Kötött pálya

vasút, városi közlekedés, út, térkép, utazás - erminavet (Tevan Imre)

Magyar vasút ma

1 város, 1 villamos

Utazás Transzibériába

MD, a mi motorvonatunk

Vasutasok dolgoznak

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

2008.11.06. 15:00 erminavet

Elfogy-e teljesen Veszprém megye?

Az elmúlt évtizedekben nyugaton és északkeleten jelentősen zsugorodó megyéből ezúttal délkeleten válhat le Balatonvilágos.

Először azt akartam írni, hogy a cím persze megint bulváros túlzás, de aztán találtam tudományos tanulmányt, amely egészen komolyan taglalja azt a lehetőséget (114. oldaltól), hogy a megye településeinek jelentős része csatlakozhat másik megyéhez.

Egyelőre azonban csak arról van szó, hogy Balatonvilágos tervezi, hogy Somogyhoz csatlakozik. A kérdésről beszámoló MTI a megye- és régióváltást hangsúlyozza, bár ebből a szempontból nem lenne logikus a döntés.

A kétségtelenül a Balaton déli, azaz „somogyi” partjához tartozó, Balatonfőkajárról 1961-ben leválasztott ikerfalu (a helyiek külön településként különböztetik meg Balatonvilágost és Balatonaligát) ugyanis a két megyeszékhely közül egyértelműen sokkal közelebb van Veszprémhez, mint Kaposvárhoz, és a közlekedés is jobb arra. (Például közvetlen buszjáratok a településközpontból.)

Ugyanez a helyzet régiós szempontból, akár Veszprém, akár a vonattal is közvetlenül elérhető Székesfehérvár lenne Közép-Dunántúl fővárosa, az minden szempontból közelebb van Balatonvilágoshoz, mint Pécs.

A valódi, indokoltnak is nevezhető cél a kistérségváltás. Ezt írja a távirati iroda:

Három hónapon belül megtartják a helyi népszavazást Balatonvilágoson arról, hogy a település csatlakozzon-e Somogy megyéhez - mondta el a falu polgármestere szerdán. Fekete Barnabás hozzátette: a megyeváltás régióváltást is jelentene a községnek.

Az önkormányzati testület alapvetően közlekedési, egészségügyi ellátási és közoktatás-szervezési okok miatt pártolja Veszprém megye elhagyását. Balatonvilágos ugyanis mára gyakorlatilag összeépült a Somogy megyéhez tartozó Siófokkal.

(Itt azért tegyük hozzá, hogy az a „mára” már évtizedek óta így van. Ha a vasút fölötti, a löszfal tetején lévő részen föl is fedezhető némi ritkulás a házakban Világos és a Siófok szélét jelentő Diós között, a tóparton kizárólag a közlekedési és az utcanévtábla mutatja a határt a teljesen egyforma jellegű üdülők között.)

A lakosság, ha teheti, Siófokon intézi az ügyeit, bevásárlásait, a község mégis olyan kistérséghez tartozik, amelynek központja, a 23 kilométerre fekvő Balatonalmádi, el sem érhető közvetlen tömegközlekedéssel - mondta a polgármester.

A megyeváltás kezdeményezésében meghatározó elem volt a közoktatási rendszer átalakítása is. A jelenlegi kistérségében ugyanis - szemben a siófokival - nem jött létre olyan közoktatási együttműködés, amely megfelelő volna Balatonvilágosnak. A siófoki több célú kistérség már tavaly hozzájárult ahhoz, hogyBalatonvilágos óvodája és iskolája csatlakozzon az intézményeket fenntartó társuláshoz.

Nem mi leszünk az elsők, már tucatnyian elhagyták Veszprém megyét, amely, amióta kitudódott a törekvésünk, nem sokat tett a lakosság megnyeréséért - mondta Fekete Barnabás.

A polgármesternek nincs kétsége, hogy a lakosság a népszavazáson támogatni fogja a falu csatlakozását Somogy megyéhez. Az önkormányzat, betartva az eljárásrendet, előzetesen kikérte az összes változásban érintett állami, rendészeti, közigazgatási szerv, köztük az érintett megyék önkormányzatainak álláspontját.

A Veszprém Megyei Önkormányzaton és a megyei bíróságon kívül mindenki támogatja a település törekvését - tette hozzá.

A településnek a megyeváltáshoz jövő április végéig kell benyújtania a szükséges dokumentumokat a közigazgatási hivatalon keresztül az önkormányzati tárcához. Ezt követően dönt a kérdésről az Országgyűlés, amely nem köteles figyelembe venni a népszavazás eredményét. Ha a parlament támogatja a kezdeményezést, akkor leghamarabb 2010 októberében, a következő önkormányzati választás napján válthat megyét Balatonvilágos.

Veszprém megye a szocializmus virágzása idején volt a legnagyobb. A hagyományosan kialakult vármegyerendszer a Balaton környékén úgy nézett ki, mintha a tó fölött egy gigantikus jobbsodrású forgószél maszatolta volna el a színes festéket. A régi térképeken a legfeltűnőbb, hogy Zala – mai szemmel – befolyt a Balaton „fölé” és elfoglalta gyakorlatilag az egész északi partot. Veszprém megye cserében délen „kárpótolta” magát, a mai Siófok felét is magába foglalta, a Sió volt a határ.

Ezen a térképen a 2. világháborús, visszacsatolásos állapotokat láthatjuk, forrás: w3.szivarvanynet.hu.

Az 1950-es megyerendezés, racionalizálás az északi partot Veszprémnek juttatta, és a délin is (nagyságrenddel kisebb mértékben) keletre tolta a határt, Siófok (és így Somogy) megkapta Szabadifürdőt, Sóstót.

Sok patrióta zalai azonban sohasem nyugodt bele a Veszprémhez csatolásba. Különösen Keszthely és környékén várták a veszprémi uralom végét, így 1979 első napján korrigálták a 29 évvel korábbi döntést, és visszacsatolták a Keszthelyi járást Zalához. A Kádár-korban ez volt a legjelentősebb változás a megyehatárokban.

