Kötött pálya

vasút, városi közlekedés, út, térkép, utazás - erminavet (Tevan Imre)

Magyar vasút ma

1 város, 1 villamos

Utazás Transzibériába

MD, a mi motorvonatunk

Vasutasok dolgoznak

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

2008.09.20. 11:00 erminavet

Az ellenséggel nem tárgyalni kell, hanem levágni a kezét!

Tevan Imre: IMG 6810

Ostoba, népszerűségfetisizmustól elvakult közlekedésicég-vezetők, politikusok időről időre kitalálják, hogy ők majd úgy szelídítik meg a graffitiző kisköcsögöket, hogy adnak nekik olyan felületeket, ahova szabad firkálni, és cserébe majd azok nem fogják összerondítani a járművek külsejét és belsejét, az állomásokat, a pálya építményeit, szerkezeteit.

Tegnap ez a közlemény jött a DBR Metró Projekt Igazgatóság [helyesen: projektigazgatóság] címéről:

Legális graffiti fallá [graffitifallá] nyilvánította 2008. szeptember 19-én Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere a 4-es metró eddig üresen álló Etele téri és Népszínház utcai palánksorát. A falfirka-ellenes [falfirkaellenes] rendezvénysorozat részeként átadott palánkokra mától bárki szabadon festhet. A szervezők a falfirka városarculati szempontból rendkívül káros hatásaira, de egyben a művészi graffiti törvényes keretek közötti létjogosultságára próbálták felhívni a figyelmet akciójukkal.

Kezdjük azzal, amiben igazuk lehet a pr-akció kiagyalóinak. Kétségtelen, hogy a megfelelően kiválasztott felületek befestése (esetleg még valamilyen szinten esztétikailag is érdekes alkotásokkal) önmagában akár pozitívan is értékelhető. Csakhogy az ilyen akciók - akarva, akaratlanul - legitimálják a színtiszta rongálást is. Mert ha szabad a tulajdonos által fölkínált csupasz gyárkerítésre festeni, akkor nem olyan nagy bűn az ugyanolyan szürke betonpalánk pingálása akkor sem, ha nem engedték. És akkor miért ne fújjuk le a járműtelep falát, utána pedig a járműveket magukat. Pláne egy olyan társadalomban, amely ennyire önző. És amelyben sokkal kevésbé szilárd az általános erkölcsi megítélése annak, hogy mit szabad és mit nem, mint a világ most létező vagy korábban fennálló társadalmainak többségében.

De a fő baj nem is ez, hanem az, hogy aki az ilyen akciókat kitalálja egy csendes belbudai pr-irodában, nem érti a graffiti lényegét. (Ráadásul ugye itt egy nagyobb, graffitiellenes akción belüli eseményről van szó.) Tessék kérem megfigyelni, hogy a rongálások zöme nem műalkotás, hanem szánalmas kis teg, csak a beavatottak számára érthető krikszkraksz, névjegy, olyan, mint a kankutyák odapisilése. A kificamodott agyú köcsögök számára attól tett a tett, hogy tilos, hogy illegális, hogy felmegy az adrenalin, hogy (legtöbbször csak elvileg) félni kell, hogy meglátják az elkövetőt. Aki nem egyszerűen csak rongálni akar, annak a kapucnija alatt valamiféle lázadás jóleső érzése szabadítja föl a boldogsághormont. Érdekli az ilyet a város első embere által engedélyezett firkálás? Ugyan már!

Furcsa, hogy épp Demszky nem érti ezt. Ő, aki az undergroundból jött. Mit szólt volna hozzá a szamizdatos ellenálló, ha 1985-ben azzal keresi meg az elhárítás főhadnagya, hogy szép új, villanyhajtásos stencilgépet vesznek neki, feltéve, hogy azon csak a pártkongresszus határozatait nyomtatja ki, és hogy más stencilgépen soha többet nem fog stencilezni?

És különben is, a bűnről, ha harcolni akarunk ellene, azt kell tudatosítani, hogy bűn, hogy normaszegés, hogy nem komilfó, nem azt, hogy bizonyos keretek között szabad. Sok a gyerekek között az erőszak? Nosza, hirdessük meg, hogy csak a vörös hajú kislányoktól szabad elvenni a mobiljukat, akkor majd a többieket békén hagyják a bandák.

De nem kell az én érveimre, lehet a tapasztalatokra hallgatni. Tessék megkérdezni a MÁV-tól (vagy körülnézni a vagonok között), mi lett az eredménye, amikor néhány éve egy idióta személyszállítási főnök egyenesen szerződést kötött [sic!] a graffitisekkel [sic!], hogy néhány leselejtezett vagon összebarmolhatóságáért cserébe a többi járművet békén hagyják!

A graffitisekkel szemben csak a zéró tolerancia vezethet eredményre. A rongálókkal szemben föl kell lépni, hogy ne legyen érdemes rongálni. Ha a büntetés szorozva a lebukás kockázatával nagyobb abszolút értékű negatív mennyiség, mint a sikeres akció valószínűsége szorozva a fölszabaduló boldogsághormon okozta jó érzés mennyiségével, akkor az egyenleg várható értéke negatív, épeszű szubkultúrnyik nem vállalja. Kedves hatóságok, kedves utazóközönség, tessék számolni, tessék cselekedni!

Ja, és nem feltétlenül olyan cselekedetekre gondolok, ami a kisiklott 56-as villamos ügyében történt. Mint emlékezetes, márciusban a végletekig elvetemült bűnözök az utasokat is veszélyeztetve egy újságköteggel kisiklatták a Tátra-szerelvényt, hogy összebarmolhassák. A BKV-figyelő című blog kinyomozta, hogy ki a tettes. Bátor fővárosi rendőreink, miután elolvashatták a blogban, hogy ki a tettes, uccu neki graffitiellenes nyomozócsoportot alakítottak, amely hipp-hopp kinyomozta, ki a tettes! (Méghogy a rendőrök analfabéták!) A BKV ezen annyira örvendezett, hogy Regőczi vezérhelyettes azonnal összesen félmillió forinttal jutalmazta a bátor és eredményes rendőröket.

114 komment

Címkék: vélemény politika reklám metró vasút tatra villamos rongálás városi közlekedés


A bejegyzés trackback címe:

https://kotottpalya.blog.hu/api/trackback/id/tr50672549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kasbah · http://kasbah 2008.09.20. 12:50:46

Érdekes, a vadiúj bankházakon nincs teg, de a lakóközösség által (?) frissen felújított falakon, átfestett százéves műemlékjellegű kapukon két napon belül megjelenik. Hogyan csinálja az OTP, Raiffeisen, Erste, CIB, MKB, stb. ...vagy más multi, hogy náluk nincs ilyesmi? Bécsben járva ez a probléma vagy nincs, vagy olyan marginális, kültelki-külkerületi, ami nem zavaró annyira. Nem kell - ebben sem - kitalálni a magyar utat, találni kell egy társadalmi-gazdasági-civilizációs szempontból hasonló szintű és múltú országot, várost, ahol ezt a problémát tudják kezelni, majd epigon módjára elvtelenül lemásolni a módszert. Legyen az Prága vagy - uram bocsá - Minszk!

kasbah · http://kasbah 2008.09.20. 12:53:57

(mondjuk Minszk nekem sem hiányzik, de mondjuk érdekes lenne a graffiti-szubkultúra és a Horthy-kori csendőrség találkozása, mint fikció...)

Fitz 2008.09.20. 12:56:47

Horthyt csak balfaszok kívánják vissza, de az ötlet valóban érdekes.
Szerintem megoldható lenne ez most is, nem kéne fura időkbe visszamenni majd 100 évet.

vero 2008.09.20. 12:59:41

Fejét, haját lefújni, szájába befújni.
+ sk. leszedetni vele a festéket, újraszíneztetni vele a falat.

kasbah · http://kasbah 2008.09.20. 13:05:00

d. hardman
Hiába vagy olyan nagy libsi, valamin te is felháborodnál. Van az a provokáció, hidd el (hadd ne segítsek kitalálni párat). És akkor majd azon tennék próbára a toleranciádat. Télleg, mért kellett annyira felháborodni a tévészékház előtt égő autókon? Ha nem lett volna a hiszti, a lázadók biztos nem gyújtottak volna fel többet! Nem?

