Kötött pálya

vasút, városi közlekedés, út, térkép, utazás - erminavet (Tevan Imre)

Magyar vasút ma

1 város, 1 villamos

Utazás Transzibériába

MD, a mi motorvonatunk

Vasutasok dolgoznak

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2008.12.31. 16:00 erminavet

A váróterem az utasforgalom elől lezárva - Visszásságok vasutunk világából 31.

Szilveszterkor csak nem jövök valami fajsúlyos dologgal, az eltelt egy hónapban volt elég a sorozatban. Gondolom, ilyenkor olvasó sincs sok, mai témánk legyen ez az egyetlen fénykép, Szentesen fotóztam nemrég.

Tevan Imre: IMG 1544-1

A kisebb-nagyobb vasútállomások általában eredetileg úgy készültek, hogy építészetileg is összekössék a települést a vasúttal. Az utas, jegyvásárló, ismerősei elé jövő ember az utcafronton léphetett be, elintézte, amit el akart intézni, eltöltötte az időt a vonatig. (Pénztár, információ, resti, büfé, vécé, csomagmegőrző, váróterem – ezek a funkciók töltik ki tehát azt a köztes teret és köztes időt, amit állomásnak hívhatunk.) Végül pedig az ellenkező irányba, a sínek felé hagyjuk el az épületet.

Mára nagyon sok helyen bezárták a város, a falu felé vezető kapukat. Ha a pénztárhoz, váróteremhez igyekszünk, akkor is az épület mellet kell elmennünk, elsunnyognunk a sínekhez, majd onnan visszamehetünk az állomásra, ha nagyon muszáj vagy van még kedvünk. Ennek sose értettem az okát, a település felé zárt ajtók nem védenek meg semmitől, ha valaki rossz szándékkal jön, akkor kerülővel is be tud menni. Inkább csak olyan káeurópai, cocizmusból itt ragadt nemtörődömség, így is jó nekünk, minek legyen jobb.

Aztán éjjelre zárták be a várótermet, tudom, ne legyen hajléktalantanya. És itt a végső állapot, a váróterem az utasforgalom elől lezárva.

(Figyelmeztetés: a nem tudsz másról írni, ez a legnagyobb probléma? típusú kommenteket törlöm.)

Visszásságok vasutunk világából - sorozatunk korábbi részei:
1. Tönkretették a magyar vasutat
2. Kétszer annyi utas lett, ritkították a vonatokat
3. Ajkáról ki se fogy az úúúútas
4. Kisiskolás megoldás
5. A menetrend intelligens, de aki eldönti, hogy mi kerül bele
6. Hogyan vizeljünk a vonaton?
7. Bezárt a cálli resti
8. Az ütemes menetrend a parlamentben
9. Puch államtitkár szerint vonat helyett utazzunk busszal
10. Rúgják ki a fölösleges vasutasokat! Most!
11. A MÁV Start nem tudja, miért áll meg a gyorsvonat Csajágon
12. Utasok nélkül futó IC-szerelvénnyel spórol a MÁV
13. Lassabb, zsúfoltabb, kevesebb reggeli vonat jön hétfőtől Székesfehérvárról
14. Az SZDSZ-nek sem tetszik az új menetrend
15. A károkozók okoznak, a hárítók nem hárítanak
16. Ahol hajnali fél 6 után nincs vonat
17. Van, nincs, vagy volt az új menetrend?
18. Elvira nem tudja, hogy mégis megállnak a debreceni IC-k Püspökladányban
19. Miért titkos a közvetlen Miskolc–Pécs-IC?
20. Miért támogatja a Fidesz Gaskóékat?
21. Hiányos, hibás menetrendek a neten
22. Veresiek, vigyázzatok, reggel se lesz meg minden vonatotok!
23. A kiiktatott vonatok helyett utasok nélkül mennek a szerelvények a 71-es vonalon, ez a spórolás a MÁV Startnál
24. Szenteste bezzeg rendületlenül járnak az üres elővárosi vonatok
25. Nem indult a vonat, mert nem jött rá mozdonyvezető, kalauz
26. Értelmetlenül is maradnak a karámok a budapesti pályaudvarokon
27. A komp nem megy, de a vonat megáll hozzá naponta 11-szer
28. Még zsúfoltabb gyorsok Miskolcról
29. A mellékvonal, ahol egymást tolják a vonatok
30. Szekszárd is távolabb került az új menetrendben

9 komment

Címkék: fotó alföld vasút építészet utastájékoztatás vvv vvv panasz


A bejegyzés trackback címe:

https://kotottpalya.blog.hu/api/trackback/id/tr57850524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

z 2008.12.31. 17:20:51

Igen, így van ez szinte már mindenhol, már a nagyforgalmú pályaudvarokon sincs váróterem, részben ezt kihasználva, jó üzleti érzékkel épült oda a westend is a nyugati mellé, annak a forgalmát is nagyon nagyrészt a vonatig üres idejüket eltöltők adják (mászkálnak, beszélgetnek, kajálnak, a bőrkanapékon olvasgatnak, aztán úgyis meglátnak valami szépet).

Pedig legalább ott meg lehetne oldani, hogy pl. csak érvényes jeggyel, bérlettel rendelkezők mehessenek be, legyen ott 1-2 őr, hogy a galerik se ott márászkodjanak, a büdös, koszos, "undort keltő" népeket meg mint az utazásból, onnan is ki lehessen zárni (ha meg tiszta egy hajléktalan, felőlem üljön ott egész nap).
Főleg télen lenne ez fasza, akár csak nappal, bár "európaibb" helyeken még az is működik, hogy a pályaudvarokon is alszanak a kispénzű backpackerek.

