Kötött pálya

vasút, városi közlekedés, út, térkép, utazás - erminavet (Tevan Imre)

Magyar vasút ma

1 város, 1 villamos

Utazás Transzibériába

MD, a mi motorvonatunk

Vasutasok dolgoznak

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

2009.08.23. 22:00 erminavet

Decemberben bezárnának majd’ kétezer kilométer vasutat

1874 kilométeren tervezi megszüntetni a vasúti közlekedést a decemberben esedékes menetrendváltáskor az Antali Károly közlekedési kormánybiztos vezette csapat. A mellékvonalak nagyobbik felén állnának le a vonatok. Olyan városok maradnának teljesen vasút nélkül, mint Baja, Szarvas, Mezőhegyes, Makó, Battonya, Vésztő, Mohács, Komló, Nagyatád, Tab, Zirc, Szécsény, Gyöngyös.

Úgy látszik, a baloldali kormány utolsó esélyét is föladja, hogy megrágja a magyar vasút problémáját, amelyet a rendszerváltás óta egyetlen kormány sem tudott se lenyelni, se kiköpni. Mindenki tudja, hogy a MÁV-csoport a közpénzek elfolyásának terepe, évente több százmilliárd forintot öntenek bele, miközben az utasok sokszor elégedetlenek a szolgáltatás színvonalával.

Elővette a fűnyíróját

Noha a vasút ordítóan rossz hatékonysággal, az erőforrások (hanyag és szándékos) pazarlásával működik, a Hónig Péter miniszter által július elején bemutatott Antalinak is a legegyszerűbbnek látszó eszköz, a hálózat brutális megcsonkítása jutott eszébe, és elővette a fűnyírót. (Lásd a térképet!) Mintha az üzemanyagot elfolyató autónkat nem szervizbe vinnénk, hanem lelöknénk a szakadékba.

Az augusztus 7-én megjelent kormányhatározat szerint hétfőig, 24-ig a helyközi közösségi közlekedés átalakításáért felelős kormánybiztosnak ki kellett volna alakítania „a távolsági és Budapest elővárosi közlekedés, valamint a regionális integrált közlekedés 2009/2010. évi menetrendjének koncepcióját”.

A Kötött pálya birtokába került dokumentum (lásd a táblázatot!) szerint a „koncepció” azt tartalmazza, hogy melyik vasútvonalakon kell megszüntetni a személyszállítást.

Tevan Imre: IMG 4929

A hevenyészett térkép kékkel mutatja a bezárandó vonalakat. Rá, majd a más méretre kattintva látható nagyobban is.

Majd ő megmondja szubszidiárisan

A kormányhatározat szerint a régiókra kellene bízni a közösségi közlekedés megszervezését, megrendelését. Egy sajtó-háttérbeszélgetésen Antali külön is hangsúlyozta, az Unió egyik legfontosabb elve a szubszidiaritás, vagyis az, hogy a döntések helyben, a lehetséges legalacsonyabb szinteken szülessenek.

Antaliék tervezete szerint mindez különös módon valósul meg. A vonalakat besorolták országos és regionális kategóriába. Az elsőbe tartozó pályákat az országos vasút (a MÁV) üzemelteti, és központi (minisztériumi) a szolgáltatás megrendelése is. Az utóbbiaknál a megrendelő a régiókban létrehozandó új szervezet lenne, az üzemeltető pedig valamilyen helyi vasút. De csináltak egy köztes kategóriát is, a MÁV által fenntartott pályán a régiók rendelnék a vonatokat.

A legérdekesebb persze a negyedik kategória, a szolgáltatóváltásra kijelölt vonalak halmaza, amelyet máshol úgy írnak körül, hogy „ezeket fel kell ajánlani a Volánoknak”. (A bezárandó vasútvonalakat a minisztérium emberei óvakodnak így nevezni, a 2007-ben megszüntetettekről hivatalosan máig úgy mondják, hogy a személyszállítás ideiglenesen szünetel.)

Magyarán szó sincs a döntések helyi meghozataláról, Antali tanácsadói már rég beírták saját Excel-táblázatukba a halálos ítéletet a vasútvonalakról, mielőtt egyáltalán megalakulhatnak a régiókban bármiféle megrendelő vagy üzemeltető szervezetek.

Nekiesett, mint tót a köztársasági elnöknek

Biztosan van olyan vasútvonal Magyarországon, amelyet nem érdemes fenntartani, mert olyan rosszak az adottságai, hogy már sohasem lesz rajtuk annyi utas, amennyi a létüket indokolná. Ám az is igaz, a jelenlegi halállista összeállításában kevés racionalitást lehet felfedezni, mintha egyfajta régóta halmozódó vasútbezárási reformdüh lenne tetten érhető.

Decemberben megszüntetni javasolt személyszállítás
No. Vasútvonal (szakasz) km
4 Almásfüzitõ – Esztergom-Kertváros 37,4
11 Gyõrszabadhegy – Veszprém 72,8
16 Csorna – Hegyeshalom 38,4
22 Körmend – Zalalövõ 22,8
23 Zalaegerszeg – Rédics 48,7
35 Kaposvár – Siófok 99,8
37 Balatonmáriafürdõi elágazás – Somogyszob 52,8
38 Somogyszob – Nagyatád 8,2
45 Börgönd – Sárbogárd 29,4
47 Godisa – Komló 18,7
64 Pécs – Pécsvárad 22,5
66 Mohács – Villány 24,3
78b Balassagyarmat – Nógrádszakál 28,1
85 Újszász – Gyöngyös 73,8
87 Eger – Putnok 76,2
98b Abaújszántó – Hidasnémeti 29,9
102 Kál-Kápolna – Kisújszállás 73,3
103 Karcag – Tiszafüred 44,4
107 Sáránd – Létavértes 20,1
111 Mátészalka – Záhony 56,5
114 Csenger – Kocsord alsó 25,3
115 Ágerdõmajor oh – Mátészalka 23
117 Ohat-Pusztakócs – Görögszállás 82,5
121a Kétegyháza – Mezõhegyes 39,7
121b Mezõhegyes – Újszeged 66
125 Mezõtúr – Battonya 114,3
126 Kisszénás – Kondoros 5,7
127 Körösnagyharsány – Gyoma 83,8
128 Vésztõ – Kötegyán 28,2
128 Püspökladány – Szeghalom 46,1
130 Hódmezõvásárhely – Makói elágazás 31,0
136 Szeged-Rendezõ – Röszke oh. 13,3
142 Lajosmizse – Kecskemét 24,4
145b Lakitelek – Kiskunfélegyháza 25,4
146b Lakitelek – Kunszentmártoni elágazás 27,3
147 Kiskunfélegyháza – Orosháza 79,0
154 Bátaszék – Baja 19,4
154 Baja – Kiskunhalas 76,4
118 Nyíregyháza átrakó – Balsa-Tiszapart 38,6
119 Herminatanya – Dombrád 27,9
39 Központi fõmajor – Somogyszentpál 8,1
39 Balatonfenyves GV. – Táska 13,1
148 Kecskemét KK – Kiskõrös KK 53,1
149 Törökfái – Kiskunmajsa KK 44,2

 

A jegyzék készítőinek talán az lebeghetett a szemük előtt, hogy minél több vonalat a becsukandók közé soroljon, és hogy ezek az ország területén mindenhol előforduljanak.

Így azonban sokszor a hálózat nemhogy racionálisabban üzemeltethető lenne, hanem éppen ellenkezőleg. Ha a Debrecenből a bihari térségbe kifutó (egyébként nem kirívóan alacsony forgalmú) mindkét vonalat felszámolnák, azzal talán meg lehetne takarítani némi költséget, ám a tervezett szerint a két, hasonlóan kihasznált szakaszból az egyik (Debrecen-Nagykereki) megmarad, a létavértesi ág azonban megszűnik. Vagyis továbbra is fenn kellene tartani a most két vonalat kiszolgáló technológiát, műszaki és humáninfrastruktúrát, de immár csupán egy vonal kedvéért, miközben a helyi Volánnak be kellene fektetnie a pótlásba.

Hasonló a helyzet a Lakitelekre befutó négy vonallal. Jelenleg ezek jó összeköttetést biztosítanak Szolnok, Kecskemét, Kiskunfélegyháza és a Tiszántúl felé, általában jó átszállási kapcsolattal, így elég sok utast kiszolgálva. Az ide befutó vonalakból kettő megmaradna, kettő menne a levesbe.

A mellékvonali hálózat brutális csonkítása eleve életképtelenné teszi a még csak vázlatos elképzelésekben létező regionális vasutakat is. A MÁV-nál maradó fővonalak és a becsukott mellékvonalak között csak elszórva maradna nekik néhány vasútvonal, sokszor úgy, hogy ezek nem is kapcsolódnának egymáshoz. Így meglehetősen nehéz lesz gazdaságosan üzemeltetni a regionális cégeket.

A Volánokért teszi?

A tervezet talán legérthetetlenebb húzása a Kiskunhalas-Baja-Bátaszék vonal leállítása. Nemcsak azért, mert a fontos regionális központ, Baja maradna vasút, az ország utasai pedig Budapesten kívüli vasúti összeköttetés nélkül, hanem azért is, mert ennek a szakasznak a mellékvonalak közül kifejezetten nagy a forgalma. Biztos, hogy sokkal nagyobb, mint a vonal folytatásának, a Bátaszék-Dombóvár szakasznak. Az mégis maradna.

Felmerülhet, hogy a cél éppen az, hogy a jobb forgalmú vonalakat kaphassák meg a Volánok, erre maga Antali is utalt egy tévényilatkozatában, ahol azzal próbálta lehűteni az átalakítási tervek hírére elégedetlenkedő buszos szakszervezeteket, hogy a „Volánok jól járnak” a változással. Ám ez is kétélű fegyver. Lehet, hogy a halállistát készítő tanácsadók jót akarnak a Volánoknak, de a bezárandó vonalak közül sok helyen csúcsidőben több az utas, mint amennyit egy busszal el lehet szállítani, vagyis aligha úszhatják meg a busztársaságok új járművek beszerzését.

 

A tervezet készítőinek (a már említett kormányhatározat nagy szavai és Antali kijelentései ellenében) azt sem sikerült megérteniük, mit jelent az országos, integrált közösségi közlekedés. Lehet ugyanis, hogy egy-egy vonalnak nem helyben van jelentősége. A Székesfehérvár-Sárbogárd szakaszra például nem az ottani falvakat célzó forgalomhoz, hanem egy Kelet-Dunántúli regionális irány, a Komárom-Baja tengely részeként lenne szükség.

Igaz, a listagyártókat az sem érdekelte túlzottan, hogy az idei menetrend legjelentősebb innovációjaként beharangozott másik hasonló, a fővárost elkerülő régióközi vonalnak, a délkörnek becézett Kecskemét-Baja-Kaposvár(-Nagykanizsa) tengelynek beakasztanak a már említett bajai szakasz és Duna-híd becsukásával.

Nem tanul

A mostani Antali-féle átalakítási kísérlet kísértetiesen hasonlít a Kóka János minisztersége alatt 2006-ban bejelentett és elbukott reformhoz. Kóka szinte szó szerint ugyanazt mondta, mint most Antali. A párhuzamosságok megszüntetése, a vasút és a buszközlekedés összehangolása, a MÁV fölösleges irodai létszámának leépítése, a pazarlás visszaszorítása, a túlzott tarifakedvezmények megszüntetése. Reálértéken szinte ugyanannyi megtakarítást, évi 40-50 milliárdot ígértek akkor is, mint most (60-70 milliárd).

A tervekből akkor alig valósult meg valami, szinte csak a vonalbezárások. Igaz, az akkori halállisták készítői (akik részben azonosak a mostani tanácsadókkal) sokkal több helyen szerették volna leállítani a vonatokat, végül 2007. tavaszán 14 vasútvonalon szűnt meg a forgalom.

Ha szeretnénk tudni, megvalósulása esetén mi lesz a mostani hálózatcsonkolás hatása, érdemes megnézni az akkori példát. Nos a vonalbezárások miatt egyetlen fővel sem csökkent a MÁV-csoport létszáma, 2007 óta a MÁV soha, egyetlenegyszer sem tudott kimutatni érdemi megtakarítást az akkori intézkedés nyomán.

Hétfő a decembertől érvényes 2010-es menetrend véglegesítésének napja. A MÁV Start áprilisban leadott menetrendje (vonatközlekedtetési igényei), mint szerződés ekkor véglegesedik. Vagyis a cégnek akkor is ki kell fizetnie 2010-ben a betervezett vonatok úgynevezett menetvonal-biztosítási díját (vagy a lemondási díjat), ha azok nem közlekednek. Minden nap, minden vonalon, minden vonatét. Ez mellékvonalaként 10-20 millió forint körüli összeg. Akkor is, ha bezárja ezeket a vonalakat.

A témában a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület közleményt adott ki

Megbukott a vasútreform – a Kormány nem tudja meggyógyítani a beteg vasutat, ezért inkább megölné a vasúti közlekedést

A VEKE tiltakozik a Kormány vasútbezárási tervei ellen, melyek számos vidéki térség közlekedését lehetetlenítenék el, azonban mit sem változtatnának a MÁV pazarló és utasellenes működésén. A Kormány hetekig gondolkodott, majd arra jutott, hogy az ország fél vasúti hálózatának bezárásával hajt végre vasútreformot. Ez nem gyógyítás, hanem barbár csonkolás, mely teljesen ellentétes az ország érdekeivel, minden létező uniós környezetvédelmi és közlekedéspolitikai célkitűzéssel. A VEKE hónapokkal ezelőtt mutatta be a teljes országra érvényes menetrendi koncepcióját, mely a MÁV hatékonyságának javításával milliárdos megtakarításokat hozhat, vonalbezárások és járatritkítás nélkül. A javaslatainkat még válaszra sem méltatták.

A kétezer kilométer bezárásra javasolt vasútvonal között komoly regionális szereppel bíró, fejlesztésre érdemes vonalakat is találunk, kimondható tehát, hogy a javaslatot a BKV-nál 2007-ben hamar megbukott járatritkítási lázhoz hasonlóan csak a pénzügyi hentesszemlélet vezérelte, a közlekedésszakmai megfontolások a legkevésbé sem.

A vasútvonalak bezárásának terve árulkodó: a Kormány nem a MÁV központi vízfején, a közlekedési társaságokat átszövő korrupción és pazarláson kíván változtatni, hanem a tömegközlekedés leépítésével rontaná tovább a vidéken élők életkörülményeit – ahogy ez a két évvel ezelőtti, végeredményben semmilyen megtakarítást nem hozó vonalbezárásokkal is történt. Vajon a végső cél az, hogy a MÁV-ból továbbra is százmilliárdokat lehessen elkölteni, de a politika számára oly zavaró vonatok és utasok nélkül?

Európában mindenütt a vasúti közlekedés folyamatos és kiterjedt fejlesztésével, ütemes menetrenddel, a járműpark és a pályaállapotok folyamatos javításával próbálják a környezetszennyezést, az autó- és tehergépkocsi-forgalmat csökkenteni. Nem csak Franciaországra vagy Németországra igaz ez, hanem ma már a cseh vagy a román közlekedéspolitikára is. A Bajnai-kormány vasútromboló csomagja tehát nem csak a józan ésszel, a közlekedéspolitikai racionalitásokkal, a vasúton utazók érdekeivel, hanem minden létező uniós irányelvvel szembemegy.

A VEKE felszólítja Bajnai Gordon miniszterelnököt, hogy állítsa le a vasútrombolást, melyet az általa kinevezett vezetők megkezdtek, a közlekedési minisztert és a vasúti kormánybiztost pedig menessze, hiszen megfelelő szakértelem híján nem alkalmasak posztjuk betöltésére. A MÁV súlyos beteg, de a gyógymód nem a halálos injekció beadása. A megoldás az ütemes menetrend bevezetése, a pazarlás és a korrupció megszüntetése, a közlekedési szövetségek és tarifaközösségek megalakítása, továbbá a MÁV gőzmozdonyok korszakát idéző működési rendjének átalakítása. Ezen intézkedésekkel milliárdos megtakarítások, a jobb szolgáltatás által pedig a mainál több bevétel érhető el. A megoldást nem a VEKE találta ki: sikerrel alkalmazza körülöttünk minden európai ország. Elég szomorú, hogy a vasúti reformnak csúfolt rombolást előkészítők nem vették a fáradságot, hogy ezt észrevegyék.

416 komment

Címkék: politika térkép r vasút közút mellékvonal


A bejegyzés trackback címe:

https://kotottpalya.blog.hu/api/trackback/id/tr471332860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toto92 2009.08.23. 22:16:23

MÁV-os kisvasutaknak kaputt...

Kivlov 2009.08.23. 22:28:14

Remélem a sok naplopó vasutasból is elzavarnak pár 10ezret.

Doryyka 2009.08.23. 22:31:35

Gyöngyös buszos közlekedése sokkalta jobb,ahogy pl Egerbe sem mennék már vonattal, mert nem lehet a busszal egy napon emlegetni. Az Eger-Putnok vonal meg már 25 évvel ezelőtt is csak egy vicc volt. Tudnék mesélni...

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.08.23. 22:34:29

Megint az a helyzet, hogy a beteg meggyógyítása helyett fejbe lövik, mert úgy már nem érez fájdalmat.

CsárliFirpó 2009.08.23. 22:34:35

Ha ezt tűri a nagyon birka magyar nép és nem zavarja el ezt a szemét szoci bandát mielőtt mindent szétlopnak és lerohasztanak, akkor ennek az országnak végleg leáldozott!
Szoci megközelítéssel a vasút csak akkor nem lesz veszteséges, ha az utolsó km-ig fel nem számolják.
Rohadt tetves mocskok, takarodjatok!

szalaif 2009.08.23. 22:37:54

Ja, tényleg...: a vasút csak akkor nem lesz veszteséges, ha az utolsó km-ig fel nem számolják...
És ehhez nem kell szoci megközelítés. Ez olyan, mint a mezőgazdaság.
Pont.

2009.08.23. 22:37:59

Nagyon helyes. Lezárni minden vonalat kivéve ami napi sokezer embert közlekedtet. Következő lépésben a MÁVot privatizálni, egyéltalán miért van még állami kézben?? Majd a helyére benyomuló vállakozások megítélik, hog gazdaságosan üzemeltethetőek-e a vonalak, ha igen, hogyan. Nem kell a felesleges pénzköltés.

desmentir 2009.08.23. 22:38:01

már rég meg kellett volna tenni. Antallék (mármint A. József min.eln) alatt is készültek hasonló javaslatok. Ez az Antali pedig a hírek szerint FIDESZ közeli, így látható, hogy a kormányváltás után se várható más megközelítés. Persze, jó nekik, ha Gordon végzi el a piszkos munkát. Persze még meglátjuk, mennyire tudnak erősek lenni a szakszervezetekkel szemben....

TA-TB 2009.08.23. 22:39:00

Hihetetlen... Elképsztő, hogy milyen fejetlenség üzemel itt...

TA-TB 2009.08.23. 22:41:57

@TA-TB: A kecskeméti meg a fenyvesi kisvasutak!! Ez kulturális látványosság! Nyáron a fenyvesi kisvasúton tömve mentek a vonatok!!!! UNDORÍTÓ ÉS GYOMORFORGATÓ AMIT MŰVELNEK!!

nemeza 2009.08.23. 22:43:49

@Kivlov: pont, hogy nem. Pedig ott van egy kidolgozott tervezet az asztalon, ami színvonalemelkedést hozna végre, és a sok alkalmazott is kicsit több munkáért kapná a fizetését.

^Clown (törölt) · http://logout.hu/blog/clown_2/index.html 2009.08.23. 22:44:00

Éljen soká a Volán és a közutas lobbi. Meddig tűrünk még? Messze van még 2010 tavasza...

Leijon 2009.08.23. 22:44:10

Ez nem más mint TERRORIZMUS!!!!!
ha ez így lesz hatalmas cirkusz és országos sztrájk lesz(nem csak vasutasok)...nomrálisak ezek???

csibra 2009.08.23. 22:48:24

89-94 között középiskolába jártam heti 2 alkalommal Almásfüzitő-Esztergom között vonattal. Tavaly októberben volt a 15 éves érettségi találkozónk, és nosztalgiából ismét vonattal mentem. A füzitői vasútállomás megszűnt, a vonat az eredeti 1,5 óra helyett 2 órán keresztül ment, 3 kocsi+mozdony helyett 2 kocsinyi piroska közlekedett. Csoda, hogy eddig nem zárták be. Már a 90-es évek elején is volt olyan pályaszakasz ahol 10/20 km/h volt a megengedett sebesség az állapota miatt.

MrZed45 2009.08.23. 22:48:37

ha megszűntetik a börgönd-sárbogárd vonalat hogy lehet lejutni székesfehérvárról pécsre? utazzak fel pestre vonattal és utána meg onnan le pécsre? ez a döntés bizony megintcsak látszik hogy politikai döntés mert a logikusságot kihagyták belőle..

altec 2009.08.23. 22:48:55

emberek! aki vonatozni akar, hát fizesse meg annak árát! miért az én pénzemből vonatozik (színházba, operába jár, kap szoc.polt, meg segélyt, meg roki nyugdíjat meg ingyen ellátást sok-sok ember?)
mindennek ára van hölgyeim és uraim! a bezinnek, amit tankolok, a kenyérnek amit eszem és a vanatjegynek is. hát tessék kifizetni érte az árát! nem? de!
éppen ideje bezárni az olyan vasutat, amelyik talicskával viszi el a pénzt! vagy ha az én pirinyó cégem veszteséges, mint éppen mostanság, akkor ad valaki nekem ennem, innom, ruházkodnom? szart kapok, egy nagy rakás szart!

törppapa 2009.08.23. 22:48:57

@baskiria és @szalai
Ez nem fizika és nem gazdasági egyszeregy! A vasút az ország vérkeringése! Eret vágni pedig évszázadokkal előbb volt szokás a gyógyítás helyett! Eladták a vasút nyereséges vállalkozását, az árúszállítást, és most sírnak! Ennyi hülye embert már kitalálni sem lehetne, mint amennyien vezetik ezt az országot!!!

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.08.23. 22:50:18

emigálni kell innen, amíg az összes így gondolkodó politkust fel nem akasztják

ComLo 2009.08.23. 22:51:24

Én azt nem értem ebben hogy (amennyire jól informált vagyok mert ritkán jutok csak haza), a legutóbbi mellékvonal bezárás alkalmával Veszprém térségében két vonal merült fel, a Veszprém-Enying és a Veszprém-Györszabadhegy. Az emberek mérlegeltek, végül ahogy tudom az alig használt Veszprém-Enying vonalat nem is védték, a másik iránt viszont hatalmas összefogás született. Az ok: az ország egyik legszebb vonala 70 km-en keresztül kanyarog a Bakonyban számtalan alagúttal és pazar kilátással. a Környékbeli Iskolák rendszeresen használják kirándulási céllal. Az akció keretében teljesen felújították pl a Zirci pályaudvart, és ahogy halottam egyre több Zirci járt be vonattal Veszprémbe. Látszólag tehát teljes volt a siker. De akkor mit keres ezen a listán?? Ha valaki közelebbit tud erről a vonalról az írja meg plz. mert engem is rengeteg szép élmény köt oda gyakran járunk most is kirándulni vele nem esne jól ha bezárnák:-S.

piroskafarkas1 2009.08.23. 22:51:48

jól teszik, sporolunk pár milliárdot, úgy sem járt azokon a vonalakon senki
végre egy helyes döntés......, a mávosok miatt meg ne aggódjunk , szépen átvezénylik őket máshova, vagy lehetnek még rendőrök vagy katonák, de tényleg! azokból meg hiány van:d vagy vadakat terelő juhász:D

astrup 2009.08.23. 22:52:20

"Ha szeretnénk tudni, megvalósulása esetén mi lesz a mostani hálózatcsonkolás hatása, érdemes megnézni az akkori példát. Nos a vonalbezárások miatt egyetlen fővel sem csökkent a MÁV-csoport létszáma, 2007 óta a MÁV soha, egyetlenegyszer sem tudott kimutatni érdemi megtakarítást az akkori intézkedés nyomán."

Ennyi a lényeg.

strongpwd 2009.08.23. 22:52:25

Nem is kell, hogy ebbe a feneketlen pénznyelő-automatába több pénzt öntsenek. Zárják csak be az összes haszontalan útvonalat.
Nevetséges és néha dühítő hosszú percekig várni a vasúti átjáróban, mire a bzmot elmegy gyök kettővel, jó esetben 3 utassal. Csak az a baj, hogy Mariska néni a Bakonyban fel van háborodva, hogy megszüntetik azt az útvonalat, amit a kutya sem használ, mert van helyette sok más, gyorsabb, színvonalasabb és sokszor olcsóbb alternatíva is. Abba viszont nem gondol bele, hogy abból a pénzből, amit megtakarít ezzel az állam, sokkal hasznosabb dolgokra is el lehetne költeni. A szomorú csak az, hogy erre évtizedekig egyetlen kormány sem volt képes. Magyarisztán.

desmentir 2009.08.23. 22:52:32

Árulja már el valamelyik vasútvédő, miért kötelességem (többek között) nekem is az adómból finanszírozni, hogy a Központi fõmajor – Somogyszentpál vonalon meglegyen a vasúti közlekedés lehetősége? Ráadásul a jelek szerint hiába finanszírozom, az érnitettek nem használják ki megfelelően.

Iván 2009.08.23. 22:52:37

és Szegedről nem lehet Szabadkára utazni? ezeket a határmenti vonalakat fejleszteni kell, nem bezárni!

xJozsi 2009.08.23. 22:52:38

Én támogatom a vasúti közlekedést, de az olyan vonalakat, ahol napi 10-15 utas van igenis be kell zárni, és busszal pótolni.
A mávnál dolgózók létszáma pedig azért nem csökken, mert nem érdeke a kormánynak csökkenteni. Gyakorlatilag szociális foglalkoztatóként működik. Ha elküldik az embereket, akkor meg munkanélküli segélyt kéne fizetni.

törppapa 2009.08.23. 22:52:56

@altec
ennyi ésszel azt is érdemelsz, amit szerinted kapsz!
Egy vasútnak nem csak a vonatjegy ára a haszna, hanem az ÉLET lehetősége! Ja, hogy miért adták el a nyereséges árúfuvarozást? Csak.
Elvtársak lenyelték, mi meg szívunk!

altec 2009.08.23. 22:53:20

nem a szocikat védem, tolvaj szemét banda mind, akár a szadesz a fidesz meg a többi is, a jobbik is! de mi ilyen nép vagyunk, hagyjuk magunkat fosztogatni. megérdemeljük! pár marha arról ír, majd jön a tavasz, a választás azt jó lesz minden! kicsi hülyéim nektek nem lesz jó, sőt rosszabb lesz sokkal! nem tanultok, nem emlékeztek,hát szojatok!

fda 2009.08.23. 22:54:45

Ordít a hozzáértés.
De nem értem, miért nem az összes vonalat zárják be, akkor mindenkit el is lehetne küldeni.

Hasonlóan, ha az összes iskolát is bezáratná a kormány, akkor végre a tanárokat sem kellene fizetni.

ComLo 2009.08.23. 22:55:20

jah egyébként nem vagyok vasútvédő SŐT, a nem használt mellékvonalakat szerintem is le kell kapcsolni de amikor saját szememmel láttam hogy megfordult ez a folyamat és egyre többen használják...:-S hát izé...

bepe22 2009.08.23. 22:56:19

MSZP-s, FIDESZ-es, egyformán hülyék.

Italo Balbo 2009.08.23. 22:57:52

@altec: Ne ne már :-) Miért az én pénzemből építenek neked autópályát? Sztem is mindenki kezdje el visszakérni az adóját :-D

Fnord 2009.08.23. 22:57:58

Isten veled Kisszénás-Kondoros! Senkinek sem fogsz hiányozni.

Seth_ 2009.08.23. 22:58:15

Hé, és akkor hogy jutok el Bajáról Bp-re és vissza? Busszal??? Eddig is az a helyzet, hogy Bp-től Kalocsáig állunk, mert nincs hely, még úgy sincs, ha mentesítő járat is közlekedik!

Felháborító!!!

Különben meg a Baja-Bp vonal elég jól kihasznált, hála a sok diáknak meg a vonal mentén munkába járónak.

Ja értem, szabad autót vennem, s azzal közlekednem?

Bajai kikötő, meg ipartelep, miegymás meg leszarva, oldja meg vasút nélkül???

Eszem megáll! Ahelyett, hogy érdemben racionalizáltak volna, vagy legalább most hozzákezdenének.

Gondolom az a helyzet, h a sok közpénzen hizlalt alkalmatlan a minisztériumban s körülötte megint vakarta a tökét, aztán nem jutott semmire, s elővette a régi, legprimitívebb tervét: fűnyírás!

Feltűnt már vkinek h ez mindig így van a ballib kormnyoknál: jaj mi legyen, jaj mi legyen, aztán a 8 elemivel kiötölhető legbunkóbb, legprimitívebb a megoldás- megszorítunk, mert ahhoz nem kell ész!

Mekkor bukta lesz ebből jövő tavasszal, csak így tovább!

macilaci 2009.08.23. 22:58:19

Így van, rohadjon meg mindenki, aki nem nyereséges vonal mellett nem tud autóval közlekedni!
Költözzön pestre, vagy menjen a levesbe! Én aztán egy fillért nem áldozok azért a drága adómból, hogy abból furikázzon veszteséggel ez a rakás szerencsétlen!!!!!