A Révai Lexikonban a 20. század elején így ábrázolták a térséget és Balatonvilágos helyét. Kenese és Siófok között még nem jelöl települést a tónál. (A lila nyilat én rajzoltam oda az akkor az Enyingi járáshoz tartozó területhez.)

Veszprém megyének a rendszerváltás után is szembe kellett néznie a dezertőrökkel. Pápa és főleg Zirc környékéről több mint tucatnyi község is Győr-Moson-Sopronhoz (így Nyugat-Dunántúl régióhoz) népszavazta magát. Erre több ütemben került sor 2001-ig. (Máshogy nem is lehetett volna, hiszen a dezertőr települések egy része eredetileg nem is volt határos Győr megyével.)

Megint csak azt mondhatjuk, hogy Győr előrenyomulása a Magas Bakony bércei felé a legjelentősebb megyei átrendeződés korszakunkban. Bár ez nem egy pontos definíció, de mondható, hogy az egészen Fenyőfőig nyúló változás az egyetlen, amely már egy tenyérnyi méretű megyés Magyarország térképen is látszik, noha ma még sok helyen e déli nyúlvány nélkül ábrázolják Győr-Moson-Sopront.

Néhány kép az egykori aligai pártüdülőből és Balatonvilágosról:

55 komment

Címkék: politika balaton térkép bakony nyugat dunántúl dél dunántúl közép dunántúl


A bejegyzés trackback címe:

https://kotottpalya.blog.hu/api/trackback/id/tr38753992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomi 2008.11.06. 15:51:21

Kolléga! Kicsit pontosabban:
A "Máshogy nem is lehetett volna, hiszen a dezertőr települések egy része eredetileg nem is volt határos Győr megyével" állításod sántít.
Az első két körben kizárólag csak olan települések változtattak megyét, melyek határszéliek. (például Pápa mellett Gyarmat, vagy Zirc után Lázi.)
A harmadik turnusban megyét váltók közül hárman (Bakonyszentlászló, Bakonygyirót, Fenyőfő) nem voltak határszéliek, de a határszéliek árnyékában az országgyűlés mégis áment mondott a kérésükre.
Teszem hozzá gyorsan, ekkor Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyének egyaránt jobboldali többségű önkormányzata volt (és van ma is.)
Bocs, de ez a komment kikívánkozott belőlem...
Tremmer Tamás

Mitya Ivanov 2008.11.06. 15:59:32

azért a zirc után Lázi kicsit erős. elég messze vannak egymástól. Inkább Veszprémvarsány mellett - és velük együtt - Sikátor és Lázi. Egyébként akkor azzal indokolták, hogy a fejlesttebb régióhoz jobb tartozni, dehát a helyi polgármesterek nem ismerték az akkori távlati jövő EU támogatáspolitikáját: minél szegényebb egy régió annál több forrást kaphat. Így Közép dunántúl legkevésbé gazdag megyéjének perifériájáról átkerültek az ország 2. leggazdagabb megyéjébe.
És van ellenpélda is: Gic és azthiszemLovászpatona nem ment át Győr megyébe, ott a helyi népszavazás döntött így.

Bíró Zoltán · http://grain.hu 2008.11.06. 16:01:34

Véleményem szerint a jövőben egyre több "megye" váltás lesz akkor, ha a régiók szerepe megnövekedik. Szerintem a közép dunántúli régió teljesen elfog olvadni. Pápa illetve Komárom térsége sokkal inkább csatlakozik a Nyugatdunántuli régióközponthoz Győrhöz, mint a közép dunántúli központhoz Fehérvárhoz. Vagy Esztergom városa sokkal jobban csatlakozik a közép magyarországi régióhoz, mint a közép dunántúlihoz. Vagy Nográd megye többsége közelebb van Pesthez mint Miskolchoz. A Jászság közelebb van Pesthez mint Debrecenhez. Békés megye északi része közelebb van Debrecenhez, mint Szegedhez, stb.
A régió határokat szerintem teljesen átgondolatlanul húzták meg.

Mitya Ivanov 2008.11.06. 16:12:24

Biró Zoltánnal egyetértek. az úgy nem megy, hogy megyékből rakunk össze régiókat. Veszprém megyének a nyugat dunántúlihoz kellett volna csatlakozni, Zalának dél-dunántúloz, tolna megye felének pedig ahhoz, amelyikben Fejér megye van, másik felének pedig dél dunántúlhoz

sandinista 2008.11.06. 16:26:00

En Paparol szarmazom es adom, a fel varos Gyorbe jar dolgozni, a kotodes tapinthato. Csakugy, mint a Veszpremhez valo nem-kotodes.

LG · http://iranytu21.blogspot.com 2008.11.06. 16:29:20

Anno az MSZP és az SZDSZ meg szerette volna szüntetni a megyéket, ehhez képest a régiókat azokhoz igazították.. holott erre nem lett volna szükség. Ezt következetlenségnek tartom.

Lasombra 2008.11.06. 16:32:52

tetszik a felső térkép. kissé elnagyolt. :) ezek szerint ha Vp-ből el akarunk repülni Pápára, akkor el kellene haladnunk Ajka felett.
tessék szépen a helyére tenni a szülővárosom onnét a kb Farkasgyepü és Bakonybél közti erdőből!! :)

Vp megye kicsit amőbásodik mostanában a kiharapott részek miatt.

brainstorm 2008.11.06. 16:44:38

amíg ekkora az önkormányzati ellenszél, képtelenség lesz megszűntetni/megreformálni az egyébként valóban teljesen logikátlan régió- és megyerendszert. ahhoz túl sok elvtárs alól kellene kihúzni a kényelmes megélhetést biztosító köztisztviselői széket.

mi szüksége van egy ekkora országnak 3000 önkormányzatra és 19 közigazgatási egységre? szeretném azt hinni, hogy valaki majd felvállalja a revíziót, de nincsenek illúzióim...

b 2008.11.06. 17:03:35

igy van senki nemmrei felvállallni a az önkormányzaati és megy erendszer átalkítását csak ha majd bedől az állam pénzügyileg mert finanszírozhatatlanná válik az egész. Nekünk Mohács kell.....

