a kihallgatáson. Mivel az IC gyors és még fűtik is, hát azzal jöttem-mentem, vettem jegyet az első osztályra. Én, a hajléktalanná lett egykori menő vállalkozó békésen utaztam szeretett megyei kapitányságomról hazafelé, mikor is a kaller-páros le akar szállítani. Mondták: büdös vagyok. Ez igaz is volt, de messze ültem mindenkitől, nem zavartam senkit. Jegyem volt, úgyhogy csak néztem bambán. De ők csak basztattak; mondom: oké, itt most minden szép és tiszta, de nem ez a jellemző, hanem az, hogy én vagyok nett és üde, de a szolgáltatás szaros. Erre néztek, hogy én mikor is fürödhettem utoljára, volt-e valaha tiszta zoknim, stb. Szépen megkértem őket, hogy üljenek egy kicsit le mellém. Előhúztam a jegyzőkönyv másolatát, amit a yard adott, benne mindenféle eltűnt (tíz)milliókkal, ukrán vevővel (mármint aki a kft végül megvette), kötélről levágott emberekkel, stb. Olvasgatták úgy öt percig azt a pár oldalt, aztán szépen visszaadták, egymásra mosolyogtunk és elköszöntünk. Én hazamentem és éltem tovább az életem. Aztán a bíró két év két hónapot adott. Pár hete megírták levélben, hogy már vagy egy évetudják, hogy hol élek (naná, hiszen válaszoltak a levelemre) és most hétfőn, harmadszori kérésre végre hivatalosan is megkaptam az ítéletet. Másfél év után. Hogy mikor visznek el, hogy letöltsem, azt nem tudom...Majd ha nem komentelek, akkor az azt jelenti, hogy csücsülök. :)

sakkmatt 2008.12.10. 19:20:50

Nem értek egyet a cikk írójával.
A multik, vagy az adó- TB csaló kis-és középvállalkozások miért végeznék jobban a munkát, mint egy állami cég.
A kiszervezés kht-zás sokkal több panamára ad okot és lehetőséget, mintha nem
A másik a vasút üzemmérete jelenleg kb. 30 ezer fő, korábban 90 előtt százezren dolgoztak ott. Vajon mikor volt jobb a színvonal?
Madass ha mi kis köcsögök vagyunk, akkor te mi vagy?
:)) Tudod, amit leír valaki, az minősíti.
Azért megnézném, hogy mennyit csaltál el az elmúlt húsz évben: cégautó, minden számlára... Ismerem a dörgést...

kaja 2008.12.10. 19:30:05

"Régimódinak": ha multinál dolgozol, juppikám, akkor a te céged extraprofitja plusz a te jo fizud+egyebek az n éves adokedvezményből és a cég s..gge alá közpénzen vagy jobb esetben EU-támogatásokból tolt infrastrukturából van (pl. Hankok 26 milliárd+autópálya) Így könnyű. Ha viszont kis-és középvállalkozó lennél, akkor arról panaszkodnál, hogy kényszerből adócsalásra kényszerülsz, amit megértenék és potyognának a könnyeim érted.

martinasz 2008.12.10. 19:33:59

na látom előjött a sok adócsaló vállalkozó,is aki még a wc papírrol is számlát kér,még azt is leírja az adóból amivel a seggét törli ki!...nem baj gyerekek! kaparjatok csak,a halottaskocsira nem lehet böröndel felszállni!....sőt a havi 70-80 ezerért 3 müszakban dolgozó közalkalmazott nővérke alólatok is úgy fogja kivinni az ágytálat mint mindenki más alól!

Waaslander 2008.12.10. 19:35:14

sakkmatt: Neked annyiban van igazad, hogy sok MÁV-os valóban dolgozik és teszi a dolgát, ezért őket sértheti az általánosítás. De lásd be, sok a here nálatok. A kiszervezés, ha jól csinálják, akkor versenyhelyzetet teremt, tehát nő a színvonal, csökken a költség. A vállalkozók pedig legtöbbször cégeknek szolgáltatnak, sokszor nyugati multiknak. Az árat ők diktálják, Te meg ahhoz igazítod a költségeket. Tehát dönthetsz: eszel vagy rendesen adózol. Döntöttél: eszel és némi plusz és egy kicsit adózol. És a vállalkozónak a felelősséget kell vállalnia, örökké hajszolják a hatóságok és itt az én példám, a végén könnyen elítélik. Nekem is még jó pár évig ott lebeg majd a fejem fölött a kard, mire a bünti elévül, ha meg peches leszek, akkor le kell töltenem. Pedig csak sokat (qrva sokat!) dolgoztam, végül mindent elvesztettem és még a kaptár is itt van. Szal közpénzől élők, ha nem elég a lé, akkor tessék másik munkát keresni!