Sok okos...

tordav · http://szimulacio.blog.hu 2009.08.23. 22:58:49

így sem lesz jobb, ide egy keménykezű ember kéne....

ma is utaztam agárd-budapest, eléggé lehangoló minden

K2 2009.08.23. 22:59:00

szerintem robotizálni kell az összes vasútvonalat. mindenkit elküldeni és létrehozni teljesen új alapon egy vasúttársaságot, ami állami ellenőrzésű. kevés emberrel, hatékonyan. a közúti lobbi ha igaz, az szánalmas és környezetpusztító. ezek a mellékvonalak szépek, meg kedvesek [a vasutasok is általában] de hát nagyon-nagyon csak nyaraláshoz, kirándulásokhoz jók. mi lesz szécsény és ipolytarnóc között? egyébként valaki látott már olyan tanulmányt, ami a teljes vasúti vállalat környezetterhelését vizsgálja a villamos energia előállításától az utolsó bakterház fűtéséig? sajnálom a sok vonalat, de neki kell fogni, mert ez ciki, hogy 20 éve senki nem szedi rendbe, vagy csinál ÚJAT!!! [a sinek maradnak azért?]

altec 2009.08.23. 22:59:38

@törppapa, beszélhetnél az okoskával is keveset meg a dúlifulival is! lozungokból pont elég volt, az élet nem egyenlő a veszteség termelésével, ha ez eddig neked nem tűnt volna fel! azért szívsz mert hülye vagy és ostoba is, bár te erről azt hiszed, hogy belátó vagy meg szolidáris!

nyomi 2009.08.23. 22:59:58

A MAV nem "ceg", sokkal inkabb zsebtomes. En ruhellem, mert barhova is mennek vele, mindig fogcsikorgatas a vege. Sokkal egyszerubb, hogyha beulok a kocsimba, es elhuzok oda, ahova akarok, akkor, amikor akarom. Rengetegen igy gondoljak, es ezert csokken az utasszam. Remelem, a hazunktol 20 meterre levo vonalat is felszamoljak nagy igyekezetukben :P

fda 2009.08.23. 23:00:16

@xJozsi:
A fenti cikk többek között épp arról szól, hogy nem sikerült a legkevésbé fontos vonalakat megtalálni! Olvasd át újra.

Én sem ismerek minden vonalat, de van olyan tapasztalatom, hogy az egyik kedvenc vonatom "kihasználatlanság miatt" szűnt meg, miközben 4-5 nappal indulás előtt már nem biztos, hogy sikerült helyjegyet kapni rá!!!

Ha meg szociális foglalkoztatót játszunk továbbra is, akkor hova lesz a nagy spórolás. Egyébként szégyellje magát az a társadalom, ahol 10ezer embert a semmiért fizetnek, és nem tudnak nekik értelmes munkát adni, ha már úgyis fizetik. Én ki tudnék találni sok-sok feladatot, ami semmivel sem alantasabb mint rákoppintani a vonatkerékre, vagy integetni egy zseblámpával.

neodd 2009.08.23. 23:00:24

A vonalmegszüntetésekkel kapcsolatban Az Utazó!-blog (jarmutesztesztek.blog.hu) szerkesztősége nevében szeretném kifejezni tiltakozásomat, és mennyire megdöbbent, hogy valaki ilyenre képes.

2000Km vasút megszüntetése... mondhatom igazán "szép". Mi lesz a következő? Fővonalak?
Gratulálok. Ezt szépen összehozták....

-Hamster- 2009.08.23. 23:00:51

Kb a 20%-át jogosnak érzem...de, a többi erős túlzás! Fogták a mellékvonalak számait és belerakták egy kalapba majd, jött a sok semmirekellő gerinctelen állat és belenyúlt. Ahha, maga a 85-öst húzta. Nah akkor Újszász-Gyöngyös kilőve! Köszönöm, a következőt...

2009.08.23. 23:03:21

@törppapa: a vasút egy szociális fogalalkoztató. Azok dolgoznak itt, akik nem képesek, sokszor nem is AKARNAK megfelelni a változó világ elvárásainak. Pusztán azért nem lehet privatizálni, mert kitörne a forradalom, amikor kiderülne hogy igen igen még a a havi 80-100 ezerét is DOLGOZNI kell és nem BELESZARNI. Azt, hogy miért van mégis egy olyan cég, ahol bele is lehet szarni a pénzért mikozben a többi "hülye" gürizik, azoknak akik ott dolgoznak nem esik le.

A vasutat sürgősen privatizálni kell, java részét bezárni, és megszüntetni a pártpénzszivattyú szerepét.

siófoki35 2009.08.23. 23:06:39

Ez így ebben a formában nem hajtható végre.

-Bajai Duna-híd+ az a vonal fővonal, távolsági forgalommal
-Villamosított vonal (Gyöngyös)
-Somogyszob-Natádnak nagy forgalma van
-Sfok-Kvár: Nincs párhuzamos út, és érdekes módon az eddigi legdurvább tervezet sem irtotta volna ki
-Veszprém-Győr már huszonötször le lett védve.
-Eger-Szilvás dettó
-Körmend-Zlövő fővonal
és még sorolhatnám...

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2009.08.23. 23:06:40

ma jöttem a kecskemét-kkhalas-baja vonalon, ha tömve nem is, de kb 40en voltunk egy vagonban, a vonat a menetrend szerintitől 10percet késett más vonatok miatt, nem tűnt annyira parásnak a helyzet, mint ahogy kóka-antali páros közli, más kérdés, h pl bácsalmáson vagy 10 mávos dolgozó állt csoportosan, dolog nélkül.

de ettől függetlenül is basszák meg, legyen már vonat baján, mert kell, a térségnek van országos szinten a legkisebb volánja (bács volán), tönkre basznak mindent a magyar politikusok amblokk!

altec 2009.08.23. 23:06:45

@italo, te nekem nem építesz autópályát, mert azt én fizetem, ha használom, részben a piszok magas autópálya díjjal (rohadjanak meg) másrészt a benzinben lévő út adóval, szóval mellé nyúltál. persze az meg igaz, hogy kétharmadát ellopják az építés árának! azon meg beszartam, mikor az illetékes államtitkár (saját füleimmel hallottam rádióban) azt ugatta, hogy a horvátoknál azért olcsóbb (fele, inkább harmada) a pálya építése, mert az ugyan igaz, hogy rengetek hegyet kell átfúrniuk, de ott már - ahol fúrtak - kevesebb alap is elég az útnak....és nem sült ki a szeme szanyi úrnak!
@seth, leszarom hogyan jutsz tahofakva egyből, tahofalva kettőbe! vegyél autót vagy menj busszal, köcsög!

mentira 2009.08.23. 23:06:47

Úgy látszik itt néhány kommentelőnek komoly problémái vannak a szövegértéssel. Többen pl. összekeverik a "nincs vasúti közlekedés" kifejezést a "nincs tömegközlekedés" kifejezéssel. Emellett az sem ugyanazt jelenti, hogy "megszüntetik a kihasználatlan / kevéssé kihasznált vasútvonalakat", mint "megszüntetnek minden vasútvonalat".
Csak a gyengébbek kedvéért: a vasúti személyszállítást a legtöbb országban támogatja az állam. De nem mindegy, hogy az adott összeget erre a célra érdemes fordítani, vagy más módon megoldható annak a 10 embernek az eljutása "A"-ból "B"-be, és a megmaradó összeget másra lehet költeni.

gaul 2009.08.23. 23:09:10

@desmentir: Pontosan ezért, mert a vasutat szeretjük/védjük, és nem a "működtetőket".
Ha privatizálnák, szerinted nem kapna baszottnagy állami lét valahonnan? (Mondjuk ez is rejtett munkanélküliség, a vasútasok tömkelege.)

macilaci 2009.08.23. 23:10:51

@mentira: "Többen pl. összekeverik a "nincs vasúti közlekedés" kifejezést a "nincs tömegközlekedés" kifejezéssel."

A nincs tömegközlekedés kifelyezés értelmezése, 2009, Pest megye, 40 km-re Budapesstől:
próbálj meg szombat délután relációt keresni bármely tömegközlekedési forma felhasználásával Budapest-Vácduka viszonylatban, bármely irányban! Szégyen-gyalázat!

siófoki35 2009.08.23. 23:11:06

Siófok Kaposvárhoz még egy: Pár éve fővonallá akarták nyilvánítani. Valamint a Kaposvár környéki rész elég tele van.

combo 2009.08.23. 23:11:31

A Bátaszék-Baja-Kiskunhalas vonal mióta mellékvonal? Legalább 100-as pálya, kb. 3-szor annyian utaznak rajta, mint a Dombóvár-Bátaszék szakaszon. Ma éppen megtettem egy Kaposvár-Kiskunhalas utat.

Italo Balbo 2009.08.23. 23:12:37

@altec: 40 km-re a havi felnőtt bérlet 25 000 Ft

globocnick 2009.08.23. 23:12:59

Ha ez a tervezet megvalósul, és megismerkedek utána Bácsalmásra kell mennem Budapestről, akkor fordulhatok tanácsért a tervezetet készítő humanoidokhoz? A következő lépés vajon mi lesz? Akkor bezárják az összes maradék vonalat egyszer és mindenkorra?

globocnick 2009.08.23. 23:13:48

Megismerkedek szó feleslegesen és értelmetlenül került bele az előzőmbe.

altec 2009.08.23. 23:14:45

öröm olvasni, hogy végre nem csak vénkisasszonyok sírnak, hogy mifasz lesz a csühögővel! szar lesz, pontosabban nem lesz, mert szar! éppen ideje átnézni az ország könyvelését! opera barátok, remélem ti is szopni fogtok, mert eddig ócsóért jöttetek vonattal, ócsóért vettétek a zsugát a páholyba, ideje fizetni, ha mulatni akartok!

igazságos 2009.08.23. 23:16:05

2000 km vasút megszüntetése nagyon durva lépés.

Ha ezt megteszik, akkor már az egész vasutat szüntessék meg, vagy adják el olyannak, aki megvenné az egész céget.

Akkor sokkal jobban járna az állam.
Nem kellene az államnak a MÁV vezetők bérét és a végkielégítéseket fizetni, plusz az egyéb költségek címén felvett járandóságokat.

Ezzel meg van oldva az egész probléma.

Ha a vonalak bezárása bekövetkezik, a bezárandó vonalakon lakók gondolkodjanak el mihamarabb egy autó megvételén.

Hát én inkább a közlekedési kormánybiztost és rokoni, baráti körét (csapatát) zárnám be egy jó hűvös cellába, hogy jó sokat elmélkedjen az ötletén.

Vagy felültetném a legrozogább vonatba és nem engedném leszállni jó sokáig.

combo 2009.08.23. 23:16:28

Amúgy vannak olyan vonalak, amelyek bezárását maximálisan támogatom, pl. a somogyi mellékvonalak közül a Nagyatád-Somogyszob mellékvonal kivételével egyetértek a bezárással (pedig somogyi vagyok). Na ne bohóckodjunk már 40-nel 10-15 utassal! Köszönöm.

altec 2009.08.23. 23:16:43

@globocnick: maradj otthon és kapáljál, paraszt!

-Hamster- 2009.08.23. 23:16:43

@siófoki35:

Csak egyet tudok érteni veled...

micu · http://www.ingyentv.hu 2009.08.23. 23:17:50

Ha nem csal az emlékezetem a Bakonyon átmenő Veszprém-Győr vonal
bezárása mögött egyes elvtársak erdőrész-kisajátítási tervei lennének.
Rosszul tudom ?

altec 2009.08.23. 23:18:11

@Italo Balbo: és?

hipokrita 2009.08.23. 23:19:00

Hát ez érdekes. Én ma kétszer voltam (vendégeimet kísértem ki) a bajai vasútállomáson, és kb. 50, azaz ÖTVEN utas várta a vonatot mindkét alkalommal. És combo-val egyetértve, mint helyben jártas ember, akkor már a Dombóvár-Bátaszék megszűnése indokolt, nem pedig Bács-Kiskun megye második legnagyobb városától kell még ezt is elvenni. Ráadásul a bajai híd az egyetlen Bp-től délre eső vasúti híd, stb.. de ez az. Hurrá! Vivat! Éljen! :S

nav 2009.08.23. 23:19:30

@altec: te is otthon maradhatsz, nem fogsz hiányozni.

desmentir 2009.08.23. 23:20:18

@gaul: Nem teljesen értem a mondandódat. Azért finanszírozzam, mert Ti szeretitek a vasutat, de a működtetőket nem? Nem érzem logikusnak. Nem tudom, mi lenne, ha privatizálnák. Egy biztos, a magáncég sokáig veszteségesen nem működtené. De kimutatná, hogy mi a vesztesége (neki, mint magáncégnek, ami persze eltérhet a "közösségi szintű" veszteségtől), és igényelné a támogatást. Lehet, hogy egy hatékony, magán üzemeltető + egy előre meghatározott nem túl nagy, átmeneti támogatás már működőképessé tenné a vonalat. Én már azt is előrelépésnek látnám, ha egy fix összegben maximálnák a támogaást, nem csak öntenék a pénzt nyakló nélkül.

Italo Balbo 2009.08.23. 23:21:03

@altec: csak gondoltam megnyugtatlak, hogy mégsem a Te válladon nyugszik egy rakás ingyenélő vonatoztatása ;-) (hanem ők is hozzájárulnak egy picit)

Tudom, mocskos nyuggerek meg diákok... :D

MP 2009.08.23. 23:21:55

Eszembe jut mikor Sólyom elnök "úr" elment a cigányokhoz valahová messze. Azt mondta nekik hogy azért hátrányos helyzetűek mert ott rossz a közlekedés. Budapesttől negyven kilométernyire sem jobb pedig elvileg előváros vagyunk. Mielőtt bárki belekötne nem a cigányokkal van bajom hanem a hülye vezetéssel. S ebbe minden mai politikust meg magát szakembernek tartókat is kérteik beleérteni. Lehet elméletben értenek hozzá de a valóságot még csak hírből sem ismerik.

2009.08.23. 23:21:56

@Seth_: Fel fel háb háb. Nem érdekel Baja ipartelep. Bezárni. Lehet autót venni. Lehet volánnal menni. Orangeways-el. Lehet otthon maradni és másik melőhelyet választani, nem Pestről ingázni Baja ipartelepre. Nincs értelme. Szociális foglalkoztatás STOP.

-Hamster- 2009.08.23. 23:22:30

@tothm:

"Ha a vonalak bezárása bekövetkezik, a bezárandó vonalakon lakók gondolkodjanak el mihamarabb egy autó megvételén. "

Mond, felfogtad Te hogy, mit mondasz?

2009.08.23. 23:23:59

@globocnick: Nem. Mehetsz busszal vagy autóval. Olcsóbban kijössz.

altec 2009.08.23. 23:25:21

@nav: ja, te se nekem, mint eddig sem, te proli koldus...

combo 2009.08.23. 23:25:48

@combo: Ja, előbb írtam hozzászólást, mint ahogy a cikket elolvastam (csak a képet néztem meg). Ugyanazt gondolom a Bátaszék-Baja-Kiskunhalas szakaszról, mint a szerző. Azonban hozzá kell tenni, hogy a trianoni örökség érezhető a vonalvezetésén: Majd sok-sok év múlva remélem az "EU-ban" újra lesz egy Baja-Szabadka-Szeged vonal.

2009.08.23. 23:26:04

Állj! Hényan vesznek a vonatvédők közül teljes árú jegyet? Érthető a felháborodás ha 99%os kedvezményes jeggyel járnak mindehová. A teljes árú sokszor drágább mint autóval.

reprocesszor 2009.08.23. 23:26:13

Ha ezt komolyan gondolják, akkor nyílik a bicska a zsebemben!
Persze biztos csak "szüneteltetjük a személyforgalmat", csak mikor majd szükség lenne a pályára pl 1 tehervonatnak, addigra hogy-hogynem elopják az utolsó síncsavarig...

spetyaf1 2009.08.23. 23:26:38

Te szerencsétlen!Azért mert a vezetőink lenyúlják az összes hasznot és a privatizálásból befolyt összegeket is elosztják egymás közt az nem azt jelenti hogy a "hülye vasutas" nem melózik eleget és dögöljön meg!!!Miután az áruszállítást ami nyereséges volt eladták idegen kézbe nincs ami hozza a pénzt!Nézz körül nyugaton amit elméletileg majmolunk hogy ott mennyit "dobnak ki az ablakon" éves szinten és mégsem privatizálnak semmit. Dumagép!!!!Fene egye meg az ilyen bunkó embert!Látszik hogy nem vagy rászorulva a vasút közlekedésre.Persze.Adjuk el ezt is idegen kézbe!Járjunk saját országunkban más ország vasúttársaságának a vonatain!Amúgy ez a lényege az egésznek!Miután már nincs mit ellopni,eladni,jöhetnek a pályák!Ennyi te szerencsétlen állat!Ez már baj hogy az adód a Mávhoz is megy de az nem hogy sok léhűtő kap segélyt abból???Ott kellene körülnézni meg a vasúton a vízfejet lecsapolni kellene!!

erminavet · http://kotottpalya.blog.hu/ 2009.08.23. 23:26:40

@altec:

Egy pindurit ha visszafognál magadon, sokat segítene.

ti

globocnick 2009.08.23. 23:27:12

@altec:
Köszönöm szépen, gondoltam is rá, hogy ez lesz a megoldás.

erminavet · http://kotottpalya.blog.hu/ 2009.08.23. 23:27:59

@spetyaf1:

Egy picit visszafogottabban, vasutas barátunk! Köszönöm.

ti

csorsza 2009.08.23. 23:28:17

". Nos a vonalbezárások miatt egyetlen fővel sem csökkent a MÁV-csoport létszáma, 2007 óta a MÁV soha, egyetlenegyszer sem tudott kimutatni érdemi megtakarítást az akkori intézkedés nyomán.

Hétfő a decembertől érvényes 2010-es menetrend véglegesítésének napja. A MÁV Start áprilisban leadott menetrendje (vonatközlekedtetési igényei), mint szerződés ekkor véglegesedik. Vagyis a cégnek akkor is ki kell fizetnie 2010-ben a betervezett vonatok úgynevezett menetvonal-biztosítási díját (vagy a lemondási díjat), ha azok nem közlekednek. Minden nap, minden vonalon, minden vonatét. Ez mellékvonalaként 10-20 millió forint körüli összeg. Akkor is, ha bezárja ezeket a vonalakat."

Na, ez a két bekezdés a lényeg. Éljen a szakértelem.
Meg az olvtársak többségének szövegértési képessége.

hegylako01 2009.08.23. 23:28:34

Hát ez nevetséges miért a közútra kell terelni a forgalmat? Azokkal a falukkal városokkal mi lesz amiken áthalad majd a busz forgalom? Nem lenne gazdaságosabb, hogy a vonalat felújítani járműveket rendben tartani (nem kell újat venni nekem elég ha tiszta és normálisan megy). Azért a vonat még mindig korszakokkal modernebb és jobb közlekedés mint a busz. Mondjuk ez tőlünk kicsit nyugatabbra van így...

Azzal egyetértek, hogy a kihasználatlan vonalak zárják be, én se szeretném, hogy az adómat értelmetlen dologra költsék el. De kétlem, hogy a fentebb felsorolt vonalak közül mind kihasználatlan lenne.

mentira 2009.08.23. 23:28:37

@macilaci: az adott viszonylatot persze nem ismerem. De jól értem, hogy vasút se igen van? Persze én is azt gondolom, hogy nem lehet a megszüntetésnél megállni, de szerintem ha az adott veszteséges vasútvonal üzemeltetését megszüntetik, annak a néhány embernek a mozgatása közúton olcsóbban és rugalmasabban megoldható.

globocnick 2009.08.23. 23:28:50

@baskiria:
Az lehet, viszont akkor valamelyiket vegye meg nekem a MÁV Zrt. a nekik jutatott közpénzből rám eső hányadából...

altec 2009.08.23. 23:29:13

@Italo Balbo: lófaszt barátom, lófaszt! azt a lét nagyobbrészt lenyelik, ha kevés az üzemre, nem? vagy a 25 recskából zakatol a vonat? ugye nem, ezt beláthatod! szóval, ha menni kell, hát menni kell, ki-ki a saját esze után! ne a más faszával verjék/verjétek a csalánt, mert az kissé fáj, már így is! ha meg a lopás miatt van a gáz,. sínre a tolvajjal! nem? de!

altec 2009.08.23. 23:30:42

@baskiria: szívemből szólsz komám! könnyű ugatni, ingyé.....

M_Runcájsz 2009.08.23. 23:30:51

Véleményem: legtöbb háztartásban már ott a kocsi, sőt a kocsipark, nem használják akkor sem a vasutat, ha olcsóbb.
De ha nincs kocsi, akkor elsőre buszra gondolnak, mint közlekedési alternatívára.
Ha nincs véletlen volán busz, csak vonat, akkor pedig ajánlom a falubuszokat. Idén 1000db új falubuszt adott át a mocskos kormány... mit képzel, hogy segíti a kisfaluk mobilabb közlekedését... és leállítja brutál veszteséges, nulla kihasználtságú kötöttpályás vasőti vonalakat...

szóval, aki szidja a kormányt, az szidja ésszel. ha meg nem ért valamit, kérdezzen, ne üssön előbb!

Feri BPO-537 2009.08.23. 23:32:09

2000 km vasútvonalat szűntetnének meg?
Az anyjuk valagát, azt!!!
Inkább ezt a sok senkiházi, ingyenélő, szarevő, húgyagyú, hozzánemértő, seggfej bandát kéne tokkal-vonóval együtt megszüntetni!
Gumiszobát, kényszerzubbonyt és Csernus dokit azoknak, akik ezt kitalálták!

(Ezer bocsánat a nyomdafestéket nem tűrő szavakért, de ez már minden határon túlmegy!)

hipokrita 2009.08.23. 23:35:53

@Mersant: vidéken sokaknak nincs kocsija. Sőt, még Bp-n sem. És a listás városokba nem falubuszok járnak, de persze a kormány szidása és nem szidása az a tengely, ami mellett gondolkodni tudnak az emberek. Mint pl. te.
Gyere le egyszer Bajára busszal. Kb. félútig állni fogsz. Mindig. Utána meg még pár órát fogsz belepasszírozódni a szűk ülésekbe.

Euscorpius Hungaricus 2009.08.23. 23:36:11

A Tiszafüred- Karcag vonalon naponta nem közlekedik több mint 4-500 ember a 9 járatpáron, hétvégén még kevesebb. Ezért fenntartani az ingatlant, a pályát(ami mellesleg az út mellett megy sokáig), személyzetet stb. amikor egy csuklós busszal megoldható huszad annyi költséggel?! Akkor a MÁV inkább küldjön mindenkiért taxit, még az is olcsóbb mint a vonat. Tény, hogy a MÁV az utolsó igazi szocialista maradvány, és senki sem tudott még semmit sem kezdeni vele. Mi a fenéért kell 20-40 kilométeres vonalakat fenntartani. Ezekre ott a busz, a vonatot pedig a hosszabb utakra vegyék igénybe. Azt is fel kellene ismerni végre, hogy ilyen jegyárak mellett egyszerűen már 2 embertől olcsóbb a kocsi...

igazságos 2009.08.23. 23:36:53

@-Hamster-: Felfogtam. Nem bántásból írtam. Csak egy jó tanács volt arra az esetre, ha mégis bekövetkezne a bezárás. Remélem, nem kerül rá sor.

Musaic (törölt) · http://www.musaic.hu 2009.08.23. 23:38:47

A lényeget lássátok: a lakosság mozgási szabadságát, reakcióképességét akarják korlátozni. Kerül, amibe kerül.

Aki meg mozogni akar, fizesse meg a benzint.

sorokinV 2009.08.23. 23:40:32

Ezek szerint a kk-re szánt pénzeket egyszerűbben hívhatja le az autópályalobby, miután a kötött pályát lényegében felszámolják. Remek!

SebesAndor 2009.08.23. 23:41:35

Ez a kormány már ne akarjon semmit se bezárni!
Felháborító, hogy mindent eladnak vagy tönretesznek!

AHová nem megy vasút, azok a települések elsprvadnak.

FELHÁBORÍTÓ!

Evtizedekre elásta magát a baloldal, nem tudom, kiket szolgálnka, de hogy nem a magyar nemzet érdekei szerint kormányoznak, azt szentül hiszem.

Baross Gábor és még sokan mások forognak a sírjukban!

hegylako01 2009.08.23. 23:43:08

a vonat lassú mert a pálya romokban van.
a vonat koszos mert nem takarítják.
a vonat hibás mert nem ellenőrzik és nem javítják kellően
a vonatok egyrése semmihez nem csatlakozik és nem az emberek életviteléhez igazodik

ezekből következik, hogy nincs utas ezért be kell zárni

Villy 2009.08.23. 23:43:15

Agyam eldobom, nehogymár Esztergom vasútvonaláról Fehérváron döntsenek, amikor a város inkább Budapest felé gravitál, nem is Fehérvárhoz.

M_Runcájsz 2009.08.23. 23:43:19

@hipokrita: évekig vonatoztam, főleg a Dunántúlon, de mentem Baja felé is. Volt időm gondolkodni a dolgon, számolgatni... Néha át szoktam számolni az átlagos utasforgalmat, a bejövő jegybevételt, felszorozni egy hónapra, rohadt kicsi számok szoktak kijönni... Lézengő utasszámmal nem lehet fenntartani egy lepukkanóban lévő gépparkot, infrastruktúrát, a bérekről ne is beszéljünk! És ez adóból megy, mindenki adójából, azéból is, aki életében egyszersem utazik vonattal! Lehet hőbölögni is persze, de inkább megoldás keresését ajánlanám helyette... pl az önkormányzat megkeresését többekkel, aki tud lobbizni volánnál, vagy kedvezményt biztosítani...
egy biztos, ami fos, nem működik, azt nem szabad fenntartani.

SebesAndor 2009.08.23. 23:43:41

Álljon meg a menet!

Előszőr lepusztítjuk a vasúti pályát meg a vasutat. Mocskos, elhanyagolt, hányinger az egész vonat. Aztán a menetrendeket használhatatlanul állítjuk össze. A jegyárakat az egekbe emeljük.

Azután meg forgalmat számolunk, és erre való hivatkozással szüntetjük meg a vonatokat?

SebesAndor 2009.08.23. 23:45:05

Szerintem a kormányt kell bezárni!
Az sem hoz hasznot, és nagyon sokba, rengetegbe kerül...

Getboy 2009.08.23. 23:47:24

Szörnyű!

A Baja-Kiskunhalas vonal közelében élek. Vasárnaponként suliidőben eddig is felháborító volt, hogy csak két kocsit kapcsoltak, mert olyan sokan voltunk, hogy már alig fértünk el az előtérben is.
Ezt a vonalat akarják megszüntetni?
Nem beszélve arról, hogy Szeged és Pécs között ez a legrövidebb vonal vasúton.
Budapestre busz tőlünk alig jár. Mi lesz így a térséggel?

JXB 2009.08.23. 23:48:09

altec! Te antiszociális vagy, ezért nem reagálok a dumádra.

Egyébként én a régiós vasutakkal értenék egyet (természetesen mellékvonalak esetén), de ehhez életben kellene hagyni őket.
Ha valaki azt hiszi, hogy ettől olcsóbb lesz a vasút, az pszichopata, mert ez 2 éve se jött be.

Egyébként a 4 -es Metro sem lesz nyereséges, tehát hagyják abba az építkezést! MOST!

victorsirius 2009.08.23. 23:48:26

csodás.
csak nehogy azt higgye bárki, hogy ha meglépik a 2 ezer kilométer levágását, utána kevesebbe fog nekünk kerülni a MÁV.

még sok jó elvtárs és (ha lesz kormányváltás) polgártárs fog ott jól fizető fb-tagságot kapni...

-Hamster- 2009.08.23. 23:48:36

@tothm:

Ezek szerint csak nem fogtad fel! Szerinted annyira jól áll a lakosság nagy része hogy, autót vesz mert megszünt a vasút? Ez kicsit abszurd lenne. Közútjaink így is tömve vannak.
Nem hiszem hogy, az a megoldás hogy közútra tereljünk mindent! Szállítást, tömegközlekedést...

M_Runcájsz 2009.08.23. 23:49:11

@sorokinV: 1. Én nem úgy látom a térkép alapján, hogy az egész ország vasúttérképe kék lenne. 2. Angliában a vonatok gyorsabban mennek, mint az autópályán a gyorshajtók... van is rá emiatt kereslet...

Villy 2009.08.23. 23:49:51

@Villy: A szubszidiaritás nevében messzebb hozzák meg a döntést ebben az esetben.

M_Runcájsz 2009.08.23. 23:53:45

@K2: hehehe :) mondjuk ez is csak olcsónak tűnik, de csomó fix költség megmarad, ugyanolyan deficites a történet.

nl68 2009.08.23. 23:55:02

Naponta látom a Győr-Veszprém vonal terheltségét a győri oldalon. Szerelvényekként átlagosan 3-4 utas, 4 kocsi + 1 több ezer lóerős mozdony ... Micsoda pazarlás!!! ZÁRJÁK BE!!!!