Almádi 2008.11.06. 17:04:50

Az jó móka volt, amikor hajdanában Almádinál volt Veszprém és Zala megye határa. A Határ csárda (Határ étterem néven mind a mai napig működik) szóval a Határ csárda a bakonyi betyárok kedvenc helye volt. A pandúroknak ugyanis csak a saját megyéjükben volt intézkedési jogkörük. Így amikor a veszprémiek jöttek, akkor átmentek a csárda zalai, amikor a zalai pandúrok jöttek, akkor pedig a veszprémi oldalára a betyárok és onnan röhögtek a "hatóságon". :)

Timár Gábor · http://sas2.elte.hu/tg 2008.11.06. 17:05:48

Imre, lemaradtam valamiről a magyar helyesírás szabályváltozási közt? A "sok patrióta Zalai"-ban mióta van nagy Z? Egyre terjed ez a nagybetűhasználat, csak azt nem tudom, hogy a szabályok változtak tényleg, vagy az angol hatása szűrődik befelé. Az "enyingi járás" pedig lehet határeset is, bár nekem ez is jelzős szerkezet és nem tulajdonnév.
Bocs az offért, de régi ismerősként nagyon bízom Imre helyesírásában, ill. olyannak nézem a társaságot, hogy lehet, hogy tudja valaki.

Karma · http://karma.blog.hu 2008.11.06. 17:20:15

A bakonyi kis falvak kiválásakor nálunk azt mondták h "eddig is a szalámis szendvics szélén voltak, ezután is ott lesznek". Nem tudom, végül éreznek-e bármi változást, az tény, hogy Győr felé sokkal jobb a közlekedésük (közelebb is van, na meg Veszprém felé útban van a Bakony egy kissé).

Balatonvilágost viszont nem nagyon értem... Kaposvártól marha messze vannak, Siófoktól nem, de ezért megyét váltani. Ha ez megéri, akkor ez a rendszer hibája.

Pápa meg jó helyen van ahol van, jó, hát nem nagyon szívleljük egymást, de ez épp olyan, mint Győr-Sopron, Zalaegerszeg-Nagykanizsa... néhány évszázados ellentét (jelen esetben a református fellegvár vs. katolikus püspöki székhelyből fakadt eredetileg), de abból a fajtából, amikor a felek már úgysem tudnának élni egymás cseszegetése nélkül :)

erminavet · http://kotottpalya.blog.hu/ 2008.11.06. 17:27:08

Kedves Gábor!

A *Zalai természetesen egyszerű hiba, javítottam zalaira, köszönöm. A járás neve viszont miért ne lenne nagybetű?

ti

Mitya Ivanov 2008.11.06. 17:47:31

a balatonvilágosi megyeváltás mögött valójában a kistérség-váltás húzódik, mivel ajelenleg településeken elérhető közszolgáltatásokat kistrésrségi szintre akarják emelni. emiatt létesültek a többcélű kistérségi társulások, amelyek a területfejlesztéstől az oktatáson keresztül a szemétszállításon át megszervez(ne) és menedzsel(ne) mindent. Kistérség váltás a jelenlegi törvények szerint megyeváltás nélkül nem lehetséges.
Ai érdekes, hogy az almádihoz közelebb eső fűzfő szemétszálítását is a siófoki kommunális cég végzi.

· http://urbanista.blog.hu 2008.11.06. 18:07:20

A kedvenc vígeposzom a Szálinger-féle Zalai Passió, amikor Zala hős népe fegyverrel indul a "bamba üvegfúvók, négyujjú gépkezelők és turhanyelő vájárok" ellen, hogy véres csatákban visszafoglalja a veszprémiektől az elcsatolt területek : ) zseniális!

pupakpepe 2008.11.06. 18:12:29

Sajnos ez folyik veszprém megyében..sajnos... én veszprém megyei vagyok, és emiatt különösen fájnak az ilyen hírek, annak ellenére, hogy megértem a kis falvakat is. A legnagyobb felelősség - ahogy a cikkíró is írja - a Megyei Önkormányzatot terheli, amikor a sajár piti kis ügyei mellett az emberekre abszolút nem figyel...
vigasztaljon mindenkit, hogy ez nem csak a megyeszéli településeken, de még Veszprémben is érzehető.
Ugyanakkor 2 oldala van az éremnek, mert nem kevés olyan hírt is hallottam, hogy pl.Veszprémvarsány a váltással nem nyert semmit...csak most már Győr-moson-sopron periféráján éli a zabigyerekek hálátlan sorsát... dehát itt mindenki csak a saját bőrén tanul...
sajnos ez a helyzet...:(

Ex Termesz · http://karvolt.blog.hu 2008.11.06. 18:30:50

Pápa valóban sokkal több szállal kötődik Győrhöz, mint Veszprémhez. de nem hiszem, hogy engedik a megyeváltását, mert akkor elfogy veszprém megye (pápa környéki falvak is mennének vele). azon kívül talán most jobb a szegény veszprém megyéhez tartozni az EUs támogatások miatt. vagy nem.

pösti 2008.11.06. 18:45:50

Sokat lehetett hallani a "Balatoni régió" létrehozásának szükségességéről, valamint a balatoni regionális identitásról. Ez csak egy-két ember ötlete volt, vagy tényleg annyira valós ez az igény? Mert mostanság semmit sem hallani erről..

propcsi 2008.11.06. 19:00:57

Abban a "megtisztelő" helyzetben vagyunk hogy a nagymamám házának a kerítése a Somogy-Veszprém megye határon fekszik Balatonvilágoson.Az élet Siófok fele zajlik, oda tartozónak érzik magukat a helyiek.Ami rendjén is van. A lakosság jelentős része ( elnyomó többsége) nyaralótulajdonos, akiknek egy siófoki ügyintézés mindenképp egyzserűbb lenne, mint a veszprémi, 8 km áll szemben a 40-el. Infrastruktúra szempontjából is Siófok a fő meghatározó. Elég "érdekes volt, mikor édesanyám rosszul lett, a siófoki mentő a veszprémi kórházba akarta bevinni, szívroham gyanújával, stb..stb...
Rég szükséges változás valósulna meg.