calipso 2008.12.10. 19:36:44

Kérek mindenkit ne álltalánositson, hogy vasutas, Kevés gaskó fan van köztünk, mi is a fejét akarjuk nem is minden Mávos fog sztrájkolni, pl én eddig sem tettem.Gaskó majomkodása az összes mávnál dolgozó! -t megrövidíti mert azt is elveszítjük amink van. Én pl a vérét folyatnám a vágányok közé, mert csak egy jövőbeni kormányposztért küzd , nem pedig a jogokért.

zoli 2008.12.10. 19:44:29

Minden nap vonattal járok be Budapestre dolgozni. Még a sztrájkkal is egyetértenék. Pár napig még azt is elviselném, hogy BKV-val kell bejárnom dolgozni, bár kétszer annyi ideig tart az út.
És most jön a rengeteg "ha":
- ha nem kellene az undorítóan mocskos kocsikban utazni (erről természetesen az utasok egy része is tehet, mint pl. aki felteszi a lábát az ülésre úgy hogy a cipő a lábán van és amikor szólsz neki az a válasz, hogy "úgyis koszos")
- ha nem 5perccel az indulás előtt írnák ki pl. a Keletiben, hogy a "világ végén" lévő kettes vágányról indul a vonat
- ha nem késnének állandóan a vonatok

Én úgy gondolom, hogy akinek felesleges a munkája, azt igenis küldjék el, pláne ha az én adómból fizetik.
Hozzáteszem, hogy a versenyszférában dolgozom, a teljes munkabéremmel be vagyok jelentve és minden megkeresett forint után adózok, nem keveset!

hazai 2008.12.10. 19:58:46

Aki nem akar a MÁV -nál dolgozni, mejen és ne növelje a kárt tovább! Ez nem játszóhely, vagyis nem homokozó! De nem lehet egyes politikai törekvések harctere sem!
A maradókkal fog ez menni! Gaskó úr meg elkezdhetne már dolgozni(ismét?), de nem veretes bútorozású irodájában! Úgy könnyű felforgatni, ha mi fizetjük!

Átlátó 2008.12.10. 20:12:30

Én most csak annyit tennék hozzá, hogy ha pénteken a csajom akivel nem kicsit szeretnénk a hétvégén hancúrozni, a vasutassztrájk miatt nem érkezik meg és hétfőn nem tud visszautazni, (Bécs-Budapest-Bécs viszonylat) én a Gaskó embernek bárhol meglátom tépőzárat csinálok a pállott szájából. Tudom, most önző érdekeimet helyeztem előtérbe, de a lényeges szakmai érveket már leírták itt. Köszönöm a megértést.

Bali 2008.12.10. 20:18:57

Hát az a véleményem hogy nálam nem lenne ilyen blogolás munkaidőben!!

Zoli 2008.12.10. 21:06:11

Én csak egyet nem értek: milyen alapon formálnak jogot a vasutasok a MÁV CARGO eladásából származó pénzre?

Sárkányfűárus 2008.12.10. 21:21:34

Akkor itt pontot tennék a vita végére. Igazságot nem tennék, mert semmi jogom nincs hozzá. Vasutasként azzal a kéréssel fordulok a tisztelt adozókhoz, hogy még több adójukkal, még több fizetést utaljanak nekünk. Előre is köszönjük!

Sárkányfűárus 2008.12.10. 21:22:46

U.I:Hja és feleségem is kérné az adóforintokat Ő ugyanis meg rendőr! Köszönjük

zoli 2008.12.10. 21:46:08

A MÁV Cargo eladásából származó pénzre azért tartanak igényt, mert a Kóka megígérte, legalábbis még az elején erre hivatkoztak.
Erről csak annyit hogy a szó elszáll az írás megmarad...egy politikus ígéreteinek betartásáról pedig szerintem nincs értelme vitázni.

nyekk 2008.12.10. 21:54:39

Sárkányfűárus 2008.12.10. 21:21:34 Szép kis család! BKV ellenőr, meg parkolóőr nincs a rokonságban?

