Kötött pálya

vasút, városi közlekedés, út, térkép, utazás - erminavet (Tevan Imre)

Magyar vasút ma

1 város, 1 villamos

Utazás Transzibériába

MD, a mi motorvonatunk

Vasutasok dolgoznak

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2009.08.04. 01:23 erminavet

Végre vonatozunk! - NKPK 6.

Tevan Imre: A széles vagon fülkéi sokkal kényelmesebbek - IMG 8712

Egy évvel ezelőtti utazásunk negyedik napját végre teljes egészében a vonaton töltöttük. (Leszámítva a rövid megállásokat.) Négy napig ugyanaz a fülke lesz az otthonunk.

Minthogy az esős időben a párás vonatablakból kifotózva amúgy sem sikerült túl jó képeket csinálni [azért nézzük meg Európa és Ázsia szimbolikus határát lent, a kis képek között (IMG 8729-1) Jekatyerinburgban, ahol az állomás neve ugyanúgy megmaradt a város szovjet neve, Szverdlovszk (8732), mint Nyízníj Novgorodban a Gorkij], nincs jobb témánk, mint a fülke.

Azt mindenki tudja, hogy Oroszországban szélesebb a nyomtáv, mint nálunk, azaz picit távolabb fut egymástól a két sínszál. Ám itt a különbség csak nyolc és fél centi, fontosabb, hogy a posztszovjet világban az űrszelvény (leegyszerűsítve az a keresztmetszet, amibe a vonatnak bele kell férnie) is jóval nagyobb, ahogy korábbi posztokban már utaltam erre.

Vagyis valamivel szélesebb lehet a vagon, így a hálófülke ágyai hosszabbak, a magas emberek örömére. A legfontosabb differencia viszont az, hogy az orosz űrszelvény több mint egy méterrel magasabb! Ez lehetővé teszi, hogy a két ágyat úgy helyezzék el egymás fölött a hálófülkében, hogy az alsón kényelmesen lehessen ülni úgy is, hogy fölötte ott a másik, sőt a fölső fölött még teljesen normális élettér marad.

Így aztán egészen más Európában és Oroszországban vonatozni fekvőhelyes kocsiban. Nálunk naponta kétszer át kell alakítani a fülkét. Föl kell hajtani a felső illetve a középső ágyat, hogy az alsóra le lehessen ülni. Így is szűkösebb a tér, mint az orosz négyszemélyes fülkében. (Igaz az is, nyugaton vonatozva aligha van alkalmunk több mint egy éjszakát egy vonaton tölteni, Szibéria felé viszont nem ritka az egyhetes út.)

Fülkénkben a két alsó ágy alatt tekintélyes méretű tárolóhelyek nyílnak, a fölső ágyakról pedig a vagon folyosója fölé nyúló rakodótérbe lehet pakolni. Az ablak alatti asztal is szinte elég nagy ahhoz, hogy az étkezéseket lebonyolítsuk.

 

Szólj hozzá!

Címkék: fotó utazás oroszország vasút transib nkpk


A bejegyzés trackback címe:

https://kotottpalya.blog.hu/api/trackback/id/tr761287193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása