Kötött pálya

vasút, városi közlekedés, út, térkép, utazás - erminavet (Tevan Imre)

Magyar vasút ma

1 város, 1 villamos

Utazás Transzibériába

MD, a mi motorvonatunk

Vasutasok dolgoznak

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

2008.05.10. 10:00 erminavet

Bunkó jegyellenőrzés, ostoba BKV-kommunikáció

Egy korábbi posztban már utaltam rá (sajnos több kommentező által félreértett módon), hogy bár mélységesen egyetértek azzal, hogy a BKV nem akarja engedni a bliccelést, nem biztos, hogy a 21. század Európájában erre a legcélravezetőbb, leghatékonyabb, legszínvonalasabb megoldás, hogy már kinézetükben is bunkó, agresszív, félelmet keltő ellenőr- és biztonságiőr-csapatok állják el a békés utasok útját.

Egyáltalán, legfeljebb ideiglenes megoldásként tűnik elfogadhatónak a humánmunkaerőre alapozott ellenőrzés, nyílván a zárt elektronikus kontrollt kéne összehozni (a probléma hasonló a MÁV pályaudvarain alkalmazott bumfordi kerítésekkel), de ebben az ügyben évek óta csak az egyre komplexebbnek ígért csodaprojektek csúszását konstatálhatjuk, a metróállomásokon és a buszokon csak deklasszált verőemberekre emlékeztető szabadcsapatokat láthatunk.

Sietve hozzáteszem, hogy az ellenőrök többsége bizonyára jól végzi a munkáját, és egy jól működő rendszerben is óhatatlanul bekövetkeznek túlkapások. De magam és ismerőseim tapasztalataiból és olvasmányaimból úgy tűnik, mostanában Budapesten kicsit sok az ilyen eset.

Az utóbbi napokban két durva ügy járta meg a nyilvánosságot.

Nézem az egyik (vagy a másik?) kereskedelmi tévé híradóját. Áll a vékony, szelíd fiú, kék pólója takarja a csonkokat, mégis egyértelműen látszik, hogy hiányzik mindkét karja. Nem dühös, csak meséli, mi történt vele. Az ellenőrök az 59-es villamoson igazolást követeltek arról, hogy mozgássérült. A sztorit a Népszabadság írta meg először, az Index is átvette, sőt topik is nyílt a Fórumon. Egyértelműen ingyen utazhat, sőt a kísérője is. Az ellenőrök mégis megbüntették a kísérőt.

A kartalan fiú után Karola következik, a BKV szóvivője. Nemcsak a kommunikáció, de az ellenőrök is Regőczi Miklós értékesítési és kommunikációs vezérigazgató-helyetteshez tartoznak, most mégse áll a kamera mögé, a mindig kedves lányt küldi maga helyett. Hát igen, aki egy kicsit is konyít a kommunikációhoz, tudhatja, hogy a képernyőn nem lehet megnyerni ezt a szituációt. Legfeljebb enyhíteni a kárt. Ha a közlekedési cég illetékese őszintén a nézők szemébe néz, és azt mondja, hogy bár formálisan igazuk volt az ellenőröknek, ezúttal túllőttek a célon, el is beszélgettek velük, a büntetést természetesen visszafizetik, és bocsánatot kérnek.

De a szóvivő nem ezt mondja. Egy csöppet türelmetlenül magyarázza, hogy igenis kell a papír, nincs méltányosság, és ők kifejezetten jó fejek voltak, hiszen „csak” a kísérőt vágták meg. Jaj, istenem.

A másik történetet először a BKV-figyelő blogon olvashattuk, később a Blikkben is megjelent. Ákos (30) azt állítja, az éjszakai buszra jeggyel a kezében próbált fölszállni, de nyolc biztonsági ember lelökte, majd, amikor visszaszállt, ütlegelték. Mindezt azért, mert egy másik utas pártjára állt, aki hiába kért számlát a megvásárolt jegyéről. Persze a történteket csak Ákos (30) és a Blikk (14) beszámolójából tudhatjuk, lehet, hogy a BKV-nak (40) van igaza. Merthogy már le is zajlott a vizsgálat.

Ismét egy alacsonyabb rangú beosztott nyilatkozik: „A buszon utazó biztonsági őrök vallomása szerint a fiatalembernél nem volt érvényes menetjegy, és azt vásárolni sem akart, ezért akarták leszállítani a járműről. Végül erőszakos viselkedése miatt maradhatott a buszon, de az úton végig figyelték.”

Értjük, ugye, Ákos (30), a randalírozó utas agresszívan sakkban tartotta a nyolc (8, de nem úgy) biztonsági őrt. Továbbá az is a verőemberek (itt: verő emberek) sztoriját támasztja alá, hogy Ákos (30) kihívta a rendőrséget a Határ útra, de előlük elmenekültek a talpig becsületes BKV-alvállalkozók.

Szóval, ha már megtörténik az ilyesmi az alulképzett utcai dolgozókkal, az Akácfa utcai intelligencia miért tetézi a bajt a lehető legszánalmasabb kommunikációval? Holott tudható, az ilyen szituációkban sokkal többet használna az őszinte beismerés és a bocsánatkérés.

254 komment

Címkék: vélemény újság jegy tarifa városi közlekedés utastájékoztatás utaspanasz


A bejegyzés trackback címe:

https://kotottpalya.blog.hu/api/trackback/id/tr69462358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nithor 2008.05.10. 17:35:24

Ha gond van, valamelyik utastársadat inzultus éri, elő kell kapni a telefont és felvenni videóra az esetet. Nem pedig elsétálni mellette. Jó pénzért még talán egy kertévének is el lehet majd adni, amellett, hogy az igazságot segíthetjük:)
Ha nem lenne meghúzódó közönyösség, nem működhetnének az agresszív ellenőrök...

1erdéji 2008.05.10. 17:39:44

" nithor 2008.05.10. 17:35:24"

Így igaz!!! Csak sajnos
1. a jani féle bkv pockok kiverik a kezedből a kamerát
2. a Büdös Kurva Vezérek (BKV) jogászai a sz@rt is kiperlik belőled, mert a tetűállatjanicigónak JOGAIK vannak ám!

Siemens113 2008.05.10. 17:40:27

A sok érdekes hsz között:

paradoxon: teljesen igazad van!!! és ott a lényeg.

1erdéji 2008.05.10. 17:43:01

" jani 2008.05.10. 17:38:00"

Kibújt a szög a zsákból! :-)

Elnézést kérek minden normális MAGYAR fórumozótól, de sajnos ezt a szekus állatot (=jani) nem lehetett másképp lebuktatni! Aki kíváncsi az említett végbéllény munkásságára, az vegye fel a kapcsolatot Nicolae Videnie úrral...

George 2008.05.10. 17:44:21

András!
A 19-es, 41-es vonalán, a budai rakparton rendszeresen jár egy nagyon gyanús ellenőr-horda.Többször láttam , feltehetően az a kani cigány is közülük való. Nagyon agresszív társaság, főként külföldiekre vadásznak.(mint a többi is, mert őket lehet leginkább lehúzni a helyszíni bírsággal.) Már arra is gondoltam, hogy bünöző-álellenőrök lehetnek, még ebből az aljas, hulladék társaságból is kitünnek.
Lehet, hogy először ezt a csapatot kellene megleckézteni !

halika 2008.05.10. 17:46:09

Kissé szomorú vagyok a cikk, de a kommentek tartalma miatt is.

Mert egy oldalról teljesen meg tudom érteni, hogy mennyire vérlázító, mikor az ellenőrök (és a "biztosnsági" őreik) visszaélnek a helyzetükkel és olyan embereket büntetnek, bántalmaznak, akiket nem kellene...és ez tényleg elitélendő dolog.

De ugyanakkor a másik oldalról (nem vitatva, hogy a túlkapások nem megengedhetőek) az is fájdalmas, hogy ilyen stílusban tudjuk ócsárolni a BKV-t. A hibáik tagadhatatlanok, de szerintem 2 dolgot érdemes lenne átgondolni:
1. Ha ilyen stílusban írunk (a névtelenség álcája alatt), akkor jobbak vagyunk valamiben is az agyatlannak kikiáltott ellenőröknél? Valóban ők a hibásak azért, mert kemény (és vitatható) intézkedéseket kell bevezetni, hogy ne legyenek bliccelők?
2. Ha Európában szétnézek, akkor valóban akad vitatni való a BKV szolgáltatásain, de nézzünk szét akát a szomszédaink nagyvárosaiban...hát bizony a budapesti, nagyon utált tömegkközlekedés eszméletlen jól szervezett, rendszeres és minőségi. Nem kell messzire menni (bár megnézhetünk egy-két ázsiai várost is) ahhoz, hogy megtanuljuk értékelni, amink van. Lehet, hogy itt kéne kezdeni....és lehet, hogy naiv vagyok, de ha egy kis tiszteletet mutat az ember a BKV és az ellenőrök felé (és nem az folyik minden csatornán, hogy mekkora f*s ez a BKV és amúgy minden ellenőr h*lye) akkor lehet, hogy ők is kicsit barátságosabbak lennének - a fenyegetettség érzése sajnos nem a legjobbat hozza ki az emberekből.

De azon is őszintén elgondolkoznék, hogy miért akarjuk, hogy a BKV figyeljen arra, mikor éppen leminősítjük a szolgáltatásait....hány javaslat volt arra, hogy mit és hogyan lehet változtatni.

Nem vitatom senkinek a nézeteit, de lehet, hogy érdemes gondolkozni mielőtt gépelünk.

jani 2008.05.10. 17:47:26

Sajnálom, ha ennyire ingerült egy látszólag "erdéji", akinek kibújt a szöge a zsákjából. :-) Ragadnak már a weblapok, 1erdéji? :-) A baj csak az, hogy a témáról már nem igazán van szó. Köszönhetően a sok cigányozónak, mocskolódónak, stb.

