Kötött pálya

vasút, városi közlekedés, út, térkép, utazás - erminavet (Tevan Imre)

Magyar vasút ma

1 város, 1 villamos

Utazás Transzibériába

MD, a mi motorvonatunk

Vasutasok dolgoznak

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

2008.07.08. 23:00 erminavet

Mentsük meg a kör-IC-t!

Már megint egy hosszú posztot (cikket) írtam. Szerintem érdekes, de akinek nincs türelme az egészet végigolvasni, annak összefoglalom. A MÁV-csoportnak az utóbbi években elért kevés sikeres terméke közül az egyik az úgynevezett kör-IC, amely a fővárosból indul és oda is ér vissza, közben felfűzi Szolnokot, Debrecent, Nyíregyházát, Miskolcot. Sőt, lehetővé tesz egy olyan rendszert, amelyben a keleti országrész szinte összes megyeszékhelyéről közvetlenül vagy jó átszállással el lehet jutni bármelyik másikba, egész nap, legalább kétóránként. Az utasok szeretik, de könnyen lehet, hogy ez nem számít, mert a MÁV-nál olyanok vannak hatalmon, akik meg akarják szüntetni. Mindenesetre támadásba lendültek.

Egy szar cégnél, ha valami jót csinálnak, az hibának számít, így föl kell lépni ellene. Több mint egy éve írtam le ezt a mondatot. A publicisztika arról szólt, hogy a MÁV és a szaktárca bizonyos vezetői akkor ki akarták nyírni az utasbarát, úgynevezett ütemes menetrendet, amelyet az ország észak-keleti részén 2006. decemberében vezettek be, és vele együtt Devecz Miklóst, a személyszállítás vezetőjét, akinek a nevével összekapcsolódott.

Devecznek azóta mennie kellett, az ütemes menetrendi rendszer (német eredetű szakmai becenevén az ITF) viszont egyrészt bebizonyította létjogosultságát. (Feketén fehéren a számok bizonyítják, pontosabban az utasok, akik több jegyet vesznek azokon a vonalakon, ahol ITF-van, mint ahol nincs.) Másrészt a MÁV-csoport és a közlekedés minisztériumi irányítása most is hemzseg azoktól, akik gyűlölik az ITF-et. (A továbbiakban "vasutasoknak" fogom őket nevezni, mivel általában ők magukat tartják az igazi szakembereknek.)

Hivatalosan az ITF ott lobog a MÁV-csoport zászlóján (ennek lehet örülni), de valójában folyamatosan támadják a "vasutasok". 2007 végén nem vezették be az ország maradék területein, csupán néhány további vonalon, ott is elég csonkán. A dolgok jelenlegi állása szerint idén decemberben azt fogják bejelenteni, hogy az ITF-et kiterjesztik országosan, de a valóságban ez egy meglehetősen hiányos, lebutított szisztéma lesz. (Emlékszünk még a szocialista demokráciára? És a nemzeti sajátosságokat figyelembe vevő jólétre?) Ami azért szomorú, mert az ITF lényege éppen a rendszerszerűsége, azaz az, hogy "bármikor" (persze nem éjjel) "bárhonnan" (ahol forgalmasabb vasútvonal van) el lehet jutni "bárhová" mindig egyformán, kényelmes átszállással, kevés várakozással. És éppen ez a rendszerszerűség nem fog funkcionálni.

Szóval érdemes lenne írni az ITF-ről, de az nem most lesz. Most az van, hogy a kör-IC-ről írok, mert ezekben a napokban a "vasutasok" a kör-IC-t támadják a leghevesebben. A kör-IC összekapcsolódott az utasbarát menetrend észak-keleti bevezetésével, kvázi annak egyik terméke lett, sőt, az azóta formálisan külön cégben, a MÁV Startban működő személyszállítás igen kevés sikertermékének egyike. (A "vasutasok" valahány ilyen sikerterméket hevesen támadnak, a még nem említettek közül ilyen a szegedi hibrid-IC, de erről is majd külön írok egyszer, most elég annyi, hogy az utasok szeretik, egyre többen utaznak vele, logikus, hogy ki kell nyírni.)

De mi a csuda a kör-IC? Úgy alakult, hogy ahogy Nyíregyházát a régi 3-as és 4-es úton is meg lehet közelíteni, vasúti fővonal is kettő vezet ide a fővárosból, az egyik Debrecenen, a másik Miskolcon át. Nyíregy pontosan 270 kilométerre van a Nyugati pályaudvartól a 100-as vonalon Debrecenen át, és a Keletitől is a 80-ason. Ezért korábban is indítottak már távolsági vonatokat Miskolcon át, noha a hagyományos irány az elmúlt évtizedekben a debreceni volt. (Ide nem tartozó történelmi érdekesség: először, 1859-ben éppen hogy fordítva, Miskolcot érte el a vasút a fővárosból Debrecenen és Nyíregyházán át, a mangántársaságot Tiszavidéki Vasútnak hívták, ezért Tiszai Miskolc főpályaudvara ma is.)

Az Intercityk, azaz IC-k bevezetésé után is voltak Budapest-Miskolc-Nyíregyháza IC-k, és persze Budapest-Debrecen-Nyíregyháza IC-k is. Ráadásul a nyíregyházi állomás topográfiája olyan, hogy az egyik irányba Miskolc, a másikba Debrecen felé vezetnek a sínek. Ha most egy pillanatra elképzeljük, ahogy esetleg egyszerre, mondjuk szomszédos vágányokra befut a kétfelől jövő IC, mit látunk? Az utasok leszállnak, néhány vasutas pedig sürögni kezd a mozdonyok mögött. Leakasztják őket, aztán a mozdonyok előreszaladnak, egy váltón másik sínre mennek, hogy elhaladjanak szerelvényük mellett, majd újabb váltózás után immár a másik irányból csatlakozzanak rá. Hiszen a Debrecenből jövő vonat most ugyanarra megy vissza, a miskolci pedig Miskolc felé. Ezután állítgatnak még valamit a szakik, valami sziszeg, az utasok szép lassan fölszállnak, és némi várakozás után visszaindul a két IC a főváros felé.

Csak azért írtam le ilyen hosszan, hogy minden laikus olvasóm már rég a homlokára csaphasson: hohó, ne bohóckodjanak a vasutasok és a mozdonyok! A debreceni IC menjen azonnal Miskolc felé és vice versa! Hát ez a kör-IC. Pofonegyszerű. A "vasutasok" talán ezért gyűlölik a kezdetektől fogva. De mi inkább legyünk racionálisak. Mit tettünk? Megspóroltunk némi (nem túl sok) pénzt és picit több időt a mozdonyok körüljárásának és fékpróbázásának (így nevezik szakszóval a bohóckodást, ami persze nem bohóckodás, hanem szükséges rossz, ha irányt kell váltania egy ilyen vonatnak) nyíregyházi kiiktatásával.

De figyeljük megint csendben terepasztalunkat fölülről! Még sokkal fontosabb dologra fogunk rájönni. Befutnak kör-IC-ink, az apró emberek leszállnak, de nini, nem mind! Vannak, akik továbbutaznak Nyíregyházán. Például diákok, akik Szolnokról, Debrecenből mennek Miskolcra vagy vissza. Nekik megspóroltunk egy átszállást, kényelmesebben utaznak. Jó néhány, naponta több száz olyan utas is akad, aki azelőtt autóba ült, de így, hogy van közvetlen, kényelmes és gyors vonat Debrecen és Miskolc között, inkább vonatozik.

A mindkét irányban kétóránként járó kör-IC-vel valami olyasmi jött létre a térben, mint ami az ütemes menetrenddel időben. (Ez olyan szép gondolat, hogy magam sem értem egészen, de tetszik.) Utóbbi szerint az egész hálózat egyformán lüktet végig a nap folyamán, a kör-IC pedig belükteti szinte az ország egész keleti felét. Nézzük hogyan! Öt megyeszékhely (Budapest, Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen, Szolnok) közvetlenül rajta van a kör-IC-vonalán, így bármelyikből bármelyikbe kétóránként vagy sűrűbben el lehet jutni egész nap egyformán. (Például Szolnokról Miskolcra 7.36-tól 17.36-ig kétóránként, mindig 2 óra 50 perc alatt.)

További három megyeszékhely (Szeged, Kecskemét, Eger) egyetlen kedvező átszállással (Cegléden illetve Füzesabonyban) kapcsolódik a rendszerbe. (Vagyis például Nyíregyházáról Egerbe 5.26-tól 17.26-ig kétóránként két perc híján két óra alatt érhetünk el.) Békéscsabát ugyancsak be lehetne ilyen szépen kapcsolni, vannak is tervek erre. Nem kis eredményt értünk el! A keleti országrész egy (Salgótarján) kivétellel összes megyeszékhelyét (és még jónéhány kisebb városát) bekötöttük egy olyan rendszerbe, amely használható eljutást tesz lehetővé autó nélkül is az egyikből a másikba.

Ha én kormánypárti politikus lennék, ha miniszterelnök lennék, ha közlekedési miniszter lennék, már rég beraktam volna az egész ITF-et meg a kör-IC-t az Új Magyarország vagy Mobilis Magyarország vagy Új Mobiltás vagy akármilyen programba, 6, 17 vagy 99 pontba, és úton útfélen ezzel büszkélkednék, és persze azonnal utasítanám az én kedves fővasutasomat, hogy tüstént csináljon ilyet a Dunántúlra is, azoknak a "vasutasoknak" meg kérném holnapra a fejét az asztalomra, akik akadályozzák. Mert annyit papolunk arról, hogy vízfej a főváros, hogy esélyegyenlőség (azoknak is, akiknek nincs autójuk), meghogy a vidéki ember ne legyen másodosztályú állampolgár. És akkor ez a szerencsétlen MÁV-csoport fel tud mutatni egy igazi sikert, ami nem kerül sok pénzbe, és pont a kelet-magyaroknak kínál színvonalas utazást.

De nem ez van, hanem az van, hogy a "vasutasok" mindenáron meg akarják szüntetni, de legalábbis (első lépésként) jól megritkítani. Hogy miért, azt tulajdonképpen nem tudom igazán. A következő magyarázatokat hallottam, de remélem ezek nem lehetnek igazak. 

  • 1. Nem ők találták ki.
  • 2. A vonatok első osztálya közismerten elsősorban arra való, hogy a vasutasok és családtagjaik ingyen utazhassanak, hiszen az ő arcképes igazolványuk érvényes oda is. A jobb vasutasoknak még IC-pótjegyet sem kell venniük. Namost a pesti pályaudvarokon a fáma szerint azért van lehetőleg a kijárathoz a legközelebb az első osztály, hogy a vasutasoknak ne kelljen olyan sokat gyalogolniuk, mint a fizető utasoknak. Szakkifejezés is van erre: a bakon áll az első osztály. Márpedig a kör-IC-ken vagy csak a Keletiben vagy csak a Nyugatiban tud a bakon állni az első osztály.
  • 3. Néhány fővasutasnak prémiumfeltétele a "menetrendszerűség növelése", magyarán, hogy kevesebb késés legyen. Márpedig a hosszú, hatórás menetidejű kör-IC-nél tényleg nehezebb tartani a menetidőt, mintha ehelyett két darab háromórás vonattal kell ugyanerre ügyelni. (Tetszik érteni a logikát, nem a feladatot kell jobban megoldani, hanem a munkát redukálni! Mintha azt a problémát, hogy túl sok az Index cikkeiben a helyesírási hiba, úgy orvosolnánk, hogy kevesebb cikket írunk.)

Ez utóbbi verzióról megkérdeztem Csontos Endrét, aki az egyik legtapasztaltabb vasúti vezetőnek számít. A pályavasút forgalmi főosztályának feje azt mondta, nem tudja, mitől függ a prémiuma, soha nem nézi a borítékot, ám szívesen megosztotta szakmai véleményét a kör-IC-ről.

Szerinte a csúcsidei vonatok kellenek, ám a csúcsidőn kívüli kör-IC-k a Miskolc-Nyíregyháza szakaszon nem elég kihasználtak, meg kell fontolni, hogy szükségesek-e, amikor a minisztérium számon kéri a MÁV-csoporton, hogy milyen kihasználtsági mutatókat produkál.

Valójában a kör-IC-knek nem is ezen a szakaszán van a legkevesebb utas, hanem a Debrecen-Nyíregyháza közötti részen. Hiszen természetesen igaz, hogy a legtöbb utas a fővárosból/ba utazik, tehát Budapest-Miskolc és Budapest-Debrecen között vannak a legtöbben, az átlagos kihasználtság 35 százalék körüli. (Első pillantásra ez megdöbbentően kicsi szám, de átlagként ez a vasúton nem rossz mutató. Pénteken például tipikusan csak az egyik, vasárnap a másik irányba utaznak, de a szinte "üres" szerelvényt is vissza kell vinni, ez csaknem megfelezi az átlagot. A vasúton a kapacitást se lehet olyan rugalmasan variálni, mint például busszal, egyszerűen nem éri meg folyton le- meg fölcsatolni a kocsikat, sokszor olcsóbb a ki nem használt szakaszon is a teljes kapacitást vinni.) Miskolc és Nyíregyháza között ennél nem sokkal rosszabb, 20-25 százalékos az átlagmutató, amely csak Nyíregyháza és Debrecen között romlik 20 százalék alá.

Az is természetes, hogy egy vonat kihasználtsága nem egyforma. A fővárosból induló járatokon egyre kevesebben vannak, mégse jut senkinek eszébe azt mondani, hogy például a Budapest-Győr-Szombathely IC-ket nem érdemes Szombathelyig elvinni, mert Győr után már kevesebben vannak rajtuk. A kör-IC viszont éppenhogy javít ezen a "végére elfogy az utas" problémán, egyszerűen azért, mert nincs vége, a leszálló debreceni utasok egy részét pótolják Nyíregyháza felé a Debrecenből Miskolcra tartók.

A másik érv a kör-IC ellen, hogy sokat késik, és ezzel "szétveri a többi vonat menetrendszerűségét is". Heinczinger István MÁV-vezérigazgató mindenesetre egy olyan anyagot rendelt meg egyik beosztottjától a napokban, amelyiknek ezt kellett igazolnia. (Ismét figyeljünk a sajátságos logikára! Nem olyan tanulmányt rendelünk, amely megvizsgálja a kérdést, hanem Bástya elvtárs előre megmondja az ítéletet.) Egy csomó kör-IC persze tartja a menetrendjét, sőt még hamarabb is ér a végállomásra, tehát nem lehetetlen a feladat. Az igaz, hogy elég szoros ez a menetrend, de vannak is tartalékok benne. Például Szerencsen és Miskolcon lehetne ésszerűbb az állomási technológia, ha másik vágányra járnának az IC-k, úgy gyorsabban tudnának érkezni, indulni.

