Kötött pálya

vasút, városi közlekedés, út, térkép, utazás - erminavet (Tevan Imre)

Magyar vasút ma

1 város, 1 villamos

Utazás Transzibériába

MD, a mi motorvonatunk

Vasutasok dolgoznak

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

2008.02.14. 18:00 erminavet

Indul az 'Ülj le hatodiknak'-mozgalom

Eredetileg karácsonyra akartam megírni ezt a posztot, valami olyan címmel, hogy miért utálom a magyarokat, de aztán rájöttem, hogy ez azért túlzás, legyen hát inkább Valentin-nap.

Mert az biztos, hogy a legtahóbb népek közé tartozunk, már amennyire ennek van értelme. (Hogy ugye nem az egyénekről van szó, hanem az átlagról, a Gauss-görbe közepéről, az általános - most az általános utcai - viselkedésről. Csak hogy a nagyon píszik meg a nagyon gyépék ne kezdjenek jajongani.)

Pontosítsunk. Mert hát nem jártam én olyan sok helyen a világban, nem utaztam pl. a pekingi metrón, de asszem abban tényleg dobogósak vagyunk, hogy mi akkor is kibaszunk a másikkal, ha ennek mi legalább akkora kárát látjuk. Ez akkor tudatosult bennem, amikor sok éve visszajöttem Brazíliából, és másnap az udvarból kikanyarodva a szűk utcában rögtön szembetalálkoztam egy kedves honfitársammal, aki jól láthatóan direkt úgy tolta be a kocsija orrát, hogy ne férjek el. De ő se!

Ugyanezt csináljuk nagyban a pesti dugóban, amikor beállunk a kereszteződésbe, amitől nekünk nem lesz jobb, de keresztbe se lehet menni, és az így teljesen befagyó környék jó eséllyel minket is még jobban akadályoz.

De nézzük inkább a tömegközlekedést! Mi ugye a busz üres dupla ülésén csak úgy tudunk helyet foglalni, hogy a külsőt foglaljuk el. Én ilyenkor udvariasan mindig bekéredzkedek, és sajnos gyakran előfordul, hogy a delikvens lábára lépek, néha kifelé is.

Az igazi kedvencem a metró. Mozgólépcső. Sok városban (ha nincsenek nagyon sokan) jobbra állnak, akik csak a lépcsővel utaznak, bal oldalon mehet, aki siet. Mint minden nagyszerű dolog, zseniálisan egyszerű, mégis mindenkinek jó. (Kivéve azoknak a hasonló magasságúaknak, akik beszélgetni, smacizni stb. akarnak.) Nálunk persze nem működik. Sőt, ha udvariasan megkéred kedves utastársaidat hogy engedjenek el, jó esélyed van egy-egy beszólás, de legalábbis "olyan" pillantás begyüjtésére.

Máris megérkeztünk a kocsiba! Az ajtó mellett minimum egy kedves fiatal szűkíti a helyet (a sajátját is! belapul a fal mellé, de megéri!). Néhány más utas megáll az ajtók között, hogy ne lehessen eljutni az ülések közé. Ha mégis sikerül, ott mindig találunk olyan személyeket, akik határozottan megvetik a lábukat, a középvonalon lényegesen túlnyúlnak, hogy mögöttük nehogy megállhasson valaki. Ha egy ilyenhez mégis hozzáérsz véletlenül egy kanyarban vagy gyorsításnál, akkor nem az történik, mint sok más országban. Tehát nem kölcsönösen bocsánatot kérnek egymástól, mosolyognak, és egy picit mindkét fél átrendezi tagjait, hogy elférjenek. Nem, a magyar megfeszíti minden izmát, majd rövid, erős mozdulattal visszalök, mintegy lepöcköl magáról, közben "úgy" néz, esetleg beszól. Félhangosan, hiszen a magyar gyáva is. (Persze meg is verhetne, ha nyilvánvalóan erősebb nálad.)

Jobb lenne leülni, van is hely. Elvileg. Egy pad hatszemélyes. (Aki nem hiszi, nézze meg a kocsi végén az ülőhelyek számát!) Persze a pesti ember úgy ül, hogy legfeljebb öten férjenek el. Legfeljebb. Ez a norma. Pedig könnyű lenne belátni, hogy ma mi nem engedünk mást leülni oda, ahová elvileg még elférne, holnap nekünk nem jut hely, pedig jár. Egyszer a kölcsönös üvöltözésig jutottam egy nővel, aki azért szólt be, mert a mellette lévő két helyre nem úgy huppantam le, hogy elterpeszkedtem középen (ugye nálunk ez a norma), hanem mellé ültem, hogy jusson hely még egy utasnak.

A legjobbak persze simán le tudják vinni az ülőhely-kapacitást négyre. Az ilyen művelethez nagy segítség, ha van csomagunk. Hiszen csak fontosabb a csomagunknak ülni, mint egy másik embernek.

A képeken ilyen helyzet látszik, nem sikerültek túl jól a sötét metrókocsiban telefonnal, de így is elég furcsán néztek rám, mi lett volna egy nagyobb géppel, vakuval?

Úgyhogy ezennel mozgalmat indítok! Kérek mindenit, ha azt látja, hogy öten ülnek a metróban egy padon, de nincs egy fenéknyi hely, udvarias kéréssel, vagy önnön testünk bepréselésével bírjuk rá utastársainkat, hogy legyünk szolidárisak, és a tervezők által megálmodott számú utasnak jusson kényelmesebb hely!

Azt pedig nem tudom, hogy áll (tényleg, hogy?) a négyes és - a régieket lecserélendő - a kettes metróra szánt szerelvények ügye, de felvetném, hogy érdemes lenne olyan üléseket beépíteni amelyek legalább optikailag (pl. egy csíkkal) jelzik az egyes utasoknak szánt Lebensraum határát.

186 komment · 1 trackback

Címkék: vélemény metró közút városi közlekedés


A bejegyzés trackback címe:

https://kotottpalya.blog.hu/api/trackback/id/tr86311675

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Spontán 2008.02.20. 08:02:48

Utazás magyar módraOlvasom a metrózós szokásainkról szóló cikket és örülök, hogy valaki szóvá teszi a dolgot. Én mindig igyekszem egyembernyi helyet elfoglalni, ha leülök, az élni és élni hagyni nevében. Dicséretes a mozgalom, amit a szerző szorgalmaz. Én…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alfdam · http://alpha.blog.hu 2008.02.15. 02:22:23

Unom ezt a féliskolázatlan páneurópai vinnyogást Mo.-ról, pedig csak félig vagyok magyar.

Gond ha leülök, gond ha nem ülök le, ha állok a mozgólépcsőn, ha előre akarok menni a mozgólépcsőn, gond ha sietek, de az is, ha szépen nyugodtan megyek, persze, semmiképp se tempósan, mert tempósan csak a bunkók a járnak, miért nem állok az ajtónál, ha mindjárt leszállok, miért állok az ajtónál, ha még nem szállok le, miért nem ülök le, ha ott van a szabad hely, miért ülök le, ha úgyis át kell adnom a rászorulóknak, ha a lábamnál a csomag, foglalja a helyet, ha mellettem, foglalja a helyet, ha az ölemben, akkor hogy adom át a helyet a rászorulóknak, ha közel ülök, akkor személyes szféra, nyugatejrópában nem szokás megsérteni, ha távol ülök, akkor miért foglalok két helyet, ugyebár?

"...önnön testünk bepréselésével bírjuk rá utastársainkat, hogy legyünk szolidárisak,"


Aha. Szolidárisak. Önnön testünk bepréselésével.
Csak az a szomorú, hogy néhány sznob paraszt ezt a részletet komolyan vette. :D
A szolidaritás jegyében.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2008.02.15. 02:46:28

Nagyjabol egyetertek, de azert a 6 ember per ules nem mindig kivitelezheto. Elfer hat veknyabb (no meretu :) ) ember, vagy 5 normalis :). 6 ferfi nem fer el egymas mellett. A masik nyakara ules meg szajaba nekem sem tetszik, ahogy a melled kerulo holgynek. Egyszeruen azert, mert zavaro. Ettol meg nem kell, hogy 2 helyet foglalj, ha jon valaki, akkor elozekenyen odebb csuszhatsz. Sot, jelenzi is lehet, hogy ott van meg egy (vagy ket) hely, ha nem pont kozepre, de nem is a melletted ulo nyakara ulsz. Akkor mar meg fog probalni odaulni valaki, amit eszrevehetsz, es akkor ramozdulhatsz a szomszedra, akit onnantol kedzve nem fog zavarni a dolog.

En spec. az ajtoban allason kivul - ami szerintem nem a fiatalok sajatja, latszolag a nyuggerek legnagyobb paraja az, hogy 5 megallo mulva nem fognak tudni leszalni - szoval az ajtoba allason kivul pont azt utalom a legjobban, ha valahol egyebkent meg boven van hely, es valaki beletolat az arcomba. (Ezt tipikusan hattal, vagy hatizsakkal szokas.) Ha tomve van a jarmu, akkor nem zavaro, de ha egyebkent nagy ter van mindenfele, csak engem zarnak liftbe, akkor klausztrofobias leszek.

Ez egyebkent eleg altalanos jelenseg, szinte mindenki igy reagal. Van ra egy jo kiserlet: ha tobben ultok az asztalnal, akkor kezdd el atcsoportositani az asztalon levo dolgokat (pohar, evoeszkoz, kancso, stb.) a veled szemben ulo 'territoriumara'. Ne ugy, hogy fizikailag ne ferjen el tole, de ugy, hogy kevesebb helye maradjon, mint a korulotte uloknek. A legtobb embert nagyon feszelyezni fogja.

sanci 2008.02.15. 06:06:07

Jé erre már én is rájöttem régen! Mármint, hogy mi vagyunk a legtahóbb nép a bolygón, mosolygok is amikor a kiválasztotttehetségesinteligensstb jelzővel illetjük magunkat, vicces, mert éppen, hogy nem, de az én kedvenc példám: szerintem a világ egyetlen népe vagyunk ( abban is ), ahol ha véletlenül előzésnél elszámítod magad és szorossá válik a helyzet, akkor a szembejövő nem lassít, hanem gyorsít ( természetesen életveszélybe hozva saját magát ), ugyan így kereszteződésben, kanyarodásnál, stb, de ez rímel az elöttem szólóra, tehát semmi extra, de ez is.

nemsemmi 2008.02.15. 06:14:07

Kedves Erminavet!

