Kötött pálya

vasút, városi közlekedés, út, térkép, utazás - erminavet (Tevan Imre)

Magyar vasút ma

1 város, 1 villamos

Utazás Transzibériába

MD, a mi motorvonatunk

Vasutasok dolgoznak

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

2008.12.26. 23:00 erminavet

Értelmetlenül is maradnak a karámok a budapesti pályaudvarokon - Visszásságok vasutunk világából 26.

Januártól egy BKV-bérlet is elég, hogy átengedjenek a peronkapukon.

Bár ezzel nem ért mindenki egyet, pozitív hírként, a Budapest környéki regionális tarifaközösség felé tett újabb, bár apró lépésként értékelhető, hogy január elejétől minden BKV-bérlet érvényes lesz a főváros határain belül vonatra és volános buszra is.

Ez azonban azt is jelenti, hogy mindenki, aki ilyen bérletet vesz, pusztán azzal jogosult felszállni jónéhány elővárosi vonatra a budapesti pályaudvarokon, vagyis az ezeken kiépített kerítéseknél minden további vonatjegy nélkül át kell őt engedni.

Mint emlékezetes, a MÁV Start megalakulásakor kezdett a kerítések fölhúzásába. Ezek elég csúnyán mutatnak mondjuk a Nyugati és a Keleti műemléki környezetében, de mindenképp támogatandó célt szolgálnak, azt, hogy mindenki jeggyel utazzon.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Start legalább annyira saját munkavállalóit, a korrupt vagy lusta jegyvizsgálókat akarta becsületességre és munkavégzésre szorítani ezzel a módszerrel, mint a bliccelő utasokat. (Az elővárosi forgalomban is vannak olyan járatok, ahol zsúfoltabb időszakokban a kalauzok nem képesek végigellenőrizni a vonatot, mint ahogy sok becsületes és szorgalmas jegyvizsgáló is van. De sok olyan is akad, aki lustaságból nem megy végig a vonaton, illetve zsebre dolgozik.)

A karámokról azt is tudni kell, hogy eleve nem voltak tökéletes eszközök a jegyellenőrzésre. Bármilyen jegy elég volt a bejutáshoz, és az ellenőrök pillanatnyi éberségén múlott, hogy a "bármilyen" fogalma mennyire volt tág. Az is problémákat szült, hogy a pályaudvarokon számos intézmény a kerítéseken belül van, ha ezekre hivatkozva be lehet jutni jegy nélkül, máris megvan a kiskapu, ha meg nem, teljesen méltánytalanul babrálnak ki az oda tartókkal.

Végülis azonban némely utast biztosan visszatartott a bliccelési kísérlettől, hogy a pesti végállomáson is kérhették még a jegyét. Most azonban ennek a lebukási kockázatnak vége, legalábbis azok számára, akik vesznek BKV-bérletet. Persze eddig is volt BEB-bérlet, amely érvényes volt a Start járataira, de eddig ez drágább volt, így a havi bérletek forgalmának csak pár százalékát tette ki az egyesített változat.

Kerítés a Keletiben nyáron

 

Az nem túl valószínű, hogy valaki több pénzt adjon ki a BEB-bérletért, csak azért, hogy bliccelhessen a vonaton. De ha amúgy is ilyen a bérlete, esetleg nem tud ellenállni a csábításnak.

A peronkapuk hatékonysága ezzel szerintem radikálisan tovább csökken. Felteszem, hogy az elővárosi utasok zöme a városon belül is utazik. Ezek jelentős hányada bizonyára eddig is vásárolt BKV-bérletet. (Arányukról megkérdeztem a Startot, de nem kaptam választ.) Persze biztos olyan vasúti bliccelők is voltak, akik a BKV-n is lógni próbáltak, ők most kettős ösztönzést kapnak a BKV-bérlet megvásárlására. Ez szép és jó, de gondolom, a Startnak mégsem az az elsődleges érdeke, hogy a BKV járművein csökkentse a bliccelést.