Nézzük meg, mit lehetne nyerni a kör-IC (részleges) kinyírásával! És persze azt is, mit lehetne veszíteni. Ha egyszerűen szétvágnánk a vonatokat Nyíregyházán, és a szöveg elején vázolt módon fordulnának, az teljesen irracionális lenne, gyakorlatilag semmit se nyernénk, utasokat veszítenénk többletköltség árán. Ezt a verziót ne is vizsgáljuk, annyira értelmetlen.

Mi van, ha a vonatok egy része helyett Budapest-Miskolc illetve külön Nyíregyháza-Debrecen-Budapest járatok mennek? Megspóroljuk a Miskolc-Nyíregy közötti részt. A jelenlegi rendszerben a MÁV-Start 152 229 forintot fizet a pályavasútnak, azaz a MÁV-nak az előbbi, és 222 283 forintot az utóbbi vonatért. A kör-IC-ért pedig 436 644 forintot. A különbség 62 132 forint. A százmilliárdos támogatást kapó MÁV-csoport nagyságrendjében nem nagy összeg. Ráadásul a valós különbség kisebb, hiszen a Start ezt a pénzt saját tulajdonosának fizeti, vagyis érdemesebb lenne a MÁV-csoport (azaz az adófizető) szintjén jelentkező tényleges költségekkel számolni, márpedig a szétvágásnál fellépnek még más elemek, például a startos személyzet többletmunkája, várhatóan megnövekvő holtideje. Igaz, van még az az áram, amelyet megeszik a mozdony, a szóban forgó 88 kilométerre ez úgy 25-30 ezer forint most, ez is megtakarítható.

Ráadásul ha a csúcsidőn kívüli vonatokból iktatjuk ki a Miskolc-Nyíregyháza szakaszt, a "felszabaduló" kocsik valójában álldogálni fognak, esetleg ezzel újabb többletköltséget okozva, hiszen máshol is a csúcsidőben van szükség a legtöbb járműre, nincs hol munkát adni nekik.

Tényleg lehet olyan "vasutas", aki szerint megéri a vonatonkénti 80-90 ezer forintért lemondani sok olyan utasról, aki átszállva már nem fog vasúton menni, illetve aki az IC-pótdíjat biztos nem fizeti meg? Lemondani egy jól kialakult és működő rendszerről, amely a fél ország nagyvárosai számára biztosít folyamatos összeköttetést? Lemondani Tokaj és Szerencs rendszeres IC-kapcsolatáról a fővárossal? Vajon ha megszületik a döntés a kör-IC-k szétveréséről, lesz valaki a MÁV-csoportnál, aki legalább kiszámolja előtte, hogy az elvesztett utasok miatt mennyi jegyárbevételtől esik el a vasút?

90 komment

Címkék: vélemény politika r vasút jegy ütemes menetrend


A bejegyzés trackback címe:

https://kotottpalya.blog.hu/api/trackback/id/tr54559679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rejtélyes 2008.07.09. 00:08:35

Abból a 60ezer forintbóül meg nem kell fizetni plusz embert, aki azzal a többletmunkával foglalkozik, ami a körIC kettévágásával lenne...

OkoskaTo:rp 2008.07.09. 00:24:57

"Ha szögletes, gurítják; ha kerek, cipelik."

De borítékolom, hogy simán meg fog történni a szétverés, mert a Mávnál bármit meg lehet tenni következmények nélkül. Ugyebár még emlékszünk arra, hogy Kóka is kénytelen volt visszakozni a "vasutasokkal" szemben, noha elvileg ő volt a főnök, aki alá tartozik a vasút?

Én már csak a japán példában tudok reménykedni: fellázad a kétmillió adófizető, és megszüntetjük a Mávot úgy, ahogy van, kirúgunk mindenkit. Igen, az új vasút megszervezéséig pár hónapig nem lesz vasúti közlekedés. Viszont háromszázezer ingyeningazolvány sem.

- x -

A szegedi hibrid IC-s témát szintén várom már nagyon. Egyfelől örülök a mostani rendszernek, mert alap jegyárral is lent vagyok 2,5 óra alatt. Másfelől elég szánalmas egy csak Budapesten három helyen (Zugló, KőKi, Ferihegy) megálló vonatot IC-nek csúfolni, ami még Szatymaz kaliberű világvárosokat is kiszolgál.

Persze ennek a vonalnak a "fejlődése" is megér egy misét. Nyugodtan elő lehet venni a régebbi menetrendeket pontos adatokért. Amikor ifjú titán koromban, 1996 körül még Budapest-Szeged viszonylatban udvaroltam, nem érte meg IC jegyet venni, mert a két vonat között alig negyed óra volt az eltérés (2 és 1/4 órás menetidőről beszélünk...). Aztán az IC szép lassan egyre többet késett, a gyorsvonat meg ennek megfelelően hatványozottan késett (hiszen mindig neki kellett bevárnia a szembejövő IC-t). Egy időben a gyorsvonatnál fixen lehetett tudni, hogy a menetrendhez képest elég negyed órával később kimenni, mert annál korábban biztosan nem ért be. Így jutottunk el a hibrid IC előtti mélyponthoz, a három óra körüli "gyors"vonati menetidőhöz.

Professor Pizka 2008.07.09. 00:46:10

Csak a kor ic miatt vettem start klubkartyat.
tenyleg a mav kb egyetlen ertelmes dontese a dunatol keletre a kor ic. idiotak ezek, cinikus idiotak.

recommented 2008.07.09. 00:49:30

Döbbenetesen jó cikk, megérte végigolvasni.
A MÁV belügyeibe nem látok bele, de mivel dolgoztam éppen eleget az állami szektorban, az "egy szar cégnél, ha valami jót csinálnak, az hibának számít, így föl kell lépni ellene" mondat nekem is nagy betűkkel föl van írva. Sajnos az állami (vagy állami eredetű) intézmények és cégek tele vannak sötét idiótákkal, akiket a pozíciójukon kívül semmi nem érdekel, rosszabbak, mint a maffia, mert teljesen legálisan működnek. Egy megoldás van, a tisztítótűz, a dolgozók cirka felét azonnal ki kellene rúgnia néhány "külsős" szakembernek, akik lehetőleg nem is magyarok, és semmi kapcsolatuk nincs ezzel a "kurva országgal".

aDoayen@HWSW 2008.07.09. 01:28:58

Nyíregyről Egerbe jártam fősulira anno, vonattal akkoriban 3-4 óra volt odaérni (130 km távolság közúton), mert többnyire 2 átszállásos buli volt, az is naponta max 3-4 időpont, amikor összeállt vmi értelmes kombó. ICvel menni pl Miskolcról füzesabonyig nem érte meg a pótjegy árát, de egy nyiregyről induló IC után majd egy órát csövezni az abonyi állomás melletti kocsmában sem volt rentábilis.

Ezzel az ütemes menetrend + sok körICkombóval valszeg vonatoztam volna, de mivel a nyh-eger busz is botrány volt, ezért rászoktam a stoppolásra :) Egy idő után már kiszámíthatóbbá vált mint a MÁV és persze kényelmes volt, gyors (általában 1:40) és "olcsóbb" is :)

a post egyébként tényleg nagyon ász, thx a lot, még! :)

Winston Smith 2008.07.09. 01:52:51

"Miskolc és Nyíregyháza között ennél nem sokkal rosszabb, 20-25 százalékos az átlagmutató, amely csak Nyíregyháza és Debrecen között romlik 20 százalék alá."

Gondolom ez nem kis részben annak köszönhető, hogy ezek a városok közel vannak egymáshoz, pl. Nyh-Debrecen csak 50 km, és gyakran járnak gyorsvonatok is. Egy kispénzű diáknak egy 50 km-es útra nem éri meg az ötszázvalahány forintos IC pótjegy, ezért inkább megy gyorsvonattal. Erre találta ki a MÁV-nál valaki valamikor, hogy kb. 100-150 forintos pótjegy kell az amúgy kihasználatlan Nyh-Debrecen távra, mert akkor a Debrecenben tanuló szabolcsi diákok IC-vel mennek, kényelmesebb körülmények között, elégedetten, és még plusszbevételt is hoznak.

Utána valamelyik nagyokos megszüntette mindezt. Utána újra bevezették. Majd megint megszüntették, és most nem is tudom, mi a rendszer. De ha növelni akarják az IC kihasználtságát, a kihasználatlan vonalakra, rövidtávú utakra kedvezményes pótjegyet kell biztosítani.

Smiler 2008.07.09. 05:21:47

Már régóta gondolkoztam azon, hogy egyszer megírom valakinek/valahol a (részben) a kör IC-vel kapcsolatos kínomat. Most akkor megteszem. Az elv remek. A megvalósítás, amolyan magyar módra minimum vicces.
Szóval állok Miskolcon, várom az aktuális kör IC vonatot Nyíregy felől, erre benyögik, hogy a Nyíregy felől érkező *személyvonat* 5 (10, mikor mennyit) percet késik. Majd fél perccel később benyögik, hogy az ugyanerről érkező IC is. Ez szinte mindennapos. Délutánonként szoktam utazni, de az a "nyavalyás" személy, amit valahogy direkt az IC elé sikerült bepaszírozni (miért nem jöhet mögötte? Akkor az égvilágon senkit nem zavarna és nem is lenne "nyavalyás"), majdnem minden alkalommal késik. Na ezért késik az IC is, és nyilván ez csak egy példa, nem lepne meg, ha az út során több ilyen kombináció is volna, aminek köszönhetően persze halmozódik a késés - és se eső/hó nem esett, se szél nem fújt még, sőt, meleg/hideg sem volt.
Gratulálok a MÁV logisztikusainak, remek munkát végeznek, tökéletesen értenek a jó tönkretételéhez :(

Kukacos 2008.07.09. 06:40:04

A 3-as pont játszik a történetben.
Elég sokat utazok a kör IC-kkel és valahogy nem tapasztalom azt a menetrendi problémát, amivel indokolva bele akarnak nyúlni a rendszerbe. Sokkal nagyobb a gond a nyugati országrészben, az egyvágányú szakaszokon közlekedő vonatokkal az impotens forgalomszervezés miatt.

A rendrakást meg a fővasutassal kellene kezdeni, mert ő kért előterjesztést Csontostól a témában.
Az meg igencsak megmosolyogtató ordas nagy HAZUGSÁG, hogy Csontosnak nincs fogalma arról, hogy mik a prémiumfeltételei egyrészt mert alá kell írnia, másrészt meg neki köszönhettük eddig az olyan menetrendeket amikben 15-20 perces tartalékok voltak (értsd: lassabban jutott el a vonat A-ból B-be, mint fizikailag tudott volna), ezt is csak azért, hogy a pályaállapotok romlása miatt az adott menetrendi időszak végén is hozható legyen a prémiumfeltételek közé beállított menetrendszerűség. Az adatok kozmetikázásán jelenleg is vagy egy tucat ember dolgozik.
A másik dolog meg az, hogy ne a forgalmi főosztály vezetője határozza meg, hogy milyen vonatok közlekedjenek a hálózaton. Neki ehhez semmi köze nincs. Egyetlen feladata van, hogy az operátorok által (ez a MÁV-Start, MÁV-CARGO, magánvasutak) igényelt és birtokolt menetvonalakon (értsd: menetrenden) biztosítsa a zavartalan leközlekedést. Ő nem a megrendelő, hanem a szolgáltató.

Hányok ettől a bagázstól.

Laci · http://Milejszeg 2008.07.09. 07:00:41

Helyesbítés: A minisztérium nem kér külön kör IC kihasználtsági mutatót, sőt, egyértelműen kör IC párti. A kör IC-k kimondottan jó kihasználtságúak a vonatok többségéhez képest.

Hercegh Imre 2008.07.09. 07:04:33

Nagyon alapos és belső vasutas információkra is építő cikk. Kizárt dolognak tartom, és nagyon meg is lepődnék ha kiderülne hogy nem egy vasutas (persze nem feltétlenül egy a cikkí értelmében vett "Vasutas") írta volna. Mindenesetre érdekes egy ilyen kifejezetten szakmainak tűnő (általunk, laikusok által nagyon nehezen megítélhető) vitát az Index első oldalára irányítani.

Nekem viszont lenne egy kifejezeten laikus véleményem is. AZ utóbbi napokban - részben az Index firtatásai alapján is kiderült, hogy ez a vasúti közlekedés nekünk adófizető állampolgároknak évente kb. 170 milliárd forintunkba kerül. (Azaz a csecsemőket is beszámítva kb fejenként 17 000 adóforintunkba évente.) És ennyi pénzért kb. az utasok negyedét szállítja, míg a volántársaságok a maradék háromnegyedet ennek pici töredékéért. Ennyi pénzért - nekem adófizetőnek - nem éri meg vasutat fenntartani! Én szeretném tisztelettel felvetni. Szüntessük meg az egész kisforgalmú vasúti személyszállítást. NEM csak 20-30 szárnyvonalat, hanem a megyeszékhelyeket összekötő IC hálózaton, valamint - talán - a Budapesti elővárosi közlekedésen kívül AZ EGÉSZET! Nincsenek adataim, de valószínünek tartom, ha a csak megyeszékhelyekre közlekedtetünk vasutat, akkor még mindíg a vasúti utasok többségét elszállítjuk, és a jelenlegi költségszintet is a töredékére tudjuk leszorítani.

Nekem, adófizetőnek ennyi pénzért, ilyen gyenge szinvonalú vasúti szolgáltatás nem kell!

Hercegh Imre 2008.07.09. 07:12:11

Még egyszer belenézve a cikkbe és a kommentekbe: Elképesztőnek találom, hogy arról lehet komolynak látszó szakmai vitát folytatni, hogy a 20 százalék alatti kihasználtság ez baj-e. Merthogy a 35 már milyen jó.

Nekem úgy tűnik, laikuskén, hogy MINDEN 25%alatti kihasználtságú vonalat HOLNAP meg kellene szüntetni.

Nzoltan 2008.07.09. 07:44:02

Nekem úgy tűnik, laikuskén, hogy MINDEN 25%alatti kihasználtságú vonalat HOLNAP meg kellene szüntetni.