Kívánom neked, hogy csúcsidőben dörglőzzön hozzád jobbról-balról egy-egy hajléktalan!!!

Az ám a szép utazás!!!

Gecc 2008.02.15. 07:36:23

Csak azonosulni tudok ezen feltevesekkel a posztban. Nekem neha annyira elszakad a cerna ha ilyeneket latok, hogy sajat magam boszitem fel addig, hogy akar meg olni is tudnek. Erzem, ahogy az emberek empatiajanak alacsony mivolta forditott aranyossagban noveli az en vernyomasomat.
Kerdes... ki tehet errol? Mert ilyenek regen nem voltak, ugyebar. Kezdenem a gyerek kori nevelessel. Ha egy gyereknek megmonnyak, mi az illem, hogy illik viselkedni a kulonbozo helyeken es helyzetekben masokkal, embertarsainkkal, es azt be is tartatjuk vele, akkor nagy valoszinuseggel nem lesz olyan taho, mint az emberek tobbsege.
Nevelesre nagyon jo eszkoz lehetne meg a media, csak hogy a felnottek is reszesuljenek nemi okitasban. Ebbol a szempontbol pl nagyon jo a TV2 amugy rohadt idegesiti Papp Gergolye, aki proszto modon lealaz minden faszfej, az eloirasokat nem betarto, antiempatikus majmot. Sajnos csak a median keresztul tudnak azonosulni az emberek az ilyen alapveto parasztsagokkal, es amikor talan ilyen helyzetbe keverednek, akkor talan radobbennek, hogy ohhh, ez volt az a dolog, ami a media szerint tahosag, talan nem kene megtennem.
Bar ismerve a magyarokat, semmibol nem tanulnak, es akkor jo nekik, amig masok szenvednek.

- Adam, Te vagy az?
- Igen.
- Akkor dogolj meg!

hattyú 2008.02.15. 07:54:54

Alfdam: mindaz amit írsz nem baj, ha közben odafigyelsz másokra is...felőlem akár fejen is állhatsz utazás közben ha amiatt nem kell 3 másik embernek szívnia. Próbálj meg árnyalatokban gondolkodni és ne fekete-fehérben, tudom nem könnyű :)

utas 2008.02.15. 07:55:14

lóf*szt hatszemélyes. öt ember kényelmesen elfér, oszt jónapot. amikor nem jut, mert már öten ülnek, akkor IJ (=így jártál). Ma nekem, holnap neked.

~Confused~Man~ 2008.02.15. 08:10:21

Kozel 3 eve nyomom angliaban az aszfaltot. Ami azt illeti itt lehet a legjobban megtapasztalni hogy milyen "inteligens" is a magyar.

Persze nem arrol van szo hogy az angol kulonlegesebb lenne nalunk csak az biztos hogy feleselegesen nem majerkodik senki.

Nem tolakodnak a kozertben nem tolakodnak az utakon nem turaztatja az autot feleslegesen, stb...

Ezenkivul teljesen mindegy hogy milyen autoban ulsz, mert meg a full extras jaguaros emberke is beenged barhol, barmikor.

Nagyon hianyzik az orszag, de nem az emberek!

A lenyeg hogy mindenkeppen en vagyok a majer, nekem kell hogy jobb, szebb, menobb, nagyobb, gyorsabb autom, hazam, ruham, penzem legyen, stb....

Na errol ennyit!

gastro, missing in action 2008.02.15. 08:13:44

Hát gyerekek én is azt gondoltam, hogy közl.kult.-ban Mo. a balkán...Nade már egy ideje (5hónap) Moszkvában élek és meg kell, hogy mondjam, mi ehhez képest tényleg a nyugat vagyunk...
az egyetlen dolog, ami itt működik, az a jobbra állás a mozgólépcsőn...mert, ha nem állsz oda, olyat taszít rajtad a bal oldalon haladó, hogy bukfencezel lefelé...
De pl. életveszélyes átkelni az úttest másik oldalára, nem lehet szűkülüetnél besorolni, mindenki nyomul...
ebben azért otthon sokat javultunk..

gastro, missing in action 2008.02.15. 08:15:47

Szóval ebből valahogy azt akartam kihozni, hogy a földrajzi elhelyezkedésünknek megfelelő a kultáltsági szintünk:-)

Gecc 2008.02.15. 08:23:42

~Confused~Man~ 2008.02.15. 08:10:21

En is eltem kint egy darabig. Miota hazajottem, azota nem tudom toleralni az emberi tahosagot.
Mellesleg amerikaban is tok fasza a helyzet. Csak az atletas latinokkal nem erdemes packazni. :-]

aranyhaj.blogspot.com · http://aranyhaj.blogspot.com 2008.02.15. 09:32:05

A külföldön élő magyarok csodákat mesélnek arról, hogy odakint az emberek rendszerint udvariasak és barátságosak, nem panaszkodnak, nem szemetelnek, nem taszítják le a villamoslépcsőn egymást, sőt azt is meg lehet tenni, hogy órákig őrizetlenül és lezáratlanul hagyja az ember a biciklijét (netán a garázsát).
Próbálná meg valaki ugyanezt itthon.

Alfdam · http://alpha.blog.hu 2008.02.15. 09:59:21

aranyhaj.blogspot.com:

Klasszikus magyar sírás ismét, az "odakint" csodájáról, ahol mindenki aranyos, kedves szép és jó. Ismerek pár afrikában élő magyart, ők is külföldön élnek. Arrafelé az emberek letaszítják egymást a busznak nevezett roncshalmazokról, szemetelnek, panaszkodnak és kevéssé barátságosak egymással és kb két secundumra hagyd magára a kézfejed, azt is ellopják.
Le kéne számolni a "külföld" és a "nyugat" mítoszával, ezzel a csöpögő nyáltengerbe úszó, Ady-korszakos legendával, amitől az okos emberek még okosabbnak és kozmopolitának érezhetik magukat. Franciaországban kő bunkók az emberek, kutyás rendőrökkel ellenőrzik a bérleteket és kb lenéznek bárkit, a svájciak kvázi nácik, ha nem svájci vagy, senki vagy, az olasz közlekedésről nem is beszélve, és sorolhatnám a sztereotípiákat.

Egyetlen dolog különbözteti meg az országunkat nyugatejrópa zseniálisan illedelmes országaitól.
Nekik van pénzünk hat (hét nyolc kilenc) metróra.
Nekünk meg nincs.

Ettől leszünk mi a bunkók. Azért kösz. :)

cso zsi 2008.02.15. 11:21:06

Télen ötszemélyes, nyáron hat (lenne). De akkor a "szélestökű" fiatalság terpeszben ül, mintha egy bőrönd lenne a lábai közt.
A szovjet gyártmányú trolin (73-as,76-os) sem tud leülni egymás mellé két 70 kilós ember.
Hollandiában az egyoldalas Combinón bal oldalt dupla az ajtó felőli oldalon szimpla ülések vannak.
Amikor felszállt a nem fehér, ámde terebélyes fenekű hölgytrió, egymás mögé ültek a dupla ülésekre, és senki nem kívánt melléjük ülni.
Pedig ott aztán van tolerancia,meg egymásrafigyelés. Vagy nem.

antitahó 2008.02.15. 14:03:32

Sztem bunkók ellen csak bunkó módon lehet fellépni, ugyanúgy kell viselkedni velük, ahogy ők veled. Csak ebből értenek. Tegnap a metrón szintén öten ültek a padon, középen egy fél embernyi hely. Odamentem, jeleztem hogy szeretnék leülni - persze le se szartak. Na jólvan, fogtam magam, bevágtam magam az üres helyre, félig ráülve a mellettem ülőkre. Akkor persze jött a morcos nézés, én ugyanúgy vissza, beszólni nem mertek. Persze arrébb se mentek volna, gondolták majd szorongok fél helyen. A kis naívak... Minden fékezéskor / gyorsításkor rádőltem a mellettem levőkre, 2 megálló alatt kényelmes méretűre tágítottam a helyet. :)

Ja, és a táskát se szoktam már levenni a hátamról, meguntam hogy mindig csak én fogom a kezemben, a mindenki más meg a pofámba nyomja a sajátját. Hát akkor én is... Aki meg nyavajog és megpróbál fellökni, azt jól visszalököm, lehetőleg be az ülő utasok közé, hátha valaki leüti.

Másik kedvencem az amikor arrébbállok hogy elengedjek valakit, erre az beáll a helyemre, és kitúr onnan. Na az ilyeneket szoktam visszakézből fellökni. Jó érzés. :)

Tipikus eset még a szatyros mamzerok, akik jól belebasszák a mellettük álló lábába a teletömött szatyrukat, ami minden fékezés / gyorsulás alkalmával a térdemnek csapódik. Aztán meg raklamálnak ha visszakézből hátrarugok egyet. Időnként hőbörögnek, de olyankor jól leugatom ezeket.

Szal a bunkókat bunkó módon kell tanítani, csak ebből értenek.

eric · http://vastagbor.blog.hu 2008.02.15. 14:07:19

Lehet volt már róla szó nem olvastam végig 100 kommentet: de nagykabátban neccesen fér el 6 ember a metro "padjain".

Amúgy a cikk nagy igazság, minden nap eszembe jutnak ezek a dolgok melóba jövet-menet.
A legidegesitőbb a mozgólépcsőn összevissza állás és a buszon, metron ajtóban tetvészkedés.
Külön cikket érdemelne, az aluljáróban sevtelés, piacozás, szórólapozás;)

antitahó 2008.02.15. 14:15:52

Ja és az is király mikor a mozgólépcső tetején a vén trottyok megállnak pihenni, miközben hátulról meg jön a tömeg. Mégis mit gondolnak, majd átugorják őket? Aztán meg csodálkoznak ha jól fel lesznek lökve.

antitahó 2008.02.15. 14:20:58

pblue:

"ha van nalam harom bazinagy szatyor, akkor megis hova rakjam? ha a labamhoz rakom, akkor senki nem fog elferni elottem stb. vagy akkor csomaggal neszalljak metrora?"

Igen, ne szállj fel! Gondolom még sose olvastál utazási szabályzatot (pedig mindenhol ki van függesztve), abban meg van határozva mekkora kézipoggyászt lehet szállítani. Ez nem teherautó, hanem tömegközlekedés!

Valaki más 2008.02.15. 15:02:51

Aki mellém öten leül (szerencsére nem kell senkinek kipróbálnia), az meglehetősen csont és bőr lehet.