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2008.09.20. 13:05:24

Hm... három napja este a ferenc körúti megállóban vártuk a metrót az asszonnyal, mire két kis köcsög mellettünk felnyomott egy tag-et az egyik oszlopra.

A durva az volt, hogy ott volt mellettünk vagy négy BKV-s meg vagy harminc utas, mégis mi voltunk az egyetlenek, akik rájuk szoltunk.

(persze az elején csak röhögtek rajtunk... aztán később már nem volt kedvük erre, de a részletekre inkább most nem térnék ki :-)))

Amíg a t. polgárok akkor sem szólnak, ha valaki ott mellettük barbárkodik, addig nem is fog változni a helyzet.

kasbah · http://kasbah 2008.09.20. 13:10:28

Csak az igazi BALfaszok becsmérlik ismeretlenül a Horthy-korszakot egy ilyen korban, és olyan korszakok után, mint a Rákosi- és a Kádár-rendszer.

tagger 2008.09.20. 13:20:11

Budosistenfaszat mernetek ti megverni, szembe fujni a taggereket. Jar a pofatok. Ha ilyet csinalnatok akkor onbiraskodasert es sulyos testi sertesert mehetnetek a sittre. A tageles legfeljebb csak rongalas szabalysertes.

Azt kellene megerteni hogy aki taggel az azert csinalja mert jelzi hogy azon a teruleten o van otthon. Territorium jelzesek mint az erdoben a vadak odahugyozasa a vadaszterulet hataraira.

Rohejes hogy ez a balfasz kreten kocsog balek Demszky azt hiszi hogy ezt majd feladjak a taggerek es egy kijelolt falra fujnak. Az egesznek az ertelme megszunne a szamukra.

Ezert ki is rohogik a faszkalap Demszkyt es a tobbi hulyet mert eggyertelmu hogy semmit nem ertenek az egeszbol.

Ez ellen tenyleg csak vas szigorral lehetne fellepni es orzessel, rendorokkel. Ugyanugy eros kez kellene mint a szinesfem lopasok ellen. De ez a takony lekvar kocsog banda ehhez ugyis gyava es hulye. Szal maradnak a tagek ott ahol a helyuk van.

Szem 2008.09.20. 13:32:49

Szerintem a közleményből egyértelmű, hogy ez az akció nem a taggerek, hanem a "valódi" graffitisek számára lett kitalálva, szóval felesleges köcsögdemszkyzni.

Christo · http://metros.hu 2008.09.20. 13:39:03

metros.hu-n vezető vastagbetűs hír

blügy-blügy 2008.09.20. 14:04:24

Megoldás lehetne a nyomravezetői díj, aki elkapna egy gaffitist (egy 16 éves gyereket könnyű elkapni), az kapna 10,000 Ft jutalmat (csak tudnám miből). Lenne biztos pár ember, akik egyfolytában a pályaudvarok környékén figyelnének, és ha valaki firkálna, az nekik megélhetés.

Artanis 2008.09.20. 14:04:59

Wing:
az interneten nincs elválasztás baszki. ha átmásolom a szöveget valahova, ahol szélesebb helyen jelenik meg akkor mivan?

vén kujon 2008.09.20. 14:11:24

Mi a faszt lehet a graffitin ennyit pörögni, ha a vonat MINDENNAP késik??!
Bánom is én...először érkrzzenek pontosan(a graffittivel telebaszott) vonatok, aztán meg lehet takarítani.
...egyébként a graffitisek által felvitt festék tartja össze az összes elbaszott szerelvényt.

nemtagger 2008.09.20. 14:19:50

tagger: szerintem ne próbáld meg, mit kapsz, ha előttem kezdesz fújkálni. Én legalább annyira tojok rá, hogy mi a büntetőjogi megítélése annak, ha letöröm azt a nagy arcodat.

boda elemér 2008.09.20. 14:19:51

Nem olyan hülye Demszky,ha már 4.cikluson vezeti orránál fogva az igazi bp-eket,tudjátok mi a titka?
Suttyokat telepit minden lerombolt műemlék helyén felépült lakoparkba.
Na, ezek azután biztos rászavaznak.
Nekünk Zugloban sajnos itt van egy-két ilyen mocsok Csisztu,Azurák,stb
Sunyi,besugo Demszky,olyan balfasz volt,hogy ki kellett lépnie a Főtaxitól,különben kirugták volna,annyi kárt okozott.

konyhalány 2008.09.20. 14:32:12

Én csak azt nem értem, hogy az a rettenetes vizuális világ, ami amúgy körbevesz minket - kirakatok, bolt feliratok, óriás plakátok, kicelluxozott A4-es feliratok stb. - nem zavar senkit? Csak a graffiti az ősellenség.

Lajos-e 2008.09.20. 14:47:45

Fene se tudja, szerintem attol fuggetlenul lehet hogy jo otlet. Hatha valaki ezen kezd gyakorolni, mert aki fujni akar az ugyis fujni fog. (aki meg szivni az szivni:)

Mondom ezt ugy, hogy sosem csinaltam es utalom a tag-eket mint altalaban a zallampolgarok.

Viszont az, hogy "a végletekig elvetemült bűnözök" szerintem enyhe tulzas. Nem vegletekik elvetemult bunozokrol volt szo hanem par idiota hulyegyerekrol akiknek kijarna egy jo alapos veres.

Dzsoki 2008.09.20. 14:55:59

Demszkynek és az SZDSZ-es bandájának köszönhető, hogy Budapest Európa egyik legjobban összefirkált fővárosa. A Lánchídtól kezdődően már mindent összefirkáltak amit nem őriznek 24 órában, pont azért mert ahogy a lopást is legalizálták 20ezer alatt, a firkálást sem üldözik és nem büntetik.

A magyarok hülyék, a saját városukat szarják össze, a saját megélhetésüket verik szét. Nem csoda, hogy turisztikailag a történelmi belváros egy kalap szart nem ér pl. Prágához képest.

keops 2008.09.20. 14:56:44

kedves ven kujon, konyhalány, tagger, stb.

A graffitin azért érdemes annyit pörögni, mert gusztustalan szarkupaccá változtatta az egész várost / országot.

Elég egyértelmű, hogy a mindenhol lepusztultságot es igénytelenséget teremtő tag-ek nagyjából mindenki közérzetére hatással vannak, és ez a hatás enyhén szólva nem pozitív... például (ez bizonyított dolog) kedvező környezetet teremt egyéb bűnelkövetési formáknak. És igen, a tegelést is bűncselekménnyé kellene minősíteni. Ott van a helye.

A tagelés sokkal károsabb, mint a minket körülvevő "rettenetes vizuális világ" egyéb elemei.

A legszomorúbb mégis az, hogy a háztulajdonosok legtöbbször valóban szarnak bele, max sopánkodnak.
Pedig havi kb 6000-10000 forintért folyamatos tag-eltávolítást lehet rendelni az ezzel foglalkozó cégektől.
Egy társasháznak ez bele kell, hogy férjen...

És ha szánalmas kis tagger senki azt látja, h hiába fújkál, költi a pénzét festékre, 1-2 nap alatt eltűnik a mocska - akkor odébb megy. És ha szomszéd háznál is ezt látja, és annak a szomszédjánál is, akkor szép lassan leszokik a környékről.

És persze a rendőrségnek se kellene az ilyen tárgyú feljentéseket iktatnia a szemétkosárba, mint ahogy az jelenleg történik.

