Kötött pálya

vasút, városi közlekedés, út, térkép, utazás - erminavet (Tevan Imre)

Magyar vasút ma

1 város, 1 villamos

Utazás Transzibériába

MD, a mi motorvonatunk

Vasutasok dolgoznak

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

2010.05.14. 17:00 erminavet

Vonattal Csíksomlyóra

A vasútbarát magazint, könyveket, tévéműsort és hasonlókat megjelentető Indóház kiadó cégcsoportja tavalyelőtt indította el először a pünkösdi csíksomlyói búcsúra vonatát székely gyors néven. Persze nemcsak utazásról van szó, a Székely Gyors utazási iroda szállásról, részben étkezésről és programokról is gondoskodik azoknak, akik befizetnek az útra.

Tevan Imre: 2009.Erdély 619

Idén már két vonat megy Székelyföldre. A Biharkeresztesen, Kolozsváron és a székely körvasúton át, vagyis a kétszer már bejárt úton közlekedő székely gyorsot dízelmozdony vontatja, a legnagyobb rajongótábort felmutató magyar mozdony, a svéd gyártású Nohab. Idén május 21-én azonban másik úton, a villamosított Lőkösháza-Arad-Gyulafehérvár-Brassó dél-erdélyi vasútvonalon is indul egy vonat, a Csíksomlyó expressz. Ezt a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Taurusa viszi, amely nemrég kapott különleges külsőt: Széchenyi Istvánra emlékeztet.

Tevan Imre: IMG 2755

A két vonat egy peron két oldalán áll majd jövő péntek reggel, hogy tíz perc különbséggel induljon. Gyakorlati szempontból fontos, hogy a Csíksomlyó expressz Sopronból indul, így a Győr-Moson-Sopron megyeiek átszállás nélkül utazhatnak Csíkba. (A Székely Gyors utazási iroda amúgy grátisz szállást ad két napra azoknak a nem budapesti résztvevőknek, akik egyébként nem tudnák elérni az indulást, illetve nem jutnának haza.) Érdekes lehet a Csíksomlyó expressz azoknak is, akik a székely gyorssal utaztak már a búcsúra, és most más erdélyi tájakat akarnak látni a vonatból.

Tevan Imre: 2009.Erdély 460

Még fontosabb szempont, hogy – T. Hámori Ferenc tulajdonos, főszerkesztő tájékoztatása szerint – a székely gyorsra lényegében elfogytak a jegyek, legfeljebb a lemondások erejéig tudnak még néhány utast felvenni, a Csíksomlyó expresszre azonban vannak még szabad helyek.

Tevan Imre: 2009.Erdély 737

A székely gyors és a Csíksomlyó expressz programja elsősorban a „Trianon-turizmus” része, de vasútbarátoknak is érdekes program. Nemcsak azért, mert a különleges vonatok szép vasútvonalakon mennek, hanem azért is, mert a programnak van vasúti része is: a MÁV egykori legkeletibb őrházát is meglátogatják a résztvevők Gyimesbükkön.

Tevan Imre: 2009.Erdély 394

(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy magam azt se értem, miért alakult ki az a téves nézet a rendszerváltás óta mindkét oldalon, hogy a határokon túli, magyarlakta területek, vagy a történelmi Magyarország elcsatolt részeinek meglátogatása kizárólag a jobboldal vagy a szélsőjobb privilégiuma lenne. Micsoda butaság! Egy baloldali, liberális vagy akármilyen meggyőződésű embernek ugyanolyan érdekes mondjuk Erdélybe utazni, az ottani emberekkel találkozni, az ottani tájakat, látnivalókat megnézni. Úgyhogy tessék mindenkinek Székelyföldre utazni. Akár pünkösdkor vonattal!)

A fotókat az Indóháztól kaptuk.

66 komment

Címkék: fotó trianon utazás románia erdély múzeum vasút


A bejegyzés trackback címe:

https://kotottpalya.blog.hu/api/trackback/id/tr412003222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sanyisanyi 2010.05.14. 22:16:41

videotar.mtv.hu/Videok/2010/05/14/19/A_Szekely_Himnuszt_enekelte_zaraskent_a_Jobbik_a.aspx

Csak a jobboldali pártok énekelték a Székely Himnuszt, az mszp és az lmp tagjai nem. Úgyhogy sajnos nem téves nézet, van akiknek csak a pénz a fontos semmi más.

A poszttal kapcsolatban: tényleg nagyon szép út érdemes rajta részt venni.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2010.05.14. 22:24:07

Milyen Trianon-turizmus? Olvasd már el még egyszer a programot! Én úgy látom, hogy a programban a fő dolog a búcsú, és az erdélyi nevezetességek. Persze becsúszik egy Wass Albert, meg ezeréves határ, de az ezeréves határral nincs mit kezdeni, az tényleg ezeréves.

Olyan, mintha szégyellenéd, hogy megírtad ezt a cikket, és miközben tetszik a kezdeményezés, igyekszed leszólni.

Emmet Ray 2010.05.14. 22:34:29

Mindenképpen a "Gyorssal" érdemes menni. Déda és Csíkszereda között gyönyörű a táj!

Daniel W. Mcload 2010.05.15. 00:14:50

@sanyisanyi: Soha, soha, soha nem lennék hajlandó sem a parlamentben elénekelni a székely himnuszt. Európai vagyok, nem ősmagyar.

G.d.Magister: Amiről beszélsz, az pontosan a Trianon-turizmus.
Egyébként sosem értem a szélsőjobbosokat, amikor azt kiabálják, vesszen Trianon. Trianon 2004. május 1-én elveszett.