Oppá 2008.12.10. 22:01:02

Versenyszférában melózom, 4 éve nem volt fizetésemelés, 13. haviról ne is beszéljünk. Akkor miről is beszélünk?

balintjozs 2008.12.10. 22:15:48

Én azt mondom nem ártana egy összefogott jól szervezett sztrájk és leállás, de nem a fizetések és egyéb juttatások végett. Ezeket nem lehet a semmiből előteremteni. A felső vezetés és a hozzá nem értő, kontár politikusok ellen kell sztrájkolni. Megnézném hogy mi lenne az országgal ha a pénzügy minisztériumban mondjuk bányászok ülnének. Ültessenek oda hozzáértő embereket. Ők lehet rendbe hoznák a szolgáltatást, ami több utast, ergo több pénzt jelent. Viszont amíg nem érzik a politikusok a vasút súlyát a gazdaságban addig változtatás nem lesz. Szóval álljon le a vasút. Nekem se lesz könnyű, mert h autóm nincs, busszal meg körülményes és szinte megoldhatatlan az utazás, de én támogatnám a dolgot. És meglátjuk mit tesz a kormány és a politika többi szereplője a káoszban.

tkazmer 2008.12.10. 22:24:10

"Sárkányfűárus 2008.12.10. 16:40:53 Tisztelt (Utasok)!

Tisztázhatnánk például azt, hogy amikor a versenyszférának jól ment, na az miért nem gyűrűzött be az aktív vasútasok fizetésébe?!Nálatok most szar! Nálunk miért gyűrűzzön be? "

talán mert mi fizetünk benneteket?

Srakka (törölt) 2008.12.10. 22:43:33

Megjegyzem hogy
1. a máv chargo nyereséges volt és eladták/jutalmul jót tenne nekik egy kis tarkólövés/
2. csak azért ágálnak sokan a chargóból származó pénzől a vasutasok is kapjanak mert akkor kevesebbet lehet belőle 3x os árú fejlesztésekre költeni
3 aki ellenzi azt hogy bizonyos esetekben szrájkoljanak az azt is támogatja hogy bármilyen alacsony összegért is dolgoztatni lehessen
4 a jutalmak és prémiumokat csak akkor lenne szabad adni ha nyereséges egy cég
5 a fizetéseket lehet hogy kéne csökkenteni a közszférában az alsó szinten megállítjuk a vonalzót és szépen a felső részt lehet húzni lefelé a miniszter elvtársakét is hogy amíg ilyen magas az adósságállomány ne kaphasson adó előtt 300 ezernél többet

Srakka (törölt) 2008.12.10. 22:45:33

Senkinek sem kötelező a közszférában dolgozni államtitkárként vagy épp állami cégvezetőként akinek nem tetszik"el lehet menni"

HBP · http://tar.hu/hbp 2008.12.10. 23:17:11

Szerintem ott van vége ennak az országnak, mint egy nagy méretű közösség, amikor kiveszik a szolidarítás, összefogás, drukkolás a másiknak, és helyette jön a dögöljön meg a szomszéd lova.

Egyre inkább azt látni a neten, csak acsarkodás van, ha a nekem rossz, másnak is legyen szar, másiknak sem jár.

Ez van a sztrájkkal is.

Szerintem ez már egy végstádium.
Gondolom más országok szakszervezetei és dolgozói is hülyék, ők se sztrájkoljanak.

Bennem ezt konkrétan anna nevű kommentáló írás váltotta ki. Gratulálok.

Gyilkoljuk le a birodalom elleni lázadókat, a renitensek pellengérezzük ki.
Tüntetni transparensekkel szintén szánalmas dolog, mini-forradalmat meg ugye fasiszta csőcselék végeznek, biztos mind munkanélküli és ráér. birka, aki mondja! beeee.