Egyébként pedig, ez az egész jelenség jól mutatja, hogy milyen gyenge, beteg és igénytelen ez a társadalom...


bocshosszúvoltam,
uff

Ambrus Antal 2008.09.20. 14:58:35

Elrettentő büntetés, teljes anyagi kártérités, akkor majd mggondolnák a firkálást. Meg a szülőket is jól valagba kellene rúgni, mert mese, hogy nem látják/tudják mit csinál a hülye gyerekük. Fizessenek amig bele nem döglenek. Én kiadnám a firkálókra a vadászati engedélyt. (a mi házunkat összefirkálták, tatarozás után 1 héttel)

keops 2008.09.20. 15:02:30

Ambrus kolléga,

Bizonyára nem a te hibád, ha a tatarozásnál elmaradt - de utólag sem késő...
Szóval, én pont mostanában jártam utána a saját házunk miatt. A felújításkor érdemes egy "graffitis" céggel is kapcsolatba lépni. A védőbevonat ára 1000 HUF/nm, utána az előbb már említett havi párezer forintért folyamatosan eltávolítják a fost a házról.

Esküszöm, nem vagyok érdekelt egy ilyen cégben sem. :))) - Csak hátha segít.

freesleep 2008.09.20. 15:05:53

a graffitti seemivel se szebb mint egy kokakólaplakát

Ambrus Antal 2008.09.20. 15:08:21

Köszi a tippet,

Gabóca 2008.09.20. 15:09:51

Közmunka az elkövetőnek, pénzbüntetés a szülőnek, gyámnak és térfigyelő kamerák buszra, épületre. Utóbbi más bűncselekmények felderítése esetén is hasznos!

58múltam 2008.09.20. 15:16:36

ermInaveT
teljesen off, de úgy veszem ki az írásodból, hogy nem tudod, mi az a "(sic!)". Te úgy használod, mintha azt akarnád mondani: -ezt figyeld! Valójában ez a latin szó azt jelenti: így. Akkor használjuk, amikor arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az idézett irományban valami ordas helyesírási hiba, vagy egyéb tévedés, durvaság, stb. van. Körülbelül annyit tesz: nem én idézek hibásan, így tartalmazta az eredeti. Üdv, L

Communion 2008.09.20. 15:19:46

Tök jó, hogy végre téma lett a falfirka. A körút tényleg olyan, mint amit lehánytak. Viszont nekem hiányzik Einstein és a Communion a Fővám téri 2-es aluljáróból, ha valaki még emlékszik...

Volt a kommentelők között egy kis vita korábban a Btk szigorításról, meg kézlevágásról, és egyéb édes ötletekről.

1. A Btk. nem kétharmados törvény, eccerű többség módosíthatná

2. Nem kell módosítani, minden benne van, ami graffiti ellen kell, csak be kéne tartani. Nem pénzkérdés, mert épp elég adót fizet minden szerencsétlen hülye ebben az országban - én is :) - ahhoz, hogy elvárjam: a jogszabályokat az arra hivatott szervek (Rendőrség) betartsák/betartassák.

3. Ha nem jelented fel a graffitist, a szegény rendőr nem tud eljárni, tehát hiába fizettél adót.

4. Graffiti ellen Btk:

Rongálás

324. § (1) Aki idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz, rongálást követ el.
(2) A büntetés vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbüntetés, ha
a) a rongálás kisebb kárt okoz,
b) a szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó rongálást bűnszövetségben
követik el.
(3) Bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az, aki
a) nagyobb kárt okoz,
b) 1. kulturális javak körébe tartozó tárgyat, régészeti lelőhelyet vagy műemléket,
2. vallási tisztelet tárgyát, illetőleg vallási szertartás végzésére szolgáló épületet vagy tárgyat,
3. temetési helyet, temetkezési emlékhelyet, illetőleg temetőben vagy temetkezési emlékhelyen a halott emlékére rendelt tárgyat

rongál meg.

(4) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a rongálás
a) jelentős kárt okoz,
[...]

(5) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a rongálás különösen nagy kárt okoz.

(6) A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a rongálás különösen jelentős kárt okoz.

Bocs, még kivonatolva is hosszú lett... :)

vén kujon 2008.09.20. 15:27:12

Jaja Keops, igazad van, de értsd meg...amikor naponta húsz-ötven percet késik a vonatom(négy éve ingázom) és már odafagytam,-áztam,-rohadtam a peronra, akkor teljesen mindegy, h az érkező szerelvényen van-e vmi ábra.:)
A graffitisektől fontosabb az a dolog, h megszüntették a vasutat felügyelő hivatalt... ebben a témában kellene inkább ütni a vasat.

erminavet · http://kotottpalya.blog.hu/ 2008.09.20. 15:33:46

Kedves 58múltam!

Nahát, tényleg? Azt jelenti? Olyankor használjuk?

És azt hogy mondják latinul, hogy olyan ostoba vagyok, hogy nem értem mi van odaírva, de azért kioktatom, aki írta?

ti

okos toni 2008.09.20. 15:36:10

A tag-ek, a graffittik a vizuális terror eszközei. Jó-jó, e területen vannak más 'terrorosták' is.) A kérdésem: hogy lehet az, hogy otthon ezeknek a suttyóknak a szülei nem veszik észre, hogy miközben fiacskájuk nem autófényező ipari tanuló, aközben tele a szobája/táskája/zsebe festékszórókkal, stb. És az sem tünik fel, hogy a csemete, mint egy középkori útonálló, kámzsás-csukjás dzsekiben éjszakánként az utcán kóborol? (Sajnos, lakohelyemen egyetemi hallgatók egy csoportja is "graffittisnek" vallja magát az amúgy vizuálisan minimal firkáival. És persze megvan hozzá a számos sör mellett, kocsmkban kidolgozott ideológiája is. Az egyik tanszéken pedig spec.kol. a 'vizual art' kutatása... Hm.

okos toni 2008.09.20. 15:42:46

Bocs' a sok iráshibáért, de sietek, melóznom kell. Amúgy "street art"-ot akartam írni, nem vizual art-ot.

Reggie 2008.09.20. 15:52:34

Torott kezzel nem lehet taggelni. Szerintem ez a megoldas kulcsa.

da hering 2008.09.20. 15:55:40

Imádom olvasni, ahogy a sok hozzá nem értő balfasz beszél itt különböző diktatórikus büntetési módokról. Ugy se tudok semmit tenni a graffiti ellen, miért jó, ha még ki is röhögnek?:)

Amugy a tageket én se csipem, de emiatt nem kéne általánosítani minden graffitisre. Nekem van nem 1 graffitis ismerősöm, aki pl elvből nem fúj össze műemlékeket, turisztikailag fontos helyeket stb.
További jó szájkaratézást!:)

Rap.Blog.hu · http://www.rap.blog.hu 2008.09.20. 15:56:21

Szánalmas, hogy főleg háromfajta komment megy itt:

1. "Büdös grefistisek, haljatok meg!"

Büdös grefitis ezt mind végig olvassa, meghatódik, mekkora kárt okozott másoknak, elsírja magát, és abbahagyja a firkálást.

2. "Büdös kormány tehet róla, hogy a büdös grefitisek összefirkálták a várost!"

Politikus bácsik az SZDSZ-ből elolvassák ezt, és lekevernek egy tockost a Demszkynek: "Miattad van ennyi büdös grefitis, nem látod a Kötött pálya blogon?!"

3. (Büdös) nemgrefitisek megfejtik a büdös grefiti mibenlétét.

MUHHAHA! Ez a legkeményebb. Közel sem vagyok szakács, ergo nem okoskodom egy főzősblogon sem! Ezt ennyivel le is zárhatjuk...


Kommentezők, meggyőzőek vagytok ám nagyon, tessék csak belegondolni! HATÁSOS minden szó...

hatja 2008.09.20. 16:07:06

pisi kaki hányás kommandó mikor lesz? én már csak úgy emlegetem szeretett fővárosunkat, mint a foltok városa. tudom, hogy erről csak pironkodós, orrbefogós PR cikket lehetne írni, de igazán égető probléma.

mellesleg a graffiti ugyanígy virágzott 10 éve nyugaton is, pl Párizs, Berlin... a graffiti fővárosai (voltak) sokkal nagyobb, provokatívabb firkákkal mint nálunk. csak ott volt pénz mosni meg nyomozni, így kicsit enyhült a nyomás. de ez egy tipikus olyan téma amiben hülyeség a bezzeg a nyugat...

bandeenator · http://kritika3.blog.hu 2008.09.20. 16:08:43

". Hogyan csinálja az OTP, Raiffeisen, Erste, CIB, MKB, stb. ...vagy más multi, hogy náluk nincs ilyesmi?"