Főorvos úr 2008.05.10. 17:54:01

1erdéji: csend vagy az ápolókkal alszol!

1erdéji 2008.05.10. 17:56:02

Rúzsa Magdi a németeket is elvarázsolta - képekben Az énekesnő nemrég tért haza Németországból, ahol Janis Joplin eredeti zenekara a Big Brothers & The Holding Company-val lépett fel. Rúzsa Magdi a németországi koncertről elsőként a zene.hu olvasóinak számolt be.

1erdéji 2008.05.10. 17:56:42

Leszakadt faágba hajtott egy busz a XI. kerületben [Hír-lapozó] 2008.05.10 17:05 Közvetlenül a BKV egyik busza elé dőlt egy hatalmas faág pénteken este a főváros XI. kerületében. A buszsofőr már nem tudott megállni, a fába rohant, mely a szélvédőt betörte. A sofőr az üvegszilánkoktól könnyebben sérült, kórházba nem szállították. A buszon körülbelül tizenöten utaztak, nekik nem esett bajuk - tudtuk meg Kis-Guczi Pétertől, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóügyeletesétől. A 153-as gyors járat a Kosztolányi Dezső téri megállójából indult el, majd a Bocskai úton sorolt a középső sávba, ám a Zsombolyai utcai kereszteződés előtt váratlanul az út közepén lévő parkolót elválasztó füves szigeten lévő fa vastag ága leszakadt. A buszsofőr már nem tudott megállni, a fába rohant, mely a szélvédőt betörte. A sofőr az üvegszilánkoktól könnyebben sérült, kórházba nem szállították. A buszon körülbelül tizenöten utaztak, nekik nem esett bajuk. A leszakadt faág a Nagyszőlős utca felé vezető oldal három sávját elfoglalta, a megmaradt törzs pedig parkoló autókat veszélyeztetett. Két személygépkocsi tulajdonosát a rendőrségnek sikerült értesítenie, ők elálltak, a másik két autót autómentő segítségével helyezték odébb. A tűzoltók láncfűrész segítségével vágták ki a fát, valamint darabolták fel a leszakadt ágat. Az utat teljes szélességében csak három órával később, hajnali fél kettőkor lehetett átadni a forgalomnak.

George 2008.05.10. 17:58:35

Én úgy tudom, hogy akinek nincs jegye, vagy bérlete, és nem fizet helyszíni bírságot, valamint megtagadja a személyi okmány átadását, azt a BKV az utazásból kizárja, tehát leszállitja a villamosról a következő megállóban. Egy normális, igazi ellenőr nem balhézik, ha ez megtörténik, és a potyautas leszáll.
Aki lent a megállóban rángatja, követelőzik, erőszakoskodik, pénzt akar az nem ellenőr, hanem közönséges bünöző, rabló. Ha pedig nem kapja meg, akkor köpköd, és ha nővel vagy gyengébbel kerül szembe, akkor üt. Szóval, jó lenne, ha tisztázná a BKV menedzsmentje, hogy az ellenőrei soha nem alkalmaznak fizikai kényszert, nem folyamodnak tettlegességhez. És visszamenőlegesen ki lehet keresni, hogy melyik ellenőr teljesített szolgálatot május 1-én, a kérdéses járaton. Persze, rögtön panaszt kellett volna tenni.

1erdéji 2008.05.10. 17:59:08

Mi mentette meg Kállai Ferenc életét? 2008. május 10. 12:03 | Forrás: STOP nyomtat | elküld Már sokkal jobban van Az ismert színész életét mentette meg a keleti gyógymód. A Tanú című film legendás alakja Kállai Ferenc, a Pránának, azaz az életenergiának köszöhetően, így már ismét jól van, és ismét a régi önmaga a Nemet Színésze, aki nem titkolta, hogy újjult erővel nyert értelmet az élete. Kapcsolódó cikkek Kállai Ferenc feladta - többé nem láthatjuk színpadon Kállai ismét színpadon! Kállai Feri bácsi már jobban van Kállai Ferenc: "Nagyon fáradtnak érzem magam" Kállai Ferenc ismét kórházban! Kállai Ferenc rosszul érzi magát! Veszélyben Gobbi Hilda sírja? Füves cigit szív Kállai és Garas Az ismert színművész és legendás szerepeket játszó Nemzet Színésze, Kállai Ferenc már vagy három éve küszködik különféle vérnyomás zavarokkal és az ezzel járó kellemetlen tünetekkel. Ezen ismétlödő és nem kívánt betegség miatt több előadását is le kellett mondania. A Tanú legendás főszereplőjének el kellett bizony gondolkodnia, hogy hogyan tovább. "Én csak egy árnyék vagyok, ahol lehet pihenni. Bevallom, amikor először találkoztam Tamással, aki ezzel a fantasztikus gyógymóddal a Pránával foglalkozik és ránéztem, hát nem tudtam, hogy birkozó tréner vagy épp egy szellemi adminisztrátor. Hát bebizonyította, hogy utóbbi. Neki van ez a különleges érzéke. Amikor a már fáradóban lévő agyamat elgyötörték, ő csak belenézett a szemembe s úgy tűnik segített. Újra kezdek a régi önmagam lenni. Azt kívánom a világnak, hogy sok ilyen figurát termeljen ki és árasszák el az egész földet, hisz a szeretet sugárzik belőlük" - mondta Kállai Ferenc. A Prána egy keleti gyógymód, amely az univerzális életenrgiákat szabadítja fel. Ezzel segítve az embereken . Nem egy mai találmány, de annál hasznossabb. Kállai Ferenc Prána tanítója Hollós Tamás nem is titkolja, hogy Feri bácsi gyorsan reagált és segítette rajta a Prána.

1erdéji 2008.05.10. 18:00:58

haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj

1erdéji 2008.05.10. 18:02:00

haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivajhaj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj haj haj bivaj hajaj bivaj

Kreta 2008.05.10. 18:03:29

Azért jó kar nélküli embert bírságolni mert nem vág pofán.
Annyi kreatív youtubera pakolászó ember van, nincs kedve valakinek egy videót készíteni arról, hogy mi lenne a BKV étteremben? Mint szintén szolgáltatás. pl. Ha belépsz fogyasztanod kell, de mindenképpen fizetni, a kiszolgálás negyed óránként van, ha nem veszed el a kaját várhatsz a következőre. Kajáról meg kell tartanod a számlát, mert ellenőrzik és kivágnak ha nincs meg. Mindezt paraszt stílusban. stb.

1erdéji 2008.05.10. 18:12:14

Mivel mindenki (főleg jani) a népszerű "1 erdéji" nevében írogat, így én is ezt teszem...

janiról:

www.szekelyhirmondo.ro/article.php/Szeku_és_szekusokk/4475/

:-)

Sanyi 2008.05.10. 18:17:43

Sziasztok!
Lehet, hogy az ötlet gyerekes, de felvetem. Környezetvédelmi szempontból sem elvetendő ötlet, ha ingyenesítik, vagy legalábbis nagyon lecsökkentik a BKV szolgáltatásának árait és vmiféle belvárosi díjat szednek az autósoktól. Mint mondjuk az autópálya díj.
("Mondjuk" és például, tehát semmi konkrétat nem mondok, mert nem látom át a helyzetet, de ahogy én mint Bp-en élő ember tapasztalom, talán így lehetne javítani a helyzeten.)
Ezzel talán tehermentesíthetnék az utakat.

Másrészt, halika: sztem nincs mentség arra, hogy egy munkát az ember lelketlenül, nyerészkedőn végezzen. Azért, mert van ahol rosszabb a közlekedés, nálunk még lehet jobb, mint amilyen jelenleg.

Szkeptikus 2008.05.10. 18:17:44

jani 2008.05.10. 16:44:38

Azért arra kiváncsi lennék, ha te vagy vmi közeli ismerösöd/akárkid kerülne ilyen helyzetbe, te mennyire nagylelküen bocsátanál meg az ellened vétkezöknek...

Ez is olyan, mint az igazságszolgáltatás meg a jogvédö szervezetek. Amig MVP (más valaki problémája) addig, hirdetik az igét. De ha öket éri a sérelem, akkor "kötelet a rohadéknak".

Álszentség, mint minden ebben a nyomorult világban.
Tisztelet a kivételnek, legyen az utas, ellenőr, kommentelő, vagy ufó az Alpha Centaury-ról.

123 2008.05.10. 18:28:55

"Szkeptikus 2008.05.10. 18:17:44"

jani nem fog ilyen problémákba ütközni (sajnos) amikor idetelepült (~30 eltartott román purdéval egyetemben), akkor jó zsíros zsozsót kapott a hallgatásáért...

bliccer 2008.05.10. 18:45:07

Hello,

Csak hogy erthessetek, honnan nezem az ugyet: en rendszerint bliccelek, mert a munkambol es a benasagombol (mentalis) adodoan keves a penzem. Nyaron alig bkv-zok, de telen ez nem megy.