Marhaság.
Inkább azt kell megnézni, miért nem utaznak az emberek vonattal.

Sol 2008.07.09. 07:46:04

Azt magyarázza már meg nekem valaki, hogy miért van az, hogy egy olyan személyvonatról amin sokan vannak és olyan időben is indul amikor az emberek munkába vagy munkából mennek, rögtön lecsatolnak egy kocsit, hgyha sokan vannak rajta? 19 éve vonatozom és többször megfigyeltem ezt a jelenséget, de semmi törvényszerüséget nem tudtam felfedezni ebben a kocsi lecsatolásban, mint azt hogy rögtön el kell venni egy kocsit ahogy tele lesz a vonat. MIÉRT?

Geyza 2008.07.09. 07:52:45

Jó a cikk, csak így tovább - hátha a nyilvánosságnak van ereje Abszurdisztánban is. Vagy majd lesz egyszer...

Amúgy az olyan vasutasokat, akik egy bevált ütemes menetrend ellen bármilyen formában agitálnak, úgy kirúgná egy rendes vasút, mint a huzat. Most komolyan, elképzelhető lenne, hogy mondjuk egy mobiltelefonos cég ügyintézője elkezdené ecsetelni a saját díjcsomagja hátrányait? Hamar kint találná magát, némileg jogosan. Menetrendszerkesztés előtt lehet nyávogni, de ha már be van vezetve az új rendszer, elindult a propaganda és gyűlnek az utasok, akkor tessék beállni dolgozni. Milyen mentalitás ez a "belülről bomlasztunk"?

2 fontos dolog a cikkhez:
1. Nem írta ugyan a kedves szerző, de megfigyelésem szerint fontos ok az is a vasutasok nyávogásában, hogy többet kell dolgozni (több a vonat) és pontosabban. Rendszeresen járom a 100-as vonalat (Bp-Záhony) és az a tapasztalatom, hogy az ütemes menetrend óta a "vasutas népi pontosságérzet" sokat csiszolódott, nincs indulási idő környékén az addig szokásos téblábolás, hogy "akkor ez most 30-kor megy vagy az a másik két órával később, és ez 34-kor". Amíg nem volt ütemes menetrend, minden vonat más percekben indult, a személyzet meg sokszor érzésből dolgozott. Így összességében nem is csak a több vonat a hozadéka az ügynek, hanem a klasszikus soha nem bemondott és jegyzett 5-10 perces késések (ld. "szocialista késés") csökkenése, egyszerűen azért, mert ezeket könnyebb észrevenni az ütemes jelleg miatt.

2. Az nem teljesen igaz, hogy pénteken/vasárnap "üres" szerelvények vannak a másik irányban. Budapesti szerzőnk legyen kedves pénteken délután Debrecenben felülni egy Pest felé tartó IC-re, meg fog lepődni. Ugyanígy vasárnap este Db. felé is. Évekig utaztam így, a főiránnyal ellentétesen, és nem üresek a vonatok. Az üres vonatokat munkanap 10-14 óra között, szombat délután, és vasárnap kora reggel tessék keresgélni rendszerben.

3. A MÁV még a saját sikereit is el tudja szabotálni. A legnagyszerűbb példa a Nyíregyháza felől jövő ill. a Füzesabonyba tartó vonatok csatlakozása Debrecenben. Tavalyi menetrend, Nyíregy felől érkezik óra.26, F.abonyba indul óra.25. Gratulálunk! Idén módosult, F.abony indul óra.29, de nem kezelik csatlakozóként, ha a nyíregyi 1-2 percet késik, nem lehet elérni. Most teljesen mindegy, hány ember használja ezt az irányt - ha stabilan megvan a lehetőség, előbb-utóbb lesz vevőköre is. De ahhoz előbb a lehetőség kéne!

4. Minek ennyi arcképes igazolvány? A pénztáros néni unokatestvérének a kutyája is kap... Normális cégeknél ilyen nincs, maximum kedvezményt kapsz, de nem ingyen... Ha persze majd valaki meg akarja szüntetni, jön a sztrájk meg a fúrás, és az illető bele fog bukni. Vicc az egész.

Ceterum censeo, MÁV-START-ot megszüntetni, arcképes igazolványokat bezúzni, tiszta jogi viszonyokat teremteni (Nem egyik zsebből átrakjuk a pénzt a másikba, közben lenyúlunk belőle) és egy/több vasúttársasággal szerződés(eke)t kötni a személyszállításra, akár régiónként is. Pl. ÖBB, ZSSK - ezek bizonyítottan hatékonyabbak, mint a MÁV.

magóg 2008.07.09. 07:54:21

Mindig megdöbbenek milyen demagóg, láthatóan valamely lobby által megfizetett, cikkek tudnak megjelenni az indexen.
nézzük csak a cikk adatait. Egy vonatot hasonlít össze a MÁV éves költségvetési támogatásával, hmm...
Akkor vegyük a vonatonkénti 80 eFt többletköltséget. Nem tudom pontosan hány kör IC van, de a cikk szerint 2 óránként van mindkét irányba ez kb. 10 vonat egy irányba, összesen naponta 20 vonat. Napi többletköltség 80*20=1,6 mFt; éves szinten ez 600 MFt. Hoppá lehet, hogy mégse a cikkírónak van igaza?
Persze lehet a kör 0 szaldós is, ehhez kell napi átlagban 1000-2000 teljes árú utas aki csak azért száll vonatra, mert az megteszi a Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen kört . Van ennyi utas (naponta!!!, és nem diák, vagy nyugdíjas, vagy vasutas, teljes árú!!!) Van? Erről, miért nem írnak?

Geyza 2008.07.09. 08:06:43

Ja, az előbb kihagytam a 4 (nem 2 :-) fontos dologól a "szétveri a menetrendet" című fenomenális érvet.

A menetrendet nem a kör IC veri szét, hanem a sittes hazai forgalomirányítás a sittes hazai infrastruktúrával kéz a kézben.

Az néha siralmas, ahogy a forgalmi szolgálat teszi a dolgát, a legjobb az volt, amikor a 12 kocsis késett szegedi vonathoz Cegléden akkor kezdett el kiballagni az írásbeli rendelkezés mozdonyba feladása végett a külsős fszt., amikor már felfelé szálltak az utasok. Ő pedig komótosan végigsétálta a 12 kocsit, ami kb. 300 méter. Közben a késés persze csökkent... Tőlünk nyugatabbra ez úgy megy, hogy a késett vonatot az állomási dolgozó kint várja, és amint az utolsó utas lába eltűnt, lendül a tárcsa, vagy ami éppen használatos, és megy a vonat.

A másik vicc ebben az, hogy ezzel az érvvel megint saját magát fikázza a kedves vasutas. Mert ugye ők csinálnak egy menetrendet, a saját pálya ismeretében (néha ez nem látszik persze), majd a menetrend szerint közlekedik. Namármost innentől kezdve ha folyton késik a kör-IC, azt nem nagyon lehet másra kenni... Amúgy tényleg késősebb a kör-IC, de nem azért, mert kör! Látszólag igen, nyilván hosszabb úton több a késésre a lehetőség. Valójában azért, mert a MÁV egy Siófok méretű város tömegközlekedésének pontos ellátására is csak bajosan lenne képes. Valamilyen természetfölött okból egyszerűen képtelenek megbízhatóan közlekedni. De ez nem a kör-IC hibája, a kör-IC csak elszenveője ennek az általáns töketlenségnek.

Ceterum censeo, a forgalmi szolgálat jelentős részét svájci tanulmányútra küldeni, és aki nem szedett fel ott egy kis műveltséget, azt átirányítani Hajdúsámsonba váltót kezelni.
(Mai bónuszkérdés: minek Hajdúsámson két végében összesítve 2x4 azaz összesen 8 váltókezelőt - a műszakok miatt ennyi - foglalkoztatni? Nagyon komoly forgalmú állomás, napi kb. 20 áthaladó vonattal... a fizetés meg az arcképes persze megy...)

erminavet · http://kotottpalya.blog.hu/ 2008.07.09. 08:15:43

Kedves Kanyisz!

Először is a kurva anyádat vádold azzal, hogy megfizetett. Olyat nem tudsz elképzelni, hogy valakinek "ingyen" is lehet meggyőződése? Például az utasok érdeke, he? (Nem a MÁV-csoportnál dolgozol véletlenül, te névtelen gyáva?)

Ami a dolog érdemi részét illeti, abban persze igazad van, hogy nem az egy vonat többletköltsége hasonlítandó a teljes MÁV-támogatáshoz. Szerintem nem is tettem ilyet, csupán a nagyságrendet próbáltam érzékeltetni.

Ha számolunk: a vonatok számát duplán becsülted, este, éjjel nem járnak. A szükséges utasszámot is alaposan túlbecsülted. (Biztos véletlenül.) Tudod, te mennyibe kerül csak az IC-pótjegy? És ezt megfizetik a nem teljesárú utasok is.

Ezzel együtt nem tudom, hogy pusztán pénzügyileg megérné-e a kör-IC szétverése, nem is lehet túl pontos becslést adni amíg pl. az ellenfelei meg nem mondják, pontosan hogyan akarnak módosítani. (Még jöhetnek a rendszerbe pluszköltségek akár Pesten is.)

És persze nem látunk az utasok agyába, hogy hányan pártolnának el a vasúttól.

Két dolog azonban biztos. Az ITF egy rendszer, esetleg akkor is káros lehet a szétverése az összbevétel szempontjából, ha nem ez jön ki a közvetlen becslésből.

A másik, hogy a MÁV-csoportban rengeteg sokkal nyilvánvalóbb pazarlás van, nézzük csak meg, mennyi a fölösleges munkaerő pl. a nem nagy forgalmú vasútvonalak mentén vagy az irodákban.

ti

mechba · http://mechba.blog.hu 2008.07.09. 08:26:59

Szerintem a vonaton dolgozók negatív hozzáállása a kérdéshez a leterheltségben keresendő. A kalauz még csak-csak megoldja valahogy, de mondjuka mozdonyvezetőnek pisilni sincs ideje sehol. Tessék elképzelni kedves irodájából blogoló Erminavet, hogy bemegy reggel nyolcra és délután kettőkor mehet ki WC-re leghamarabb.

Ja, hogy ezt a MÁV +1 mozdonyvezető foglalkoztatásával (értsd: mondjuk Nyíregyházán leváltja a mozdonyvezetőt, aki a következő vonattal megy tovább) meg tudná oldani, hmm...

Nem tudom miért jelent olyan baromi nagy költséget a kocsik fel-le kapcsolása mondjuk Nyíregyházán és Debrecenben. Ott van mindenki, csak munkára kellen bírni őket.

Ha meg egyébként a menetrendszerűségtől függ a kedves vezér prémiuma, akkor esetleg lazítani kella a menetrenden, nem? Eretnek gondolat? Tessék mondani, a Semmeringen átkelő vonat miért áll minden állomáson a menetrend szerinti 2 helyett 5 percet???

erminavet · http://kotottpalya.blog.hu/ 2008.07.09. 08:34:32

Muhaha, kedves Mechba!

Hogy szeretnék én olyan munkafeltételekkel dolgozni, mint amilyeneket a szakszervezet meg az EU kiharcolt/előír a vezéreknek! Annyi pihenőidővel, annyi rezsimenettel!

Kérlek nézz utána legalább annak, hány órát tölthet a mozdonyvezető egyfolytában a vezérállásban!

És még egy titok: ma sem egy vezér viszi a kör-IC-t!

ti

Luigi 2008.07.09. 08:40:29

Mindenkit kirúgni. ledózerolni, beszántani, sóval behinteni!

Az interne nagyszerűségét abban látom, hogy mindenki elmondhatja a véleményét.

Civil kontrollt a vasút felett is!

Kicsi japánokat importálni és újraépíteni az egészet! Akkor működne....

subotei 2008.07.09. 08:45:39

Lehet, elfogultnak tűnik a "vasutasok" 2. számú megszüntető indoka a szerző tollából, de megosztom egy tavaly őszi élményemet, ami ezt támasztja alá. Ritkán utazom külföldre, ezért megengedtem magamnak, hogy a Kvarner nemzetközi IC-n az első osztályra váltottam jegyet. Meglepett ugyan már a pénztárnál, hogy a hétköznapi forgalomban többnyire tucatnyi utast szállító vonatra nem kaptam helyjegyet, de a pénztáros megnyugtatott: lesz hely bőven, ne aggódjak. Nos, az első osztály valóban a poszt szerint a "bakon", az első három fülke lezárva - a negyedikben már ült egy új-zélandi turistapár jelentős mennyiségű csomaggal, ott elhelyezkedtem az ajtó mellett. Kisvártatva érkezett egy igen hangos társaság, amelynek a jegyvizsgáló felnyitotta a zárt fülkéket. Csapkodtak, ordítoztak, teli torokból röhögtek, és zaj később is csak kismértékben csillapodott; a felszabadultan szárnyaló mondatfoszlányokból kiderült, hogy a "szomszédok" otthon érzik magukat, és alkoholnak is bővében vannak, ami a jókedv fenntartásában mindvégig segítségükre volt. Jókedvem további elmélyítése végett közvetlenül indulás előtt felszállt egy konszolidált vasúti alkalmazott, aki vélhetően a műszak leteltével utazott haza, és hátizsákjával, három csövesszatyrával, valamint egy három méteres facsemetével benyomult a fülkébe. Utóbbi gyökerének már csak a két lábam között talált helyet, én pedig béketűrő ember lévén ebbe balgán beleegyeztem. Gyékényesig élvezhettem a lovaglópózt, a Balaton déli csücskéig pedig a vidám brigád vaskos tréfáit a szomszédból, a harsogó röhögést és ordítozást, valamint az ezzel járó érthetetlen csapkodást. Időnként kisebb csoportok szivárogtak a folyosóra, ahol bősz dohányzásba kezdtek, mert magukhoz mégsem bagóznak be, az utas meg egyébként le van szarva. Illetlenség, tudom, mégsem tudtam elkerülni, hogy megtudjam, mivel a jegyvizsgáló - aki láthatóan nem volt a víg csapattól elragadtatva - elbeszélgetett a fatulajdonos ismerősével, és eközben tájékoztatta, hogy (nem biztos, hogy pontosan idézem) a ceglédi fővezénylő utazik valami csoportbulira a sleppjével a Balatonhoz.