Hogyan? Kamerával?

Alapvetően a közmunkát találom egyedüli elrettentő eszköznek. Egy gazdag szülő kifizeti, de ha nem tudja? akkor a gyermek mehet takarítani.

A legális falfelület jó. De azt az építő jellemmel minimálisan rendelkező, mondhatni valódi alkotók veszik igénybe, ezek meg szívesebben látják viszont a névjegyüket a buszon.

Írásom a témában:
kritika3.blog.hu/2008/06/11/madar_sem_a_feszkebe_1

Anton 2008.09.20. 16:08:48

OFF

sic = így, ily módon, eképpen, ezért
wiki szerint

„Újságokban gyakran fordul elő egy kifejezés, a (sic!). Mit jelent, mikor használják, és honnan ered?” A sic latin szó, jelentése így, ily módon, eképpen, ezért. Gondoljunk csak az ismert latin mondásokra: sic transit gloria mundi (így múlik el a világ dicsősége) vagy sic itur ad astra (így jutunk a csillagokig)! Zárójelben eredetileg tudományos közleményekben, tanulmányokban alkalmazták, mivel ilyen esetben a szerzőnek, ha korábbi tanulmányt idéz, kötelessége azt szó szerint tenni. Ha mármost az idézett szövegben, címben, stb. helyesírási hiba, sajátos írásmód vagy egyéb, az olvasóban esetlegesen visszatetszést keltő jellegzetesség volt, a szerző a sic szócska zárójeles beszúrásával jelezhette, hogy neki is szemet szúrt a jelenség, de nem ő írta el az adott szót, hanem az eredeti szerző. Olyankor is gyakran alkalmazzák – megmaradva a tudományos publikációknál -, amikor a szerző nem idézett szövegben fel kívánja hívni az olvasó figyelmét, hogy az adott szó, kifejezés vagy írásmód, bármily szokatlan is, úgy helyes, ahogyan ő leírta. A modern újságírásban, levelezésben (főleg e-mailben), internetes fórumokon viszonylag gyakran fordul elő a (sic!) alkalmazása. Ennek oka, hogy ezeken a kommunikációs csatornákon sokszor mindinkább a hétköznapi beszédnek megfelelő, kevésbé irodalmi nyelvhasználatra törekszünk. Ez pedig időnként ellentmond a helyesírás szabályainak vagy egyéb normáknak. A szócska értelme itt is ugyanaz, pongyolán megfogalmazva: ne gondoljátok, hogy figyelmetlenségből vagy műveletlenségből írtam így ezt a szót, ezt így helyes/így hangzott el/lesújtó véleményetek arra szálljon, akit idéztem (nem kívánt rész törlendő).

ON

Anton 2008.09.20. 16:11:06

Mellesleg tegnap az Etelén dolgozott két srác is kapucniban. Majd mindenki, aki a 7es buszra várt, őket nézte.

stonedraider · http://1sor.blog.hu/ 2008.09.20. 16:19:04

ez a vagon szépre van fújva, az ilyet támogatni kéne.
a tagelők más tészta, őket ütögetni kéne vmi dudoros tárggyal.

Anton 2008.09.20. 16:25:13

Lemaradt: a két srác nem taggelt.

58múltam 2008.09.20. 16:31:21

Kedves István, (off on)
nem oktattál te engem ki, egy kicsit se. A Tevan név nagyon patinás, egy klasszikus műveltségű kiváló nyomdász, kiadó család tette azzá. Nem tudom, van-e rokonság köztetek, de a név maga is kötelez.
(off off)

keops 2008.09.20. 16:33:59

rap.blog.hu,

amit írsz (3. pont) az, hm, nem éppen túlfejlett belátóképességről árulkodik.

Erre gondoltam:
"(Büdös) nemgrefitisek megfejtik a büdös grefiti mibenlétét.

MUHHAHA! Ez a legkeményebb. Közel sem vagyok szakács, ergo nem okoskodom egy főzősblogon sem! Ezt ennyivel le is zárhatjuk..."

Tudod, ha valaki elég alaposan tanulmányoz dolgokat, bizony, még akár meg is értheti. Tudod, ez afféle emberi tulajdonság. Nem mindenki rendelkezik vele, persze... MUHAHA

Tetszik vagy nem, köcsögözöl vagy nem, röhögsz vagy nem - te is (ha tagelsz) elég jól leírható szabályok szerint viselkedsz / mozogsz.
Ez van.
Elég könnyű megtalálni / ellehetleníteni, csak elhatározás és pénz kérdése.
Az a baj, h ez a 2 dolog pont hiányzik manapság, szóval mindenki nyugodtan fújkálhat. Sajnos.

Egy ideig még biztosan térdig a híg fosban gázolunk...

És azért nagyon ne csodálkozz, ha az, akinek összebarmolod a komoly pénzért felújított házát, az leginkább ki akar csonztozni.


szeretettel.

bandeenator · http://kritika3.blog.hu 2008.09.20. 16:35:24

Anton!

Egy rövid, elképzelt párbeszéd:

(Ember odalép)
- Fiúk, legyetek szívesek ne ide!
- MÁr miért ne?
- Van legális falfelület a Filatorigátnál Óbudán. De most nyilvánítottak azzá 1-2 új falat is.
- Oda nem megyünk, az tele van, meg összetagelik amit mi rajzolunk.
(- Hát akkor menjetek az új helyekre. Van a körúton is.) Utolsó és az elköszönés opcionális.

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.09.20. 16:48:08

a csórikáknak általában nincs pénzük festékre. ez inkább a középosztálybeli/gazdag hülyegyerekek sportja.

Reggie 2008.09.20. 16:52:15

ja, vagy a csorikak meg a festeket is lopjak.

kenyszerjogasz 2008.09.20. 16:57:01

szeritem azok kezét kéne letépni és a hátába állítani, aki képes olyan színvonalú kommenteket leírni, hogy "le kéne tépni a kezét és a hátába állítani"

qdwnqn

bandeenator · http://kritika3.blog.hu 2008.09.20. 17:18:05

Kényszerjogász!

Akárhogyan fogalmazunk, egy a lényeg: azt szeretnénk, ha a jelenség nem lenne.
A szarjon sünt jobb lenne? Mert az se jelent megoldást :D

bandeenator · http://kritika3.blog.hu 2008.09.20. 17:19:48

Az ellenségnek a legnagyobb rossz, ha az ő kis névjegyét 1 napon belül eltávolíják!

Ha mindig minden le lenne takarítva/festve, egy idő múlva megunnák. De így, hogy mesélheti a havernak, hogy 2006-os pályaszámú villamos oldala, ha a Körúton jársz, nézd meg, addig nyugodtak.

Rap.Blog.hu · http://www.rap.blog.hu 2008.09.20. 17:20:53

Bocs. keops figyelmébe is, meg amúgyis.
Amit feljebb a témához már... csak részletesebben, itt:
rap.blog.hu/2008/09/20/antigraffiti_kampany_2008

Reggie 2008.09.20. 17:29:39

Rap.Blog.hu · www.rap.blog.hu 2008.09.20. 17:20:53

Tehat, ha te nem vagy szakacs, akkor barmi szart megeszel, mert te nem ertesz hozza es nem kritizalhatod?