Rendkivul orulok annak, hogy a bkv az utobbi par evben elkezdett bizonyos teruleteken odafigyelni, hogy a fizeto utasok hasznaljak a jaratait. Ez mindenkeppen orvendetes, ha veszek haromszazert jegyet, akkor szeretem meglobogtatni az ellenornek. (buszken fizetek a szolgaltatasert) Ingyenutaskent azt mondom a szolgaltatas remek, hiszen barmikor igenybevehetem penz nelkul is - mondom ezt mint rutinos bliccer -, am fizeto utaskent a talan elfogadhatotol az elviselhetetlenul pocsekig valtozik a szolgaltatas szinvonala. Ugyanez jellemzo az ellenorok helyzetere is.
A rendszeres blicceloket kene igazabol megfogniuk, de az uldozottek intelligenciaban, ramenossegben, vagy lesemszarasban lenyegesen kepzettebbek, mint barmifele ellenorhadsereg.
Ha minden heten beallna az udvhadsereg buntetest szedni, meg az is hatekonyabb lenne. Az emberek nagy reszet kell ravenni arra, hogy akarjanak maguktol fizetni, egy remek szolgaltatasert. Ez az egy hosszu tavu megoldas letezik szerintem.

saintmate 2008.05.10. 19:16:19

Az index fórumán sajnos két tapír (ooloo és nyihuhu) a bkv oldaláról folyamatosan gusztustalankodik, immáron két napja. De az is lehet hogy belsős provokátorok. Ép elméjű ember ilyen eset után nem veszi pártfogásába a bkv-t.

ikri 2008.05.10. 19:24:30


Ezeknek pont a normális kommunikációhoz lenne eszük?

ooloo és nyihuhu meg két közismert szájkaratés elmebeteg (nem csak a bkv témában, hanem mindenben), nem kell velük foglalkozni különösebben.

WizzAir 2008.05.10. 19:43:41

Ria
ne játszd meg magad annyira , hogy nem tudod a BKV dolgozói , ingyen utazhatnak

Műhód 2008.05.10. 19:46:37

A nagyapám 1956-ban valamin megcsúszott a BESZKÁRT páternoszterében. Beverte a fejét. Agyvérzést kapott, és rövid idő múlva belehalt.
Akkor az utolsó intelligens ember is
kihalt a fővárosi tömegközlekedésből. Amint ezt példák sorozata is igazolja...

WizzAir 2008.05.10. 19:48:31

...és ki lehet ez az Erdélyi BIVAJ ?

tony 2008.05.10. 19:55:09

15 évig kocsival jártam dolgozni, fél éve váltottam és a belvárosba most már bkv-val járok (busz, metro, villamos), mivel gyorsabb, mint kocsival. éves bérlettel megyek és a "bunkó" őrök előre köszönnek és megköszönök, hogy mutatom a bérletet. ellenőrzéskor odaadom az ellenőrnek (ha éppen jön), megnézi visszaadja, köszön és már mehetek is..

nem lehet, hogy azokkal van a baj, akik hamis vagy jegy/bérlet nélkül hőzöngenek?

tony

Perillustris 2008.05.10. 20:12:41

Kb. 1 órája állt egy sötét szemüveget viselő ember a lámpa nélküli zebránál. Volt nála egy fehér bot is, de engem nem tudott átverni.

Mivel nem tudta minden kétséget kizáróan igazolni, hogy ő látáskárosult, nem segítettem neki átmenni.

A zebráról még visszakiáltottam neki, hogy máskor ne felejtse otthon a papírjait.

Úgy kell neki különben is! Há' mé' vakult meg?

Aba Botond 2008.05.10. 20:36:08

Vegyetek autót magatoknak csórók. Én is vettem egy új A8-as Audit a 25 milliós sikerdíjamból. A kemény munka meghozta gyümölcsét. Nem panaszkodni kéne, hanem becsületesen dolgozni, mint más tisztességes emberek... :D :D :D

Marton Eszter 2008.05.10. 22:19:43

egyszer panaszlevelet irtam a BKVnek, mert az egyik ellenor borszagu volt, mire visszairt Szüts K atalin a BKVtol, hogy 2001 ben jegy nelkul utaztam (benne vagyok a szamitogepukben) es ezert ne jartassam a szamat, kulonben is nemsokara beperelnek, es az ellenorok sosem isznak. Ennyi.

törvény 2008.05.10. 22:21:47

Általam korán sem tisztelt bunkóés törvénysértő ellenőr banda. kik vagy tok ti? egy szerencsétlen közutálatnak örvendő búnbanda, aki a sorozatos törvénysértéseiből él. Hatósági jogkörötk nincs. Ha az utas elég határoztt mit tudtok csinálni? semmit! legfeljebb kinyaljátok. az adatvédelmi biztos szerint ti egy söpredék vagy tok.. űazaz az adatvédelmi biztos többzsör kifejtette.. nincs adatkezelási jogotk, ennél fogva ugyan elkérhetitek az utas okmányait, de ő nem köteles ezt nektek átadni. ti ugyan rendőrt hívhattok ha akartok.. de én a bliccelő azt nem vagyok köteles megvárni. azaz az utas csak és kizárólag önszántából adhatja nektek oda okmányait.. ahhoz hogy ezt erőszakkal kikényszerítsétek nincs jogotk. tehát.. ha engem a lógóst arra kényszerítetek hogy várjam meg a rendőrt, akkor büntettett követtek el..mégpedig a személyes szabdság búntettét. az esetet még csak sújosbítja az a tény hogy ti hordákba jártok..így csoportosan követitek el a fenti büncselekményt. azaz ha én a LÓGÓSle akarok szálni a járműről?..azt ti a söpredék kötelesek vagy tok eltűrni.. erőszakkal nem tarthattok fent a koszos, és büdös járműveiteken.. ha ezt megteszitek? tettetekért a törvény előtt feleltek. ti büncselekményt követtek el, míg én a LÓGÓS esetleg szabálysérttést. ezért kedves lógósok bátran jelentsétek fel a titeket molesztáló nűnbandát, és az utas személyes szabdságának korlátozására őket felbíztatő BKVmaffia főnőköket. vágjunk vissza a bűnözöknek.

doki 2008.05.10. 22:27:51

itt azon barmok írogatnak akik csak a jogaikat tugyák de a kötelezetségüketnem sziasztok primitivek

Ombre 2008.05.10. 23:03:13

halika 2008.05.10. 17:46:09 "Nem kell messzire menni (bár megnézhetünk egy-két ázsiai várost is) ahhoz, hogy megtanuljuk értékelni, amink van" Ne haragudj, de nem értem mire gondolsz. Sanghaj, Bangkok vagy Tokyo tömegközlekedése ezerszer jobban szervezett és ezeken a helyeken soha senki nem volt erőszakos velem. Nem igazán értem mit kellene értékelnem. Évente 2-3 alkalommal utazon BKV-n, akkor mindig megveszem a jegyet, nem tartom szerencsésnek, hogy akkor is beszólásokat kell hallgatnom, azért mert rendesen fel vagyok öltözve. Az pedig tény, hogy a turizmust ez teljesen kinyirja, de hát minek nekünk túrista, itt vagyunk mi magyarok egymásnak. Ja, és az a legviccesebb, hogy a mi adónkból támogatja az állam a BKV-t minden évben több milliárddal.

EDEM55 · http://noideal.blog.hu/ 2008.05.10. 23:17:26

Teljesen egyet értek a Blog írójával, egyszerűen ott tartunk, hogy még 10 év és a hülyék országa leszünk, az ilyen aluliskolázott, paraszt, tapló emberek miatt, amikből már egyre több tölt be közfeladatot ellátó szerepet az országba!
SOPRON-ban ugyanez a helyzet, ami a buszokon van botrány! A napokba kaptunk egy új buszsofőrt. Szállunk fel a buszra egy kimerítő érettségi után, és belénk köt, ( mert a jelenet tényleg így nézett ki ) egy Volán sofőr. A teljesen szabályos igazolványát a barátomnak kettészabta mindenestül, ez egy műanyag tokot és egy féléves bérletet jelentett, és visszaadta neki pár keresetlen szó társaságában! Elbúcsúzásként annyit mondott még, hogy a bérletet legközelebb szó nélkül mutassa fel..Pff..
Az úriemberből dőlt az alkohol szag, és az idegrendszere se látszott a legépebbnek..
Most ilyenkor mi a teendő? Szájbaverjük ketten, és bocsánatkérésre kötelezzük?! Vagy csöndesen hátramegyek és szerzek egy új bérletet egy tokkal? Beletelefonálok a busztársaságba, hogy sérelem ért? Mire mennék vele? Ugyanaz a paraszt ül ott is csak más a neve..

Rita 2008.05.11. 00:00:24

Engem a Nyugatinál rántott vissza a mozgólépcsőre (a jobb karomat rángatva) egy nyilvánvalóan idegbeteg BKV alkalmazott "állj má meg te birka" felkiáltással.

Mikorka Kálmán 2008.05.11. 06:26:18

@Tora Tokugawa: Románia EU-tagállam, te félművelt, szánalmas barom.

Taddeus 2008.05.11. 07:22:47

Egyre jobban tele a faxom ezzel a 3 betűs söpredékkel.
A metrós ellenőrök munkájáról még annyit, h ha én előre köszönve (mekkora fa* vagyok, h köszönéssel kezdeném a kettőnk közti kommunikációt!) mutatom a bérletem, rám se néznek. Ha már visszafele emiatt nem is köszönök, akkor 3 másik pont arról fog monológozni az utaso előtt, h mekkora "paraszt, köszönni nem tudsz?"(Ferenc krt.i megeálló). IQ rulez. Szintén Ferenc krt.: miért van az, h minden reggel, mikor kiszállok az említett állomáson a metróból, nem tudom megkülönböztetni a csöves-hajléktalant az ellenőrtől??? Mondjuk az ellenőrzés hatásfokából kiderül, h ez a részükről is így van, mert mikor egy csövi megy lefele, hirtelen mind3-nak dolga akad(tüsszentés+mobil+akármi csak el kelljen fordulni), és pont attól nem kérnek semmit???
Szintén Ferenc krt.: minden reggel ott áll vmi ürge, aki pofázik az ellenőrökkel, ott pacsiznak, meg haverkodnak. Nem mintha zavarna, node az én adóforintjaimon esetleg lehetne dolgozni is a munkaidő alatt, nem?? Amúgy is megvannak a kétségeim az ellenőrzés ezen hatásfokáról, de ők még tovább csökkentik azt.
Node ne csak panaszkodjak, van forradalmi ötletem is. Megszakadna az ellenőr, ha mikor 4-en állnak az üres mozgólépcsőn(pl. esti órákban), az egyik felkapna egy seprűt és felseperné a szotyiját, amit szétköpköd a mozgólépcső elÉ??????????? Az egyéb keletkező szemétre már nem is merek gondolni, de legalább a saját portáját tartaná rendben. Persze mikor ezt szóvá teszem, nyilván én vagyok a köcsög, és a forrócsokival nem engednek le, mert akkor meg kell bírságolniuk :))))
Nem egy munkahelyen (fizu annyi, mint az ellenőré!) létezik egy olyan fogalom, hogy "másodlagos feladat". Ez azt jelenti, hogy a munkaidő alatt a dolgozó végzi az elsődleges feladatát(jegyellenőrzés), és amikor holtidő van, akkor a másodlagost(pl. felkap egy seprűt és végigszalad a bejáraton vele). Ebben pont az a szép, hogy nem időhöz kötött, hanem "forgalmi helyzethez", h elég bkv-szakmai legyek. Dehát csak nem gondolom, h az ellenőr sperűt vesz a kezébe??? MUHAHA ...... Szánalom...szánalom...szánalom...