Cocu 2008.11.06. 19:25:43

1979. áprilisában születtem Keszthelyen. A születési anyakönyvi kivonatomban Veszprém megye szerepel, vagyis nem hinném, hogy '79. első napján került Keszthely Zalához. Valamikor '79-ben, én is úgy tudom, és ami biztos: ápr. 3. után. ;o)

navajonki 2008.11.06. 20:40:41

10 évig minden nyáron itt nyaraltam..:)

DeMarco 2008.11.06. 20:50:00

Nekem nem igazán tetszik, hogy Aliga elfordul Veszprém megyétől. Ugyanis ahogy a posztíró megjegyezte ez a terület 61'-ig Balatonfőkajár része volt és akkor csatolták le a ko..izé szocialisták amikor a pártüdülőt odatették. Megjegyzem, hogy Kádár üdülőjére (zsíros kenyér jah persze) ami a képen is van régóta fáj a fogam. Sajnos egy zsi..hmm izraeli beelőzött.
Tény, hogy Siófok közelebb van és sokkal jobb a közlekedés, ügyintézés, iskola stb. az ott lakóknak. De a birtokok és nyaralók egy része még mindig balatonfőkajári kezekben vannak akik viszont továbbra is veszprém megyéhez fognak tartozni. Az pedig elég vicces lesz, ha az egyik földdarab somogy megyéhez tartozik, de a mellette lévő meg még veszprémhez. Dupla ügyintézés, dupla hivatalba járás, dupla kérvények stb. Van egy szép darab birtokom Aliga szélén ami így veszprém megyében marad és ezek szerint megyehatárra kerül. Egy része meg Somogyba. Az aligai nyaralóról nem is beszélve. Ezért én biztosan nemmel fogok szavazni, már ha megkérdezik a nyaraló, illetve földbirtokosokat.

Mitya Ivanov 2008.11.06. 21:38:54

pöst!
valóban mostnaában keveset hallanai a balaton régióról, mert mindenki belátta, hogy teljesen reménytelen. viszont a balatoni identitás van, volt, lesz

DeMarco 2008.11.06. 22:07:14

Jobban belegondolva, ha anno a dédnagyapámért nem jön lefügönyözött fekete volga, hogy megyünk papa "önként" belép a tsz-be az összes földjével, állataival, terményeivel, akkor ez a szavazás és poszt létre sem jön...
Néha pár fog, törött kar, kék-zöld foltok, érdekes hatással lehetnek 50-60 évvel később...

atlbilbaoo 2008.11.06. 23:32:22

Vissza a Tihanyi és a Balatonfüredi járást is Zala vármegyének!!
Amit elvettek a rablók, most hazaballag. Apósom Óhidon, Zala megyében született, most Veszprém megye.
Zala a Trianon és a komcsik áldozata.
De a Nyugat-magyarországi régióhoz tartozik és nem a délihez!! Veszprém meg jó helyen van ott ahol van. Miért lenne nyugati régió? Melyik országhatárral határos?

megmondo 2008.11.06. 23:57:43

Azon vagyok meglepődve, hogy a Balaton déli partjára épült települések miért tartoznak még mindig Veszprém megyéhez... annyira kézenfekvő Siófok közelsége közlekedés, és minden egyéb terén... Egyébként a szocik régiókban gondolkodnak/gondolkodtak elvileg, így meg elvileg tök mindegy, csak akkor nem, ha a határon van. Namármost ez a határon van... A szocik csak 'elméletben' gondolkodtak régiókban, az egészségpénztárakat meg megyénként akarták létrehozni! ..ki érti ezt... Egyébként az a szép, hogy minden megyének megvan a maga szépsége, legyen az Veszprém, Zala, Somogy, Vas, stb. És milyen jó lenne, ha a fővárost áthelyeznék a Balatonpartra! Budapest már így is zsúfolt, nem értem, hogy miért Budapest a főváros még mindig, és a legnagyobb város is egyben... nem beszélve arról, hogy nincsen egy épkézláb konkurens város Budapest mellett... A kormányzati negyeddel sem lenne gond, azt is egy vidéki városban fel lehetne húzni, Pl. Székesfehérvár ideális lenne fővárosnak! Esetleg Dunaújváros, ami aztán tényleg az ország közepén lenne, és ott olcsóbb a telek is, mint Budapest...

megmondo 2008.11.07. 00:03:12

Nade várjunk csak, ez a kötött pálya blog! Mikor lesz már végre normális vasúti elérés a Balatonpartra a megyeszékhelyekből, és a fővárosból????

vpeti 2008.11.07. 00:19:22

Nem is gondoltam, hogy Aliga (Balatonvilágos) Veszprém megye, hiszen az déli part, teljesen illogikus. Jó, most már E-On van, de akkor ott korábban ÉDÁSZ volt? Ha már itt tartunk? Baélatonfőkajárnál lenne logikus a megyehatár, mert az a határ az északi és a déli part között.
Viszont akkor már van Veszprém megyének autópályája. Így azt elvesztenék.

vpeti 2008.11.07. 00:22:08

Vonat: Sajnos az északi part az már régóta rozoga, de mostanában a déli part is egyre jobban züllik. De mostanána nekiállnak a Velencei tó partjának, aztán jön majd Fehérvár, ekkor már 10-15 percet is lehet majd nyerni Siófokról. Ha meg elkészül az M4, akkor Kelenföldön leszállva még 10 percet. De azt nem tudom, hogy Mikor pofozzák helyre a Siófok-Fehérvár szakaszt.

P.mester 2008.11.07. 01:42:34

Én úgy tudom, ha Pápa tehetné, szintén szakadna, de az már valszeg nem megy át a hivatal torkain.

limonade joe 2008.11.07. 07:22:30

Kérnék szépen egy térképet ajelenlegi Veszprém megyéről, vagy arrólegy föllelhetőséget.