Biztos nincs még elég rossz helyzetben ez az ország, ezért nem kell sem tüntetés, se puccs, se ostrom, se sztrájk. Nekünk ezek nem járnak, se európai életmód, mert nekünk nincs jogunk ehhez.
Szerintem legyen még pár tízezres elbocsátás, jó sok leértékelés, 7 millió magyar az országon belül, tömeges éhínség. Vajon akkor se lesz sors választás?

Bravó, igaza lehetett annak az embernek, aki állítólag azt mondta: kihaló faj vagytok.

De lehet, én reagáltam túl, bocsi, nem leordítani.

HBP · http://tar.hu/hbp 2008.12.10. 23:27:49

anna 2008.12.10. 14:53:38

te szerencsétlen picsa. szerinted a repülésben dolgozók, és nem a takarítókra gondolok, minden bizonníal egész nap lófrálnak, és beleértve a légiirányítókat, bizonyára nincs semmi felellőség a vállukon.

ezt azért írom, mert nem csak holmi szerelők, szakképzetlen koszos munkások sztrájkolnak ott...

ilyeneket kellene deportálni egy betonkerítéssel körülvett szigetre.

közszolgákról annyit, anyám évtizede dolgozik egy magas közig. hivatalnál, tény, ott is vannak naplopók, főnők pedigréi, de momentán az ő osztályán az elmúlt 2 évben legalább 10 nő lett daganatos, és szerintem nem a reggeli kávé, neonlámpa miatt, hanem részben a túlhajtástól, túlórákból, iszonyat szellemi stressztől.
igen, ilyen is van, de nem kell elhinned, és ne legyen egy hozzátartozód se rákos.

előző hsz-emben ironikus próbáltam lenni, de magyarok, bazdmeg, nagyon gáz, hogy azt ugatjátok le, aki nem béget veletek.

szerintem a sztrájkolók többsége elvégzi a munkáját, többé-kevésbé becsületesen, nem úri passzióból megy tüntetni, hanem végső eszközként. (de ha kukát gyújtógatna, neki menne parlamentnek, más intézménynek pár kemény tárggyal, te panelproli, akkor meg azért átkozódnál a leértékelt kompútered mellől, igaz?)
jó, pl a vasút lehetne jobb, tisztább stb, nyílván vannak töltelék-állások, de...
egy dolgot kellene megtanulni a szocialista alapeszményekből, eszközökből: sztrájk, ha másképp nem megy.

nyílván nem havonta, de...
mindegy, én vagyok a helikopter. pedig nem is sztrájkolok személyszerint.

azt meg könnyű mondani egy biztos állásból, hogy rugjanak ki embereket.

nagyon nagy baj van ezzel az országgal, ha kiveszik a szolidaritás. pedig az az alap, összefogni, támogatni a másikat, akár a te életed árán. de mi kihaló faj vagyunk.

B747 2008.12.10. 23:37:00

Jaj, hogy én mennyire ideges leszek ha csak meghallom a vasút szót.

Szolidaritás megvan: fizetek szolidaritás adót, olyan helyen dolgozom ahol bárhol kirúghatnak párszáz embert (versenytársnál pár ezer már utcán van), köztük engem is...

Miért van az, hogy minden európai országban olcsóbb a busz mint a vonat?
A minőség meg kb úgy alakul, hogy a busz ugyanolyan mint itthon, max kicsit jobb, a vonat viszont nem egy retekbánya!

Legyen Z helyett NyRt, és akkor még jobban is szolidarítanék...

Végül még egy megjegyzés.
A magyar vasút helyzetét a BÜDÖSKÚTPUSZTAI vasútállomás szemlélteti legjobban, ez a MÁV jelképe. Nem szabad bezárni, fenn kell tartani, kerül amibe kerül, meg kell óvni az utókornak!!! (Különben honnan fogják tudni, hogy milyen hülyék az apáik...)

www.idokep.hu/~szvdom/allomas.php?az=budo

HBP · http://tar.hu/hbp 2008.12.10. 23:41:50

az mondjuk fura, sok kommentelőben fel se rejlik az a lehetőség, miszerint egy vállalat azért is veszteséges, mert a fő-főnőkök hibás, irracionális döntéseket hoznak, amik kárt okoznak, visszafejlesztik a céget, és/vagy a vállalat infrastrukturáját szintén fő-főnöki döntések miatt évek óta nem fejlesztik, emiatt romlanak az eszöközök, a melósok alulmotiváltak, tehát tesznek az egészre...
most tényleg általánosítva a dolgozókon kell leverni 80 milliárd Ft-t...?