Icsiro 2008.05.11. 07:31:14

Egy jó vezetőnek nemcsak gazdaságilag, de morálisan is karban kell tartani azt a céget, amit vezet. Regőczi a rokkant fiatalember kísérőjének megbüntetését helyeslő üzenetével nem erről tesz tanúbizonyságot. Nem hiszem el neki ez után azt sem, hogy gazdaságilag olyan jó fej. A főváros vezetésének Ő egy újabb melléfogása. Az amúgy is rossz hangulatú országban ez egy újabb szarvas HIBA. Az "átkosban" nemcsak a szakmai (technokrata) hozzáértést vizsgálták egy kinevezésnél, hanem a morális rátermettséget is. A politikai elkötelezettség egy normális államban erősen sokadrangú jellemzője a kinevezett vezetőnek. Én nem tudom, hogy ő milyen pártállású, de remélem sürgősen lecserélik, mert nem alkalmas vezetői posztra

Icsiro 2008.05.11. 07:33:35

Egy jó vezetőnek nemcsak gazdaságilag, de morálisan is karban kell tartani azt a céget, amit vezet. Regőczi a rokkant fiatalember kísérőjének megbüntetését helyeslő üzenetével nem erről tesz tanúbizonyságot. Nem hiszem el neki ez után azt sem, hogy gazdaságilag olyan jó fej. A főváros vezetésének Ő egy újabb melléfogása. Az amúgy is rossz hangulatú országban ez egy újabb szarvas HIBA. Az "átkosban" nemcsak a szakmai (technokrata) hozzáértést vizsgálták egy kinevezésnél, hanem a morális rátermettséget is. A politikai elkötelezettség egy normális államban erősen sokadrangú jellemzője a kinevezett vezetőnek. Én nem tudom, hogy ő milyen pártállású, de remélem sürgősen lecserélik, mert nem alkalmas vezetői posztra

Roy 2008.05.11. 07:38:55

Az igaz, hogy kell az igazolás. Nem annyira a mozgássérült miatt, hisz az többnyire valóban látszik, hanem a kisérője csak így utazhat ingyen. Ami a BKV-t illeti valóban legalább egy bocsánat kérést megengedhetett volna.

Icsiro 2008.05.11. 07:41:51

Egy jó vezetőnek nemcsak gazdaságilag, de morálisan is karban kell tartani azt a céget, amit vezet. Regőczi a rokkant fiatalember kísérőjének megbüntetését helyeslő üzenetével nem erről tesz tanúbizonyságot. Nem hiszem el neki ez után azt sem, hogy gazdaságilag olyan jó fej. A főváros vezetésének Ő egy újabb melléfogása. Az amúgy is rossz hangulatú országban ez egy újabb szarvas HIBA. Az "átkosban" nemcsak a szakmai (technokrata) hozzáértést vizsgálták egy kinevezésnél, hanem a morális rátermettséget is. A politikai elkötelezettség egy normális államban erősen sokadrangú jellemzője a kinevezett vezetőnek. Én nem tudom, hogy ő milyen pártállású, de remélem sürgősen lecserélik, mert nem alkalmas vezetői posztra.

Icsiro 2008.05.11. 07:42:42

miért nem megy el a hozzászólásom?

Icsiro 2008.05.11. 07:44:26

persze, mert a végére került

Icsiro 2008.05.11. 07:53:44

A BKV jegyellenőri munka is MUNKA. Tisztelet és becsület mindenkinek, aki dolgozni akar. Az, hogy valaki hogy néz ki, arról igazából nem tehet. Az ellenőrök közül gondolom igen kevesek azok, akik az egyetemi katedrát, vagy az illemtanári posztot hagyták el ezért a feladatért, inkább a már régen munka nélkül lévő emberekről van szó. A felkészítésük viszont a cég feladata. Ez lehet, hogy kívánnivalót hagy maga után, erről nem ők tehetnek. Nekem eddig csak jó tapasztalatom volt velük. Általában mosolyogva mutatom nekik a bérletem és ezt ők mindig viszonozzák és megköszönik. Sajnos a bliccelés nem elsősorban sport, hanem a tömegközlekedéssel utazók pénztelensége.

Egy régi pesti 2008.05.11. 08:46:55

Talán megkellene nézni a BKV ellenőrök milyen iskolát végeztek,mert nyolc általánossal és pár év szakmunkás képzővel nem hiszem ,hogy megfelelők lennének a munkavégzésre.Pár évvel ezelőtt a BKV feltöltötte a létszámát ,de csak azért ,hogy több támogatást kapjon az államtól.Csak az baj ,hogy "mindenkit" felvettek ellenőrnek...

fd 2008.05.11. 09:00:27

8 általánossal???? Viccelsz?? Írni-olvasni nem tudnak a bunkók, az iskolai bizonyítványt csak úgy kapták meg, hogy a tanerőnek tele volt a hócipője a tetves állatokkal!!!!

RYN 2008.05.11. 09:12:18

Csakaza legnagyobb probléma az ellenőrökkel a metron, buszon vag ymás tömegközlekedési eszközökön hogy a 8 általánossal rendelkező biztonságiőr kap egy karszalagot és azt hiszi ővé a világ és ő az atyaúristen, de ezeket a dolgokat a metron lehet legjobban látni volt olyan biztonságiőr aki még az intézkedés menetét se tuudta de az ellenőrőkkel is ez a probléma aki 8 általánossal dolgozik

becs 2008.05.11. 09:22:15

Bécsben 5,7 eur a napijegy.
De a bécsi BKV és a budapesti BKV közötti különbség összehasonlíthatatlan.

Horizont 2008.05.11. 10:05:13

Mégis mit várunk?Sajnos az ellenőrök közé is kerül "selejt"!
Itt "csak" 203 hozzászóló van és mégis akad ilyen barom nem normális mint ez az "1erdéji".
Ilyen ország ilyen emberek!

toxic 2008.05.11. 11:00:50

Tegnap utaztam éjszakain. 3-ból 2 biztonságis részeg volt. Jó arány. Na meg persze undorítóan kérték a jegyet, demonstrálva hogy itt ő a helyi ba**szájba. Bp, 2008.

dr strangelove 2008.05.11. 11:03:43

Te jani! És attól hogy a börtönben általános az öncsonkítás (bár még sose vótam börtönbe, azér ebben hagy 2elkedjek), szerinted egy bkv járat utasai között is az??? A legnagyobb baj, hogy ha van 1 kicsike esély is arra hogy az utas hazudik, a bkv már utolsó féreg tolvajként kezeli. Mondhatnám úgy is hogy a bkv rendesen rombolja a társadalmi tőkét, ami senkinek sem jó. Szóval mi lenne ha egyszer megpróbálnának bizalommal fordulni az utasok felé???
Az ellenőrök meg a frusztrációjukat/kisebbségi kompexusukat stb ne az utasokon éljék ki (függetlenül attól hogy az bliccel vagy nem) hanem járjanak mondjuk családterápiára, de mindenképp jó lenne ha látná őket elmeorvos...

0xFFFF 2008.05.11. 11:31:17

"jani

... A bkv pedig nem tehet arról, hogy ennyi pénzért nem kap akadémikusokat, hanem csak képzeltlen, frusztrált embereket, akik sajnos agresszivitással reagálnak minden konfliktusra, mert sem a felkészültségük, sem a fizetésük nem megfelelő. ..."

Te akkora fallosz vagy jános, hogy toronydaru kell hozzád, ha ki akarnak verni néhanapján ! Tehet róla. Számoljon csak el a bkv menedzsment, hiszen adóforintokból költ milliárdokat olyan tanácsokra, amiket az ellenőrök is tudnának adni a minimálbér kétszereséért és akkor máris csomó fölös pénze lenne ennek a vállalatnak. Gazdálkodni kéne és nem gazdagodni elsősorban. Érted-e jani ?! ...vagy elakadtál már az idézőjelnél ?

jim jones 2008.05.11. 11:43:30

Csak annyit tennék hozzá a hatékony működéshez, hogy január 28-án lejárt bérlettel járkálok, naponta minimum 2x "ellenőrzik". Szóval a rendszer igazán működik.

macskafaraok 2008.05.11. 11:48:35

Fogyatékosak, ténykérdés.
Mostanában több kollegám is hülyének tetteti magát, hasonlóképpen mint a BKV.
Kicsit alázom őket a következővel: ’nem tudod, akkor nézd meg a Wikipedia-n…’.
Ezt ajánlom a BKV-nak is, bepötyögni a google-ba, ’fogyatékos wiki’ és már adja is. Nem kell nagy tanfolyam hozzá.
Persze a fa hintalovak szellemi szintjén állókkal ez kicsit bonyolult dolog…

berryy 2008.05.11. 11:57:46

Én még tovább keményíteném az utazás feltételeit,és szolgálati gumibotot adnék a sofőröknek,hogy rendet tudjon tenni a csürhe utasok között!!Dohányzol apukám a járművön,durr egy nyakas,kiabálsz,zabálsz,szemetelsz,stb,és még jegyed sincs?Rongálod,firkálod ajárművet?3-4 jól irányzott suhintás.és megtanulná a mai sok kis "nagycsávó",hogy hol gizduljon!Azt hiszitek nálunk ilyenek a biztonsági őrök?Haha,menjetek át Pozsonyba,ott nem szállhatsz le,elvisznek a végállomásra,majd miután meg kaptad a "jutalmad",és fizettél is,elengednek!!Ez az ország,egy alkoholista,lepusztult,aberrált pprimitív,igénytelen,csaló,tolvaj,ingyenélni akaró,lusta emberekből álló,nem összetartó nép lakhelye,soha nem jutunk előre,ez a sorsunk!A demokrácia túl nagy szabadságot adott az embereknek,legalább is nálunk nem olyan a mentalitás,hogy ilyen hosszú gyeplőre engedjék a társadalmat.Erre mondhatnám "ELKÚRTUK"!
Ui: mielőtt bárki lekommunistázna,nem érdekel a politika,99-re lettem felnőtt,tehát nem tudom mit kellene visszasírni,ez a mai világban megfogalmazott,és gondolt véleményem!