Mitya Ivanov 2008.11.07. 09:25:06

atlbilbaoo
szerinted egy megye azért tartozzon a nyugati régióhoz, mert nyugati országhatára van? és azért ne a délihez, mert nincs déli országhatára?
Fogadjunk, ha a történelmi zala megye megmaradt volna, most Balatonfüredtől Tapolcáig sorra kérnék a települések az átcsatlakozást veszprém megyéhez.

blogen 2008.11.07. 15:02:27

Nem hinném, hogy kérnék, a Balaton felvidéknek a zalai területekkel sokkal szorosabb a kapcsolat, mint Veszprémmel. Tulajdonképpen Veszprém Fehér megyéhez kellene, hogy kerüljön, ha felosztanák a megyét.

Itt a térkép:
www.stiefel.hu/ingyenterkep/kepek/hirdeteses/Veszprem_ablakos_2007.jpg

Mitya Ivanov 2008.11.07. 15:09:52

"zalai területekkel sokkal szorosabb a kapcsolat, mint Veszprémmel."

ezt mire alapozod?
nekem aki itt élek és dolgozom, meg a szomszédaimnak, ismerőseimnek sokkal szorosabb a kapcsolatunk Veszprémmel, mint Keszthellyel
Mint ahogy a Badacsony környékieknek Tapolcával, de tény, hogy nekik már Keszthely közelebb van. De attól még a kijelentés nem helytálló.

"Tulajdonképpen Veszprém Fehér megyéhez kellene, hogy kerüljön, ha felosztanák a megyét."

ezt meg olyan nagyon nem is kommentálnám. Legfeljebb annyi, egybekelhetne a királyi és a királynéi város.....

blogen 2008.11.07. 15:52:28

Márpedig a közös érdekek nem Veszprémhez, hanem a Balatonhoz kötik a területet, nagyjából Zánkától keletre Keszthely, nyugatra Balatonfüred orientációval. A Balatoni régiót se véletlenül forszírozzák, annak se része Veszprém. A Balaton környékének a turizmus a fő profilja, míg Veszrém, Várpalotához vagy Székesfehérvárhoz hasonlóan az iparra épít.

DeMarco 2008.11.07. 20:14:25

blogen: "A Balaton környékének a turizmus a fő profilja, míg Veszrém, Várpalotához vagy Székesfehérvárhoz hasonlóan az iparra épít."
Hol élsz? Várpalota lehet, hogy az iparra épített a ko.. izé szocik alatt, de egyrészt az ipar régen felszámolásra került, elfelejtették a bányákat és a hozzá kapcsolódó üzemeket. Már a péti nitró is bezárt, vagy rövidesen fog. Éppen ezért a fideszes vezetés helyesen felismerte, hogy sokkal inkább a turizmusba kell befektetni. Több project is indult a városban a turizmus jegyében. Természetesen mint minden más városban ott is van ipari park, ahová tárt karokkal várják a cégeket, de Várpalota már egyáltalán nem az a szennyezett bányászváros ami 40 évvel ezelőtt volt. Többen megjegyezték a régiók szoci elgondolását. Ami sztem egy nagy hülyeség. Egy falu, város sem szeretné, hogy egy központi helyen szabják meg, hogy nekik mi a jó. Így is sokat kell várni egy-egy település önkormányzataiban, hát még ha másik 40-et odaküldenek. Arról nem is beszélve, hogy a vidéki faluk lakóival mennyire kicsesznének, ha minden ügyükkel be kellene utazni a városba. Láttam több hivatal összevonását régiókba. Eddig még mindenhol magasabb lett a költség, mint előtte volt. Igaz, hogy x hivatalból elküldtek 80 embert, de külsősként a központba felvettek 200-at. Ez önmagában nem lenne szörnyű, mert így kevesebb a munkanélküli, csak éppen a célt nemhogy nem sikerül elérni, de még rontanak is rajta. Demokráciában akarok élni, élni a jogaimmal, ezért megvetem a központosítás minden gondolatát.

Mitya Ivanov 2008.11.07. 20:49:32

"A Balatoni régiót se véletlenül forszírozzák, annak se része Veszprém."
annak hogy nem forszírozzák a balatoni régiót, semmi köze ahhoz, hogy nem része veszprém
Amúgy Veszprém egyáltalán nem az iparra épít. sose épített arra, max a vegyiparra, de annak már nyoma sincs. Veszprém a Balaton hátországa, és fordítva ez teljesen egyértelmű.

blogen 2008.11.07. 21:08:21

Szvsz ha csak az integrált városrehabilitációs tervet nézem, akkor Veszprém még mindig az iparra épít, ez a fő erőssége, mivel a (innentől idézet) "városban az ipar legversenyképesebb ágazatival van jelen, a város jelentős K+F potenciállal, jelentős kutatói létszámmal rendelkezik, stb." Továbbá "a helyi adónemek közül a legdinamikusabb növekedés a helyi iparűzési adónál figyelhető meg, ami a város gazdasági fejlődését mutatja, 2006-ban csaknem 3,6milliárd Ft folyt be belőle, amely 2003-hoz képest közel 40%-os emelkedést jelent." Ez utóbbi idézet a Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Gazdasági programja 2007-2010 irományból való. És ehhez jön még a technológiai park fejlesztése Szentkirályszabadján. Veszprém egy dinamikusan fejlődő iparváros.

Ja igen, a decentralizált közigazgatásnál korruptabb és alacsonyabb hatékonyságú rendszer nincs, túl azon, hogy semmilyen összefüggés nincs a demokrácia a közigazgatás közt. A hatékonyság hiánya és a korrupció nem a demokrácia fokmérője, mégha sokan azt is hiszik. Ha hatékony közigazgatást akarnánk Magyarországon, akkor a megyéket hármasával, a településeket meg tizesével kellene összevonnunk és ez meg is fog történni előbb vagy utóbb, mert minimum ezermilliárd forintot lehet spórolni, a felesleges önkormányzatok felszámolásával. Márpedig Magyarországnak kurvára nincs az ablakon kidobandó ezermilliárdja a jelenlegi rendszer fenntartására.