Imre (a zárójeles részre): Az a legnagyobb gond, hogy egy ilyen jobboldali eseményen aki más nézeteket vall egyszerűen annyira frusztrálva tudja magát érezni, hogy az minden más érzést elnyom. Sokáig egyáltalán nem akartam Romániába, Erdélybe utazni, azóta szerencsére sikerült ott is barátokat szerezni - persze az internetnek köszönhetően és persze ottani mércével mérve liberálisokat:) - de egy ilyen programon szerintem elviselhetetlenül sok a nemzeti/radikális esemény. (Áh, amikor elkezdtem ezt a kommentet, egy olyan frappáns megfogalmazás volt erre a fejemben, most meg alig tudom leírni - de azért remélem érthető)

firstaid 2010.05.15. 00:36:45

@Daniel W. Mcload: Tudod , én is európai vagyok..és magyar...és belőlem igenis érzelmeket vált ki, amikor Erdély csodálatos tájain barangolok, amikor hallgatom az ottmaradott székelyek ízes-furfangos megnyilatkozásait.
Azt is elárulom, h jövő szombaton tuti, h könnyes szemmel fogom énekelni a székely himnuszt is a Nyeregben.
Veszélyes pályán mozogsz ,amikor mások érzelmeit és azok megnyilvánulását fikázod.
Amúgy szerintem az europeer magatartáshoz hozzátartozik a más népek jelképeinek tisztelete is.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.05.15. 00:57:09

Jajj, nagyon jó lehet ez az út! És asszem Gyimesbükkben van az a hatalmas Pfaff Ferenc-féle pályaudvar, az egykori határállomás.
Amúgy érdekes valóban ez a zárójel, valóban, mintha valami bocsánatkérés lenne. Talán akkor lesz valódi szemléletváltás, ha nem lesz ilyenekre szükség. De miért is lenne a jobbosok privilégiuma? Nem lehet, hogy ők nem igyekezek annyira a "románokhoz"? Hiszen még határellenőrzés sincs.

raptorus 2010.05.15. 02:07:26

Udv mindenkinek!

Mindket utvonal gyonyoru, (lokalpatriotizmusbol fakadolag) ajanlom, ha Aradon 5 percnel tobbet all a Csiksomlyo Express, nezzek meg kivulrol (is) a vasutallomas epuletet s akinek "deja vu" erzese van, az nem veletlen, ugyanis a szegedi mintajara epitettek, miutan az eredetit lebombaztak.

Az eszaki "Szekely gyors" utvonal is gyonyoru, a Nagyvarad-Kolozsvar kozti Kiralyhago szakasz ugyanugy, mint a szekelyfoldi erdok kozott kanyargo utvonal.

A deli Csiksomlyo expressz is hasonloan utvonalat i kinal, a gyonyoru Maros volgyetol (lathato a mariaradnai kegytemplom, ami a helybelieknek/volt csanadi egyhazmegye hiveinek ugyanannyira fontos zarandokhely, mint Csiksomlyo), a devai var, majd brasso utan pedig kovetkezik Szekelyfold a maga szepsegeivel (Tusnad es kornyeke a vonatbol is gyonyoru latvany:) )

Egyszoval, persze a NOHAB lokomotiv adta erzes nehezen potolhato, de aki mar jart a Szekely Gyorssal, annak meleg szivvel ajanlom "kiprobalasra" a masik utvonalat is:)

egy kis offtopic: a magyar parlamentben en sem ertem, miert enekeltek a szekely himnuszt (jo eselyekkel, ugy gondolom, hogy akik nem enekeltek, azok egyszeru tudatlansag miatt nem enekeltek, nem nemzetellenesseg miatt), nem latom ertelmet...viszont az igaz, hogy konnyen elcsuklik a hang, mikor a tobbszazezres tomeg zendit ra a csiksomlyoi nyeregben a szentmise utan...na OTT van igazan helye es ertelme!

martin86 2010.05.15. 02:42:40

Liberális vagyok és szeretem székelyföldet, szívesen visszamennék.

harasztigábor 2010.05.15. 02:48:45

@firstaid: Akkor találkozni fogunk a Nyeregben! :)

sanyisanyi 2010.05.15. 07:29:00

@Daniel W. Mcload: Az ilyen hozzáállás miatt tart ott az ország ott, ahol. Időnként nem ártana elővenned a személyid, megnézni mi szerepel a nemzetiségednél, és ha magyar, akkor a szerint cselekedni.

timarg · http://sas2.elte.hu/tg 2010.05.15. 08:06:18

Imre segíts kérlek, elgondolkodtatott a cikk: a Székely Gyors utvonalán a Püsökladány-Nagyvárad szakaszon kívül van még olyan, ahol nincs villamosítás?

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2010.05.15. 08:19:48

"Csak zárójelben jegyzem meg, hogy magam azt se értem, miért alakult ki az a téves nézet a rendszerváltás óta mindkét oldalon, hogy a határokon túli, magyarlakta területek, vagy a történelmi Magyarország elcsatolt részeinek meglátogatása kizárólag a jobboldal vagy a szélsőjobb privilégiuma lenne. Micsoda butaság! Egy baloldali, liberális vagy akármilyen meggyőződésű embernek ugyanolyan érdekes mondjuk Erdélybe utazni, az ottani emberekkel találkozni, az ottani tájakat, látnivalókat megnézni. Úgyhogy tessék mindenkinek Székelyföldre utazni. Akár pünkösdkor vonattal!"

Köszönöm szépen a szavaidat, amikkel 100% egyetértek. Megnyugtattál, hogy léteznek még ép lelkű, ép eszű emberek.