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2009.08.23. 23:55:06

Nem értem egészen a felháborodást. Van elég sok vasutas ismerősöm, akiknek a munkanapja zömében azzal telik, hogy lopják az üzemanyagot, meg a fát/szenet, etc, valamint alszanak a pihenőben.
A 90%-át el lehet zavarni a halálba!
Igenis bezárni a mellékvonalakat, ott a busz helyette...

girosz · http://www.girosz.hu 2009.08.23. 23:56:05

Ohh, pedig egyszerű a megoldás.
Ez a lista az eljövendő sztrájk előtti alkupozíció. Ebben benne van egy csomó olyan, amit persze majd jól elengednek és a végén nem is zárnak be annyit... csak amit eredetileg is akartak...
Micsoda szakszerves hajcihő lesz itt, hujujuj...

jozicsenko 2009.08.23. 23:58:17

hi!

„A kommunistától még nehéz lesz megszabadulni,
mert senki sem olyan veszedelmes,
mint egy bukott eszme haszonélvezője,
aki már nem az eszményt védi,
hanem a zsákmányt.”
Márai Sándor

itt nem zsákmányt, hanem az ejtőernyős elvtársakat védik, egymás seggét...

Hiába volt rendszerváltás, soha, egyetlenegy kibeb@szott főnököt, titkárnőt, takarítónőt, bérszámfejtőt, FBtagot, ITtagot, senkit, de senkit sem rugtak ki, csak kiszervezték nyereséges cégekbe az egészet, max a bezárt vonalakon építettek le, de a 19 megye, az 5 régió, a főváros vezetőségi társaságából soha senkit sem rugtak ki

s ezért szivunk mi, remélem ez viszi 10% alá az mszp-t és 1% alá az szdsz-t

M_Runcájsz 2009.08.23. 23:58:39

@girosz: szerintem egy kurva nagy közömbösség lesz itt a nép részéről, nem balhé... ha mégis lesz balhé, az soksok millió forint ellenzéki kampánypénzbeáldozás révén fog kialakulni. Kérdés hogy megéri e nekik...

szegedbicaj 2009.08.23. 23:59:31

Bezárás tényleg kell, be kellene zárni néhányakat a diliházba. Vízfejet lenyírni, sok kapun belüli munkanélkülit elküldeni, jó menetrendet szervezni, menetidőt csökkenteni, stb. ezt persze nem. Akkor is lesz MÁV, ha vasút már egy cm sem...

lal 2009.08.24. 00:00:03

Nem értem mi a koncepció. Ha bezárnak 2000km vasutat és ezzel megtakarítanak sok pénzt, miért nem szüntetik meg Magyarországon az összes vasutat? Még több pénzt lehetne megtakarítani. Sőt, be kéne zárni az összes kórházat, iskolát, megszüntetni a rendőrséget, tűzoltóságot, új utakat sem kéne építeni. Csak viszik a pénzt.

ez az Antali Károly is úgy tehetne a legtöbbet a hazáért, hogy ha soha többet nem járna be dolgozni.

kispista2 2009.08.24. 00:00:10

Az autópályákat is közpénzből építik (az üzemenyagban lévő útalap nem sokra elég). Az autópályadíj meg a fenntartásra elegendő.
Völgyhídra meg hasonlókra elszórják azt a pénzt, amit az összes adófizető befizet, az is aki nem megy arra autóval.
A faluban még elférnek az autók, de ha nincs közösségi közlekedés, az autót használják majd a nagyvárosokba utazáshoz, ahol az útépítés és bővítés 50x-es költséget jelent.

A MÁV vezérig. fizetését is csökkentik majd, mert fele annyi vasútvonalat irányít? Vagy a vezetőség fizetését tovább emelik, a spórólolás meg annyiból áll, hogy 20 kalauzt átképeznek biztonsági őrnek, hogy őrizzék a szüneteltetett vasútonalakat.

farkasbela 2009.08.24. 00:02:17

@altec: Az arrogáns viselkedés helyett inkább azt írd le mennyi adót csalsz. :) Az is valószínű, hogy a kulturális fejlődésedre egy buznyák adót se adott senki, meg is látszik.

Mellesleg mit tudsz a felsorolt mellékvonalak kihasználtságáról?

Dühöt levezetni pedig menj a Parlament elé, tüntess ott, ne itt a blogon! Köszönöm a többiek nevében is. :)

halihalo 2009.08.24. 00:02:22

Már régen meg kellett volna szüntetni a közpénzek ilyen esztelen lyukas zsákba öntését. Itt az idő. Végre eg Fidesz-közeli ember is átlátja.Hátha jópár hasonlóan pazarló, és most elkezdett dologban is folytatják az elkezdett folyamatokat. A MÁV-nál kevés nagyobb pénzpocsékoló dolog van az országban.

girosz · http://www.girosz.hu 2009.08.24. 00:02:57

@Mersant: nem is a népre gondoltam, hanem a Gaskóékra

halihalo 2009.08.24. 00:03:35

@kispista2: Az üzemanyagban a termék ára 40 százalék alatt van. Számold ki,mennyi pénz az. Abból az ország összes útját autópályává lehetne fejleszeni. Csak nem arra költik.

vagodeszka 2009.08.24. 00:04:18

Itt a lehetőség a lehetőség beleugrani a vasút bizniszbe és a bezárt vonalakat megvásárolva, azokat felújítani, új szerelvényeket vásárolni és egy frankón müködő céget csinálni...

Ja, hogy ez tuti vesztesegéges lenne? Akkor miről beszélünk.

Igazából a fővonalon se fog soha a büdös életbe működni a MÁV, mert egyszerűen nem lehet semmit kezdeni egy ekkora állami céggel, mert a szakszervezet minden változtatást megvétózz, a vezetés meg amúgy se akar változást, mert jó nekik minden ahogy van, mert a bazi fizetésük nincs teljesítményhez kötve.

Viktus 2009.08.24. 00:05:30

1. Reform kell. Nyugatabbra tőlünk mindenhol fejlesztik ezerrel racinálisan.

2. Nem mindent észnélkül bezárni amire rámutatott a blog szerzője is pedig még a fizetését sem ezen okból kapja gondolom, mint a minisztériumi szakik ...

The reaper 2009.08.24. 00:05:54

Bírom ezt a tyúkszemet lábamputációval kezelős politikát. Ennyi erővel minek a magyarnak tömegközlekedés. Járjanak gyalog meg lóháton. Párszáz éve az őseinknek is megfelelt. Akkor meg mi mit panaszkodunk. Ja, hogy a 21. században élünk. Hát azt a magyar döntéshozás pont leszarja.

halihalo 2009.08.24. 00:06:11

@aseb: "Baross Gábor és még sokan mások forognak a sírjukban!"
No, ebben igazad van. Ha látná ezt a vasutat, letagadná, hogy valaha is köze volt hozzá...

szegedbicaj 2009.08.24. 00:06:51

Van, ahol megcsinálták: helyreállított vonalakon kis motorvonatok suhannak.

www.wir-im-nassauer-land.de/wp-content/uploads/2009/05/leih-triebwagen.jpg

kispista2 2009.08.24. 00:09:37

@halihalo: Minden termék ára legalább 20 % adót tartalmaz, így az üzemanyag áfatartalmát nem lehet kizárólag útépítésre fordítani. Az sör adójából sem kocsmákat építenek.
Másrészt nézz utána a jövedéki adóbevételeknek az üzemanyagokból és a kiadásokra, meg fogsz lepődni, de nem fedezi a kiadásokat a bevétel. És még a közvetett költségeket (dugók, balesetek környezetszennyezés) nem is számoltuk.

halihalo 2009.08.24. 00:10:31

@The reaper(the original): Te magad adtad meg a választ a felvetésedre: "Ja, hogy a 21. században élünk" Igen, ez a vasút meg XIX. századi (legjobb esetben XX. század eleji) csökevény, pazarló. Olyan emberekkel mint ez a Gaskó az igazgatótanácsban. Aki csak azt nézi, neki legyen meg a havi pár milliója.

Sasha 2009.08.24. 00:10:36

ti miről beszéltek? a máv nem az utasok által vásárolt jegyekből él?

Szibarita 2009.08.24. 00:10:57

Nagyon helyes, epp itt volt az ideje.

Csak gratulalni tudok, hogy vegre valaki kepes az ilyen fenti (nyilvan ellenerdekelt, aki a vasuthoz kotodik) fanyalgok ellenere is.

Majd akkor tessek szovegelni, ha ki tetszik fizetni azt, amibe az kerul, hogy Makoba lezotyoghet az ember huszadmagaval, 5 kocsiban.

Szibarita 2009.08.24. 00:10:58

Nagyon helyes, epp itt volt az ideje.

Csak gratulalni tudok, hogy vegre valaki kepes az ilyen fenti (nyilvan ellenerdekelt, aki a vasuthoz kotodik) fanyalgok ellenere is.

Majd akkor tessek szovegelni, ha ki tetszik fizetni azt, amibe az kerul, hogy Makoba lezotyoghet az ember huszadmagaval, 5 kocsiban.

wladekegy (törölt) 2009.08.24. 00:11:55

Rohadjak meg, ha ezek normálisak.
A Dombóvár - Baja - Kiskunhalas vonal az egyik legforgalmasabb; ezek közül Baja-Kiskunhalas biztos fővonal.

Node, nem baj; zárják csak be.
Biztos valakinek van érdekeltsége valami orandzsvéjsz, vagy hasonló vállalatban.

Csak okosan, minél többet, minél többször. Úgyis azlesz, amit ők akarnak.

halihalo 2009.08.24. 00:12:48

@kispista2: Persze, tudom, az autóval megtett Bp.-Sopron útba is bele kell számítani a kocsi árát, igaz? És akkor 3-4 millió egy út. Ez azért nem így működik.
Valaki már írta itt. Akkor is olcsóbban jönne ki az ország, ha egy csomó vonalon minden utasárt külön taxit küldenének. Az legalább akkor menne, amikor neki kell, és tiszta, kulturált lenne.

wladekegy (törölt) 2009.08.24. 00:13:33

@Szibarita: Nem gondolom, hogy az az utasok hibája, hogy 5 kocsit raknak 20 embernek egy BZ helyett.

Szerencsétlen.

Szibarita 2009.08.24. 00:15:03

Kis videki varosba mashol sem megy vonat, ez egy tevhit. A fovonalak megvannak, azokat rendesen is fejlesztik, de kozel sem megy mindenhova vonat.

Egyebkent meg oszinten a fasz kivan azzal, hogy mindenki okos, hogy a masik penzet mire koltse.

Nincs a masiknak penze, vegre ezt kene felfogni. Nincs rokkantnyugdij (igy biztos nincs), nincs vasuti tomegdotacio (igy biztos nincs) es nincs 3 eves gyes.

Dolgozzatok, fizessetek, aztan ugassatok, mar elnezest.

Aki ma Mo-on jol, bejelentve keres, az azert nem kap annyit kezhez, mint ny.-eu-ban, mert gyakran 70% kozeli adoval sujtjak, a munkaadojanak pont annyiba kerul, mint mondjuk Ausztriaban.

A vasutasok szerint lehet, hogy a tavoli jovoben, valamikor kene ezellen tenni, szerintem most, meghozza radikalisan.

wladekegy (törölt) 2009.08.24. 00:15:54

@halihalo: Azt a kb. 50 jogászt, akik a vasútnál vannak, ki lehet rúgni, csakúgy, mint a sok irodistát. Támaszkodó alkesz krampácsolókat detto.

Nem az a gond, hogy mennyibe kerül, hanem az, hogy mi kerül ennyibe. Gondolom, nem kell felhozni példának a BKV -t.

Szibarita 2009.08.24. 00:16:23

@wladekegy: Ezt latod, megint leszarom. En szemely szerint eljutottam arra a pontra, amikor elegem van abbol, hogy kilopjak a zsebembol a nekem jaro penz 2/3-at ilyen faszsagokra.

Szibarita 2009.08.24. 00:17:25

@wladekegy: De, de hozd fel a BKV-t

De akkor tedd azt is melle, hogy Budapest mennyit fizet be a koltsegvetesbe es Mako mennyit.

Csak hogy egalban legyenek a dolgok.

Budapest tartja el az egesz nyamvadt orszagot.

vagtomek 2009.08.24. 00:19:49

Ha be akarják zárni, hát zárják be!

Altecet

Hárs-hegy, kettes pavilon. Most még üres, picim, de majd jön nemsokára a Kóka haverod! És még lesztek egy páran, seggfejkém!

pakesz (törölt) 2009.08.24. 00:20:46

jo a peldakat mondogatni, de meg jobb tudni azt hogy mi vezetett idaig...

eloszor voltak a foldutak, max a romai koves utak amik megmaradtak, na akkor a vasut egy alom volt, ahol nem erkezett meg, az a resz lemaradt, de azota megepitettek a kozuthalozatot, sot most az autopalyanal tartanak :)))
akkor minek a vasut??? mi a bubanatnak???

jo tudom mar keszen van...
na persze...
errol viszont azt is tudom hogy nem igaz,
a kerdes a "lokjuk az autot a szakadekba" volt, persze BELE KELL LOKNI A SZAKADEKBA!!!
mire is alapozom ezt az allitasomat???
ha egy mar _meglevo_ vasutvonalat fel akarnak ujitani, hogy 120al mehessenek rajta, az azt jelenti valojaban, hogy felszedik a sineket, es az EGESZET UJRACSINALJAK!!! csak meg egy ket kanyarnal bovebbre veszik az iveket :)))

ha nem versenykepes egy szakaszon akkor az auto lenyomja ennyi... nem kell ezen most filozofalni hogy 1 szakaszert kell most fenntartani ugyanazt a gardat meg ilyenek, az alapkoncepcio a rossz...

en csak a fovonalakat tartanam meg mert az meg ugy ahogy gazdasagosabba teheto mint az auto, de kis vonalak sose lesznek gazdasagosak, es akkor mindig az lesz a kerdes, hogy mit is enged meg az orszag tobbsege, hogy egy kis faluban hanyszor menjen a sose megterulo vasut/busz...

halihalo 2009.08.24. 00:22:03

@Szibarita: Ez nem teljesen igaz, mert Bp és Pest megye 3 millió lakosa "csak" az ország GDP-jének kb. kétharmadát adja. A maradék 70% meg a többi egyharmadot. :))))

wladekegy (törölt) 2009.08.24. 00:22:44

@Szibarita: Szerinted azzal, hogy pl. egy vasútvonalon megszünteted a közlekedést mit érsz el? Megsúgom: Dolgozó nem megy munkába, mert nincs pl. mivel. Jó példa erre, a KKhalas - Baja vonal. Vagy Te majd eltartod ezeket az embereket is, amikor a környezetükben már így is alig van munka, s még a bejárás lehetőségét is megvonják?

Vagy más: Mit teszel, ha Kecskemétről Kaposvárra kell menned, s Te mégsem keresel olyan kurva jól, mint ausztriában, s nincs autód sem? Vagy nem mész el, vagy elindulsz egy nappal előbb, kisebb budapesti kerülővel?! Netán fox egy taxit? No, s mindezért ki lesz a hibás?

Azt kellene végiggondolni, mi az, ami miatt ezek a vonalak veszteségesek. (Én tudom.)

vagtomek 2009.08.24. 00:23:04

@Szibarita:
Na, te sem vagy különb az előbb felhozott altecnál! 2 éves gyest vezetünk be, csak éppen elfelejtünk elég bölcsödét biztosítani a kicsiknek, óvodába pedig 3 éves kor alatt nem mehetnek. Bingó!
Semmi baj, majd anyuka elutazgat a gyerekével még egy évig a bezárt vonalakon...
Hárs-hegy, kettes pavilon neked is!

halihalo 2009.08.24. 00:23:07

@wladekegy: Azt, ugye, nem mondod komolyan, hogy a 50 jogász fizetése miatt kell több száz MILLIÁRDOT költeni a MÁV-ra??? Sokkal nagyobb ot a baj és pazarlás.

jocooo 2009.08.24. 00:23:36

Szerintem válság van.
Fejleszteni kellene, de nincs rá pénz.
Hitelt már nem kapunk rá.
Mindegy, hogy ki hibázott.
Most helyzet van!
Tiszta matek. Nincs adóbevétel, mivel csökken a foglalkoztatás, stb.
Nincs pénz, tehát csak a fűnyíró elv marad! A nincsből nem lehet adni.
Addig örüljünk amíg vannak fizetések a közférában, vannak nyugdíjjak.

pakesz (törölt) 2009.08.24. 00:24:50

@fdavid: "rákoppintani a vonatkerékre"
ezt azert nem kellett volna!!!
ha nem tudod miert van kerdezd meg masokat, ha meg tudod miert van, es valojaban nem kellene(mivel olyan mely a tudasod), akkor meg kellene magyarazni!!!

egyebkent azert kell hogy az agyvelodet a szetrobbano kerek ne kenje oda a vonat oldalara

Szibarita 2009.08.24. 00:25:19

@wladekegy: busz

Ha meg nem jarnak dolgozni, fel evig munkanelkuli segely, aztan az sem, mint mashol, mondjuk NB-ban.

Egyebkent meg nem, nem tartok el senkit, a napokban tettem rola, hogy egy kibaszott fillerem ne menjen tovabb olyan ertelmetlen dolgokra, mint a kiskunhalasi vasutvonal.

Ha majd nem lopjatok ki a szememet, lehet hogy valtoztatok ezen a dolgon.

Alasszolgaja.

halihalo 2009.08.24. 00:25:24

@halihalo: Bocs, tévedtem, nem kétharmad, hanem "csak" 52%.

wladekegy (törölt) 2009.08.24. 00:26:05

@Szibarita: Szánalmas vagy, ha szerinted itt más nem is dolgozik, csak Te. Mi lehet annak az oka, hogy vidéken ilyen kevés a munkahely? Talán mert az ilyenek, mint Te leszarják, mint ahogy az infrastruktúrát is. Anélkül pedig nincs üzem, nincs semmi.

Szibarita 2009.08.24. 00:27:59

@vagtomek: Ez, mint azt fent leirtam miert, engem mar nem foglalkoztat. Adjatok ugy 2 eves gyest, hogy a vilagon mindenhol kb fel ev, es szinten mindenhol fizeti a kozeposztaly a bolcsodet, valamiert nalunk ez jar a kispolgarsagnak.

Ha a kispolgarsag a nagypolgarsagbol probal megelni, majd meg nagyobbat koppan, amikor azt latja, hogy mar tuzeloje sincs, mert mindenki, aki penzt csinalt, elhuzott a picsaba.

Jester 2009.08.24. 00:28:18

Bajai vonalnak majdnem mind1 szvsz, mert a menetrend módosításnál úgyis annyira szétqrták az egészet, hogy az erdeti 4 (!) óra helyett mostmár közel 5 órába és 0 helyett 2 (!) átszállásba kerül eljutni Bp-ről Bajára.

SZÁNALOM. Húzok is el innen a f@szba.

vagtomek 2009.08.24. 00:28:31

@Szibarita: vagy motorbicikli. esetleg kerékpár. Télen meg sítalp. Gyalog is lehet...
Mondj még ekkora alternatívákat! :D
Amúgy menj NB-be ugyanúgy Te is, amilyen sorsot most a bezárandó vasútvonal mellett élőknek kívánsz!

wladekegy (törölt) 2009.08.24. 00:29:11

@Szibarita: Én sajnos nem tehetem meg, hogy elkerüljem az adófizetést.

fourgee 2009.08.24. 00:29:26

@altec: "@globocnick: maradj otthon és kapáljál, paraszt! "

Akinek szarul megy a vállalkozása, az miért nem megy el helyette kapálni, miért itt anyáz másokat? :)))

Villy 2009.08.24. 00:29:28

@Szibarita: Jól van bazd meg, akkor Pesten edd azt, amit a pesti földeken termelnek. Ja, hogy ott nem termelnek semmit? Ja, hogy ezt videéken csinálják? Ja, hogy ez nem olyan kifizetődő, hogy ebből a vidék is nettó befizető legyen? Ha nem tetszik szakadjatok le az országról.

pakesz (törölt) 2009.08.24. 00:29:52

@wladekegy: "Megsúgom: Dolgozó nem megy munkába, mert nincs pl. mivel. Jó példa erre, a KKhalas - Baja vonal. Vagy Te majd eltartod ezeket az embereket is, amikor a környezetükben már így is alig van munka, s még a bejárás lehetőségét is megvonják?"

KKhalas - Baja: 76 km, 1270 Ft * 20.5 nap == 52070 Ft/ ho

nagyon szep eletszeru peldat mondtal :) nagyon kis vicces vagy, szoval azt allitod hogy videken valaki annyit megkeres, hogy ezt az 52e Ft -t kicsengeti es meg jol is jar ???

vagtomek 2009.08.24. 00:30:18

@Szibarita: a középosztályt éppen az elmúlt 8 évben rohasztották le! Ember ébredj már fel!
Miből fizetné a bölcsödét, hol él itt az átlag, olyan szinvonalon, mint NB-ben?!

K2 2009.08.24. 00:30:32

@Mersant: pénzbe csak a bezárás kerül, nem? fenntartani már csak az önkoriknak és a túraszövetségeknek kellene, gondolom a műtárgyak bírják még egy kicsi ideig, ha néha átfestik őket

halihalo 2009.08.24. 00:30:37

@vagtomek: Miért gondolja ebben az országban, hogy itt neki minden jár a közösből? Mert még van egy kevés közös? É ha nem lesz, akkor mit fognak csinálni? Sztrájkolnak?

Szibarita 2009.08.24. 00:31:04

@wladekegy: Biztos dolgozik, de akkor miert kell nekem a kiskunhalasi vonalat dotalnom a fizetesem 2/3-aval?

Miert van az, hogy ha ki akarok fizetni valakinek 500.000 Ft-ot (2000 Euro, normal europai atlagber folott picit), akkor ki kell csengetnem 1.5 m Ft-ot (6000 Euro, abszurd osszeg)?

Azert van, mert mindenki azokon probal eloskodni, akiknek mellesleg van mas valasztasuk.

Szerinted mi lesz, ha az utolso mernok es penzugyes is megpattant vagy szlovak cegnek dolgozik?

wladekegy (törölt) 2009.08.24. 00:32:07

@pakesz: Szerinted mindenki a pálya teljes vonalán, mindenféle bérlet és hasonlók nélkül közlekedik? Életszerű, valóban.

vagtomek 2009.08.24. 00:32:19

@pakesz: BÉRLET! 80 %-át a munkáltató fizeti!

Szibarita 2009.08.24. 00:32:58

@vagtomek: Amikor kozpenzbol finanszirozzak a gyes-et, akkor szerinted ki finanszirozza a gyes-et? A kapanyanyi monyo?

Az a penz megvan, csak valamiert mi mindent kozpontositani akarunk, aztan politikusokon keresztul megjaratva szetszorni.

Es egyesek meg tapsolnak is hozza,

Rohej

halihalo 2009.08.24. 00:33:13

@Villy: Hidd el, a Közép-Magyarországi Régiónak sokkal jobb lenne, ha leszakadna. Nekik megérné. Az ország többi részének nem biztos. Akkor nem lenne honnan kapnia...
Néz kicsit körül a tények területén. Az ország GDP-je az EU átlag 65 százalék alatt van. Budapesté 125%.

wladekegy (törölt) 2009.08.24. 00:33:49

@Szibarita: Ha most ezt (és sok más) vonalat bezárnak, szerinted mennyivel kevesebb adót fizetünk?
Legalább egy közelítő adatot kérnék.

vagtomek 2009.08.24. 00:33:57

@halihalo: Tessék átnézni az Alkotmányt talán. Helyváltoztatáshoz, munkához való jog, és az esélyegyenlőségről is hosszan lehetne beszélni!

Szibarita 2009.08.24. 00:34:35

@Villy: Olcsobb lenne a vilagpiacrol kajat venni, miint a magyar videkrol, azert nem tehetjuk meg, mert az EU vedi a parasztjait es rajtuk kivul senki mast.

pakesz (törölt) 2009.08.24. 00:35:13

@vagtomek: "BÉRLET! 80 %-át a munkáltató fizeti! " persze es a Telapo hozza a tojast te nagyon naiv!!!

probaltad mar?
nem basztak ki teged elsonek???

vagtomek 2009.08.24. 00:35:56

@Szibarita: Akkor neked is ajánlom, olvasd végig az Alkotmányunkat! Toldozott-foltozott ugyan, de sok hasznos infot találsz benne az esélyegyenlőségről, meg a szociális gondoskodásról.
Nem túl hosszú, de annál tanulságosabb olvasmány...

wladekegy (törölt) 2009.08.24. 00:37:00

@halihalo: Szeretném, ha Budapest ezentúl önálló ország lenne. Parlament és képviselők már vannak hozzá, illetve rengeteg szakértő is, százmilkás végkielégítésekkel. Érdekes, hogy pl. ez utóbbi nem gond. Csak nem szakértő vagy?

vagtomek 2009.08.24. 00:37:12

@pakesz: engem még nem. És téged?

halihalo 2009.08.24. 00:37:15

@vagtomek: Aha, és az alkotmány azt is mondja talán, hogy 1 millió embernek kell eltartania 9 milliót? És a 9 milliónak meg csak tartania kell a markát és hőbörögnie, hogy az neki jár??? Az esélyegyenlőség elve már születéskor halott... ugyanis nem mindenki születik egyenlő értelmi képességekkel... Mint itt is látható... :)

Szibarita 2009.08.24. 00:38:55

@vagtomek: A szolidaritas egy tarsadalmi szerzodes. Azt pedig a magyar tarsadalom az en szememben mar nagyon reg felrugta azzal, hogy europaban is egyedulalloan, benitoan magas adokkal szivnak ki mindent a kepesek es hajlandok zsebebol, hogy a keptelenek zsebebe tomjek.

Nekem van penzem, bar nem tul sok. Amikor el akarjak venni a 2/3-at, azt mondjak, legyek szolidaris. Amikor azt mondom, hogy lofasz a seggetekbe, akkor leonzoznek, pedig a masik oldal is onzesbol akarja az en penzemet.

En szemely szerint nem vagyok hajlando azert rosszul erezni magam, mert tudatosan jo szakmaba nyultam idejekoran.

Ne haragudjatok meg erte.

A posztíró 2009.08.24. 00:39:33

Remélem is hogy végre meg meri lépni már valaki! Európában már csak nekünk van ilyen sűrű vasúthálózatunk, amely felett eljárt az idő. A közúti közlekedés gyorsabb, tisztább, szárazabb érzés:)
Ha kisebb lesz a hálózat talán kevesebb pénzt tudnak elnyelni.

vagtomek 2009.08.24. 00:40:22

@halihalo: Bizony, és neked még engem is sikerült alulmúlnod! nem semmi, öregem... :DDDDD
Olvasgasd azt a könyvet. Képek ugyan nincsenek benne, de hasznos!

halihalo 2009.08.24. 00:40:22

@wladekegy: Most ne beszélj mellé, ha elfogytak az érveid. Szakértő vagyok a magam területén (legalábbis ezzel hízelgek magamnak), messze a milliós fizetéstől. De itt most nem erről volt szó. És az ország nagy részén a bolgár és román GDP színvonala lenne a Közép-Magyarországi Régió nélkül. Ez viszont tény.

pakesz (törölt) 2009.08.24. 00:40:24

@wladekegy: "Szerinted mindenki a pálya teljes vonalán, mindenféle bérlet és hasonlók nélkül közlekedik? Életszerű, valóban. "
miert van kozte megallo ahol megall??? Baja utan rogton kkhalas jon, vagy leugranak a vonatrol ???

farkasbela 2009.08.24. 00:40:50

@Szibarita: "a napokban tettem rola, hogy egy kibaszott fillerem ne menjen tovabb olyan ertelmetlen dolgokra, mint a kiskunhalasi vasutvonal."

Vagyis kilopod a szemünket is és itt ugatsz. :D

Remek, gratulálok. Lófaszt meg a te seggedbe, látom hiányod van. Adunk ingyé, te "multimilliomos, mindjárt megrokkan a munkában."

Szibarita 2009.08.24. 00:40:56

@wladekegy: Nem tudom, en szemely szerint minden veszteseges vonalat felszamolnek es megszuntetnem az allami tamogatast, azoktol az esetektol eltekintve, ami pluszterhet ro a MAV-ra kulonfele torvenyek miatt.

Szoval a valasz az, hogy a MAV teljes eves dotaciojat, minusz az eladasi dij eves kamatat.

Szibarita 2009.08.24. 00:42:26

@farkasbela: Amikor en hasznalom a magyar infrastrukturat, ugy teszem, mint turista.

Ez ellen mi a kifogasod?

Szibarita 2009.08.24. 00:44:10

Egyebkent en is szeretnem, ha Pest megye onallosodna. Azonnal hazakoltoznek es sikeres vallalkozasom lenne, iszonyatos ballaszttol szabadulnank meg.

Oszinten en nem latok ebben semmi kifogasolnivalot.

pakesz (törölt) 2009.08.24. 00:44:13

arra senki sem reflektalt, hogy a vasutfelujitas ha komolyan gondoljak akkor az UGYANANNYI mint ujat epiteni???

de maradhat a masik megoldas, hogy 40el docognek a felujitgatott vonalon, amikor mellette 140el lehet tepni az autopalyan!!!

wladekegy (törölt) 2009.08.24. 00:45:34

@halihalo: Radnóti szavai jutnak esezmbe: "Az gyárat lát a látcsőn és szántóföldeket..." (Mi parasztok is tanultunk ám, persze a ti pénzetekből.) Remélem, a szövegértés menni fog.

farkasbela 2009.08.24. 00:47:22

@Szibarita: És Neked miért van itt olyan sok kifogásod, ha már nem is Magyarországon élsz? :) Inkább örülj, hogy nem kell beldöglened a melóba. :)
Igen külföldön megbecsülik az embert, itt nem.
Minden jót!

halihalo 2009.08.24. 00:47:56

@vagtomek: Látom, elfogytak az érvek. IGNORE ON!