Egy másik, szintén szomorú téma a restik, kocsmák elzüllése, kaja már rég nincs, a legtöbbe életveszélyes vagy hányásgyanús már bemenni is. Sic transit...

_CaD_ 2008.12.31. 17:29:21

"UTASRORGALOM" - tanuljanak meg helyesen írni mielőtt bármit is követelőznek!! Ez is őket minősíti!

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2008.12.31. 17:40:36

Ha már váróterem nincs, legalább egy marhavagont odatolhatnának, rajta az ismert felirattal: Fizető utasoknak fenntartott kocsi.

atti1234 2009.01.01. 13:16:44

Hát nem tudom, de pl. Orosházán is már se resti nincs, se egy újságárus a váróban, de még a közvetlen környékén se.

Circus 2009.01.01. 19:31:59

Ha már a fajsúlyos dolgoknál tartunk - most, hogy szétbombázták a Köki-t átépítés miatt, van ott valahol WC? Nem mintha abban a mocsokban szívesen végezné a dolgát az ember, de tegnap este (még 'előtte' :) ) rendkívüli módon jó lett volna, ha nem a kiserdőbe kell bebotorkáljak... Ilyen hideg volt: . :)

Amúgy BUÉK mindenkinek!

Törzsgyökeres szentesi 2009.01.04. 19:54:28

Tisztelt cikkíró!

Szentes vasútállomásán az utcafront felől be lehet lépni a vasútállomás épületébe. A volt dohányzó váróterem nyitva van, ott lehet jegyet vásárolni, és ott lehet várni a kedves utasoknak a vonatra. A lezárt rész a nemdohányzó váróterem. Az állomás épületében a dohányzás tilos, az utasperonon lehet dohányozni.

Ezalapján kérném a cikket megváltoztatni, azaz nem Szentest felhozni ennek a visszásságnak a példájaként. Ugyanis Szentesen csak éjjel zárják be az állomást, ahogy azt nagyobb állomásokkal teszik, nappal nagyon is nyitva van.

Tisztelettel: Panyik-Tóth János

Ui.: Ha nem hiszi el azt, amit leírok, holnap elmegyek fotózok, és képpel is tudom igazamat bizonyítani.

erminavet · http://kotottpalya.blog.hu/ 2009.01.04. 20:47:49

@Törzsgyökeres szentesi:

Kedves Panyik-Tóth úr!

Természetesen hiszek Önnek, és nagyon köszönjük a magyarázatot.

Sajnos Szentesen leszállva a vonatról (balról, a kiállított motorkocsi felé kerültük meg az épületet), nem derült ki számunkra, hogy a lezárt csak az egyik váró. Talán érdemes lenne kiegészíteni ezzel a felíratot, esetleg más, idegen utas sem tudja, hogy rendelkezésére áll egy másik váróterem.

Nagyon örülök, hogy mégis lehet várakozni nappal Szentesen, ezen a fontos és jelentős múltú alföldi vasúti csomóponton.

köszönettel

ti

ti

Törzsgyökeres szentesi 2009.01.04. 21:51:38

Értem most már, miért hitte azt, hogy Szentesen állandóan zárva a váróterem. Akik a város felől érkeznek az állomásra és az épületen át akarnak a peronokra menni, azok az egyetlen nagy főbejáraton tudnak az indóházba belépni, és egyből a váróban találják magukat. Aki viszont a vonatról száll le, akkor a perontetőn elhelyezett órához közelebbi ajtón tud a le nem zárt váróterembe bemenni.
Amúgy a lezárt termet a vasút használja, legutóbb például az országos váradás egyik helyszíne volt.

GaTa 2009.01.11. 15:57:54

Én Szentesre jártam középsuliba Szegedről, akkor egész jó volt a vasárnap délutáni csatlakozás, kb. egy óra alatt odaértem, míg busszal, a gyorsjáraton ez másfél óra volt. Viszont péntekenként Szentes-Szeged-Rókus két órába is beletelt. Ez 2000-2004 közt történt.
A lényeg nem is ez. 2005-2006 környékén történt, hogy visszamentem Szentesre, haverokat meglátogatni, meg hospitálni, és vasárnap éjjel fél 12-re értem oda. Naivan besétáltam a váróterembe, hogy megnézzem majd a visszairányt Pécsre szerdára. Indulnék ki, ám a város felőli oldal - zárva. Pislogok, mint hal a szatyorból, erre mögöttem egy vasutas egy kombináltfogót lóbálva üvölt nekem, hogy "azonnal takarodjak ki a váróból meg különben is ez nem csövesszálló!" (Halkan jegyzem meg, hogy kissé szakadtabb farmer, edzőcipő, kalap, és málhazsák volt rajtam, meg egy pulcsi, mert mégis csak hideg van.) Bután néztem, mire elkezdett fenyegetőzni, meg ki akart lökdösni, aztán sikerült fölocsúdnom, és elüvölteni magam, hogy "álljon meg a menet, csupán a kib.szott menetrendre voltam kíváncsi!" Erre nagy hangon ő, hogy "de nem tud olvasni?" Visszamentünk a vasút felőli bejárathoz, aztán ott mutatott egy zsebkendőnyi feliratot, amin ki volt írva: "Az állomás 11-től 04-ig zárva." "Akkor miért van nyitva?" - kérdeztem, mire horkantott, bement, és leláncolta a bejáratot belülről.

Ez egy sajnálatos eset volt, amúgy meg voltam-vagyok elégedve a szentesi MÁV-val, az meg külön plusz, hogy a váróterem falait Bóta Csabi képei díszitik, nagyon jók, csak ajánlani tudom mindenkinek, aki arra jár - és nyitva találja az állomást :)
süti beállítások módosítása