De szerintem tiszta viszonyokat kell teremteni. 5 ülésen öt ember, 6 ülésen 6 ember... Nem padok kellenek... Bár én az új busz ülésken se nagyon férek...

aqea 2008.02.15. 16:41:20

Én nem szeretnék 5 ember közé 6-nak leülni. Hogyha én sem szeretek szorongani, akkor másokat miért kéne ilyen helyzetbe hozni? Azzal egyetértek, hogy a mozgólépcső jobb oldalára kéne állni. De lehetőleg ne a Népligetnél, ahol kb 6-7 méter az egész. Ott ha valaki sietni akar menjen gyalog. Az ajtóba való állásról. Nem szeretnék a metrónál az egész embertömegen áttörni, ha leszállok, ha van lehetőségem arra. hogy megálljak az ajtó SZÉLÉN és odalapuljak. És csak azokat zavarom, akik úgy akarnak felszállni, mint ha az egész metró az övék lenne, és senki más nem utazna rajta. Az viszont nagyon zavar, ha le akarok szállni, de nincs egy embernyi hely(!) sem. Akkor áttörök és nem érdekel, hogy ki mit gondol, főleg azért, mert nem nézek vissza. A táskámat azonban nem fogom levenni. Hogy miért? Mert a héten 3 olyan napunk van, amikor a táska több mint 5 kiló és degeszre van tömve. ( De ha valaki szól a minisztériumnak, hogy az iskolások táskája zavarja a tömegközlekedést és ne adjanak házit, vagy legyen limit a felszerelés méretén vagy súlyán azt szívesen elfogadom. :) Szóval a táskát télikabátban fel és leoperálni már felér egy tornamutatvánnyal és nyáron sem könnyű. Ettől függetlenül, mindig megpróbálok úgy állni, hogy senkit ne zavarjak és eddig csak egy ember szólt be de az is úgy ment el mellettem...

pblue · http://www.savingprivateblue.net 2008.02.15. 18:06:34

"Azért megnézném, hogy a túlzsúfolt metróról egy forgalmas állomáson leszálló embertömeg szépen egyesével halad az egyetlen működő mozgólépcső jobb oldalán. Ezt elvárni baromság. A legutolsó kb akkor érne a lépcső aljához, mikor a következő szerelvény beérkezne. Sokkal gyorsabb, ha mindenki párosával felevickél a lépcsőre."

akkor egyszer nezd meg londont, meg fogsz lepodni

"Igen, ne szállj fel! Gondolom még sose olvastál utazási szabályzatot (pedig mindenhol ki van függesztve), abban meg van határozva mekkora kézipoggyászt lehet szállítani. Ez nem teherautó, hanem tömegközlekedés!"

harom megpakolt kaiserses szatyor meg boven alatta van az utazasi szabalyzatban meghatarozott limitnek, de az olemben mar nem fer el. akkor most mi legyen?

Astoriamániás 2008.02.15. 19:38:27

Nőkből simán elfér 6 is, férfiakból nem tudom... A rekord az, amikor a 6-os ülést 3-an, a 3-ast pedig egy ember foglalja el. Egyébként miért baj, ha nem tudsz leülni? A leghosszabb vonal menetideje 32 perc, még azt is végig lehet állni, nehogy leszakadjon a lábad! Az más kérdés, hogy egy levegőtlen, forró járaton még télen is izzadva, kelemetlen állva utazni, vagy egy fáradtnak, állapotosnak, idpsnek le kell ülni, de pl. egy tizenéves állhatna, egész nap ül! Nekem a 3-as metrón amúgy sincs gusztusom leülni általában, de még a hullafáradt 68 éves nagymamámnak, aki alig állt a lábán, neki sem volt gusztusa leülni, de a takarítás már más kérdés......A mozgólépcső meg.....nagyon idegesítő, ha valakinek gyors az alaptempója (pl. lány létemre is nekem), és nem tudja tartani! Elviselhetetlenül, idegesítően lassú a mozgólépcső! Milyen lenne, ha egy 0,5 km/h alaptempójú embert sietésre kényszerítenénk? Ugyanolyan rossz érzés az is, ha egy 6 km/h alaptempójú embert kénszerítünk 0,5 km/h-ra! Az üléselrendezls meg...félretéve azt, hogy én ezt az elrendezést szeretem (azt hagyjuk, hogy miért), azt kell mondanom, hogy a Prága Siemens Souprava M1-nek van a legjobb üléselrendezése.
metroweb.cz/metro/M1/DOD-054.JPG
De az oldalanként kettő-kettő ülés nem lenne jó, túl szűk lenne a tér, pl aHÉV-eken is szűk, metrón azt nem kívánom senkinek!
Valaki meg írta, hogy ötösével egymás mellett csigáznak az emberek. Ez engem is nagyon idegesít. De az iskolánkban is ez van. Pedig szerintem ott kéne kezdeni a nevelést!

dna 2008.02.15. 21:12:53

szerintem robbantsuk fel a tömegközlekedést és járjunk gyalog, lóval, meg bringával! Mindenkinek jobb lenne :)

Kaland-Játék-Kockázat · http://kjkk.blog.hu 2008.02.15. 22:24:58

Tegnap jöttem haza metróval és 7en ültek egy ilyen sorban. :) Igaz, az egyik utas egy 2-3 éves fiucska volt,de akkor is. :)

Zonguldak 2008.02.15. 23:05:59

pblue szerint: harom megpakolt kaiserses szatyor meg boven alatta van az utazasi szabalyzatban meghatarozott limitnek

bkv.hu szerint: Minden utas legfeljebb 2 db 40x50x80 vagy 2 db 20x20x200 cm méretet meg nem haladó, egy személy által hordozható, a fel- és leszállást nem akadályozó kézipoggyászt, illetve 1 db szánkót, 1 pár sílécet, 1 köteg becsomagolt facsemetét, 1 db gyermekkocsit szállíthat díjtalanul.

madz 2008.02.15. 23:10:49

na én meg azt vetném fel, hogy mi lenne, hogy ha az, aki csak egy megállót akar utazni, nem mindenáron elsőnek akarna felszállni, aztán hirtelen megállni az ajtóban, hogy a mögötte jövő húsz embert akadályozza, hanem utoljára?
vagy hogy felszálláskor ne az ajtó elé álljunk, mert úgy nem tudnak leszállni, hanem mellé.
stbstbstb

AproV · http://internetalon.hu 2008.02.16. 08:24:57

A tömegközlekedésben az udvariasságnak, szabályoknak miért kellene másoknak lenniük, mint bárhol, he?
Akinek nem tetszik, az járjon gyalog, vagy menjen kocsival...

http:Internetalon.hu

cso zsi 2008.02.16. 10:16:36

Zonguldak 2008.02.15. 23:05:59
Ha lyukasztok külön jegyet a harmadik szatyornnak, nem lesz útban?

A csöves a lakókocsijával (kerekesszatyor kartondobozzal, zsákszatyorral) több helyet foglal, mint a három Kaisers nejlonszatyor.
Gondolom, becsületesen fizeti az útiköltséget is.

fromdtod 2008.02.16. 10:29:19

Annyira örülök, hogy újra lehet a mogólépcsőről írni.
Tamásnak üzenem, hogy én 190 és 120 vagayok, így rajtam keresztül nem biztos hogy át fogsz rohanni.
Aki rohan az bunko. Bárhol rohan. Miért kell rohanni a mozgólépcsőn. Te vagy az bunkókám aki utánam lépsz be a forgóajtón és előttem lépsz ki, aki elém tolakodsz a postán és a közértben. Meg mindenféle baromságot csinálsz.
Attól mert még Londonban 600 éve így csinálják, még Budapesten, ahol 600 éve nem így csinálják, nem kell megváltoztatni a szokásokat.

Én a MÁV-os csomagpaolókat imádom. Akik a sáljukat gondolsan összehajtva teszik maguk mellé, a kesztyűjüket a szemközti ülésre és a dossziéjükat a szemközti átlósra, hogy oda ne üljön senki.

Aki meg három szatyorral nem adja át a helyét egy idősnek az is elég primitív.

Tolerancia... de minden irányban.

Ja és említettem a mozgólépcsőt, hogy ne rohanj, mert felkenődsz a hátamra.

Nyina 2008.02.16. 12:14:29

Egyetértek a cikkeddel! Imádom mikor direkt úgy kell ülni, hogy véletlen se férhessen oda a másik. De az még viccesebb, hogy az öreg nénik a villkón vagy buszon vagy bárhol...vadásznak a helyre...ha kell mankójukat nyakukba dobva futnak a helyért...és mindenki értetlenül néz, a másiknak, aki a hely mellett áll mondjuk, ideje sincs átgondolni hogy leül-e oda, mert a mankós öreg nénike már a villamos végéből odafut, fellökve mindenkit, jobbesetben még a szatyrával is fejbevág, vagy a lábadralép....és még ő néz csúnyán, hogy az útjába áltál. utánna pöckösen leül, és kihívóan néz a világra: "Engem 50 évvel tovább nyomott a gravitáció, ezért ez nekem kijár." Ha esetleg az egyik öregnek beszolsz valamiért, jogosan, akkor az összes járművön lévő öreg elkezdi a "nahát ez a mai fiatalság..." című mondatot, és a végére ők kurvaanyáznak neked, mert nem bírtál tovább menni a "tök üres helyre" a villamoson, és fölengedni őt és a 3 kilós batyuját, mikor ígyis egy heringnek több helye van a konzervben mint neked. Jó persze, kijár a tisztelet, de kérdem én, amikor ő a legpofátlanabb módon kezel le, akkor mire föl nekik a tisztelet?

Zonguldak 2008.02.16. 13:00:59

"Ha lyukasztok külön jegyet a harmadik szatyornnak, nem lesz útban?"
Ez jó! Természetesen nem lesz több hely. Valószínűleg úgy kell érteni az utazási feltételeket, hogy 2 csomag díjmentesen, annál több sehogy sem szállítható, bár a szöveg a BKV honlapján tényleg félreérthető. Ezt a háromszatyros dolgot először úgy említette itt valaki, hogy máshogy nem fér el, tehát maga mellé teszi az ülőhelyre. Na ezt nem tudom tolerálni, a post írójával teljes egyetértésben. Ha tényleg olyan nagy az a csomag, akkor ne szállítsa BKV-járaton.
És a csöves se szállítsa a "lakókocsiját", főleg mert az is valószínűleg túlméretes. A viteldíj megfizetése kicsit más téma, talán nem illik ehhez a témához, de attól még fontos.