Perillustris 2008.05.11. 12:00:05

"doki 2008.05.10. 22:27:51
itt azon barmok írogatnak akik csak a jogaikat tugyák de a kötelezetségüketnem sziasztok primitivek"

Doki, javaslom, első körben magadat gyógyítsd meg!

Ulrik 2008.05.11. 12:04:51

Üdv!

Ez az egész békávé nekem több sebből vérzik már évek óta.
Mért nem vesznek a bliccelők jegyet vagy bérletet mondjuk?

1. Komolyabban kb. pár éve ellenőrzik, tehát lehet egyfajta megszokás is.

-Amit kissé nem értek, a 20 évvel ezelőtti veszteségeket tolják maguk elött folyamatosan és állandóan veszteségesek még ilyen árak mellet is.
Jah és gondolom nem EU-s béreket csengetnek a dolgozóknak, hogy is van ez?
Viszont az árak EU-sak.
Hogy sikerül minden évben ennek ellenére milliárdos veszteségeket felhalmozni?????
Laikus vagyok nem közgazdász, de bakker ez egyértelmű, hogy vhol elfolyik a lovét útközben.

2.Egyszerűen nincs rá keret, már bérletre, 8250 most asszem, jegy meg annyira drága, hogy az max., akkor éri meg, ha 1-2 napot használod bkv-t egy hónapban, jó ki van találva:)

Én a 3. csoportba tartozom, aki néha lukaszt, ha kell, tehát vmilyen szinten,
8250 helyett olyan 2-3000 Ft-be kerül így, de már elég necces a bliccelés.
A diákbérletet megvenném, mert az éri az árát, de 8250 Ft, egy átlag ember közel 10%-os fizetése.
Kicsit elkalandozunk most.
Szval, tudom én, hogy fizetni kell, mert szolgáltatás igaz ez a másik oldalról, tény.
De valljuk be, ez ilyen kötelező fakultáció-jellegű dolog.
Dolgozni kell ugye, és ha nincs autó, jön a bkv.Mért is dolgozunk?
Asszem vmi 40% adót adhassunk a visszafele fejlödő országunknak.
Diákbérlet csak nappali tagozatos diákoknak jár, ez is baráti.
Aki fenntartja az országot azt meg szopassuk be a 8250 Ft-os bérlettel:)

Mostanság azért elég sok ember vesz bérletet a szigorítások miatt, de nekem mint fiatalnak netto 100 körül nem perspektíva csekkre meg kajára, havi 60-at kiadni + vedd meg bérletet, ruházkodjál, és tegyél félre lakásra LOL.
Amíg ezek a dolgok nem változnak pozitív irányba, ami szerintem akár 20 év is lehet, addig ezt a szart kell elfogadnunk:)
"Vagy el lehet menni", ezt nem is tudom, vki olyan mondta, akinek a dolga lenne megoldani ezt:)
Viszlát!

Gabor 2008.05.11. 12:35:48

'már kinézetükben is bunkó' - nem is tudom ki a bunkó.

csige 2008.05.11. 12:43:48

1 hónappal ezelőtt született meg a kisfiam, azóta kezdem egyre jobban átélni a mozgássérültek helyzetét Budapesten. Hogy tudnak ebben az orszában kerekesszékkel közlekedni??? Én a babakocsival alig tudok le.föl menni a lépcsőkön, persze se egy rámpa. se mozgó lépcső nem kell, minek is az... Arról nem is beszélve, hogy a telitömött villamosra nagynehezen felkínlódva magunkat, nem tudok odaférni a lyukasztani, bár egyre inkább nem is akarok. Hiszen a jegy ára megfizethetetlen, míg a GYED, és GYES összegéről ne is beszéljünk! És mindezért a horribilis összegért trágya szolgáltatás jár, bűzzel, mocsokkal, és kéregető csövesekkel, bunkó ellenőrökkel, akik mosolyogva nézik a metrónál, hogy cipelem fel a babakocsit a lépcsőn! Arra a hozzászószlásra, hogy mekkora nyomás van az ellőnörkön, és szegények minimálbérért dolgoznak, csak azt tudodm mondani, hogy nem kötelező ellenőrnek menni, más is dolgozik kevés pénzért, sőt, sokkal felelősségteljesebb munkát csinálnak mások, sz*r-ért. Ennek ellenére én soha nem vagyok bunkó a bunkókkal, és természetesen tisztelem azokat az ellenőröket, akik normálisan végzik a munkájukat.

EDEM55 · http://noideal.blog.hu/ 2008.05.11. 13:37:47

A vidéki Busz sofőrök szórakozása ( Sopron és környéke ) hogy állsz egy 400 fős faluba a buszmegállóba egyedül, jól látható helyen ( szinte az úton) és vigyorogva röhögcsélve elmennek melletted. .Most ilyenkor mi van? ha képviselő az apukám kirúgatom? és ha nem?

tershq 2008.05.11. 13:47:59

Állok a dugóban, mert a kedves hatalom a viszonylag jól járható utak egy részét leválasztja a BKV-nak buszsáv gyanánt. Tankolom a 300 forintos benzint, és mégis a geciláda busznak külön sávja van, azért hogy termelje a milliárdos hiányt, amit az én pénztárcámból finanszíroznak. Bassza szájba az anyját a demszkij és belpesti bagázsa, de rohadjon meg az a geci is, aki az én pénzemből akar ingyen utazni, és nem veszi meg azt a kibaszott jegyet.

Huple macskája 2008.05.11. 13:58:44

Mindenkinek meg kéne venni a jegyet,nem lógni akkor lehetne lázadni,hogy a szolgáltatás színvonala szar.Bliccelni és fikázni kicsit ellentmondásos nem?

MÜSZI 2008.05.11. 14:02:44

tisztelt BKV!
én egy évben 12 db havi bérletet veszek. egy évben van 52 db vasárnap ,52 db szombat. van 30 nap szabadságom. ez több mint 130 nap amikor nem veszem igénybe a bkv járműveit. ez kb 4 havi bérletdij plusz bevétel! ha véletlenül otthon hagyom a bérletet ,miért büntet ezek után meg sulyos ezresekre? a jogtalanul elvett bérletem árából képzett extraprofit mellett miért sir a pofája ,hogy milliárdos vesztesége van a bliccelők miatt? vagy ebből vannak a milliós jutalmak meg a végkielégitések? erre kérek választ a bkv vezéreitől! t: müszi.

Huple macskája 2008.05.11. 14:07:38

Müszi ha otthon hagyod a személyidet a rendőr megbüntet,mert nem tudod magad igazolni hiába mondod neki,hogy van...egyébként ha utólag bemutatod a bérleted elengedik a büntit...

valacki · http://valacki 2008.05.11. 14:07:38

csak a lógósok mennek ellenőrnek azt hiszik magukról hogy ők a dolgozó emberek nélkülük megálna a világ

Columbus 2008.05.11. 14:43:56

Kedves Ulrik!
"..a jegyárak eu-sak.."
Te hol élsz? Hamburgban,ahol kb 32(!) metróvonal van és szinte minden utcába eljutsz metróval 20 percen belül(!), egy kétszer akkora városban,mint Budapest,a legolcsóbb alapjegy amelyik 3 megállóra szól,már 10 évvel ezelőtt is, mai árfolyamon számítva 1,50 euróba került! Az 375 Ft! A teljes árú jegy pedig 5,40 euróba kerül,ami röpke 1350 Ft! Mégis mindenki vesz jegyet,mert különben 60 euró büntetést fizettetnek vele,a helyszínen! (15000 Ft)
Tévedés ne essék,engem is felháborít az ilyen bunkóság,de a szabály,az szabály. Ez az a mondat,amit ma Magyarországon nem ismernek! Akinek nem tetszik,vegyen autót,azzal járjon! A város közlekedése nem azért szar,mert sok az autó,hanem azért mert nincs központi közlekedési lámpa-irányító rendszer! Berlinben egy központi,számítógépes,fotocellákkal mért forgalomsűrűség alapján meghatározott,matematikai algoritmusok szerint működő rendszer van már több mint tíz éve és érdekes módon,annak ellenére,hogy ott kb. kétszer annyi autó van mint Budapesten,nincs dugó,normálisan el lehet jutni a város bármely pontjára tömegközlekedéssel is és nem kell hadakozni a "bunkó" ellenőrökkel,mert az emberek tudomásul veszik,hogy egy szolgáltatásért ellenszolgáltatást kell fizetni,ha pedig nem tudok fizetni,nem veszem igénybe! Ez igenis ilyen egyszerű. Akinek meg remeg a szája széle,hogy milyen drága a jegy,vegyen bérletet! Az a baj,hogy az emberek nem tudnak számolni.Sokkal olcsóbban kijön egy havibérletből,mint ha jegyet vesz.De szerintem ez egyértelmű.Bliccelők pedig mindig voltak,vannak,lesznek.Azok kiszűrésének azonban megvannak a kultúrált,hatékony módjai.Csak körül kéne nézni alaposabban külföldön és nem azt a rendszert bevezetni itthon,amiből valakik megint csak meg tudják szedni magukat,hanem azt amelyik hatékony. Nyolc éves hamburgi tartózkodásom alatt egyszer sem volt bajom ellenőrökkel,mert mindig volt bérletem,pedig számtalanul ellenőriztek ott is,hozzáteszem: nem ilyen stílusban!

Torreador 2008.05.11. 15:01:40

A múltkor a blahán ököllel hátbavertem egy fiatal kis picsát, mert a mozgólépcsőn ellenőrrel dulakodott. Se jegye , se bérlete nem volt. Jól esett megütni a tinilotyót. Az ellenőr meg is köszönte. Látszik, h vannak még jólnevelt bkv-ellenőrök. :-DDDDD

ehh 2008.05.11. 15:18:26

"már kinézetükben is bunkó, agresszív, félelmet keltő ellenőr- és biztonságiőr-csapatok"

Konkrétan nekem a "közveszélyes értelmi fogyatékos" jut eszembe a többség arcáról. Filmekben bírnak ilyen figurákat összeszedni!

Rémisztőek és ápolatlanok. Ráadsásul sose mosolyognak, pedig mintha valami szolgáltatócég alkalmazottai lennének, hogy is hívják, Bkv?

És ilyenek ellenőrizgetnek engem. És félemlítenek meg, ezerrel. Mindig azt hiszem, a rendőrségtől kirúgott, oda is alkalmatlan járőrök mennek bkv-ellenőrnek.

netudky 2008.05.11. 15:52:57

"Te hol élsz? Hamburgban,ahol kb 32(!) metróvonal van és szinte minden utcába eljutsz metróval 20 percen belül(!), egy kétszer akkora városban,mint Budapest,a legolcsóbb alapjegy amelyik 3 megállóra szól,már 10 évvel ezelőtt is, mai árfolyamon számítva 1,50 euróba került! Az 375 Ft! A teljes árú jegy pedig 5,40 euróba kerül,ami röpke 1350 Ft! Mégis mindenki vesz jegyet,mert különben 60 euró büntetést fizettetnek vele,a helyszínen! (15000 Ft)"

az átlagkeresetet és az adót elfelejtetted leírni. azon túl, hogy a színvonal sem teljesen ez. Németországban az átlagkereset 700ezer forint, és nem szednek le minden kapott 100 forintról 60-65-öt. ezt azért néha végig lehetne gondolni...
a másik az, hogy az ellenőröknek nem kell szakmunkásképzőt sem végeznie. miért nem? én alapból kivizsgálnám az összes szellemi állapotát, végülis napi 8 órában problémákat kéne megoldani emberi stílusban és módszerekkel. ez miért nem megy nekik?
Torreador! szégyen, hogy ököllel megütsz egy lányt, akármilyen indokkal csinálod! én a helyedben inkább elbújnék mint hmég hangoztassam is. ezek után ki a bunkó? üdv, Magyar Értelmiség, Magyar Kultúra:S
igen, kicsit túl "magasak" az elvárásaim...

Torreador 2008.05.11. 16:00:33

Kapd be neukdy! Én diplomás vagyok jó? És nekem sietnem kellett a munkahelyemre! Az a kis ribanc elállta az utat ahogy verekedett. Én besegítettem a TÖRVÉNY OLDALÁN(!)
Az ilyen kis kurvákkal úgy kellett volna fellépni mint 2006 okt 23-án! Kérdem én; HOVA lett a hatóságokból az akkori LÁNG? A randalírozó, törvénytelen, csóró szemétládáknak, nincs helye a törvénytisztelő emberek között. Fogházakba, táborokba kell őket zárni.

movhu 2008.05.11. 16:35:39

Én is megírtam a véleményem, amikor egy BKV busz vontatott egy embert:

mover.blog.hu/2008/02/18/vontatni_csak_eloiras_szerint

A szöveg ott is azzal kezdődött, hogy a vezető szabályosan járt el, mert megállt, miután észrevette, hogy métereken keresztül vontatott valakit...ez a BKV :(

Daywalker 2008.05.11. 16:39:35

Üdv!

A napokban belefutottam egy "Diszkrétesbe". SINOSZ(siketek és nagyotthallók országos szüvetsége) tag vagyok, erről van is fényképes igazolványom (magam + 1 fő ingyenesen utazhat BKV-n). Felmutatom az igazolványom, erre Kedvesemet elkezdi igazoltatni az Úriember. Majd visszafordulok és magyarázom neki a dolgot, lesírt rólla, hogy fogalma sincs az igazolvány "jelenetéséről", plusz a fényképes igazolvány megnézése után megkérdezi: "és melyikök a kedvezményezett" (erőssen borostás képem van az igazolványon, kedvesem pedig nőies arcú), tehát nem tudom, kinek volt nagyobb sértés, Kedvesemnek, vagy nekem! Majd mikor mondtam, hogy én vagyok az igazolványon, ha ez nem lenne egyértelmű, azt mondta, hogy érdekes(fogyatékos(halláskárosult) ember lévén ez sértő volt számomra). Majd mikor Kedvesem mutatja a jogszabályt az igazolványom túloldalán az úriember némán elfordult és bármit kérdeztem nem válaszolt, még csak annyit se biccentett, hogy tűnjünk el. Az úriember öreg volt erőssen borvirágos arcú és nemvagyok benne biztos, hogy a "szolgálat" alatt józan lett volna. (A Kollégája aki mellette ált, ránk se nézett ) Ezek után bementem a forgalmi irodába, ahol kb 15-20 perc után nem tudták megmondani, hogy kinél lehet panaszt tenni (a forgalmis hölgy telefonálgatott szorgosan, de mindig csak egy újabb számot kapott). Végül bejött egy biztonsági őr, aki adott két telefonszámot is (de nem tőle kaptuk feltétellet). Megköszöntük, távoztunk és telefonálni kezdtünk. Az egyik számon előfizető nem kapcsolható, a másik foglalt, majd előfizető nem kapcsolható.
Mindez a kék metró vonalán az Árpád megállónál történt. Számomra undorító, hogy tőlem aki felmutatja az igazolványt, amíg nem volt igazolványom mindig vettem bérletet elkérik és kötekednek, míg ha mondjuk egy kissebségi csapat jegy nélkül meg, rá se mernek nézni. (Hangsúlyoznám, nem a kissebségiekkel van gondom, hanem az ellenőrökkel!)
Ez igazán tükrözi számomra a BKV színvonalát (A jératok koszosak, büdösek, az ellenőrök bunkók, rosszulinformáltak, deelvárják, hogy mimindig legyünk kedvesek, legyen jegyünk... Jó lenne ha észrevennék, hogy nem ők vannak értünk! mert ha mi nem használnánk a BKV-t, akkor éhen is halhatnának)

netudky 2008.05.11. 17:01:14

üdv torreador!
örülök a diplomádnak, nekem 17 évesen is volt. azóta meg is csináltam egyet rendesen. te melyik utat választottad? mind1, nem akarok nagyon szemét lenni...
az a baj, hogy Te egy diplomás ember vagy, nyílt utcán verted el azt a lányt (megjegyzem akkor már gyorsabb lett vna ha simán kikerülöd), és egy nyílt fórumon öszödies stílusban kommunikálsz. ahogy kiveszem a leveledből, te se a karhatalom oldalán állsz, ennek örülök, viszont tényleg fáj, hogy ez a "lovagias" hozzáállás ma elfogadott (vagy már támogatott?). a bliccelőket és a családi vállalkozásban garázdálkodó barna bőrű fajtát én se csípem, de nem hiszem h a lányokat ezért meg kéne verni. a ffi oldalt képviselő gennyládákat igen, ezt nem vitatom. de az egy kicsit már másik kategória.
és nem fogom bekapni, nem vagyok liberális felfogású. mondhatni aki hagyja h egy fiú bekapja neki, az reflexből meg is érdemelné, h le is harapja. rögtön csökkenne az ilyen fajta perverzió. mert az...

andRiska 2008.05.11. 17:08:37

daywalker!
"... míg ha mondjuk egy kissebségi csapat jegy nélkül meg, rá se mernek nézni. (Hangsúlyoznám, nem a kissebségiekkel van gondom, hanem az ellenőrökkel!)"
előre leszögezem, hogy ebben van valami, és én se vagyok rasszista. de...
nem gondolod, hogy ennek van valami előzménye/oka? nem egyszer voltam már tanúja ilyen esetnek, de egyszer az egyik ellenőr elkezdett velük kötekedni (megjegyzem jogosan) és ha nincs ott pár jó érzésű, normális ember, akkor alaposan helybenhagyják (pl.: tanárverések, olaszliszka...). szerencsétlen hapsi így is vérző szájjal szállt le. azért ez nem teljesen csak az ellenőrökön múlik... és szerintem ezt a fajtát is ki kéne irtani. mindenki az integrációjukat erőéteti, csak ők maguk nem. miért? és meddig?

hüjebaromvagyok 2008.05.11. 17:24:32

Nagyon furcsának tartom, hogy akkor, amikor bejelentik a BKV dolgozók határozatlan ideig tartó sztrájkját, akkor a baloldalhoz köthető orgánumokban (Népszabi, Blikk) békávés dolgozókat lejárató cikkek jelennek meg. Mo-n a bunkói lét nem köthető vállakozáshoz, szakmához, szolgáltatóhoz és szolgáltatásokhoz. Mo. Balkán, tele tapló, gyökér, bunkó emberrel a pénzügyi szférától a vécé üzemeltetésig. Most a ballib médiának a békévéra kellett rászálni. No szoliraditás?

