Kötött pálya

vasút, városi közlekedés, út, térkép, utazás - erminavet (Tevan Imre)

Magyar vasút ma

1 város, 1 villamos

Utazás Transzibériába

MD, a mi motorvonatunk

Vasutasok dolgoznak

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

2010.09.27. 14:00 erminavet

Na, itt biztos nem járt az útikönyvszerző

Az útikönyvkiadás az egyik olyan iparág, amelyet (legalábbis klasszikus formájában) mindjárt kinyír az internet, úgyhogy épp ideje elmorfondírozni azon, ami gyerekkorom óta izgat. Egy csomószor éreztem ugyanis úgy, hogy tuti, hogy nem járt a helyszínen az útikönyv szerzője. Hol annyira követhetetlenül írja le, hogy mi merre, hol pedig konkrét valótlanságok olvashatók.

Tudjuk, hogy a jobb, gyakorlatias, főleg az eredetileg angolul vagy más világnyelven készülő híres útikönyvek hangsúlyozzák, hogy csak személyesen ellenőrzött információkat adnak tovább. Nálunk a rendszerváltás előtt másféle kiadványok voltak általánosak, sokkal kevesebb (és gyakran használhatatlan) gyakorlati ismerettel, viszont az átlagturistát túlterhelő művészettörténeti adathalmazzal.

Kivétel persze akadt, már a klasszikus Panoráma sorozatban is (dolgozott ide Balázs Dénes, a fantasztikusan olvasmányosan író földrajztudós), az utóbbi években pedig – sok szemét mellett – megjelentek a konkrét szállás- és étkezési helyeket, közlekedési lehetőségeket is számba vevő magyar bedekkerek is mondjuk az Útikönyv.com vagy a Kelet-Nyugat révén.

(Ha már leírtam ezt a köznevesült brandet, véletlenül a kezembe akadt egy német nyelvű, 1931-es felsőolasz igaz Baedeker, elvittem magamba Szlovéniába, döbbenetesen jó, tömör információ. Ilyenek: Görz, Két pályaudvar: Restaurant. Gut. Straßenbahn a két állomás között ennyi és ennyi líra, ilyen sűrűn jár. Persze most az egyik állomás Szlovéniában van, a másik Olaszországban, a villamosnak meg nyomát se láttam már.)

Meg is kérdeztem kollégámat, aki ősi útikönyvíró-családba született, egy másikba nősült, sőt maga is készített ilyen kiadványt. Bevallotta, hogy vele is előfordult, hogy az országban sem járt, amiről írt, de az egy olyan általános, rövid kis könyvecske, hogy szerinte idegen forrásokból is bőven hozhatta a kívánt színvonalat. („Miattam biztos senki sem került bajba.”) Vagy mondjuk a szocializmus idején bajos lett volna egy Brazília-könyvhöz bejárni a hatalmas ország minden szegletét.

Csehországban vonatozva és városnézve párszor jól fölbosszantott a Panoráma „mini” [sic!] útikönyvek sorozatban megjelent Csehországi uazások. (Második, áldolgozott kiadás, 1983.) Vagy inkább csak kinevettem. Lehet, hogy Brazíliát nem lehetett beutazni, de olyan idegenforgalmilag fontos városokba, mint Olomouc (vagy Alamóc vagy Olmütz) igazán elmehetett volna a szerző, Firon András a nyolcvanas évek elején is, hogy csak egy példát hozzak.

Tevan Imre: IMG 9480

Ha pedig elment, megnézhette volna a főtéren ezt a címerdomborművet, amelyről ezt bírta írni: „… három kőbe faragott címer emlékeztet: egymás mellett láthatjuk a történelmi cseh és a történelmi magyar címert, meg egy harmadikat is, amely egyes felfogások szerint a lengyel uralkodóé, mások szerint Hunyadi Mátyás hollós címere.” Hogy micsoda? Mások szerint? A lengyel uralkodóé?

Ha nektek is volt már olyan érzésetek, hogy a szerző nem is járt ott, csak összeollózta, megírhatjátok. Az is érdekelne, hogy használtok-e még útikönyvet, ha nem, akkor mit helyette, ha igen, akkor milyet.