Amúgy meg a világválság bizonyítja, simán csődbe mehet valami, attól, hogy nem állami tulajdonú, mondjuk a bankszektor speciális,
a piaci, verseny szellemről meg érdemes olyan populista filmeket megnézni, mint Michael Moore filmjei, aztán a Nagy kiárusítás. Lehet ezek Orbánista/őskommunista marhaságot, meg amit írok, de nem szabad szerintem általánosítani, érdemes a dolgok mögé nézni.

dolgoztam 300-500 Ft-s órabérért, igaz, rövid ideig, önként, ezért nem gyújtottam fel a TV székházat, meg nem sztrájkoltam, de attól még nem irigyeltem, s főleg nem utáltam, aki szaképzetten, becsületesen némileg többet keres.

nagyon indulatvezérelte ez a sok hozzászóló is, a mérgét rossz irányba viszi, zudítja szerintem.

HBP · http://tar.hu/hbp 2008.12.10. 23:45:06

"Miért van az, hogy minden európai országban olcsóbb a busz mint a vonat?"

mindenütt? mihez képest? itteni-ottani átlag keresethez képest? a saját üzemi körülmények fenntartásához képest?

sok európai országot nem raboltak ki annyiszor s anyira, mint minket, más a történelmi,gazdasági helyezetük, a vezetőik és mások, politikában és vállalati vezetőként,
de ez off, messzire mutat, úgy tűnik, hatása máig érződik.

hbp.

zebulony 2008.12.10. 23:47:42

Némi különvélemény:
Zola írt egy regényt bányászokról Germinal címen. Azoknak az embereknek mindenféle erkölcsi és egyéb joguk is volt a sztrájkhoz, ők az életükért harcoltak és nem volt más eszközük, ez is végső. Volt alapja, reális célja és bizony tétje is.
Ma az egyénnek rengeteg joga van, elmehet a munkaügyi bíróságra és 1000 esetből kb. 999-szer nyer. Ma már a sztrájk nem más, mint zsarolás.
De ez csak az én különvéleményem.

B747 2008.12.10. 23:59:35

"mindenütt? mihez képest?"

A busz a vonathoz képest. A pályafentartás a közutakhoz képest, a vasútállomás fenntartása a buszmegállóhoz képest. A busz beszerzési ára egy vonatéhoz képest.

"sok európai országot nem raboltak ki annyiszor s anyira"

OK. Nem rabolták ki annyira.
De attól még lehetne egy kisebb, olcsóbb MÁV-ot fenntartani, nem igaz?
Személyes példa: lemondtam a kábeltévét mert drága volt, most a nem kötöttem új szerződést, nézem az ingyeneseket...
Majd kötök újat, ha megengedhetem magamnak.

Bár elzálogosíthatnám a garzonom is, fizethetném abból a kábel TV-t, meg még nyaralni is elmehetnék belőle...
De szvsz jobb áldozatot hozni most, hogy a fizetési egyensúly helyrebillenjen, majd utána fejleszteni.

Egy dolgot nem szabad elfelejteni: az embereknek magukról kell gondoskodniuk, a politikának csak a végleg elesetteken szabadna segítenie.

A többi ésszel élő emberi lény, aki nehéz helyzetében elkezd gondolkodni és kitalál valamit (vállalkozásba kezd, beáll egy vállalkozóhoz munkásként stb).

Ezt mondjuk mikor faterom elzárta a pénzcsapot (elvégeztem a sulit), nehezen értettem meg, de elmagyarázta, hogy a madarak is elhagyják a fészket, nem az anyjuk begyéből élnek életük végéig.

Mindenki a saját szerencséjének kovácsa. Éljen Büdöskútpuszta!

Vilámközösülés 2008.12.11. 07:45:41

Az összes sztrájkellenes kedves fórumozónak javaslom, hogy vállaljon munkát az esztergomi Suzukinál vagy a móri AFL-nél.