Amúgy jómagam baloldali-liberális, vasútrajongó és Erdély-szerelmes vagyok.

öcsi55 2010.05.15. 08:30:59

@ZöPö (inda): örülök neki,egy a baj
kevesen vagytok.Lásd:a tegnapi
nyitóűlést.

tsk 2010.05.15. 10:11:57

@timarg: Nem vagyok Imre, de ha jol tudom a Nagyvarad-Kolozsvar szakasz sincs villamositva.

nemuccaszoc 2010.05.15. 10:13:43

Majd sok év múlva, összeszedve magyarságom elmegyek talán.

tudodkid 2010.05.15. 10:24:03

Arról lehet vitatkozni, hogy el kellett volna énekelni, vagy sem (szerintem nagyon felemelő volt).
De hogy tisztelni kell, nem pedig iratokat rendezni és kisétálni, az nem vitás.

A vonatutat tudom ajánlani, semmi sem fogható hozzá.
De aki nem tiszteli a nemzetet, a történelmünket, az nem méltó rá, véleményem szerint.

hapsi 2010.05.15. 10:27:58

"Micsoda butaság! Egy baloldali, liberális vagy akármilyen meggyőződésű embernek ugyanolyan érdekes mondjuk Erdélybe utazni, az ottani emberekkel találkozni, az ottani tájakat, látnivalókat megnézni."
Na, nekik lenne csak igazán érdekes, főleg, ha ezt hangoztatják is ott. Tudniillik a székely nem felejt. Volt itt egy népszavazás...

raptorus 2010.05.15. 11:53:42

@timarg:

en sem vagyok imre, de ahogy talan mar lattam itt, az erdelyi reszen a Nagyvarad-Kolozsvar vonal nincs villamositva, ha jol tudom az ut tovabbi resze teljesen villamositott vaganyokon folytatodik.
A deli utvonal pedig teljes hosszaban villamositva van, ha jol tudom:)

raptorus 2010.05.15. 11:58:30

@timarg: @tsk:

itt egy terkep a romaniai vasutvonalakrol:

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6b/Romania_rail_net.png

a piros vonalak a villamositott, a feketek a nem villamositott vonalak. Sajnos a telepulesnevek is (csak) romanul vannak feltuntetve, de azert el lehet boldogulni rajta:)

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.05.15. 12:06:36

Kihagyhatatlan élmény a Budapest-Brassó út vonattal, de nekem bőven elég volt egyszer átélni.

A Keletiben 40 fok, a vonat ablakai nem nyithatóak. Szolnoknál már ihatatlan meleg az útra vitt sör, Biharkeresztesig pedig a PDA is lemerül, így vége a zsebmozinak - valamiért magától értetődőnek gondoltam azt, hogy egy ilyen nemzetközi járaton, 13.000 Ft-os egy útra szóló jegyár mellett a kettőhuszas csatlakozó alap.

Mire eléred a határt, lemegy a nap, és az ablakon kinézve az addigi dögunalmas alföldi tájat nem sokkal izgalmasabb éjszakai sötétség váltja. De legalább enyhül a hőség, és a vonaton a belső hőmérséklet is mérséklődik valamelyest - már csak 42 fok van az addigi 45 helyett.

Szerencsére sokan utaztak csak a magyar szakaszon, így a határnál megtalálod és elfoglalod a két, nyitható ablakkal felszerelt kupé egyikét. Viszont még mindig izzadsz mint a ló, és büdös vagy mint a görény, elaludni sem igazán tudsz ezek miatt.

Kolozsvár előtt, hajnali két óra környékén nagy nehezen sikerül álomra hajtani a fejed, amikor is éktelen dörömbölésre és kiabálásra ébredsz - a szerelvény népes román-oláh famíliákkal telik meg, akik valószínűleg nagyothallók, ezért alaphangon is úgy ordibálnak, mint ha nyúznák őket. Szerencse, hogy büdösebbek nálad, így nem kell kellemetlenül érezned magad. Viszont aludni továbbra sem tudsz, csak olyan 3-4 óra környékén ér el a végkimerülés, szerencsére kedves utastársaid is elcsendesednek, ekkor végre egy-másfél órát szunyókálsz.

Aztán kinyitod a szemed, mint ha valami mesevilágba csöppentél volna. Egy csapásra elfelejted a mögötted hagyott 10 órányi szenvedést.

Már dereng az ég alja, elhagyott, névtábla nélküli de nagyobbacska vasútállomáson áll a szerelvény, a kb 15 fokos, friss, párás levegőt szinte harapni lehet. Meseszép hegyes-völgyes táj fenyőerdőkkel, frissen vágott fenyőfa és gyanta illata, madarak éneke zeng az erdő felől. Olyan frissnek érzed magad, mint 10 óra alvás és két kávé után, leszállsz az álló vonatról és nyújtózol egy kicsit, egyedül az bosszant, hogy semmiféle képrögzítő eszköz nincs nálad - így próbálod minél mélyebben magadba szívni a varázslatos környezet hangulatát. Hamarosan megérkezik szemből a szerelvény, amire a vonatod várt, így folytatódik az út - vadregényes hegyvidékeken, gyors folyású kristálytiszta hegyi patakok mellett, alagutakon keresztül visz az út, majd hamarosan megérkezel a Toplita nevű falucskába, amelyről már tudod, hogy az első megálló, amely már Hargita megyében található - Nagy-Magyarország egyik legkeletibb megyéjében, ahol úticélod is található.

Ezt az utolsó néhány órás szakaszt szívesen megtenném újra, bármikor, ha lenne rá lehetőség a Budapest-Maros megye közötti hosszabb és unalmasabb rész kihagyásával.