Astoriamániás 2008.02.16. 15:30:55

Még egy dolog: Egyik reggel 5 vékony nő ült a metrón, abból 3 egymás mellett, egy a végén, és a 3. és 5. utas közt középen ült egy tizenéves csajszi, de úgy, hogy ne tudjon lellé leülni senki, pedig volt akkora hely. Aztán felállt, de a következő csaj is ugyanúgy ült le. :@ Aki rohan, az meg nem bunkó. Képzeld, fromdtod , van aki még idén el szeretne jutni A-ból B-be. De másképp is fogalmazhatok: te lebunkózod a sietőket? Ennyi erővel én nyugodtan lebunkózhatnám a csigákat, de nem teszem, mert nem akarok egyes embereket a tempójuk alapján minősíteni. A mozgólépcsőn meg nem csak Londonban állnak jobb oldalt, hanem állítólag pl. Bécsben is, úgyhogy nem is kell messze menned.

2008.02.16. 18:15:50

ti mindahányan kik itt vagytok már jo ideje külföldön éltek?
egyik baszki párizsban, másik baszki londonban, megint másik moszkvában, másik bazdmeg tokioban, hát bazdmeg ki maradt pesten?
ja én düsseldorfi VÁLLALKOZO vagyok gecinagy mercivel járok de nem érzem hogy én vagyok a májer, pedig 150 cégem van és már 40 országban értékesitek és kapják be a magyarok

Rodimus Prime 2008.02.16. 20:30:30

Tetszett az írásod, bár már régóta nem használom a tömegközlekedést.
(azért vannak "szép" emlékeim)
De a pofátlanság az autósokra is valóban jellemző! Én azt szeretem, amikor ledudál a paraszt mögöttem, ha nem megyek be a kereszteződésbe, mivel dugig van. Kivág mögülem, padlógázzal elsuhan, majd nyom egy satut és beszopja. A következő körben őt dudálja le az akit ezáltal akadályoztat a kereszteződésben. Ilynekor szívem szerint odamennék és hevesen gratulálnék: Ügyes voltál Paraszt!
De csak mosolygok. :)

Hitelesen · http://ingatlanhitelek.blog.hu 2008.02.16. 22:36:04

Kit érdekel, hogy ki hol ül?
Van szád meg lehet kérni ,hogy húzódjon arrébb, mert te le szeretnél ülni...
Egyébként a csíkozást az ülésen nem tartom elveszett megoldásnak...ha mégis valaki rátarti lenne...de miért kellene 5 embernek várni a 6.ra? És ha mégsem akar leülni senki, végig dörgölőzni az utat...néma gyereknek anyja sem érti...

molettibaba 2008.02.16. 23:03:14

A hatan vagy öten férnek el a metró ülésen témáról csak annyit, hogy ha vékony vagy átlagas testalkatról beszélünk valóban elfér hat ember, de ha már két erősebb alkat is leült nem fér el csak öt személy. Persze ha van még hely én mindíg arébb húzódom, de ha öt ember kitölti az ülést ténylegesen akkor nincs hova húzódni!

Csiri · http://www.csiri.blog.hu 2008.02.16. 23:50:11

2 vélemény:

Mozgó lépcsőn, csúcs időben ne várd el, hogy mindenki a jobb oldalra álljon, aki meg siet az meg megy bal oldalt.

A leüléses dolog teljesen jogos, sőt a nő akivel veszekdtél azt meg kellett volna rúgdosni, mert ilyen miatt veszekedni faszság, mindazonáltal férfi WCben sem szokás odaállni a piszoárnál az ember mellé, mikor még van mellettetek 8 másik piszoár. (többször végigolvasa eléggé ellentmondásos ez a szöveg amit írtam, de a lényege valami olyasmi, hogy tolakodás mellé ülni, de beszólni ezért még nagyobb faszság)

antitahó 2008.02.17. 07:35:49

aqea:

"Én nem szeretnék 5 ember közé 6-nak leülni. Hogyha én sem szeretek szorongani, akkor másokat miért kéne ilyen helyzetbe hozni?"

Más meg szeretne leülni, de a tirpákok nem hagyják, mert nekik úgy kényelmesebb. Hát akkor nekik se legyen kényelmes. Vagy ők talán ülőjegyet vettek, én meg állót? Faszt! Fél 5-kor kelek minden hétköznap, ezért a bkv-n is szoktam kicsit aludni ne legyek olyan hullafáradt már munkakezdéskor, amit nyilván csak ülve lehet (vagy fekve, de ágyakat még nem raknak ki :D).

antitahó 2008.02.17. 07:38:49

pblue:

"harom megpakolt kaiserses szatyor meg boven alatta van az utazasi szabalyzatban meghatarozott limitnek, de az olemben mar nem fer el. akkor most mi legyen?"

Együtt már nem biztos hogy alatta van. Különben lehetne raklapnyi téglát is szállítani mert 1 db jóval alatta van a határnak...

Egyébként meg tökmindegy, ha nem férek el, felrúglak, letaposlak, de akkor is fel / le fogok szállni, és ülni ha van még ülőhely. :D

V10R1C4 2008.02.17. 08:41:44

Arról, hogy mekkora tanulási nehézséget jelent az embereknek a BKV, már egész komoly tanulmányt lehetne írni... vagy rajzfilmet! Például abból a főleg metrón, nagy forgalomban megfigyelhető jelenségről, amikor metró megjön, ajtó nyit, emberek pedig, mintha egy láthatatlan plusz üvegajtó becsukva maradt volna, elkezdenek dizsizni az ajtóban. Mert beszorultak!! Hatemberes projekt ugyanilyen kockaságból nem működik: valamelyik nap én is leültem úgy, hogy rendesen el lehessen tőlem férni, mellettem lévő csaj feszengett. Egész úton. Attól, hogy mellette ültem. Nem rajta, nem a bordájában könyökölve, csak mellette.
Más, mozgólépcső "állj már jobbra, vazze!"-projekt: Prágában volt tök igaza máskülönben tipikus hülye magyar turistaként viselkedő volt évfolyamtársamnak, amikor dicsérte a várost, hogy célszerű a metró, és kibökte, hogy "és csak a magyarok állnak a mozgólépcső bal oldalán!". Muhaha. Hát igen. Érdekes, máshol nem becsületbeli kérdés, hogy "hülye bunkó siető" vagyok-e vagy a "csigapárt" tagja... Utóbbiak engem is szoktak bosszantani, mert helyben+faltól falig bírnak csak közlekedni. És nem ráérősen mennek (mint pl. a bolgárok), hanem mintha dróton húznák őket vagy merülne az akksijuk...

V10R1C4 2008.02.17. 08:55:53

"ha van nalam harom bazinagy szatyor, akkor megis hova rakjam? ha a labamhoz rakom, akkor senki nem fog elferni elottem stb. vagy akkor csomaggal neszalljak metrora?"

Igen, ne szállj fel! Gondolom még sose olvastál utazási szabályzatot (pedig mindenhol ki van függesztve), abban meg van határozva mekkora kézipoggyászt lehet szállítani. Ez nem teherautó, hanem tömegközlekedés!

Hajde frappáns válasz! És ha nincs valakinek default egy autója. Tudom, tudom, akkor IJ, vagyis így járt és nem is ember, csak ember light. Néztek már rám is azzal a jellegzetes ungarische "ablakba fejeltem, bazmeg, közöd?!" nézéssel+motyorgás, hogy minek szállok fel, amikor a kb. hat embert tartalmazó egyes vilire felszálltam egy felcsavart ponyvával (2m hosszú, 10 cm vastag guriga, ha jól emlékszem), betámasztottam, olyan helyre, ahol nem zavar, nem fog akarni beállni senki babakocsival vagy bármi egyéb olyasmivel, amivel máshol nem férne el. És tessék, csak kellett véleményezniük drága nyuszifül utastársaimnak a dolgot, mert... mer mér ne.

volante · http://volante.blog.hu 2008.02.17. 13:51:52

Megjegyzem, az engem is zavar, amikor _több_ hely is szabad az adott metróülésen, mégis közvetlenül, szorosan mellém ül le egy vadidegen. Lehet tartani egymástól normális távolságot is, elég akkor összehúzódni, ha jön még valaki. Egyébként metrón inkább le se ülök, buszon is csak a szóló helyekre (kivéve persze, ha ismerőssel vagyok).

musi 2008.02.17. 19:07:55

"Hát akkor nekik se legyen kényelmes" - na EZ a tipikus magyar hozzáállás...

IPG · http://harmadik.atw.hu 2008.02.17. 19:21:30

Ma amelyik metróval jöttem, hatan ültünk, és a szembe lévő ülés is ki volt használva. Igaz, a nyugatinál nem tudtam elmenni egy kisebb termetű ember mellett, mert szépen beterpesztett a mozgólépcsőn. Kellemetlen.

Astoriamániás 2008.02.17. 20:23:39

Egyébként miért akar minden utas meghalni, ha nincs ülőhely? Pl. egy huszonéves férfi, aki tegyük fel olyan munkát végez, ahol egész nap ül....

V10R1C4 2008.02.18. 10:19:31

Astoriamániás: nem is arról van szó, hogy bárki is meg akar halni, hanem, hogy ez a vetyengés tök célszerűtlen és bosszantó. Engem is bosszant, pedig én nem szoktam ezen konkrétan filózni, pláne posztot írni róla.
Szólóban ülők, akik, ha nem muszáj, nem ülnek a másik mellé: nem az a baj, hogy egy-két embernek ez a szokása. Hanem, hogy például kirándulás után (szándékosan írtam olyat, hogy nem egész nap ülve baxtuk a rezet) a barátommal felszállunk egy buszra, és - minő luxus - ülnénk egymás mellé. Nem, nem pusztulunk el egymás nélkül, de pl. beszélgetnénk. Na, végignézek a soron, hogy van-e dupla hely. Nincs. Mindenhol, a külső üléseken egyember, egyember, egyember, kívül, hogy mindenki vágja, hogy mellé ne üljenek. Alsós tantónénink mondta hasonló esetben, hogy ne fujogj, nem kell feleségül venned, csak ülj mellé!