A személyszállító vasút azonban nem osztozik aggodalmamban. A problémát felvető kérdésemre adott válaszukból az derül ki, nem változtatnak a peronkapus technológián, illetve a Budapesti Közlekedési Szövetség határán fokozzák az ellenőrzést. (Ez utóbbi kitételt őszintén szólva nem egészen értem. Ha a jegyvizsgáló valóban tud és akar ellenőrizni, eddig sem lehetett bliccelni.) Íme a válasz:

Az új bérlet bevezetését követően a bérletek ellenőrzésének módszere változatlan marad. A budapesti pályaudvarokon a jövőben is működni fognak a peronkapuk, hiszen kimutatható, hogy a peronkapuval ellátott pályaudvarok és azok közelében található állomások pénztáraiban 7%-[k]al nőttek a bevételek a szigorúbb ellenőrzés hatására. Az új bérlet típus [bérlettípus] bevezetése nem teremt új helyzetet, hiszen a jelenleg használható BEB[-]bérleteket is elfogadják a peronkapuknál. A visszaélések elkerülése érdekében a MÁV-START Zrt. szigorítani fogja az ellenőrzéseket az új bérlet közlekedési határán. Jelenleg a BEB[-]bérlet bevételeit a három közlekedési vállalat osztja meg egymás között, így az ellenőrzésekkel, ha ez által, több [ezáltal több] ilyen típusú bérlet kerül értékesítésre[,] a MÁV-START Zrt[.]-hez is magasabb a befolyt összeg. A Budapest [budapesti] elővárosi forgalomban utazó utasok kb. 5%-a BEB[-]bérletes.

 

 

Visszásságok vasutunk világából - sorozatunk korábbi részei:
1. Tönkretették a magyar vasutat
2. Kétszer annyi utas lett, ritkították a vonatokat
3. Ajkáról ki se fogy az úúúútas
4. Kisiskolás megoldás
5. A menetrend intelligens, de aki eldönti, hogy mi kerül bele
6. Hogyan vizeljünk a vonaton?
7. Bezárt a cálli resti
8. Az ütemes menetrend a parlamentben
9. Puch államtitkár szerint vonat helyett utazzunk busszal
10. Rúgják ki a fölösleges vasutasokat! Most!
11. A MÁV Start nem tudja, miért áll meg a gyorsvonat Csajágon
12. Utasok nélkül futó IC-szerelvénnyel spórol a MÁV
13. Lassabb, zsúfoltabb, kevesebb reggeli vonat jön hétfőtől Székesfehérvárról
14. Az SZDSZ-nek sem tetszik az új menetrend
15. A károkozók okoznak, a hárítók nem hárítanak
16. Ahol hajnali fél 6 után nincs vonat
17. Van, nincs, vagy volt az új menetrend?
18. Elvira nem tudja, hogy mégis megállnak a debreceni IC-k Püspökladányban
19. Miért titkos a közvetlen Miskolc–Pécs-IC?
20. Miért támogatja a Fidesz Gaskóékat?
21. Hiányos, hibás menetrendek a neten
22. Veresiek, vigyázzatok, reggel se lesz meg minden vonatotok!
23. A kiiktatott vonatok helyett utasok nélkül mennek a szerelvények a 71-es vonalon, ez a spórolás a MÁV Startnál
24. Szenteste bezzeg rendületlenül járnak az üres elővárosi vonatok
25. Nem indult a vonat, mert nem jött rá mozdonyvezető, kalauz

100 komment · 1 trackback

Címkék: vasút jegy városi közlekedés vvv vvv panasz


A bejegyzés trackback címe:

https://kotottpalya.blog.hu/api/trackback/id/tr40843182

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: dibujos de amor a lapiz para mi novio 2018.06.22. 06:40:55

elmo beanie knitting patters - Tema rosa para blackberry 9700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bravo 2008.12.26. 23:57:18

jol ertem, hogy aki ezidaig vonattal ingazott bp-re es normal bkv berletet vett + vasuti berletet a fejpalyaudvarig, az most csak bp hataraig fogja megvenni a vasuti berletet? ha igy van, akkor a beb-berlet aranak mav-starthoz kerulo resze kompenzalja a mav-start rovidebb vasuti berlet miatti kieseset?