El Argentino 2009.08.24. 00:48:15

Miért az én adómból újítják fel a Margit hidat? Felőlem leszakadhat mind. Pesti tűzijátékot miért rendeznek?
Kérem vissza az adómat!

vagtomek 2009.08.24. 00:48:18

@Szibarita: Nem haragszom érte. Jogod van így érezni. Viszont egy állam attól állam, hogy gondoskodik azokról, akik még vagy már nem képesek dolgozni. Ez csaj adókból megy. Azok, akik tudnának de nem akarnak dolgozni, természetesen más lapra tartoznak. A helyváltoztatás jogában szerintem az is benne foglaltatik, hogy mivel nem vagyunk egyenlőek vagyoni tekintetben, azok akik kevésbé tehetősek, kedvezményekkel utazzanak. Ez szintén a mi adónkból lehetséges csak. Ezek alap dolgok. ha mindezeket - egy csomó más mellett persze - ELVESZÜNK mert kell a lové, akkor nem lehet tovább az államot államnak nevezni. Vagy: vegyék el, de akkor ne kelljen adót sem fizetni. Itt viszont az megy, hogy elvesznek, és adót emelnek. Robogunk az anrchiába, nem csoda ha menekülsz...

2009.08.24. 00:48:42

következő lépés az lesz, hogy bezárják az Országot? szüntessük meg a villamosokat is, buszokat is, nem kell Ferihegy sem, hisz mind csak viszi a pénzt; Van kerékpár, meg 2 lába az embernek, aki nem mozgássérült az eddig sem használta ezeket az eszközöket.
Meddig tűrik még ezt az emberek? nem a cigókat kellett volna lövöldözni az elmúlt hónapokban, hanem a vezető politikusokat, Máv vezéreket, BKV vezéreket, stb....
ezek mind letartóztatnám, és börtönbe velük, örökre... sőt, kényszermunka, vasútvonal építés, metróépítés, közterület takarítás, parkgondozás....
ha meg nem tetszik a program, akkor bumm a fejbe és halott vagy haver....

wladekegy (törölt) 2009.08.24. 00:49:57

@Szibarita: Szerinted más országban nincsenek elmaradott régiók?

Én is sokmindent szeretnék.
Jöhetnék most elő azzal, hogy elegem van abból, hogy az én adómból építik az autópályákat, stb. (én is szoktam fizetni olyat), ki a fasznak kell, fizessék a pestiek, mert ott jó a dzsídípí, mér az én pénzemből építik pesten a metrót, DOTÁLJÁK A BKV -t, (kit érdekel, hogy pesten mivel mennek az emberek, ne az én adómból csinálják), etc.

halihalo 2009.08.24. 00:50:05

@wladekegy: Ugyanott azt is írja: "de élnek dolgozók itt, költők is bűntelen"
Akik nem csak a markukat tartják...

Szibarita 2009.08.24. 00:50:13

@farkasbela: Rovid uton vissza fogok ugyanis menni. Van ugyanis megrendelom.

Kar, hogy nem elhetek Budapesten, hanem mondjuk Pozsonyban kell megcsinalnom, amit csinalok.

Sck: 2009.08.24. 00:50:41

@altec: Figyelj,mert neked autód van, pont leszarja száz más, akkor is ezt mondanád, ha te is vonattal közlekednél?

2009.08.24. 00:50:48

@bz3255: "aki nem mozgássérült"
helyesen: aki meg......

Szibarita 2009.08.24. 00:51:35

@El Argentino: Legyen ugy, hogy ti visszaadjatok a pest megyei es budapesti befizeteseket, mi meg lemondunk a kivulrol bejovokrol.

Na, ez bejonne?

Erted, lehet hogy sokminden van pesten, dehat megiscsak ezt is mi fizetjuk.

farkasbela 2009.08.24. 00:52:01

@Szibarita: pfff, iszonyatos ballaszt. Ez iszonyatosan nagy ballaszt fejre vall. Inkább maradj kinn.

Sck: 2009.08.24. 00:52:52

@bele a lecsóba: Tisztább? Te ugye, nem a kipufogógázt nevezed tisztának? :)

halihalo 2009.08.24. 00:53:36

@bz3255: "nem kell Ferihegy sem, hisz mind csak viszi a pénzt"
Ferihegy nem visz egy forintot sem. A MALÉV az igen, több éven keresztül milliárdokat öltek bele. Azt sem kellett volna. Ha a gazdag Svájc nem tette, nekünk sem kellett volna.

Szibarita 2009.08.24. 00:54:11

@vagtomek: Senki sem akarja roghoz kotni az embereket. A helyvaltoztatas joga mondjuk a huszas evek amerikajaban ugy nezett ki, hogy rozzant kocsira szalltak, vagy akar elindultak gyalog.

Nem ezt kivanom vissza, de a helyvaltoztatas joga errol szol es nem arrol, hogy budapestnek ki kell fizetnie, hogy mindenki vonatozhasson.

Szibarita 2009.08.24. 00:55:02

@halihalo: Stimmt, kurva mindegy, hogy van-e nemzeti legitarsasag. Kb mint az, hogy honnan jon a buza a kenyerben.

Szibarita 2009.08.24. 00:56:59

@farkasbela: Utanaszamoljunk neked, mennyit kene adozni a mostani kozszolgaltatasok fenntartasara, ha budapest onallosulna?

En komolyan ugy latom, hogy massal nem nagyon lehetne elerni, hogy vegre leszalljanak a penztarcankrol, mint egy ilyen (valodi) fenyegetessel.

Aztan meg mehetnetek Debrecenbe vagy Miskolcra panaszra.

Banom is en.

Wonderland 2009.08.24. 00:58:56

Három problémám van a "bezárós" kommentekkel.

1. Amikor privatizálták az áramellátó-hálózatot, akkor az volt a szöveg, hogy jaj, sokba kerül, be kéne fektetni, veszteséges, közpénzt visz el, stb. Aztán egy fillér befektetést nem eszközöltek, mégis, hirtelen nyereségessé vált.

2. GYSEV, fiatalok, GYSEV! Annak vajon miért megy nyereségesen? Sokkal kisebb területen csinálja, csak nem mi vagyunk a többségi részvényes, és érdekes, nem is veszteséges.

3. "Mellékvonalak, fel kell őket újítani drága pénzért a mi adónkból" érv: Naja, tényleg, most újították fel Pesten a 4-6 vili síneit. Gyorsan. A felépítmény nem is olyan drága ugyanis. Ott az alapozás kerül sokba, ami elbírja a vonatot. Az meg kőbül van, nem szaladt el. A vasúti sín pedig nem egy eszeveszetten bonyolult technológia, nyilván vasöntvény, azt meg akárhol csinálnak bagóért.

Különben meg a legnagyobb bajom az elv:
1. Lakosság ne mozogjon relatíve olcsón,
2. Ha valami nem működik, akkor nem okokat, és megoldási javaslatokat keresünk, azt nem megjavítani, vagy felújítani akarjuk, hanem kib@sszuk a pics@ba. Aztán meg kesergünk, hogy "mért nem voltam ott amikor azt ellopták, és egyesek mekkorát kerestek rajta, jaj jaj. Ezek a szemetek".

Talán illene tenni is valamit. Amúgy meg: Van valakinek olyan megalapozott illúziója, hogy ennek az eladásával, felszámolásával egy jottányit is csökken az adója/közterhe stb.? Mert ha van, szóljon, és rögtön beíratnám egy "csökkent-e egy fillérrel is az adónk, államadósságunk az elmúlt húsz évben, miközben eladtunk minden vagyont?" c. tanfolyamra.

wladekegy (törölt) 2009.08.24. 00:59:24

@halihalo: Az a bajom, hogy sajnos előítélettel vagytok a vidékiekkel szemben. Ezzel nem tudok mit kezdeni. Valószínüsíthetően mi magunk tehetünk arról, hogy itt a GDP részesedés aránya jóval kisebb, mint BP -n. Nem mi nem akarunk itt beruházni, nem mi akarjuk lehetetlenné tenni a vállalkozások betelepülését, az infrastruktúra fejlődését. Gondolom, szakértő lévén azt is tudod, miért van ez így, miért nem lehet protekcionizmust gyakorolni a magyar termékekkel kapcsolatban, etc.

vagtomek 2009.08.24. 00:59:26

@Szibarita: A vidéki meg az Operaházat támogatja az adójával, jóllehet igen valószinű, abüdös életben be nem teszi a lábát oda. És a sor sokszorosan folytatható. Ez az adózás lényege: TE egyedül nem tudod megfizetni és fenntartani, csakis egy közösség, amelynek te is tagja vagy. A közösség jelenlegi neve: Magyarország EZT kellene végre kőbe vésni, nem a Bajnai féle zagyvát!
Más: a párhuzamossággal indokonak. Mondj egy olyan megyeszékhelyet, ahová nem lehet Budapestről busszal is, és vonattal is eljutni! Ott nem zavar senkit a párhuzamosság?!

farkasbela 2009.08.24. 00:59:52

@Szibarita: Számolj utána, ha akarod!
:) Nekem jó akár gyalog is, nem kell se vonat, se busz, még a hülye internet nélkül is el volnánk. :)

Téged meg áldjon a Te istened: a Pénz.

wladekegy (törölt) 2009.08.24. 01:01:07

@Szibarita: Te nem fizetsz semmit, kedves, te magad mondtad fentebb.

antaldaniel 2009.08.24. 01:01:24

A legutolsó vonalbezárások, ami kb. fele ennyit, állítólag ennél is veszteségesebb vonalat érintett, évi 1 mrd forint, azaz kb. 0,04 százalék megtakarítást hozott.

El Argentino 2009.08.24. 01:01:56

@Szibarita: Nekem személy szerint bejönne, ha személyesem kapom vissza és a kijelölt célt támogathatom belőle.
Egyébként megint fej vagy írás alapon döntöttek a bezárásról? Cirkusz az egész.
altec: te meg ne vegyél levegőt úgy 30-40 percig

El Argentino 2009.08.24. 01:03:48

Budapest pedig évről-évre sokba kerül, nem tudom, hogy kitermeli-e, lehet, de ott tűnik el a legtöbb pénz, és onnan halljuk a legtöbb "ugatást", hogy ez így nem jó...

bmezei 2009.08.24. 01:03:51

@Kőmíves Kelemen: Javaslom lakjál egy olyan faluba ahol 1 nap 2-szer jár busz reggel jó korán hogy 2 órával előbb érj be a munkahelyedre este meg jó későn érj haza.Egyébként józan voltál mikor ezt írtad vagy a Marson laksz?

Megdobbent 2009.08.24. 01:04:13

Szanalmas. magyar. Szinonim.

CSÉ 2009.08.24. 01:05:52

Történetesen bővíteni kellene a vasúthálózatot, a trianoni határok mentén nagyon sok vonalat nem bezárni, hanem éppen hogy újra összekötni kellene, hogy a most peremterületeknek számítő térségek visszakapják természetes központjukat pl.: Arad, Nagyvárad, Szatmárnémeti, Kassa, Losonc stb.
Ez új lendületet is adhatna a leszakadó térségeknek, akár a fejlődés motorja is lehetne, dehát a magyar "baloldal" már megint nem tudja megtagadni önmagát. Már sokadjára kitűnik, hogy vagy teszetoszáskodnak, vagy nekidurálják magukat és két kézzel nyesegetik le a fejlődés hajtásait. Űbergratula.
El kellene gondolkodni azon, hogy hogyan miképp lehetne máshogyan övedelmezővé tenni a MÁV-ot. Pl. a BKV-ba nyomják számolatlanul a pénzt. El kellene gondolkodni azon, hogy a magát szociálisan érzékenynek mondó pártok, milyen ocsmányul sértik ezzel a szolidaritás eszméjét. (Persze nem vagyok naiv, tudom, milyen fontosak a panelprolik szavazatai.) Kismillió kedvezmény van a MÁV-nál, amelyet az állam biztosít az utasoknak, csak éppen a kieső jövedelmeket felejti el évről-évre kompenzálni. Arról, hogy a MÁV-ra sokan csak mint kifizetőhelyre tekintenek, már nem is érdemes beszélni, de azért azon érdemes lenne elgondolkodni, hogy a vasúti szakszervezetek letörésére érdemes volna rögzíteni, hogy a különböző végzettségű embereknek mi az a maximális havi kereset, amelyet az állami szférában ki lehet fizetni.

pakesz (törölt) 2009.08.24. 01:05:58

az a teny, hogy a budapesti tamogatja az adojaval a videket ugy igaz hogy:
a., az OSSZES budapesti beruhazast, tamogatast mindent a budapestiek penzebol megy
b., ezen felul meg jo sok penz elmegy masra, amit itt videknek hivnak :)

meg jo hogy nem azt mondjak a nyuggerek, hogy a dobozdij altal megtestesult adobol fizetik a GYEDet, igy a nyuggerek tartjak el a kismamakat, es milyen dolog hogy ez igy van???

Sil 2009.08.24. 01:07:13

A bajai vonalnak már betettek tavaly a menetrendváltoztatással (amikor megszüntették az összes átszállás nélküli járatot Pest felé, és csak a hosszabb-drágább-átszállásosak maradtak), úgyhogy annak már olyan mindegy... Pedig közlekednék én is vonattal, ha nem lehetetlenítették volna el teljesen. :(

Az igazán dühítő persze az, hogy a MÁV-ot ismerve még ha be is zárják ezt a 2000km vasutat, egy fillérrel nem fog kevesebbe kerülni.

kispista2 2009.08.24. 01:07:30

@halihalo: Nem erről beszéltem.

Az autóbuzi idióták hiszik azt, hogy az ő adójukból épül minden. Pedig nem. Nézd meg a költségvetési adatokat, majd rájössz. Literenként 100 ft a jövedéki adó, az áfa meg minden terméket terhel, nem csak az üzemanyagot.

A vasút költségeit pedig hülyeség km-re visszaosztani, mivel a vízfej költsége nem csökkent a vonalbezárásokkal. Vagyis hiába számítják ki, hogy a mellékvonalon 500ft/km a költség, a bezárásával a költség 90%-a megmarad. Ugyanígy a vonatritkításoknál.

Szibarita 2009.08.24. 01:08:21

@bmezei: Latod, ha egy ilyen faluban laknek, akkor is talan elgondolkodnek rajta, hogy miert jar nekem valami pusztan azert, mert falun lakom?

Vagy ez Mo-on a legtermeszetesebb dolog, hogy mindenkinek jar mindenfele, pusztan azert, mert a masik meg tudja finanszirozni, ha fegyvert szegezunk a fejehez?

El Argentino 2009.08.24. 01:08:32

Tudtommal budapesten is akad felesleges bkv járat. Nem? Ill 100 milliók vándorolnak dologtalanok kezébe. Ott nem lehet gyalog járni?

halihalo 2009.08.24. 01:09:50

@wladekegy: A szakértőt képletesen mondtam, mivel van tanult szakmám, szóval annak szakértője vagyok (szerintem). De nem tanulmányok szintjén. A protekcionizmus, ha végig gondolod, akkor nem járható út. Ugyanis ha mi ezt csináljuk, akkor pl. mi van, ha válaszul a németek is ezt fogják?? És ha a németek p. semmit nem vesznek tőlünk, akkor lesz igazán nagy csőd itt. Lehet raktárra gyártani majd... A magyar gazdaság exporttól függ. Emiatt nem lehetünk protekcionisták. Amúgy pedig a protekcionizmusra a legjobb válasz, ha olyan árut gyártunk, ami jobb és, ha nem is olcsóbb, de ugyanolyan árú, mint másoké. És akkor persze, hogy a kisebb szállítási költségűt fogják megrendelni. De csak azért előírni valami megvételét, mert magyar, legyen az bármilyen is... Ez nem járható út.

kispista2 2009.08.24. 01:10:04

Szerintem meg Paks város a leggazdagabb, ha a GDP/fő alapon számítjuk. Ezt továbbgondolva a paksiak fizetik a metróépítést, és ha függetlenné válnának csődbejutna az ország.

Szibarita 2009.08.24. 01:10:44

@pakesz: Nem, a nagyberuhazasok elsosorban EU-tamogatasbol mennek, masodsorban pedig (jol mondod) a budapestiek adojabol.

Eleg a halihalo altal fent emlitett, egy fore juto GDP-adatra rapillantani, hogy ez vilagos legyen.

halihalo 2009.08.24. 01:11:09

@wladekegy: Ja, és nincs előítéletem a vidékkel szemben. Azokkal szemben van, akik csak azt tudják hajtogatni, hogy ez nekem jár... Ja, a szája... minden egyébért tenni is kellene. MEg eg kis felelősséget vállalni mindenkinek a saját dolgaiért, és nem a készet várni valahonnan fentről.

Szibarita 2009.08.24. 01:12:35

@kispista2: Egyetertek, fizessuk ki az elektromos aramot paksnak pont annyiert, amennyit az elektromos aramert adnak a vilagpiacon.

Varj egy kicsit, pont ezt tesszuk mar most is.

Egyebkent igen, Paks valoszinuleg szinten netto befizeto, ergo egy paksi is nagyobb joggal pofazik, amikor allami dotaciorol van szo, mint egy szabolcsi.

(GyK: en mindig budapesti voltam, egy fel ev kihagyas mulva megint az leszek)

kispista2 2009.08.24. 01:13:17

@El Argentino: Pesten a 2 percenként járó busz és villamos mellé épül a metró. Vidéken sok helyen kétóránként sem jár közösségi közlekedési jármű, mégis ezt sajnálják egyesek.

De először szeretném látni a pontos számításokkal alátámasztott bezárási terveket. Vagy kezdjük először a 2 éve bezárt vonalak okozta megtakarítással.

wladekegy (törölt) 2009.08.24. 01:15:31

@Szibarita: Van egy olyan problémám, hogy egy rakás olyan terméket, szolgáltatást veszek meg, amit sajnos Budapesten gyártanak, szolgáltatás központja Budapest, ezzel támogatva a budapesti állampolgárokat abban, hogy adót fizethessenek.
Szerinted ezt hogy lehetne megoldani?

halihalo 2009.08.24. 01:16:09

@kispista2: No, akkor Te sem mostanában jártál Budapesten?? 2 percenként járó busz?? viccelsz? Hol??

Attila31 2009.08.24. 01:16:28

Békés-megyében az ország egyik leggazdagabb megyéjében maradna 3 (azaz HÁROM) vasútvonal...
GRATULA!!!!
Ez csak és kizárólag a volánoknak kedvez,DE jön a volán átszervezés is...Nem egy volánocska menni fog a levesbe...
Hungarisztán,2009.

pakesz (törölt) 2009.08.24. 01:16:57

@Szibarita: jo a lenyeg a lenyeg, ha azt mondjak, hogy a budapestinek elege van hogy o tamogatja a videkit, akkor nem illik azzal visszajonni, hogy a videki tamogatja a budapestit mert ez _nem_ _igaz_ !!!
most vagy az egyik vagy a masik tamogatja a masikat, gyakorlatilag Bp onellato pluszba meg folyat le videkre, ennyi ...

ja egyebkent ez mellekszal, szoval ezeket a vonalakat se kellene bezarni, at kellene adni a videki onkormanyzatoknak, hogy a szocialis segely vagy iskolak epitese helyett tartsa fenn a tok folosleges vasutat, na azok sokkal tobbet bezarnanak !!!

Szibarita 2009.08.24. 01:18:45

@wladekegy: Ugy, hogy cserebe olyasmit csinalsz, amire meg a budapestieknek van szuksege.

Jo otlet?

pakesz (törölt) 2009.08.24. 01:18:51

@kispista2: "Pesten a 2 percenként járó busz és villamos mellé épül a metró."

te budapesti vagy? milyen villamos melle epul az a metro???

egyebkent meg a 7es buszcsalad HELYETT es nem melle epul a metro, csak ennyi :)))

kispista2 2009.08.24. 01:19:07

@Szibarita: Paks az áramot a "világpiaci ár" harmadáért adja.

Zárjuk le BP határait, meglátjuk mi lesz belőle. De persze a budapestre vezető utakra 1M ft-os útdíjat szab majd ki a megmaradt vidék.

És nem a "budapestiek" adóznak sokat, hanem az ott székelő (és gyakran az egész országban) működő cégek. És ezeknél gyakran vidékiek is nagyszámban dolgoznak. A GDP meg tartalmazza az állami szférát is, vagyis a BP-i gdp-ben szerepel a több száz milliárdos állami igazgatási (pl parlament, minisztériumok stb) kiadások. Amiknek sok haszna ugye nincs.

wladekegy (törölt) 2009.08.24. 01:19:35

@halihalo: Nem várunk készet, nagy általánosságban; én a magam részéről eddig is fizettem mindenért; ezután is fogok - s azzal együtt, hogy jelenleg munkanélküli vagyok, nem veszek fel segélyt.
Ne keverjük bele a megélhetési gyerekszülőket a tisztességes vidéken élő magyar állampolgárok táborába.

El Argentino 2009.08.24. 01:19:48

4-es metró eddig mennyi pénzbe fáj az országnak, nemrég jártam pesten, előtte 1 éve, haladtak azóta? Nem nagyon van látszatja. Túlzás a 2 perc, de 5-10 percenként biztos van busz, pesti ember gyalogolni olykor képtelen akár 1 megállót is. Tény, hogy a MÁV egy pénznyelő, de BKV szintúgy. Egyes helyeken teljesen elveszik a közlekedési lehetőségeket, máshol öntik a milliárdokat a semmibe. ???

kispista2 2009.08.24. 01:21:08

@pakesz: A 7-es buszcsalád nem fog megszűnni. A metró meg a 49-es villamos vonalán jár egy jó hosszú szakaszon.
Nézz már utána mielőtt faszságokat beszélsz!

@halihalo: 7-es buszcsalád követési ideje mennyi?

Szibarita 2009.08.24. 01:21:22

@pakesz: Ebbol azonnal lazongas lenne, plane mondjuk 2 ev mulva, amikorra Bp mar egy fillert sem fog kapni a kohezios alapokbol, a videkieken meg nyilvan megint a koltsegvetes fogja megfinanszirozni az onerot.

Ugyanmar, itt senki sem fogja a szocialis segelyeket megbolygatni, megdobbentoo, hogy egyaltalan a holtvaganyokhoz hozza mertek nyulni.

Ceterum censeo:
Busz

El Argentino 2009.08.24. 01:22:24

Wiki szerint 2009 április 517 milliárd Ft. Ebből mennyi vándorol az elvtársak zsebébe? Van itt pénz mindenre.

wladekegy (törölt) 2009.08.24. 01:22:59

@Szibarita: Jó ötlet, jelenleg is erre törekszem.
De inkább azt szeretném, ha ezek az összegek (befizetett ÁFA, stb.) a befizetés / vásárlás szerinti helyiségben realizálódnának, akár csak statisztkailag is. Jó ötlet?

halihalo 2009.08.24. 01:23:17

@kispista2: Figyelj! Gondold végig: Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok lakossáaga együttesen (ez kelet-Magyarország több mint fele) kb annyi, mint Budapesté és a vele közvetlen összenőtt településeké, ahová kimegy BKV busz. Kb. 260 buszjárat. Én így látatlanban is azt mondom, hogy legalább ennyi különálló buszjárat van ebben az öt megyében. Csak nagyobb területen, tehát ráadásul még több benzint is fogyasztanak.

Szibarita 2009.08.24. 01:24:37

@kispista2: Ja persze, az alternativa nem az onallosag, hanem az embargo...

Legy eros, ha Budapestnek mondjuk nem lenne muszaj az EU-n belulrol megvennie a kajat, olcsobb lenne, minden mast meg mar ugyis kulfoldrol szerzunk be, kb a Suzuki Swift meg az Audi A4-es kivetelevel.

Errol szol ugyanis a specializacio.

Amit te leirsz, az nem fuggetlenedesi folyamat, hanem haborus helyzet.

Paks meg ha allami ceg es 1/3 aron adja el a nemzetkozi halozatba a villanyaramot, akkor az tenyleg felhaborito, tudsz rola mutatni linket?

Villy 2009.08.24. 01:25:07

@halihalo: Na igen, de ha Bpest nem húzná fel a Régió-átlagot, akkor teszem azt Ceglédnek is több támogatás jutna. Nem lehet a két várost egy kalap alá venni.

halihalo 2009.08.24. 01:25:13

@wladekegy: Nem keverem bele, nem állt szándékomban. De az általános közhangulat akkor is ezt mutatja. Amin valaki változtatni akar, egyből jön a tiltakozás. Legyen az egészségügy, oktatás vagy éppen közlekedés. Vagy nem így van??? És ezt bizonyos politikai erők igen jól és gátlástalanul meglovagolják.

Sck: 2009.08.24. 01:25:39

@Szibarita: Rozzant elméjű emberek!!! Azért mert egy gazdag város tartja el mondjuk az ország úgy jó, 1/10-ét, akkor ezzel az analógiával élve zárjunk be minden olyan formációt, ami azon kívül esik, tehát a fenntartás önmagára irányuló legyen? Ez olyan, mintha az emberi szervezetben, kivennénk az egyik vesét levágnánk azt a kezét amelyik kevesebbet dolgozik, kitépnénk azon szőrszálakat, amiknek látszólag nincs funkcionalitása, aztán csodálkozhatunk, hogy a temetésre honnan szedjük össze a pénzt.. remélem az üzenet átjött.

kispista2 2009.08.24. 01:26:01

@kispista2: 7-8 óra között: 7-es busz: 4-5 perc, 7E: 5-6 perc, 173 4-6perc 173E 3-6 perc.
A metró után az eljutási idő max pár percet csökken a hosszabb szakaszokon, pár megállónál meg nem fog csökkenni. Nem is fog megtérülni a beruházás, az EU ezért meg nem fogja támogatni. Aztán majd fizethetjük a "budapestiek adójából" a 600 mrd ft-os számlát!

halihalo 2009.08.24. 01:26:28

@Villy: Már megint támogatást szeretnél? Én inkább a saját munkámból megtermelt és létrehozott dolgokra lennék büszke... Mégha kicsi nehezebb is, int tartani a markunkat a támogatásért...

Szibarita 2009.08.24. 01:27:26

@Sck:: Annak az 1/10-ednek fuss neki meg egyszer. Azt se felejtsd ki, hogy az adozas progressziv.

hasszán 2009.08.24. 01:27:37

kinyírják az egész országot!

El Argentino 2009.08.24. 01:28:54

@kispista2: Mire kész lesz, sztem vetekszik majd egyes NASA költségekkel.

kispista2 2009.08.24. 01:29:15

@Szibarita: offtopic, de Paks belföldre adja el az áramot az MVM-nek, amely "hozzákeveri" a drágább erőművekbők származó áramot. Az MVM a nyereség egy részét az államnak utalja, a másik részét az elvtársak offshore cégeken keresztül kilopják.

@halihalo: A BKV egy főre vetítve kb 10x annyi támogatást kap mint a vidéki nagyvárosok közlekedési vállalatai.

Sck: 2009.08.24. 01:30:09

@Szibarita: Szép szó a progresszió, csak kár, hogy vidéken sok helyen több az adó teher, mint Bp-en, ahol viszont nagyobb az átlag kereset, miről is beszélünk?

fingerbangs 2009.08.24. 01:30:39

itt az ideje bezarni a vonalakat
majd ha rendbejott a MAV megnyitjak oket ujra, addig meg ott a busz meg a bicikli meg a seta

El Argentino 2009.08.24. 01:31:15

Bár úgy érzem felesleges erről vitázni. Budapest-vidék prokontra. Gondolom kezdődik nemsokára a vasutassztrájk, civil tiltakozások, egymásra mutogatás. Lefújják az egészet, közben eltelt ismét 1-2 hónap látszatmunkával és az egész nem ért semmit. Közben ismételten kidobtunk egy halom pénzt "tanulmányokra". Ez van.

halihalo 2009.08.24. 01:32:21

@kispista2: 1: "Az MVM a nyereség egy részét az államnak utalja, a másik részét az elvtársak offshore cégeken keresztül kilopják."
Kérném erről az adatokat. Mert hasonló hangzatosat éni is tudok mondani... Csak legfeljebb nem igaz.
2. "A BKV egy főre vetítve kb 10x annyi támogatást kap mint a vidéki nagyvárosok közlekedési vállalatai. "
Ha ez így van, akkor nem fair, mert Bp nem termel 100× annyit. De ezt az adatot nem ismerem.

pakesz (törölt) 2009.08.24. 01:32:45

@kispista2: "A 7-es buszcsalád nem fog megszűnni. A metró meg a 49-es villamos vonalán jár egy jó hosszú szakaszon.
Nézz már utána mielőtt faszságokat beszélsz!"

persze utananeztem, igazad van, amint megepul a metro, negyszerannyi 7es busz(csalad tag) fog jarni, nem ketpercenkent, hanem felpercenkent

nem is tudtam hogy a 49es villamos az elmegy a
- volt olimpia mozihoz
- volt budai skalahoz
- Keleti pu
- Bosnyak ter
de ebben is neked van igazad !!!

halihalo 2009.08.24. 01:33:28

@Sck:: Az SZJA mindenhol ugyanaz, a helyi adók tekintetében pedig elég kevés hely veri Budapestet... Milyen más adóra gondoltál??

lifelike 2009.08.24. 01:37:47

@kispista2: ezek amiket mondasz szinte mind kocsmai pletykak, nem igaz egyik se, vagy nagyon durva csusztatas, probalj tenyszeru lenni, vagy ne akarj okosat mondani mert nagyon nagy butasag lesz belole

pakesz (törölt) 2009.08.24. 01:37:49

@Szibarita: "@kispista2:
...
Paks meg ha allami ceg es 1/3 aron adja el a nemzetkozi halozatba a villanyaramot, akkor az tenyleg felhaborito, tudsz rola mutatni linket? "

nem, kispista2 nem tud linket mutatni, vagy bizonyitani, de nagyon hatekonyan teljesen mas teruleten megmondani a tuttit, pl hogy a Bosnyakig elmegy a 49es villamos, aztan amikor erre kernem okegyelmesseget hogy bizonyitson akkor elojon majd a makoi gazzal meg azzal, hogy az ufok a szittyaktol szarmaznak :)))

Sck: 2009.08.24. 01:37:59

@halihalo: Jó, nem csak adókról van szó, de kapásból tudnék olyan Bp melletti városokat sorolni, ahol pl a vízdíj a duplája, ahol a telekadó a sokszorosa, ahol a szemétszállítási díj szintén drágább, és ahol a közlekedés drágábban megoldott, és ez Bp mellett van, az ennél távolabb élők meg vért izzadjanak? Ennyi erővel a vidékieknek is, vissza lehetne adni azon nagy cégek adókedvezményeit, visszaosztva, amikből ők nem részesültek sem közvetlen sem közvetett haszon formájában. De ez a vita a végtelen spirál kategóriája.