MosoMasa 2008.05.11. 17:41:51

Namost Mo-n a bürokrácia elég vastag, nem csodálom, hogy papírt kér a rokkantság igazolására. Nekem egy kedves ismerősöm a kezét vesztette el, de minden évben menni kellet ellenőrzésre az elmúlt 25 évben, hogy változott-e a rokkantsági jogosultsága!
Gratula!

Torreador 2008.05.11. 17:52:07

netudky! Te vadbarom! Én a karhatalom oldalán állok. Akiket 2006 okt 23-án előállítottak, azokat kapásból 5 évre alapból lecsuktam volna rongálásért és garázdaságért. Hivatalos közeg elleni erőszakért 20 évet sóztam volna rájuk. 2006 október 23-án élesben lövettem volna. És ideggázt vetettem volna be a randalírozó csürhe ellen! Aki pedig kezet emel bkv ellenőrre azt lelőném a helyszínen. Aki nem tartja be az utazási szabályokat le kell szállítani a járműről és agyonverni. Nem tellik a fizetésből jegyre? Üljön biciklire, vagy menjen gyalog! Bödös csóró prolik. Aki fel meri venni a sztrájkot szabotázs vádjával ki kéne végezni! Rákosit, Sztálint, kéne visszahozni! Akkor legalább rend volt. Rohadt életbe! netudky: A hímnemű randalírozóknak a tökeit kell lrúgdosni, nőstényeknek az alhasát kell rúgni addig, míg vért nem vizelnek. Ettől nem szaporodnak a suttyók.

MosoMasa 2008.05.11. 18:16:43

Torreador
Neked pont annyi diplomád van, amennyi Batman repked Debrecen felett. És mint ez a TÖRVÉNY NEVÉBEN!
Fajankó.

EDEM55 2008.05.11. 18:24:02

Torreador! TE egy alapvetően suttyó ember vagy, ez leró a stílusodból, manapság pedig a legtöbb paraszt is diplomás, szóval ez nem véd meg! Aki egy nőt ( főleg egy ismeretlent) ököllel hátbaver az egy paraszt, aki akkora nyomorék, hogy csak itt mer kérkedni az erejével!Verjél hátba egy 10 tagú kisebbségi banda vezérét, aztán beszélgetünk róla hogy tökös gyerek vagy-e vagy sem! Ez tiszta szánalom komolyan! Az írásaidban október 23-ról és bliccelőkről beszélsz, olvasd csak el az eredeti cikket, miről is van itt szó??? Kicsit eltértél...

u.i: Remélem a kiscsaj faszija megtalál..

miértéppenfinnország 2008.05.11. 19:39:43

Pár héttel ezelőtt történt a helsinki metróban: a mozgólépcső aljánál állt félkörben kb. 8 ellenőr. A mágneses leolvasóikkal olvasták le a mágneskártyákról az érvényességet köszönés, mosolygás és megköszönés közepette. Fiatal lány nem találja a bérletét, kézitáska a földre, millió női cucc ki a táska mellé, két metró közben elmegy. Ellenőr türelmesen vár, semmi megjegyzés, 5 perc után megvan a bérlet. Leolvassák, lány mosolyog és megköszöni.
Egyébként is szokása az utasoknak, hogy megköszönik, hogy ellenőrzik a bérletüket. Én bár nem beszéltem erről finnekkel, de nekem úgy tűnik, hogy megértették, hogy akkor tud működni a dolog, ha mindkét fél, az utasok és a közlekedési vállalat is, elvégzi a saját feladatát. Nem is láttam több mint fél év alatt egynél több bliccelőt (egy részeg volt). Mondjuk az is igaz, hogy 80 euró a büntetés.
Azt hiszem itt a kulcs a mentalitás. És lehet beszélni a múlt rendszerről, meg cigányokról, meg kis fizetésről, de a kultúrált viselkedés az egyes egyedül rajtunk múlik leginkább a fenti dolgoktól függetlenül szerintem.
Ami a konkrét esetet illeti, biztos kellett volna az az igazolvány a mozgássérült srácnak, de nem lehetett volna azt mondani, hogy legközelebb hordja legyen szíves magánál, mert úgy szabályos??

EDEM55 2008.05.11. 19:43:44

Teljesen igaz ! ! ! Én ugyanezt tapasztaltam egy hónapja Bécs - ben! A mentalitás.. de büszke vagyok rád Magyarország..:S:(

MÜSZI 2008.05.11. 21:24:07

csórikáim !itt jó kiadjátok magatokból a sok bunkóságot amit otthon az anyatejjel magatokba szivtatok. igy sosem lesz rend ebben az országban! ilyen emberekkel!

En 2008.05.11. 23:17:37

Most erdelyi vagy magyar? Ne keverjuk a kettot. A mocskos szorostalpuak nem azonosak a magyarokkal.

MÜSZI 2008.05.12. 00:07:17

igazad van En ! aki romániában született az román állampolgár, akármilyen nyelven beszél! ausztráliában is angolul beszélnek mégsem angolok! ezt értsük már meg!

cicero 2008.05.12. 00:49:36

Sziasztok,
Londonban lakom és kb. négy féle ellenőrzéssel találkoztam:
1. beengedő kapuk a metrókon: ezeket nem lehet kikerülni, mert a kapuk végén általában áll egy ellenőr forma is.
2. sofőr a buszon: csak az első ajtón lehet felszállni. Vagy jegyet mutatsz és tovább mehetsz, vagy a helyszínen veszed. utóbbi esetben jó ha van nálad apró, különben csúnyán néznek.
3. Ha nincs kapu, vagy ha hétvége van illetve késrő este, és a kapuk nyitva vannak, akkor elvben lehet bliccelni, de a gyakorlatban gyarkan ott áll egy-két ellenőr.
4. Ha HÉV-en (london környéki vonatok) utazol, akkor minden szerelvényhez adva van egy ellenőre, tehát tudhatod, hogy előbb-utóbb jönni fog. Csúcsidőben jegy nélkül bünti van (20 font), csúcsidőn kívül viszont vehetsz tőle jegyet, és NEM néz érte csúnyán.

Ja, ami a jegyvásárlást illeti, vonaton utazva átszállás közben is megveheted, de az utazás végén nem, ott már büntetnek, de kedvesen.

Az ellenőrök TÖBBSÉGE etnikai kisebbséghez tartozik. Ennek ellenére (?????), hmm, szóval evvel együtt halál normálisak, bár láttam már őket hajba kapni egy-egy arrogáns, részeg köcsöggel.

Végül, és lényegbevágóan: a londoni transzport utasait minden állomáson jól látható módon emlékeztetik, hogy a cég alkalmazottait ne bántalmazzák, mert a törvény betűje szerint kiszabható legnagyobb büntetésért fognak a bírósághoz fordulni. Érdekes dolog, hogy itt miért fordítva van a verekedősdi. Talán mert itt az ellenőrnek van presztízse (munkája, megélhetése) az agresszuáló utassal (lumpenproletár) szemben?

Ja, egyébként a blicceléssel szembeni kampány is vicces: plakátokon mesélik el, hogy Józsinak 450 fontjába került beutazni Surbiton-ból Waterloo-ra.
Nemtom mennyire hatékony, de az ember jót tud rajta röhögni, főleg ha van jegye.

A kapu az egyetlen tutibiztos megoldás egyébként, mert a buszsofőrök itt is gyakran sietnek és egy pillantást sem vetnek a jegyre.

Mély tisztelettel maradok mindenkinek, aki megérdemli.

tr 2008.05.12. 06:32:40

"En 2008.05.11. 23:17:37"

Igazad van! Aki romániában született, az román, aki Magyarországon, az magyar. Ennyi.

latka 2008.05.12. 07:19:47

Kedves Cicero!

Én is laktam egy ideig Londonban. Úgy van ahogy mondod. De hozzátennék még valamit, ami nekem már az elején feltünt, de szerintem nagyon hasznos dolog és érdekes módon, működik is. A metró mozgólépcsőjén minden birka utas tudja, hogy nem két sorban állunk, hanem egyben. Ezért aki siet, az el tud menni mellette(m). Budapesten Te láttál valaha ilyet? Mindenki két sorban, hogy nehogy a másik haladni tudjon. Mindenki szépen nyugodtan kivárja a sorát, és ez nem csak a metróra értendő, hanem másra is. Ja és ezt az egy sorbán álldigálást a metró mozgólépcsőjén még reklámozzák is ha emlékszel. Egy fickó be van öltöztetve egy vécépumpának és alatta a szöveg, hogy egy büdös bunkó (wcpumpa) vagy ha elállod az utat. Szerintem itt kezdődik a közlekedési kúltúra.

Üdv: latka

DrPepper 2008.05.12. 08:24:45

Na, ez az egyik oka, hogy minden egyéb megfontolás ellenére maradok inkább az autónál...

marosy 2008.05.12. 09:12:01

"Igazad van! Aki romániában született, az román, aki Magyarországon, az magyar. Ennyi."
Ja, persze. Akkor Bartók Béla román. Liszt Ferenc pedig osztrák.
Ennyire nem lehetsz korlátolt. oIo

MAGYAROKnak a BKV-t! 2008.05.12. 09:21:35

Kedves Magyar Testvéreim!