44 komment

Címkék: könyv utazás csehország szlovénia olaszország múzeum utastájékoztatás


A bejegyzés trackback címe:

https://kotottpalya.blog.hu/api/trackback/id/tr982326916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doryyka 2010.09.27. 18:13:36

Kedvencem a Marco Polo, kicsi, tömör, őszinte. Jó még az Útitárs, de elég horror áron van.

Doryyka 2010.09.27. 18:15:06

Ja, és néha nagyon jó érzás, amikor látják, hogy nem tök sötéten mentünk egy adott helyre. Ez legutóbb Havannában jött be.

Jessalyn · http://romantikusregeny.blog.hu/ 2010.09.27. 18:18:20

Teljesen egyetértek az általad leírtakkal: ma már az internet kezdi átvenni az útikönyv helyét. De nálunk még azért nem teljes a hatalomátvétel, mert az internet csak az előzetes tájékozódásban segít, ott a helyszínen azért jól jön egy normálisan megírt és megbízható kézikönyv. Nekünk a Lonely Planet jött be a leginkább.
Mellesleg mostanában pont kezd az internet közösségi bölcsességének szobra megdőlni. Amióta azt hallom, hogy mindenféle kamuregisztrációkkal rombolják a másik vagy javítják a saját szállodák összpontszámát, kissé szkeptikus vagyok. Szóval ki tudja, lehet a jövőben mégiscsak visszatérek az egy szerzőtől származó megbízható forrásig, legyen az útikönyv vagy blog.

mertcsak 2010.09.27. 18:50:41

utazasaimra a Nyitott szemmel(1) + Varosjarok kalauza(2) konyveket szoktam vinni

1. ezt lehet olvasgatni a repulon, buszon, este elalvas elott
2. ezzel lehet tajekozodni a varosban

a lonely planet nekem tul direkt es szajbaragos, elveszi a varatlan felfedezes oromet

kinney 2010.09.27. 18:53:59

nehéz megtalálni az egyensúlyt a túl részletes (amit már képtelenség elolvasni és befogadni) és a hiányosan tömör info között, legtöbbször nem is sikerül.

személy szerint jobban kedvelem a kis formátumú, nem túl vastag, könnyen elrakható, vihető könyveket. ilyenben igazán jót nem is találtam eddig.

Donor 2010.09.27. 19:52:06

Csináltam már olyat, hogy GPS POI adatbázisában rákerestem a "turista látványosságok"-ra és végigjártam kezemben telefonnal.

Olyat is csináltam, hogy odamentem a túrista információhoz és ott megkérdeztem mit érdemes megnézni. Egy halom prospektust és infó anyagot egyből a kezembe nyomtak és azokat jártam végig.

Volt hogy a képeslap árusnál megnéztem hogy mik vannak a fotókon és azokat néztem végig.

De egy jó utikönyvet egyik sem helyettesíti, az internet pedig legkevésbé sem. Jó mert hordozható, elég jól le van írva mi az amit valóban érdemes megnézni, és azokról van háttér információ is. (egy jó útikönyvben)

Szóval én mindig veszek friss leírást arról ahova megyek nyaralni.

Borogy 2010.09.27. 20:46:02

Nagyon jo meg a Google Street view, mielott oda mennel mar elmeletben mar ott is vagy:)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.09.27. 20:47:12

A hagyományos útikönyvek közül majdnem mindet használtuk, szart se érnek. Otthon jó lapozgatni, hogy eltervezd, mit akarsz megnézni.

Utazáskor már csak a Lonely Planet, ami hasznos, de az is csak esemény után, vész esetén: ha baj van, felütöd - és tudja a megoldást. Európába nem kell útikönyv. Aki elvész, eltéved, az meg is érdemli.

Dolce Vita 2010.09.27. 21:11:16

Sok felet probaltam, (hobbi szinten gyujtom is az utikonyveket), de ha hasznalhatot akarok, akkor CSAK a lonely planet jon szoba. az is angolul, mert a magyarban nehany info mar elevul, mire kiadjak.

min 2010.09.27. 21:20:40

@Kozmokrator:
Egyetértek!
Mi is azt használjuk. Igaz nem a legolcsóbb de sose csalódtunk benne.