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2008.12.27. 00:13:25

Szvsz aki a BKV bérletet megveszi, a MÁV jeggyel nem fog trükközni (vagy kevésbé).

A karám nagyon jó, hogy a bliccelőket, és a csöveseket kiszűrje. S aki nem vesz 200 forintos MÁV jegyet, annak valszeg BKV bérlete se lesz, és nem tud bemenni a vonatokhoz.

Bliccelni meg eddig is lehetett. Megvetted az első megállóig a jegyet, 90%-os kedvezménnyel (10-12 forint) és felszálltál, sose nézték meg mi áll a jegyen, csak lepecsételték.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2008.12.27. 01:06:23

Szerintem ez a kákán is csomót tipikus esete, már elnézést.

A jegyeseket ezután is ellenőrizni kell, nem? Talán megvéd az IC-s, indulás előtt kulcstartó-osztogató kéregetők ellen is. Persze mindent ki lehet játszani, mint azt BKV figyelő is leírta.

Nem a kapuval van a probléma általában, hanem a strázsákkal. Én igazából olyan átmászhatatlan kapukat szereltetnék mindenhova (bkv-máv), mint ami nyugaton is van sok helyen (már ahol megoldható). Természetesen elektronikus leolvasóval. Tudom, ez 2009 hajnalán kis hazánkban elég utópisztikusan hangzik, de hátha..

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.12.27. 01:49:15

nyomasek bobo: Nem érted a problémát. Egy kapu üzemeltetése is költségekkel jár, a kérdés az, hogy ez a költség megtérül a magasabb árbevétel miatt, vagy pazarlásnak bizonyul. Ha a kapu pazarlás ÉS rontja a szolgáltatás színvonalát, így lehet, hogy hosszabb távon csökkenti az árbevételt is (egy rövid távú növekedés után) akkor bizony meg kellene szüntetni a kaput.

Miért? Mert a strázsák sem ingyen dolgoznak (akkor sem, ha ők a probléma szerinted) az elektronikus jegy és az ezt ellenőrző kapu is költségekkel járna, ha emiatt marad le utas, akkor legközelebb igyekszik kerülni a MÁVot ami csökkenti a bevételt.

flimo13 2008.12.27. 06:15:57

Én nem szoktam elővenni a jegyet, főleg amikor kifelé ellenőriznek, rohadtul nincs kedvem totál feleslegesen elővenni, plusz a haladás is lassabb miatta. Simán átsétálok, és sose csinálnak semmit, megéri őket fizetni.

Ezentúl ha kérik tuti csak kicsapom a bérletet, és kész, azt könnyebben elérhető helyen tartom.

flimo13 2008.12.27. 06:17:22

Jut eszembe, mikor haver vonata elé mentem ki, simán átengedtek ezzel az indokkal.

joungen 2008.12.27. 06:19:15

"Nem érted a problémát. Egy kapu üzemeltetése is költségekkel jár, a kérdés az, hogy ez a költség megtérül a magasabb árbevétel miatt, vagy pazarlásnak bizonyul."

Pont ez az ami nem érdekli a MÁV-ot, miért is érdekelné? Gazdaségosság??? Megtérülés??? A MÁV-nál??? :D :D Hol élsz te? Csak a látszat számít...

A kapukkal VANnak problémák...! Pl. az, hogy ha egy külföldi a Délibe érkezik, akkor előtte K...RA nem mondják be sehol, nem írják ki sehová, hogy a vonat elhagyása után még a pályaudvaron is fogják kérni a jegyeket. Satöbbi. Már leírtak egy csomó dolgot erről. A Keletiben pedig bunkó, tahó zombik serege ellenőriz, szerencse kérdése egy-egy normálisabb lény kifogása...most majd jön a tipikus magyarországi szöveg: "szegényeknek szar a munkájuk!" :D Oké, akkor menjenek el szoftver-tervezőnek, azt jobban fizetik!