KiNG 2008.12.11. 14:53:01

Jövőre a MÁV-val kapcsolatban szeretném megírni a diplomamunkámat, költségszerkezet, eredményesség stb.
Addig jó lenne, ha döglődne :)

123456 2008.12.11. 20:29:08

Én nem tudom ki hogy van vele de nekem a nem létező kis f@szom tele van a sztrájkokkal. Kezdve a Mávval mégis mit képzelnek magukról? Van részvénye??? és akkor mi van??? akkor követelhetnék a lóvét az eladott Cargo után ha toltak is volna bele valaha a cégbe bármilyen összeget is. De mint tudjuk ez a követelőzők minimális százalékánál se történt meg... Azonkívűl megint olyanok fognak sztrájkolni pl: akik aztán láblógatva végzik a napi 4*45 perces munkát 8 órában Vác és a Nyugati között... úgy, hogy közben 30-60 perceket pihennek és kávézgatnak csevegnek az állomásokon a pihenőjükben... mire föl kérnek ők fizetés emelést akik nem emberi életekkel játszanak és néhányuknak nem is lenne szabad emberek közelében lenni a bunkó paraszt stílusuk miatt. Amikor a vonaton a kaller közli velem egy alpári bunkó stílusba, h az állomáson is lehetett volna jegyet venni épp csak 20 percet toporogtam a pénztár előtt mert a pénztáros kávézgatott vagy épp masztizott a fene se tudja.. véleményem az egészről az h igenis a vasúti dolgozók létszámát 30%-ra kellene csökkenteni

KomiszkA 2008.12.12. 00:07:03

Nem azért, de nem lehetne megoldani a dolgot pl. átképzési programokkal? Még ebben az országban is vannak hiányszakmák... Vagy ha nem, akkor takaríthatnák az állomást, vagy figyelhetnének, hogy nem firkákják össze, vagy akár ellenőrizzenek jegyet, mint a bkv-n, vagy mint legtöbb országban, lezárhatnák az állomásokat... Van munkaerő bőven.

Dodeszh · http://nonstopmobil.blog.hu 2008.12.14. 03:15:08

Maximálisan egyetértek a blogposzt írójával. Csak politikai bátorság kérdése lenne, hogy valaki (hozzáértőkből álló csoport) végre rendet tegyen a vasútnál. Csak egy közlek. mérnökökből, gazdasági szakemberekből, humánpolitikai specialistákból, stb. felállított plénum kellene, nevezhetjük csődbiztosoknak, vagy akárminek, aminek egy feladata lenne: X éven belül nullásra hozni a MÁV csoport gazdálkodását. Persze ehhez jogszabályi és politikai szabályozásra is szükség lenne, na meg arra, hogy ne legyen mögötte politikai érdek. Megkockáztatom, komoly eredményt éehetne el egy új, a jelenlegiektől független, hiteles politikai erő a következő választásokon, amely csak azt tűzné ki céljául, hogy rendbe teszi a közszolgáltatások gazdálkodását. Valószínűleg nem a vasutasok szavaznának, hanem azok, akiknek az adóforintjai folynak el feleslegesen.

z8 2008.12.14. 22:43:08

máv csődbe fog menni, el kell adni!
vagy jobban szét darabolni mav startot.

AUTÓ olcsóbb, jobb: 2 emberrel már megéri vonattal szemben, kényelmeseb is (klima, tisztaság amit saját magunk után van), néha dugók, de hát vonatok is késnek.

useless · http://www.useless.hu 2008.12.15. 15:48:06

Sziasztok!

Ha nem lett volna még: www.vdszsz.hu .
Lehet regisztrálni és véleményt kifejteni. Szerintem ha az anyázások száma eléri a 2-300at már talán elgondolkodnak arról, hogyan is kéne normálisan, megszervezve sztrájkolni. Nem csak úgy bele a vakvilágba...a qrvannyukat!