Dekatlon 2008.02.18. 13:29:11

6 személyes persze. 6 normál fenék esetén. Sajnos az enyém nagyobb, elhíztam, na. Ha leükök az kb 1.2 normál fenék, namost nincs is gond, ha kifogok egy 0.8 fenekest magam mellé. Node általában nem így van. Általában jön pár nagyobb példány, így tényleg nem marad hely a 6-iknak. De mindíg jön egy logisztikai szakember, aki bár látja hogy lehetetlen a fennmaradt 20 centire leülni, mégis megpróbálja.

Namost ilyenkor én udvariasan felállok, így neki lesz helye, jobb a békesség.

leendő exmagyar 2008.02.18. 22:24:15

Jó cikk, hát én ezért költözöm el innen tavasszal családostul, egyszerűen tele van a tököm ezzel a bunkó tahó népséggel. Még csak nem is anyagiak miatt, elég jó egzintenciát tudtam itt kiépíteni, amit "felégetek" magam után.

Egyszerűen nem akarom, hogy a gyerekeim itt szocializálódjanak.
Most utálni fog sok divetos turbómagyar, de én nem akarom, hogy a gyerekeim magyarok legyenek.
Amikor azt mondják nekem, hogy "de ott nem fognak befogadni", meg "mindig idegen maradsz", akkor mindig azt válaszolom, hogy nem, engem itt nem fogad be a "saját népem", pedig itt élek ezer éve, és én itt számítok idegennek.
Tényleg nem normális, ami itt folyik, aki nem hiszi, járjon utána.
Egyébként kb. 10 éve élek Pesten, azóta határozottan azt látom, hogy romlik a helyzet. Lehet, hogy sorben elmenekülnek, akik normálisan szeretnének emberek közt élni?

leendő exmagyar 2008.02.18. 22:25:05

egzisztenciát

Dzsekszon 2008.02.19. 03:00:54

Kedves exmagyar!
Menj isten hirevel, majd tobb hely marad nekunk a metron.

A budapesti metroszerelvenyek 20-30 evesek. Akkor masok voltak az igenyek. A Mi metroink bizony egybeszivacsos xarok, rovatkak nelkul. Dobaloztok itt a kulfoldi jarmuvekkel, de ha megnezitek oket azokban mind "darabra" van a szek es nem egybe.

28 eve elek a fovarosban. Muvelt, diplomas mernok vagyok. Sportos 180 feletti testalkattal, nem kopasz, nem mercis, nem gazdag, de jomunkas atalagember. Varazslatos modon mindig elferek a metron. Nemegyszer kertem meg mar csovest, hogy ne szalljon fel, mert en sietek, o raaer, es nincs kedvem 20 percig szagolni az illatat. Arri is volt mar pelda, hogy az egy legterben utazo csovest egy 100 forintos ermevel birtam jobb belatasra a leszallast illetoen. Ezt nem mondanam kovetendo peldanak, mert csirajaban kell elfolytani a rosszat (meg felszallas elott), de nekem ennyit neha meger.

Nevelni kell a nepet. Angliaban kint van a metroban a tabla, hogy bizony te pöcs, tartsal balra (vagy jobbra, mar nem tudom) ha a mozgolepcson allsz. Nalunk egyreszt nincs ilyen mindenhol, masreszt a londoniak korantsem szallnak le annyian egyszerre egy megallonal, mint mi.
Es az sem mellekes, hogy naluk igenis sokkal szelesebb a mozgolepcso.

XXXXX 2008.02.19. 09:40:59

Nekem a kedvencem mégis az, hogy nyár közepén kánikulában, az eléggé teletömött metróban, egy kb 8. hónapjában járó kismama azon mesterkedik, hogy ne nyomják agyon..jól látható volt az állapota, az ülések között állt, ÉS SENKINEK NEM JUTOTT ESZÉBE FELÁLLNI, ESETLEG ÖSSZÉBBHÚZÓDNI..mert ugye 5en ültek..az ilyeneket látva kissé felmegy bennem a pumpa..

Amúgy rosszul álltok hozzá..én mindig jól szórakozok az utazásaim során.kivéve a fent említett eseteket..nagyon viccesek az utazó polgárok..XD egyszer próbáljátok ki..álltok, és mozizzátok az embereket..a legjobb szórakozás..mármint utazás közben..:S

Dekatlon 2008.02.19. 12:05:01

Így nézelődni mi is szoktunk.
Egyszer odasúgtam az ismerősömnek, hogy a szemben ülő úgy néz ki, mint aki mindjárt kivesz egy pisztolyt a táskájából és lelő. Az ismerős túl hírtelen pillantott oda, a szemben ülőnek feltünt, hogy róla van szó, ezt úgy tette szóvá: - Mit nézel, mindjárt lelőlek!

Hát izé...

Fedup Sári 2008.02.19. 22:33:58

Az még hagyján, ha a metróban valaki beáll az ajtó mellé az ülések végének támaszkodva, lapjával, ott ugyanis van egy kb. egy ember mélységű rész; ha mindkét oldalt állnak, még akkor is simán elfér közöttük két le/felszálló.

DE:

Sok hülye ugyanezt játsza a kisföldalattin is, ahol pedig az ülések végénél lévő vízszintes kapaszkodó, aminek a seggüket támasztják, már _önmaga_ _is_ _belóg_ _az_ _ajtónyílásba_. Ráadásul, mivel középen meg ott csüng a plafonról egy csokor kapaszkodó kb. 170 cm magasságig, ezért tkp. egyetlen ember sem tud le/fel szállni két ilyen barom között -- vagy alacsony vagy.

És nem, nem veszik észre magukat.

Viszont meg vannak sértődve, ha hozzájuk érsz le/felszállás közben.

Tibi 2008.02.20. 18:29:21

Az a baj, feleim, hogy nem nyitjátok ki a szátokat (tisztelet a kivételnek). Én ha a metrón le akarok ülni, akkor leülök, ha a belső ülés szabad, akkor beülök, és ha terhes kismamának nem állnak föl, akkor jó hangosan kérek neki egy ülőhelyet, mindjárt ketten-hárman felpattannak. Pedig nem vagyok sem kigyúrt, sem mindjárt-lelőlek-tekintetű, csak szépen határozottan kell szólni és/vagy cselekedni. A középkorú hölgyek imádják maguk mellé pakolni a szatyrukat, oszt jónapot. Meg az ifjú titánok is attól gondolják vagánynak magukat, hogy széjjel meg szana engedika végtagjaikat az ülésen. Ez általában bejön nekik, mert szinte senki nem mer szólni. Hát más kedvéért (kivéve kismamák, ld. fent, vagy szerényen viselkedő idős hölgyek kedvéért)nem szólok, de ha van hely és le akarok ülni, akkor biztosan leülök, és még nem nagyon szólt érte senki. Egyszer mondjuk szólt egy hölgy a buszon, hogy hát akkor ő most hová tegye a szatyrát... ó, hölgyem, mondám, hát ez nem az én problémám. Azt gondolom, általában senki nem vesz külön jegyet a táskájának, szóval vegye bátran az ölébe vagy tegye a földre vagy a lába közé, de ne vegye el más elől az ülőhelyet.
És igenis úgy gondolom, hogy sok tekintetben (a közlekedésben sok szempontból biztosan) igenis a "fejlett Nyugat" a követendő, nem az oroszok meg az afrikaiak. Én nem őket tekintem követendő példának sem tolerancia, sem életszínvonal, sem egymáshoz való viszonyulás és viselkedés szempontjából. Akkor már sokkal szimpatikusabbak a svédek, akiknél nem azon hőbörögnek furtonfurt, hogy az autóúton mé' megy gyorsabban az a barom másik, hanem szépen lehúzódnak, hadd menjen.
Hosszú volt, bocs.

KEhelyKE · http://kehelyke.blog.hu 2008.02.21. 08:59:55

az még nemis jutott eszedbe, hogy téli időben, nagykabátban sokkal több helyet foglal el egy átlag ember? arról nem is beszélve, hogy nem mindenki 160 centi meg 50 kilo. és különben is ki lehet bírni néhány percet állva is. persze sok helyes meglátásod is volt a postban de ezekre is érdemes lett volna kitérni..! :)

Tibi 2008.02.21. 11:42:47

Deis eszembe jutott, amúgy 186/95 vagyok, és persze, ki lehet bírni pár percet, olyankor nem is akarok leülni. De ha olyanom van és van hely és akarok, akkor le is ülök. Nyilván csak akkor, ha a többiek terpeszkedése miatt "nincs" hely. Ha tényleg több terjedelmesebb ember jutott egy sorba, akkor nem fogom mindenáron bepréselni magam, inkább állok.

KEhelyKE · http://kehelyke.blog.hu/ 2008.02.21. 13:00:07

való igaz, egy másodpercig tart egy kicsit odafigyelni a másikra, és nem kerül semmibe, mégsem megy :/

Én vagyok 2008.02.21. 13:25:17

Jé, egy bejegyzés, amiben nem szerepel a Demszky neve!

Persze a fideszes papagájkórus azért ebben a problémában is meglátta a lényeget: a jövő igennel kezdődik, és igen, erről is a Demszky tehet. Szánalmas, agymosott társaság!

V10R1C4 2008.02.21. 14:45:45

Dekatlon: Ungarische Metrofej egy külön világszám. "Mit mosolyogsz vazze, tetszem?! Ne érj hozzám!" "Mitölelgetszbazeg-buzievagy?!" (Tényleg, ez a szám sokkal jobban jellemzi a BKV-s - vagy akármilyen... - magyarokat, mint az a ronda BKV című...)

volante · http://volante.blog.hu 2008.02.21. 19:07:04

Dekatlon:

Velünk szemben 2-3 hónapja egy erősen homoszex kinézetű páros ült. Nem akartam sugdolózni, mert az feltűnő lett volna, inkább a telefonom sms-szerkesztőjébe írtam be, úgy mutattam az ismerősömnek. Persze azok szemben rájöttek, mit mutyizunk... Le is vágtak egy smacit, amikor az egyik leszállt. :)

cila 2008.02.21. 21:04:22

Na, szívemből szólt a cikkíró! És nem vettétek észre egyébként, hogy mostanában lett ilyen rossz ez az elterpeszkedés dolog? Mintha pár éve még jobban tekintettel lettek volna egymásra az emberek...
Tibi gondolatmenetét folytatva: sok ember meg egyből magában dúl-fúl, füstölög, úgy néz rád, mint egy apagyilkosra és beszól félhangosan stb. ha valami gondja van, holott első körben azért érdemes a pozitív kommunikációval próbálkozni. Szóval megkérni kedvesen a másikat, hogy menjen odébb stb. általában azért működik, de valahogy nálunk már azzal is feltűnően gondok vannak, hogy egymáshoz szóljanak az emberek...

manci 2008.02.22. 16:45:06

Én csak annyit tennék hozzá, mint harcedzett metrozó, hogy sajnos a férfiak járnak élen a két helyet foglalok egy fenékkel című kis magyar műsorban. Persze én megértem, hogy anatómiailag nehéz zárt lábbal leülni, de azért meglehetne próbálni, hogy ne csak a nők üljenek vigyázzban. Aki úgy gondolja, vizsgálódjon nyugodtan utazás közben.

