Kötött pálya

vasút, városi közlekedés, út, térkép, utazás - erminavet (Tevan Imre)

Magyar vasút ma

1 város, 1 villamos

Utazás Transzibériába

MD, a mi motorvonatunk

Vasutasok dolgoznak

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2009.02.19. 17:00 erminavet

Mobilon is vehetünk vonatjegyet

A MÁV Start kiterjesztette internetes jegyvásárlási rendszerét a mobiltelefonokra is. Nem valamilyen teljesen új szolgáltatásról van tehát szó, hanem arról, hogy azokon a mobilokon, amelyeken lehet interneten böngészni, mostantól használható a webes jegyvásárlás. Persze érdemes a kis lépéseknek is örülni.

Az alább következő hivatalos közleményből az is kiderül, hogy telefonon ugyanúgy lehet jegyet rendelni, ahogy számítógépen: a jegyek kiválasztása és kártyás fizetés után kódot kap az ügyfél, amellyel a pályaudvari automatából jut a tényleges jegyhez.

A MÁV-START Zrt. az internetes jegyértékesítés továbbfejlesztésének újabb állomásaként megteremtette az e-Ticket rendszer mobiltelefonon keresztüli elérésének lehetőségét. Az utasok körében népszerű szolgáltatás a Személyszállító Vasúttársaság honlapján keresztül a www.mav-start.hu oldalon vehető igénybe, a jegyátvételhez szükséges automaták az ország negyven helyszínén, a forgalmasabb vasútállomásokon érhetőek el. Az internetes jegyértékesítés modernizálása folyamatos, a most végrehajtott fejlesztéssel a számítógépek és laptopok után, a mobilkommunikációs eszközök böngésző rendszerén keresztül is megválthatóak a menetjegyek és helyjegyek.

A vásárlás az eddigi gyakorlathoz hasonlóan történik, a mobiltelefon böngészőjébe a www.eticketm.hu weboldalcím beírása után a már megszokott felületen kiválasztható a menetrendből az időpont és a viszonylat a vasúti utazáshoz. Amennyiben már rendelkeznek regisztrált e-mail címmel az utasok a MÁV-START e-Ticket rendszeréhez, azt az új rendszerben fel tudják használni. Új felhasználó esetében az egyszeri regisztrációhoz nélkülözhetetlen e-mail címre van szükség. A fizetés könnyen kezelhető felületen, internetes vásárlásra lehetőséget adó VISA, MasterCard és American Express dombornyomott, valamint a kibocsátótól függően egyes Visa Electron nem dombornyomott kártyákkal vehető igénybe.

Az utasok a menetrendből kiválasztott viszonylatról és a kifizetett összegről mobiltelefonon történő vásárlás esetén is egy 10 számjegyből álló kódot kapnak, amelyet az állomásokon elhelyezett jegykiadó automatákba beütve vehetik át menetjegyüket. Az internetes és mobiltelefonon keresztül történő jegyvásárlás egyik legfőbb előnye a kényelmes vásárlás mellett, hogy rugalmasan kezelhető az InterCity pótjegyek megvásárlása, vagyis a helyjegyek akár 60 napra előre lefoglalhatóak és a vonatok indulása előtti utolsó percekben is átvehetőek.

Az internetes jegyértékesítési rendszer felhasználói kényelmének javítása érdekében további fejlesztéseket tervez a MÁV-START Zrt., amelyekhez várják az utasok javaslatait, véleményét is az eszrevetel@mav-start.hu címre.

MÁV-START Zrt.

Kommunikációs Igazgatóság

17 komment · 1 trackback

Címkék: telefon net vasút jegy


A bejegyzés trackback címe:

https://kotottpalya.blog.hu/api/trackback/id/tr37953096

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: vmware training 2019.04.19. 06:43:55

Veszprém Spartan Sprint - A komfortzónán túl

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rejtélyes 2009.02.19. 18:04:17

Ez most webes, vagy wapos? Wapos telefon sokkal több van, mint webes. Valamint ha csak webes jó, akkor meg semmit se ér az egész, mivel a webessel az elvirás belépés után ugyanúgy megrendelem, mint az otthoni gépről...

viktor1983 2009.02.19. 18:54:54

@Rejtélyes: kiveve, ha az eddig alkalmazott rendszer / banki fizetooldal nem volt kompatibilis a mobil bongeszokkel...