Ja, és végezetül, olyan, hogy "Balaton hátországa" nem létezik, a Balaton környéki településeknek semmilyen centrális funkciója nincs. A Balaton a környező területek perifériája és nem központja. Központok például Veszprém, Kaposvár, Zalaegerszeg.

Mitya Ivanov 2008.11.07. 21:20:40

én nem azt mondtam, hogy veszprém bármely balaton környéki településnek a hátországa (Veszprém is balaton környéki település), hanem az egész balaton régiónak a hátországa. gondoljunk csak a balatoni esős napokra, amitől egyébként régebben szenvedett is Veszprém, miszerint csak akkor van vendég a városban, ha esik az eső a balatonnál. Mára ez megváltozott, Verszprém idegenforgalmi kínálata jól kiegészíti a balatoni kínálatot.
Arról meg nem is beszélve, hogy sok veszrpéminek van nyaralója a balaton felvidéken, tehát a kötödés társadalmi szinten is megvan.

Veszprém mint iparváros. Valóban az általad említettek igazak, de ez K+F re épülő kutatóipar, nem pedig autógyártás, vaskohászat, stb.

az iparűzési adóbevétel alakulása sem a hagyományos ipar jelenlétét bizonyítja, mivel azt minden olyan szervezetnek be kell fizetni, amely a gazdasági tevékenységet haszonszerzés céljából, üzletszerűen végzi (ez idézet volt) Tehát szerintem a Tesco és a legmenőbb veszprémi étterem és szálloda is befizeti

blogen 2008.11.07. 21:33:16

Veszprém nem Balaton környéki település. Felsőőrs mondjuk az, de Veszprém már nem. A Balatonnak nincs centrális szerepe, a balatonparti üdülőtelepek, kisvárosok vonzáskörzete a szomszédos falvakig terjed, nem tovább. Ezenkívül Veszprémben jelentős az autóipari beszállítók jelenléte a műanyagipari és műszertechnikai ágazatokban.

Mitya Ivanov 2008.11.07. 22:15:17

hát nem tudom. nehezen jutunk egyről a kettőre:
veszprém légvonalban max 15 km re van a balatontól. Bfüred -veszprém távolság 15 perc, almádiból szintén. Ezer szállal kötődik a balatonhoz, jobban mint pl Marcali vagy Tab, amelyek szintén balaton környéki településeknek vannak minősítve. Van egy olyan hogy balaton törvény, ami meghatározza a balaton kiemelt üdülőkörzet határait, ebben benne van Marcali, míg a tóhoz közelebb eső Veszprém nem. Nem azt mondom, hogy oda kellene sorolni, hanem azt, hogy ezer szállal kötődik a balatoni turizmushoz, és a balatoni emberek életéhez.

a Balatonnak mint tónak igenis centrális szerepe van, és éppen ettől olyan különleges ez az üdülőkörzet, hogy van egy természeti képződmény, amely identitást teremt. ez a máshol nem tapasztalható identitás kimutatható, ki is lett mutatva. Ezért szokták azt mondani, hogy természetes régió

Ha települési szempontból keressük a centrumot, akkor viszont valóban nincs központja. De nem is lenne egészséges a balatonnál, ha valaki a 3 közül kinevezne egyet központnak. Nem lenne értelme. A 3 nagyváros kb egyforma vonzást mutat, de siófok vonzása már jobban átterjed a keleti partra, Balatonvilágostól keneséig, de azon túl is.

blogen 2008.11.07. 22:20:30

"a Balatonnak mint tónak igenis centrális szerepe van, és éppen ettől olyan különleges ez az üdülőkörzet, hogy van egy természeti képződmény, amely identitást teremt. ez a máshol nem tapasztalható identitás kimutatható, ki is lett mutatva."

No innentől ezotéria, ezt beszéld meg Bíró Icával ha lehet! :)

Mitya Ivanov 2008.11.07. 22:51:36

nem ezotéria, szociológiai módszerrel megvizsgáltuk és ez lett az eredménye. A kutatási minta reprezentatív volt, tehát a Balaton Üdülőkörzet egészére általánosítható

javaslom az alábbiakat:
www.balatonregion.hu/ufiles/dok/109/1/1/szociologia2001.doc
6. oldaltól Területi identitás fejezet

www.balatonregion.hu/ufiles/dok/114/1/1/szociologia2002.doc
9. oldaltól II. fejezet regionális identitás illetve ebből egy idézet: "A BKÜ-n kívülre irányuló és naponta történő munkavégzési célzatú migrációs aktivitás több mint fele Veszprémre összpontosul"

blogen 2008.11.07. 23:39:07

Tehát a helyi lakosság 27%-a nevezi meg a Balaton térségét idegenben önazonosításként (balatoni vagyok), míg 73% a saját települését említi. Ez nem valami fényes, gyakorlatilag nincs helyi identitás, a tóra csak közelítőleg, mint ismert földrajzi helyre utalnak, nem abban az értelemben használják a balatoni kifejezést, mint mondjuk a kunok a kunságit, vagy nógrádiak a palócot. Nem is meglepő, hiszen mint a tanulmányból kiderül mindössze 39%-uk él születésétől fogva ugyanazon a településen.

A Veszprémbe ingázás jól mutatja, hogy a Balaton térsége csak a környékbeli központok perifériája.

Mitya Ivanov 2008.11.08. 08:17:22

figyu! ha nem akarod érteni, akkor nem fogod soha!
73% saját települését említi: akinek a települését úgy hívják, hogy balatonvilágos, balatonszőlős, balatonfüred, és balatonlelle stb. Érted?

a balatoni identitás valóban nem olyan mint a paloc, vagy a kun, mivel a 19. században nem is létezett. Ez tisztára 20. századi dolog.