LittleBear 2008.02.22. 21:54:01

Télen valóban nehéz néha hat embernek elférni a metróülésen, de sokszor tényleg csak a jószándék hiányzik ahhoz, hogy többen le tudjanak ülni. Én úgy szoktam ülni, hogy vagy a szélére ülök szorosan, vagy a középső választóvonal mellé (ha éppen nem ül rajta senki keresztben...). Ha nem végállomáson szállok fel, és sokan vannak, végig szoktam nézni az üléseket, és ha látszik, hogy kényelmesen odaférek hatodiknak (vagy ötödiknek) akkor jelzem, hogy szeretnék leülni (gyakran kérni sem kell, a leüléshez való hozzákészülődés elég) - és akkor a többiek odébbhúzódnak.
A férfiakat néha én sem értem: van, aki méteres terpeszben ül és elveti magát, hogy még a lába is akadályozzon...

Tömegközlekedés közben kedves utastársainkon sok minden miatt lehet zsörtölődni, kérdezem, hogy a fentieken túl mást is zavarnak a hangok? Kicsit érzékeny vagyok, és néha fizikai fájdalmat okoz egy hangosabban kidübörgő fülhallgató-basszus monoton tüc-tüc-e. A hangos mobiltelefoncsörgés, beszélgetés szintén zavaró. Attól meg sajnos felfordul a gyomrom, ha mellettem hangosan smárolnak (cuppognak, nyammognak). Az a gond ezzel, hogy a hangokat kizárni elég nehéz (bár volt már, hogy zenélő fülhallgató mellett befogtam a fülem, smároló párocska mellől meg a busz túlsó felébe menekültem). Másnak is van ezzel gondja?

LittleBear 2008.02.22. 22:01:04

Ja, és még valami a mozgólépcsőkről. Én Madridban és Párizsban tapasztaltam meg a mozgólépcső "gyors" és "lassú" oldalának eléggé jól bevett szokását. De ott a mozgólépcsők sokkal lassabbak! A pesti mozgólépcső azokhoz képest vágtató paripa... (bocs a képzavarért)

markacsa 2008.02.22. 23:17:32

Én ezekkel teljesen egyet értek mint amiket eddig irtatok:D, de a másik kedvencem amikor leszállnék a buszról, vagy a metróról vagy mindegy miről, és az öreg néni ( mert álltalában ők...:D) már ott áll az ajtó ellöt ugy hogy le sem tudok szállni, közben már előre kinézi a helyet ahova leakar ülni (spirtelve odamegy) és ha netalántán elfoglalta volna valamelyik más személy a helyet akkor jön a szokásos 'szemreányóan nézek' stilus .És netalántán neki akadok menni mert máshogy nem tudok leszállni vagy szolok neki hogy: tessék már hátrébb állni akkor fel van háborodva.... ilyet.....

halalosiram 2008.02.23. 11:16:38

Sok mindennel egyetértek én is, bár szerintem is csak 5 ember fér el kényelmesen a metrón egy ülésen szal az nem gáz. Bár ha 3-man ülnek+csomag azért az necces... Napont aszoktam két táskával járni, és mit ad isten: ott van a föld a lábaim között, oda is lehet rakni a cuccot...
Öregek meg... Kicsit elszállt velük a ló... (tisztelet a kívételnek) Ők öregek, nekik mindent szabad, ők nem törődnek a többi emberrel... Csak azért is reggel 7-9 idősávban indulnak el beszerezni a két zsemlét meg a napi zöldséget, nem ám 11-kor... Mesélte barátnőm, hogy utazott a metrón, egy kisbaba meg sírt. Édesanyja próbálta csitítani, de hát egy nem olyan egyszerű az... Erre öregnéni naná, hoyg beszól, hogy el kéne kussoltatni a kisgyereket, mert őt NAGYON zavarja az ordítás. Ja, a többi ember tuti élvezi...

És még egy dolog (kicsit off): a magyaroknál megjelent egy 7. személyes névmás: ezt úgy használjuk, mint a "mi"-t, de magunkat nem értjük bele... Na mind1.

Csodadoktor · http://csodadoktor.blog.hu 2008.02.23. 19:03:44

Bizonyára rettentően figyelmes vagy, ha ezt látod meg az emberekben.

Belegondoltál már, hogy te hasonló helyzetben hogy viselkedsz?

Úgy gondolom, legalább egyszer az életben te is elkövetted és a mai napig haragszol ezért magadra.

Kötött pálya ülj le hatodiknak!

halalosiram 2008.02.23. 21:37:58

Csodadoktor ez nem nekem válasz ugye?

halalosiram 2008.02.23. 21:39:30

Mert ha igen, akkor cáfolnám... Ha meg nem, akkor bocs az értetlenkedésért!

Zita 2008.02.23. 22:46:36

Sziasztok
Biztos, hogy már egy jó ideje jelen van az elidegenedés címszó alatt működő csoda, ami elég sok figyelmetlenséget/bunkóságát, de én hiszek, abban, hogy minden egyes személy képes befolyásolni a környzetét. Szóval olyannak éljük meg a világot, amilyennek megteremtjük. (Remélem ez kb érthető)
Bennem nem gyűlt fel ennyi gyűlölet, pedig naponta legalább 3órát töltök tömegközlekedéssel.

Tíz kicsi indián 2008.02.23. 22:53:28

Mozgólépcső: reggel / délután a legnagyobb csúcsidőben amúgyis telve van a metróperon, és a kegyes BKV is a 4 helyett csak 3 mozgólépcsőt működtet, talán érthető, hogy nem áll be mindenki jobbra. Más, kisforgalmú időszakban viszont elvárható lenne.

Az üléseken kényelmesen csak 5 ember fér el általában, nem hinném, hogy túl kellemes lenne télen télikabátban, nyáron meg leizzadva préselődni egymáshoz.

A többi része igaz :-)

Bettyno 2008.02.23. 23:16:49

Kismackó! Ha valaki beszélget a metrón vagy tömegközlekedve, ám tegye. Azért kell hangosan, mert ettől a szar, zajos metrótól az ember a saját gondolatait nem hallja.
A smároló, cuppopó, majdnem dugós párok engem is rohadtul zavarnak és igen, én is el szoktam menekülni.
Szerintem 6 vékony/átlagos ember elfér egymás mellett, de ha már kettő testesebb ember is van, vagy két prosztata gondokkal küzdő huszonéves, akkor csak 5en férnek el. Ez van!
Egyébként, nem értem miért vagytok oda a párizsi metrótól tisztasági szempontból. Szerintem undorítóan koszos ott a metró, vér meg szar meg nyál a falakon meg az üléseken. Ott én undorodtam megérinteni az ajtókat vagy a metró falait, a mienk sokkal tisztább......
Viszont:
Valamelyik reggel mentem le a metróhoz. Mozgólépcsóvel mentem lefelé, mert magassarkúban voltam és nem akartam még lefelé sem lépcsőzni. Egy korombeli csajci nagyon sietett, látszott rajta, hogy neki az a pár perc is számít, amíg jön a következő metró. Erre két nyugger, mindkettő szekérrel. Az egyik bal oldalt, a másik jobb oldalt. A csajci szólt nekik, hogy Elnézést és indult volna lefelé. A két nyugger arrébb nem ment volna egy centit sem, és "ÚGY" néztek a csajcira. Erre nem bírtam megállni, hogy ne szóljak oda nekik.....

Csodadoktor · http://csodadoltor.hu 2008.02.24. 12:59:21

Kérlek cáfoljál érdekel !

0k- · http://ekezet.com/ 2008.02.24. 16:49:40

azért is vagyunk képesek beszélni, hogy meg tudjuk kérni a másik embert, hogy vegye már le a csomagját az ülésről, mert le akarunk ülni vagy legyen szíves elengedni a mozgólépcsőn (nekem pl. nem jön be, h vitetem magam, mert türelmetlen vagyok és gyorsan a felszínen szeretek lenni).

ne legyünk már olyanok, mint a kisstílűen krákogó-prüszkölő vén nyannyerok, akik kérdezés helyett utálkoznak meg köcsögölnek...

Turoczi 2008.02.24. 18:23:04

nagyon tettszik a cikk:)
mosolyogtam is sokat.
nap mint nap tömegközlekedéssel utazom, fel vagyok fértezve, ismerem a szabályokat.
A legveszélyesebb fenevadak a vénemberek, azoknak mindegy.
egész nap semmit sem csinálnak, max kiugranak a temetőbe, és mig utaznak szeretik azt azt kényelmesen tenni, mert az "nekik jár" az nem baj ha te hulla fáradt vagy, leszakad a lábad a magassarkúban, nem......

a másik kedvencem, amikor véletlenül sikerül helyet foglalnom, de már nincs is hely mert történetesen 5en ülünk, de az egyik férfi nem kimondottan vékony testalkat, és ekkor jön egy mammer, aki beszuszakolja magát a hatalmas fenekével az ülésre ha addig él is. Semmi baj, mosolyogatm feláltam, mert nem akartam nyomorogni, és még neki állt feljebb, hogy én milyen arcátlan vagyok, mert bőven elférnénk ott mindannyian:::::?????
Most akkor ???
és igen!
azok közé tartozom akik tisztes távolságot tartanak embertársaiktól, mert sokan nem ismerik a szappant sem.
nincs akkora sál, nincs az a parfüm, nincs az a nagy táska ami a kellő szeparációt biztosítaná!!!!

csodadoktor · http://superbusiness.zxq.net/ 2008.02.24. 20:59:46

Turoczi-nak

Talán egyszer te is leszel veszélyes fenevad. Véletlenül találkozol olyanokkal akikkel! Esetleg Tűkörkép
szálka gerenda?
Nem hiszek a véletlenben !

csodadoktor.hu

bandeenator · http://kritika3.blog.hu 2008.02.25. 11:14:57

A 6-os ülések ha normálisan ülnek rajtuk 6, télikabátban 5 személyesek. Alkalom szerint, ha úgy gondolom, leülök 6.nak, kistermetű vagyok és beférek. (kb fél embernyi helyek maradnak ki, az meg nekem nagyjából elég (176cm 54 kg).
A terpeszben ülés számomra is zavaró. Lehet valamennyire zárt lábbal ülni, én is tudok.
De a keresztbe tett láb is ki tud lógni,ami meg azokat zavarja akik nem az ajtóban kívánnak megállni, és le szeretnének szállni!
Ja, buszon/villamoson nemcsak a páros ülés belső részére nem ülnek, de előfordul, h a menetiránynak háttal lévő szimplára sem! Helypazarlás+biztosan az ajtóban áll mindenki.