Sir Nyű 2009.02.19. 19:09:20

@Rejtélyes: Hat nem egeszen, mert az otthoni gephez haza kell menned.

gorilla 2009.02.19. 20:41:12

szép-szép, de hát ez nem egy túl haladó módszer. A légitársaságok például 2D-s vonalkódot küldenek a telefonodra, és az szolgál beszállókártyaként. És ha például és olyan állomáson akarok felszállni, ahol nincs ilyen jegykiadó automata, akkor fújhatom a mobilos vásárlást. Kétlem, hogy ezt a dolgot eléggé átgondolták... Persze, jó, el lehet mondani, hogy volt fejlesztés, de az ilyen fejlesztésekkor nem a cég ötletét kell megvalósítani, hanem azzal kezdődik, hogy megkérdik az utasokat, hogy milyen elvárásaik vannak. Egy ilyen jegyrendszer szerintem harmadlagos dolog a MÁV utasai számára. Kényelmes, de tipikusan nem abba a kategóriába esik, amit az utasok elsődleges elvárásait foglalja magába. Még mndig nagyon sajnálom a MÁV-ot.

Manyizga (törölt) 2009.02.19. 20:45:26

@Herr Nyó:
Nem egészen. :) Most próbáltam ki. Windows Mobile PDA-telefonnal (okostelefonnal) simán megy. Nem kell hazamenni.

@Rejtélyes: nem kell az otthoni gépről megrendelni. Menet közben is megy. :)

Ha nem ragaszkodna a MÁV-Start a papír-alapú jegyhez, akkor még jobb lenne. A kapott kódot/kódképet ( www.mobilkod.hu ) kéne csak megmutatni a kallernek... annyival hatékonyabb lenne... Igaz, ehhez technikát kéne venni és adni a kellerek kezébe. Meg hozzáértést.

Luxa · http://blog.luxa.hu 2009.02.19. 21:19:06

@Manyizga:
Jaja, ezek a kódok egész jók, itt Svédországban is ez van. Kapsz egy sms-t a megrendelésről, válaszolsz rá egy tetszőleges sms-sel (ezután nem lehet lemondani), és kapsz egy hosszú kódot. Ezt a kalauz lefényképezi, megmondja, hogy rendben van és megy tovább. Bár arra kíváncsi lennék, hogy mi van olyan telefonoknál, amire nem fér ki egyben a kód.

OkoskaTo:rp 2009.02.19. 21:30:35

Jól sejtem, hogy ennek a közleménynek a hírértéke kb. annyi, hogy bárhonnan vehetsz vonatjegyet - feltéve, hogy van nálad egy mobilinternetes laptop? Kicsit optimalizálták a weblapot, hogy ne fektesse ki az okostelefonok böngészőit - kb. ennyi történt, nem? Jobb helyeken ez már az induláskor követelmény lett volna.

Amikor mobiltelefonos vásárlásról van szó, 100-ból legalább 99 ember SMS-re fog gondolni, az autópályadíjhoz hasonló megoldásra.

p3d3str1an 2009.02.19. 22:12:20

Ez a mostani változtatás jó, bár eddig is lehetett nyugodtan pl. opera minivel jegyet venni... Én maradok is annál, mert az én ósdi mda3-mam a maga gprsével ezt a többszáz kbos oldalt évezredek alatt tölti csak be.
(vagyis kéremszépen mávbácsi, optimalizáljuk már ezt a weboldalt, hamár mobil)

Manyizga (törölt) 2009.02.19. 22:28:17

@Luxa:
Kifér a kód, főleg, ha csak numerikus adatokat kódolnak bele. Alfanumerikusból is kifér egész nagy. Mondjuk akinek nem grafikus kijelzős mobilja van, az szív vele. De ez elég ritka. :)

@OkoskaTo:rp: Nem kell hozzá mobilnetes laptop. Akár egy OperaMini-vel használhatod egy Java-képes mobiltelefonról.

