Kötött pálya

vasút, városi közlekedés, út, térkép, utazás - erminavet (Tevan Imre)

Magyar vasút ma

1 város, 1 villamos

Utazás Transzibériába

MD, a mi motorvonatunk

Vasutasok dolgoznak

Friss topikok

Naptár

október 2023
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

2011.03.09. 08:00 erminavet

A GYSEV-nél már működik a wifi

Pár napja derültek ki a MÁV Start tervei egy próbaprojektről, amelynek keretében néhány IC-n netezhetnek majd az utasok. A másik magyar személyszállító vasúttársaságnál, a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt.-nél már március 1-től működik ez a szolgáltatás a Budapest-Győr-Sopron vonalon közlekedő IC-ken.

A GYSEV közbeszerzési pályázatán a Telenor nyert az előzetesen várt 8 millió forint helyett 6,354 milliós ajánlattal. (Az összeg két évre szól.) A szolgáltatást bemutató tegnapi sajtótájékoztatón nem cáfolták, hogy a másik pályázó, a Magyar Telekom többszörös summát kért volna.

Jelenleg 17 IC-kocsiban lehet wifizni, de a szerződés szerint akár meg is lehet ötszörözni ezt a számot. A GYSEV azt ígéri, hogy ha a közönségnek tetszik az ingyenes szolgáltatás (naná!), kiterjesztik más magyarországi vonalaikra, konkrétan a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd szakaszra.

Ha valaki laptopjával akar netezni a GYSEV IC-ivel, jól teszi, ha teletöltött akkuval száll föl, mert ezeken a kocsikon nem jut mindenkinek konnektor, tudtuk meg Dávid Ilonától, a vasúttársaság elnök-vezérigazgatójától. Viszont nem korlátozzák, hogy az utasok mit érhetnek el a világhálón.

Persze egy ilyen szolgáltatás nem is mozifilmek letöltögetésére való, a specifikáció szerint a letöltés maximális sebessége 7,2 Mb/s, a feltöltésé 5,76. (Ha igaz, ez egy kocsira vonatkozó adat.) Persze fontosabb a minimális érték: a szolgáltatás idejének 80%-ában 320 kb/s-ot kell nyújtani, és az üzemszünet nem haladhatja meg a 10%-ot. Christopher Laska, a Telenor Magyarország vezérigazgatója azt mondta, ehhez a projekthez nem volt szükség mobilhálózatuk különösebb adjusztálására, az egyébként is folyó jelentős fejlesztések elegendőek.

15 komment

Címkék: telefon net vasút nyugat dunántúl


2011.03.04. 12:00 erminavet

Internet a vonaton

Fedélzeti wifi, új külföldi ülő- és hálókocsicélpontok az internetes jegyértékesítésben - néhány a magyar vasút kevés idei fejlesztéséből.

22 komment

Címkék: telefon balaton kártya net horvátország románia szlovénia olaszország németország szerbia vasút lengyelország svájc jegy tarifa utastájékoztatás hálókocsi


2010.12.13. 15:00 erminavet

Hagyományos menetrendváltás, hagyományos problémák

A VEKE álláspontja a 2010/11-es téli menetrendváltás kapcsán

(Azt hiszem, a VEKE minden tekintetben színvonalas közleményt adott ki az új hazai menetrendről. Nemcsak az általuk megemlített konkrétumok zömével, de az egész elemzés szemléletével is egyet lehet érteni, így nincs más dolgom, csak az, hogy idemásoljam.)

7 komment

Címkék: politika vasút ütemes menetrend peage mellékvonal


2010.11.19. 17:00 erminavet

Nem állítanak lehetetlen követelményeket a kisvasutak elé

A turisztikai célú, keskenynyomközű vasutak (és az iparvágányok valamint a sífelvonók) üzemeltetőinek nem kell majd működési engedélyt és vasútbiztonsági tanúsítványt szerezniük, ha az Országgyűlés elfogadja a Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter benyújtotta törvénymódosítást, amely egy nagyobb közlekedési csomag része.

Tevan Imre: IMG 4122

A 2005-ös vasúti törvény egyértelműen a nagy vasútvállalatokra szabta ezeket az adminisztrációs feladatokat, nem különben ezek díját. Sok kisvasútnak az éves jegyárbevétellel összemérhető nagyságú pénzt kellett volna fizetnie a papírokért, amire természetesen képtelenek voltak. Később a működési engedély díjából 99%-os kedvezményt kaptak, a vasútbiztonságit azonban nem voltak képesek megszerezni, a nélkül működnek. Ezen a visszás állapoton változtat most a módosítás.

A vasúti törvény egy másik módosítási javaslata azt szolgálja, hogy önálló cégként leválhasson a MÁV-ról a pályavasút.

19 komment

Címkék: politika vasút kisvasút mellékvonal


2010.11.10. 14:00 erminavet

Automata kisföldalatti Kantonban

A Bombardier szállította a vezető nélküli, belvárosi, gumikerekű metrót.

Ennek az eszköznek a nevével lesznek még bajaink, a gyártó Bombardier Automated People Moversnek (APM) nevezi, amit a kevéssé informatív sajtóközlemény fordítói „városi utasszállító rendszerként” próbáltak visszaadni, de hát ebből csak az A jelent érdemben valamit, utasszállító rendszer a trolitól a mozgólépcsőig minden.

Magam azért bátorkodtam a budapesti Millenniumi Földalatti Vasúthoz hasonlítani, mert funkciójában nagyon hasonló az MFAV mai szerepéhez. Metró ez, de kicsi, vagyis sűrűn járó és megálló, kis kapacitású belvárosi földalatti. A most megnyitott Kantoni is ilyen, sőt, még ilyenebb, az ottani 3-as vonallal kvázi párhuzamosan halad, de annak három megállóköznyi távolságát nyolc megállóközre osztja.

Tevan Imre: BOMBARDIER INNOVIA APM 100-as automata utasszallito (1)

Különbözik is persze az Andrássy úti elődtől, gumikerekű és automata. A kantoni kismetrót nemrég említettem már egy másik, szintén új metróvonal ürügyén, hiszen Kína robbanásszerűen fejlődő keleti nagyvárosaiban mostanság egy-egy nap akár több metróvonalat is átadnak, különösen nagyobb kulturális vagy sporteseményekre időzítve. Ez most Kanton esetén a pénteken kezdődő Ázsiai játékok.

Azóta picit többet tudni a píplmúverről, amely alul, az ábrán a város közepén látható vékony világoskék vonal. A Csujiang Hszincseng és Tianhe nevű üzleti negyedeket köti össze. Négy kilométeres, kilenc állomása van, ezeken kapuk védik az utasokat, amíg a kocsik nem állnak be. A járművek maximális sebessége 80 km/h (bár a közleményből számomra nem teljesen világos, hogy ezt elérik-e Kantonban).

A jármű Innovia APM 100 névre hallgat, és eddig elsősorban repterekről ismerhettük, Magyarországhoz legközelebb Frankfurtnál és Rómánál láthatunk ilyet. Persze a repülőtereken magasvasútként szokták megépíteni.

Ahogy a hasonló kínai híreknél megszokhattuk, a megrendelő nem egyszerű vásárlóként lép föl, APM-gyár is létesül Kínában, Csuhajban. A 14 kantoni kocsi még a kanadai-német cég (a gyártmányt egyébként az Adtranztól örökölték) pittsburghi üzemében készült, ahogy a Cityflo 650-es automata vonatvezető és a váltók is. Az egyszerűbb egységek kínai termékek, az alagútért, az állomásokért, az erősáramú és kommunikációs berendezésekért a kantoni metrócég felelt.

Az alábbi térképen (forrás: UrbanRail) világos kék szín jelzi az új, belvárosi metrót. Két kattintás után az egész hálózat megcsodálható nagyban.

guangzhou-map

14 komment

Címkék: metró ázsia magasvasút


2010.11.07. 20:00 erminavet

Tujáztak a Railjeten

A Salzburgba induló szupervonat ütközőiről Budaörsnél szedték le a két fiatalt.

A második világháború idején és utána dívott a vonatozásnak, villamosozásnak az a tujázásnak nevezett módja, amikor az utas a jármű ütközőjén ül, esetleg áll. Akkor még a szerelvények zsúfoltsága volt az ok vagy a jegy megspórolása a cél. [Lehet, hogy a szó nyelvi előzménye a hátu(l)ja, hátu(l)ján utazni, folyománya pedig a tuja elnevezés a villmosra.]

Felelőtlen alakok manapság inkább brahiból tesznek ilyet. A vasárnap délután 17:10-kor a Keletiből Bécs és Salzburg felé induló Railjetről Budaörsön szedtek le két fiatalt az utolsó kocsi és a mozdony közötti ütközőről. (Az osztrák ÖBB Railjet szerelvényei ingavonatok, egyik végükön vezetőállásos vezérlőkocsi, másikon mozdony van, így bármelyik irányban haladhatnak, különösebb műveletek nélkül tudják menetirányukat megfordítani.)

Úgy tudni, egy tehervonat mozdonyának vezetője vette észre őket Kelenföldön. A vonat körülbelül 15 percet vesztegelt a tujázók miatt Budaörsön.

58 komment

Címkék: havaria vasút villamos városi közlekedés


2010.10.28. 20:00 erminavet

Intercity metró Kantonban

Képzeljük, mondom, csak képzeljük el, hogy elkészül a négyes metró, és ráadásul nemcsak a Virágpiacig, hanem egyenesen Budaörsig. Gondolnánk, hogy ez valami olyan különleges, más minőségű dolog, amiről még mondjuk a kínai sajtónak is be kell számolnia?

(Egyébként igen, ez tényleg nagy dolog lenne, én kíváncsi lennék, hogy egy ekkora projektnél a beruházás és a működtetés kérdésében hogyan tudnának együttműködni az érdekelt önkormányzatok.)

Mindenesetre mi most beszámolunk arról az MTI és az UrbanRail nyomán, hogy Kantonban olyan metróvonal első szakaszát készülnek átadni, amelynek 33 kilométeres hosszából csak 18,5 esik a dél-kínai nagyvárosra, a többi 14,5 annak dél-nyugati szomszédjában, Fosanban található.

76 komment

Címkék: metró ázsia


2010.10.20. 18:00 erminavet

Nemzetközi menetrend és jegyvásárlás az Elvirában

Ismét lép egyet a MÁV Start elektronikus jegyértékesítési rendszere. Éjféltől – bizonyos korlátozásokkal – az interneten hat külföldi ország vonatai között is kereshetünk, és ülőhelyre szóló jegyeket is vásárolhatunk a legfontosabb városokba.

Az érintett országok: Németország, Ausztria, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Románia. A vonatkereső Elvira tehát holnaptól lényegében úgy működik erre a hét országra (Magyarországgal együtt), ahogy most Magyarországra. Vagyis elvileg az összes vonat benne lesz ezekből az országokból. (Ez a szolgáltatás eddig a német vasút honlapján például működött, sőt ott Európa összes országa megtalálható, de van, aki jobban szereti az Elvirát, bizonyos keresési metódusokban különbözik is a két rendszer.)

Tevan Imre: IMG 0235

Csehországi hálókocsiba még nem vehetünk jegyet a neten

29 komment

Címkék: kártya net ausztria szlovákia csehország románia németország vasút lengyelország jegy tarifa utastájékoztatás


2010.09.27. 14:00 erminavet

Na, itt biztos nem járt az útikönyvszerző

Az útikönyvkiadás az egyik olyan iparág, amelyet (legalábbis klasszikus formájában) mindjárt kinyír az internet, úgyhogy épp ideje elmorfondírozni azon, ami gyerekkorom óta izgat. Egy csomószor éreztem ugyanis úgy, hogy tuti, hogy nem járt a helyszínen az útikönyv szerzője. Hol annyira követhetetlenül írja le, hogy mi merre, hol pedig konkrét valótlanságok olvashatók.

44 komment

Címkék: könyv utazás csehország szlovénia olaszország múzeum utastájékoztatás


2010.09.24. 11:00 erminavet

Tízévesen jobbikos lettem volna?

Lett volna kedvem elemezni az önkormányzati választások előtt a budapesti főpolgármester-jelöltek programjának közösségi közlekedésre vonatkozó részeit, de időm nem volt. Még szerencse, hogy TSZA kollégám megtette ezt, a cikk az Indexben olvasható.

Ezért most csak egyetlen vonatkozással egészíteném ki. Amikor elolvastam a jobbikos jelölt, Staudt Gábor anyagának vonatkozó részeit, azonnal a saját, gyerekkori terveim jutottak az eszembe. Szerintem akinek a hobbija lesz a közlekedés, mind úgy kezdi, hogy színes vonalakt rajzolgat a térképre. A térkép meg persze bármit elbír. Az Index Fórumának szaktopikjai is teli vannak jó szándékú, de szakmailag komolytalan tervekkel.

A közlekedésfejlesztés azonban egy picit azért komolyabb ennél, még akkor is, ha a hivatalos szakma sokszor annyira fafejű és korrupt, hogy a civilek által javasolt reális, hatékony és szükséges ötleteket is lesöpri az asztalról, ahogy ez például a 2-es metró és a Gödöllői HÉV összekötésének ügyében történt hosszú ideig. (Azóta persze már a hivatalos tervek és a politikusok is magukévá tették a kézenfekvő ötletet.)

És most nem is csak arra kell gondolni, hogy nincs végtelen sok pénz a nagyon drága metró- és villamosfejlesztésekre. Ha egy hatalomra esélytelen, kis párt programja ebből a szempontból komolytalan, azt még meg is lehet bocsájtani, hiszen a cél nem egy megvalósítható terv megalkotása, hanem a szándékolt befolyás irányának jelzése. És a kicsinek hangosan kell kiabálni, hogy egyáltalán észrevegyék.

Hanem azért vannak olyan műszaki, utasigénybéli és gazdasági szempontok, amelyeket a színes filctoll nem vesz észre. Nézzünk meg egyetlen példát! Staud minden metrót mindkét végén meghosszabbítana, így a kisföldalattit is. (A lenti ábrán fehérek a Jobbik tervei.) Mégpedig sokszor nagyon hasonlóan ahhoz, ahogy azt én terveztem érdeklődő gyermekként.

A belvárosi véghez szinte adja magát, hogy vigyük át a Dunán, érjük el a Várat, majd a Moszkva téren át a Hűvösvölgyi út következik. (A Jobbik csak a Budagyöngyéig, az én gyermeki terveim egészen Hűvösvölgyig szóltak - ha már olyan idegenforgalmi helyszíneket fűzünk föl, mint a Városliget, Andrássy út, Opera, Belváros, Vár.)


Metrófejlesztések Budapesten - Választások 2010 nagyobb térképen való megjelenítése

Csakhogy a kéregben haladó 1-es metrót vagy a Duna fölé kell emelni (hogy a hajók átférjenek alatta) mondjuk egy kétszintes hídra, amelyen fölül gyalogosok mehetnek át, vagy levinni a folyó alá. Ez a jelenlegi végállomástól biztosan nem megy, vagyis bonyolult és nagyon költséges lenne a dolog. A következő probléma a Vár pincékkel teljesen átfúrt hegye. És lehetne folytatni.

A másik végén Staudt és a kis Tevan is a Nagy Lajos út alatt az Örs vezér térig vinni a millenniumit. Adja magát, lehet, hogy pont el is lehetne kerülni a házakat (hiszen a kéregvasútnál ez a járható út). Csakhogy ma már mindenki tudja, és ez szerepel a jobbikos programban is pár oldallal előbb, hogy a budapesti gyorsvasúthálózat legnagyobb fejlesztési tartaléka a vasút bevonása lehet. Ha pedig így van, akkor hálózati szempontból talán hasznosabb lenne - egy normálisan átépített - Rákosrendezőre vinni a kisföldalattit.

Persze csak lenne, hiszen a legnagyobb probléma az M1-gyel, hogy kapacitása alig bővíthető reálisan. Ha nem akarjuk meghosszabbítani az állomásokat, csak nagyon korlátozottan növelhető a szűk járművek kapacitása. (Némi nyereség elérhető teljesen egyterű, egy picit az állomásnál hosszabb, az alagútba benyúló járművek beszerzésével, de nem sok.) Csúcsidőben a követési idő redukálásában sincsenek számottevő tartalékok.

Vagyis ezzel nagyjából kizártuk, hogy érdemben új utasokat engedjünk a kisföldalattira, tehát a hosszabbítgatás jelenleg nem több jó szándékú gyerekek színes filctollal rajzolt terveinél.

28 komment

Címkék: index vélemény politika metró városi közlekedés


2010.09.17. 20:00 erminavet

X. mozdony grand prix, VI. étkezőkocsi-találkozó és I. krampácsverseny a tízéves vasúttörténeti parkban

Szombaton és vasárnap lesz az idei gőzmozdonyparádé Budapesten, a tatai úton. A rendezvény címbéli hivatalos nevéből is látható, hogy egyre szélesebb a régi vasúthoz kapcsolódó tematika. Nézzük sorban!

Tevan Imre: 08

6 komment · 1 trackback

Címkék: programajánló modell múzeum vasút eszemiszom gőzmozdony


2010.08.19. 15:00 erminavet

Hatvanéves a gyermekvasút

Ma hatvan éve készült el a fővárosi úttörővasút (a mai gyermekvasút) utolsó szakasza. Egy kis galériával (a képre kattintva) emlékezünk.

D ABA20100703043

20 komment

Címkék: fotó múzeum kisvasút városi közlekedés


2010.08.17. 19:00 erminavet

Mediterrán villamosa lesz Debrecennek

Spanyol- vagy Olaszországból fog érkezni Debrecen 18 új villamosa, legalábbis akkor, ha a járművekre kiírt közbeszerzés mostani, ötödik fordulója végre eredményes lesz.

Az MTI közlése szerint ugyanis most csak ketten, a baszkföldi Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles S. A. (CAF) és az olasz AnsaldoBreda Spa. adott be ajánlatot. Az előbbit egyébként az előző fordulóban már győztesnek hirdették, ám a Közbeszerzési Döntőbizottság megtiltotta a szerződéskötést, miután több ajánlattevő is megtámadta a döntést illetve a többiek pályázatát.

A negyedik fordulóban még öten pályáztak, a latinokon kívül a horvát Končar-Električna Vozila d. d., a cseh Škoda Transportation a. s. és a svájci-német Stadler Pankow Gmbh. Utóbbi most már a pályázati anyagot se vette meg, míg a szlávok azt még igen, de nem adtak be anyagot.

Az ország legnépesebb vidéki városa (a sorban őt követő Miskolccal és Szegeddel együtt) európai uniós projekt keretében fejleszti villamoshálózatát. Mindhárom megyeszékhelyen épül új pálya és érkeznek új járművek is.

A debreceni beruházásnak az eredeti tervek szerint idén már be is kellene fejeződnie, de az eljárási hibák miatt sokszorosan megismételt közbeszerzés határideje pillanatnyilag 2012. vége.

47 komment

Címkék: alföld skoda villamos stadler caf koncar ansaldo


2010.08.08. 12:00 erminavet

Nekünk miért nincs olyan jó interaktív térképecskénk, mint a cseheknek?

Oké, oké, csehfóbiám, pontosabban csehfiliám van. De nekünk miért nincs olyan interaktív, mindenféle fontos információt tartalmazó turisztikai térképünk, mint a cseheknek? (Vagy van, csak nem találom?)

Van persze többféle interaktív Magyarország térkép, ilyen, olyan, amolyan, de olyan naprakészt és használhatót, mint a mapy.cz-n, nem találtam.

Mert ezen rajta vannak a friss autópályák, a vasútvonalak és vasúti megállók, de ha belenagyítunk egy-egy településbe, nemcsak az utcanevek láthatók, de a városi közlekedési megállók, bankautomaták, szállodák, éttermek, műemlékek is, sok mindenről részletes információk is elérhetőek, az intézmények saját oldalai, meg még egy sor hasznos funkció (földrajzi koordináták, távolságmérés).

Sőt, ez a térkép folytatódik a cseh határokon túlra is, Budapestről is több információt találtam, mint a magyar térképeken, látszik például, hogy a Margit híd pillanatnyilag le van zárva. Fényképeket is találunk, Budapestről is, persze a felhasználóktól beküldve, nem hibák nélkül. A kedvencem, hogy a Dohány utcai zsinagógáról szereplő két kép közül az egyik felirata szerint mecsetet ábrázol. Mondom, hogy Csehországból nézve már nemigen vagyunk Európa.

35 komment

Címkék: utazás térkép csehország múzeum vasút közút városi közlekedés utastájékoztatás


2010.08.08. 01:23 erminavet

Körüljár a gőzös Krupában - NKPK 87.