Nagykócsag 2010.09.27. 21:28:52

Hát, az utikönyv azért még mindig jobban kezelhető. Az internetet nem tudod magaddal vinni. Ha meg igen, túl sokat kell keresgélni/olvasgatni.
DE: ha van idő előtte felkészülni akkor tényleg nagyon jó.

acsa77 2010.09.27. 21:50:06

Egyszer találkoztam egy olyan útikönyvvel (Párizsról), melyet egy pár évig ott élő német írt. És azt csinálta, hogy gyakorlatilag egy óriási gyalogútvonalon keresztül mutatta be az ismert, és az eldugott, útikönyvekben nem szereplő érdekességeket, sztorikkal. Persze ennek viszonylag aktuálisnak kell lennie, és nem kell egyszerre lejárni. De rendkívül jó érzés volt úgy sétálgatni egy két részszakaszon, mintha már félig otthonom lenne, illetve konkrétan kísérne valaki, sztorikkal tűzdelve. A történelmi infók is kellemes csomagokban és ütemezéssel jöttek, pl. egy pihenős résznél. Legjobban az eldugott parkok tetszettek.

Somaka 2010.09.27. 22:13:52

Számomra az útikönyvet nem pótolja hanem csak kiegészíti a net. Egyáltalán nem értek azzal egyet, hogy nem is kell könyv, meg aki eltéved nélküle meg is érdemli. Én spec nem csak úgy utazgatok és bámulok ki a fejemből, hanem már előre elolvasok mindent, felkészülök a látnivalókra és ott kezemben a könyvvel mászkálok, h minden fontos információt tudjak arról a szoborról, templomról ...stbiről. Mondjuk én igazi kulturturista vagyok, de legalább minden látott dologról máig tudok mesélni.

az igazi medwe · http://medwe.blog.hu 2010.09.27. 22:14:12

Régen használtam útikönyvet, ma már nem használok.
Hogy mit érdemes megnézni, azt utazási irodák prospektusaiból választom ki és körülnézek a neten is, útibeszámolókat és ajánlatokat keresgélve.

Olyan útikönyv még nem volt a kezemben, ami gyanakvásra ösztönzött, de biztosan vannak olyanok, amit személyes tapasztalatok híján írtak, viszont nem egy kiadványt, weblapot és újságcikket láttam már, amit az én régebben közzétett éttermi kalandjaimból loptak.

Hatos villamos 2010.09.27. 22:41:39

Brünnben járt a szerző? Vagy legalább Berénben, esetleg Eburodunumban?

Doryyka 2010.09.27. 22:44:37

@Kozmokrator: nem rossz a Marco Polo sem, nálam a stílusa verhetetlen. Kinézetre és információmennyiségre viszont az Útitárs 10-ből 10.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.09.27. 23:37:16

Mondjuk tényleg út közben csak akkor van helye a netnek, ha az embernek mobilnetje van, esetleg netképes telefonja, és ezt meg is bírja fizetni... De jó meglátás...

És hasonló azokhoz a rendezvénybeszámolókhoz, ahol nem járt a szerző, hanem mondjuk a fotós (én) mesélte el neki, hogy milyen vol... mire emlékszik :D :D

A'rpi 2010.09.27. 23:55:12

en nem. max megenzek egy utifilmet hogy megis a kulturalis "rizsat" ismerjem. utana irany a google earth es szepen bejelolgetem miket akarok megnezni. ebbe segitenek a kis kek negyzetek, ahol sok van egy helyen ott van valami erdekes. a vegen mar csak ossze kell kotni a pontokat es kinyomtatni :)

kbalazs · http://www.chinabiz.hu 2010.09.28. 02:59:05

Itt járt egy útikönyvszerző. :-)

A Panorámának írtam útikönyvet, úgy, hogy beszélem az ország nyelvét, ismerem a kultúráját és éveket éltem az adott városban, ott is írtam meg a könyvet. Ez persze messze nem általános, de ilyenre is van példa: www.kbalazs.com/pekingutikonyv/ 480 oldal, szóval biztos, hogy a fentiek ellenére akad benne egy-két hiba.