[c] 2010.05.15. 13:10:11

@hapsi: És ha liberális, akkor automatice megtagadta a határon túli magyarokat?
Komolyan tele a tököm ezzel a hozzáállással, amely kizárólag politikai szimpátiája alapján határozza meg önmagát, ebből skatulyát gyárt és minden mást ebbe passzíroz bele.

negyedes 2010.05.15. 15:18:07

@Gery.Greyhound: Latom neked is megvolt a korona eleterzes. A hajnali hargitai taj csodaszep.

raptorus 2010.05.15. 15:51:08

@Gery.Greyhound: iiigen, a Korona az legendas jarat a maga szepsegeivel es arnyoldalaival...de a hajnal az tenyleg gyonyoru ott:)...Mi juliusban utaztunk egyszer a Koronan, mikor Varadon felszalltunk estefele, meg rovidnadragban es papucsban csoszogtunk...az ablakot lehuztuk persze, de ugy, hogy az lennragadt...ez frappans is volt, volt friss levego s Kolozsvarnal elszenderedtunk...na, mikor Gyergyoban felebredtunk, uuuuugy vagott a szekely harapnivalo, hideg levego, hogy a hatitaskankbol az osszes vastag cuccot elkezdtuk magunkra kapkodtuk:D (mind a kettot:) )...de a taj gyonyoru volt...s az a sejtelmes hajnali kod...hmm:)

Mr. Rustical 2010.05.15. 16:22:17

@Daniel W. Mcload:
Abban igazad van, hogy egyesek ízléséhez mérten sok nemzeti program van a zarándokvonaton, de nem kötelező ezeken részt venni.
Azt viszont nem értem, hogy lehet valaki jó európainak, ha még magyar sem akar lenni. Az ilyen tágabb identitásra való hivatkozás valójában nem más, mint a létező csoport-identitás nyakatekert megtagadása. Nem akarok magyar lenni, ezért azt hirdetem, hogy európai vagyok, ami azonban nem jelent semmit, mert nem létezik az embereknek olyan valós közössége, hogy "európaiak". Az európaiak ugyanis a magyarok és a többi európai nemzetek összességét jelentik, akik pont azért európaiak, mert európai nemzetekhez tartoznak.
Egyszerűbb és őszintébb lett volna, ha azt írod, hogy nem szeretsz magyar lenni, oszt kész.

Zarándok vonat témában is szemlátomást inkább az zavar, hogy ilyen kezdeményezések egyáltalán léteznek, és más emberek nagyra értékelik ezeket.
Eléggé tipikus liberális felfogás, mindenkitől elvárjátok, hogy pontosan ugyanazt szeresse és azt csinálja, amit ti, és képtelenek vagytok tolerálni még az apróbb ízlésbeli különbségeket is. Hozzátok képest Goebbels egy puhapöcs volt.
:)

Mr. Rustical 2010.05.15. 16:23:05

@timarg:
Nincs, a többi mind villamosított.

hüjehalyó · http://www.aldi.hu 2010.05.15. 16:31:58

Ha valaki attól érzi magyarabbnak magáta többi magyarnál, hogy árpádsávos zászlót ölelget, meg székely himnuszt énekel, hát az hülye.

Engem az tart vissza egy ilyen vonatúttól, hogy nagyrészt ilyen zombikkal lennék napokig összezárva.

Ellensúly 2010.05.15. 16:48:22

@Daniel W. Mcload:
Ostobaság, hogy Trianon 2004. május 1-jén elveszett, hiszen magyarellenes intézkedések sorát vagyunk kénytelen elszenvedni: magyarverések, Benes-dekrétumok megerősítése, anyanyelvhasználat korlátozása, magyar nyelvű tanítás és misézés üldözése stb.

Ui.: És tanuld meg, hogy nem elsee, hanem elseje!

dolgozó lány 2010.05.15. 16:53:01

@hüjehalyó: engem is ezt tart vissza. viszont a táj meg a hangulat érdekel, és még sosem voltam erdélyben, ezért jövőre összegyűjtögetem rá a pénzt

HgGina 2010.05.15. 16:57:24

@Daniel W. Mcload: te nem európai vagy, hanem egy ittfelejtett elrettentő példánya, példája a hazátlan bitangnak. Az örökbecsű mondással élve: El lehet menni!
Kiegészítés: k...a gyorsan.

@aesculus: apró tévedésben vagy. A határállomás a Tatros völgyében a vasúti híd mellett volt. A sorompó a regát felé nézva bal oldalon a töltés aljában, az autóút és a vasúti pálya között. A jobb oldalon van a vasúti őrbódé, előtte a stilizált Szent Korona, ami finkciója szerint egy óvóhely bombatámadás ellen, fölötte a hegytetőn a Rákóczi vár, más néven a Rákóczi-vám.
És aki ott jár, menjen csak be a katolikus templomba, érdekes, és érdemes megnézni. Ha jól emlékszem Vass Vince a plébános. A kertben van Márton Áron püspök úr mellszobra is.
A régi (ideiglenes :)) határátkelőnél az autóút túloldalán van egy román katonai emlékmű. Eredetileg a felirata szerint a "megszálló" magyarok ellen küzdő ismeretlen román hős fekszik alatta.
A kutatások szerint valójában egy megszálló részeg román katona a helyi kocsmában kikezdett egy gyimesi csángó feleségével. S hogy, hogy nem, az érthető felháborodás közepette a saját maga által elővett dikiccsel a hasában arra eszmélt, hogy meghalt. Ha jól tudom, azóta már nevet is találtak az ismeretlen hősnek.

tanmedve 2010.05.15. 17:37:31

@hüjehalyó: Zombi vagy TE barátommeg az összes hasonlóan cizellált műveltségű européer!
Úgy látszik az kell a modernitáshoz hogy köszönés helyett is mocskoljátok a másikat. Jellemző!!!