és akkor msot pár idézet:
"A gondolatot tovább mélyítve igyekeztük megtudni azt is, hogy azzal egyetértenének-e a megkérdezettek, hogy ez a Balaton térség önálló közigazgatási egység is legyen. A válaszkitérés aránya ezúttal 24 % volt, ezeket adathiányként kezelve jutottunk el az elemzett érvényes válaszokig. Az érvényes válaszok 81 %-ban a kérdéssel egyetértő válaszok fogalmazódtak meg, az ellenzők aránya 19 %.
....A BKÜ érintett megyeterületei szempontjából az egyetértők tábora most is Veszprém és Zala területi egységeire esik, az ellenzőké pedig a szignifikánsan Somogyra. A kistérségek metszetében az előbbivel teljesen azonos szerkezet látszik.
"...Erős regionális és térségi szemlélet jelenlétére utal, hogy a megkérdezettek fele egyértelműen az önálló Balaton régió kialakítása mellett tört lándzsát. Az önálló Balaton megye kialakítását a véleménynyilvánítók 16 %-a támogatná. "

Mitya Ivanov 2008.11.08. 08:20:25

na ez az ami más régóban nincs meg.
hidd el tudom, mert itt élek, itt dolgozom, itt beszélek az emberekkel.
Ja és az önkormányzati vezetők között az önálló balaton régió vagy közigazgatási egység igénye pedig szinte 100% volt 2001-ben. Mára legfeljebb annyit változott, hogy ennek a realiítása szinte 0, de jól jelzi a kötődést.

DeMarco 2008.11.08. 13:35:16

blogen: Nem igaz, hogy a decentralizált közigazgatás korruptabb lenne, mint a központi.
Sok településen tisztességes polgárok döntenek a faluk/városok dolgairól. Ez az érdekük, mert ott élnek. Mondok egy egyszerű példát. Várpalotáról levált Pétfürdő, mert úgy érezték, hogy az adójuk nagy részét Várpalota költi el és rájuk kevés pénz jut. Mert az ő pénzükről nem azok döntöttek akik ott élnek és nem abba fektették ami nekik lett volna jó. Számtalan leválás történt nagy városok széleiről emiatt. Főleg ott ahol gyár is van a területen. Hát semmit se tanultak az elmúlt évek közigazgatási törekvéseiből? Nem lehet összevonni falvakat nemhogy tizesével, de még kettesével sem, mert nem egészséges, ha a szomszéd falu pénzét a másik szomszéd falu költi el. Vagy ha a példádnál maradunk 10 falu pénzét a város...
Igenis van összefüggés a demokrácia és a közigazgatás között. Számomra a demokrácia azt jelenti, hogy választhatok. Én választhatom meg, hogy kik képviseljenek engem, hogy a kis embernek igenis van beleszólása az ország alakulásába és van beleszólásom a saját sorsom alakulásába. Most adtam be egy pályázatot telekkimérésre az önkormányzathoz. A saját városi önkormányzatomhoz. A város saját földjére, saját döntéshozókhoz, akik saját körben dönthetnek a város fejlődéséről. Nem kentem meg őket, nem is igényelték. Korrektek. Az isten mentsen attól, hogy mások döntsenek a helyi viszonyokról.
Igazad van Mo.-nak nincs kidobandó ezermilliárdja. Csak éppen rengeteg helyen meg lehetne ezt spórolni. Például nyugodtan ki lehetne rúgni a sok felesleges "politikai" kapcsolattartót az önkormányzatoktól, régiófelügyelőt stb. csak ugye a klientúrát leépíteni azt már nem merik...
Ha mindent digitalizálnának és nem csak szütyörögnének, ha a 80 éves mancikát végre elküldenék nyugdíjba és felvennének helyette egy fiatal ügyintézőt aki ért a számítógéphez és ne adj' isten nyelvet is beszél, ott lehetne megspórolni ezt a pénzt...

blogen 2008.11.08. 14:12:49

Igen, értem. A megkérdezettek 73%-a saját települését jelöli meg válaszában és nem a Balatont. A többi innentől woodoo, mert lakosság a Balaton térségében se olyan hülye, hogy ne tudjon különbséget tenni a Balaton és mondjuk Balatonboglár közt.

Az meg, hogy a zalaiak és a veszprémiek támogatják a leginkább Balaton Régiót, éppenséggel a lényeg: a Balaton-felvidék elszakadna Veszprém megyétől, hogy újra egyesüljön azokkal a zalai területekkel, amelyektől elszakították anno, ám amelyekkel összetartozik érdekazonosság miatt. Mert identitással ellentétben érdekazonosság bizony van.

blogen 2008.11.08. 14:22:17

Az elmúlt év közigazgatási törekvései egyértelműen az atomizálódás és az ország működésképtelensége irányába mutatnak. Az olyan szörnyetegek, mint például a Köröshegyi völgyhíd is azért voltak kénytelenek megépülni, mert a helyi kis szarfészkek lokális önkormányzatai magasról szarnak a többség érdekére. Ez a kutyapiszoknál nagyobb közigazgatási egységek esetén nem történhetne meg.

Ja igen, egy ésszerű méretű járási önkormányzat esetén is képviselve lenne minden lakos, hiszen, mint minden önkormányzatnak, a járásinak is lenne képviselőtestülete, ahogy az jelenleg is működik. Várpalotán is képviselve volt Pétfürdő, csak a pétfürdőiek szimplán kapzsik, mohók és gecik voltak, mert az bizonyos, hogy pontosan annyit kaptak, amennyi nekik arányosan járt.

Annak meg semmi jelentősége, hogy neked milyen téveszméid vannak a demokráciáról. A demokrácia egy objektíven meghatározható fogalom: az a rendszer, ahol érvényesül a népfelség elve és általános választójog van. Ennyi és nem több. Az, hogy te mint ingatlaspekuláns a parcellázásban vagy érdekelt jól mutatja, hogy milyen alakok képviselik a decentralizációt és ez miért a korrupció forrása. Budapest és a Balaton környékén gyakorlatilag mindenfajta parcellázást ezer évre be kellene tiltani, mert így is tízszer több telek került kialakításra az elmúlt száz évben, mint amennyi egészséges lenne. A Balatont teljesen körbeépítették, tessék a meglevő ingatlanokkal spekulálni, ne a még megmaradt beépítetlen területeket felparcellázni!