Tevan Imre: IMG 7218

Ez a fotó ugyanazon a nosztalgiamaneten készült, mint az előző a nap kötöttpályás képe sorozatban. Ott részletesen leírtam a körüljárás okát is.

Szólj hozzá!

Címkék: fotó csehország múzeum vasút gőzmozdony másodrész mellékvonal nkpk


2010.07.31. 10:00 erminavet

Tömpe jelent a vasútról

Tömpe István jelenleg jóformán az egyetlen vezető vasutas (hiszen évtizedes múltja van a MÁV-csoportban, igaz, egyre alacsonyabb beosztásokban), akinek a nyilvánosság előtt is vállalt véleménye van a magyar vasút stratégiájáról. Erről ír most is.

1 komment

Címkék: vélemény politika újság vasút peage


2010.07.31. 01:23 erminavet

Csühös az erdőben - NKPK 86.

Tevan Imre: IMG 7246

Írtam mostanában a cseh nosztalgiamenetekről. Ez a kép is egy ilyenen készült, a Prágától nyugatra található 125-ös, (Lužná u Rakovníka)-Krupá-Kolešovice vasútvonalon. Itt már közszolgáltatási vonat nem jár, viszont minden júliusi és augusztusi hétvégén két pár nosztalgiavonat megy. Mégpedig szombaton gőzös vontatta vonat, vasárnap motorvonat.

A kép a végállomáson, Kolešovicén készült, amikor másik vágányra állt át a lecsatolt mozdonyt, hogy körüljárja szerelvényét. Mint látható, visszafelé fordított állással indult később a gőzös, vagyis a kémény hátul volt. A teljes út felét így tette meg, mégpedig az alábbiak szerint.

Indulás után a Lužnái csomóponttól egy állomásköznyit a 124-es vonallal együtt haladtunk Krupáig, ahol irányt kell váltani, mert a 125-ös Lužná felé ágazik ki. Minthogy itt nincs (ahogy Kolešovicén sem) se fordítókorong, se deltavágány, a mozdony megfordult (pontosabban nem fordult meg), vagyis a 17 kilométeres útból még hátralévő 12 km-en a kémény került előre.

A képen látható Kolešovicei fordulás után minden fordítva játszódik le, 12 km-t fordított, 5-öt egyenes állásban tett meg a gép. A forgolódások, körüljárások még érdekesebbé teszik a menetet, fotótémát kínálva. Annyit érdemes még megjegyezni, hogy az ilyen forgalomhoz szertartályos, nem szerkocsis gőzös való, vagyis az úthoz szükséges vizet és szenet nem egy külön kocsiban, hanem a mozdonyba épített tartályban viszi magával a jármű. A 125-ösön is szertartályos vonat jár.

Szólj hozzá!

Címkék: fotó csehország múzeum vasút gőzmozdony mellékvonal nkpk


2010.07.29. 18:00 erminavet

Krakkó 24 Bombardier villamost vesz

229 személyesek, 2,4 méter szélesek, 32 méter hosszúak azok az alacsonypadlós Bombardier Flexity Classic villamosok, amelyekből 24-et rendel Krakkó. Az üzlet értéke 59 millió euró, amelyből 40 milliót kap a kanadai-német járműgyártó, a többit konzorciumi partnerei, a Vossloh Kiepe és a Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne SA krakkói közlekedési vállalat. (Utóbbi fogja üzemeltetni is a járműveket.)

Tevan Imre: Bombardier Flexity Classic Krakow (1)

A Bautzenben készülő, légkondival és utastájékoztatóval is felszerelt villamosok közül a tervek szerint az első 2012. márciusban érkezik, derül ki a Bombardier közleményéből.

Krakkó már negyedszer vesz Bombardier villamosokat, 2000 és 2008 között összesen ötven jármű érkezett.

14 komment

Címkék: villamos lengyelország bombardier városi közlekedés


2010.07.22. 01:23 erminavet

Nosztalgia-motorvonat a bezárt cseh vonalon – NKPK 85.

Tevan Imre: IMG 9513

Akik megtisztelnek blogom rendszeres látogatásával, tudhatják már, hogy Csehországban majdnem minden jobb, mint nálunk, különösen a vasútnál.