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.05.15. 17:39:22

@HgGina: nem, én nem az őrházra, a pályarra gondoltam. Megtaláltam, erre:
www.webvidek.ro/?bejegyzes=132

tanmedve 2010.05.15. 17:42:55

@Daniel W. Mcload: Ha az az európaiság hogy leköpöm a multamat akkor én nem szeretnék európai lenni! Ha az az európaiság hogy köpködök egy dalra amit sokan tisztelnek , akkor nem akarok európai lenni!
Ha az az európaiság hogy feledve minden hagyományunkat, mocskolva eleinket, tagadva kultúránkat a nyugat seggét nyalom akkor nem akarok európai lenni
Ha az az európaiság hogy nem lehetek büszke a magyarságomra akkor nem akarok európai lenni!
De te csak legyél...

HgGina 2010.05.15. 18:05:36

@hüjehalyó: inkább azon aggódj, hogy a következő évtizedekben önmagaddal vagy összezárva!

HgGina 2010.05.15. 18:29:10

@stinki: lehet, hogy tetű, lehet, hogy nyilas, és lehet, hogy mindezek mellett igaza van.
Relaxálj kicsit, feszültnek látszol! Ez nem az a hely, ahol erkölcsileg bukottak pocskondiázhatnak másokat.

Taligamajom 2010.05.15. 19:46:04

Idén is ott leszünk, mint minden évben! ÉS nem vagyok jobbos...

raptorus 2010.05.15. 20:15:04

@negyedes: nem, Arad kornyeki vagyok, de Kolozsvaron elek vagy 8 eve, ugyhogy Varadot, ha tobbnyire csak vasutbol is, de sokszor lattam:)

Egyebkent ez a beszelgetes naaagyon elment egy csunya iranyba, fuggetlenul attol, hogy kinek van igaza...

mysisterstheslayer 2010.05.15. 21:26:29

Edes Istenem hogy maradjon az ember higgadt...

En Erdelyben szulettem, nottem fel. Most Magyarorszagon elek. Sok ertelmes kedves magyar-magyar baratom van. Es rika sok ostoba bunkot latok nap mint nap.
TISZTAZZUNK VALAMIT :
Magyarorszagon magyarok elnek (ja, totok, racok, tirpakok, ki mi)
Erdelyben erdelyiek elnek (magyaros-szekelyes-nemetes-romanos elegy).
Egy magyarorszagi magyar gondolkodasa-mentalitasa csak nyelvi hasonlosagot mutat barmely erdelyi magyar gondolkodasaval-mentalitasaval.

Nagyszeru, hogy sok magyarorszagi nagyra ertekeli az erdelyiek szemleletet. De hogy egy csomo IQ-fighter panellako kimegy Kiskunrecsegerol Hargitaba es osztja a "szekely-feelinget" mindenkinek minden forumon, az gyomorforgato es rohejes.
Foleg hogy masokat, akik oszinten tisztelnek hagyomanyokat, ocsmanyul leszolnak, mert nem valami osmagyarkodos vezermondattal kezdik, hanem urambocsa' liberalisnak nevezik magukat.

Ez az oldal raadasul abszolut politikamentes lap.

Erdely minden zuga csodalatos, orom oda eljutni, es jo lenne tisztelni a termeszeti ertekeket.

delpierro 2010.05.15. 22:02:31

@mysisterstheslayer:
azt hiszem nem a panellakok szoktak kimenni osztani a szekely feelinget.

delpierro 2010.05.15. 22:04:42

@hüjehalyó:
akkor olelgesd a david csillagot meg enekeld az internacionalet.
Annyira primok vagytok, hogy ennyit lattok csak Arpda sav olelgetes meg szekely himnusz enekles.

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2010.05.15. 22:05:12

Miért baj az, hogy valaki európai? Én is szoktam ezt mondani, amin nem azt értem, hogy ha megkérdezik a nemzetiségemet, akkor letagadom a magyart. Európai az szerintem az alapvetően keresztény értékrendet jelöli. Még csak nem is kell ahhoz vallásosnak lenni, hogy a szemléleted a keresztény hagyományoknak megfelelő legyen, minden vallás csak egy régi tündérmese, nem az számít. Nem szerénykedünk és lakunk 6 négyzetméteres lukban mint a japcsik, nem veszünk csajt 3 kecskéért a piacon mint az arabok, és nem pereljük be a Mekit azért mert megégetett a kávé, mint a jenkik, meg nem eszünk rántott cserebogarat sem ebédre. Ha megnézel egy átlag magyart, és egy átlag szlovákot, kb ugyanaz, amíg elő nem kerül a mi baromarcú Vonánk, meg az ő hasonszőrű Slotájuk, mert akkor a békés közös sörözés helyett nagyon tudjuk egymást szidni.
Nem szégyellem, hogy magyar vagyok, de nem is vagyok rá büszke. Ez egy tény, ami úgy keletkezett, hogy itt születtem. Mint a hajam színe, nem tettem érte semmit, mire föl legyek büszke? Arra se vagyok büszke, hogy budapesti vagyok, egy debreceni ember pontosan ugyanennyit ér mint én. Meg egy kolozsvári székely, meg egy zsolnai szlovák, még akkor is ha Slota szerint Zilina. :) És igen, magyar vagyok, még ha le hazaárulóznak is, amiért nem lengetem elég lelkesen az árpádsávost. :)