Mitya Ivanov 2008.11.08. 20:22:18

blogen, nem olvastál figyelmesen:
akkor csak azt kéne megmagyarázni, hogy a veszprémi és a zalai területeken miért csak a népesség 2%-a említette azt idegen helyen történő önazonmosításkor (pl. honnan jött?), hogy milyen megyéből érkezett?
ezzle szemben majdnem 1/3 mondta azt, hogy a balaton környékéről.
A településnév említése pedig azoknál a településeknél magas, ahol a településnévben benne van a "Balaton" előtag

DeMarco 2008.11.09. 02:11:34

A városomban alig van telek, teljesen telített, ezért van szükség új területek kimérésére, ami egyébként is vagy tíz éve szerepel az önkormányzat településtervezési tervében. Nem ingatlanspekulálok, szimplán építkezni szeretnék. Visszautasítom, hogy korrupt forrásnak próbálsz beállítani egy normál eljárást. És azt is, hogy szarfészeknek gondolod a balatoni településeket. Ott is emberek élnek akik nem szerették volna, ha a falujukat keresztül szeli egy autópálya. A véleményed az intő példa arra, hogy miért is jó a decentralizáció. Az ott élő emberek dönthessenek a sorsukról és ne ilyen semmire sem tekintettel lévő emberek, mint te. Veled ellentétben én azonnal feloldanék mindenféle parcellázási tilalmat a Balaton körül. Ez a poszt ugyebár Balatonaligáról szól. Pár évvel ezelőtt eladtunk egy földdarabot Aligának, akik szépen kimérték és nyitottak egy új utcát, ahová szép családi házakat építettek azóta. Miért? Mert igény volt rá! És még vmi. Hogy a saját földjeimen mit csinálok ahhoz senkinek semmi köze. Felparcellázom és kész... bírom amikor olyanok próbálnak okosakat mondani akik nem is ismerik a helyi viszonyokat.

DeMarco 2008.11.09. 02:24:26

"Ja igen, egy ésszerű méretű járási önkormányzat esetén is képviselve lenne minden lakos, hiszen, mint minden önkormányzatnak, a járásinak is lenne képviselőtestülete, ahogy az jelenleg is működik."

A te ésszerű elgondolásodat már megcsinálták az egészségügyben. Azóta nincs Várpalotán kórház... Persze ez neked biztosan nem fáj, csak kérdezz meg egy palotait...
Amióta nincs kórház azóta a terhes anyukák egy része fehérvárra jár szülni, mert a veszprémi sokkal rosszabb, pedig a palotai jobb volt eredetileg. Ezzel csak az a gond, hogy szülésnél véletlenül sem lehet kihívni a mentőt, mert annak hiába könyörögnek, hogy fehérvár... ez csak egy példa, de ez is jól mutatja, hogy a centralizált igazgatás, mennyire leszarja az adott településen lakó emberek sorsát.

blogen 2008.11.09. 16:18:08

Figyeltem és egyértelmű, hogy miért: Zalában és Veszprémben nincs helyi öntudat. Nem mindenhol van, a helyi öntudathoz nem elég egy földrajzi egység, ahhoz még jónéhány sajátosság kell.

A decentralizáció kapcsán ugye megint alátámasztottad, hogy az csak az urambátyámvilág fenntartására jó, ahol ahogy egykor a XIX. században a vasutak tettek értelmetlen hurkokat a helyi földesúr akarata miatt, most az autópályákra kell völgyhidakat építenünk, mert akad néhány tucat lokális hülye, aki egy egész országgal kibaszhat.

A kórházak nem tudom hogy jönnek ide, nem járási önkormányzatok tartják fenn őket, hanem olyan városok, ahonnan az iparvállalatokkal együtt leléphetnek a szélső koszfészkeik, elszegényítve így őket, lehetetlenné téve a helyi kórház finanszírozását, amit aztán az egész régió megszív. Ugye a pétfürdői szecesszió egyik következményével van dolgunk. A pétfürdőiek egy egész járásnak alátettek, csakhogy a helyi potentátjaik több pénzt lophassanak el.

Ja igen, szinterületnövelésről hallottál már? Csak mert ez a normális útja az ígények kielégítésének ott, ahol nincs haver, hogy kis pénzecskéért parcelláztasson mindenkinek.

DeMarco 2008.11.09. 21:39:10

Teljesen nyilvánvaló, hogy felesleges folytatnunk a vitát. Merőben mások az elképzeléseink. Csak annyi a különbség, hogy én érintve vagyok, te pedig nem. Éppen ezért nem tudom elfogadni az érvelésedet, mert könnyen dobálózol a "többség" érdekével, pedig nem is vagy szenvedő alanya ezeknek a döntéseknek. Remélem a többség akarata szerint a házad mellé is építenek autópályát.. majd akkor kíváncsi leszek a véleményedre.
Mellesleg a szocik zárták be a kórházat és nem a pétiek. Pedig Pét jóval előtte már levált...
És te hallottál településrendezési tervről? Bár te folyamatosan azt próbálod bizonygatni, hogy uram-bátyám és csúszópénzekkel megy a dolog, de meg lennél lepve, ha tudnád, hogy ez egyáltalán nem így működik. Bármilyen hihetetlen ez számodra, a mindenkori magyar törvényeknek megfelelően járunk el és senkinek semmilyen csúszópénzt nem adtam soha.
Nevetséges, hogy tiltakozol a kisebbségek döntése és a kerülőutak ellen, holott lassan nincs is már olyan magyar város/falu aki ne könyörögne elkerülőútért, hogy ne a városon menjenek keresztül a kamionok. Szerinted persze ezek tök feleslegesek, de az ott lakóknak igenis fontosak. Ezt csak decentralizált önkormányzatok tudják kiharcolni, különben nem történne semmi.

Mitya Ivanov 2009.01.27. 15:02:56

hehe nem is szakad el Balatonvilágos, Veszprém megyétől. Legalábbis most nagyon így néz ki. A polgármester magánakciójáról van volt szó úgy néz ki, a képviselőtestület pedig nem egységes ebben a kérdésben. így nem lesz népszavazás erről.
süti beállítások módosítása