Az ajtóban állás metróban: ha valaki vékony, ott is elfér, de ne az álljon már meg ott, aki több megállót utazik!
Menjen a másik oldalra? Attól függ hol száll fel, mert lehet h a következő megállónál meg ott nyílik az ajtó, ott lesz útban az illető.

Ha pedig a leülési/leszállási szándékot nem veszik észre, akkor lehet kulturáltan szólni!

Turoczi 2008.02.25. 17:11:51

csodadoktornak

jajjj igen látom némileg antipatikus voltam.
de azért ne kapj be....
szóval valóban dühítő az általam említett jelenség, de,- ne érts félre nem mintha magyarázni szeretném a bizonytványom-
végtelenül dühítő a dömper viselkedés.
Egyébként sem arra az úrral céloztam aki, megtermett férfi volt.
De könyörgöm ha látjuk hogy már nem férünk el, mert embertársaink már leültek, akkor-és akár karcsú vagyok akár nem-de ne próbáljak meg leülni, vagy még inkább beleülni a másik emberbe.
valóban leszek fenevad, legalábbis nagy valószínüséggel.
de tudom, hogy ez a fajta viselkedésmód, nem önvalóm, a tanulási fázisomon meg már túlvagyok.
szép napot.

Bluebyrd 2008.02.27. 16:47:06

A cikk teccik. Viszont az tény, hogy nem mindig lehet elférni 6-an a metróüléseken (főként nem télikabátban és nyáron a 40 fokban sem). Viszont empirikus tapasztalat, hogy a régi trolibuszokon (amilyet a 73, 74, 76 vonalakon lehet még látni) általában előszeretettel ülnek a dupla ülések folyosói oldalára - de nem csak az incifinci hellókitty kákabélű kislányok, hanem ránézésre gyerekszobával rendelkező értelmiségi emberek is, akiktől több empátiát várna el a zember lánya. De hiába. És még akkor is csak néznek, amikor már dugig tele a troli - nem csusszannának beljebb, de nem ám. Jó a belső ülés a kis retikülnek. Oszt még a térdüket is kifele lógatják, hogy aki ott áll és próbál kapaszkodni minimum egy gerincferdülést kapjon a féllábon álldogálástól.

kisa 2008.03.04. 14:43:11

Namármost, ha valaki a közlekedő melletti ülésen ül, akkor én szépen odamegyek hozzá, és megkérdezem, meddig utazik. Ha ő száll le előbb, akkor beszuszakolom magam. Ha viszont én, akkor megkérem, hogy üljön be. (mosolyogva) Ez többnyire beválik.
Ha viszont látom, hogy morcos arccal terpeszkedik, szatyra meg a belső ülésen, hát akkor, sajnos, kénytelen vagyok végiggyalogolni rajta. És valahogy mindig akkor ránt a busz, így szegénykének megtaposódik a lába. Volt, hogy előbb szálltam le, mint a delikvens, így szegény kétszer taposódott meg...
Amúgy jó a poszt, egy pici odafigyeléssel mindenkinek könnyebb lenne az élete, és nem érne be már felcseszett aggyal a munkahelyére, ahol persze a kollégák... És a sor folytatódik estig, míg haza nem ér.

Természeti Katasztrófa (törölt) 2008.03.04. 18:11:27

Jó lenne, ha hozzád hasonló gondolkodásúak többen lennének...

Perillustris 2008.03.05. 09:27:39

Érdemes a hozzászólásokat olvasni, mert olykor-olykor igazi gyöngyszemre lel az ember:

"Aki rohan az bunko. Bárhol rohan."

Eszembe jut, ezen analógiára, hogy:

- Aki nevet, az bunkó. Bárhol nevet.

- Aki eszik, az bunkó. Bárhol eszik.

- Aki fingik, az bunkó. Bárhol fingik.


Egyébként nekem nem az jött le a posztból, hogy ez kőbe vésett szabály, hanem számomra az egésznek az üzenete az, hogy figyeljünk egymásra.

Nem, nem megsimogatni kell a mellettünk ülőt, s nem, nem kell fulladozva hatan ülni egy sorban, hiszen egy öt személyre vizsgáztatott autóba se mindig fér el öt ember.

Annyi az egész, hogy ha a másik láthatóan siet, s teljesen mindegy miért, akkor utat engedek neki, mert attól nekem nem lesz rosszabb.

Persze ha valakit a munkahelyén egész nap elnyomnak, s frusztrálva érzi magát, s egyébként sincs megelégedve magával, az bátran tegyen keresztbe annak, aki semmit nem ártott neki, hiszen így legalább könnyít a lelkén, s büszkén, megelégedve dőlhet hátra a székében este a TV előtt: jól megszivattam.

Egyébként én, ha nincs nálam táska vagy szatyor, mindig felszaladok az álló mozgólépcsőn (sic!). Jót tesz az izmoknak! ;)

ZBR 2008.03.05. 16:52:22

A mienkhez hasonló 81-es sorozatú kocsiban elég igénytelenül, de mégis sikerült megoldani az ülőhelyek elválasztását www.tmholding.ru./fotos/picture209053286577.gif

osztriga 2008.03.05. 23:48:28

A magyarok soha nem fognak a mozgólépcső jobb oldalán állni, bármi is lesz, pedig csak képolvavást kéne gyakorolniuk, mert ki van ugyi ragsztva....

A pasikról meg annyit, hogy imádnak szétvetett lábakkal ülni, ahogyan ezt más is megemlítette már. Megkérdeztem egy pasi ismerősöm, hogy miért van ez: nem fér el a gatyában kényelmesen? vagy tán összenyomódik? vagy túl melege lesz? mindegyikre nemmel válaszolt! akkor meg miért?? Erre Ő: mert ez olyan férfias! - ühmm....
...és ezek a férfias férfiak manapság NEM ADJÁK ÁT A HELYET terhes nőknek.... csak pasik ültek egy sorban a metrón, alig érte el a kapaszkodót a 7. hónapban lévő kismama (tudom pontosan, mert az ismerősöm volt) és a férfiasságtól szétvetett lábú egyedek szartak bármilyen megmozdulni és felállni!!! :(

osztriga 2008.03.05. 23:50:31

az utolsó sorból a bármilyen törlendő (csak az értelmes mondat kedvéért), bocsi az elírásért!

péklapát 2008.03.07. 20:28:48

Csak két aprósághoz szeretnék hozzászólni:
Az egyik, hogy én például minden esetben - ha nincs ülőhely - a metróajtó melletti kis mélyedésnél szoktam állni. Lévén, hogy kicsire nőttem, ;-), és nem érem el a kapaszkodót. Ezennel kérvényezném, hogy ezentúl alacsonyabbra rakják őket, mert ez így a kisnövésűek súlyos diszkriminációja!
Továbbá az is, hogy ha a 6személyes padon ülő 5 emberből mondjuk 2 az átlagosnál nagyobb testalkatú, akkor kíváncsi lennék ki akar bepaszírozódni a kényelmesebb utazás érdekében, télen mondjuk nagykabátban és agyonöltözve, nyáron meg az izzadt és büdös testek összesimulásának gyönyöréért!

A másik:
Van egy japán ismerősöm, aki elragadtatva beszélt arról, mennyire jó itt, hogy a mozgólápcsőn akárhová állhatsz! ;-) Benne jó érzést keltett ez a fajta "szabad-szabados" magyar mentalitás. És gyönyörűnek tartja, hogy mi "jó reggelt" és "jó napot" kívánunk, mindig csak jót, nyelvünkbe kódolva - tudom ugyan nem egyedülálló módon, de náluk ez egyszerűen másként van.
Úgy tűnik ilyen az ember. Mindig másfelé vágyik. Mintha ott megtalálná a boldogságot. ;-)

braila 2008.03.17. 21:11:49

A hozzászólások számát látva gratulálok. Gratulálok a témaválasztáshoz, és a kezdeményezéshez is...és tessék komolyan venni egyszer az életben valamit az anyátok picsáját!

klu · http://www.klulab.com 2008.09.20. 13:16:32

Aki két helyet foglal, az duplán is fizet?
Nálunk csak addig siet valaki, amig eléri célját, ha elérte, akkor megáll, és lexar mindenkit, hogy esetleg útban van. Lást busz, hév, metró ajtók mamival esete, ugyanigy a mozgólépcső.

raven_seldon 2008.09.20. 13:59:46

óemefgé, csak most bukkantam erre a jó kis cikkre, és azt hittem agyfaszt kapok, pedig nem is olvastam végig az összes kommentet... szánalmas... egyszerűen szánalmas amit itt egyesek művelnek...

"Kedves Erminavet!

Kívánom neked, hogy csúcsidőben dörglőzzön hozzád jobbról-balról egy-egy hajléktalan!!!

Az ám a szép utazás!!!"

Hogy lehet valaki ENNNYIRE korlátolt?? Kiemeli a szélsőséget a kis buzi, miközben az meg tényleg mindennapos, hogy az emberek terpeszkednek, meg csúnyán néznek rád ha közel ülsz hozzájuk, meg elfoglalják a mozgólépcsőt teljes szélességben, meg beállnak az ajtóba (ezt speciel én is szoktam néha, ha tényleg csak 2 megállót megyek, de látom hogy sokan hosszú távon ezt csinálják és az tényleg gáz)...
Szóval igen, a cikkírónak igaza van! Nem abban hogy csak a magyarok csinálnak ilyet, hanem hogy ez egy tényleges jelenség, és tenni kell ellene! Én ezt véltem fontosnak a cikkből, és nem azt hogy "fúj a magyarok"... aki igen, annak komoly üldözési mániája van.