Wonderland 2009.08.24. 01:43:41

Csak egy rövid megjegyzés uraim! Tételezzük fel, hogy Debrecenbe megyek, diákkal Pestről. Ez 2230 forint. A benzinár kb. 4400. ft. lenne, azaz a fele. Ha tehát négyen utazunk diákkal egy vonaton, akkor 2X megfizettük a benzinpénzt. Mivel súlyunk elhanyagolható a vonat súlyához képest (pont ez a vasúti személyszállítás lényege), ezért gyakorlatilag nullán vagyunk.

Ám, ha teljesárú jeggyel is utazik még két utas (ami azért elképzelhető egy vonaton) akkor már hatan utazunk, súlyunk továbbra is elhanyagolható. 17800 forintot dobtunk bele a kasszába.

Egy belsőégésű jármű hatásfoka általában 25%. Most nem is számítom a mechanikai veszteséget, ami kb. 10-15% ra vinné le.

Egy villanymotoré 90% , ennek is leveszem a harmadát, mechanika veszteség címén (a sínen egyébként kevesebb, de most ezt nem számolom). Legyen 60%.

Tehát.

17800 forinttal 60 litert tudok venni benzinből, abból 15 literes átlaggal is kihozok egy 6 személyes kisbusszal 400 km-et (tehát majdnem oda-vissza elmentem. Ez a 25%-os belsőégésű hatásfoka volt.

17800 forinttal a 230 km-et teszek csak meg. Ez a 60%-os villanymotorvonat hatásfoka lenne.

Az amortizációt mindkét jármű esetén levonjuk (azaz egyszerűsítjük az "egyenletet")

A maradék 60%-ból NEM JÖN KI. Ez a veszteség FIZIKAILAG csak és kizárólag másutt termelődhetett. Vagyis pl a dízelüzemű mozdonyoknál, illetve a beruházási, és az adminisztrációs költségeknél. A helyzet az, hogy én a harmadikra tippelek.

Egy fizikailag kábé négyszer hatékonyabb rendszerben (villanymozdony) Illetve egy 5-7%al hatékonyabb rendszerben (dízelmozdony, de kisebb súrlódással a vasútpálya miatt) egyszerűen akkora tartalék van, hogy csak a beruházási vagy az adminisztrációs költség lehetett ekkora.

Mivel a MÁV-nál alig volt beruházás (Mutassatok a 9 új Bikán kívül új mozdonyt), ezért az adminisztrációs költség volt hatalmas.

Tehát egyszerűen a MÁV-adminisztráció 2X annyiba kerülővé tette az utat, viszont kábé 4X annyiba kerül, mint egy egyterű esetében. Ha fizetek a sofőrnek -7 személyes az egyterűm- 4 ezret, mert ezres órabérben (!!!) dolgozik az útért, még akkor is jobban megéri kocsival.

Úgyhogy nagyon könnyen kiszámolható, hogy kikhez és hova megy a pénz.

Ne szórakozzunk, nem vágányt kell leépíteni, hanem sokszáz okost valagba rúgni, nomeg, néhányezer semmittevőt. Aztán meglátjuk, szerintem mindjárt más lenne a helyzet.

Sck: 2009.08.24. 01:43:43

A másik, hogy baszhatjuk a progressziót, amíg ilyen alacsonyak a fizetések, mert még az egyik jó munkás ember vidéken átlagban 20e-el visz haza kevesebbet, cserébe utazik többet, addig fent Székesfővárosunkban, meg megkeresi azt a +20-et (és 20 E Ft. Mo-n sok) és mégis ugyanakkora adókulccsal adózik. Igen az utazás fontos, mert nem mindegy, hogy egy 8 órás munkaidőhöz +4 óra utazás, vagy 1 óra utazás társul, szerintem nemzetgazdaságilag is kimutatható, hogy az az ember sokkal motiválatlanabb lesz akinek ennyit kell "küzdenie" aki nem hiszi, és Pesten lakik, az keljen korábban és járjon gyalog, meglássuk, hogy lesz...

ebenbry (törölt) 2009.08.24. 01:48:10

Halkan merem csak megjegyezni, hogy én vidéken nőttem fel, ott tanultam, diplomáztam, de most Budapesten dolgozom, élek, termelek hasznot az országnak (egyesek szerint Budapestnek). Én most dögöljek meg vagy ne?

Aki Kerepesről jár be Budapestre dolgozni az még rendben van, de aki Gödöllőről, az már csak tartja a markát a költségvetési támogatásokért?

wladekegy (törölt) 2009.08.24. 01:55:57

@ebenbry: Mindegy, ha Pest megyei vagy, akkor most már kéretik elszakadni az országtól. Ha vidéki voltál, akkor most áruló lettél. :P

Sil 2009.08.24. 02:04:44

@kispista2: "A BKV egy főre vetítve kb 10x annyi támogatást kap mint a vidéki nagyvárosok közlekedési vállalatai."
Nem, egy főre vetítve még durvább lenne az arány, pár hónapja volt szó róla, hogy a közösségi közlekedésre fordított összes állami támogatás 91%-át a BKV kapja, és csak a maradékot a vidéki nagyvárosok. (A kisvárosok meg ugye gazdálkodják ki maguknak.)

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.08.24. 02:08:21

@Szibarita:
Budapestnek azért magasabb a GDP-je, mert minden országos cégnek itt van a központja, tehát amit az egész országban termel/profitál, azt itt számolja el. Úgyhogy ezt a "mi tartjuk el az országot" dumát nyugodtan le lehet venni a műsorról.

Aki meg nem fizet adót, az tényleg ne ugráljon.

Lusta_Dick 2009.08.24. 04:18:50

sziasztok

írtam kb egy a4 oldalnyit ide de aztán visszatöröltem, inkább beállok a sorba és én is csak annyit mondok, hogy nem leépítés kell hanem a teljes máv vezérkart kirúgni vagyonukat elkobozni majd az irodistákat és mindenkit kirakni átszervezni az egészet hogy gördülékeny legyen az egész és valami nyereséges dolgot vagy valami olyasmit csinálni belőle aminek van értelme mert állami támogatás nélkül nem lehet megcsinálni vagy ha meglehet akkor meg az állam fog csődbe vinni mert mi az hogy valami nyereséges lenne...

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2009.08.24. 04:28:59

Tegye fel a kezét, aki teljes árú jeggyel utazik!
A kutya a kedvezményekben van elásva szerintem. A minap a rádióban azt hallottam, hogy kb. 65% utas valamilyen kedvezménnyel utazik a vonaton ma. Most őszintén: ez a normális? Frászt!
Nem kell teljesen megszüntetni pl. a diákok kedvezményét, de teszem azt egyetemistáknak is legyen csak évi 12 alkalom, ne általános érvényű kedvezmény. A többi kedvezményezettre ugyanez vonatkozik. Egy rakással simán meg is lehetne szüntetni, lehet persze felháborodni, de aki olyan szerencsés, hogy van munkája, keményen megfizeti mások ingyenes és n%-os utazgatásait.
Szóval teljes árú menetjegyekkel a vasúthűlózat megmentéséért!

pógárutas 2009.08.24. 04:38:35

A Alkotmányban biztosított jog az ELJUTÁS joga!! Sehol nem olvastam olyat benne, hogy VASÚTTAL (vagy Volánnal) kell ezt biztosítani!! Nem kell hozzá közgazdásznak lenni, hogy teljesen felesleges Bivalyröcsögős és Mucsaröcsöge között buszt is és vonatot is fenntartani annak a 30 embernek, aki ott utazik rendszeresen. Valamelyiket viszont biztosítani kell..ez az Alkotmány lényege!

kpityu2 2009.08.24. 06:06:42

Ugyan ugyan. Nem értitek az MSZP-s koncepciót. Ami nincs, az nem kerül pénzbe. Logikus nem ? Ezért kell leépíteni az egészségügyet is. Helyette be kell vezetni az egészségügyi és a közlekedési PR minisztériumot. Ezek fő feladata, hogy a nem létező szolgáltatásokat létezőként "pozicionálja" az emberek tudatában.

Dzsok 2009.08.24. 06:33:37

Az elmúlt kormányzati ciklusban 70 ezer fővel nőtt a közalkalmazottak száma.

Még szerencse, hogy itt nem kell megtakarítani. A pártkasszákat feltöltő extra drágán épülő autópályaberuházásokról soha fel nem merült, hogy bármilyen megszorítást kellene alkalmazni.

A 2007-2013-as fejlesztési időszakban Csehország ötször annyi, Szlovákia 2,5X annyi forrást fordít vasútfejlesztésre mint Magyarország.

Autópályaberuházásra Csehország 1,5X annyi pénzt költ mint mi, Szlovákia pedig harmadannyival kevesebbet. Azt hiszem világosak a prioritások.

Abd 2009.08.24. 06:34:58

kicsit demagog a cikk egyes részei.
saját tapasztalat, hogy van ahol minőségi(és megfelelő) a Volán közelekedés, a vasut által fedett területet teljesen ellátja. valaki irta, hogy az esélyegyenlőség nem azt jelenti hogy 1millio adófizető tart el több millió nem fizetőt.

wladekegy (törölt) 2009.08.24. 06:43:44

@Abd: Kedves, a többmillió nemfizető vs. 1millió fizető legalább ennyire demagóg.
Azt azért valljuk be, hogy itt azok az emberek is sírnak, akik esetleg jegyet is vesznek.
Értem én, hogy volán, meg minden, csak tetszik tudni, ha pl most Kecskemétről szeretnék eljutni Nagykanizsára (Kaposvárra mentem is így), akkor a Volán nagyon kevéssé jöhet számításba, legfeljebb ha az embernek van egy hete, meg pénze reumatológusra, másképp meg az országot kereszt és hosszanti irányban is át kell szelni.

BKV reszelő 2009.08.24. 06:45:33

@Szibarita: Kedves Rita !

Ha majd eléred egy hatéves gyermek szellemi színvonalát, rájössz, budapest nem fizet mindent, de elvisz minden pénzt. Tőlem le is válhatna az országról, de én csak úgy engedném, hogy határsáv vegye körül és ha kijössz, akkor piaci alapon működjön minden neked. Lenne szopósra kerekedett szád a szép nagy hombár fejeden !

Egyszerű vagy mint a szög, de veled ellentétben a szög az hasznos.

ubi904 (törölt) 2009.08.24. 06:48:44

Örülök a bezárásnak, végre nagytotálba kapják azok az emberek a "fincsit" - ahogy Medgyessy mondta -, aki 8 éve a nyakunkba ültették a nemzetvesztő rezsimet. Csak szopjanak, megérdemlik, ne csak mi magyarok kinlódjunk már ....

wladekegy (törölt) 2009.08.24. 06:50:27

@kpityu2: Az a baj, hogy ez nem csak MSZP -s dolog, hanem úgy általánosságban nézve kormánypárti, legyen bárki is kormányon.
Nyugdíjasoknak, romulánoknak történő igérgetést be kell váltani pár hónapig, (ugye emlékszünk még Viki bá. 15 havi nyugdíjigéretére is - mekkora szopás lenne ez most) és ennek az árát bizony mindíg mi fizetjük meg.
Sajnos a politika manapság ezt jelenti.

wladekegy (törölt) 2009.08.24. 06:59:35

@ubi904: Úgy érzed, hogy ezen vasútvonalak mentén élők miatt szopsz, mint a torkosborz?
Mármint arra gondolsz, hogy mi vidéken nem is magyar emberek vagyunk?
Most jól megbüntikézed ezeket a csúnya vidéki parasztokat, mer' a kurcsánytakaroggyra szavaztak?

Hint: Bács-Kiskunban szavaztak a legtöbben a Fideszre hosszú évekre visszamenőleg.

pharmacyli 2009.08.24. 07:01:17

Kétszer ugyanabba a folyóba nem lehet belelépni... De sajnos lehet. Amikor elmerengünk lerombolt várainkról, kifosztott kastélyainkról, amikor azon ábrándozunk, mi volt itt hajdan, akkor rá kell jönni, beleléptünk és most is belelépünk sokadszor.
Sajnos van egy velejéig romlott vezetés, mely megtalálja a modernkedés legújabb vivmányát, és van egy hasonló széles réteg, mely gondolkodni nem képes, csak támogat. Mindegy, hogy mit, csak támogatni lehessen és a támogatás rombolás legyen.
Amikor majd 600 Forint lesz egy liter benzin, akkor fogtok majd sírni... Ma hiányzik a Rákóczi úti villamos, a Thököly uti és sorolhatnám a sok vonalat, megkaptátok helyette a 4-es metrot.
E nep hordta szét saját jövőjét és ezt teszi az esztelen vasútbezárásokkal.
Eladta a máv cargot, valakiknek jó buli volt, ócskavas áron a tehervagonokat... Lett következménye, lett. Nincs teherszállítás, a maradék szállítás hasznát idegenek fölözik le, majd most mindenki sír, hogy a személyszállítás viteldijai nem elegendőek a vasút fenntartására....
Mikor lesz majd az, hogy lassan a vidéket, majd a fővárost is bezárják, felszámolják, mi pedig telejesen földönfutók leszünk... Van-e ilyen elmebeteg náció még Európában, vagy a világon?

vanek ur 2009.08.24. 07:05:55

A megoldást már kitalálták tőlünk nyugatabbra, persze ezt senki nem meri itthon megcsinálni. Igaz, itthon nem biztos, hogy úgy sülne el.

Nyugaton fogtak egy adag vasútvonalat, és térségi vasutat csináltak belőle. Magánvállakozó kötött rá közszolgáltatási szerződést. Volt, amit bezárt, de amit nem, ott a pályát rendbe rakta (legalább 60-80 km/h sebesség), vitt új járművet (modern, üzemanyagtakarékos, kényelmes), modernizálta az infrastruktúrát, és elkezdett együttműködni a buszos céggel (már ha nem ő maga volt az). Az eredmény: kevesebb állami támogatásból jobb szolgáltatás, amit több ember vesz igénybe, mint korábban.

Még valami: az eszetlenül megszüntetett mellékvonalról a fővonalra sem kerül majd utas, mert végig busszal megy.

otirt 2009.08.24. 07:07:30

@Doryyka:

A Putnok-Eger vonalat eredetileg egy Eger-Putnok-Ózd és Eger-Putnok-Miskolc vonalnak szánták, turisztikai céllal. Sajnos egy-két infrastruktúrális fejlesztés lemaradt. Pl.: Nem épült meg a Lázbérci-tó Dédestapolcsány-Nekézseny állomás közötti látvány túrista út.

A vonalnak sajnos keresztbe tett az ipari leépítés is. Hiszen a bélapátfalvai cementgyár (mára ez is a múlté) egyik legjobb megközelíthetősége vasúton volt, főleg télen, amikor a hegyi utak néha járhatatlanná váltak.

Qkac · http://urvezeto.blog.hu 2009.08.24. 07:16:19

Miért van az az érzésem, hogy a MÁV-nál nem a vasúti infrastruktúra fentartására, fejlesztésére megy el a rengeteg pénz, hanem különböző rejtett, vagy éppenséggel látható csatornákon pártkasszákba szivárog? (Mikor melyikbe? Most éppen a MÁV: szoci, BKV: szadesz.) Ebből a szemszögből világos, hogy ha már csak tényleg szivárog, akkor egy-két tényleges költséghelyet meg kell szüntetni, hogy "a forrás ismét bő lét adjon".

eloszto · http://eloszto.hu 2009.08.24. 07:20:03

"(A bezárandó vasútvonalakat a minisztérium emberei óvakodnak így nevezni, a 2007-ben megszüntetettekről hivatalosan máig úgy mondják, hogy a személyszállítás ideiglenesen szünetel.)"

Még szép, különben rekultiválni kellene a síneket és a többit, ami eszméletlen pénz.

Sirappa 2009.08.24. 07:30:02

2010re vasútmentes országban fogunk élni!

Mit képzelnek ezek?? emberek ezrei szívjanak, hogy pár embernek jó legyen. tudom h ez a politikára is igaz,de könyörgöm már a tömegközlekedés is?

Tanulni kellene a GYsevtől: anyukám munkatársa mindig lekéste a vonatot, és felhívta a GYsev egyik vezetőjét, aki ezzel foglalkozott. Ennyit kért az egyén: 2 perccel később induljon a vonat. És egy emberért megtették, mert nem zavart senkit, hogy 2 perccel később indul a vonat. Ami el is szokott időben indulni. Nem hinném én sem el, ha nem anyám egyik legjobb barátnőjéről lenne szó.

Szóval hogy lehet, hogy külföldön nyereséges tud lenni egy ilyen cég, nálunk meg állami támogatásból is mínuszba megy?

Wake up Magyarország!!!!

nem hiszem, hogy nézni fogom ezt az oldalt, csak nagyon felb*aszták agyamat ezzel.

Persze, állítsuk le a személyközlekedést, kedves dél nahavói barátaink meg ellopják majd a sineket, ahol nem jár vonat. KOmolyan ennyire balf***ok az emberek??

TI ezt végig nézitek??

Shitting Bull 2009.08.24. 07:30:28

Úgy őszintén: Budapest-Keszthely vasúton, közel öt órányi utazás. Egy ilyen vasutat minek fenntartani? Ráadásul _állítólag_ azért találták ki a vasutat, mert olcsóbb és gyorsabb, mint a közúti szállítás. Ehhez képest azonos távon fillérre ugyanannyi a MÁV és a Volán jegy, sebességben sincs nagy eltérés. Valamit nagyon elbasztak, ezt már csak felszámolni érdemes.

Hátezmármi (törölt) 2009.08.24. 07:42:39

Hát. a makói, meg a többi vonalért nem nagy kár....

orv 2009.08.24. 07:55:53

pharmacyli@
Igazságod van Teneked! Csak az a nem kis baj állt elő,hogy 20 éve nem foglalkoznak ezeknek a vonalaknak a rentábilissá tételével,azaz nem integrálják a modern vasúthoz és így hatalmas pénzekbe kerülne a felújításuk.Mert ugye,nem halad a vonat,csak döcög,ellenirányú vonatot vár,ami késik,ezért az is,lepattant,mocskos minden,egy óra alatt ,jó ,ha 30 kilómétert megtesz,stb... Oké,lesz még,amikor muszáj lesz az individualista hozzáállást elfelejteni,de ma az egyéni közlekedésnek áll a zászló,vagy az azzal versenyképes tömegközlekedésnek -ha van ilyen.Amúgy biztos,hogy lehetne még szervezéssel is elérni valamit:egy Siófok - Kaposvár vonal pl. olyan területen fut,ahol semmi más eszköz nincs jobb pozicióban,csakhát nem úgy kéne beérkezni Siófokra,hogy az utolsó 3 kilómétert lépésben teszi meg,míg aki dolgozni menne az kényszeresen égő vonatokról és kényszermunkára hurcolt vasutasokról álmodozik.Szóval,ide fejléesztés,felelősség,marketing és busines alapú gondolkodás kőne -ammeg nincs és nem is lesz egyhamar.Sajnos.

nina2000 2009.08.24. 08:25:51

van egy orszáááág, álom ország
van egy orszáááág, agyar ország
van egy orszáááág, csoda ország

.... ez már olyan, mint a Truman show, megvett minket "hálivúúúd" kilóra és egy egész országban forgatnak live action valóság tragikomédiát.

L_aci 2009.08.24. 08:30:35

Csak röviden :

MSZP-re szavaztam. Én MARHA.

is 2009.08.24. 08:32:10

igen, láthatóan nem tudtak újat csinálni, ez a Kóka-féle verzió. az IMF követel (szerintem joggal), és ennyi idő alatt ezt hozták ki. nagyon kíváncsi lennék, hoyg van-e bárhol, bárki, bármelyik párt mögött, aki alaposan nekiállna egy rendesebb tervezésnek.

itt ez a blog. vlsz. sokan árnak ide, akik belül vannak a MÁVon, Volánon. nem lehetne egy civil alapú tervet összedobni?

hilti 2009.08.24. 08:33:28

biztos kell a felszabadulo penz premiumra es vegkielegitesre

S. Annyi 2009.08.24. 08:33:58

Kell a hely az új kormányzati negyednek, amit csak volt vasút fölé lehet építeni, csak még nem tudják pontosan hová, ezért a biztonság kedvéért megszüntetik a szóba jöhető vonalakat. A népnek jól jönne tehát egy VÉG-KIELÉGÍTÉS, ami úgy történne, hogy megy, még működő vasúti vonalon a síneket két oldalról kordonnal elzárni, kormánytagokat szadesszel a sínre terelni, mozdonyt elindítani, oszt futás! Közben az LGT síneken című számát játszanák. Mire egy se marad életben, az a végkielégítés.

camelot1 2009.08.24. 08:36:02

Nagyon szomorú olvasni ezeket a komenteket...Úgy tünik legtöbb hozzászóló egyszemélyes Magyarországot szeretne, jellemző a vélemény: "hogy majd én eldöntöm mire adok az adómból"..
Sejthető, hogy ebben az egyébbként megvalósíthatatlan esetben mennyi lenne az az adó, félek. hogy a 0-hoz konvergálna...
De nem is ez a baj, hanem az, hogy ezt a szerencsétlen országot nem csak a nyikhaj politikusok, hanem MI is tönkretesszük, ha a fejünkben nem teszünk gyorsan rendet.

Nem azon kellene vitatkozni, hogy ki mennyit fizet be a kasszába, vagy mennyit nem, mert akkor tényleg teljesen atomizálódunk.

Arról kellene vitatkozni, hogyan lehetne megakadályozni az ország eszement teljes szétverését, ill. hogyan tudnánk kikényszeríteni, hogy politikusaink a KÖZJÓ érdekében használják fel adóforintjainkat!!

Mert adó és politikus mindig is volt, és lesz is, hacsak nem akarjuk újra építeni a kommunizmust....

79_süni 2009.08.24. 08:38:21

Szerintem tök jogos, az olyan vonalak bezárása, ahol nincs utas, helyette gyors IC vonalakat kéne a nagyvárosok közt kialakítani, amit gazdaságosan lehet üzemeltetni.
Pl: Pécs-Pécsvárad vonalon a vonat legalább 10 éve utasok nélkül közlekedik, tök feleslegesen. Busszal sokkal egyszerűbb és gyorsabb Pécsre bejutni.
20-30 ember egy buszban sokkal olcsóbban szállítható.
Ha vonattal kell vinni az utasokat oda lényegesen több utas kell min 5x annyi, hogy a lényegesen nagyobb üzemeltetési költségek megtérüljenek.
Pénznyelő MÁV-ot privatizálni, talán akkor gazdaságosan fog működni

Boka1 2009.08.24. 08:39:32

Bátor állami vezető, aki ezeket a lépéseket meg meri csinálni.

Talán ezeken a vonalakon elindul némi magánvállalkozás ( tudom, az szemét profitorientált, dehát a verseny ugye...) , aminek van gazdaság élénkítő hatása.
Rossz hír, hogy majd ezeken a maszek járatokon nem utazhat ingyen 50 ezer vasutas 100 ezer rokona.

Nehéz az élet....

krumpliszsák 2009.08.24. 08:40:00

Új kormányprogram. Adjunk munkát a szinesfém tolvajoknak. Attól mert bezárják ezeket a vonalakat nem lesz jobb helyzetben az államvasút.

Lajosbácsi 2009.08.24. 08:41:48

Ha nem lopnának el annyi adópénzt és nem kellene hiteltörlesztésre annyit fizetni, akkor ugye semmi probléma nem lenne ezekkel a vasutakkal sem. De az igazi morális kérdés az, hogy lehet-e és szabad-e ilyen iszonyatosan pazarló és trágya szolgáltatót még tovább tömni adópénzekkel ? Vasútra szükség van, de nem erre a vasútra. Nem tudom, hogy mi a megoldás és hogy van-e olyan aki kevesebb adót tüntetne el azért hogy közlekedjen vonat A pontból B pontba, de nyitottnak kéne lenni a megoldásokra. Szinte reménytelen ezt a vállalatot hatákonyabban működtetni, csakúgy mint a kistestvérét a BKV-t. Korrupció, pazarlás és trágya szolgáltatás, de hatalmas fizetések és vaskos végkielégítések a vezetőknek. Szerintem itt nincs megoldás, be kellene zárni ezeket a trágya szolgáltatókat és privát cégekkel helyettesíteni, nagyon rossz lenne egy ideig, amíg az új vasutat megszervezik, de egyébként reménytelen.
Az adópénzeket felzabáló kisgömböc étvágya határtalan.

Héttörpe (törölt) 2009.08.24. 08:42:56

@Szibarita: "Nem ezt kivanom vissza, de a helyvaltoztatas joga errol szol es nem arrol, hogy budapestnek ki kell fizetnie, hogy mindenki vonatozhasson."

Mint ahogy nekem se kellene fizetnem a 4-es metrót, nem igaz pajtikám?

hilti 2009.08.24. 08:46:17

az a baj hogy amig nem hiteles vezetok vannak a lovon addig senki sem hiszi el nekik hogy amit megsporolnak azt nem osztjak egybol ki maguknak ilyen olyan jogcimen (lsd. jutalek, premium, vegkielegites). sot en most fogadok ra hogy ha meglepik akkor is ugyanitt fognak allni jovore is. ugyanugy mint ahogy itt alnak mar 20 eve. es ez azert van mert tolvaj banda van minden allami vallalat elen. nem az a fo baj hogy lopnak csalnak hazudnak, mert azt mindenhol csinaljak. ugyanugy lopnak a vezetok nyugat europanban es az usaban is. a problema az hogy itt pofatlanul csinaljak. nyugi a bkv sem lenne veszteseges ha nem korrupt vezetoi reteg lenne az elen aki leoszt csokosoknak vagy lenyul sajat zsebbe.

Shien'Gorr 2009.08.24. 08:46:46

Nem értek egyet a vonalbezárásokkal, az egész mávot kellene úgy ahogy van bezárni, a vasuti közlekedést meg privatizálni.
Aztán ha egy vonal életképes az működni fog, ha meg nem, akkor viszlát.

kontroltéma 2009.08.24. 08:48:08

Szerintem az elégedetlenkedők dobják össze a pénzt, alakítsanak vállalkozást és vásárolják fel azokat a vonalakat amikről úgy gondolják, hogy a nagyokosok hanyag módon veszteségesnek kiáltják ki.

camelot1 2009.08.24. 08:55:53

@Lajosbácsi:

mit szólnál egy új országhoz??? Csak "be kellene zárni, privát cégekkel helyettesíteni, nagyon rossz lenne egy ideig, de de egyébként reménytelen"...
Örület!!!

Ez a "régi" ország legalább olyan rosszul működik, mint a MÁV. És ráadásul ez a rosszul működő akarja "rendbe tenni" a másik roszzul működőt... Itt tartunk...

Bamba Barack 2009.08.24. 08:57:55

Más országokban fejlesztik a vasúti közlekedést,nálunk minden leépül...borzalom.a buszimádok meg buszozzanak,a vasút akkor is sokkal kényelmesebb és legalbáb rosszul sincs rajta az ember.

Bamba Barack 2009.08.24. 08:59:04

@kontroltéma: téged biztos nem érint egyik vonal bezárása sem,azért nyilatkozol így...

labi 2009.08.24. 08:59:15

Nos, abból amit egy vonal bezárásával megtakarítanak, bőven vehetnének saját autót annak a három emberkének aki az ilyen vonalakon szokott néha előfordulni a vonatokon.

Pár éve vonatoztam valami nagyonmellékvonalon. Érdekes volt hogy párszáz forintért bérelhettem magamnak egy különvonatot... ugyanis én voltam az egyedüli utas. Megéri?