blokkos 2008.12.15. 22:13:56

Bizony még mindíg nagyon sok a vasutas. Persze nem biztos, hogy a végrehajtó szolgálatban. Ha telik Területi Központ vezetőre, majd szakáganként Osztályvezuetőre, alosztály vezetőre, vezetőmérnökre, főmérnökökre(ezekkel egyébként nem is lehet mit kezdeni), szakaszmérnökökre, akik zömében nem használják ki a munkaidő nagy részét, sőt esetenként a munkaidő alatt valamilyen maszek munkát végeznek, ha mást nem a szolgálati autójukkal járnak bevásárolni, lpítőanyagot beszerezni, stb., azok bizony mind-mind feleslegesek. Néhány hozzáértő és még el n em "fertőzött" vasutas csodákra lenne képes. A maffia jellegű csoportosulásokat, akik az átszervezéseket csak azért tartják folyamatban, hogy mindíg lehessen új és őjabb beosztásokat kitalálni, régen meg kellett volna szüntetni. Ehhez nagy adag politikai bátorság kellene. Gaskó is köztük van. Akik a MÁV-tól igazgatói fizetést és juttatást kap, az nekem ne dumáljon. Egy kis stílű, semmitmondó kisállomási bukott szolgálattevő inkább tanulna meg vasutazni!
Ha nekem van egy autóm, amit a sofőrjével együtt eladok, vajon a rakodónak kell-e ebből a bevételből juttatnom? Ugye nem! És a CARGO-ból? Hát abból sem! Dolgozni kellene becsületesen, többet, gyorsabban, akkor talán több lenne a fiztés is. Persze ehhez kevesebb vasutas kell, mert azzal egyetértünk, hogy bért emelni csak a felesleges vasutasok béréből lehet, akiket kártérítés, végkielégítés nélkül kell elzavarni.
Nem tűrhető, hogy ennyi ingyenélőt tartsunk el az adófizetők pénzéből!

gonnaburninflames 2008.12.19. 01:28:24

useless · www.useless.hu 2008.12.15. 15:48:06
"Ha nem lett volna még: www.vdszsz.hu .
Lehet regisztrálni és véleményt kifejteni. Szerintem ha az anyázások száma eléri a 2-300at már talán elgondolkodnak arról, hogyan is kéne normálisan, megszervezve sztrájkolni."

Ebreszto baratom, hol hallottal mar olyan weboldalrol, amely vallalta a negativ - akar nem is anyazos - kritikakat? A VDSZSZ webmestere gondolom ki van elezve hogy ha barmi csunyat lat, akkor azonnal torolje.

Foleg egy olyan oskovulet fattyu vezetovel mint a Gasko az egesz karrierjet a seggek nyalasaval tolta elore mert nem veletlenul kozismert a tehetsegtelensege. Lehete mit meselni a fattyu Krisztiankarol is... Ugy gondolod, hogy ennek a szarnak van valamifele egeszseges onkritikaja, ami engedne hogy elolvasson rola szolo ha nem is ingyombingyom, de korrekt, objektiv es epito jellegu kritikakat?

En azt mondom, hogy remenykedjunk. Mar eddig is rengeteg kart okozott ez a fattyu, de ha rengeteg ember belfoldon, kulfoldrol nem fog eljutni a rokonaihoz a jovo heten emiatt a pusztan hatalomehes fattyu miatt, akkor annak csunya vege lesz...

Mittu Domain 2008.12.25. 17:48:56

@rp_bubu:

Pontosan. És mielőtt még valaki kommunizmusért kiáltana, közlöm hogy a 13. havi fizu az MDF(!) kormány találmánya. Sztem elég hülye elnevezés, mert így minden adócsaló vállalkozó azon pampog hogy nincs is 13. hónap, viszont fingjuk nincs arról hogy a közszférában a bér nem 1 összegből áll, hanem alapbér + mindenféle szorzók meg járulékok. Tehát ha az alpbért mozgatják, azzal minden közalkalmazottnak automatikusan mozgatják a lóvéját, tehát a képviselőknek, minisztereknek is! Valszeg ezért lett célirányosan bevezetve egy béremelést helyettesítő újabb "pótlék", csak épp az elnevezése lett nagyon szar.

Mittu Domain 2008.12.25. 17:52:54

@blokkos:

Felőlem kaphatnak a cargóból is részesedést a mávosok, de akkor a veszteségből is kapjanak! A sok-sok milliárdot le lehet osztani a vasutasok számával, kivonjuk a cargot, és már csak alig pár 10-100 milkát kell fejenként bepengetniük. Ezért is sztrájkoljanak már az elvtársak!!
süti beállítások módosítása