Alapvetően nem egy-egy különálló "megoldás" a probléma hanem maga a MÁV a legnagyobb probléma... Az, hogy hülyének nézik az embereket, posztkommunista félállat módon vezetik és senkit nem érdekel semmi csak a pozíciója, prémiuma és a mutyija.

Hellisfitar 2008.12.27. 06:42:28

A leghatározottabban cáfolom, hogy a karámnak ne lenne értelme! Szigorúan, maximális odafigyeléssel ellenőrzik pl. a Keleti p.u.-on a vonathoz igyekvőket, kivált és különösképpen hétköznaponként délután, a legnagyobb csúcsban, mikor hat perccel indulás előtt kiírják az induló zónázó (előszeretettel: szolnoki, de elsősorban a nagykátai) vágányszámát, és a több száz főből álló tömeg egyszerre lódul meg a vonata felé.
Irónia.
Eszembe is jutott egy kb. másfél hónapos sztori a maximális odafigyelésről: egy esős csütörtök (vagy tán szerda? De lehet, hogy hétfő) délután a front miatt bekattant, nyűgös, hisztis és kezelhetetlen két és fél éves trónörökösömmel az egyik kezemben, három szatyorral a másikban, húsz kilós málhával a hátamon megérkeztem zsúfolt főpályaudvarunkra, a Keletibe, azzal a céllal, hogy a 15:50-es nagykátai gyorsítottal hazaérjünk. Az idő tizenöt óra húsz perc volt. Természetesen a tájékoztatón a vágányszám még nem szerepelt, de mivel az esetek 99%-ban a 4., 5. vágányról indul a nagykátai személy, így, ahogy máskor is, egyből célba vettük a legtávolabbi (bal oldali) vágányokat (megpakolva sem leányálom a tülekedés, de elsősorban azért megyek mindig előre, és azért nem sietek mondjuk a fél órával korábban induló, vagyis eddigre már tömött zónázóra, mert a drága utasok, tisztelet a nagyon kis számú kivételnek, a lehető legritkábban adják át a helyet, de megértem, kell az ülőhely a táskának az ablak mellett... Egy alkalommal megszámoltam, miközben előrementem - szintén a gyerekkel - a már mozgó vonaton, ahol persze csak az első kocsiban kaptunk helyet (kilenc kocsiból állt), hogy tízből hét-nyolc üléspárnál (felújított BHV) egy ember ül, mellette a kabátja vagy táskája, miközben birka módon bámul rám, vagy más, gyerekével ülőhelyet keresgélő anyukára/apukára. Ebben különösen élen járnak a suliban megfáradt ifjú titánok és titániák, de ez egy másik téma. Mondjuk emiatt azért tartok az új BKV bérlettől). Előreküzdöttem magam azzal a biológiai fegyverel, amely egyébként Bendegúz névre hallgat, és amely egy tündér, ha az anyukájával kell utaznia, de megszállja a gonosz, ha velem, és amely tömegpusztító pszichológiai fegyver tevékenysége kimerült abban, hogy lábán nem jött (lecövekelt a peron közepén), ha felvettem, akkor meg minden izmát megfeszítve igyekezett olyan pozitúrákat felvenni, amelyek által 1. nem láttam előre, 2. két kézzel kellett fognom, ami a bal kezemben lévő három, egyenként ötkilós szatyornak hála meglehetősen fárasztó volt. Hangulatom a tetőfokára hágott, és akkor jött a kijózanodás: az ötös vágányon bent állt a nyíregyházi gyors, 15:35-ös indulási idővel (annyi volt már), a négyesre pedig akkor érkezett meg a sápadt hatvani személy. Mindez előrevetítette, hogy ma megtapasztalom az 1%-ot, vagyis azt, hogy a túlsó oldalról indul a vonatom. Hurrá.