Az, hogy a magyar parlament alakuló ülésén miért a székely himnuszt éneklik, miért nem a magyart, az más kérdés. Trianon még tényleg csak félig veszett el, de az ősmagyarok pattogása ezen nem segít, sőt... Ha elfogadjuk, hogy ugyanolyan európai polgárok vagyunk mint a románok, és ezt épeszű diplomáciával velük is el tudjuk fogadtatni, és levakarjuk az összes autó seggéről a nagy-Magyarországos H betűt, na akkor fog végre elveszni Trianon.

delpierro 2010.05.15. 22:14:33

@Luxusmoszkvicsslusszkulcs:
Volt a magyar himnusz is, meg a Szozat is es utana jott a Szekely himnusz.
Latod mennyivel okosabbak a szlovakok (en is az vagyok felig). Ott Slota kormanyoz, Vona meg nem.
Baromarcu neked az jo edes.... Legalabb elgondolkoznatok mit mondanak nem csak a "jaj a baromarcu Vona."
Koltozz le Borsodba vagy Szabolcsba en csak azt ajanlom, de jo szivvel.
Nem az a baj, hogy europai (de amugy meg nagyon hu... vagy). Minden orszag illetve nep kokemenyen vedi a sajat erdeket. Mashol ha kimondanad a hulyeseged a kocsmaban , hogy europai vagy ugy vagnanak pofan, hogy a fal adna a masikat. Jo de megbocsajtunk, gondolom te is bedoltel az LMZSP-nek. Boldogok a tudatlanok.

firstaid 2010.05.15. 22:17:25

@harasztigábor: és milyen sokan leszünk!!!!!! :-)
miről foglak felismerni?

átlátó 2010.05.15. 22:25:44

@Daniel W. Mcload: Hát mi egy kicsit szűkebben gondolkodunk...de értem, hogy te meg európai vagy, ezzel nem azt akartam mondani, hogy akkor az ázsiai neked nem számít. És mert nem tudod, ismertetem veled, hogy a világon egyedül velünk, még miattad se ismétlem meg, hogy csak velünk tették azt meg, hogy "ádminisztratíve" az ország jelentős része és lakossága egyik reggel arra ébredt, hogy más címer van az útlevelén...ha megértenéd ezt, nem lennél hülye. egyi

raptorus 2010.05.15. 22:26:31

@delpierro:

ooo, nem azert, hogy mondjam, de ilyesmiert csak a karpat medenceben vagnak "pofan" a kocsmaban...legalabbis ahol jartam eddig, sehol sem lett kocsmai verekedes a vegkimenetele 1-1 politikai/vallasi/vilagnezeti vitanak...tudod, ez a tolerancia:)

S attol nem tartom magam kevesbe magyarnak, hogy nem futyureszem reggeltol napestig a himnuszt/szozatot/szekely himnuszt...mindennek megvan a maga helye es ideje. En is kijartam magyar nyelven az iskolat, egyetemet, ami, itt Erdelyben nem annyira egyszeru es magatol ertetodo mint otthon...s magyarul tanitom a jovo nemzedeket/tudospalantait...s ha otthon vagyok, Partiumban, akkor a nagyobb unnepeken, a szentmise vegen elenekeljuk mi is a magyar himnuszt...a szekelyt nem...es tudod miert? mert nem vagyunk szekelyfoldon es en sem vagyok szekely...Csiksomlyon a bucsun, ott Szekelyfoldon vagyunk, ott van helye es ott van csak igazan magasztos erzes a Szekely Himnusz mogott...nem pedig Budapesten, mar megbocsassatok...ezzel nem vagyok elegge magyar?

Egyebkent is, nem ertem, milyen jogon allitja valaki magarol, hogy O "magyarabb" mint a masik ember? Mas a vilagnezete, esetleg a mas politikai nezete...azert bantasz tobb szazezer embert, mert a vezetoik elkurtak sokmindent? Ez a demokracia velejaroja...megtortent...emiatt nem anyazni kell az "ellentabort", hanem tanulni egymas hibaibol...

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2010.05.15. 22:40:58

@delpierro: Bár ez itt kezd nagyon OFF lenni, de max Erminavet kivág minket. :)
Szóval a Vonával az a bajom, hogy iszonyat fontos, és aktuális kérdéseket tesz fel, csak az általa kitalált megoldási módokkal nem tudok egyetérteni. De például a hmmmm... ne cigányozzunk, mondjuk "borsodi problémának". Szóval az önfenntartó börtön aka munkatábor ötletét csak támogatni tudom, persze a mindenkor aktuális munkavédelmi szabályok, és az alapvető emberi jogok pl egészséghez való jog betartása mellett. Tehát dolgozzon, elvégre büntetés, nem üdülő.
Ha félig szlovák vagy, de a másik feled magyar, akkor nem mondanál olyat, hogy de jó, hogy ott a Slota kormányon van. "Pozsony? Nie, Bratislava!" Meg anyád, én magyar vagyok, nekem Pozsony. Wien meg Bécs. És akkor? Ez az ottani magyaroknak így szar, mi sem vagyunk jobbak, ha ugyanezt akarjuk az itteni szlovákoknak.
Az ország gazdaságát meg azért úgy is lehet támogatni, fejleszteni, hogy nem a magyarságunkat helyezzük a legfőbb és mindenen felül álló érv szerepébe. Hogy legyek ON is, a CFR Desiroit Aradon gyártották, ha mi jól csináljuk és a meglévő 60 darab után beszereznénk még pár Flirt-öt, akkor a Stadler hajlana a szolnoki végszerelésre, vázakat már hegesztenek itt. Magyarabb lenne, a Ganzot újjáéleszteni, de a szolnoki Stadler gyár realitás, a Ganz nem, bármekkora magyarok vagyunk, akkor sem.