Az interneten mindenről lehet információt találni, de egy jó útikönyv a benne szereplő rendszerezett és súlyozott információkkal nagyon sok pluszt tud ehhez hozzátenni, így logikusan ezután is lesznek olyanok, akik hajlandók fizetni ezért a pluszért. Nyilvánvaló, hogy egy papíralapú útikönyv utazás közbeni cipelése nem túl ideális, de egy okostelefonon vagy e-book olvasón, a térkép és a GPS navigáció mellett elérhető, valaki által összeszerkesztett információ (útikönyv) átolvasása, az abban keresés hasznosabb és produktívabb mint a neten elérhető hatalmas információmennyiség átnyálazása.

sprenczl 2010.09.28. 07:37:39

Angol nyelvű LP. Thaiföld kiadása pl., Si Ratcha településsel és az ottani kapcsolatban.

csorsza 2010.09.28. 08:08:44

@kbalazs: mondjuk, aki okostelefont és / vagy e-book olvasót tud a hátizsákjában v. zsebében cipelni, az egy útikönyvet is tudna. A többi csak arcoskodás.

Egyéves Önkéntes 2010.09.28. 08:18:23

A LP tényleg jó, de szerintem is túl szájbarágós.
Legalábbis én nem szeretem a TOP 5 hely, amit látnod kell mielőtt hazamész típusú listákat.

Igaziból nekem az lenne az ideális útikönyv, amiben például nem az van leírva, hogy ez meg ez a templom miért híres, hanem például lenne benne egy rajz, hogy minek mi a neve egy templomon. Egyszer volt egy ilyenem, asszem Michelin Guide (nem a vendéglős) és abban az egyes minaretek közötti különbségek voltak lerajzolva. Nem építész részletességgel, hanem turista-szinten.

pappito · http://pappito.com 2010.09.28. 09:18:42

akkor is lehet valami szar, ha a szerző ellátogat oda, amiről ir:

www.pappito.com/blogpost/egy-utikonyvrol/

Egyéves Önkéntes 2010.09.28. 09:42:52

@pappito: az milyen már, hogy arra hivatkozik, hogy ezer oldalt senki nem cipel, azért lett 5 kötetes a mű?
:D
gondolja majd kötetenként hazaugrok Új-zélandról?

Kerti Öröm 2010.09.28. 09:52:29

Útikönyv helyett a feleségemet viszem, és ő olvasgatja helyettem az útikönyvet:)

Ha magam megyek, akkor csak térképeket viszek (vagy a helyszínen vásárlom meg őket). A módszerem a következő: adott városba érkezéskor keresek egy képeslapokat árusító helyet. A helyi képeslapokon szereplő nevezetességeket megkeresem a térképen, és ezeket járom végig. Ezen túlmenően az ösztöneimre hagyatkozva járom be a várost. Ha valami nagyon érdekesnek tűnik, akkor annak utólag utánaolvasok.

robill760 2010.09.28. 09:57:00

A Nyitott szemmel sorozat Románia kötetét volt szerencsém fordítani. Fordítóként nem kerestem fel a Duna-delta minden egyes eldugott zugát, de az feltűnt, hogy a könyv elején található történelmi áttekintésben Árpád Magyarország első királyaként szerepel. Angliából nézve ez nyilván jelentéktelen eltérés, de én azért ráuszítottam egy történész ismerősömet, hogy nézze át azt a részt, nehogy baromság jelenjen meg egy olyan könyvebn, amihez a nevemet adom (még ha csak fordítóként is). Talált is még jó néhány pontatlanságot. Azon csak később kezdtem el morfondírozni, vajon hány nyelven jelenhettek meg a magyar és román történelemmel kapcsolatos csúsztatások, tévedések...

Mocoria 2010.09.28. 10:26:44

Nem szép ám olyan szerzőt cikizni, aki már nem tud védekezni... Firon Andrást volt szerencsém személyesen is ismerni. Nagy ismerője volt a cseh/szlovák vonatkozású témáknak, nagyon sokszor járt Csehszlovákiában. Járt Olomoucban is. Az, hogy az általunk Mátyás király címernek tudott címer más vélekedések szerint egyik lengyel király címere, nem azt jelenti, hogy az utikönyv szerzője nem is járt ott. Miért, azt írta talán, hogy öt címer van ott három helyett??