Alapvetően bosszantónak tartom, hogy amennyiben egy kisebb vagyont kifizetek egy nemzetközi első osztályú vonatjegyért, akkor csomagoktól zsúfolt fülkében, viseltes csövesszatyrok és tolakodó facsemete társaságában kell utaznom. Hogy ehhez járul egy vezető beosztású vasutas és beosztottjai minősíthetetlen viselkedése ugyanott, az tovább csökkenti lelkesedésem. Mindez csak azt igazolja, hogy utasnak lenni kegy, én nem fizethetek annyit, hogy megfelelő színvonalat kapjak cserébe. Azt meg helyesnek tartom, hogy a világlátó és igen megszeppent Új-Zélandiak megismerték a véres magyar valóságot, és nem Hortobágyromantikás csikósgulyást visznek haza emlékbe. Mert tudom, hogy a MÁV alkalmazottait semmi nem korlátozza - de önmagukat korlátozhatnák, ha komolyan vennék, hogy nem az utas van értük, hanem fodítva.

oxi-moron 2008.07.09. 08:46:37

Ezt legalább használják.
Ha nem szeretik, (_fizető_ utasok) még kevésbé fogják használni, jó magyar szokás szerint erre a szolgáltatás _további_ visszavágása lesz a válasz.
És akkor ismét meg lehet vizsgálni a fizető és nem fizető utasok arányát. (Helló vasutas munkahelyek leépítése, helló arcképes igazolvány...)

Persze ahol a "mi magunkért, mindenki értünk" elv érvényesül ott aligha lehet közép és hosszú távon gondolkodni.

Plusz egyre többen vannak, akik magasról tesznek a tömegközlekedésre, gondolataikban a tömegközlekedés csak egy olyan elvont fogalom, nekem az atomfizika. (mindenki tudna erre személyes példákat sorolni). Tőlük aztán sokat nem lehet várni... aki meg ebbe a születik bele, és már az óvodába autóval jár, az sem fog "fellázadni".

SzB 2008.07.09. 08:56:27

Kedves Tevan Imre! (erminavet) Mert ugye az. Az elején hivatkozott cikket még saját nevén írta - meglehetősen felkészületlenül- , mi az oka, hogy most másik néven ír? Amúgy teljesen felelseg volt nevet változtatni mert ebből a cikkéből is süt a gyűlölet a vasutasság iránt, mint az előzőből azaz gyökből felismerhető. Szüleim nevében szeretném kérni, hogy ne használja a továbbiakban a "vasutasok" kifejezést azokra az emberekre akik fel akarják számolni a vasutat. Az ön beállítása szerint aki a vasúton dolgozik az semmirekellő lusta disznó mind. EZT EZENNEL KIKÉREM a szüleim és más tisztességesen dolgozó vasutasok nevében! Tájékoztatom, hogy a MÁV-nál dolgozó emberek többsége tisztességes, becsületes, és a munkáját rendesen végző ember. Az évek óta tartó "reformok" és leépítések nyomán rájuk háruló többletmunka mellet is igyekeznek elvégezni a dolgukat. Visszautasítom a hangnemet amit megengedmagának ismét megsértve több ezer tisztességesen dolgozó embert. Ismételten kérem ne keverje össze a vasutat szétverni kívánó, érdekeltségek mentén élő, a céghez betelepített embereket, a tisztességesen dolgozó emberekkel. Vizsgálódjon a továbbiakba tárgykörben a a vasút kinyírásában érdekelt olajlobbi területén, akiknek az autópálya építés a nagy üzlet, nem a vasút. Szeri Brigitta

SZB 2008.07.09. 08:57:37

Kedves Tevan Imre! (erminavet) Mert ugye az. Az elején hivatkozott cikket még saját nevén írta - meglehetősen felkészületlenül- , mi az oka, hogy most másik néven ír? Amúgy teljesen felelseg volt nevet változtatni mert ebből a cikkéből is süt a gyűlölet a vasutasság iránt, mint az előzőből azaz gyökből felismerhető. Szüleim nevében szeretném kérni, hogy ne használja a továbbiakban a "vasutasok" kifejezést azokra az emberekre akik fel akarják számolni a vasutat. Az ön beállítása szerint aki a vasúton dolgozik az semmirekellő lusta disznó mind. EZT EZENNEL KIKÉREM a szüleim és más tisztességesen dolgozó vasutasok nevében! Tájékoztatom, hogy a MÁV-nál dolgozó emberek többsége tisztességes, becsületes, és a munkáját rendesen végző ember. Az évek óta tartó "reformok" és leépítések nyomán rájuk háruló többletmunka mellet is igyekeznek elvégezni a dolgukat. Visszautasítom a hangnemet amit megengedmagának ismét megsértve több ezer tisztességesen dolgozó embert. Ismételten kérem ne keverje össze a vasutat szétverni kívánó, érdekeltségek mentén élő, a céghez betelepített embereket, a tisztességesen dolgozó emberekkel. Vizsgálódjon a továbbiakba tárgykörben a a vasút kinyírásában érdekelt olajlobbi területén, akiknek az autópálya építés a nagy üzlet, nem a vasút. Szeri Brigitta

kriszko 2008.07.09. 09:08:15

Tisztelt cikkíró!

Az egész történetből megakadt a szemem egy mondatrészen: "pont a keletmagyaroknak kínál szinvonalas utazát." Miért mi keletmagyarok kevesebbek vagyunk mint a Dunántúliak? Gondolom te is vízfejű Pesti vagy.
Amúgy jó dolog a kör IC, de ezzel együtt csökkentették a sima gyors járatok számát és ugyebár nem minden egyetemist, vagy főiskolás engedheti meg magának az IC-t, ami mai helyzetben.

grichie 2008.07.09. 09:17:17

Az eladott jegyek számából biztosan lehetne pontos statisztikai adatokat kiszűrni az állomásközi utasforgalomról.
Pl. az ingyen jeggyel utazóknak is kéne ingyenjegyet váltniuk, csak a statisztikai felmérések végett. Ennyi kényelmetlenségért viszont optimalizált menetidejű járatokat lehetne üzemeltetni.
Van most a MÁV-nál számítógéppel lebonyolított / feldolgozható adatbázissal összekötött jegyvásárlási lehetőség?

Persze az utasszámhoz igazított menetrend is nagy butaság. Egy gyors, olcsó, tiszta és kényelmes járaton biztosan több utas utazna, mint ahogy egy jó boltban is egyre több a vásárló. Utasszámnöveléshez jó és egyszerű üzenettel rendekező reklámra van szükség, utazási irodákkal való szerződésre és hasoló finomságokra. Ennek is gondolom egy jó jegyértékesítő rendszer lenne az alapja.

Az indexen most volt egy jó kis video arról, hogy egy külföldre utazni szándékozó személynek 1-1,5 órát kell várni a jegyekért, mert azt csak kézzel tudják írni és maximum 50! embert tudnak kiszolgálni egy órában.
Az egyszeri német biztosan rákérdezne: warum?

Realista 2008.07.09. 09:22:58

Nem tudom manapság mit tanítanak, de annak idején az én tankönyvemben még az volt, hogy a vasút a folyami szállítás után a legolcsóbb messze a közúti közlekedést megelőzve. Namost akkor hogy lehet Mo-on ennek a fordítottja? A képlet egyszerű csak nézőpontot kell váltani, és kicsit összeesküvés-elméletbe fodítani a dolgot. Miért hagyják hogy a vasút veszteséges legyen? Nyilván mert így potom pénzért hozzá lehet jutni egy nagybefektetőnek. Mikor majd privatizálják az egészet mindenki örömtáncot lejt majd mert mekkora vízfejtől szabadult meg az ország. Aztán a vasút hirtelen nyereséges lesz. Miért nem vették már meg eddig? A vasútnál most folyik írdatlan összegekért a gépállomány és pályák korszerüsítése. A korszerüsítés után jöhet a privatizáció. Egyszerű, nemde?

erminavet · http://kotottpalya.blog.hu/ 2008.07.09. 09:24:21

Kedves Szeri Brigitta!

Köszönöm észrevételeit, külön köszönöm, hogy névvel vállalta.

Először is, nem igazán váltottam nevet. Ha megnéz fordítva az "erminavet"-et, talán Ön is rájön. Egyszerűen amikor blogolni kezdtem, ezt a nicket választottam, amelyet egyébként már használtam a közlekedési fórumokban is. Ráadásul igazán nem titkolom a kilétemet, ha megnézi a blog jobb fölő sarkát, oda van írva a nevem.

Aki ilyen kiváló szellemi képességeket örökölt kiválló szüleitől, mint Ön, az bizonyára megérti az olyan mondatok értelmét, hogy:

"Másrészt a MÁV-csoport és a közlekedés minisztériumi irányítása most is hemzseg azoktól, akik gyűlölik az ITF-et. (A továbbiakban "vasutasoknak" fogom őket nevezni, mivel általában ők magukat tartják az igazi szakembereknek.)"

Láthatja, mindez csak azokra vonatkozik, akik, ... tehát a haladáspárti vasutasokra nem. Ezért használtam az idézőjeles formát.

Saját tapasztalataim szerint azonban a vasúti vezetők és a végeken dolgozók között is nagyon sok a nem szolgáltatni akaró vasutas.

Az a vasutasok között kedvelt elmélet, hogy az "olajosok" tehetnek mindenről, egyszerűen nem igaz. A legtöbb kárt okozók a MÁV-csoportban az igazán ősi vasutasok. Nagyon sokukból csak úgy árad a sötétség és a rosszindulat. Az olajosok meg nagyrészt már nincsenek is a cégcsoportnál.

ti

Professor Pizka 2008.07.09. 09:29:15

Szeri Brigitta: nem bant ez a Tevan gyerek, pont egyetert veled. Persze ha ilyen mazo hajlamaid vannak... megbeszelhetjuk :-)

winston01 2008.07.09. 09:30:33

kriszko 2008.07.09. 09:08:15

Szerintem úgy értette, hogy az amúgy is nehezebb helyzetű, keleti országrészben lakók legalább ebben jobban jártak, most meg még ettől is megfosztanák őket.

Ernesto 2008.07.09. 09:31:23

Vidékről csak annyit tennék hozzá az értelmes kommentelőkhöz, hogy a Vasút is egy olyasmi szolgáltatás, mint a Posta. Nem kell feltételn rentábilisnak lennie. Haza kell vinnie Józsi bácsit Karakószörcsökre, Mari nénit Kiskunmajsára, és az öregapámat is Decsre. Azért, hogy kedves fővárosi és nagyvárosi kollégáknak legyen pl. friss tojás, termelői mangalicakolbász, esetleg egy kis finom szalonna. Ez persze még így is drágábbak, mint a jól megszervezett szuper- és hipermarketek kínálata, de itt legalább számon tudod majd kéni, hogy ugyanmá miért volt benne a böllér fél ujja is? Ha nem támogatják ilyen indirekt módon a fejlett régiók, városok a fejletlenebb vidéket, hosszú távon mindenki ráfázik... A vidék lemarad, palára fognak írni vesszővel, a nemvidék meg éhenhal. Nem jó ez, ugye? Vegyetek magyar árut, ami magyar termelőtől vett cikkeket használ (reklám: Pick, hazai tejüzemek, stb.)! Hajrá hazai, hajrá OKOS ÉS ÉRTELMES VASÚT!

winston01 2008.07.09. 09:32:35

Realista 2008.07.09. 09:22:58

Az valószínűleg a teherszállításra vonatkozott...

erminavet · http://kotottpalya.blog.hu/ 2008.07.09. 09:33:12

Kedves Kriszko!

Nem pont az ellenkezőjét jelenti, hogy végre valamiben a keletmagyarok jártak jól. Miskolci vagyok különben.

A gyorsvonatokat valóban ritkították, de az ütemes menetrenddel újra több lett. Miskolcról pl. minden két órában van. (Újhelyről.)

ti

tivacs 2008.07.09. 09:34:14

Ne mondja nekem senki, hogy a Miskolc Nyíregyháza vonalon járó IC-k a MÁV veszteségéhez nagy mértékben járulnak hozzá. Ez képtelenség. Sokkal inkább a szárnyvonalakon lehetne ezt a veszteséget keresgélni, de ott is azért, mert olyankor járnak a vonatok, amikor nem akar senki sem utazni + nincs csatlakozás stb. Szóval kényelmes a "vasutasoknak" mert nem kell beleszakadni a munkába.
Meg még egy aprócska megjegyzés, kiegészítés a cikkhez: Tokaj. Bármilyen hihetetlen, de vannak olyan turisták (köztük sok külföldi - lásd még New York Times cikke), akik vonattal szeretnének eljutni oda. Namármost megnézném azt a -mondjuk angol - turistát, aki (ha nem lenne kör IC) a Mc-Nyíregy közti személyvonat kipróbálása után nem fordít azonnal hátat az országnak és nem mondja még az unokáinak is hogy: Bárhová, csak ne Magyarországra!

woo-doo 2008.07.09. 09:36:06

Nekem azt is megmagyarázhatná valaki, hogy mi a fenéért áll meg a Miskolc - Bp IC (bármelyik napközben) mindig Rákosnál negyedórára mindig, és ezért mindig késik 19 percet (nem huszat, hogy visszakapd a pótjegy árát, mer nehogymá')???
Egyébként ha már itt tartunk a kör IC még pontosabb is mint a Miskolc-Bp IC, ami azért valahol szörnyű :S

Utazó 2008.07.09. 09:42:36

A kör IC-k késését nem csak a Miskolcfelé közlekedő személyvonat okozza, hanem manapság figyelembe kéne venni a vágányfelújításokat is.
Szajolnál hónapok óta tart az átépítés, és hiába elsőbbséget élvez az IC, ha előtte 2 vonat vesztegel az állomáson, mert szemből is jön 3 amit át kell engedni.

Ha megszüntetik a körIC-t akkor megkérdezném a kedves MÁV-ot, hogy mi a picsával juthatok el normálisan Miskolcról Szolnokra.
Igaz hogy 2 perccel hamarabb elindul egy gyorsvonat Miskolcról Havtan felé, és 2 percel ér hamarabb Szolnokra, csakhogy közben át kell szálni Hatvanban, de sokszor még Füzesabonyban is.
Mivel Hatvan és Szolnok között egy darabig egy vágány van, ott is elég gyakori a késés. Namármost ha Szolnokra 15 perc késéssel érek oda, akkor simán lekésem vagy a Hódmezői, vagy a Békéscsabai vonatot, ami van hogy 2 óránként közlekedik.