5kzs 2009.08.24. 09:01:42

Szerintem az is gond, hogy direkt rossz menetrendet csinálnak évek óta, hogy csökkenjen az utasszám. A Mátészalka-Nagyecsed vonalon 17 perc a menetidő 12 km ami még elfogadható. A bejárósok 8-ra mennek iskolába a vonat 6:23-kor indult évekig 6:40kor mér ott voltunk a suli 8kor kezdődött. A másik pl, hogy a melóbe az esti műszak 22kor kezdődik a vonat 22:23-ra ér be. Direkt úgy van, hogy ne legyen érdemes vele közlekedni, jóhogy leszoktak róla.

Lajosbácsi 2009.08.24. 09:03:27

@camelot1: Ez egy reménytelen ország. Fizetjük a máv meg a bkv meg a temérdek pazarló állami vállalat, politikus meg közszolgáltató iszonyatos pazarló működését, amig bele nem döglünk és van még IMF meg hasonló szervezet, aki még ad nekünk hitelt. Ennek akkor lesz vége, ha már nem fog senki más nekünk hitelt adni és tényleg kénytelenek lesznek a politikusok valami nagyon drasztikusat meglépni, de addig marad ez a dagonya.
Szinte biztos vagyok benne, hogy ebből a vonalbezárásből se lesz semmi, mert a helyi hatalmasságok majd ott fognak ordítani a parlamentben addig amig vissza nem vonják a vonalbezárásokat. Cak ott lesz bezárás, ahol nem lesz nagypofájú helyi politikus, aki megmenti a vasutat.

camelot1 2009.08.24. 09:05:22

@Bamba Barack:

egyetértek!

Már az sokat segítene, ha a kamionokkal megfizettetnék azokat a károkat, amit okoznak fűben, fában útban stb. Akkor talán rögtön a MÁV is kevésbé lenne veszteséges, és ezzel a globális felmelegedés ellen tennénk valami, és talán kevesebb spanyol eper utazna hozzánk szépen nyakig bepermetezve

Én hiszem, hogy VAN megoldás a MÁV problémájára, de csak akkor,ha a dolgot magát nézzük, és nem huszadrendű dolgok befolyásolják a végső döltést.

Kivlov 2009.08.24. 09:05:39

MÁV-ot, BKV-t azonnal eladni, vagy becsődöltetni!

Boka1 2009.08.24. 09:07:23

"Mint ahogy nekem se kellene fizetnem a 4-es metrót"

Örök vita, hogy Budapest fizeti be az országos adók 60 százalékát, tehát a maradék 40-en osztozik 8 millió ember.

Utána jön Dunántúl, aztán az összes többi. Mégsem az első kettő a leghangosabb.

Csak úgy, mint otthon: Először kiadást csökkenteni, nem bevételt hajszolni. Ha nem vagyunk hajlandóak és képesek több adót fizetni, akkor az állam ne támogasson ( egyébként sem ).

claudiopolis 2009.08.24. 09:07:29

11, 45, 154 kivételével a többi mehet felőlem. vasútbarát létemre se látom, hogy létezik akkora beruházás mely révén életre kelthetők lennének.

Viktus 2009.08.24. 09:08:39

@Szibarita:

Budapest mit fizet? hagyjuk már ezt a blablát amit a hatökör Demszky talált ki. Budapesten van a legnagyobb cégek központja oda adóznak, Budapesten van a szolgáltatószektor jórésze így oda ingáznak fel a népek pénzt költeni stb. tudod ez egy kölcsönös szimbiózis.

A MÁV szar, ahogy van ez tény, ahogyan a legtöbb állami kézben lévő feladatkör veszteséges, és nem működik. Az elvtársaknak persze jó munkanélküli temető.

Nem ártana, ha gyökeresen átalakítanák a vasútat. Sőt, ha ezt ésszel tennék az uniós trendeknek megfelelően még lehetne rá egy rakás pénzt is átszipkázni. Bezárni kell vonalakat az egyértelmű, ahol az anyuka utazik a kislányával meg max. pár nyugdíjas oda elég egy mikrobusz is. Viszont ezzel párhuzamosan bővíteni kellene a szolgáltatás színvonalát pl. pálya modernizálásokkal. Nem ártana , ha a vonat legalább a fő vonalakon Debrecenből, Miskolcról, Győrből, Szegedről, Pécsről gyorsabban feltudna tűzni, mint az ember kocsival. Lehetne ugyanolyan árban is vagy olcsóbban, mintha kocsival menne a nép, ha nem kellene eltartani a sok szart is a mávnál.

Boka1 2009.08.24. 09:09:44

"Mint ahogy nekem se kellene fizetnem a 4-es metrót"

Örök vita, hogy Budapest fizeti be az országos adók 60 százalékát, tehát a maradék 40-en osztozik 8 millió ember.

Utána jön Dunántúl, aztán az összes többi. Mégsem az első kettő a leghangosabb.

Csak úgy, mint otthon: Először kiadást csökkenteni, nem bevételt hajszolni. Ha nem vagyunk hajlandóak és képesek több adót fizetni, akkor az állam ne támogasson ( egyébként sem ).

cortx6 2009.08.24. 09:11:19

@Wonderland: Bocs, de a pontosság kedvéért:
"A Magyar Állam mellett (66,5%), az Osztrák Állam (28,6%), és a Speditions Holding GmbH (4,9%) tulajdonolják társaságunkat"( www.gysev.hu/portal/page/portal/INTERNET/GYSEV_ONLINE_3?p_h_menu=1 )

Tény, sok mindent -épp a kisebb, egyszerűbb szervezet, a csalldiasabb méret miatt- jobban csinálnak, de azért ott sem minden fenékig tejfel, csak jobban adják el. A teherfuvarozás visszaesése, az önállló SZESZA üzletág létrehozása Őket is sújtja.
Pedig "válogatott" vonalakon dolgoznak, nincs állami rendeletre fenntartandó gyenge forgalmú mellékvonaluk.
És vegyük hozzá, minden növekedéssel éppen a fent említett kedvező tulajdonságaiból, előnyeiből veszít.
Ha jól tudom -és ez azért valószínű- az általuk regionális szolgáltatói szerepre a minisztériumba beadott javaslat/előterjesztés épp ezeket a mellékvonalakat taralmazza a Nyugat-dunántúli régió területén, mint a fenti lista.
Úgyhogy van rá esély, hogy a GyMS-Vas-Zala térségben hamarosan bizonyíthatnak.

Mitya Ivanov 2009.08.24. 09:12:47

jó sok komment van. Biztos mindenki elmondta a magáét. Én szokás szerint csa a Veszprém Győrön vagyok kiakadva és Szfehérvár Börgöndön. A többit nwem ismerem. A Veszprém Győr most aug 20-23 között hihetetlen forgalmat produkált, személyesen láttam. De egész nyáron utaztak rajta rendesen. Tudom, tipikus szezonális vasút, de akkor miért nem szezonális? miért kell megszüntetni. Remélem valakinek csak aszébe jutott a szezonális működtetés. A Szfehérvár Börgönd forgalmi adatit nem ismerem, de ezzel megszűnik az összeköttetés lehetősége az Észak Dunántúl és a Dél dunántúl között. annakidején volt Győr Pécs diákvonat, ami összeszedte az egyetemistákat az egész dunántúlról. Már régóta nincs ez a vonat, és ha megszűnik a börgöndi vonal, akkor pl veszprémből csak Bp érintésével lehet eljutni Pécsre.

Mitya Ivanov 2009.08.24. 09:16:13

még annyi, hogy Zirc még az előző cilkusban nyert pályázati pénzt arra, hogy az addig a város közepén és a vasúttól távol lévő autóbuszállomást áttelepítsék a vasút mellé. Így a vasútnál is forgalmat generáltak, és kiépült a településnek egy új központja, mellette bevásárlóközponttal. Ha megszűnik a vasútvonal, akkor ezt a közpénzt ki lehet dobni a kukába, mert taccsra vágja azt az új települési központot

camelot1 2009.08.24. 09:16:46

@Boka1:

reménytelen vagy...

Egy ország általában egy NEMZET-et fog össze, az állam az állampolgárok érdekében működtetett szervezet (kell legyen) Te úgy tűnik negligálni szeretnéd több ezer éves fejlődés edredményét.

És sajnos amíg sokan így gondolkodnak mint te, lehet hogy mi magyarok eljutunk újra a pár ezer év előtti fokra...

Viktus 2009.08.24. 09:17:53

Egyébként, ha ezt bejelentik nem lesz hosszú ideig közlekedés egyik vonalon sem, majd Gaskó elvtárs gondoskodik róla, hogy a maradék népesség leszokjon azokról a vonalakról amiket még használ.

Secnir 2009.08.24. 09:23:43

@kispista2:
"Az autóbuzi idióták hiszik azt, hogy az ő adójukból épül minden. Pedig nem."

áhh, öregem, erre azért aludj még egyet. más blogokban már levezettem ezt, nem kellene elnézni az autós társadalom mellett. NEM minden a mi adónkból épül, csak úgy kb a tíz százaléka...

Magdusos 2009.08.24. 09:25:27

@Attila31: Békés megyében még a vasúti közlekedés az egyik legjobb, bár sajnos csak két óránként van vonat, de nem kihasználatlan. Nagyon sokunkat érint a Kétegyháza-Újszeged vonal bezárása. Akik Pestre járnak Mezőhegyes-Kétegyháza között. Sok diákot, akik Újszegedre mennek, mert fele annyi idő még így is, illetve nagyon sokan bejárnak gimnáziumba, szakközépbe Mezőhegyesre, Mezőkovácsházára, Békéscsabára. Sok ingázó van a munkavállalók között is. Tesznek ezek mindenkire!

vuximaxi 2009.08.24. 09:25:41

Hát gratulálok, persze hogy nem leszfűnyíró elv, csak a "párhuzamosságok szűnnek meg." Én nagyatádi vagyok, de tíz éve Szegeden tanulok, élek. Ha a Somogyszob-Balatonszentgyörgy vonal megszűnik, hát azért tényleg nem nagy kár, a napokban utaztam rajta. Utas tényleg alig, a vonat mellett sokszor a bicikli gyorsabban menne. Igaz, ha marad a busz, a mostani menetrenddel délelőtt 11 óra után eljön Balatonmáriáról az utolsó közvetlen, mert délután csak vonat van, vagy buszos átszállás egy egy órás úton. De az atádit megszűntetni? A megye 3-4. legnagyobb városa, gimnázium, szakközép, ide is jönnek a diákok, meg innen is mennek Kaposvárra a középiskolások, egyetemisták, főiskolások meg minden felé. A munkásokról nem is beszélek. Spec én különösen örülnék a Baja-Kiskunhalas vonal megszűntetésének is. Nem elég, hogy Baja felé már csak személlyel tudok Szegedre menni, többszöri 20-25 perces várakozásokkal, így már Pesten át is ugyanannyi időbe telik, decembertől tényleg csak Budapest érintése marad. Minimum plusz 2 ezer forint kiadás.
Sokszor tényleg nem értem, hogy mi zajlik itt. Nyugaton a vasút reneszánszáról beszélnek, egyre több a szupergyorsvonat, itt meg inkább lefele fejlesztenek és milliárdokat dobnak ki a szintén sugaras szerkezetű autópályahálózatra. Bocs, de a budapesti agglomeráció mellett van vidék is. A Volán biztosan jót fog kaszálni, de ettől még a közutak állapota is olyan amilyen, hosszabb távon meg tényleg kényelmesebb a vonat. Ha Baja felé megszűnik, egyáltalán lesz Pestet leszámítva vasúti összeköttetés a két országrész között?
A megszüntetés helyett inkább a menetrenden javítanának. Röhej, hogy régen Somogyszobon azonnali átszállás volt minden vonatra, mert ott kerülték el egymást, most sokszor 20-30 perceket kell várni, mert inkább a szomszéd faluban kerülnek, a kis piroska meg a leminősített pályán sajnos nem tud kétszer megfordulni. Szerintem tutira azért csinálják az egészet, hogy kevesebb utas legyen, aztán be lehessen zárni. Helyette inkább végre normális forgalomszámlálás legyen. Mondjuk olyan jeggyel, amelyen a vonatszám is rajta van. Akkor lehetne mérni, hogy ki mikor melyik vonattal utazik, mely napszakokban van kihasználás. Meg meg lehetne kérdezni a vidéki állomások forgalmistáit is, mikor utaznának sokan. Ja ez túl egyszerű. Inkább a légkondis minisztériumban valaki eldönti, hogy ez meg ez a szakasz nem kell, aztán lehet, hogy évek óta nem is ült vonaton, pláne nem arra.

camelot1 2009.08.24. 09:26:44

Én egy kisvárosban születtem, ahol a 80-as évek közepén megzsüntettk a kisvasútat az akkori "nagyokosok". Egyetlen nap alatt felszedették a síneket, nehogy valakinek egyszer eszébe jusson újra indítani.

És buszok lettek helyette...
És mindenkinek rosszabb lett, a környező parasztságnak, a városnak, a perlitbányának, a turizmusnak stb.

Ilyen helyzetet akartok újra a kétezer kilométeren keresztül???

A vasút minden egyes kilométere dédapáink hatalmas erőfeszítésének eredménye, már csak ezért is óvatosan kellene bánni a bezárással.
És hogy esetleg ne kelljen újra feléípteni őket, ha majd egyszer megváltozik a felállás, és esetleg nem lesz elég olaj abba a sok-sok autóba...

A bezárás NEMOLD MEG SEMMIT!!!
Ellenkezőleg, újabb gondokat okoz majd...

Hátezmármi (törölt) 2009.08.24. 09:34:59

Hát én asszóndom, senkinek nem fog hiányozni a Szeged-makói vonal, minden normális ember busszal jár már évtizedek óta, nem azzal a széteső, ótvar Bzmotokkal.

Ugyanígy Szegedről sem megy senki Bajára vonattal, amikor a busz töredék idő alatt megjárja.

A sok hözöngő meg tényleg nem érti, hogy lesz közlekedés, csak nem drága és ótvar ötvenéves vonatok, hanem busz lesz helyette. Miért olyan nehéz ezt felfogni?

Boka1 2009.08.24. 09:37:47

@camelot1:

és ezzel mi a gond ? Csak jeleztem, hogy A NEMZETBEN senki sem tehet a másiknak szemrehányást, nem követelhet semmit sem a másiktól.

A tanulság általában az, hogy mindenki szóljon bele a közügyekbe, ne csak pár ezer ember. Én konkrétan támogatok minden olyan lépést, ami az állam visszavonulását jelenti , mivel abban vagyok érdekelt, hogy legyen minél több új és jó vállalkozás. Ez a nézet A NEMZETBEN kisebbségben van. Egyszer talán...

grgrgr 2009.08.24. 09:39:37

Aki falun lakik, sokkal-sokkal kevesebb juttatást kap adófizetői pénzből, mint aki pl. Bp-en. Rettenetesen sok faluban nincs már posta, nincs iskola, nincs óvoda-bölcsőde, orvosi rendelő, szóval majdnem semmi sincs, ami közpénzből menne.
A Volán-járatok óriási hátrányokkal bírnak a vasúthoz képest. Nincs rajtuk WC, nincs rajtuk csomagtartó, szűk ülések vannak, és hóban-fagyban el se tudnak indulni.
Az autó nem mindenki számára megoldás: egyrészt képtelenség annyi darab autót fenntartani egy családban, ahány dolgozó és iskolás tagja annak a családnak van. Egy autót fenntartani is nehéz a mai fizetésekből.
Másrészt nem mindenki kaphat jogositványt, pl. mert nem elég jó a látása (szintévesztő), nem egészséges (erős cukorbeteg, remeg a keze, stb.) - ezek az emberek már most is nehezen élnek, munkát vállalni nem tudnak, stb.
A MÁV-ról mindenki tudja, hogy ugyanaz a helyzet, mint a BKV-nál. Az adóforintok a politikai haverizmus köreinek finanszirozását szolgálják, nem pedig a tömegek közlekedését.

Boka1 2009.08.24. 09:41:20

"A vasút minden egyes kilométere dédapáink hatalmas erőfeszítésének eredménye, már csak ezért is óvatosan kellene bánni a bezárással."

Köszönjük meg dédapáinknak.

Az Ózdi Kohászati Művek pedig nagyapáink erőfeszítésének műve, majd lehet, hogy megkoszorúzzuk, de inkább bízzuk a kapitalista piacra, hogy kell-e kohó vagy jobban járunk, ha lakópark vagy bevásárló központ lesz helyette.

camelot1 2009.08.24. 09:41:35

@csmiklos-35:

ezért nem értjük, mi "hőzöngők" mert a vasút normális esetben olcsóbb kellene legyen!!!

Ha mindent összeadsz (út, jármű, karbantartás, környezeti kár) akkor az is. A vasutat fejleszteni kellene, nem leépíteni, és nem az autó(busz) hálózatot preferálni.

És akkor nem lennének "ótvar ötvenéves vonatok"...

mferee 2009.08.24. 09:45:16

@Ormótlan: Évi 12 alkalom?
Akkor no lássuk csak. Vizsgaidőszakokkal együtt egy évben 10 hónapot tanulunk. Tehát minden hónapban 1szer tudnánk haza jönni és 2szer visszamenni a maradék 8 alkalomal meg vegyünk teljesárú jegyet ami nem olcsó. És közben még valahogy éljünk is meg a kollégiumban dehát a kaját sem adják ingyen arról nem is beszélve hogy a fiúk azért nem egy nagy szakácsok így kénytelenek sokszor ebédet venni.

De hogy ne legyek off:
Kétegyháza-Mezőhegyes vonalon amely vonatok egész Békéscsabáig jártak, minden reggel tömve volt emberekkel. pl. az egyik köztes állomásra, Medgyesegyházára a busz valami iszonyat kerülővel és kerülési idővel jár. Akik be jártak iskolába vagy dolgozni a megyeszékhelyre azokkal mi lesz?
Buszokról. Árak egyszinten a mávval vagyis Békéscsaba-Kecskemét viszonylatban(vonattal nehezebb és drágább is a megközelítése) a jegy 2300Ft ami 2 személyre már 4600Ft ami bőven kiadja a benzinköltséget és nem kell 3 órát szenvedni. Ez két felnőtt jegy ára tehát akkor 4 diák fizeti ugynezt. Akkor hol itt a kedvezmény? Vegyük hogy a busz fele megy csak kecskemétig (álltalában vasárnap többen) no akkor egy 50 férőhelyes busznál már 25000Ft fölött van amit kifizetnek. ehhez még hozzá jön a akik közben szállnak fel + le. Mennyibe is kerül a busznak az út és mennyi a nyeresége?
Bezzeg a nem dolgozó, ingyenélőkenk(itt nem a munkanélküliekre céloztam) 90%-os kedvezmény jár. Milyen alapon?

Hátezmármi (törölt) 2009.08.24. 09:46:36

Mitől lenne már olcsóbb, a sok bakterrel, meg váltókarbantartóval, meg sínfelújítással, meg minden marhasággal?

A Volán az amúgy is megépített utakat használja, nem kell neki külön drága saját pálya meg rengeteg alkalmazott a saját pálya fenntartásához.

Ez miatt aztán a vasút feleslegesen méregdrága, ha nem használják havi szinten minimum tízezren.

Ennyi az egész

camelot1 2009.08.24. 09:47:43

@Boka1:

hát kedves Boka1, éppen ez a baj, ez történik most: rá"bízzuk a kapitalista piacra" az ország és a MÁV sorsát, meg rábíztuk az Ózdi Kohászati Művek sorsát is, az ismert eredménnyel...

Az nem gondolkoztatott még soha el, hogy miért "éri meg" egyes országoknak a kohászatot, vasutat stb. üzemeltetni, és nekünk miért nem mostanra már szinte semmit???

És hogy kohászat HELYETT bevásárlókötpont nem biztos, hogy jó csere?
Remélem csak provokálsz, mert ha nem, hát hmmm... Nem mondom tovább...

kontroltéma 2009.08.24. 09:48:11

@Bamba Barack: vagy azért mert remek üzleti lehetőséget látok benne ! ;D

vuximaxi 2009.08.24. 09:50:06

@Lajosbácsi: Biztos, hogy mindig baj, ha ordítanak azok a nagypofájú helyi politikusok? Igaz, pár éve volt, hogy Szegedről utaztam haza a Dél-Dunántúlra, Nagyatádra és bizony az utolsó szeminárium végéről el kellett kéretőznöm, hogy elérjem a vonatot. Mindenki csodálkozott, hogy nem is megyek Pest felé és négy-öt átszállásom volt. De hat óra utazással hazaértem. Igaz, volt, hogy Szegedtől Bajáig álltam, de utána helyem volt. Spec, most a bajai szakaszt is megszűntetnék. Azóta persze módosult a menetrend, így más napszakokban kell utaznom, de legalább tudok. És csak Kiskunfélegyházán meg Somogyszobon kell átszállnom. Decembertől maradna Pest. Kapaszkodj meg, napi egy, azaz egy közvetlen vonat Budapesttől Gyékényes felé, 16.53-kor. Reggel dettó Pest felé. Közel egy órával hosszabb menetidővel mint egy éve. És ez nem csak az én bajom, hanem Kaposvárt és a Balatont leszámítva egész Somogy megyéé. Persze átszállhatok a pécsi IC-re Dombóváron. Júniusban majdnem le is késtem, mert menetrendszerint 20 percet álltunk Kaposváron, Dombóvár-alsón elengedtük a szembevonatot, ami késett. Szerencse, hogy az IC is késett. Bizony mesélték, hogy volt, hogy más alkalommal látták, hogy az kirobog az állomásról. Te meg várj 2 órát, plusz fizess egy újabb IC-pótjegyet.
Biztosan van olyan szakasz vagy időpont, amin vagy amikor a kutya sem jár, de én inkább először pontosan felmérném az utasszámot és az igényekhez alakítanám a menetrendet. Aztán megnézném, ha így sem utaznak, hát akkor zárják be.
Addig meg személy szerint örülnék, ha a helyi hatalmasságok összefogának. A nagyatádi szakaszt pár éve meg akarták szüntetni, az egész város és a környék gyűjtötte az aláírásokat. Nem csak a "helyi nagypofájú politikusok" szólaltak fel.

Boka1 2009.08.24. 09:50:12

Szerintem kb 30 év mulva, ha az ukránok, oroszok összeszedik magukat és a technológia is megengedi, akkor nyugat-európából Japánig gyorsvasút lesz, amit az oroszok és japánok közösen fognak építeni nálunk.

camelot1 2009.08.24. 09:53:52

@csmiklos-35:

úgy látom, hogy ha rajtad múlna, akkor az autópályák/utak is hamarosan ugyanolyan állapotban lennének, mint a MÁV...

Úgy tünik te azt hiszed azokat nem kell karbantartani, azokat a kilométereket, amit köztudottan dupla áron építenek, mint máshol, ami után még koncessziós díjat is fizetünk, valamit útpályadíjat (te gondolom szívesen)...

Add csak össze ezeket szép sorjában, meg a környezetben esett kár értékét, ill. annak jóvátételének költségét! Mert csak így korrekt a számítás!

Hátezmármi (törölt) 2009.08.24. 09:54:21

Könyörgöm, nőjünk már fel.

Igen, lesz akinek rosszabb lesz, ha éppen érinti.

Ha nem lesz diákjegy, a diáknak rosszabb.

Ha nem utazik ingyen, a nyugdíjasnak rosszabb.

Ha a busz kényelmetlenebb, akkor a falusinak rosszabb.

De minden tíz ember kedvéért nem lehet ráfizetéses vonalakat müködtetni, tíz diák kedvéért nem lehet számtalan felesleges büfé-ruhatáros szakokat az egyetemeken fenntartani, nem lehet a rendelőket csak azért ingyenesen mükődtetni, hogy a nyugdíjas mamáknak legyen hová eltipegni, hogy ne otthon unatkozzanak.

Ébredjünk már fel. Ezeket az állam a beszedett adókból finanszírozza, azaz a te pénzedből is. Azért nincs pénzed, mert sok az adó. Azért sok az adó, mert ilyen hülyeségre pazarolják. Szerintem elég egyszerű képlet...

Abba kéne már hagyni ezt a nagy magyar siránkozást egyszer és mindenkorra.

kontroltéma 2009.08.24. 09:55:54

@vuximaxi: és milyen időközönként óhajtasz hazajárni ? mert én diákkoromban örültem volna ám ha van pénzem hetente hazadöcögni !

Viktus 2009.08.24. 09:56:44

@Boka1:

Logikád szerint 30 év múlva a világon vasút sem lenne , mert mindenhol veszteséges :P

Boka1 2009.08.24. 09:58:37

@camelot1:

A problémád nem értem.

Állami kohászatot - Észak Koreát kivéve- nem nagyon látunk.

Nem a kohászaton meg vasúton van hangsúly, hanem az ÁLLAMI jelzőn.

Nyugodtan mondd tovább, vállalom, hogy jobboldali gazdasági nézeteim vannak, ezt már csak a NEMZET-ben kell titkolni. Sok-sok évnek kell eltelni, amíg a többség is szeretne fejlődni. Elfogadom a Te álláspontodat is, a családomban is sok hasonló vélemény van. Nem kell megijedni semmi újtól, de a változást akarók vitték előre a világot. Persze volt, akit megégettek, mert azt merte mndani, hogy a Föld gömbölyű. Ez akkor volt szokatlan ( vagy akár provokáció ).

Boka1 2009.08.24. 10:00:13

@Viktus:

Vagy csak egy vonal lenne ( London-Tokyo ) , ami brutál nyereséges. :DDD

Hátezmármi (törölt) 2009.08.24. 10:00:32

A vasutat a 19. században azért húzták el minden faluba, hogy legyen mivel a búzát elszállítani. Akkoriban ugyanis még nem voltak aszfaltutak sehol az országban, szekerekkel meg drága és körülményes lett volna a szállítás.

Azóta kicsit változott a világ, csak éppen a vasút maradt meg minden faluban.

camelot1 2009.08.24. 10:01:10

@csmiklos-35:

pont ez a gondolkodásmód dől és omlik össze látványosan és hatalmas robajjal körülöttünk, amit te képviselsz, és nekem úgy tűnik ennek hangja még nem jutott el hozzád...

Attól félek lesz még nagyobb zaj is sajnos, amikor már nem segít majd a füldugó sem...

Viktus 2009.08.24. 10:02:25

@csmiklos-35:

Azért sok az adó, mert helyből van cirka két milka nyugdíjas, akit elker tartani , amelynek legalább a negyede még vidáman feketézik a nyugdíj mellett na meg több nyugdíjat kap, mint a melós fizetést.

Azért van sok adó, mert van cirka egy milka cigány, akiknek a nagyapja hallott olyasmiről,hogy létezik a munka.

A MÁV is ennek a tortának a része a többi szervezetlen állmi szarral. Az egészségügy ugyanolyan pénznyelő látszatja mégse nagyon van az adóforintoknak. A hadsereg? van még olyan, vagy csak egy költségvetési tétel a lenyúlásra lásd. Palik rallyztatása. A rendőrség? több yard rohad az őrsökön, mint az utcán, ahol max. gárda rendezvények alatt lehet rendőrt látni.

Na ezek szipkázzák a sok-sok adóforintot a többi handabanda.

Viktus 2009.08.24. 10:04:17

@camelot1:

Magyarországon a minden faluba vasút a szockába lett ilyen trendy, ahogyn a minden porfszekbe kórház, ipari létesítmény stb. a vas , és acél országa megadta a módját.

grgrgr 2009.08.24. 10:05:57

A Magyar Állami Operaház egy rendkivül veszteséges intézmény, és ráadásul kizárólag egy nagyon szűk réteg szórakozását szolgálja. Ha már a veszteségnél tartunk...

Szóval az adóforintnak nem az a célja, hogy nyereségesen működtessen dolgokat, hanem az, hogy alapszolgáltatásnak számító dolgokat biztositson mindenkinek belőle az állam...

Hátezmármi (törölt) 2009.08.24. 10:07:42

Camelot,

Ugye te is azokról a kis elcseszett, kihasználatlan, lepukkant, százmilliárdért fenntartott ócska vonalakról beszélsz, amit senki nem vesz igénybe?

Ha érdekel, nézd meg mit csinált például Nagy Britannia a mienkhez hasonló vasút hálozatával.

Mindenki példálozik itt a Nyugattal. Én sokat voltam Nyugaton, de nem láttam, hogy minden elcsinált kis 30 fős faluba vonat járna.

Tudod mit csinálnak? Mikróbuszokat inditanak, azt is csak akkor, ha betelefonálsz, hogy egy óra múlva utaznál. Egyébként be se megy a mikróbusz, még ha a környéken jár is.

A gazdag Nyugat ugyanis nem pazarol százmilliárdokat ilyen hülyeségre.

Ilyen gazdagok csak mi vagyunk, csóró és hülye magyarok. És pont ezért vagyunk csórók, mert ilyen hülyék vagyunk.

Boka1 2009.08.24. 10:07:43

"Attól félek lesz még nagyobb zaj is sajnos, amikor már nem segít majd a füldugó sem... "

Személyesen ARMAGEDDON ????

Boka1 2009.08.24. 10:08:42

"lyen gazdagok csak mi vagyunk, csóró és hülye magyarok. És pont ezért vagyunk csórók, mert ilyen hülyék vagyunk. "

Itt a pont !

camelot1 2009.08.24. 10:09:20

@Boka1:

én nem tudom hol van ÁLLAMI kohászat, és nem is érdekel...