Rap.Blog.hu · http://www.rap.blog.hu 2008.09.20. 17:40:30

Reggie, nem eszem meg, hanem elmegyek egy szövegértelmezési tanfolyamra, ha Reggie vagyok, és addig olvasok valamit, amíg fel nem fogom, majd átfogalmazom a kérdést, valahogy így: "Tehát ha te nem vagy szakács, akkor ha nem értesz hozzá, nem kritizálod egy étel elkészítésének módját?", majd erre úgy válaszolok: igen, hiszen ha nem ízlik (vagyis: "szar" - nekem), még nem biztos, hogy rosszul lett elkészítve, lehet, hogy pont jól, ahogy kell, csak éppen én nem értek hozzá, azaz sejtésem sincs, hogy lehetne jobb; EZÉRT FELESLEGES lenne okoskodnom. Mondom: felesleges. Ha érted. Felesleges.

graffiticsősz · http://www.szeretembudapestet.hu 2008.09.20. 18:23:08

Olyan sok szép okosat olvastam itt: Demszki a hibás, hogy sok a graffiti. Demszki egy fasz, hogy eltűnteti a graffitiket, mert azok úgysem tűnnek el. Ha meg maguktól nem tűnnek el, akkor Demszki egy fasz, hogy olyan felületeket avat, ahol az amúgy maguknak teret és helyet követelő falfirkák legálisan jelenhetnek meg. Most akkor ki a jó fej? A kommentelő, akinek könnyen csúszik ki az újjából, hogy most éppen melyik ismert közszereplő egy állat? Vagy a tegelő kis geci, akit itt még azok is felkoncolnának, akik Demszkibe is jószívvel rúgnak egyet? Dőljön már el, hogy az agyatlan, kritikátlan mindenellenesség, vagy a kölcsönös megértésen és tiszeteletn nyugvó polgári morál lesz az úr! Akkor vagy az van, hogy tök jó midenért basztatni a közszereplőt, ha mondjuk nagy mennyiségű pénzt ajándékoz rászoruló, arra érdemes embereknek, vagy pedig az van, hogy, ha a politikus nekiered, hogy jól picsán rugja a mindenki által utált kis szarházi tagelőket, akkor azt jól teszi. Tehát történetesen ebben az esetben mégsem fasz, hanem köszi

hátén 2008.09.20. 18:38:28

Rég olvastam ilyen primitív cikket. Ez már majdnem kurucinfós színvonal. A hozzászólásokhoz meg annyit: ne keverjük már a teggereket a grafittisekkel, pláne a street-art művészekkel!

GumiApo 2008.09.20. 18:49:48

Csoki mindenkinek!
Vagy inkább pár maflás a sok okoskodonak.
Graffiti vagy ahogy timondjátok"Greefiti" Meg brinjátok egyáltalán különböztetni a graffitit a tagtöl és egyéb hadd ne elemezzem mitöl?Számtalan graffiti-s ismerek de ne vegyük öket a tegesekkel egybe már ha lehet valo igaz hoyg a vasutat a graffiti tartja össze sajnos de azt is lehetne nézni hogy egy ilyen szabad falal semmit sem érnek el. Itt nálunk is volt több iylen szabad fal vagy verseny. pl aluljárot lehetett festeni a mai napig a legtöbbet tiszteletben tartják a graffitisek cask akivel balhé van azét firkálják össze jogosan. Rap graffiti banda utca ez egy olyan életforma amiba nagyon kevesen látnak bele ( hála égnek) Szoval mig nem tudja mi miert van a világban ne kibáljon az ember oké?
GumiApo

Bigyusz 2008.09.20. 19:08:20

Az összes ilyen kis firkásznak:

1. 500 ezer forintos pénzbírság + a rendbehozatal kifizetése. Ha nem fizet, börtön.
2. A bírósági tárgylást és ítélethozatalt egyenesen közvetíteni a tévében.
3. Az ügyészség részéről nyilatkozat, hogy minden ilyen kis seggfej ezentúl így jár.

zsoci 2008.09.20. 19:10:26

Mindenben teljesen igazad van, csak ezt az idétlen " zéró tolerancia" című hülye kifejezést nem használdd lécci.

A grafiti sima rongálás. Más tulajdonának az tönkretétle. Ugyan olyan mintha felgyujtanák a lakásodat.

Kezüket levágni, de legalábbis a számlát az utolsó fillérig kifizetteni vele. Ha kiskorú bezárni mig apuci érte nem jön a suskával. Ha nincs lové leültetni. Persze a pénz szigoruan kifizetni a helyreállításra, nem másra.

gyík 2008.09.20. 19:11:21

Gumiapo

Nem kérünk ebből az életformából, oké?
Fújkáld anyucid hátsóját, de ne a közösség és a más tulajdonát.

Vagy egymás seggébe dugjátok inkább a kis festékszóróitokat, mert előbb utóbb mi fogjuk nektek, és jobb ha hozzászoktok az érzéshez.

Repülő Majom · http://www.kutyushop.hu 2008.09.20. 19:32:46

Az itt felsorolt ötleteket nyugodtan át lehetne venni a budapesti tömegközlekedésben a szemetelőkre, szotyi héját köpködőkre.
Persze ehhez is utas-összefogás kellene. Abból pedig nem lesz semmi, mert az nem magyar szokás, ha valaki kiáll egy dolog ellen, ami mindenkit zavar, mi is mögé álljunk. Inkább kushadunk.

Repülő Majom · http://www.kutyushop.hu 2008.09.20. 19:37:47

Gumiapó, asszem nem értetted meg, mi az utca és a köztulajdon lényege. Sajnos nem vagy méltó a társadalmi életre, így a farkadra sincs többé szüksége senkinek, akárcsak a kezeidre. Nyissz és mehetsz. És örülj, hogy csak ennyivel megúszod.

WinG 2008.09.20. 19:43:19

OFF

Kedves ti!

Igazad van, helyesírásról van szó. Ettől függetlenül a sor végén van az elválasztójel - nálam legalábbis. Valószínűleg arról lehet szó, hogy az elválasztójel miatt ott tördelte a böngésző a szöveget.

ON

Reggie 2008.09.20. 19:49:52

Rap.Blog.hu · www.rap.blog.hu 2008.09.20. 17:40:30

Hat, erdekes mod, itt senki sem beszelt arrol hogy a graffitit/tage-et hogyan keszitik, mertnem mashogy huznak vonalat stb. (ezt hivjak elkeszitesi modnak), hanem arrol hogy milyen korulmenyek kozott keszitik(a lebukasi esely miatti izgalom, stb). Latszik hogy nem tudod mi a korulmeny es az elkeszitesi mod kozotti kulombseg. De segitek, a korulmeny az a dolog amire mindig rafogjak h a hozzad hasonlok miert szocializalodtak ilyen sotetre...

User1 2008.09.20. 20:09:38

Nem politikaiak, csak Bp-et rongálják. Ez Demszkyt nem igazán érdekli.

(Ahogy eltűnik Demszky, ezeket a traktoros táblákat össze kell szedni és bedobni a gigantikus demokrata kertjébe a számlával együtt)

GumiApo 2008.09.20. 20:26:45

Akkor most mondom ismételten. Én nem tartozom mér közéjük. De volt amikor én is a falakat fujva jártam. Ez egy olyan világ amibe ti sosem láttok bele amikor ha tudod hoyg te uralsz egy kerületet akkor tisztelenek és nem kell mindig a hátad mögé nézni hogy ki akarja el vágni a torkod amikor valamilyen szinten azért biztos a holnap.Nektek ez csak firka és össze csuffités másnak az élet. és nem azért élet mert az a hobbi hanem mert ez a területe határa. hogy miert vannak a az uj házak össze fujva rögtön szinte? mert a terület amint nö azonal uj lehetöség van mindig ha egy egyszerü lépcsöházzal már az is sokat jelent. De sajnos ez azért rossz mert sokan már csak divatbol csinálkják. És azokat általában a terület gazdái meg el is kapjál és elbeszélgetnek velük majd fel segitik a földröl. DE még egyíszer mondom én már nem folykálok de higyétek el azt az életet nem akarjátok amikor nem biztos semmi még a sajnát életes sem. Ezt gondljátok végig és esetleg hogy a firka honna jött. A deitroiti gettobol? ott is a területért ment a harc is ugyan ez? mert ha területe van az embernek van pénze mert minden üzletböl ami az ö területén van kap valamennyi lehet az 200ft de akár 20000 is és ez a nem mindegy. Ne akarjatok egy olyan világba bele keveredni ami nem a tietek és hidd el ök sem akarnak ebbe a világba belekeverdni ami a tietek. Ezt azért gondoljátok végig és utánna lehet anyázni vagy ami még jobb probáljatok az utcán meg élni vagy beszélgesetek el egy egyszerü kéregetövel és mesél érdekes dolgokat a firkásokrol. Érdemes

DeVill 2008.09.20. 20:31:32

Osztom is a véleményt, meg nem is! Vannak akik valóban müvészi indíttatásból grafitiznak, nekik igenis SZÜKSÉGES felületet biztosítani. (Képzeljük csak el, ha Michalengelonak nem lett volna ott a kápolna plafonja... hát mire festette volna a csodálatos freskókat?!)