átlátó 2010.05.15. 22:43:40

@raptorus: Te csak kicsit vagy tévedésben, ami nem nagy tévedés. Itt seni sem említette, hogy a Szózatot, a Himnuszt, a Székely Himnuszt (így nagybetűvel kisbarátom, te aki tanítasz) egész nap fütyörészi és attól nagyon magyar. A Parlamentben a Székely Himnuszt egyszer elénekelni, annak jelképes jelentősége van, remélem segíthettem a fejlődésedben ezzel az eligazítással.

raptorus 2010.05.15. 22:53:47

@átlátó:
Megnyugtatlak, a helyesirasomra a diakok elott kulonosen (es altalaban eredmenyesen) vigyazok, igy szombat este azonban kerlek ne ezen kapd fel a vizet.

...es nem vagyok a "kisbaratod", ha nem haragszol, mivel nem oriztunk egyutt libat sem, sot meg nem is soroztunk egyutt...azert ez a lekezelo hozzaallas sem tulsagosan europai...

S ha tenyleg szeretned tudni, lehet, hogy nem reprezentativ az ismeretsegi koromben vegzett felmeres, de azon fekete dec. 5 utan nem tudom, hany valodi szekely erzi ugy, hogy megfeleloen tettetek azt, hogy elenekeltek a Parlamentben a Szekely Himnuszt...a gesztus szep, csak, mint mar mondtam meg egyszer, a szekely himnuszt szekelyek szoktak enekelni szekelyfoldon (vagy ha legalabb az egyik teljesul a fentiekbol...a Magyar Parlamentben azonban, azt hiszem, egy kezemen meg tudnam szamlalni azokat, akik a fentiek kozul legalabb az egyik kriteriumot teljesitik...)

Egyebkent koszonom az eligazitasod, remelem tenyleg csak egy es egyszeri gesztus akart ez lenni s nem fog "kozhellye" valni a Szekely Himnusz Budapesten...

visszakettő 2010.05.15. 22:54:33

"beteg izraelita"
"tetü nyilas"
"olelgesd a david csillagot meg enekeld az internacionalet"

komolyan ti normálisak vagytok??? ez egy közlekedéssel foglalkozó blog nem a hozzátok hasonló mocskolódók játszótere...hess,hess, hess

megjegyzem a témában két értelmes hozzászóló volt: raptorus és mysisterstheslayer
lehetne tanulni tőlük, toleranciát pl. ...

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2010.05.15. 23:12:54

@raptorus: Szerintem a székely himnuszt majd a Székely Parlament alakuló ülésén kéne énekelni. Igaz ettől a nagymagyarkodás csak messzebb visz, még el kell telni ehhez pár évtizednek. A Kárpátokon túl is vannak ugyanilyenek, csak ott ők "nagyrománok". Autonómia helyett egy ideig meg kell elégednünk az EU tagsággal, meg a Schengeni Egyezménnyel, bár 1-2 napja olvastam valami Jobbikos főokos nyilatkozatát, hogy ki kell lépni a NATO-ból meg az EU-ból. Nyilván ez a határon túli magyaroknak megkönnyítené az életét, főleg a Partiumban, amit lassan csak egy Üdvözöljük a Magyar Köztársaságban tábla választ el Magyarországtól. Gondolom ők ehelyett határállomást, vámvizsgálatot és vízumot szeretnének. :) Ezek után meg székely himnuszt mernek énekelni....

raptorus 2010.05.15. 23:15:02

@dr.sk:

koszonom szepen...egyebkent, hogy barokkosan, de visszakanyarodjunk az eredeti temahoz, igen a Siemes Desiroit Aradon is gyartjak (buszkek is vagyunk a nagy tortenelemmel rendelkezo vagongyarunkra:) ), van is belolul szep szammal a kornyeken...

S ha szabadna egy kicsit osszekotnom a vasutat a fenti (sokszor ertelmetlen) vitaval: ahhoz, hogy a meltan szeretett NOHAB meg tudja maszni a meredek szekely hegyeket a MAV vagonjaival es utasaival, segitseget kapott egy roman kollegajatol (pontosan nem tudom a tipusat, de egy bivalyeros villanymozdony, sved licensszel talan)...ugye milyen szep uzenet is lehetne ez, ha nem mindig az ellenseget keresnenk a masikban?

átlátó 2010.05.15. 23:21:44

@raptorus: Megnyugtattál. :)
(Mellékesen a "csajom" székely lány, szülei kitelepítettek. Ő már Magyarországon született és a sors úgy hozta, hogy osztrák állampolgár lett, Bécsben él vagy 20 éve. Szóval nem egyszerű ez az Európa közepe. A falon a Székely Himnusz bekeretezve, nemzeti színű szalaggal, - is.) Tartom, hogy gesztus értékűnek értékelem az "ügyet". Mindjárt küldöm, ha még van ellenvetés. :)

raptorus 2010.05.15. 23:23:01

@Luxusmoszkvicsslusszkulcs:

ez tetszik:D

Tudod, akik ezt mondjak, azok talan nem eltek at azokat a gyomorideget okozo orakat a "vamban", mikor szuleimmel mentunk/jottunk s a roman vamos kekeckedett velunk minden aprosag miatt...jah, s persze kotelezo volt az utlevel, amiert orakat kellett sorbanallni a megyeszekhelyen...s nem is volt olcso (egy negyed atlagfizetes talan)...nem is beszelve a '89 elotti allapotokrol...