OkoskaTo:rp 2009.02.19. 23:13:43

Manyizga: Jól gondolom, hogy a Java-képesség nem elég? Pl. mit szólsz egy őskori Nokia 3510i-hez? Javát tud, Máv-jegyet mégsem tudsz vele venni.

Amire te gondolsz, ahhoz kell pl. egy mobilnet-előfizetés. Csupán néhány jegyvásárlás miatt nem költenék rá.

Fucksee 2009.02.19. 23:22:50

Végre, nagyon fasza, én rengeteg mindenre használom a telómon a netet, és vonatjegyet is szoktam neten venni, úgyhogy szerintem holnap ki is próbálom! Azért tud a Máv ha akar.
Már csak azt kéne megoldaniuk, hogy alapból küldjék e-mailben a kódot, ne csak ha nem felejtem el beixelni...

Rejtélyes 2009.02.19. 23:36:51

Nem az volt a lényege amit mondtam, hogy otthoni versus mobil, hanem hogy ha a mobilon meg tudom nyitni ugyanazt az oldalt, mint az otthonin, akkor minek egy ÚJ weboldal hozzá... :)

grigorij (törölt) 2009.02.20. 07:34:01

Nem értem a gondotokat.
Van otthon HSDPA mobil netes internetem, asztali gépre kötve - müxik? Rendelhetek vele?

Ha van egy 3G/HSDPA-as mobiltelefonom, átteszem a SIM-et - müxik? Rendelhetek vele?

Mert ébn nem tapasztaltam különbséget, max a képernyőméretből következő apró kényelmetlenségeket...

ready_real 2009.02.20. 08:59:02

@Rejtélyes: Tökmindgey hogy webes vagy wapos, mivel a wapos telefonok jó része is netes apnt használ.
Ha arra gondolsz, monokrom kijelzőn megjelenik-e azt nem tudom, de az oldal xhtmlben van, ergo ha a wapcímnek beírod, működni kell.
az a poén , hogy kb 8 évvel azután, hogy a máv először ezt kitalálta (2001-ben voltak wapos menetjegyvásárló fejlesztéseik) , végre bevezették.....
Akkor 8 számjegyből álló kódot kaptál volna a telóra, amit a vonaton egy gprs-s telóval rendelkező kaller beüt, és ellenőriz, a szerveren pedig beállítja azt, hogy mikor melyik vonalon, ellenőriztéka jegyet.


OkoskaTo:rp: nagyon nem. kérlek nézzetek már utána az XHTML-nek, és hogy működik.
Az új színes wapoldalak mind XHTML-esek. XHTML-t pedig normál mobil böngészővel is meg lehet nyitni. De wapböngészővel is.
Ennyi.
És igen ez a webes felület mobilra optimalizált változata.

vanek ur 2009.02.20. 10:01:25

@Rejtélyes: Azért, mert a mobiltelefonoknak vannak bizonyos korlátai (böngészők képessége pl., sávszélesség) A mobilos oldalon kisebb az oldalak fájlmérete, gyorsabban letöltődik (mintha a mobilon a PC-s oldalt nyitnád meg), és kisebb sávszélességen is megbízhatóan működik.

Manyizga (törölt) 2009.02.20. 10:13:27

@OkoskaTo:rp:
Havidíj mentesen meg lehet igényelni a SIM-kártyádra a szolgáltatást. Csak akkor kell fizetned érte, ha használod, forgalmi díjat.
A mobilnet ilyen egyszerű, nem kell hozzá nagy költség és külön eszköz...

ako-ako 2009.02.26. 18:57:30

nemetorszagban is müködik az az ize, az a negyzet alaku vonalkod, amit mms-ben küld a db a mobilra.
süti beállítások módosítása