Másrészröl viszont a zérótolerancia valóban szükséges a tag-eléssel szemben.

Tehát tessék szíves lenni szét választani a Grafiti és Grafiti két müfaját. Az esztelen körbepisilös rongálást, és a falra történö müvészi értékü festést! Ha nem felejtjük el a különbségek, akkor kezdünk jó úton járni!

Reggie 2008.09.20. 20:34:05

DeVill 2008.09.20. 20:31:32

Vesz maganak egy lakast es azt ugy fujhatja ahogy akarja.

Bigyusz 2008.09.20. 20:54:22

Devill, jó nagy hülyeséget beszélsz.

Miért is kell biztosítani? Vegyen magának téglát, húzzon fel egy falat és azt éjjel-nappal úgy fújja, ahogyan neki tetszik.
Most mire is hivatkozol a hszed-ben?
Így nagybetűvel, hogy :"SZÜKSÉGES"???
A társadalom többségének - 99,9% - nincs szüksége arra, hogy a közvagyont illetve a saját tulajdonát valaki megrongálja, mert ezt ez a többség így ítéli meg.

Az összes érved az elejétől fogva a végéig teljesen értelmetlen, logikátlan, tömör butaság. Valahogy úgy próbálsz megideologizálni valamit, hogy egy értelmetlenség jön csak le az egészből.

1. Nem kell sem a közvagyont, sem a másét lefújkálni, ha csak arra nem kérnek meg valamit.
2. Tojunk arra a szövegre, hogy ez művészet, mert ez sem jogosít fel senkit sem az 1-es pontban leírtak megszegésére.
3. Ha valaki művészkedni akar - ahogyan már leírtam - fújhatja a sajátját, majd hívja ki a médiát és próbáljon feltörni, ha ez motiválja.
4. Ez egy lerágott csont. Nem kell senkinek a sok mocsok, és kár, amit ezek a gyökerek művelnek. Nem tudom, miért nem lehet ezt felfogni.
Nem kell. És még egyszer zárszóként, ha fújkálni akar valaki, azt vagy ott ahol kérik a tulajdonosok, vagy a saját portáját. Utána viselje a következményeket.

Ja és remélem, ezzel a hozzáállással majd meglátogatják otthonod, autód egy ilyen művészeti csoport és szépen rendbe rakják valami csodás alkotással valamelyik este. Aztán jöhetsz ide okosakat írogatni.
De inkább aludj.

erminavet · http://kotottpalya.blog.hu/ 2008.09.20. 21:35:40

Kedves WinG!

Az eredeti szövegben nem volt sor végén a kötőjel, tehát nem elválasztójel. Ezen szerintem kár vitatkozni. Csak nem vagyok annyira köcsög, hogy belekössek egy elválasztójelbe.

ti

erminavet · http://kotottpalya.blog.hu/ 2008.09.20. 21:40:50

Kedves Hátén!

Túl sok érvet nem mondtál. Ha szerinted primitív és "kurucinfós" az írás (gondolom azért, mert zéró tolarenciát tartana hasznosnak a rongálókkal szemben), légyszi add meg a tulajdonodban álló összefesthető ingatlanok és ingóságok adatait (lakás címe, kocsi parkolóhelye, rendszáma). Különben meg farizeus vagy. Vagy esetleg fejtsd ki, mit gondolsz te!

ti

erminavet · http://kotottpalya.blog.hu/ 2008.09.20. 21:46:26

Kedves Graffiticsősz!

Most mit is kérsz számon? Hogy egy blogposzt és az arra különböző emberektől érkező reakciók (kommentek) nem alkotnak együttesen egy összefüggő, konzekvens nézetrendszert? Tényleg?

Írásaid alapján korábban ennél sokkal többet néztem ki belőled, úgy hogy bizonyára most is félreértek valamit.

Tehát akkor még egyszer: szerintem (tehát nem a kommentezők szerint) Demszky ott téved, hogy azt hiszi, az ilyen akciók segítenek megfékezni a rongálókat. Szerintem inkább bátorítják őket.

ti

erminavet · http://kotottpalya.blog.hu/ 2008.09.20. 21:59:12

Javítás:

... úgyhogy bizonyára ...

ti

Rwindx 2008.09.20. 22:32:36

tagger:
Hidd el én megteszem, persze az is lehet hogy bemutatkozás meg szig. szám megadása nélkül, Aztán ott jelentgetsz súlyos testi sértésért ahol tudsz, ha meg tudod írni...

Persze ettől Demszky még valóban egy lúzer, sőt annál sokkal szánalmasabb, de ez most nem tartozik ide.

csavargo 2008.09.20. 23:24:33

GumiApo ki nem szarja le? köcsög kis paraszt mind a ketto,

Bird 2008.09.20. 23:30:15

Többször leírtam és előadtam (pl. a tavalyi antigraffiti konferencián a heves hozzászólásomban), hogy mindenkinek a saját területét folyamatosan rendbe kellene tennie, amire rendelet is kötelez, csak a hatóság gyenge arra, hogy betartassa.

Minden útszakaszon van néhány ház, ami steril. És nem csak a bankok portálja. Például a Dózsa szobor déli oldalán csupa firka egy társasház, az északin pedig teljesen tiszta.

A Belgrád rkp. - Irányi u. sarka is mindig tiszta.

Én lefestettem egy Közraktár utcai földszintet két éve és azóta csak háromszor kellett pár perc alatt lefesteni egy-egy taget, pedig azok az útszakaszok, ahol nincs a másik oldalon házsor, a legveszélyeztetebbek. Ja, és ott kitettem két "Kamerával megfigyelt terület" táblát...

Ahogyan senki nem tűri, hogy az ajtaja előtt ott maradjon egy nagy kupac ürülék, ezt is el kell tüntetni.

Az I. Attila út Vérmező menti hosszú szakaszát az önkormányzat a - társasházaknak nem is szólva - ötmillióért lepucoltatta több hónapja. Azóta is tiszta az az útszakasz, de ha megjelenne valami, máris mennének javítani , mert az összes ház bekevert festékét félretették. Mondjuk megtehették volna, hogy pl. odaadják a festéket a háznak, hogy ők fessék le a friss firkát, de inkább biztosra mennek.

Szóval mindenki tegye rendbe a saját portálját. Ha pedig nem tenné, a hatóság szólítsa fel, és ha nem teszi meg, büntesse keményen. Az üres boltoknak is van tulajdonosa (lehet, hogy az önkormányzat), akitől meg lehetne követelni a rendet.

A kulturált külföldi városokban ez már nem probléma, legalábbis nem látszik firka, pedig ott sem csak angyalok laknak.

robbie73 2008.09.20. 23:53:08

az tudtatok, hogy az USA-ban festeket csak igazolvany elleneben, ha jol tudom 21 felett lehet csak venni

Bird 2008.09.21. 00:10:26

Ja kérem ott szabadság van!

Egy amerikai ismerős lánya mesélte, hogy egy buliból elküldött társuk bosszúból szólta rendőröknek, akik bementek a lakásba és a sört ivó fiatalokat eljárás alá vonták. A büntetés elég érdekes volt: ha elérik a jogosítványi életkort, akkor azt még x hónapig nem kaphatják meg.

tollas 2008.09.21. 00:14:17

Demszky amúgy is teljesen meghibbant.
Képes a rendőröket éltetni.
Ez csak azt jelenti, hogy már a nyolcvanas években is a rendőrök tenyeréből evett.