Es igen, sajnos van NagyRomania part is sot az ideologiajukat neha a mostani kormanypart is atveszi, elen a tengeresz elnokunkkel, de ez mar mas blogra tartozik...csak egy aprosag: tudod, mely romanokat tudjak legjobban uszitani?: akik eletukben nem lattak magyart, csak fenyegetik oket velunk, azt se tudjak kik vagyunk...s elhitetik veluk, hogy a karpatokon tul nekik azert szar, mert a szekelyek autonomiat akarnak, mert Bivalyrocsogen onallo magyar osztalyt/iskolat szeretnenek...nah, mind1, ez mar teljesen offtopic...

Sajnos iden nincs ra lehetosegem, (remelem TVn kereszult latom majd) de remelem jovore en is megpaskolhatom a jo oreg NOHAB nozijat:)

átlátó 2010.05.15. 23:24:39

@átlátó: ja és jut eszembe, az apja 95 éves Komlón bányász volt. Tenyere mint az atomvillanás. :)

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2010.05.16. 00:41:41

@raptorus: Egy egyetemi csoporttársam (BME Közlekkar - vasúti szak, legalább ez ON) valahonnan Marosvásárhely közeléből való, ő ugyanezt mondja, hogy az erdélyi románokkal igazából semmi baj, viszont a Moldova felőli országrészben lehet jól uszítani őket.

Pipas 2010.05.16. 05:00:47

@sanyisanyi: Pontosan. Az elcsatolt részekkel és Trianonnal való foglalkozás azért jobboldali sajátosság, mert a baloldal 1948 óta a 'kussoljunk nehogy megsértsük a szomszédainkat' álláspontot vallják magukénak.

Mára aztán a jobboldal annyira divatba hozta a témát, hogy a baloldal azt kellett mondja 'nekünk is fáj trianon'. ha 60 éven keresztül ezen az állásponton lesznek, akkor el fogjuk ismerni, hogy a Trianon téma az ő témájuk is.

Persze ezt a szemléletváltást nem segíti, amikor egyszerűen kisétálnak a parlamentből amíg a jobboldal a "Székely Himnusz"-t énekli. :(

erminavet · http://kotottpalya.blog.hu/ 2010.05.17. 10:17:45

@átlátó: Nem hinném, hogy a székely himnuszt nagybetűvel kéne írni. Nekem az se tetszik, hogy a Himnuszt meg a Szózatot így kell. A helyesírásnak nem a tiszteletről kellene szólnia.

ti

erminavet · http://kotottpalya.blog.hu/ 2010.05.17. 10:47:12

@erminavet: Nnnnna, ordas nagy baromságot írtam, még jó, hogy jött don B.

A Himnusz és a Szózat természetesen nagybetű, mint bármelyik másik mű címe, semmi köze a tisztelethez. Ilyeténképpen viszont a helyes a következő forma:

Székely himnusz.

Tehát a h már kicsi!

ti

Daniel W. Mcload 2010.05.17. 20:42:53

@sanyisanyi: Útlevelem van, azon meg olyasmi szerepel a fedlapon, hogy Európai Unió. Nekem az európaiság az első, a budapestiség a második, és csak utána jöhet a magyar. Pontosan azért, mert sokan akik nálam nagyobb magyarnak gondolják magukat, ilyen, és hasonló kioktatásokat tesznek. Kösz, nem.

@Mr. Rustical: Az előző neked is. Aztán: nem tudom, miért gondolod, hogy zavar, hogy létezik zarándok vonat. Tök jó, és ha nem lenne tele szélsőjobboldali-vallási tartalommal, akkor szívesen mennék. Miért ne lennék képes tolerálni? Azt mondtam, hogy nekem nem tetszik és sajnálom, hogy így ki kell maradnom belőle.

@HgGina: Menjen az, aki mondja. Vegyél vissza a stílusból, mert én normálisan írtam, és ezt elvárom mástól is.

@tanmedve: Az előbbi, stílusos rád is vonatkozik. Észrevehetnéd, hogy mit engedsz meg magadnak ahhoz képest, hogy én milyen stílusban fogalmaztam.

@átlátó: útlevél kérdésben már írtam fentebb, az enyémen az (is) szerepel, hogy Európai Unió. :)

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2010.05.18. 19:02:11

@öcsi55: Tudom, tudom. :-( De figyelj arra, hogy nem azt írtam, hogy MSZP-s vagy pláne SZDSZ-es lennék.

solesz · www.index.hu 2010.06.03. 14:55:04

[off]
@Daniel W. Mcload:
Alapvetően liberális vagyok. Trianon visszaállítása történelmi értelemben hidegen hagy.
De nem lehetsz ekkora sügér, hogy azt állítod, hogy 2004-ben Trianon elveszett...
Magyaroszág a trianoni döntéssel erőforrásokat vesztett el. Ez az EU-hoz való csatlakozáskor nem változott.
[on]

A nohab nem bírja az emelkedőket a vagonokkal és azért kell elé a helyi előfogatolás, vagy más oka van ennek?

ubk 2010.06.05. 05:41:05

@solesz: Alapvetően bírná az emelkedőlet a Nohab, csak a 17-es át lett tételezve, hogy ne 105 km/ó legyen a végsebessége, mint a többinek, hanem 140 km/ó-t tudjon kihozni magából, de így már neccesebb volna ezzel az áttétellel ekkora terhet ilyen meredek pályán elhúzni, úgyhogy biztonsági okokból van előtt Asea mozdony. Mondjuk én meg azt nem értem, hogy a GySEV Taurus-a elé miért kellett előfögat, mert az még erősebb is, mint az Asea (Tau: kb 10ezer lóerő, Asea kb 7e, Nohab meg 2e)
süti beállítások módosítása