Sokkal jobb lenne a kihasználtsága a kör IC-nek ha távolsággal arányos lenne a hely- és pótjegy ára.
Például ha mondjuk Nyiregy és Debrecen között utazunk lenne 130Ft, Szolnok-Nyireg között 300Ft, Teljes útra meg 520Ft. Valószínű hogy többen utaznának. Éppen ezért van az, hogy Miskolcról soha nem utazok IC-vel füzesabonyig, mert 60 km-re 520 Ft-ot kifizetni öngyilkosság.

A cikkből arra is lehet következtetni, hogyha megint szétvágják Nyiregyen a vonatot, akkor két helyjeggyel tudsz eljutni Miskolcról-Szolnokra
Ergó a kutya nem fog vele utazni, vagyis csökken a kihasználtság.

A MÁV menetrendjének átszervezésével és teljes mértékű ütemezésével kikerülhető lenne a rengeteg késés. Pl Szolnokon meg lehetne nézni hogy a napi áthaladó vonatokból hány százaléka késik. Megdöbbentő szám jönne ki. Főleg akkor ha összeadnánk a vonatok késéseit.

Ha megfelelően ütemeznék akkor mind elkerülhető lenne.
Nincs értelme egy IC előtt 15 perccel elindítani egy személyvonatot, meg még utána egy gyorsvonatot.

Mellesleg ha egymás után megy 3 vonat, az addig oké, hogy 15 perces különbségekkel érik el úticéljukat, csak azt is figyelembe kellene venni, hogy pl a 3. állomásra még alig 5 perces különbséggel érkeznek.

A késésekben az is közrejátszik, hogy ha egy vonat késik, az feltartja a többit. Sokhelyen megoldás lehetne, hogy ami késik elengedi a mögötte haladókat hogy azok legalább menetrendszerint közlekedjenek. Az rendben van hogy a késő vonat hatalmas késést halmozna fel, de ez rendszerint egy személyvonat lenne, ami eleve lassabban közlekedik így hosszú a menet ideje. Viszont sokkal kevesebb elégedetlen ember lenne, mert a többi vonat időben érkezik.

Azoknak akik azt mondják hogy szüntessük meg azokat a vonalakat ahol nem megyeszékhelyre megy a vonat meg ilyenek üzenem hogy csak 1 hétig éljenek olyan településen amit az általuk megszüntetni kívánt vonat érint.
Megkérdezném tőlük mivel járnának munkába mondjuk Kengyelről Szolnokra ha nem lenne vonat. Merthogy busz nincs. Azaz lenne két távolabbi településről, csakhogy a buszok csatlakozása hagy némi kívánni valót maga után.
De csalog sincs messze Szolnok. Egy földúton 10 km :) Nosz rajta, gyalogoljatok barátaim. Az ilyen emberekből lesz később MÁV vezért, aki soha nem tudja milyenek a valós körülmények.
Nem megszűntetni kéne, hanem olyan lefedettséget és menetrendet kialakítani amivel elégedett lenne a legtöbb utas. Ez nem lehetetlen, csak megfelelő szakemberek kellenek hozzá. Ez viszont kevés van. Ha meg van, az nem a MÁV-nál dolgozik.

Megint Állunk Vazze.

tke 2008.07.09. 09:49:31

Éppen attól lesz vonzó egy szolgáltatás, hogy tartósan kiszámítható színvonalú és minőségű. Ha minden félévben átalakítunk és csak kivesszük a pénzt a rendszerből, az mindig ócska marad.

Amilyen rugalmasak a megszorításban, ugyanazzal a rugalmassággal kellene adott körülmények között pikk-pakk ráadás kocsikat fölszerelni vagy kitakarítani.

Az rohadt nagy gyanúm, hogy a közúti lobbi (olajtársaságok, autósok) kilóra megvesznek mindenkit. Egyszerűen az az érdekük, hogy minél trágyább legyen a tömegközlekedés.

Aki rendszeresen autózik, az tudja, hogy szenzációs menetidőkről és kényelemről van szó az említett viszonylatokban. Némelyiken rendszeresen utaztam.

Jó lenne már utasokért dolgozó vezetőket delegálni és nem pénzhajhász szarháziakat a vezető testületekbe.

Köszönjük a posztot!

erminavet · http://kotottpalya.blog.hu/ 2008.07.09. 09:51:31

Na persze a Kriszkónak írt válaszból kimaradt egy vessző, így értelemzavaró. Helyesen:

Nem, ...

Lord_M_ 2008.07.09. 10:00:57

A Vasút drága. A személyszállítás meg veszteséges. Európában mindenki támogatja a személyszállítást, mert nem termeli ki a saját költségeit. Egyszerűen azért, mert a kényelmesre töltött személykocsikért nem lehet annyit kérni mint egy megpakolt tehervagonért. Ütemes menetrend. Történt, hogy Debrecenbe szerettem volna menni, és átszálláshoz volt 5 perc. Késés miatt azonban a másik vonat elment. Lehagyva ezzel utasokat, és vasutasokat is. A kérdésre az információ mögött, a hölgy közölte hogy nincs olyan hogy csatlakozó vonat. ÜTEMES menetrend van. Ahha. Majd fél órával később, a hangosbemondó, közölte hogy az egyik személyvonat azért nem indul mert a CSATLAKOZÁSÁT várja. Sírjak vagy nevessek.

Aztán lássuk csak, Miskolc viszonylatban mindent összevetve napi cirka 45 vonat indul. ami majdnem félóránkénti indulást jelent. Ugyan ez a nyugati vonalra már csak 20 vonat környéke. Lássuk csak Pécsre van olyan hogy 9:30 és 12:30 között semmi nem megy. Jó dolog a kör IC. Meg az ütemes menetrend is, csak nem érinti az országot, és ha igaz a cikk. Akkor nem is fogja...

Ezzel csak az a baj, így nem fognak az emberek autóból vonatra szállni. Miért tenné, ha egy egykori 2 órás menet (ami volt 1 óra 50 perc is) ma már jóeséllyel két óra 30, vagy 3 óra. Beülve az autóba meg két óra. Jahh, és ha véletlen ketten utazunk adott viszonylatban, akkor már nem is olcsóbb a vonat.

nekem egy kicsit furcsa ez. És persze nem vagyok én szakértő, meg megmondó ember sem, csak azt nem értem hogy akkor ez így miért és kinek jó ?

Utazásaimat pedig immáron hetedik éve vonattal teszem. De az már nekem is kiveri a biztosítékot, hogy egy valamikori 3 óra menetidejű gyorsvonat, mára 5 óra környékére lassult.
SÁSD-BP kelenföld (17 és 19:50 között mára pedig délután 17 és 21:30-22:00 között)

mindegy...

A vonat és járatritkítás pedig emberi és anyagi erőforásokat spórol. Kevesebb vonat, kevesebb személyzet. Kevesebb bér... stb. Kevesebb km, kevesebb meghibásodás... stb. nem értek vele teljesen egyet, de úgyhiszem hogy jelenleg egyikünk sem tehet semmit.

az az évi 600 millió veszteség egy vonalon meg jelentékeny lehet, de ezt racionális megoldásokkal lehetne faragni..

de idehaza általában a fűnyíró elv tarol. nem logikus szervezés. nyírás, fúrás faragás. Így se a probléma nem szűnik meg se jobb nem lesz. és az eltávozó utasok pedig egyszer csak megint kieső bevételt jelentenek, amik meg hiányt okoznak... és akkor lehet megint tarolni.

a végkielégítések, sikerdíjak, alacsony fizetések meg gondolom érinthetetlenek.

Pénzes Krisztián · http://oszkar.com/ 2008.07.09. 10:02:44

Zalaegerszegről - Budapest - Debrecen ingázás személygépkocsiva

Sziasztok!

Minden péntek délután megyek személygépkocsival Zalaegerszegről - Budapest - Debrecen útvonalon. Visszafele vasárnap este jövök, Debrecen - Budapest - Zalaegerszeg útvonalon. Utitársakat keresek a kölségeim csökkentése céljából. Az autópálya melletti települések jönnek szóba végig. Olcsóbban meg gyorsabban is lehet közlekedni, mint a Máv-val. Keress telefonon illetve az OSZKAR.COM-on jelentkezz be az utamra. Tel: 30/9295668 illetve 06304711243

szürke_tapir · http://akozert.blogspot.com 2008.07.09. 10:04:07

Jó, tegyük fel, azoknak van igaza, akik a fentebbiekben frappánsan "bizonyították, hogy a kör_IC gazdaságtlan és nem éri meg. Szeretném tehát látni annak a _felelős, magas beosztású_ embernek a kirúgását és felelősségrevonását, aki gazdaságossági számítások nélkül (vagy ami még rosszabb: ellenére) bevezette annak idején ezt a szolgáltatást...

keleti 2008.07.09. 10:08:12

A cikk írója alaposan elemezte a témát, elfogulatlanul, tárgyszerűen bizonyította egyes vasúti vezetők (és nem általában a vasutasok, mint Brigi írta!) gyakorlatilag utasellenes és oktalan magatartását.
Én Miskolcról gyakran utazom Bp-re is és Debrecenbe is, tehát érint a téma.
Minden zökkenő ellenére (pld. 5-10 perces késések) beváltnak és jónak tartom a jelenlegi kör-IC rendszert.
És most - esküszöm, nem az irigység beszél belőlem - kiszámította már valaki, mennyi a vasutasok kedvezménye miatti éves bevétel-kiesés? Nem a kedvezmények megszüntetése mellett vagyok, csak azok ésszerű határok közé korlátozását tartom indokoltnak.
A cikkel nagyon egyetértek, joggal került vezető helyre. Gratulálok a szerzőnek.

dontals 2008.07.09. 10:18:13

Legjobb lenne felszámolni ezt az egész sz.dombot.

A minap írtak róla az index-en, hogy 170 milliárd megy el ennek a lepusztult igénytelen szolgáltatónak a fenntartására.

Fejleszteni csak akkor tudnak, ha sikerül valamit kikuncsorogni az EU-tól. Közben a MÁV rohad, rohadnak a vagonok, rohadnak az állomások, rohadnak a pályák. És ezeken a rohadó pályákon rohadnak a frissen vásárolt Flirtek is.

Eddigi életem során egyszer utaztam emberhez és a korhoz méltó vagonnal Magyarországon: ez a Németországból érkező Kálmán Imre nemzetközi gyorsvonat volt.

De meg lehet nézni pl. Cegléd példáját, nem tudom hány milliárdba került (és volt-e egyáltalán értelme)most építeni egy liftes, aluljárós csomópontot, aminek igazából sokkal több értelme lett volna Szolnokon, de azt mondom, hogy még oda is pazarlás lett volna egy ilyen kaliberű állomás kialakítása.
Ez a kör-IC-k megszüntetésével még inkább értelmét veszítené.

IC vagy nem IC, bárminek is nevezik, a MÁV többi vonata emberhez méltó utazásra egyszerűen alkalmatlan, már csak ezért sem kellene felszámolni.

pitiáner 2008.07.09. 10:23:46

Na sikerült megint egy vaskos általánosítással indítani, a vasutasok nemszeretik az ütemes menetrendet. Gratula.
Menetrend-készítés folyamatát meg kéne nézned egy kicsit alaposabban: a menetrendet a minisztérium rendeli meg a Stattól. Az, hogy a MÁV vezérigazgatója milyen előterjesztést "rendel meg" beosztottjaitól (ez is mekkora hangulatfokozó elem az írásban), nem érinti ezt a folyamatot.
Devecz, a hős megint előkerólt, összemosva őt az ütemes menetrenddel, és azzal, hogy emiatt rúgták volna ki: nem emiatt. Mintha lett volna egy kis botrány annak idején a Start engedélyével, emlékszünk, ugye?
KörIC: ma nem nagy üzlet a Startnak, a folyamatos 20 percen felüli késésekkel.
Ütemes mentrend: hozd már le légyszives azokat a "fekete-fehér" számokat, mert ami indoklást én láttam, az alapján nem nőtt az utasszám a keleti országrészben, csak kevésbé csökkken, mint a nyugatiban, és ennek ezer más oka is lehet (pl. kevésbé rugalmasak ott az utasok, nem ülnek át olyan könnyen autóba). Ráadásul egy éves adatsor alapján következtetéseket levonni, az a statisztikával való visszaélés fogalma. Még mielőtt megjegyeznéd, nem ellenzem az ütemes menterendet.
Hibrid IC: tényleg jó ötlet egy IC, ami lassabb, mint eddig és nem is kötelező rá a pótjegy, nyilván nagy többletbevétel keletkezik, ugye?

Várom a szokásos személyeskedő választ (bár egy jól alátámasztott érvelésnek jobban örülnék, de nem reménykedem).

flirt 2008.07.09. 10:25:51

"Azért, hogy kedves fővárosi és nagyvárosi kollégáknak legyen pl. friss tojás, termelői mangalicakolbász, esetleg egy kis finom szalonna."

Bocsánat, ez egy óriási tévedés. Kiválóan meg tudna élni az összes üzletlánc a magyar mezőgazdaság teljes hiánya melett is. Csak akkor a rengeteget traktoros, tüntetős, állami támogatásért ordítós parasztnak nem tudnának milyen munkát kínálni.

Kedves Brigitta: Ön egyébként arcképessel utazik? Köszönöm, hogy finanszírozhattam! Lehet, hogy a Máv dolgozók nagy része lelkiismeretes ember, de amit a Máv ma szolgáltatás címén nyújt, az egyenlő a nullával, élén a tohonya rosszindulatú pénztárosnőkkel, a Keleti nemzetközi pénztárral, a félrészeg vidéki kalauzokkal, a szétesés utáni állapotban közlekedő kocsikkal.

malakov 2008.07.09. 10:29:14

Kedves TI!

" Heinczinger István MÁV-vezérigazgató mindenesetre egy olyan anyagot rendelt meg egyik beosztottjától a napokban, amelyiknek ezt kellett igazolnia. (Ismét figyeljünk a sajátságos logikára! Nem olyan tanulmányt rendelünk, amely megvizsgálja a kérdést, hanem Bástya elvtárs előre megmondja az ítéletet.) "

Ez nem IGAZ!!!! Nevezhetjük csúsztatásnak is újságírói zsargonban!!!

Nem kellett semmit alátámasztani! Ez HAZUGSÁG. A jelentés arról szólt, hogy a kör IC-k Miskolc felől miért késnek. a "szakamilag hozzáértő" vezetés élükön a hatósággal pedig ahelyet, hogy intézkedne a késést kiváltó okok felszámolására, levonták azt a következtetést hogy meg kell szüntetni a kör IC-ket.