BZL 2008.09.21. 01:20:14

"Na igen, nyilván börtönbe kéne zárni ezeket a középiskolás kisköcsögöket, ott biztosan kigyógyulnának a köcsögségükből... "

:)) Vagy inkább beletanulnának.

BZL 2008.09.21. 01:33:32

"Megoldás lehetne a nyomravezetői díj, aki elkapna egy gaffitist (egy 16 éves gyereket könnyű elkapni), az kapna 10,000 Ft jutalmat"

10e-ért senki nem fogja stapálni magát. Kapjanak 100e-et, és elfelejthetjük a problémát.

Girhes macska 2008.09.21. 08:46:47

Szép, piros dísztéglával van kirakva a házunk aljzata, fehér a vakolat, fehér acél ablakpárkányaink vannak. Sajnos a házunk az utcafrontra épült (mert ez a helyi előírás), nincs előkert.
A tagelő, területjelölő kisköcsögök rendszeresen lefújják a téglát, a párkányt, a falat. F*szom tele van velük, már kiraktam a kamerát, de jobb dolgom is van, mint éjjel-nappal azt nézegetni. Úgy néz ki a házam, mint egy hányás. Én takarítsam mindig a saját költségemen? Hát nem! Inkább veszek egy tuti csúzlit és minden kapucnist lecsúzlizok. Megelőzésképpen!

leon, a proli 2008.09.21. 08:55:54

ha elkapok egy taggert vagy graffitist, kitaposom a belét, és a vérével én írok egy taget valahova. szerintem az nem fogja zavarni a várost.

mellesleg tudok több szerveződő kis csapatról, akik tagger kispuncikra vadásznak majd. tegye ezt mindenki, törjük le a kezüket.

Werwolf 2008.09.21. 09:41:11

idegesitö, folytonosan ismetlödö büncselekmenyek es szabalysertesek ellen peldas büntetesekkel lehetne eredmenyesen fellepni. Sulyos birsag, közmunka, hosszu elzaras, stb. Amugy ezek csak röhögnek, dehat eppen erröl szol ez a szep liberalis vilag...

Proton1701 2008.09.21. 09:58:10

Demszky egy szar ember ez nem vitás.Ám a falfirkákat keményen büntetni kéne.Művészetre hivatkoznak ám ez nagyon messze van attól.Azok a fajta "rajzok" amiket kicsiny hazánkban lehet látni először is nívótlanok ha már a művészetről beszélünk. Biztosan sokan láttak közületek külföldön igazi graffiti-t.Azok olyan jók , hogy kár leszedni az utcakőről mert annyira király.Gyönyörűek és látványosak.De amik itthon vannak azok csak a köz megronglása nevet viselhetik.Magyarán súlyos pénzbüntetés , közmunka és saját kézzel kellene helyreállítani amit tönkretettek.Ezúton üzenem a firkálóknak, hogy előbb tanuljanak meg rajzolni és csak utána próbálják meg tönkretenni a közpénzből helyreállított dolgokat.Tehetségtelen bunkók

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2008.09.21. 10:05:48

Most én itt megmondom a frankót kedves emberek!

Tegnap felvettek egy graffitissel a kapcsolatot, mert egy ilyen legális falra fel szeretném tenni a blog logóját és címét, amiből később fejlécet szeretnék a blogon. Ezt megbeszéltünk, majd elkezdtünk beszélgetni a graffitiről.

Ilyen falakra azok fognak festeni, akik eddig is megpróbáltak legálisan rajzolni, ide tényleg a művészek mennek majd ki. Meg lehet nézni az Etelén már most milyen rajzok vannak. Tegnap percekig néztem, és majdnem összefostam a bokámat. Nem az ilyen művészekkel van a baj, hanem azokkal, akik tagelnek, karcolnak, és a nevüket felírják mindenhova. Ezek pedig úgysem mennek ki az ilyen falakhoz.

Tegnap este már balhé volt, mert a biztonságiaknak nem mondta senki, hogy lehet festeni, ezért csak saját felelősségre rajzolhattak. Az Etelén egy BKV-s azt mondta, hogy a Demszkytől kell engedélyt kérni, és mivel ilyen nincs, amint elkezdenek firkálni, kihívják a rendőrséget.

Válasszuk szét a belvárosban található egysoros graffitiket és tageket, és a művészi rajzokat. Mert köztük is vannak sokan, akik tényleg művészek, és ebből élnek meg.

WUT 2008.09.21. 10:10:42

ha meglátom, hogy egy kis köcsög éppen a villamos ablakát firkálja alkoholos filccel az orrom előtt, biztosan lekeverek neki egy jó nagy pofont, az is lehet, hogy a jó nehéz táskámmal fogom illetni a kis fejét.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2008.09.21. 10:13:53

WUT 2008.09.21. 10:10:42 >>> Ezt tudod hányan mondják? Mégis egyre több a tag Budapesten. Neten megy a nagy szájkarate, de mikor tenni kéne valamit, mindenki kussban ül és nézni, ahogy szétcseszik a villamost. Ha egy ember mégis felemeli a hangját, a többi kussol, nem áll mellé.

Amíg nincs összefogás, baszhatjuk az egészet.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2008.09.21. 10:22:17

És vajon a blogom olvasói által elkapott rongálók mit kaptak? 10-20 ezer forintos büntetés, meg felfüggesztett börtön. Ugyan úgy firkálnak, mint eddig...

MsMester 2008.09.21. 10:38:27

Az a baj, hogy egy járókelőnek ritkán van vér a pucájában nekimenni 5-6 firkáló fiatalnak.

De azért engem is elfutott a pulykaméreg, amikor a 4-6-oson olyan kis köcsögöket láttam, akik teget KARCOLTAK a villamos ablakra. Állat módjára üvölteni kezdtem velük. Valami vén szatyor még nekem akart beszólni. Sajnáltam, hogy nincs nálam valami ütő v. vágófegyver... Megérte volna a zarukkal való randevút :)

:) 2008.09.21. 11:16:51

:)
mind rabszolgák vagytok, mi a fenéről beszéltek, inkább valami értelmessel töltenétek el z időtöket mint ezen mérgelődni, magántulajdon illúzió, harc a grafiti ellen zűrzavarkeltés a fejetekben

tényleg komolyan mondom 2008 van szedjétek már össze magatokat, ételmesebb fontosabb dolgokkal is foglalkozhatnátok

néhány szegény idióta gyerek ezt találta ki a lázadás formájának, naés

a szemeteket meg agyatokat meg "legálisan" mérgezik nap mint nap minden percben,

hajrá

ui.: nézz szét a házad táján és inkább azt pakold rendbe

Yendi 2008.09.21. 17:31:20

"robbie73 2008.09.20. 23:53:08
az tudtatok, hogy az USA-ban festeket csak igazolvany elleneben, ha jol tudom 21 felett lehet csak venni "

hehe.. itthon a cigarettát is eladják 18 alatt.. szóval ez nem ezen múlik..

Társadalmi fertő van a dologban, hogy ha látják, akkor sem szólnak, hanem végignézik, vagy le se szarják.. Mi történik ha valaki elesik a buszon/villamoson? Mindenki végignézi.. szerintetek tényleg csak a graffitizőkkel van a baj? Morális + jogi + eljárási problémák nincsenek?

persze fotelből kényelmesen lehet anyázni. Az egyszerűbb és olcsóbb..

Ideje lenne felébredni..

hátén 2008.09.21. 21:32:54

Kedves erminavet!

Elsősorban a stílust érzem primitívnek. "kificamodott agyú köcsögök", "végletekig elvetemült bűnözök", "Az ellenséggel nem tárgyalni kell, hanem levágni a kezét": ezek juttatták eszembe a kurucinfót. Ez inkább elvakult düh, mint átgondolt írás.

hátén 2008.09.21. 21:47:55

Az igazi graffiti, vagy street-art művész nem csinál olyat, amivel komoly kárt okozna. Inkább elhanyagolt betonfalakra alkot, amik csak szebbek lesznek tőle. Én igazán jó graffitit még nem láttam élőben, de Szegeden alkot egy szerintem világszínvonalú street-art művész Magyar Kétfarkú Kutya Párt fedőnéven, ajánlom mindenkinek: www.mkkp.hu ! Mindig derűsebb leszek, ha új munkáját látom.