Csehországban például rendszeresek a helyi közönségnek szóló nosztalgiamenetek gőzmozdony vontatta vonatokkal vagy öreg dízelmotorkocsikkal, motorvonatokkal. (Nálunk kivételes az ilyen rendezvény, az egyikről pont a napokban írtam ebben meg ebben a posztban.)

A menetek egy része rendszeres (mondjuk minden nyári hétvégén), más részük alkalmi. Sok ilyen nosztalgiautazás megtalálható a rendes menetrendkönyvben is.

Sőt, van jónéhány olyan vonal, ahol már csak ezek a vonatok járnak (ugyancsak rendszeresen vagy egyszer-egyszer).

A fotó is egy ilyen úton készült nemrég a 132-es menetrendi mezőben szereplő Děčín és Oldřichov u Duchcova közötti vonalon a nem is olyan öreg motorvonatról. A 132-esen már nincs rendszeres forgalom, a vonal szerepel még a menetrendben, de üresen.

A nosztalgiameneteket gyakran itt is kiegészíti némi program (amilyen a lengyel kisvasúton például a kolbászsütés). Ez most annyi volt, hogy Bohosudov megállóban pár órát állt a vonat, amíg föl lehetett menni a közeli Komárí Vízka (németül Mückenberg) hegycsúcsra függővasúttal.

5 komment

Címkék: fotó utazás csehország múzeum vasút mellékvonal nkpk


2010.07.21. 01:23 erminavet

A Bobó Kisterenyén – NKPK 84.

Tevan Imre: IMG 6039

Ez a kép ugyanazon a kiránduláson készült, mint az előző.

1 komment

Címkék: fotó múzeum másodrész ganz észak magyarország nkpk


2010.07.20. 18:00 erminavet

Az Alstom 20 Citadis villamost szállít Le Havre-ba

A francia kikötőváros, Le Havre önkormányzata 20 Citadis villamos gyártásáról és szállításáról írt alá szerződést az Alstom Transporttal, derül ki a cég közleményéből. A mintegy 42 millió eurós megrendelést a gyártó a villamosok történelmi városképhez igazított belső és külső formaterveivel nyerte el.

Le Havre 395 millió euró értékű, átfogó közlekedésfejlesztési programja keretében egy 13 kilométer hosszú, Y elrendezésű villamospályát épít, 23 megállóval és a városközpont alatt áthaladó 600 méteres alagúttal. A város új CITADIS szerelvényeit 2012 júliusában kezdik tesztelni az új vonalon.

Tevan Imre: IMG 1659

A 32 méter hosszú, alacsonypadlós villamosokba légkondicionáló és audiovizuális utastájékoztató kerül, a fedélzeti biztonságra pedig kamerák ügyelnek majd. A 200 utas befogadására képes szerelvények legnagyobb sebessége 100 kilométer/óra.

A szerelvények 98 százalékban újrahasznosítható anyagokból készülnek. Jelenleg 1382 Citadis közlekedik a világ 33 városában.

A képen egy párizsi Citadis látható

20 komment

Címkék: franciaország villamos városi közlekedés alstom


2010.07.16. 01:23 erminavet

Nosztalgiavonat a bezárt vasúton – NKPK 83.

Tevan Imre: IMG 6144

2007 óta nincs rendszeres személyszállítás az addig a menetrendben a 84-es mezőben szereplő Kisterenye—Kál-Kápolna vasúton. A vonal egyik érdekessége, hogy egykor a Mátra-Körösvidéki HÉV része volt, amely egészen távolra, a ma Romániához tartozó Hollódig ért.

A másik, hogy mivel a Mátrát kerüli meg északról és keletről, szép, dombos tájakon halad át. Ezért is szervezett ide a MÁV Nosztalgia Kft. és a Trains.hu egy nosztalgiamenetet vasútbarátoknak, még tavaly ősszel, egy régi színtervű M44-essel (Bobóval) vontatva.

2 komment

Címkék: fotó múzeum ganz észak magyarország nkpk


2010.07.12. 01:23 erminavet

Átjárnak Opavába a vicinálissal a lengyelek – NKPK 82.