Nem kellene a MÁv-ot rögtön"feketeseggűnek" kikiáltani. Alaposabban utána kellett volna járni az alapoknak.

VHB 2008.07.09. 10:31:20

Ausztria-Magyarországot most!

cenzor romlik 2008.07.09. 10:32:31

A cikkel teljesen egyetértek, jómagam Szob irányába vonatozok, néha átszállással, de kiszámíthatóan.
Egy borzasztó off megjegyzés: a MÁV-nak nincs terméke. Szolgáltatása van neki. A bankoknak és a biztosítóknak is.
Pardon!

ElChe · http://bigblue.reblog.hu/ 2008.07.09. 10:33:21

Debreceniként hosszú éveken át jártam Miskolcra egyetemre. Aranyat adtam volna ilyen vonatokért. Egy olyan év volt, amikor gyors, közvetlen összeköttetés volt a két város között, egyébként meg döcögés, nyíregyházi várakozással. Szóval szerintem volna ennek értelme.

Balu0819 2008.07.09. 10:35:00

Lord_M_ 2008.07.09. 10:00:57

"Lássuk csak Pécsre van olyan hogy 9:30 és 12:30 között semmi nem megy."

Ne hasonlítsuk már Pécshez a Budapest-Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen-Szolnok-Budapest útvonalat.

Amíg az utóbbi végig kétvágányos vonal, addig a Pécsi, nem, és nem csak Pécs felé mennek vonatok, plusz az sem kedvező, hogy autóval sokkal gyorsabb a Budapest - Pécs táv


A poszthoz annyit, hogy nagyon jó, és meglepődtem volna, ha ez nem történik meg Abszurdisztánban. :(

pitiáner 2008.07.09. 10:39:25

látom, sikerült az egyik kommentezők a k.anyjába küldeni a cikkírónak. szégyen.

szürke_tapir · http://akozert.blogspot.com 2008.07.09. 10:40:55

pitiáner: akkor megkérdezem direktebben...
ha ennyire csak rossz oldala van a kör-IC- knek, akkor miért keleltt őket egyáltalán bevezetni????

dontals 2008.07.09. 10:41:56

"KörIC: ma nem nagy üzlet a Startnak" Miért, a Start csak a profitábilis vonalakat üzemelteti? Ezt eddig nem tudtam! Lehet, nem nagy üzlet a MÁV-nak, viszont a sok közül az egyik (sajnos nem túl gyakori) olyan szolgáltatása, amely úgy ahogy megfelel az elvárásoknak. Ütemes menetrend? Azért nem működik, mert a MÁV alkalmatlan rá. Ennek okai: - nem megfelelő pálya, ezért gyakori késések - gyakori késések miatt az ütemezés elveszti jelentőségét, mivel van olyan viszonylat, ahol 2-3 óránként követik egymást a vonatok. Ha 2 órát várnia kell az utasnak, akkor hiába mondják neki hogy "de hiszen ütemes menetrend van". - nem megfelelő váróhelyek, megállóhelyek. Az ütemes menetrend alap esetben olyan, hogy leszállok a vonatról átsétálok a peron másik oldalára, ahová 3 percen belül érkezik a vonatom. Az ütemes menetrend lényege a nagy fokú szervezettség és pontosság, nem az, hogy szabályos időközönként indülnak a vonatok. Ez csak egy eszköze az ütemes menetrendnek. Hát nagyjából ezért nem látni az ütemes menetrend számszerű eredményeit. A váci elővárosi vonalon is ú. n. ütemes menetrend van. Ez mit jelent? minden órában 10-kor és 40-kor indul vonat. Ebben mi a nagy "wasistdas"? A vonatok ugyan olyan lestrapáltak, mocskosak, az állomások úgyszintén.

Ernesto 2008.07.09. 10:49:06

""Azért, hogy kedves fővárosi és nagyvárosi kollégáknak legyen pl. friss tojás, termelői mangalicakolbász, esetleg egy kis finom szalonna."

Bocsánat, ez egy óriási tévedés. Kiválóan meg tudna élni az összes üzletlánc a magyar mezőgazdaság teljes hiánya melett is. Csak akkor a rengeteget traktoros, tüntetős, állami támogatásért ordítós parasztnak nem tudnának milyen munkát kínálni."

Te ezt szeretnéd? Vidék nélküli fővárost? :) Bájos...

Ksabee 2008.07.09. 10:51:49

Tisztelt Erminavet és a többi kedves hozzászóló!

Én Szerencs mellett lakok és Debrecenbe járok egyetemre. Vasútbarát is vagyok, úgyhogy az ügyben több szempontból is érintett vagyok. Az ITF bevezetése előtt volt néhány fix időpont, amikor jó volt a csatlakozás Nyíregyházán, esetleg közvetlen vonat volt naponta 2-3-4-szer Debrecenig. IC ugyanúgy csak Miskolc-Bp. Keleti és Nyíregyháza irányába. Tehát a nyíri átszállás szinte minden esetben borítékolható volt. Mióta elindult a kör-IC rendszer, átszállás nélkül 1 óra 7 perc (!!) alatt le lehet érni Db-be Szerencsről. Szvsz borzalmasan vadkeleti baromság lenne Szerencsen megszüntetni az IC-elérést. Egyrészt Sátoraljaújhely, Sárospatak, Abaújszántó irányából, másrészt rengeteg környékbeli településről járnak Szerencstől IC-vel a két irányba (tehát Nyíregy-Debrecen és Miskolc-Füzesabony-Budapest) a dolgozók/diákok stb. Naponta több száz, hanem több ezer ember. És a ciklikus időközönkénti indulás valamivel jobb utaseloszlást is hoz. A vasárnap délután/este és a csütörtök/péntek délután persze megmarad a legforgalmasabbnak, de nem 1-2, hanem több vonatra terelődik ugyanaz az utasmennyiség. Az ITF előtt pl. a vasárnap este 18:00-kor Szerencsről Nyíregyre, közvetlen kocsikkal Db-en át Szolnokra induló személyre nem egy esetben már Szerencsen szinte lehetetlen volt felszállni, volt, hogy 5 percet álltunk, hogy mindenki felférjen, és az előtérben álltunk az ajtóra "kenődve". Most kényelmesen, 67 perc alatt (kocsival megközelítőleg se lehet a sebességhatárokat betartva 90 perc alá menni Szerencs-Db távon), 130 Ft-ért végig tudok utazni. Néha vannak késések, de nincsenek olyan "elemek", mint a gyorsnak nevezett személyvonatokon.
Na, lényeg ami lényeg, hogy az ütemes menetrend egyértelműen utasbarát, és nem minden szolgáltatásnak kell minden áron nyereségesnek lenni. Pl. ha nem nyereséges az egészségügy, akkor küldjük el az orvosokat? Vagy zárjuk be az országot, mert nem hoz folyamatosan hasznot? A fejét kéne venni az összes olyan vezetőnek, akinek nem az utas vagy a "vásárló" érdekeit nézi, és nem a sajátját helyezi előnybe.

pitiáner 2008.07.09. 11:02:48

szürke_tapír, dontals:
ahogy írjátok, jelenleg nincsenek meg a feltételei annak, hogy a körIC illetve az ütemes menetrend jól működjön. de megszűnni sem fog!
szürke_tapír: nem csak rossz oldala van, de jól sejted, nem készültek gazdaságossági számítások a bevezetése előtt.

zaffarano 2008.07.09. 11:03:54

Szerintem a vasút legnagyobb ellenfele az autópálya. Lassan be kellene fejezni az autópálya-fejlesztéseket, és nekilátni a vasút vágányainak kicseréléséhez, a pályasebesség növeléséhez. Olyan jó lenne 160km/h-s átlaggal Debrecenből Bp felé száguldani! Még ha koszos is lenne a kocsi, késne 10 percet, ezzel szerintem tudna utasokat vonzani a MÁV. Előbb jó síneket, utána modern vonatokat rá! A nagyobb távolság-magasabb IC pótjegy ötletet én is támogatom!

adam 2008.07.09. 11:14:27

-OFF-:
Szerintem az INDEX-es péda úgy lenne helyes, ha az index cikkeiben sok a helyesírási hiba, akkor több, de rövidebb cikket írunk, mert a rüvidebb szöveg ellenőrzése könnyebb (??)
Na szerintem ez jobban stimmel a MÁV kör-IC szétveréshez, vagyis annak logikájához :)
-OFF VÉGE-

Egyébként a kör-IC tényleg egy jó dolog, bár én személyszerint még nem használtam, de attól még logikus és jó dolognak tűnik :)

Attila 2008.07.09. 11:19:23

Heti rendszerességgel utazom Miskolc és Debrecen között, s bár közúton viszonylag közel vannak egymáshoz busszal, az kényelmetlen és lassú. Ehhez képest az IC pótjegy ára 130 Ft (nyilván a jegy a plusz 40 km miatt drágább). Ráadásul pont Miskolcon és Debrecenben van két-két jegyautomata, így a jegyeket interneten is meg lehet venni, előre. Kipróbáltam, kiválóan működött, és kilométeres sorokba nem kellett beálnom. Hihetetlen, mennyit fejlődött a vasút errefelé, és ezért gyakrabban választom.

Nem mondom, hogy nem lenne alternatíva, de ha kényelmesebb lesz az életem ilyen szolgáltatástól, és ezért a vonatot választom, az baj a MÁV[-Start]-nak? Vagy sokba kerül? Nem vagyok elegen? Én sajnálnám, ha megszűnne ez a rendszer.

Utazó 2008.07.09. 11:23:19

Sajnos az sem a legtökéletesebb megoldás a magyar vasútnak, ha a fontosabb, vagyis a fővonalakon 160 km/h-s vágányokat építenek. Hiába lenne olyan vágány, ha két IC közé benyomnak egy lassú teher-t, ami 60-al, vagy max 80-al mehet.
Ezt úgy lenne érdemes megoldani mint ha jól tudom Portugáliában oldották meg. Ott nem a meglévőt fejlesztették, hanem vele párhuzamosan építettek olyan hálózatot, ahol 200-300 km/h-s vonatok közlekednek.
Idehaza amikor 60 km-en van 8 állomás (Miskolc-Füzesabony), akkor minek 160 km/h-ás sebesség ha a maximumot nem fogja elérni, mert már lassíthatna le.
Békéscsaba felé már 2 és fél éve zajlik a 160-as vágány építése.
Nos az autóutak keresztezése továbbra is megmaradt, és viszonylag sok tehervonat közlekedik naponta. Így soha nem lesz olyan vonat ami 160-al fog közlekedni. Annak meg semmi értelme ha Szolnok és Békéscsaba között minden vonat csak Mezőtúron meg Gyomán állna meg. Egyébként meg ha az állomásoknál tartunk érdekes hogy a felújítás ideje alatt az említett szakaszon a gyorsvonatok nem állnak meg Tiszatenyő és Szajol állomásokon, amely elvileg más irányba átszállást biztosít. Mindig be kell menni Szolnokra, csakhogy ott hiába van 4 perc átszállni ha a vonat többet késik mint 4 perc. No meg 4 perc nem elég.

buksi 2008.07.09. 11:28:17

Heinczinger mindigis csak egy tutyimutyi balfasz volt. Semmi de semmi nincs, amit az ő nevéhez lehetne kötni. Nincs önálló tudata és akarata, csak túl akar élni. Így ebből nem lesz soha normális vasút, csak egy rakás szar.

erminavet · http://kotottpalya.blog.hu/ 2008.07.09. 11:28:19

Pitiáner!

Olvass figyelmesebben! Azt írtam, hogy azokat a vasutasokat, akik gyűlölik, ezentúl "vasutasoknak", tehát így , idézőjelben fogom nevezni. Ez pont nem azt állítja, hogy minden vasutas gyűlöli.

ti

erminavet · http://kotottpalya.blog.hu/ 2008.07.09. 11:40:16

Kedves Pitiáner!

"Menetrend-készítés folyamatát meg kéne nézned egy kicsit alaposabban: a menetrendet a minisztérium rendeli meg a Stattól. Az, hogy a MÁV vezérigazgatója milyen előterjesztést "rendel meg" beosztottjaitól (ez is mekkora hangulatfokozó elem az írásban), nem érinti ezt a folyamatot."

Én nem is a menetrendkészítés hivatalos folyamatáról beszéltem. Láttunk már olyat, ami a MÁV-ban dőlt el!

"Devecz, a hős megint előkerólt, összemosva őt az ütemes menetrenddel, és azzal, hogy emiatt rúgták volna ki: nem emiatt. "

Nem mondtam ilyet. Azt mondtam, mennie kellett.

"KörIC: ma nem nagy üzlet a Startnak, a folyamatos 20 percen felüli késésekkel."

A folyamatos 20 percen felüli késés hazugság.

"Ütemes mentrend: hozd már le légyszives azokat a "fekete-fehér" számokat"

Meg fog történni. Persze te nem fogod elhinni őket, ezt előre borítékolom.

"mert ami indoklást én láttam, az alapján nem nőtt az utasszám a keleti országrészben, csak kevésbé csökkken, mint a nyugatiban"

És ez nem eredmény? Miközben hatalmas áremelés volt?

", és ennek ezer más oka is lehet (pl. kevésbé rugalmasak ott az utasok, nem ülnek át olyan könnyen autóba)."

Hát persze véletlenül kétfajta magyar van, az egyik a Hegyes-Bp.-Szolnok-Debrecen tengelytől délre él, a másik északra.

"Ráadásul egy éves adatsor alapján következtetéseket levonni, az a statisztikával való visszaélés fogalma."

Miért is, túl kevés vagy túl sok az egy év? Egyébként hasonlóak, sőt még olyanabbak a további adatok is. Persze a magadfajtáknak nem volt túl korai másfél hónap után cikket iratni a Népszabiban az ITF-OST ellen, ugye?

"Még mielőtt megjegyeznéd, nem ellenzem az ütemes menterendet."

Hát persze, a farkas se ellenzi a bárányt, sőt szereti.

"Várom a szokásos személyeskedő választ."

Személyekedni csak személyekkel lehet, te csak egy névtlen nick vagy itt. Kicsit furcsának is tartom, hogy azt hiszed jelent bármit, hogy kijelented, hogy Heinczinger nem olyan tanulmányt rendelt. De olyat rendelt mondom erre én, de legalább rólam lehet tudni, hogy ki vagyok.