BNM 2008.09.21. 00:29:29

Az én kedvenc BKV-s jelenetem az,amikor le szeretnék szállni egy adott járműről, de a megállóban várakozók annyira sietnek, hogy meg sem várják, hogy leszálljanak az utasok, ők már szállnak is fel. Biztos nagyon nehéz dolog megvárni a leszállókat...nem értem miért érzik úgy a felszállók, hogy nekik elsőbbségük van a leszállókkal szemben?!

DJS 2008.11.05. 01:48:42

A poszt igaz, de nem vesz figyelembe egy egyszerű tényt: a metrót nem kényelmesre tervezték. Ugyanúgy, ahogy a többi évtizedekkel ezelőtti közlekedési eszközt sem. A régi trolikon, más régebbi Ikarus buszokon lehet megfigyelni, hogy egy-egy ülés aránytalanul van felcsavarozva, negyven centi vagy annál is kisebb helyet hagyva az utasoknak. A rossz tervezés lehet az oka annak is, hogy az átlagos felnőtt testmagasság alatt vannak a trolikapaszkodók, így vidéki lévén számtalanszor bevágtam a fejem Pesten utazva. A kisföldalattin nagyon jól meg lehet figyelni ezeket az egészségtelenül közel lévő üléseket, két felnőtt ember csak akkor tud egymással szemben leülni, ha a térdeik összeérnek. Ugyanez a helyzet a szocializmusban épített színházi ülésekkel, a MÁV vagonokkal (az első osztály kivételével, azt hiszem), és persze a metrókkal is: amikor az ülésszámot kitalálták, nem foglalkoztak az emberek komfortérzetével. Én személy szerint a tervgazdaságot hibáztatom ezért, de tény az is, hogy, csak az utóbbi néhány évtizedben kezdődtek meg az ergonómiai kutatások. Az újabb buszokon, nyugati gyártású kocsikon és személyvagonokon ennek megfelelően még sohasem tapasztaltam ilyen tervezési hibát, nyilván sokkal ritkábban fordul ott elő.

Ez nem pazarlás, hanem az ember biztonságérzetéhez szükséges alapvető követelmény, nyilván nem arról beszélek, hogy a repülős business class óriási foteleivel legyen tele minden jármű, létezik egy egészséges középút pazarlás és komfort között.

A mozgalommal egyetértenék, ha csak a mentalitásbeli problémák okoznák azt, hogy öt ember szokott ülni egy, az évtizedekkel ezelőtti gyár ígéretei szerint állítólag hat főnek szánt ülésen, de tapasztalataim szerint hat felnőtt ember (statisztikák szerint a legtöbb mai felnőtt túlsúlyos, amin nyilván nem fognak a metró miatt változtatni, ha a saját egészségük miatt sem tették meg) nem fér el egy ilyen ülésen úgy, hogy ne nyomódjon össze a csípőjük. Ez a fajta érintkezés különösen hölgyek számára lehet megalázó.

Viszont ha diákok, fiatalok vagy gyerekek ülnek a metrón (külön mese, hogy ezzel általában elveszik az idősek elől a helyet), akkor gyakran most is meg szokott valósulni a hatfős alkotói szándék. Hát ennyit szeretnék hozzászólni, és örülnék, ha a mozgalom néhány tagja felvilágosítana, ha tévedek.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.11.15. 17:15:00

DJS: Az idősek elől elvenni a helyet érdekes kérdés. Tudod én úgy tartom, hogy nem véletlenül mondjuk azt, hogy az idősnek adjuk át a helyet.

Ebben van jókora önérdek is: Ha elesik, te sem mehetsz tovább.

Van kölcsnös tisztelet is.

És van az, hogy úgy viselkedjünk ma az idősekkel, hogy nekünk se legyen rossz, ha idős korunkban úgy viselkednek velünk.

Ha ezt a 3 szempontot figyelembeveszed és mérlegelsz akkor nincs semmi gond.

Én úgy tartom, hogy pont azért fontos a csúcsidőn kívüli közlekedés, akkor is, ha ahhoz eladott jegy nem társul, mert az ingyen utazó idősek többnyire akkor is kényelmesen el tudják intézni a teendőiket, ha csúcsidőn kívül közlekednek. Általában a kölcsönös tisztelthez hozzátartozik, hogy ők törekedjenek erre, és ne a zsúfoltságot növeljék felselegesen.

Ugye felmerül az a kérdés, hogy normális-e elvárni, hogy egy diák máfél óra áldogálás után érjen be fáradan az iskolába, úgy, hogy állva nem is igazán tud tanulni (ülve tudna) és viselje a következményeket az életben (rosszabb eredmények, a túlterheltség ekkor is egészségügyi kockázattal jár) csak azért, mert aki később is ráérne az csúcsidőben akarna utazni és neki idősként JÁR szerinte az ülőhely.

Ez ugye sem indokolt rászorultságról (arra az ülőhelyre az idős ember nincs rászorulva többnyire, jó neki a későbbi is), sem kölcsönös tiszteletről nem szól az idős részéről, s ha a mai fiatal ezzel szembesül idős korában, akkor, ha teheti csúcsidőn kívül utazik, ha nem akkor uddvariasan kér helyet...

Nyílván a helyjegy megléte (vonaton, távolsági buszon), az egyén saját egészségi állapota, mennyire fáradt (okoz-e ez problémát, balesetveszélyt), stb. is sokminden befolyásol.

Ferenczi 2008.12.04. 00:22:32

Én reggelente szoktam látni egy idős embert aktatáskával mászkálni a metróban a legnagyobb csúcsban. Idős korából kifolyólag gyök2vel közlekedik, egyszer állok felette kapaszkodom a tömegben amikor kinyitja az aktatáskáját és tele volt metró újsággal:D Szóval nem hiszem, hogy munkába sietett valószínű neki ez egy hobbi vagy a megszokott rutin, hogy ő reggel elindul dolgozni...De mivel már nem bírja a tempót így a valóban dolgozni induló embereket akadályozza.Érdekes dolgok vannak a tömegközlekedésben és vasúton is.

Circus 2008.12.13. 18:59:53

Jó régi a poszt, de hadd írjam ide BKV/Metró témában, hátha felálesztem:
- minden szerelvény ugyanott áll meg mindig, ugye? (na jó, majdnem (: )
- minden kocsin 4 ajtó van, ugye?
- namost mi lenne, ha minden kocsiból mondjuk az 1. és 4. ajtón csak BEszállnának a emberek, a 2. és 3. ajtón meg csak KIszállnának az emberek? Ez fel lenne festve a peronra (behajtani tilos jel oda, ahol az ajtó van, vagy mittudomén), fel lenne festve a kocsikban a padlóra + a plafonra + a falakra. A jónép betódulna, és azon mozdulattal sodródhana mindenki a kiszállás irányába, ahonnanmeg időközben kitódult a másik tömeg. Akkora dugó nem lenne az állomáson, mert elvileg _egyszerre_ lenne ürítve és töltve a szerelvény. uram bocsá', még lehet, hogy gyorsabb lenne a folyamat...

kovácske 2008.12.28. 14:21:21

én meg nem ülök le a metróban, ha már öten ülnek, mert szerintem 5 ember fér el szorongás nélkül. független attól, hogy 30 éve a szoci proletárok (talán alultápláltak, kisebbek voltak) 6 személyesnek számolták ki az ülést, nem annyi. de a post logikáját követve még jobban járna mindenki, ha 8an ülnénk egymás mellett, vagy 16-an. közlegelő esete (lsd. hankissnál, de mások is megírták.)
rálépni az ellenszenves utasok lábára a buszon antiszociális deviancia. én is szoktam, ha rossz napom van, de legalább szégyellem, tudom, hogy ostobaság, nem pedig posztot írok róla és propagálom.
egyébként kimaradt a postból, hogy az újabb buszok (minden, ami újabb a műbőr üléses változatnál) és a combinó villamosok pont annyival szűkebb állóhelyet kínálnak az ülések között, ahol már nem 2 ember fér el, hanem csak egy, az is szűken, így lehetetlenné vált az is, hogy valaki elmenjen a másik utas mellett (pl: beljebb húzódjon felszálláskor, vagy az ajtóhoz közeledjen leszállás előtt).
a mozgólépcsővel kapcsolatban viszont sajnos egyet kell értenem a post írójával. én is sietni szoktam, a bal oldalon állók közül még nem volt olyan, akin udvarias kérés után ne jutottam volna át. a többség ebben kooperált is. a megjegyzés, meg olyan nézés meg igazán érthető. én megértem aki csúnyán, vagy kérdőn néz, cserébe ők meg elengednek, ha nagyon sietek. nem kell megsértődni, amúgy sincs idő ezen lelkizni, ha sietsz valahova. (csak halkan jegyzem meg, hogy szerintem más országban, ahol az emberek a jobb oldalra állnak a mozgólépcsőn, talán úgy kezdődött a dolog, hogy KIíRTÁK a lépcső elején, hogy "kérjük álljanak a jobb... stb." itthon évekkel ezelőtt láttam ilyen kiírást azEGYik metróállomáson. szóval nem feltétlen az "emberek", az utazóközönség a hibás.)

kovácske 2008.12.28. 14:31:42

@DJS: még azt hozzátehetjük, hogy nagyobbak lettek az emberek. szókebb ismerettségi körömben a többség 10 centivel magasabb a megfelelő nemű szülőjénél (most a meleg és leszbikus párok által nevelt örökbefogadott ismerőseimet nem vettem számításba). a 70 évek második felében "acceleration", akceleráció néven már mérni kezdték ezt a változást. állítólag jobb-több kaja miatt nőttünk nagyobbra, mint az előző generáció.

kovácske 2008.12.28. 14:49:31

@-Oiler-: nem lehetne a konkrétan spamoló hsz-t moderálni?

Pappcs 2018.03.21. 12:06:56

Aki ezt irta már 10 ève is egy seggfej volt! Leszarom, hogy egy teljesen idegen senki áll, èn senki miatt nem fogok nyomorogni, fosom le. Annyira èrdekel a dolga mint őt az enyèm. Nehogy már mindenki nyomorogjon meg egyenmèretű legyen! Emberek vagyunk (ezek a rohanós seggfejek nem) nem pedig birkák, a metró pedig szemèlyszállító jármű, nem marhavagon.
süti beállítások módosítása