Végezetül:
www.freeweb.hu/slimage/site/firon.htm

"Nagybörzsönyi otthonában életének 75. évében elhunyt Firon András nyugalmazott honvéd alezredes, író, újságíró, a Polgárõrség egykori szóvivõje, a Történelmi Igazságtétel Bizottsága tagja – tudatta a szomorú hírt a 2003. május 28-i Népszabadság halálozási rovata. Tegyük hozzá, hogy a Szlovák és a Cseh Kultúra Magyar Barátai Körének, az AMICUS nevû, 1988-ban alakult egyesületének egyik kezdeményezõje, alapítója és egy ideig elnöke volt. Csehszlovákia, illetve Csehország és Magyarország közötti baráti kapcsolatok önzetlen, lelkes ápolójára emlékezünk személyében, aki a Csehországi utazások címû könyv, számos ilyen tárgyú cikk szerzõje is, mint a Liszt és Smetana barátságáról írt tanulmánynak, amely legutóbb Bohemia folyóiratunk 2001/?????. számának mellékletében jelent meg. Firon András temetése május 30-án a Nagybörzsönyi temetõben volt. Emlékét megõrizzük: ismerõsei a Bohemia Körbõl, illetve az Amicus Kör egykori társalapítói."

szobatars 2010.09.28. 10:53:54

Én magam állítom össze az "útikönyvet", úgy, hogy a netről kinyomtatom azt, ami érdekel: térképek,menetrendek, jobb éttermek,látnivalók.... A már látott dolgok mennek a kukába, így az utazás végére az "útikönyv" is elfogy.

Egyéves Önkéntes 2010.09.28. 10:57:01

@urambátyám: ő az: www.amazon.com/Michelin-NEOS-Guide-Syria-Jordan/dp/2068554011

elég francia szájíz szerint van írva, de nyilván ez megbocsátható egy francia útikönyvnek.
viszont vannak benne rajzos magyarázatok, amiket nagyon szeretek (olyasmi mint a Boxed text a LP-kben)

oszkar00 2010.09.28. 11:19:52

@Doryyka: Marco Polo Korzika. nonza: Gyönyörű fekete (vagy szürke) homokos strand. Az, ja. Fekete kavicsos. Tényleg jó kis strand, még ott is aludtunk a parton hálózsákban, de hogy a szerző max. képen látta, az tuti.

oszkar00 2010.09.28. 11:22:25

@EÖ: Az LP könyvekbe le kell tojni a TOP5 v. TOP10 ajánlatot. Inkább el kell olvasni részletesen és úgy választani. Egyébként én lassan 15 éve használom az LP könyveket, nagyon szeretem, de szerintem - sajnos - esik a színvonal. De még mindig ezt szeretem a legjobban.

oszkar00 2010.09.28. 11:23:49

@szobatars: Ez egy igazi környezetbarát hozzáállás.

Egyéves Önkéntes 2010.09.28. 11:25:27

@oszkar00: nekem is ez jött be eddig a leginkább

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2010.09.28. 11:45:40

Ja, internet útikönyv helyett. : ) Van ám élet ott is, ahol nem csak az internet hiányos, hanem az áramszolgáltatás is. Vagy ki kell nyomtatni, ami neten van? Esetleg vinni laptopot, azon lementve? Zseniális. Most mondom, hogy útikönyv lesz az utolsó nyomtatott könyv.

szobatars 2010.09.28. 16:02:12

@oszkar00: Én 10 oldalnyi papírt használok el egy utazáshoz, a Te könyved hány oldalból áll? Melyikhez kell több fát kivágni, melyikhez kell több festéket használni?

is 2010.09.28. 17:37:54

felOFF: lesz poszt a szarnyvonal-ujranyitasokrol? vagy mar volt (juliusig neztem vissza)? hogy te hogyan latod, jokat nyitnak vissza, kell egyaltalan visszanyitni, csak a dac, vagy gazdasagilag ertelmesek?
/felOFF

kbalazs · http://www.chinabiz.hu 2010.09.28. 17:40:35

@csorsza: nem akarom ebbe az e-book kontra papírkönyv irányba eltéríteni a beszélgetést, de sajnos egy elég sommás és buta megállapítást tettél (arcoskodás), hadd reagálják rá egyszer.