"(bár egy jól alátámasztott érvelésnek jobban örülnék, de nem reménykedem)."

Látod, annak én is.

ti

martinasz 2008.07.09. 11:48:11

Kedves TEVAN ÚR! Gratulálok a cikkhez/bár anyázni azért nem kellett volna/Kíváló,nagyon tetszik ezt jól mutatja hogy amikor elkezdtem olvasni még 23 komment volt most meg már majdnem 100! Teljesen megértem hogy már nem a Magyar Hírlapnál dolgozik! :-)ÜDVÖZLETTEL!

erminavet · http://kotottpalya.blog.hu/ 2008.07.09. 11:48:55

Bocsánat, eltévesztettem, ez a megjegyzés nem neked, hanem Malakovnak szól, elnézést: (Egyszerűbb lenne, ha mindenki bemutatkozna.)

Személyekedni csak személyekkel lehet, te csak egy névtlen nick vagy itt. Kicsit furcsának is tartom, hogy azt hiszed jelent bármit, hogy kijelented, hogy Heinczinger nem olyan tanulmányt rendelt. De olyat rendelt mondom erre én, de legalább rólam lehet tudni, hogy ki vagyok.

Dienes Áron 2008.07.09. 11:49:46

Kedves kommentezők, kedves cikkíró!

Először a Miskolc-témához szeretnék hozzászólni, szigorúan szolgálaton kívül, magánemberként:-) -a gyngébbek kedvéért: a kollektív szerződés értelmében nem mondhatok véleményt a cégemről, tehát most magánember vagyok.
Emellett a magánvéleményemet is leírom az elmúlt évtizedekben a közlekedésben kialakult helyzetről.

Tehát.

Valószinűleg azért engedik a Szerencs /Hidas felől érkező személyt az Ic elé, mert lehetnek rajta olyan utasok, akik Ic-vel továbbutaznának Bp/Ni/Db felé. Amennyiben menetrend szerint hamarabb kéne érkeznie a személynek, csatlakozna az Ic-hez, de mivel késik, megvan az a "trükk", hogy így is elérik a vonatjukat Miskolcon. Ha Felsőzsolcán az Ic jönne előre, nem várhatná meg a személyt, mivel a vonatok fontossági sorrendjében magasabb rendű vonat, és az utasnak várnia kellene egy órát, továbbá bukná az előre megváltott Ic-pótjegy árát, és vehetne másikat a következőre. Így az Ic megkésik ugyan Miskolcon 5-10 percet, viszont a menetrendbe beépített időtartalék miatt rendesen érkezik a célállomásra, már ha nincs épp egy vágányzár.

Másik. Mellékvonalak.

Szélsőséges ötlet megszüntetni a mellékvonalakat. Az állam feladta a közszolgáltatás, ezen belül a logisztika is, és az alkotmány értelmében ennek használata minden állampolgárt azonosan megillet. A vasút és a közút jelenleg verseng egymással, ez egy idióta állapot. Más, szerencsésebb nyugat-európai nemzetállamokban, mint például Szlovákia:-), senkinek eszébe nem jutna ez. Ott a buszok ráhordanak a vonatokra, a mellékvonalakon is, sőt ott főleg. Továbbmegyek: azon dolgoznak, hogy a buszjegyek a vonatokra is érvényesek legyenek, közös kilóméterképzéssel. Párhuzamos járatok nincsenek, csak csúcsidőben a nagyvárosok közvetlen aglomerációjában, mivel nem tudnak több személyvonatot indítani a tehervonatokkal leterhelt pályakapacitás szűkössége miatt. Ebben változás, hogy Vágújhely-Leopoldov-Nagyszombat-Pozsony között most készül el a gyorsvasútivá fejlesztett pálya,(szintbeni keresztezések nélkül, 180 km/h max. sebesség), ahol ez is bele fog férni. A projektet az Európai Unió fizeti, megfelelő önrész mellett. Az Unió ugyanis a vasúti közlekedést tekinti prioritásnak a közútival szemben, és amennyiben az adott állam pályázik, és megfinanszírozza az önrészt is, megkapják rá a forrást. Remélem, elég finoman fogalmaztam... A mellékvonalakon az átlagsebesség olyan 80-100 km/h között van, csak a nagyon hegyi pályaszakaszokon (pl. Besztercebánya-Stubnyófürdő, Selmecbányai vonal, Gölnic-völgyi vonal egyes szakaszai) megy ez alá. Ezeken a vonalakon jórészt villamos biztosítóberendezés van, amit a 70-es 80-as években telepítettek. Most is remélem, finoman utaltam...

Amennyiben a magyarországi mellékvonalaink pályáinak szinvonala az átépítések során erre a szintre kerül, és a megépítendő egységes szerkezetű, modern biztosítóberendezések a meglevő, 100-120 éves eredeti, illetve a soha meg nem építettek helyetti számos munkavállalói létszámot kiváltják, továbbá a kocsipark is legalább erre a szintre megújul, akkor lehet beszélni majd szolgáltató vasútról, amiben viszontlátják az adófizetők is a befektetett pénzüket. Valójában tehát a vasúti közlekedés szinvonalának megújításának kulcsa a mellékvonalak felújítása, mert az átlag 40-50 km-es távot a jelenlegi, akár kétórás menetidővel szemben húsz perc - fél óra alatt megtevő vonatok ha emellett ütemes menetrenddel rácsatlakoznak a gyorsokra/Ic-kre, mindjárt kiderülne, mekkora pénzkidobás az államnak ugyanazon a távon buszokat is közlekedtetni, amelyek menetideje viszont nem csökkenthető. A mellékvonalak felújításával egyidőben a fővonalak műszaki szinvonalának mindössze a szintentartására kellene törekedni, és ha a melékvonalak készen vannak, egy újabb lépésben a fővonalak korszerűsítésére is sor kerülhetne, újabb unós források bevonásával. Így újabb menetidő-csökkentést lehetne elérni, a jelenlegi 100-120 km/h, illetve a dunántúli átlag 80 helyett. Az alföldi sík területek kimondottan kedvezők földrajzilag a fővonalak gyorsvasúti pályává alakításához, de a dunántúlon is, pl. a Kisalföldön. Már a mellékvonalakat úgy kéne felújítani, hogy a villamos felsővezetéki vontatásra kiépíteni az idegenforgalmilag jelentős, illetve a jövőben várhatóan nagyobb teherszállítási kapacitást igénybe vevő vonalakat, jóval nagyobb tengelyterheléssel ezen teherkapacitás befogadása érdekében, visszacsábítva a vasúttól elpártolt fuvaroztatókat. Mindezek mellett törvényileg arra kényszeríteni a tranzitfuvaroztatást, hogy a közút helyett a környezetbarát vasutat válasszák, pl. a kamionok szinte kizárólagos vasúti tranzitszállítására vonatkozó törvényi rendelkezések formájában. Ha összehasonlítjuk 1 km autópálya létesítési költségét 1 km gyorsvasútéval, ennek megtérülési idejével és az ezután jelentkező fenntartási költségekkel, továbbá 1 km 100 km/h sebességű, akár villamosított mellékvonal létesítési költségével, ahol akár kitermelési helytől viszonteladói helyig vasúton történhet a fuvarozás, nagyban lehetne javítani hazánk logisztikai potenciálját. Amit leírtam, kb. 20 éves program, de ne feledjük, hogy a logisztika minden gazdaság motorja, ezért a legfontosabb nemzeti érdek ennek rendbetétele. Hangsúlyozom, nemzeti érdek, nem lobbiérdek, olyan megválasztott politikusokkal, akik nem lobbik, haveri brancsok érdekemberei vagy korrumpált rabszolgái, hanem a haza szolgái, és ezért kapják a fizetésüket a törvényhozó és azokat végrehajtó rendszer alkatrészeiként, az Államért, amit ezért tartunk fenn, erre kötöttünk "társadalmi szerződést", ld. Rousseau. Széchenyi, Baross ilyen gondolkodású hazafiak voltak, nem maguknak, hanem a következő nemzedékeknek építették az országot, egy újabb ezer évre.

Talán ennyi.

erminavet · http://kotottpalya.blog.hu/ 2008.07.09. 11:52:57

Pitiáner!

"látom, sikerült az egyik kommentezők a k.anyjába küldeni a cikkírónak. szégyen."

Mindenki legalább ennyit fog kapni, aki névtelenül lekorruptoz. Egyszerű.

Vagy nevezze meg a férge, ki, mivel, mikor fizetett le.

ti

malakov 2008.07.09. 11:59:29

Kedves TI!

Nem az a lényeg, hogy kit takar a nick-nevek, hanem azzal, amit ír.
Mivel már megütöttél itt némi trágárságot, nem kívánok veled sem személyeskedi, de vitatkozni sem.

Utazó 2008.07.09. 12:06:15

Dienes Áronnak!

Köszönöm neked, hogy lényegretörően leírtad, hogyan lehetne helyrehozni a magyar masút állapotát.
Ez hosszú folyamat, amihez nem csak idő, hanem rengeteg pénz, no meg felelős ember szükségeltetik.

Ha a MÁV először kitakarít maga körül, és hozzáértő szakikat foglalkoztat, akkor ez a folyamat megkezdhető, és kivitelezhető. De addig még ez nem oldódik meg, ne várjunk semmi változást.

Plusz nekünk utasoknak is változtatnunk kell a hozzáállásunkon és a szokásainkon. Leginkább ez okozza azt hogy a vonatokon kosz van. Nem magától koszólódik a vonat.

Csak egy példa.
Szolnokon történt 2 heten, hogy a takarítóbrigád egy szerelvényt takarítani szeretett volna. A mozdonyvezető valamivel el volt foglalva a vezérlőkocsiban, mert láthatólag valamit szöszölt. Az ajtók nem voltak nyitva és nem tudtak felszállni a takarítók.
Se meg nem kérték a vezetőt, se nem vártak 1-2 percet, fogták és továbbálltak és hangosan morogtak, hogy ők már bezzeg ezt nem takarítják ki ha nem engedik őket felszállni.

Na az ilyen hozzáálláson is változtatni kell meg sokaknak meg kellene jegyeznie, hogy a wc-t úgy hagyon ott magam után, ahogy én szeretném látni azt, ha legközelebb oda megyek.

Coyote 2008.07.09. 12:06:51

Üdv mindenkinek!
Már jó ideje nem utazok vonattal, mert nagyon drágának tartom. Csak egy példa.

Tavaly Miskolcról elköltöztem Győrbe (nem éppen kis távolság) és mivel mindenkit otthon hagytam, így úgy gondoltam, hogy hétvégente haza fogok utazni. Esélytelen! Drága, hosszú az út, kényelmetlen, büdös, koszos és nem várja be egyik vonat a másikat, ha késik, tehát kb. 7 órát utaznék haza. Nem beszélve arról, hogy kb. 55.000 Ft-ot hagynék a MÁV zsebében havonta.
Gondoltam egy merészet és vettem egy új autót részletre és 33.000 Ft-ot fizetek havonta Cascoval együtt. A benzinköltségem alacsony, mert az autóm sem nagy fogyasztású. Ugyanannyiért visz haza az autóm amennyibe a vonatjegy kerülne. Ekkor jött az ötlet, hogy utasokat keressek az autómba. Ez már külföldön tökéletesen működik és itthon egyre több internetes lehetőséget ki lehet használni mind a sofőröknek mind pedig az utasoknak. Vele kb. a diákjegy áráért utaznak és van olyan törzsutasom, aki azóta jár haza rendszeresen, mióta rám talált. Tavaly október óta több, mint 200 utasom volt mindenki nagy megelégedésére. Nem beszélve arról, hogy az autóban nem rabolnak ki, alhatsz, ehetsz, ihatsz nyugodtan, nem kell a WC-re magaddal húzni a kofferedet, stb. Diákok, felnőttek egyaránt örülnek, hogy normálisan utazhatnak és nem kell olyan "emberekkel" együtt utazniuk, akiket nem szívesen lát maga mellett, főleg, ha "ingyen" utazik. :D
Szóval ez is egy alternatíva és addig szépen fog virágozni, amíg egy Bp-Mc viszonylaton, ha tele az autóm, akkor oda-vissza fejenként 3.000 Ft-ból megússza egy utas és a vonatjegy IC II. o-on 6.600 Ft oda-vissza. Úgy gondolom nem mindegy. Én eddig csak szimpatikus jegykezelőkkel találkoztam, de a pénztárosokat küldtem már el melegebb éghajlatra téves infó miatt. Nem akarom bántani a MÁV-ot, de amennyibe kerül egy jegy, azért az ember nem ilyen színvonalat várna. Főleg nem azt, hogy rendszeresen sztrájkolnak. Én sem vagyok megelégedve a fizummal, de nem tudom megbénítani az országot és nem is akarom. Vitázni pedig véletlenül sem érdemes, mert nekünk, akik itt írunk ezt-azt, véletlenül sincs beleszólásunk abba, hogy miként változik majd a negatív még negatívabbra és a pozitívban már rég nem is reménykedek. :D
Szép napot mindenkinek.

Ernesto 2008.07.09. 12:07:50

"Nem az a lényeg, hogy kit takar a nick-nevek, hanem azzal, amit ír."

Bocs, de ebben az egy mondatodban is van több nyelvtani hiba, az értelmét is nehéz ezért kibogozni. Viszont ha mégis megteszi az ember, akkor is butaság. Hogyne lenne fontos ki az ember mögötte, ha tényeket állít, és nem a véleményét közli? Vagy vádaskodik?

wamz 2008.07.09. 12:13:03

Autópálya. A keleti országrészben nekem ez lett a megoldás. Rengeteget ingázom Bp-Db(-Nyh) vonalon. Vonattal+tömegközlekedéssel (mármitn az álomásra tömegközlekedéssel, jegyvásárlással, stb.) egy hétvége alatt az oda-vissza úttal 8-9 óra is elmegy.

Autóval háztól házig sebességkorlátokat betartva oda vissza max 5 óra. És akkor indulok amikor akarok. És ha ketten megyünk, olcsóbb.