Tevan Imre: IMG 9875

De nem teljesen vonattal, mert a vasút nem megy át Lengyelországba. Most. A Google Mapsen is látszik, hogy volt ott valaha sín Chuchelnából Krzanowice felé, bár a háború óta nem járnak át vonatok. Hanem autóval elgurulnak Chuchelná vasútállomásáig, hiszen a falu széle csupán száz méterre lehet a határtól.

Legalábbis erre következtettem abból, hogy lengyel rendszámú autókat láttam ott parkolni. Vasárnap volt, úgyhogy inkább vásárlásról, szórakozásról lehet szó, nem munkáról.

Az Opavából induló négy szárnyvonal közül volt már szó a 314-esről, a 315-ösről, sőt a kettő közötti átszállásról. Az északi vonalak közül most a 318 végén vagyunk.

Szólj hozzá!

Címkék: fotó utazás csehország másodrész mellékvonal nkpk


2010.07.11. 01:23 erminavet

Hradec nad Moravicí, a be nem fejezett vasút - NKPK 81.

Tevan Imre: IMG 9952

A tegnapi posztban ott tartottunk Opava-környéki vonatozásomnál, hogy átszálltam a 314-esről a 315-ös vonalra. Egyszerű, rövid vasút ez, kevés látnivalóval. Azt azonban érdemes megemlíteni, hogy épülhetett volna itt fővonal is.

A 19. századi vasútlázban vita volt arról, hogy a Morva-Sziléziai Központi Vasút milyen nyomvonalon építse a Sziléziát Magyarországgal összekötő vonalát. Az egyik verzió Opava, Hradec nad Moravicí, Fulnek, Suchdol nad Odrou, Nový Jičín, Valašské Meziříčí városokon keresztül haladt volna. Nový Jičínnél el is kezdték a földmunkát.

Aztán mégsem készült itt fővonal, csupán később, a tervezett nyomvonal néhány szakaszához hasonló vezetéssel pár helyi jelentőségű vasút. Ezeket a 277, 278, 315-ös számon találjuk a mai cseh menetrendben, a legutóbbi végállomásán készült a kép.

Mindezt egy Fulneken, az állomás közelében fölállított tábláról tudom.

Szólj hozzá!

Címkék: fotó utazás csehország múzeum másodrész mellékvonal nkpk vagonka studénka


2010.07.10. 01:23 erminavet

Átszállás Kylešovicében - NKPK 80.

Tevan Imre: IMG 9940

Cseh Sziléziában található Opava városa, amely fontos, bár inkább helyi jelentőségű vasúti csomópont. Érdekes az itteni vasútvonalak topológiája. Messziről nézve egy (dél)keletről északnyugatra tartó "fővonal" halad át a városon, valójában a - szépen felújított, békebeli restivel, kocsmával, konnektoros váróteremmel felszerelt - főpályaudvar fejállomás (bár a felvételi épület oldalt áll) Opava východ (Opava Keleti) néven.

Ide fut be egyenesen a keleti, egyedüliként villamosított vonal Ostravából (321-es menetrendi mező). De a folytatás, a Krnov felé tartó északnyugati vasút (310) ugyaninnen indul, először szintén délkeletre, majd délről kerüli a várost, közben érinti Opava západ (Opava Nyugati) állomást.

A fejpályaudvarról jönnek a mellékvonalak is, a 317-es északkeletre, majd néhány településsel arrébb kiágazik belőle a 318-as. (Terveim szerint mindkettőről lesz még szó későbbi posztokban.)

Egy másik mellékvonal még érdekesebben indul Opava východtól. A 310-essel párhuzamosan ível délnyugat felé, majd átbújik az alatt, hogy a város szélén kettéágazzon 314-es 315-ös vonallá. Még a szétválás előtt van egy egyszerű megálló Kylešovice néven, így itt át lehet szállni. Ahogy az előző posztban említettem, ezt tettem én is.

Amíg vártam (keresztezési lehetőség persze nincs itt, vagyis az átszállással valójában nem lehet időt nyerni, a vonatok a pályaudvaron találkoznak), fotóztam a sínek között távozó párt, majd az ugyanonnan érkező Bz-t. Aztán megjött az én Studénkám is.

1 komment

Címkék: fotó utazás csehország másodrész mellékvonal nkpk vagonka studénka


süti beállítások módosítása