Engem az érdekel, hogy nálunk már semmilyen kohászat nincs, ózdi, diósgyőri bizonyosan...
Meg buszgyártás, meg tv gyártás, meg, meg, meg... Lassan a téliszalámit is a koreaiak/kínaiak fogják csinálni...
Ezt te normálisnak tartod?

Ha ez mind lenne, talán nem is kellene arról vitáznunk, hogy be kell-e zárni vasútvonalakat...

A lényeg, egy fejletlen országot kiszolgáltattak védtelenül a szent piac kénye kedvére. Csoda, ha kő köven nem maradt?

Hátezmármi (törölt) 2009.08.24. 10:12:23

Hát, azt sem értem, mi a rákért támogatjuk év 8 milliárddal az Operház mintegy 1000 fős közönségét.

Aki operát akar hallgatni, az fizesse ki az árát. Ha meg 30 ezerért senki nem akar operát hallgatni, akkor meg el kéne gondolkodni, hogy hagyni kéne kimúlni ezt a mammutot.

Amikor a nyugdíjat kurtítják, azok óbégatnak, amikor a segélyt, akkor azok.

Ezért aztán semmi nem történt ebben az országban az elmúlt húsz évben, ezért aztán meg a maradék óbégat.

camelot1 2009.08.24. 10:12:48

@Viktus:

ezek szerint te nem porfészekben élsz...

Nem is kívánom neked, kívánja az a szerencsétlen, aki sajnos ott kell hogy éljen!!!

Viktus 2009.08.24. 10:13:07

@csmiklos-35:

Angliában mégis elég pöpi kis kiépített vasúthálózat van nem ész nélkül zárogattak be vonalakat, hanem ésszel. Fejlesztgettek a maradékon ...

Viktus 2009.08.24. 10:15:19

@camelot1:

Porfészeben élek , és tökre feleslegesen üzemel itt kórház ... eleve szart sem értenek a dokik benne a legtöbb problémához, így még szerencse, hogy Pest fél óra kocsival :P

A kisvárosokban bőven elég lenne egy rendelőintézet vérvételre, ambulencia, fogászat, szemészet meg ilyen egyszerűbb dolgok ...

camelot1 2009.08.24. 10:15:38

@csmiklos-35:

Ha egy országnak nem telik se egészségügyre, se nyugdíjra, de vasútra, se oktatásra, se színházra, se operára, stb. stb. stb. akkor az az ország már halott, ha nem vennéd észre!

Sjanos a halál prófétája vagy...

Hátezmármi (törölt) 2009.08.24. 10:16:26

Fel kellene már ébredni, a kommunizmus 20 éve megbukott.

Nem az államnak kell támogatni az egyházakat, a bélyeggyüjtő szakköröket, a operát, a munkát kerülőket, a lepkevadászokat, meg minden marhaságot. De még a tanulásomat és a karrieremet sem! Sőt, a gázszámlámat se!

Bár sokaknak nem jut el az agyáig, az állam nem a mennyből kapja a pénzt, hanem amit beszed, azt osztja szét. Ha sokat oszt szét, akkor sokat kell beszednie. Comprende?

camelot1 2009.08.24. 10:16:38

@Boka1:

nem láttam, csak azt tudom, hogy filmnek nevezték...

Viktus 2009.08.24. 10:19:36

@csmiklos-35:

Még építettek pár nagyobb cuccot is ott a Lágymányosi hídnál maguknak :D

@camelot1:

A kohászat nem nagy biznisz. A diósgyőrit az állam tartotta életben éppen a MÁV vagonok lenyúlásával-beolvasztásával gondolom az az ügy is szépen elsikkadt. A Dunaferrt szintén adóforintokból szponzorálgatják.

A buszgyártást lehetett volna okosban, ha nem az elvtárs kapja meg, hanem mondjuk a Volvo.
A tv gyártás már a szocka végén is koreai beütéssel működött, és most is ragyogóan működik.

Boka1 2009.08.24. 10:23:42

"Meg buszgyártás, meg tv gyártás, meg, meg, meg... Lassan a téliszalámit is a koreaiak/kínaiak fogják csinálni...
Ezt te normálisnak tartod?"

Amiről nem tudunk, az attól még létezik !

Televízió gyártás van ( samsung, jászvényszaru, zalaegerszeg flextronics ) , buszgyártás is van ( Rába, Volvo ). Téliszalámi gyártás is van. Ha állami maradt volna a videoton, akkor még mindig colorstar tv lenne. A MÁV tökéletes példája annak, ha valami állami, vagy állam közeli, akkor az drága és nem működik ( csak ott, ahol van halálbüntetés )

Tímár Mihály 2009.08.24. 10:25:14

Ha lassú a vasút, annak nem az a megoldása, hogy bezárjuk, hanem az, hogy fejlesztjük. A modern vasút ugyanis képes 150 km/h-s átlagsebességekre (TGV, ICE), amire a busz sohasem lesz képes.

Valamiért a svájciak rájöttek, hogy megéri a tömegközlekedést fejleszteni. Meg is van az eredménye: Svájcban a legnagyobb a tömegközlekedést használók aránya Európában.

Ha az elmúlt 20 évben az autópályák árának csak 10 %-át vasútra költötték volna, most nem így nézne ki a vasút. Persze, a vasútépítésből kevesebbet lehet lopni, meg az állami Audi nem tud sínen közlekedni.

Hátezmármi (törölt) 2009.08.24. 10:25:43

Camelot,

Az USÁban az állam semmit nem támogat. Van az egyén, aki felelősséggel tartozik magáért. Ha alkoholista akar lenni és az utcára kerülni, tegye azt.

Ha jólkereső ügyvéd akar lenni és ezért tanulni akar tegye azt. Ha drága az iskola, akkor a szülők már a gyerek születésekor elkezdenek gyüjteni az egyetemre.

Ha operába akar menni, tegye azt. Ha meg senki nem akar operába menni, akkor hadd menjen tönkre az Operaház, majd járnak az emberek helyette máshová.

A töküres templomokat nem az adófizetők pénzéből fűtik és újítják fel. Ha a pap nem tud magának híveket toborozni, menjen el kapálni.

Aki meg sikeres prédkátor, az meg járjon Mercedessel.

Csak hát az amerikaiak agyát nem fertőzte meg 40 év kommunizmus, ahol az államnak kötelessége gondoskodni mindenről és mindenkiről.

Hátezmármi (törölt) 2009.08.24. 10:28:49

Mindenki jön itt a korrupcióval. Na de hol van korrupció? AHOL AZ ÁLLAM SZEDI BE ÉS OSZTJA KI A PÉNZT.

Ezen kellene végre változtatni.

Kérdem én a kedves kommentezőt: mikor látta Svájcban, hogy minden kis hegyi porfészekbe külön vonat jár, három utassal?!

camelot1 2009.08.24. 10:34:45

@csmiklos-35:

igazad van, nem is vagyunk amerika!!!

de az a baj, hogy svájc se vagyunk, meg svédország se...

mivel mindegyik MŰKÖDIK a saját jónak látott módján...

mi meg NEM MŰKÖDÜNK, és teljesítményünk abban merül ki, hogy mindent lerombolunk, azt a keveset is ami eddig megmaradt, most éppen a vasutat...

attól tartok, ha most majd megszünik 2000 kilometer vasút, a hozzád hasonlóan gondolkodóknak majd gyorsan eszébe jut, hogy ha ez ilyen "jól" sikerült, mérne szüntessük meg akkor a buszközlekedést is... Az is csupa ráfizetés,ráadásul csupa "porfészeklakó" használja csak...

Gyünyörűen beleillene ebbe a szép magyar valóságba...

Hátezmármi (törölt) 2009.08.24. 10:42:26

Ez ferdítés, nem a vasutat kell megszüntetni, hanem a ráfizetéses, minden tekintetben értelmetlen mellékszárnyakat. (A szeged-makói klasszikusan ilyen)

Pont azért, hogy aztán legyen pénz a maradék fejlesztésére.

A tömegközlekedés első megközelítésben a világon mindenhol ráfizetéses, de ha hozzáadjuk egy városban a légszennyezést, meg a parkolási gondokat, akkor már pluszos.

Ha meg még akkor sem, akkor kell kigyomlálni a felesleges vadhajtásokat.

Éppen ezt szeretnék most csinálni.

camelot1 2009.08.24. 10:44:29

@csmiklos-35:

te kis naív!!!

én örülnék, ha csak az ÁLLAM miatt lenne korrupció....

Persze az ÁLLAMOT is meg lehetne szüntetni a MÁV mellett, meg az országot is be lehetne zárni, meg a földet is be lehetne sóval szórni, de talán nem ez a "megoldás"

Ébredj fel, és lásd, mi folyik ebben az országban, végkiárúsítás, haláltánc...

solesz · www.index.hu 2009.08.24. 10:46:46

lehet, hogy azért állítják le azokat a vonalakat, mert esetleg aránytalanul nagyok a költségek ott.

aránytalanul... ami azt is jelentheti, hogy kihasználatlan a vonal, de azt is, hogy ott kétszer annyit fogyasztanak a dízel mozdonyok, ha érted mire gondolok.

ezek a vonalak valószínüleg nem villamosítottak...

ha visszaállna a máv gőzvontatásra a nem villamosított vonalakon, akkor hatékonyabb lenne, mert szenet és vizet nem lehet olyan mennyiségben eladni, mint gázolajat.

kedves kommentelők,

sajnos igazatok van abban, hogy a máv vezetősége lop, a kormány (a mindenkori) lop.

de ne legyen kételyetek arról, hogy a tisztelt üzemanygosok, mozdonyvezetők, és mindenki a mávnál, ahol tud, ott nem "okoskodik".

mert a mi kis népünk ilyen.
szeretjük a "jó kapcsolatokat", a "van egy ismerősöm, aki megszerzi" típusú hozzállást, pult alól, jó áron szeretünk vásárolni.

Apropó, nincs valaki lopott felnit adna el nekem.

dehogynem van. még akár közöttetek is.

Fetrengünk a saját mocskunkban, és közben a fő disznókat szeretnénk megfürdetni.

Szép kis színjáték ez.

És mindenki menjen el szavazni. Szavazzon arra akitől a megoldást várja.

Utána menjen haza, és fogadjon meg elveket. Nem lopok, nem csalok, nem veszek lopott holmit, nem ártok kicsiben.

camelot1 2009.08.24. 10:52:55

@csmiklos-35:

láttál már olyan esetet MO-n az utóbbi 7 évben, ahol ez megtörtént?
Tudnál ilyet mondani?
Ahol a "reform" után valami is jobb lett??

Mégegyszer és utoljára, vasútvonal megszüntetés egy végleges lépés, onnan nincs visszaút. Én ELŐSZÖR semmiképpen sem nyúlnék ilyen eszközhöz, még mielőtt az ÖSSZES lehetséges modernizációs lehetőséget át nem tekintettem.

És az nem két hónap, meg fél év kell, az egy felelős döntés kellene legyen, nem megint és újra és újra az megszüntetéses agymenés...

Kb. ennyia mondandóm, aki érti annak örülök, aki meg nem az induljon sintfeltépni...

Vakmacska 2009.08.24. 10:55:08

Csmiklos, figya.

Úúútálom az értelmetlen pazarlást. Ha két ember csücsül azon a vonaton, ami miatt én húsz percen át állok a kereszteződésnél, meg még mögöttem nyolcvan kocsi, és mindezt még adóból fizetem is.

De.

Mezőkovácsházi vagyok eredetileg. Pestre tudod hogy bírsz onnét eljutni? Vagy kelsz hajnali négykor a direkt buszhoz (másmilyen csak vasárnap van), vagy átszállsz ezerszer Szeged, Orosháza, Csongrád, bármi felé (SEHOL nincs normális csatlakozás, és a legtöbb helyen a vasúti meg a buszos megálló nincs ám közel), vagy mész vonattal, ami közel 5 óra menetidő (döbbenet, 3 éves koromban gyorsabb volt, Intercity nélkül, jól megcsinálták), de emberi időben (reggel, délben, este, nem hajnali 4kor), és egy, azaz egy db átszállással Békéscsabán. Ha meg Mezőhegyes fele mész, akkor mehetsz Szegedig. Busszal tudomásom szerint nem.

Buszon nem lehet pisilni, márpedig öregek és gyerekek is járnak néha ide-oda. Vonaton lehet tanulni, buszon ugyanez esetleg kegyetlen hányással jár.

nah szóval ott is emberek laknak. Esetleg nincs kocsijuk, én is 28 évig anélkül jártam oda, vonattal. Lehet pont ma reggel azt etted, amit ők termeltek. Még én, laikus közgazdászként is tudnék jobb menetrendet tervezni, mint ami most van. De mávos rokonom szerint sok helyen direkt szoktatják le a népet a vonatról - naná, az autó meg a busz nagyobb biznisz. Ja hogy nem mindenkinek? Hulljon a férgese, mi? tudod a rák meg az infarktus se gazdaságos tevékenység, na arra se kéne pénzt adni, mondják az okosok addig, amíg nem a saját apjuk kerül bele....de "szeretem" a sok okost, aki akkora csőlátó, hogy csak a saját dolgáig, képességéig, anyagi helyzetéig és véleményéig lát, aki más élethelyzetben van, az dögöljön meg. Na többek között ezért is tartunk itt.

Mint mondtam, nem rajongok a gazdaságtalan állami tevékenységekért. De az hogy önmagában vmi nem nyereséges, az hatásvizsgálathoz édeskevés, feleim.

camelot1 2009.08.24. 10:55:46

@solesz:

köszönöm, nincs hozzátenni valóm...

talán csak ennyit: bár fejétől bűzlik a hal, de azért néha önmagában sem illatos

Viktus 2009.08.24. 11:00:00

@camelot1:

Mindjárt itt van egy kis fogalomzavar. Nem a vasútvonalat szüntetik meg, hanem a személyszállítást.
A vasútvonal attól még megmarad a legtöbb helyen a teherszállításra, ha nem is most a későbbiekben az uniós direktíváknak megfelelően. Csak az megint pénz kiépíteni a logisztikát a kamionok felpakolgatásához ... alapvetően az olcsóbb-környezetkímélőbb, ha a 30 tonnás szerelvény nem a közútat amortizálja 35-40 liter gázolajat elpöffögtetve száz kilométerenként, hanem feldobják a vasútra, és a célállomáshoz legközelebbi vasútállomáson lepakolják.

changebug (törölt) 2009.08.24. 11:01:11

Bátaszék-Baja
A síneket is felszedik?
A Duna-hídat is?
Nagyfalu (budapest) alatt az egyetlen vasúti átjárót a Dunán? Már ilyen jól megy?
Nem kell már soha tömegárut, sok embert szállítani - a déli határ mentén? Majd nagyfalu keresztül. meg is érdemlik. meg majd személyautóval megoldják. az.

solesz · www.index.hu 2009.08.24. 11:01:14

@camelot1:

Ha szerinted megéri működtetni bármelyik vonalat, akkor készíts arről a vonal működtetéséről egy excel táblát, szerzek hozzá befektetőt.
de feltétel, hogy hozzon profitot.

a GYSEV példa azért jó, mert az az egyetlen olyan régió, amely önfenntartóan tud működni.
ezt a rendszert összehasonlítani egy országos lefedettségű, helyi, régionális, nemzetközi, intercity stb. vonalhálózat működtetési rendszerével hiba.

camelot1 2009.08.24. 11:03:15

@Vakmacska:

IGEN, IGEN, IGEN!!!!

A leállítás a LEGVÉGSŐ eszköz kellene legyen!!!!!!

De EZEK MOST (MEGINT) RÖGTÖN ÉS INNEN (véletlenül se onnan ahonnan naponta "MERÍTENEK") pénzt akarnak, és azt se látják mint oly sokszor már, hogy EBBŐL (MOST SE) lesz MEGTAKARÍTÁS, sőt...

Csak eltűnik újra 2000 km, ami ÖSSZEKÖT...

Viktus 2009.08.24. 11:05:27

@Vakmacska:

Na jah itt a fő gond a máv szolgáltatásai érdekes módon vannak megszervezve pl. nem ártana, ha az emberek igényeit is figyelembe vennék nem pedig egy pesti irodában állítgatnák össze balfaszok a menetrendeket hasraütésszerűen száz milliókért ...

A másik a két embernek tetszik nem tetszik bizony a volánon keresztül kell biztosítani pl. egy 8-12 személyes transitot amin szépen eljuthat A-ból B-pontba ... az egy, hogy nem lehet kaksizni stb. én sem tudok a kocsimba ...

camelot1 2009.08.24. 11:10:32

@Viktus:

OK már közelítesz...

talán elfogadhatóbb lenne, a "megszüntetés" ha nem csak és KIZÁRÓLAG erről lenne szó....
Hanem egy pontosan kidolgozot hatástanulmánnyal alátámasztott KONCEPCIÓ része lenne.

De azt nem lehet egy hét alatt egy Excel táblaval elintézni.

Ezek pedig itt pont erre tesznek (újabb) kísérletet a (remélhetőleg) utolsó hónapjaikban...
És ennek még egyesek örülnek...


és nem egy I

Epokit Drive 2009.08.24. 11:10:58

Gyermekkoromban sokat utaztam a Kaposvár-Siófok viszonylaton. Eleinte az öcsémmel kovbojvonatnak hívott kocsikkal (www.mavnosztalgia.hu/files/galeria/112/big/img04.jpg), mi több, egyetlenegyszer harmadosztályon is.
Az úton olyan, csak nekem fontos látnivalók voltak, mint a kisház a paddal vagy a víztorony. Előbbi egy fogalmamsincs, mire szolgáló MÁV-házikó volt, a másik egy szimpla hidroglóbusz. De nagyszüleimmel szerettem ezeket megnézni, amikor odaértünk (talán Somogyjád vagy Osztopán környékén?).
Viszont a vonal, eltekintve ettől a romantikától, már akkor elavult volt, vagyis jó 30 éve. A 100 km körüli út 2,5 óra (felett) volt (pedig csak Kaposvár Közvágóhídig utaztunk), egyetlen mentsége, hogy szinte háztól házig vitt, és nagyszüleimnek nem volt autója.
Úgyhogy most csak erről a bezárási tervről tudok bármit írni, a többi vonalat nem ismerem: sajnálni fogom, ha bezárják, mert bár minimum 20 éve nem utaztam rajta, de az emlékeim szépek róla. És ugyanezért egy csepp könnyet sem fogok ejteni: több alkalommal mentünk inkább Fonyód felé Kaposvárra, mert gyorsabb és modernebb volt. Ráadásul még busz is jár arra, jó ideje gyorsjárat is.
Ha viszont a bezárt vonalon most dolgozók mind a MÁV-nál maradnak, akkor inkább dolgozzanak, maradjon meg a vonal, és hadd menjen az a néhány ember vonattal Siófok és Kaposvár között. Némi marketinggel az ilyen vonalak jó szolgálatot tennének az idegenforgalom szolgálatában, de tartok tőle, ehhez a mostanit meghaladó ész és akarat kellene.

Ed

hagymásbab85 2009.08.24. 11:13:59

Tök jók ezek a vasutas oldalak!!
Sajnos sokkal többen csak szerelmesek a vasúti közlekedésbe, de nem használják, csak a szájukat járatják, hogy máá megint bezárják, vagy máá megint megszüntetnek....... Ugyan már, tessék egyszer kifáradni a vasúti pályaudvarra és megnézni, hányan ülnek azon a vacak vonaton. 3-4 ember miatt fenntartani egy vonalat, enyhén szólva is luxus, ilyet tőlünk nyugatabbra sem csinálnak. Ha ennyire fontos az a vasút, akkor tessék használni. És hagyjuk már azt a dumát, hogy hát fejleszteni kéne, mert tőlünk nyugatabbra így meg úgy........ Nem fogják fejleszteni és kész!!!
Én a MÁV helyében azt mondanám, nesze, itt van a vasút ingyért, a tiéd, működtesd és üzemeltesd. Kíváncsi lennék hányan vállalnák a vasút szerelmesei közül!!!

naat2 2009.08.24. 11:14:40

Megvan a spórolás mértéke: a leállításban csak nem villamos vonalak vannak - azoknak így ránézésre a 2/3-a. Pár hónapja volt arról cikk az Index-en, hogy a MÁV éves gázolajköltsége ~5 mrd HUF - meg még egyszer ennyit ellopnak, "okosba".
Ebből nagyjából jön, hogy az alap spórolás ~3.3 (5*0.66) mrd HUF + még egyszer ennyi az ellopott, összesen ~6.6 mrd HUF.
(Mivel szoktam látni villamos vonalakon is dízeleket járni, ez valójában valamivel kevesebb).
:-)

Legalább egy ilyen szintű elemzést nem ártana mellékelniük az "illetékes elvtársaknak" az intézkedések magyarázataként.

Viktus 2009.08.24. 11:24:41

@Csabikuci85:

Részben a szar szervezés meg az drága jegyárak miatt sem túl népszerű. Viszont ez oda-vissza hat a jegy dárga , mert szarul van szervezve az egész így sok a veszteség amit csökkenteni akarnak viszont így kevesebb lesz a kereslet, és még hülyébben szervezgetik.

Egyébként meg, ahol igény lenne pl. több szerelvényre oda meg nem tesznek plusz vagonokat ...

petyo 2009.08.24. 11:31:29

@toto92: De örülök, jajj de jó, hurááá, végre!

keptelenseg 2009.08.24. 11:34:30

A mai szabályozási rendszer hibája, hogy jobban megéri az embereket egy hiperveszteséges állami cégben "foglalkoztatni", mint munkanélküliségen keresztül - legalább érdemi közmunkát végeztetve velük - munkát teremteni nekik megfelelő állami szabályozással.
Ez azért is maradt fenn, mert akkora pénzeket tud a politikai szféra a veszteségek mentén kivenni a közvagyonból, amekkorát nem szégyell. Fidesz, MSZP, SZDSZ, Kereszténydemokraták: egyre megy.
Az elmúlt 20 évben

keptelenseg 2009.08.24. 11:39:00

Ha már közpénzről van szó, mikor lesznek publikusak a MÁV által üzemeltetett vonalak eredményességi adatai?
Egy ILYEN listát, a beszüntetendő vonalakról, bárki, majdnem ránézésre, össze tud állítani, ehhez nem kell tudomány.
Azért a déli (bajai) híd megszűntetése épp eszű embernek nem jutna eszébe, amikor a következő Budapesten van.
Hol vannak a számítások, a pro-kontra érvek?

keptelenseg 2009.08.24. 11:47:34

Ha jól tudom, akkor a legnagyobb költség egy vasútban nem a vonatok működtetésében van, hanem a zeszközök biztosításában: sinek-pályák, villamos rendszer, biztonsági berendezések, mozdonyok, vagonok létrehozásában, beszerzésében.
Ehhez képest a mozdony energiaellátása, a vezető, a kalauz már elhanyagolható költésggel bír.
Egy rendszeresen, mondjuk fél vagy egész óránként indított vonal - idővel! - sokkal több utast is összegyűjt, mintha összevissza és rendszeresen megváltoztatott menetrendekhez kellene a lakosságnak igazodnia.
Sajnos nálunk az dívik, hogy ami végre működik, azt is gyorsan szétverik, magasabb szempontokra hivatkozva - ha egyáltalán indokolnak is bármit.
Minden illetékes vezetőnek: hol vannak a tényleges költésgkimutatások, a közvélemény elől miért rejtik el? Azért, mert a döntésekkel nincsenek összhangban.

szivecskevirág 2009.08.24. 12:06:50

Nekem két kisgyerekem van és nincs autóm. Ami miatt MINDIG a vasutat részesítetem előnybe:
- Hosszú úton a gyerekeknek nagyobb a mozgástere
- a sok csomagot, amivel gyerekkel kell utazni, van hová tenni.
- van wc!!!!!! Ez két gyereknél nagyon fontos

Miigeii 2009.08.24. 12:41:25

Budapest-Csongrád: átszállás Kiskunfélegyházán. Kétóránként van csatlakozás, és bizony, én még nem szálltam ott fel üres vonatra. Nem sűrű az a két óránkénti csati, de legalább van. Igyekszik az ember ahhoz igazítani a budapesti indulást, oké. De, hogy megszüntessék azt a vonatot..?! Ez kicsit olyan, mintha engem leültetnének, hogy akkor az állatorvosok által használt gyógyszereket szabályozzam, és vonjak ki egy 50-60 darabot a forgalomból. - MIVAN? nem vagyok állatorvos, nem értek hozzá. Ámde vonatozom, használom. Ezek nem gondolkodnak.

Girhes Joe 2009.08.24. 12:42:34

Aki a buszt a vonattal egyenértékű, vagy jobb megoldásnak hiszi, és a távolsági közlekedésben is azt ajnározza, az szerintem még nem utazott 50 km-nél messzebbre busszal. Mert különben látná, hogy a busz és a vonat két különböző célra való, egymást kiegészítő, és nem pedig egymással versenyhelyzetben lévő közlekedési mód. (Kivéve az elcseszett Magyarországot, persze.)

A vasút akkor és csak akkor tud olcsóbb lenni a közútnál, ha jól kihasznált. Ezen kellene minden erővel fáradozni, legyen akármilyen szintű vonalról szó, menetrenddel, pontossággal, igényes szolgáltatással. A sebesség nem is az elsődleges tényező, az utazás komfortja és kiszámíthatósága, tervezhetősége sokkal inkább.

A busz meg nem alkalmas nagy tömegek távolsági szállítására, akkor se, ha nálunk évtizedek óta kísérleteznek ezzel. Aki próbált már Pestről Pécsre vagy Bajára busszal menni, átesve a buszra felhordott hatalmas csomagokon, Ercsiig-Dunaújvárosig állva (mert a kedves rövidtávú utazó nem hajlandó a rövid távú járatokat igénybe venni), az tudja miről beszélek. Ehhez már csak hab a tortán, hogy nincs vécé (ha meg van, akkor nem nyitják ki), nem igazán lehet biciklit, babakocsit, egyéb nagy dolgokat szállítani, és a nagy végállomásoktól eltekintve az utastájékoztatás nulla (nemhogy a mávnál megszokott hangosbemondó, de a megállóba kihelyezett menetrend sincs, jó esetben az indulási időpontok kint vannak, ha ugyan nem 1993-as évjáratúák). Ha kimész a megállóba és nem áll ott senki, lehet találgatni, hogy elment-e a busz 5 perccel korábban, vagy késik 20-at, vagy múlt héten megint változott a menetrend.

Szóval nem a vasútbezárásokkal kellene kezdeni, hanem
1) színvonalassá és gyorssá kell tenni a fővonalakat, és nemcsak pesti, hanem harántirányú gerinchálózatot is létrehozni,
UTÁNA
2) ezekhez jó csatlakozást kell biztosítani a mellékvonalakon, vagy ahol nincs mellékvonal, ott helyi-helyközi buszjáratokkal,
UTÁNA
3) a fővonalakkal párhuzamos buszjáratokat el kell felejteni,
UTÁNA, de CSAK EKKOR
4) megnézni, melyik vonalakon nincs még mindig utas, és ezeket bezárni, de nem szüneteltetni, hanem tényleg felszedni az utolsó szögig, és kirúgni az ott dolgozott vasutasokat.

Nyilvánvaló, hogy így is lennének bezárt vonalak, de ez egy korrekt, megalapozott, és megtakarítást eredményező döntés lenne. És mindezzel párhuzamosan kellene automatizációval, a munkafolyamatok egyszerűsítésével-ésszerűsítésével, a munkamorál javításával fokozatosan fölöslegessé tenni és leépíteni a túlméretezett munkaerőt.

Vakmacska 2009.08.24. 12:43:23

Nemtom a listából a zirci az melyik vonat, de az a cuha-pataki kirándulóvonat, legalábbis hétvégeken 3x annyian utaznak rajta mint ahányan felférnének normálisan (én is jártam rajta, a kétkocsisról le is szoktak maradni), amit már egyszer nagy rössel megmentettek, hogy igazi turisztikai kuriózum. Befektetőként tán azt venném ki, sokkal több a lehetősége, mint amit most használnak belőle. És hát az a Bakony....kirándulás nélkül is télen ottan a busz meg az autó legalábbis necces lehet bizonyos időjárási körülmények közt, no.

Vakmacska 2009.08.24. 12:44:55

Gergő77, abszolút igazad van. Miért csak a korrupt hülyék (hülye korruptak, korrupt hülyék) jutnak döntéshozói pozikba? évtizedek óta????

Vakmacska 2009.08.24. 12:47:28

Ja és ahol továbbra is járni fog tehervonat, azt ugyanúgy működtetni kell majd, ergo a költségek 80%-a marad, csak kevesebb bevétel mellett.

maat 2009.08.24. 13:00:41

@vuximaxi:
Nagyatád messze van Szegedtől akárhogy nézzük. És csak azért nem lehet fent tartani egy veszteséges vonalat, hogy egy órával kevesebb legyen az utad. Valószínűleg nem tömegek járnak ezen az útvonalon.

laja08 2009.08.24. 13:25:42

Mit rítok itt? Majd a FIDESZ úgyis visszaállítsa.

laja08 2009.08.24. 13:28:36

Mit rítok itt? Majd a FIDESZ úgyis visszaállítsa.

amfiteatrum 2009.08.24. 13:41:46

Miközben az EU egyik fontos célja a vasutak, azon belül a nagysebességű vasutak fejlesztése, addig nálunk csak herdálják a pénzt.
Belgiumban kisvárosokba lehet óránként többször, azonos időben induló vonatokkal eljutni, nem is autózik akinek nem muszáj. de ugyanez igaz Hollandiára, Svájcra is. Nem beszélve a francia vagy spanyol vasutakról.
Elég szomorú, hogy a reformdüh kormánya csak felszámolni és tönkretenni - nam meg lopni - tud.