Alapvetően szeretem a vonatközlekedést, az IC-kkel amúgy sok bajom nincs is (nem koszosak - annyira)m de rengeteg időt elvesz a vonatozás. Akkor lesz versenyképes az autóval - nekem - ha időben 2 óra alá megy Bp-Db táv. (Vagy ha a benzin ára 600 HUF lesz. De azt a vonatjegyek is követik majd, gondolom.)

vidéki paraszt 2008.07.09. 12:15:44

A háttértörténetem:
Úgy alakult, hogy a sorom, vagy agonosz gólya vidékre pottyantott. Pontosabban Kaposvárra. A súlyosbító körülmény, hogy szeretek itt élni, és nem áll szándékomba felköltözni a koszos, mocskos "fő"városba. A dugók, és a kutyaszar fővárosába.
Munkalehetőség itt vidéken is van, aki akar az tud dolgozni. És nem jurtában élünk, valamint nem is lovakon járunk.
1-2 éve viszonylag sokat kellett utaznom székes fővárosunkba. A "gyors"vonatot eleve kilőttem. Az utolsó emlékem róla az volt, hogy beleragadtam a műbőr ülésbe és egy egészséges méretű penészgomba mosolygott rám az ablakra ragasztott rágógumiból...
Így maradt az Somogy IC.
Maga az IC elég jó. A sebessége háát. Kaposvár - Dombóvár viszonylatban olyan, hogy biciklivel előbb leérek a 61-es számú főúton Dombóvárra, mint vonattal. Bizonyos szakaszokon 10 Km/h a maximális sebesség. Dombóvártól már jónak mondható.
A menetidő hosszabb, mint a vasút indulásakor. 2,5 lassan 3 óra kell az IC-nek is, hogy Budapestre érjel. Kocsival minden szabályt betartva 2 óra...
Mi köze a fentieknek a posthoz? Mert irigylem a "keletmagyarokat". Miért is? Mert van kör IC-jük és van ütemes menetrendjük... Nekünk mink van a puszta valagunkon kívűl??? A napi egy vonatpárunk. Ha kultúrált körülmények között és gyorsan - kevésbé időhöz kötötten - akarok eljutni a fővárosba, nem vonattal teszem. Mivel Gyékényesről Budapestre egyetlen IC-pár közlekedik. Az egyik reggel, a másik este. Egyelőre... Mivel kihasználatlanságra hivatkozva ezt is meg akarják szüntetni. Pécsre Budapestről kb. 8 pár egész nap, majdnem ütemezett menetrend alapján.

Összegezve:

Ütemes menetrend:
Álom! A lehető legjobb dolgog lenne, ha jó magyar szokás szerint nem akarnák megszüntetni, kinyírni, a helyét sóval felszórni annak ami JÓ!
A megszüntetés helyett terjeszteni kellene, mint Jézusnak annak idején az igét.

Kör IC:
Lásd ütemes menetrend...

Jó lenen azt, látni, hogy végre felelősen gondolkodó emberek kerülnek döntési pozíció(k)ba a MÁV(-Start)nál is. Akik végre az utasok érdekeit is nézik és nem csak a statisztikákat bújják.

Ja jó emlékszem Winston Churchill mondta a statisztikákról, hogy csak annak hisz, amit Ő maga hamisított
meg...

Vidéki Paraszt

Tökfej · http://antimav.blog.hu 2008.07.09. 12:17:02

Soha nem lesz normális vasutunk! Miért van az, hogy ma reggel már megint egy ilyen hírre kellett ébrednem??? Annyira lehúz, hogy az iskola otthagyását fontolgatom---köszönöm MÁV, hogy egy évig normális körülmények között utazhattam!! Most újra tetvedék, lassú, mocskos, MAGYAR!!! személyvonaton utazhatok... 1000 km-t utazok szorgalmi időszakban hetente a körIC-n.. elviselhetetlenül nehezebb lesz ezt a távolságot személyvonaton megtenni....

martinasz 2008.07.09. 12:25:56

Kedves WOO DOO! Azért áll meg majdem az összes ic és az egri és sátoraljaujhelyi gyors rákosnál,hogy a szoliba induló vasutasok le tudjanak szállni,és ugyanezért lassit le lépésre mind a "százlábú hídnál is"...tényleg nem tudtad?

Ralesk 2008.07.09. 12:47:58

Baromi jó lett a cikk, köszi! :)

pitiáner 2008.07.09. 13:32:44

Ehh, ez reménytelen.
Tevan Imrének igaza van, mert ő Tevan Imre.
Minden szava arany.
Köszönöm, kérem kapcsojja ki.

pitiáner 2008.07.09. 13:39:54

" a magadfajtáknak", "Persze te nem fogod elhinni őket"

általánosítás, személyeskedés.
nem is vártam mást.
sok sikert a műfajban!

spyderman 2008.07.09. 13:46:45

A kör IC-t meg kell menteni!!

Charleston 2008.07.09. 13:47:56

A reakciók alapján elég sok vasutas vagy vasúthoz közel dolgozó ember is beírta ide a véleményét. Ezek egy része - még akár okkal is - a cikk hangvételét kifogásolja, vagy a beíró által a vasutasok elleni általánosításnak értékelt részeket kritizálja.

Nos, itt a lehetőség, hogy a vasutasok is (akikről feltételezem, hogy döntő többségében elkötelezettek és jobbítani akaróak) elmondják a véleményüket, színt valljanak, hogy szerintük, szerintetek kell-e a körIC vagy nem, ilyen vagy olyan ok miatt.

Lehet bírálni a cikk stílusát, ezt vitassátok meg erminavettel, de talán a feltett kérdésre is válaszolni kellene: legyen-e továbbra is körIC, meg kell-e oldani azokat az esetleges pályahibákat, amik esetenként késéseket okoznak, feladata-e ez a vasútnak, van-e rá lehetősége, vagy sem, és miért.

Szeri Brigitta 2008.07.09. 13:56:20

Kedvest Tevan Imre! Köszönöm válaszát, de pont arra szerettem volna kérni, hogy egy kisebbséget jelentő csoportot akiket magasabb körökből irányítanak MÁV-on kívüli olaj lobbi érdekek ne nevezzen VASUTASOKNAK. Valamikor ennek a meghatározásnak becsülete volt, és azon emberek akik keményen dolgoznak a cégnél ma is ezért a becsületért dolgoznak. Kétség kívül vannak a MÁV-nál is olyan emberek akik rosszul végzik a munkájukat, nem értenek hozzá, sőt olyanok is akik régóta vannak a cégnél, DE az igazi vasutasság az mégiscsak azon emberek többsége akik tisztességgel dolgoznak a cég boldogulása érdekében. Kedves Flirt! Amint fentebb írtam minden nagy cégnél vannak ode nem való emberek, de akikkel ön találkozik személyesen az a vasutasság töredéke. Nézzen az ország állapotára és lássa be, hogy egy állami cég ugyanazokkal a működését befolyásoló problémákal küdz mint maga az állam. Ön szerint az összes állami szervezetnél (önkormányzatok, iskolák, hivatalok stb) mind tohonya lusta emberek dolgoznak? Szerinetm nem, de mégis mindenütt mérhetetlenül alacsony a szolgáltatás minősége. (sorbanállások merev ügyintézők, stb) Ha közelebbről menézzük a vállalkozások többsége is csak vegetál, magas árakkal alacsony minőséggel. Akkor most mindenki rossz ember? Ön nem engem finanszíroz hanem egy tönkretett országot, persze csak akkor ha ... Az vesse az első követ aki bűntelen.... Brigitta

spyderman 2008.07.09. 13:58:01

Egyébként ha megnézi vki pl a Monor-Bp elővárosi vonalat, akkor láthatja, hogy félóránként, csúcsidőszakokban meg 15 percenként járnak a vonatok!! A kör IC-k meg 2 óránként járnak, már ennyit is sajnálnak tőlünk!!?? Napi 5 vonatpárt jelent ez (5-5 vonat a Keletiből és a Nyugatiból) már ennyit is sajnálnak a vidéki parasztoktól?? És mindig papolnak a vidék felzárkóztatásáról...Kérdem én hol itt az esélyegyenlőség?

Manyizga (törölt) 2008.07.09. 14:08:51

Én olyat még nem láttam 11 éves ingázásom (és 18 éves állandó vonatozásom) alatt, hogy a vonal és állomásfelújítások utáni menetrendi változások rövidebb menetidőt eredményeztek volna...

nem hallani 2008.07.09. 15:30:41

Az IC-t már rég kinyírták. Amikor bevezették, akkor a sima 2. oszt. IC kocsi a régi, műbársony elsőosztályú kocsik voltak. Záhonytól Pestig kb 3 óra volt az út 1992 körül. Most, így rá 16 évre, ez a menetidő 4 óra lett, pusztán azért, mert az első IC megállt: Nyíregyháza, Deberecen, Hajdúszoboszló. És ma? Minden nagyobb városnál. Nálam ott tette be a pontot, amikor Fegyvernek-Örményesen is megállt. Szerencsére ez az idő elmúlt, de azóta az IC a szememben sima gyorsvonat lett, drága jeggyel. A máv szerint hírdetett 'gyorsvonat' pedig Záhony és BP között majdnem 40szer áll meg. Belértve olyan világvárosokat, mint például Pátroha, Bocskaikert. Persze az ott lakóknak jó, hogy megáll nálluk a gyorsvonat, de kéremszépen, ez mitől gyors? Még sebesnek is nehezen nevezhető.
Azt már nem tudom, hogy a debrecen-Záhony viszonylatban járó kocsikon még minding menetrendszerint elromlik a klíma és kedves kaller kinyitja mind a négy kis ablakot, nehogy megfőzzék az utasokat, mert legyen bármennyia benzin, én vasútra csak részegen szállok fel.

Manyizga (törölt) 2008.07.09. 15:41:16

nem hallani,
a MÁV-nál a "gyorsvonat" kategória azt a vonatot jelöli, amelyik a - viszonylat teljes hosszán - valamely állomás(ok)on nem áll meg.
A személyvonat megáll mindenhol.

Erre egy év alatt jöttem rá, mert régen nem így volt.

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2008.07.10. 16:21:47

Smile

" az a "nyavalyás" személy, amit valahogy direkt az IC elé sikerült bepaszírozni (miért nem jöhet mögötte? Akkor az égvilágon senkit nem zavarna "

Na, vajon miért nem? Egyszerű szituációs gyakorlat, tudsz-e más fejével, vagy rendszerben gondolkodni. Ha megvan, vegyük elő ezt a logisztikusos témát...

muskotály küvé 2008.07.22. 16:54:19

Azért anyázni azt nem kéne, főleg egy moderátornak. Még ha egy szaragyú, sötétben bujkáló fosutas vádol is meg nyilvánvaló hülyeséggel (érdekelne, melyik az a csoport, akinek bármi érdeke fűződik a körIC-hez és ezért keményen lobbizik érte, újságírókat lefizet, stb.; biztos a büfékocsis, szerintem a Holsten-szelet is már ingyen volt :) ), akkor sem kéne erre a szintre leereszkedni.

Pdaw 2008.12.22. 00:00:19

Nem vagyok ennyire pesszimista a vasút "ami jó azt kinyírjuk" hozzáállásával kapcsolatban, habár látom, hogy -többnyire- működik. Ne felejtsük, hogy az IC (16 éve?) létezik itthon, a hálózat gyorsan fejlődött, igaz a menetidők alaposan megnőttek.
Átlós IC-t el tudok képzelni még pár viszonylatban, és nem tartom kizártnak hogy a következő menetrendben találunk is néhányat.

De a kör-IC a dunántúlon nekem halott ötletnek tűnik: a relatíve kis lélekszámú városok adnák neki az egyik döfést, a vonalhálózat topográfiája a másikat: Pécs érintése a helyzete miatt szóba sem jöhet, egy Győr-Szombathely-Veszprém kört el tudok képzelni, de a szombathelyi forduló miatt (máris nem igazi kör-IC, igaz?) motorvonat kellene, Zalaegerszeg beillesztése ebbe megint egy rémálom, a Dombóvár-Kaposvár-Nagykanizsa körben pedig a legforgalmasabb Székesfehérvár túl közel van a fővároshoz.

Visszatérve a Duna másik oldalára, Békéscsabát nem ismerem, de az nem "fejállomás" véletlenül kör-IC szempontból? Na, ettől függetlenül ezt a kört többé-kevésbé megvalósíthatónak tartom, számítva a Békéscsaba-Szeged szakasz botrányos kihasználtsági mutatóira...

Az autó-vonat költségösszehasonlításaitokban ritkán szerepelnek vasúti oldalról a bárki által igénybe vehető (majdnem) 50%-os kedvezmények: a frissen bevezett START kártya ismert, a csapból is ez folyik, ha sokat utazol, tényleg frankó. De ha ritkábban (akkor viszont nagy távolságra, célszerűen 180-200 km feletti retúrra gondolok, Miskolc-Pécs átlósok előnyben:-) mondjuk évente legalább 4 alkalommal, arra is létezik költséghatékony megoldás, 2009-ben kb. 7 ropiért, bár ezt lassan (nyilván éppen a START kártya miatt) kinyírják.
Ha vonattal/busszal jól ellátott helyekre utazok, azért sem nyerő az autó, mert vezetés közben baromi veszélyes lenne internetezni.

Qqriqq 2008.12.25. 08:01:10

Emberek!

A közlekedés a gazdaság tercier szektora...
A vasútasság egy nagy "család", ahol bukni nem lehet...
Aki "nem közéjük" való, nem ugyanazt gondolja, iskolázottabb és máshogy gondolkodik annak hamar távozni kell "szervezetből". "Megjelölik",hogy minden rendes vasútas lássa, hogy nem a mi kutyánk kölyke...
A rendes vasúti vezetők, ha alkalmatlanok az adott vezetői pozicióra kipróbálhatnak a nyugdíjig akár többet is... Tessék megnézni egy Vasútigazgatóság vezetői állományát...
Az 50 legfelsőbb vezető évente 1milliárd forintot tesz el, vesz fel és nem vonaton utazik...
Gasko úr 10-12 millió forintot és hülyiti a vasútasokat, akik életükben sem láttak netto 250000 forintot...
Ezeknek az embereknek fogalmuk sincs arról, hogy mekkora kárt okoznak évente... Ők még politikai gazdaságtant tanultak a munkásmozgalom történetével kiegészítve...
Tényleg nehéz ezen változtatni, nagyon hozzá kellene nyúlni, de akkor a negyedére nincs szükség és leáll az egész... és ki az a negyede, nem a mozdonyvezető, nem a forgalmi szakember, nem a javítószemélyzet, nem a ...........
Talán - mivel jellemzően a háború utáni vagy az azt követő generációról van szó - pár éven belülelmennek a jól megérdemelt nem akármilyen összegű nyugdíjba...
DE AZ MÉG 5-15 ÉV!!!

süti beállítások módosítása