Nálam egy db eszköz, egy Androidos HTC Legend a telefon, a térkép, azon fut a GPS logger a fotóimhoz, a Google Places Directoryban nézem, hogy milyen éttermek, kávézők, látványosságok, stb. van a közelemben, plusz ha van rá lehetőség, akkor ezen viszem az útikönyvet is. Ez neked miért fáj?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2010.09.29. 02:12:19

Internet mikor tervezzük az utat.

Magunkkal már az utikönyvet visszük.

oszkar00 2010.09.29. 11:16:35

@szobatars: Én a könyvet el is olvasom, akár évekkel később is belenézek, és kölcsön könyvvel is szoktam utazni, illetve az enyémet is szokták mások is használni. És nem dobom ki utána.

De félreértettelek, ahogy én utazok, nekem nem lenne elég 10 oldal. Én jóval nagyobb mennyiségre gondoltam, amikor írtad. Így van benne ráció.

kbalazs · http://www.chinabiz.hu 2010.11.11. 10:02:42

@csorsza: Arcoskodás emlegetése helyett próbáld meg logikusan végiggondolni. 1 db okostelefon vagy ebook olvasó az akkora mint 1 db átlagos méretű papírkönyv. Telefon eleve van az emberek többségénél, tehát ha nem ebook olvasóról beszélünk, hanem okostelefonról, akkor már 1 db papírkönyv is plusz cipelnivaló, ha meg több könyvet visz valaki magával, az mind plusz, míg az elektronikus könyvnek nincs plusz tömege, térfogata. :-)

Innen pff topic, de nálam egy ideje az 1 db Androidos telefon helyettesíti a korábban külön cipelt notebookot (email és internet hozzáférés terén), térképet, GPS-t és GPS loggert (ez utóbbi célszerszám a fotók GPS kordinátákkal ellátásához: ha valaki ismeri a kettő közötti differenciát, akkor tudja, hogy miért használtam korábban mindkettőt). Viszont olvasni túl kicsi a kijelzője, így előbb-utóbb veszek egy ebook olvasót.

DownUnder 2011.04.26. 10:25:52

Én Sydneyben élek Auszráliában, és hát itt azt tapasztalom hogy a legtöbben még mindig a papír útikönyveket használják. Nem tudom miért de ez van. A legnépszerűbb a Lonely Planet könyve, korrekt, átlátható, könnyen kezelhető. Én jobban szeretem a DK Eyewitness travel könyveit(ezt vittem Párizsba is) tele van színes képekkel, térképekkel(múzeumokról, épületegyüttesek belsejéről is) igaz nem ír részletesen a látnivalókról külön(akit érdekel majd utána nézz a részleteknek). És itt olcsóbb, mint a Lonely Planet(pedig az nem színes). Én a szállásokat inkább neten keresem(és foglalom), szeretem látni milyen lesz a szoba(ágy) ahol majd alszom. Ide egyébként a Batár Útikönyvek 2 kötetesével jöttem, részletes arra nem lehet panasz, sokat ír a magyar vonatkozású helyekről itt. Ami nem tetszett benne, azon túl hogy 2 kötetes és nehéz(nem mindegy hogy 2kg-ot elfoglal a feladható 20kgból), az az hogy egy ötvenes éveiben járó ember írta, tény hogy sok történeti részlet van benne, de egy fiatalt érdeklő dolgokról nem sok segítséget találsz. A szerző(Batár Zsolt Botond) becsületére legyen mondva, Ő végigjárta a helyszíneket :-) Tip: ha Auszráliába jössz az útikönyvön kívül itt a legpraktikusabb ha megérkezel egy városba, először keresd meg a Visitor Centert, ez általában egy nem túl nagy épület, de tele van brosúrákkal a látnivalókról, térképekkel(mindez ingyenes) és segítőkész emberekkel akik szívesen válaszolnak ha kérdezel!
süti beállítások módosítása