Miért nem bízzárok ránk a BKV utasok ellenőrzését? Láttátok, mi még a bíróságon is rendet tudunk csinálni! Koszos cigányok, zsidók, tetves bevándorlók, niggerek utazzanak el innen! Árjáké legyen a BKV! Ezt érdemlitek, köcsög magyarok! Karola nemzettársnak igenis igaza van, büntit mindenkinek, aki nem teljesen magyar! Csonka Magyarország nem ország! Erdélyig meghosszabbítani a négyes metrót! Hagyó komisszár legyen a fúrópajzs!

o · http://www.index.hu 2008.05.12. 09:42:49

latika, igazad van. csak Londonban a busz nem indult el, amíg álltak a sorban, és nem csukta az emberre az ajtót.

szvsz mégsem a közlekedési kultúra az, ami leginkább megkülönbözteti a két országot, hanem a 'miért nem bízzárok ránk a BKV utasok ellenőrzését?' frappáns felüdéssel ellátott hozászólás.

Csonka Magyarország... akár a poszt címe is lehetne.

Kandabula 2008.05.12. 09:43:38

Kezd a dolog eldurvulni. Miről beszélgetünk? Ezek után csak halkan jegyzem meg: az én problémám az, hogy EGYÁLTALÁN HOGY JUT ESZÉBE egy ellenőrnek az, hogy "papírt" kérjen egy láthatóan véglegesen fogyatékos embertől. Persze ez érvényes az időszakos felülvizsgálatokra is. Egyébként elég sok embernek látszó képződmény gyűlt itt össze...

WarriorHungary · http://www.kuruc.info 2008.05.12. 10:52:35

GECI ELLENŐRÖK!!!
Sok ribanc ellenőr felhúz!
Meg a sok kis luvnya,ritkán járok butapesten,de a belem kiokádnám legszívesebben mikor metróznom vagy villamosoznom kell meccsek helyszínére.
HÁT A KURVA ANYÁD BKV!
FASSZOPÓ ELLENŐRÖK TI MEG ANYÁTOKKAL GECIZZETEK!
elolvastam a kommenteket,a prolizó férgekenek üzenem,hogy basszátok meg a burzsuj gróf édesanyukátok!LESZOPHAT AZ ÖSSZES LIBERÁLIS-KOMCSI!Főleg az a buzi amelyik a tüntetőket és bliccelőket lelőni,hát a kurva anyád te ávós geci azt lődd..MOCSKOS BKV,MOCSKOS PEST!

WarriorHungary 2008.05.12. 11:02:06

Sajnálom a srácot,hogy ezek a vérszívó féreg ellenőrök geciztek vele...Annak a csajnak,akit az ellenőrkurva leribancozott: baby legközelebb ugasd le az ellenőrt,zért ribancozott le,mert megtehette és biztos nem mertél visszaugatni neki.
Én is bliccelni szoktam,ha Butapesten van dolgom(meccs),fizessen a faszom ezért a koszos,büdös,hányingerkeltő "szolgáltatásért".Aki meg azt írja,hogy sohasem bliccelt az biztos valami újgazdag sznob geci,akinek 20-30millás autója van,vagy bőven telik neki 270ft-os jegyekre(ha még annyi).
Aki szerint proli vagyok az menjen a picsába!Ennyit akartam csak mondani,ha bepofáztok még írok.Üdv a hazafiaknak,többi nyaljon sót.

damak 2008.05.12. 12:39:47

Azt hiszem az alábbi történet erre a blogra való. Pünkösd hétfőn, mikor hétágra süt a nap, de azért nincs kánikula, próbálok Budapestre utazni Edelényből. Közli a jegykiadó, hogy a 7:48-as vonat nem éri el a 8:28-as IC-t Miskolcon, hiába van 4 perc (szerintem optimális) átszállási idő, nem nagyon szokta azt elérni...Ok, rendes volt, hogy szólt. Ne is vegyek helyjegyet erre, menjek tovább egy órával később Miskolcról. Ezek után nem vettem meg a pótjegyet, mert ha lekésem a vonatot, ugye ugrik 520 Ft-om. Szerencsére sikerült az IC-t elkapnom, ahol is 890 Ft-ért megvehettem a helyjegyet. A 370 Ft-ot ebben a szituációban valahogy nem tudom elfogadni.

saintmate 2008.05.12. 21:15:45

Nem hiszem el. ooloo még mindig az index fórumon provokálja a jónépet. Olyanokat írkál hogy:

ooloo: "A fiúból ugyanúgy hiányzik az empátia, szándékosan hozza kellemetlen helyzetbe az ellenőröket, hiszen azoknak munkaköri kötelességük tőle ezt az igazolást elkérni."

"A józan ész most azt diktálja, hogy ezt a kis provokátort - miután rendszeresen BKV-val utazik és a startja-célja könnyen kideríthető - jegy, bérlet vagy igazolás nélkül most egy darabig felszállni sem engedik a rozmárok. Ki fog alakulni egy új egyensúlyi állapot."

Beteg.

DrPepper 2008.05.13. 06:49:38

Cicero,
Ami a londoni közlekedést illeti teljesen igazad van. Én is sokáig éltem Angliában de a fizetősvezetős buszos rendszerbe nem sikerült teljes mértékben beleszeretnem. Tapsztalatom szerint a buszokat (Norwich city) rendkívül lelassította, hogy a sofőr állandóan pénzt kezelt, egyes járatok útvonalát pedig olyan kacskaringósra tervezték (nyilván profitmaximalizási céllal), hogy végül átnyergeltem kerékpárra. De a metrón a fizetőkapiut valóban meg lehetne csinálni.

cicero 2008.05.16. 00:37:12

A fizetősbuszos cucc tényleg lassú tud lenni. Kicsit régivilágos hangulata van. Londonban ez azóta lett soookkal frankóbb, amióta létezik az Oyster kártya, amit csak hozzáérintek a buszon található terminálhoz, és már sétálok is beljebb. A mozdulat csak marginálisan lassítja le az áramló tömeget. Nyilván nincs mindenkinek ilyenje, de lassan lesz, mert már a sima hetijegyet (turpistáknak) is ilyenre adják.
Ami a sorbanállós dolgot illeti,latkának annyit tudok mondani, hogy az angolok rettenetesen komolyan veszik a sorbanállást. A boltban, a moziban, a buszmegállóban, mindenhol. Ez itt nemzeti játék, és ha nem tudsz jól játszani, akkor pofánvernek lánccal.
Múlt nyáron olvastam egy cikket, hogy valaki megpróbált előrefurakodni a sorban, és úgy megverték, hogy belehalt a sérüléseibe. És a londoni mozgólépcsőn már igen durván rám lett kiabálva, hogy takaroggyak vissza a jobbszélre, és húzzam meg magam, ha jót akarok. Szóval inkább kulturális különbségről van szó szerintem mint kulturális felsőbbrendűségről. kétségtelen, hogy a mozgólépcsőn gyorsabb az előrejutás, de a bunkó arcok aránya szerintem egy konstans szám, valahol a 0.05 körül mozog. Persze többnek tűnik, mert a bunkók feltűnőbbek. Amire ez a blog is biztosan demóként szolgál...
Hódolatom.

cicero 2008.05.16. 00:51:41

most jut eszembe, hogy végig offtopik voltam. Az ellenőrzést illetően azokkal értek egyet, akik nem tartják szükségesnek egy kar nélküli ember papírjainak felmutatását.
Elnézést, hogy ismét angol példával hozakodom elő, ezúttal a gépkocsival történő közlekedés világából. Szóval három éve vezetek autót, és még egyszer sem igazoltattak. Ennek az az oka, hogy csak akkor szabad igazoltatniuk, ha jogosan feltételezik, hogy törvényt sértek éppen (részeg vagyok, gyorsan hajtok, nem forgalomképes az autóm, túl sokan ülnek a kocsiban). Ilyen, mint RUTIN ellenőrzés, nem létezik. Ez a rutin-ellenőrzés dolog hasonlít talán a legjobban a BKV-s bűnösséget vélelmező ellenőrzési stratégiájára, amit szerencsétlen élőlények hajtanak végre.
De tovább is megyek, mert ha úgy adódna, hogy mégis megállít a yard, és megkéri, hogy igazoljam magamat, meg a kocsit, akkor JOGOMBAN ÁLL a papírokat nem magamnál tartani, tehát az adott pillanatban nem bemutatni. Emiatt nem veszik el a jogsit, a rendszámot, nem visznek be az örsre, nem baszogatnak, nem húznak le, nem fenyegetőznek. Simán felírják az adatokat, bevizsgálják a kocsi rendszámát az adatbázisban (nem-e lopott) és továbbengednek, avval, hogy a következő 7 napon belül a papírokat mutassam be. Ennyi.

És eszembe jutott egy még aranyosabb dolog. A múlt héten részt vettem a helyhatósági választásokon (élménydús volt angol jelöltekre szavazni). Igen ám, de elhagytam a szavazásra feljogosító cédulámat. Mindegy, gondoltam majd igazolom magam. Oda is mentem szépen, és mondtam a nevemet, mire betessékeltek a szavazófülkébe. Mondom, itt a jogosítványom, az útlevelem, én vagyok én. Mire a tag: az nem kell, eredjen szavazni szépen.
Szóval POFÁRA elhitték, hogy én vagyok. A szavazatot egyébként CERUZÁVAL kellett kitölteni, mert én meg POFÁRA elhiszem, hogy ők nem radírozzák ki.

És végül: amikor megszületett a fiam, elmentem bejelenteni a közjegyzőnél. Vittem a kórházi papírokat, amik a születésről szóltak, meg a saját papírjaimat is természetesen. A közjegyző megkérdezte, hogy én vagyok-e az apa. Mondtam hogy én, és már vettem elő a papírjaimat, de ő se akarta látni őket. ELHITTE POFÁRA. A közjegyző.

Lassan kezdek hozzászokni ezekhez a dolgokhoz, de azért picit érdekelne, hogy mi történne, ha így próbálnánk eljárni kishazánkban.

Szóval: a villamoson a mozgáskorlátozottnak nyugodtan higgye el POFÁRA az ellenőr, hogy jogosult...
süti beállítások módosítása