Károlynils 2009.08.24. 13:44:14

Azért szeretnék egy olyan "vasútvédő"vel találkozni, aki tud valaki olyanról, akinek van olyan ismerőse, aki már hallott valaki olyanról, aki valaha egyszer is utazott ezen vonatok valamelyikén.

dobdob 2009.08.24. 14:27:00

Az elmúlt 20 évben a MÁV vagyonából több ezer milliárd forintnyi tűnt el. Ez a tény nyilván jelentős mértékben hozzájárul a vasút jelen állapotához. Mintahogyan az is, hogy a "nagy reformok" úgy működnek, hogy a kormány értékesíti a vasút összes nyereséges üzeltágát, és marad az állam nyakán a pénznyelő csődtömeg. A magam részéről úgy gondolom, hogy a MÁV elnök-vezérigazgatójának évi 78 millió forintos bére (prémium+ fizetés) nem más, mint titoktartási pénz, ennyibe kerül, hogy kellő "szakértelemmel" biztosítja és fedezi az állami vagyon gátlástalan lenyúlásának zavartalanságát. Ez az egyetlen szempont, ami mérvadó, sem az emberek, sem a települések népességmegtartó ereje, sem a környezetvédelem mellett szóló érvek nem számítanak. Gyalázat!

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.08.24. 15:23:01

Az LMP véleménye:

" Az LMP megdöbbenéssel fogadta a hírt, hogy a kormány decemberben közel 2000 km vasútvonalat akar bezárni. Ez az ijesztő dilettantizmus lehetetlenné teszi, hogy a hazai vasúthálózatot egy jól működő, regionális alapon szervezett rendszerré alakítsák. A MÁV-ot nem a vasútvonalaktól, hanem a korrupciótól és pazarlástól kell megtisztítani."

lehetmas.hu/hirek/555

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.08.24. 15:28:28

@Károlynils: Képzeld, 2 hete, porva-csesznektől Veszprémig. Mivel direkt azért túráztunk arra, mert tudtuk, hogy az az ország legszebb vasútvonala.

Meghát ha visszaolvasol a kommentekben, volt itt pár tucat ilyen ember.

pógárutas 2009.08.24. 15:58:59

Namégegyszer!

VAGY vasút, VAGY autóbusz..ez az ami JÁR állampolgári jogon. ( Az "eljutás lehetősége") Az egyik az felesleges ! Ha egy faluban van busz is, meg vonat is..az pazarlás! Egyetlen kivétellel nem az, ha mindkettő (a vonat is és a busz is) jó kihasználtsággal közlekedik. Ha nem, akkor az egyik felesleges!

combo 2009.08.24. 16:56:19

A közutas lobbiról annyit, hogy a volánok nem járnak jól. Ugyanis ezek a mellékvonalak még a volánnak is veszteségesek lesznek, lásd Siófok-Lepsény-Veszprém autóbusz-vonal, élt másfél évet. Ha pedig a távolsági buszokat kihúzzák a párhuzamosságra hivatkozva (Budapest-Győr, Budapest-Nagykanizsa stb., utóbbi 1 órát ráver a vonatra luxusbuszokkal), akkor a nyereséges vonalaknak inthetnek búcsút a volánok.

combo 2009.08.24. 17:56:08

@Ormótlan: Kapaszkodj meg, a kedvezményeknek a MÁV veszteségéhez semmi köze, csak az "államéhoz". Ugyanis az állam minden kedvezményes jegyet kiegészít teljes árúra.

Valaki azt írta, hogy a vonat gazdaságosabb, mint az autó. Ezt nehezen hiszem. Mégis csak 100 tonnákat mozgatunk pár utas kedvéért kisebb súrlódás/visszatáplálás ide vagy oda.

vuximaxi 2009.08.24. 18:28:36

@maat: Hát abban igazad van, nem sokan utaznak Nagyatádról Szegedre. Csak tudod, ha megszűnik a Nagyatád-Somogyszob szakasz, egy 13 ezres város marad vonat nélkül nem csak én. Ezzel pedig a Gyékényes-Kaposvár viszonylatban is csökkenni fog az utasszám. Az egy óra plusz éppen erre a vonalra vonatkozott. Dombóvártól Kaposvár felé ugyanis leminősítették a pályát, így mindenkit érint, aki Budapest felől erre utazik. Vasutas ismerőseim mondták, hogy a Monarchia idején gyorsabban leért a vonat mint most. Pár éve ment még nemzetközi gyors Horvátországba, most viszont Kaposvártól lentebb az egy darab IC-t leszámítva csak személyvonat. Bár csak az én egyedi problémám lenne, tudok menni busszal is Szegedre. Ha viszont a Bátaszék-Baja-Kiskunhalas vonal is megszűnik, Budapesttől délre sehol senki nem fog tudni vonattal átkelni a Dunán. Nem hiszem, hogy mindenki buszra tudna szállni. Bocs, ha úgy érted, az én egy órás plusz utam a probléma, az a legkevesebb.

vuximaxi 2009.08.24. 18:35:47

@kontroltéma: Mondtam én egy szóval is, hogy hetente mentem haza egyetemista koromban? Igaz, az első félévben kéthetente, utána két vagy három havonta. És képzeld, volt két olyan szobatársam is a kollégiumban, aki félévente egyszer. Hegyeshalom, Vas megye messze van. Ja és a jegyemet minden esetben az ösztöndíjamból vettem meg. Gondolom, hogy ők is, ugyanis tanultunk. Én azért is, hogy az elvált nyugdíjas édesanyámnak kevesebb gondja legyen. Lehet, hogy a te idődben mások voltak az egyetemisták, zárójelesen ebben van is valami, de most is vannak ám sokan, akik tanulni mennek oda és nem szórakozni. Ez a blog viszont a vasútról szól és nem arról, hogy személyes megjegyzéseket vágjunk a másik fejéhez, anélkül, hogy tudnánk arról, amit bírálunk. Ha az én utazási eseteimet hoztam, az meg azért van, mert sajnos Nógrád megyében, vagy Nyíregyháza környékén nem vagyok ismert.

combo 2009.08.24. 19:50:56

@vuximaxi: Baja és Szeged között busszal érdemes menni (én is Somogyból járok Szegedre tanulni). Igaz, Baján gondosan összehangolatlan a busz és a vonat, de még így is megéri időben és pénzben is. Összevont netes busz-vonat menetrend nincs, így az ember kézzel tervezi meg az útját...

Atádról lehet, hogy Pécs felé mennék csak busszal... Esetleg Kaposváron elcsípném a kiváló Zalaegerszeg-Szeged diákjáratot (Kaposvárról 4:10 alatt odaér Szegedre).

vuximaxi 2009.08.24. 20:12:02

@combo: Köszi a tippet. Én már sajnos pár éve nem vagyok diák. (A diákos hazautazós megjegyzés a heti utazásra irányult, egy kommentelő bírált, hogy egyetemistaként biztosan hetente utazgatom.) Atádról reggel 7:25-kor van Pécsre, 8:58-kor érkezik, szerencsés esetben 9:00-est elérem vagy 10:30-kor van busz, szoktam is használni, de sajnos nem mindig tudok délelőtt visszamenni. Utána csak a vonat, régen diákkoromban Baján még át tudtunk szállni. A délutáni pécsi buszok Atádról azután érnek Pécsre, hogy az utolsó elindulna Szegedre. Ajánlottad a kaposvári átszállást, én is utánanéztem, de talán percre pontosan épp akkor ér oda a vonat, amikor a busz indul. Ha összehangolnák a MÁV-Volán menetrendet, vagy akár csak a távolsági buszokét, tökéletes lenne. Tudom, hogy reggel is van egy zalaegerszegi busz, csak Böhönyére nincs rá innen csatlakozás, legalábbis a volánosok ezt mondták. Ezért szoktam legtöbbször a vonatot használni, meg mégis vasutas blog, nem bírálhatom a Volánt. De mindenképp köszi a kommentet és a segítő szándékot.

martinasz 2009.08.24. 21:57:40

Jó estét T.MAGUKNAK! Látom ez a poszt kétségtelen jobban fölizgatta magukat mint a TRNASZSZIBÉRIAI Vasútról szólók!...pedig csodálatos!...tényleg az!..bár csak egyszer én is végigutazhatnék rajta!..na de ugye térjünk vissza ,tehát kiszivárgott kb 2 ezer kilométer,ez azt jelenti hogy megszüntetnek kb egy ezer kilométert!...és választást akarnak nyerni...most már tényleg takarodjanak...és ha én mondom akkor tényleg takarodjanak...persze,ha igaz

vasut párti 2009.08.24. 22:40:20

Mivel elég idős vagyok és még nem vagyok szenilis, visszaemlékszem az 1950-es évekre, amikor is Bajáról, Bátaszékről, Szekszárdról átszállás mentesen lehetett Budapestre utazni. Jelenleg 1x, 2x, de még 3x is át kell szállni a vonatokon.Az út nem lett sem hosszabb, sem rövidebb, a pálya kötött volt akkor is és most is, csak a menetidő lett hosszabb. A csempe szájú kókadt Kóka dr. áldásos tevékenysége, és bandája hatalomrajutása óta. Hiába dübörög a gazdaság...MÁV!!! Hol vannak a vasúti szakembereink? Csak TITÁN káderek vannak? Ti Tán valamire tudjátok használni ezeket a semmire se való volt humán doktorokat? Hozzám ne érjenek , mert akkor meghalok.

borosspet 2009.08.25. 00:55:31

csmiklos-35, Boka1:

sajnos a kormány eldöntötte, hogy márpedig ezek a vasútvonalak akkor is bezárásra kerülnek, _ha lenne térségi vasút, aki üzemeltetné_!

Ennek illusztris példáját lásd alább:

A Pápa-Csorna vasútvonalat két éve ---szüntették meg--- szüneteltetik. A helyi önormányzatok ebbe nem nyuogdtak bele, kidolgoztak egy koncepciót arra, hogy térségi vasútként (amit szóban a kormány is támogat, de természetesen más a helyzet, ha megpróbálná valaki megvalósítani...) üzemeltessék a vonalat:

www.papacsorna.hu/koncepcio.html

erre természetesen nem érkezett válasz, majd jött a hidegzuhany: a csornai elkerülòút átvágná a vasútvonalat, hogy garantálta ne is lehessen újraindítani a forgalmat!

www.kisalfold.hu/rabakozi_hirek/elkerulout_esvagy_vasutvonal/2095154

*******

"Ez ferdítés, nem a vasutat kell megszüntetni, hanem a ráfizetéses, minden tekintetben értelmetlen mellékszárnyakat. (A szeged-makói klasszikusan ilyen)

Pont azért, hogy aztán legyen pénz a maradék fejlesztésére.

A tömegközlekedés első megközelítésben a világon mindenhol ráfizetéses, de ha hozzáadjuk egy városban a légszennyezést, meg a parkolási gondokat, akkor már pluszos.

Ha meg még akkor sem, akkor kell kigyomlálni a felesleges vadhajtásokat.

Éppen ezt szeretnék most csinálni."

Hát nem! Akkor Pápa-Csorna már két éve térségi vasútként mûködhetne; legfeljebb akkor nem, ha -bizonyítottan - a térségi üzemeltetési modellel is életképtelen lenne.

Ez nem koncepció, racionalizálás, vagy reform, hogy fennen hirfeti a kormány a térségi vasutakat, de nem engedi, hogy ha lenne ilyen, akkor átvegye azt üzemeltetésre!!!

combo 2009.08.25. 14:56:48

@borosspet: Gondolom a térségi vasút már jelentkezett arra, hogy kifizeti a közúti felüljáró többletköltségét (csak pár milliárd ft gondolom).

Nyugodjon meg mindenki, ebből a "reformból" nem lesz semmi. Ok: Tömeges elbocsátás nélkül ennek nincs értelme. Azon meg a végkielégítések/felmondási idő miatt választásokig kb. 0 ft-ot lehet megspórolni (és még a dolgozónk is kevesebb), annyira meg csak nem hülyék, hogy 0 ft-ért megtakarítás miatt házhoz mennek a pofonért.

borosspet 2009.08.25. 17:52:59

@combo: Már miért kellene neki fizetnie? Normális esetben nem az fizeti a többletköltséget, aki hamarabb ottvan, hanem az, aki "utólag bepofátlankodik" oda. Dehát Magyarországon vagyunk, itt meg lehet csinálni azt, hogy a 30-as években kialakított budapiesti iparterületeken felhúzott gyárak környékére kényelembõl odaköltözõ lakók panaszt tesztnek a (sokkal korábban már ott levõ) gyár zajszennyezésére, és kényszeríttetik a hatóságokkal - akik humott szemmel (hogy ne lássák a zsebbe csúszó borítékot) lakóövezetté átminõsítenek egy gyárövezetet, akkor is, ha még mûködik benne gyár - hogy saját költségére építsen zajvédõ falat...

pógárutas 2009.08.25. 21:17:19

@combo:
Tehát..azt mondod, hogy " a Volánnak se éri meg"..ezért fizessen a "KÖZ" KETTŐ veszteséges céget..

Ez is egy álláspont..csak qrvára nem tetszik nekem..

pógárutas 2009.08.25. 21:20:36

@borosspet:
"A helyi önormányzatok ebbe nem nyuogdtak bele, kidolgoztak egy koncepciót arra, hogy térségi vasútként (amit szóban a kormány is támogat, de természetesen más a helyzet, ha megpróbálná valaki megvalósítani...) üzemeltessék a vonalat:"

Oszt miből áll az az "üzemeltetés"??

A kormány "szóban" azt támogatja, hogy : itt a pálya..üzemeltesd a vasutat ( Fizess mozdonyvezetőt, baktert, no meg járművet és annak fenntartását) oszt szedd be a pénzt Te magad!

Szerintem korrekt ajánlat

pógárutas 2009.08.25. 21:22:48

Mivel a pályát ingyen megkapod..ha akarod..ha meg nem, akkor felszedik

pillepóni 2009.08.25. 21:24:22

csmiklós-35 ugye te most nagyon okosnak tartod magad?
én is, mint az előttem szóló "Vakmacska,mezőkovácsházáról származom.
1987-óta utazom, szinte minden nap!!!!utaztál már te olyan buszon, ahhol 20-30-cm re ugrik a feneked minden buckanónál? én igen.
Kétegyháza Mkháza között sajnos ilyen utak vannak.
szerinted mikor voltak ezek az utak felújítva?kb. 40 éve, és ezt az utat akarod te buszokkal betelepíteni????
nem mindenki lakik Peseten.
azok már nem is emberek???utazz te buszon(remélem nincs hányingered, mint sok egyszerű pór "embernek), de mi szeretnénk a vasutat megtartani!!ha majd a vasutat kivégzik, akkor majd jön a busz is!akkor mivel fogsz utazni???ha ilyen a felfogásod, hogy vesszen aki vasutazik""akkor azt gondolom, inkább kint kellett volna maradj ott, hová külhonba tévedtél. ők csak nyertek volna veled.

combo 2009.08.26. 14:49:23

@pillepóni: Akkor gondolom felétek senki nem jár autóval, mert az is kényelmetlen. "Buckanónál" a személyautó ugyanis nagyobbat ugrik, mint a busz. Hát komolyan mondom, aki szerint a busz "elviselhetetlen", az járjon helikopterrel.

Néhány zsáktelepülésre egy nap 3-szor tér be a busz (vonat nincs), egyesek meg azon sírnak, hogy elveszik tőlük a max. 40-nel döcögő, üresen kongó Piroskájukat, amikor van busz is (ami ráadásul időben veri a vonatot).

@pógárutas: Azért túlzásokba se essünk... De ne izgulj, a volán kihúzza a vonalat, ha az "nagyon" veszteséges. Nyereséges vonal amúgy elég kevés van, néhány távolsági járat, aztán csókolom.

ubk 2009.08.26. 17:12:08

@combo: Te fasz! Itt olyan zsáktelepülésekről is szó van, mint Baja, Mohács, Villány, Siófok. Soroljuk?
De nem hibáztatlak, hozzászólásodból látom, hogy a seggedhez nőt az autód. Apucidtól kaptad a kettes átlagért?

combo 2009.08.26. 17:41:17

@ubk: Te tisztelt fórumozó! Siófok-Kaposvár busszal 1:45 perc, vonattal 3:20 perc. Tabra is TORONYMAGASAN győz a busz. Mi a francról beszélünk, aranyom? Fentebb én is leírtam, hogy a bajai vonal bezárása marhaság. A mohácsi vonalat nem ismerem, de ha tényleg kihasználatlan, akkor feltehetően nincs rá szükség...

A személyeskedést be lehet fejezni, autóm sincs...

Bruschi 2009.08.26. 20:23:22

Sajnos sokan mindenben csak a saját érdeküket nézik, és ha ő nem érintett, akkor támad, de ha érintett, akkor a közösség érdekét emlegeti. Én is fizetek adót, nem is keveset, és soha nem akartam megszüntettetni a 4-es villamost. Való igaz, hogy a munkahelyek megszűnésével arányosan csökkent a teljesárú jeggyel utazó réteg. Szinta csak kedvezményes jegyet adnak el a munknélküléséggel sújtott, elöregedett térségekben. Tapasztalatból, konkrét adatok birtokában állítom, hogy ezek a bevételek fedezik a kalauz, és a mozdonyvezető fizetését. A pálya, és a járműpark felújítására úgysem költ a MÁV évek óta. Nem fedezik viszont a MÁV székház bizniszét, közbeszerzési bizniszét, milliós vezetői fizetéseit, irodai vízfej jövedelmét. A már bezárt mellékvonalak semmilyen megtakarítást nem eredményeztek. Egy konkrét vonal vonattal: 30,2 km, autóbusszal:66 km (forrás:útvonalterv.hu). Ez nem csak a menetidőben, hanem a jegy árában is meg fog jelenni, mivel km-re adják! Émlékszem az ominózus miniszteri mondatra: "Ennyi pénzért Mercédesz luxusbuszok járhatnak..." Hát nem járnak, csak lepukkant Ikarus-ok, fűtés nélkül, zsúfoltan. 17 óra, és 22 óra közt nincsen busz, a 22 órás csak a vonal feléig közlekedik, tehát aki nem indul haza 17 órakor, az gyalogol.

combo 2009.08.26. 21:14:28

@Bruschi: "Tapasztalatból, konkrét adatok birtokában állítom, hogy ezek a bevételek fedezik a kalauz, és a mozdonyvezető fizetését."

Meg a bakterek, állomásfőnökök stb. fizetését is? Illetve még a fene tudja hány ember kell ahhoz, hogy egy vonat elguruljon 10 utassal (ebből 3 vasutas, aki megy munkából haza). Illetve ha jól tudom, a vonatot nem levegő hajtja.

"Sajnos sokan mindenben csak a saját érdeküket nézik, és ha ő nem érintett, akkor támad, de ha érintett, akkor a közösség érdekét emlegeti." Az a baj, hogy a közösség érdeke a te érdeked is, ezt nem bírják sokan felfogni. Hogy a fene egye meg, a köröshegyiek ne ragaszkodjanak már a völgyhídhoz, mert ekkora pénzkidobás nekik is 3000 ft-jukba került fejenként. Én a 37 vonal közelében lakom. Az a vonal csak arra jó, hogy párhuzamosságra hivatkozva ne igen járjon busz a 68-on, a vonat meg cammog 40-nel... Én vagyok az első, aki követelem, hogy zárják már végre be azt a szart. Akinek ellenvéleménye van, az kérem utazza végig, köszönöm.

borosspet 2009.08.27. 10:30:52

@pógárutas:

"Oszt miből áll az az "üzemeltetés"??

A kormány "szóban" azt támogatja, hogy : itt a pálya..üzemeltesd a vasutat ( Fizess mozdonyvezetőt, baktert, no meg járművet és annak fenntartását) oszt szedd be a pénzt Te magad!

Szerintem korrekt ajánlat"

Az lenne, ha nem Abszurdisztánban (értsd: Magyarországon) lennénk és nem egy hazudós kormány mondaná ezt.

De pont az az eredeti hozzászólásom lényege (amit nem értettél meg, ezek szerint), hogy "a korrekt ajánlat" csak papíron létezik, mert ha valóban van egy jelentkezõ (Szany önkormányzatának vezetésével a vonal érintett települése), annak kérelmét több, mint két évig az asztalon fektetik, amíg nem találnak ki valamit, hogy mivel akadályozzák meg - pl. gyorsan terveztetnek egy elkerülõ gyorsforgalmi utat (különszintû keresztezõdés igényel), ami kettévágja a vonalat.

borosspet 2009.08.27. 10:38:45

@combo: kevesebb, mint gondolnád.
kell egy mozdonyvezetõ, esetleg egy kalauz (példák: Ausztria, Olaszország, ahol a mellékvonali motorvonatokon nincs vonatkísérõ), és egy forgalmista. Ugyebár nem túl hosszú mellékvonalról beszélünk, ahol a kis forgalom mellett is viszonylag elfogadható 2 órás ütemes menetrend teljesítéséhez egy, legfeljebb két motorvonat szükséges (ez utóbbi esetben a vonal közepén kell a forgalmistának lennie, ahol a kitérést a két szemközti vonat végzi). De egy motorvonat külsõ zsákvégállomási fordulásához nem kell se váltókezelõ, se forgalmista (példa: Lengyelország)

Az egy db forgalmista pedig lehet (példa: Keszõhidegkút-GyÖnk állomás a pécsi fõvonalon, 2006-ból): egy ember, aki forgalmista, váltókezelõ, vonatindító, jegypénztáros.

Ja elfelejtettem: mindegyiket meg kell szorozni 3-mal, mert ugyebár az emberek nem dolgoztathatók napi 18 órában 7 napon keresztül. Viszont ez esetben nem egy vonat, hanem egy teljes vonal (10 fölötti vonatszámmal) éves üzemeltetéséròl beszélnünk...

Az meg nem a mellékvoanalk hibája, hogy a MÁV-nál 300 000 napi utast 40 000 vasutas szállít... (jó , vonjuk le azokat, akik az áruforgalom miatt nélkülözhetetlenek, de akkor is túl sok marad...)

Tehát: megtakarítani itt lehetne, nem a vonalakon (ahogy 2007-ben sem sikerült...)

borosspet 2009.08.27. 11:18:08

@combo: "a vonat meg cammog 40-nel"

Ez egy érdekes felvetés. A Sopron-Szombathely vonalon amikor a MÁV áradta a GYSEV-nek, 30-40 km/órás korlátozások voltak. A GYSEV semmi mást nem tett vele elsõ körben, csak végigkergette rajta az ún. vágányszabályzó gépláncot (krampácsológépet), és láss csodát: mindenféle felújítás és csere nélkül 60-80 km/órás vonalat varázsoltak belõle. Ez meg bõven meghaladja a mellékúton haladó IK 280 képességeit (faluban 50 km/h, falun kívül 60 + amit még a motor meg az út bír)...

combo 2009.08.27. 14:57:23

@borosspet: "Az meg nem a mellékvoanalk hibája, hogy a MÁV-nál 300 000 napi utast 40 000 vasutas szállít..."
Itt rátapintottál a lényegre, csak én nem mertem feszegetni, mert akkor végképp nekem esik itt mindenki.

"megtakarítani itt lehetne, nem a vonalakon (ahogy 2007-ben sem sikerült...)"
A fenti idézet részben megválaszolja ezt is. Úgy nem nagyon lesz ám megtakarítás, ha a személyzetet átvezényeljük máshová a bezárt vonalról...

Mondjuk amit fent elmondtál, az bíztató. De azért a Sopron-Szombathely és a Kiszénás-Kondoros vonal adottságai között van egy cseppnyi különbség. (Jó, nem volt szép tőlem, hogy a legevidensebb bezárnivalót hoztam fel.)

borosspet 2009.08.27. 19:09:16

@combo:
"A fenti idézet részben megválaszolja ezt is. Úgy nem nagyon lesz ám megtakarítás, ha a személyzetet átvezényeljük máshová a bezárt vonalról..."

A lényeget még mindig nem érted. NEM kell bezárni vonalat, csak az üzemeltetõk létszámát kell normálisra csökkenteni, és a MÁV-vízfejet kipukkasztani. Már így is - újabb vonalbezárás nélkül - kijönne a szükséges megtakarítás - vagy még több is.

borosspet 2009.08.28. 12:17:31

"A GYSEV semmi mást nem tett vele elsõ körben, csak végigkergette rajta az ún. vágányszabályzó gépláncot (krampácsológépet)..."

Oké, kicsit "csaltam": biztosan néhány (pl. törött) keresztaljat (talpfát) is kicseréltek, és valószínûleg pótolták az ellopott sínrözgítõ csavarokat is...

Jubatian 2009.08.29. 13:09:01

Némi "gyakorlati tapasztalat". Kecskemét és Miskolc között ingáztam sokat (egyetemistaként, havi átlag egy - két hazaút és vissza), vonaton, legtöbbször Miskolc - Vámosgyörk - Szolnok úton, néha Lakitelek felé.

A megszüntetni jelölt 86 - os vonalon két óránként jár vonat, ez hétközben két Bz egység, hétvégén három, vagy egy Uzsgyi. Jellemzően Szolnok felé, vagy Vámosgyörkre utaznak vele (onnan Bp vagy Miskolc irányba átszállni), a két végponton a vonat mindig tisztesen tele volt (ülőhelyek java foglalt, néha állnak is). Nem mondható, hogy nincs kihasználva. A Gyöngyösről jövő V43 - as húzta két vagon is mindig rendes tömeget hoz és visz magával, rendszerint Bp. felé / felől utazókat. "Nem kihasznált" ??

Most jön a feketeleves, ahogy a MÁV hozzááll e vonalhoz. A pályasebesség 60Km/h végig, egy - két negyvenes lassújeltől eltekintve, a vonat gyorsabban halad itt, mint a Szolnok - Hatvan fővonalon a villany. Vámosgyörk irányból Újszászra a vonat eddig bármikor utaztam vele, pontosan érkezett meg. Innen menetrend szerint meg sem kell állnia, tíz perc alatt Szolnokon lenne a vonat, ha. Ha nem engednének mindent, ami a 120 - as vonalról késve beesik, elé. Itt pedig aztán borul minden: A 120 - asról érkező vonatokat Szolnokon bevárják a csatlakozó vonatok, ezt pedig már nem, gyakran esett úgy, hogy ahogy a Bz beparkolt Szolnokra, láttam, csattog el a ceglédi személy Utasoknak pumpa fel, aztán jön a konklúzió, szar a vonal, be kell zárni.

(Az én viszonylatomban még az is benne volt, hogy erre utazva olcsóbb volt a jegyem, meg ha éppen nem rohadtunk le Újszászon, gyorsabb is. Hatvan felé 243Km, 5 és fél óra, Vámosgyörk felé 233Km, 4 és fél óra).

A másik a 145 - 146 - os vonalak. A jegykiadás remélem, csak Miskolcról (volt évekig) gagyi erre a vonalpárra. Úgy akartam jegyet, hogy ha akarok, erre is utazhassak (+7 Km erre Cegléd helyett, így még éppen 240Km - en voltam). Kérés: "Miskolc - Vámosgyörk - Szolnok - Kecskemét". Eredmény: "Miskolc - Vámosgyörk - Szolnok - Cegléd - Kecskemét" jegy, 233Km (Kalauz kötekedhet Lakitelek felé). Kérés: "Miskolc - Vámosgyörk - Szolnok - Lakitelek - Kecskemét". Eredmény: "Miskolc - Vámosgyörk - Szolnok - Lakitelek - Kiskunfélegyháza - Kecskemét" jegy, 280Km körül. Bah. Kérés: "Miskolc - Vámosgyörk - Szolnok - Kecskemét, de Cegléd ne legyen benne". Erre kb. 5 - 10 perc alatt kicsorog a megfelelő 240Km - es jegy. A vicc, hogy Lakiteleken nem kell átszállni! (Akkor lenne valami logika a Kiskunfélegyházára kiutalt jegyben talán, ha át kéne).

Mintha a MÁV egyáltalán nem akarná, hogy bárki a mellékvonalon utazzon, akinek nem ott van dolga. Nehogy már véletlenül több legyen az utas.

A 145 - 146 - oson régebben MD-k jártak, egy tőserdei óvodáskori kirándulásról emlékszem, tele is voltak. Rendes 4 kocsi + mozdony MDk. A megállók is emlékeim szerint rendben voltak. Ma meg... Aki jár arra, tudja hogy néz ki. Menetidő majd 2 óra a 67Km - es útra, de még így is állva is maradnak a kétkocsis Bz-n. Rohasszuk le, aztán ha már olyan szar, hogy senki se utazik rajta, kihasználatlanságra hivatkozva bezárhatjuk. Szép logika.

(Biztos vannak vonalak, melyek léte megkérdőjelezhető, ilyen tán a 127 - es például, ahol soha egy lelket nem láttam a kétkocsis Bz - ken, de ezek nyilván nem abba a csoportba tartoznak. A Bajai hidat feladni meg. Hol élnek ezek??!)
süti beállítások módosítása