Foximaxi 2008.09.22. 00:27:24

" kasbah · kasbah 2008.09.20. 12:50:46
Érdekes, a vadiúj bankházakon nincs teg, de a lakóközösség által (?) frissen felújított falakon, átfestett százéves műemlékjellegű kapukon két napon belül megjelenik. Hogyan csinálja az OTP, Raiffeisen, Erste, CIB, MKB, stb. ...vagy más multi, hogy náluk nincs ilyesmi?"

A válasz pofon egyszerű a banházakat karbantartó cégeknek van pénzük anti-graffiti bevonat felhelyezésére a lakóközösségek által felújított házaknál erre általában nincs pénz. Nem olcsó mulatság de megéri. Utána legtöbb esetben egy mosással el lehet távolítani a nem kívánt festéket.

Budapesti 2008.09.22. 10:09:09

Le a falfirkákkal – nagytakarítás a nagykörúton
2008 szep 18

Talán már ti is láttátok a plakátokat vagy megnéztétek a filmet a youtube-on; mi is ez az egész???
Egy civil kezdeményezés eredményeként – tehát nem a kormány vagy a főváros találta ki – egy átfogó kampány keretében megtisztítják a Nagykörutat a tag-ektől. Igen, az egész nem a graffiti ellen van, hanem kimondottan az értelmetlen tag-elés ellen. A művészi értéket hordozó graffitit – különösen azokat, amik olyan felületre kerülnek, ahol nem kárt okoznak, hanem művészileg ki tudnak teljesedni – külön kell választani a néhány, művészi adottságokkal meg nem áldott, ámde feltűnést kereső fiatal értékesnek egyáltalán nem nevezhető tag-eitől, amikkel sajnos tele van a város.
Egy nemzetközi felmérés kimutatta, hogy bár Budapestet nagyon szeretik és élvezik a külföldiek, feltűnően sok a szemét a falakon – plakátok, matricák és graffiti – ezért kevésbé vonzó, mint más nagyvárosok. És amikor azon gondolkozol el, hogy vajon miért jön ide kevesebb profi rider mint mondjuk Prágába, akkor gondolj arra, hogy ők már nem csak a pénzért utaznak szerte a világban, hanem mert jól akarják érezni magukat. És ha Budapest nem felkapott, akkor nem akarnak idejönni, hanem inkább más úticélt választanak.
A kampány célja, hogy azok, akik ily módon próbálnak elismerésre szert tenni, ne elismerést, hanem inkább megvetést kapjanak a többi fiatal részéről, akik belátják, hogy sokkal jobb egy szép és tag-mentes városban élni és akár belebotlani néhány olyan profi rider-be, akik csupán azért jönnek el Budapestre, mert azt hallották, hogy ez egy klassz hely, nem pedig egy gettó, ahol nem látszik ki a város a falakat borító szemét alól.
szeretembudapestet.blog.hu megjelent : offline.hu

Szeretem Budapestet Mozgalom 2008.09.22. 10:14:11

szeretembudapestet.blog.hu
Programunk:

Jelenlegi helyzet

* Budapest belső kerületeinek főútvonalain a tag-fertőzöttség helyenként eléri a 100%-ot;
* Budapest a firkálók Kánaánja;
* A firkálók kiszűrése nem jelent meg hangsúlyos elvárásként a Közterület-felügyelettel vagy a Rendőrséggel szemben;
* Az ingatlantulajdonok passzívak, nem tesznek bejelentést, nem tisztítják a homlokzatot, a firkák évekig, évtizedekig láthatóak;
* Az alacsony kockázat és a hosszú idejű láthatóság ösztönzően hat a szubkultúrára, ez tovább rontja a helyzetet;


A program 3 pillére
1. pillér: Erőteljes kommunikáció - A felszámolás segítése

* Kerületek, önkormányzatok, felelős egyéb szervezetek
* Lakosság, társasházak, cégek
* Falfirkálók / graffitizők
* Szponzorok
* Egységes arculat, többszintű kommunikáció
* Média-megjelenés, plakátok, társasházi felhívások
* Prezentációk, szóróanyagok


2. pillér: A belváros közterületeinek fokozott védelme, a falfirkálók elleni hatékonyabb fellépés

* Rendőrség
* Közterület-felügyelet, Közterület-fenntartó
* City-Guardian
* Kerületi Polgárőrségek


3. pillér: Az újból felkerült falfirkák mihamarabbi és következetes eltávolítása

* Falfirka letakarító gyorsszolgálat
* Társasházak, üzletek pályázati támogatása, szakcégek piaci alapon történő bevonása
* „Betört ablak elv” megakadályozása


Falfirka letakarító gyorsszolgálat

* Mennyibe kerülne a gyorsszolgálat beindítása?
* A piacon működő cégek megbízásakor nincs ”beindítási” költség
* Pályázat kiírása → társasházak csatlakozása
* Havi átalánydíj: max. 5.000 Ft
* Fővárosi támogatás a belépőknek (Társasház Felújítási Alap)
* Szakcégek és társasházak között magánjogi szerződés
* Együttműködés a City Guardian, a Közterület-felügyelet, a Rendőrség és a Polgárőrségek között


Ki és hogyan finanszírozza a rendszert a beindulás után?

* Javaslat: A kerületek, a Főváros és az ingatlantulajdonosok közösen
* A beindításhoz a kerületek biztosítsanak anyagi támogatást, emellett a Főváros pályázati támogatást nyújt a társasházaknak
* A gyorsszolgálat pedig piaci alapon, önfenntartó módon működjön


A Főváros a kezdeményező és koordináló szerepe, feladata, kapcsolódó költségei

* Összehozza az szereplőket, szponzorokat talál, cégekkel, kerületekkel tárgyal
* Egységes arculatot és kommunikációt alakít ki a kampányhoz és viseli a kommunikációs költségeket
* Rendeletmódosítással segíti a kampányt
* A Társasház Felújítási Alap forrásain belül 50 millió Ft-ot elkülönít a gyorsszolgálat beindításához szükséges pályázati támogatáshoz


A Kerületek információs és koordinációs szerepe

* Informálják a kerületi ingatlantulajdonosokat a gyorsszolgálatról és a pályázati lehetőségekről
* Egyeztetnek a szakcégekkel, „kerületi csomagok” kialakítása érdekében
* Elkülönítenek 2 millió Ft-ot a gyorsszolgálat beindításához és a pályázati támogatásokhoz
* Rendeletmódosítással, egységesítéssel segítik a kampányt


BRFK, City Guardian, Közterület-felügyelet, Szeretem Budapestet Mozgalom: A hatóságok és civil szervezetek feladatai

* Hatékonyabb fellépés + tettenérés (BRFK, Közterület-felügyelet, City Guardian, Polgárőrségek)
* Zöldszám ismertté tétele a lakosság felé (BRFK, Közterület-felügyelet)
* Feljelentések, folyamatos információszolgáltatás, sajtóanyagok (Szeretem Budapestet Mozgalom)

58múltam 2008.09.22. 10:53:18

Elnézést kérek az István megszólítás miatt, természetesen Imrét akartam írni...

distortion 2008.09.22. 11:14:08

Koszos vonat nem zavar?
Széteső szerelvény nem zavar?
Büdös WC nem zavar?
Kordon nem zavar?
Idióta rendszer nem zavar?

Akkor fürödjetek csak benne.

unknown soldier 2008.09.28. 18:34:56

A graffitisek nagyja kiskorú, úgyhogy nehezen tudnak sokat csinálni velük.

Oszmán haderő 2008.10.08. 14:29:46

"A graffitisek nagyja kiskorú, úgyhogy nehezen tudnak sokat csinálni velük."
Papa és mama megy közmunkára, ha visszeeső a kiskorú, akkor pedig nevelőintézet és a szülőktől el kell venni a gyámság jogát ..
Magyar jogrend jó, csak be kéne tartatni végre poroszosan a rendet.
süti beállítások módosítása