Na de azért már csak nem szenvedem magam vissza a főbejárathoz, ha már normális induló/érkező tábla három van, akkor megkeresem a legközelebbit, az pedig a Thököly úti kijáró aulájában látható, ugye. Újabb harc a gyerekkel, indulás vissza. Oda is érünk (kb. 50 méter, nekem 50 km-nek tűnt), kapuőr (jegyvizsgáló?) hölgy áll az ajtóban. Köszön, én vissza, előbányászom a bérletem, felmutatom, köszöni, betérünk az aulába, ahol konstatálom, hogy továbbra sincs kiírva a vágányszám. Na jó, akkor vissza, kicsi az esély arra, hogy ne a 4-5. vágányok egyikéről induljon, vagyis nem telt el fél perc azóta, hogy megmutattam a bérletem. Indulunk vissza, hölgyre mosolygok, ő vissza, majd köszön, és kéri a jegyemet. Köszönök én is, mondom, hogy ebben a pillanatban mentem ki, ugyanígy néztem ki, a gyerek is, csókolom, teccik még rám emlíkezni? Ő nem jegyez meg minden arcot, és neki az a dolga, hogy mindig megnézze a jegyeket. Nem vitáztam, igaza volt, én is hülye voltam, hogy elraktam a bérletet, letettem a földre a cuccokat, az élénken tiltakozó gyereket (bár egy pillanatra felmerült bennem, hogy megkérem a hölgyet, fogja meg Bendegúzt, csak lehet, hogy abban az állapotában ez felért volna egy súlyos testi sértéssel...) és ismét bemutattam azt a fránya bérletet. 10 percen belül immár harmadszor. A legviccesebb, hogy az ott eltöltött kb. 1 perc alatt sem ki, sem be nem lépett utas, vagyis én voltam az egyetlen, akire 60 másodperc után nem emlékezett a hölgy. :))
Hát erre visszaemlékezve továbbra is határozottan cáfolom, hogy ne lenne szükség a karámra. Éberség, utasbarát hozzáállás, a bliccelők kiszűrése, ez mind-mind nagyon is jellemző a peronpásztorokra.
Na jó, az is igaz, hogy még soha nem ért kellemetlenség a kapuknál, zömében köszönnek, megköszönik, vagyis tényleg normálisan viselkednek, szerintem tanulhatnának tőlük nyugodtan a BKV-s orkok. Még az említett hölgy is aszerint járt el, ami a dolga, szavam nem lehetett (csak hát a gondolataim, azok szerint mégsem vettem túl könnyen a szenilitását...).

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2008.12.27. 07:14:59

Hát a mávnál csak nem kell a gazdaságosságot említeni, hiszen ha fontos lenne számukra, vagyis az ország számára, hogy mennyi pénzt nyel be, már rég nem lenne magyarországon vasútközlekedés.


(tudtad.blog.hu)

erminavet · http://kotottpalya.blog.hu/ 2008.12.27. 07:44:58

Hellisfitar!

Ahol kabát, táska ül, miért nem kérded meg, hogy szabad-e a hely? Olyankor azért általában ezek a segfejek is leveszik.

(Bár láttam olyat is, amikor egy nagyon öreg néni, nagyon udvariasan megkért egy férfit, hogy ugyan venné le a kocsi egyetlen "üres" székéről a táskáját, és ő erre nemmel felelt.)

ti

funfun 2008.12.27. 08:02:59

"Ezek elég csúnyán mutatnak mondjuk a Nyugati és a Keleti műemléki környezetében" - 22-én (még sztrájk, de másnap már szerencsére nem) vettem a Keletiben a nemzetközi pénztárban jegyet, rég jártam arrafelé. Valóban szép a felújított csarnok, de! Nem láttam kiírva, hol a pénztár, másik irányba indultam el - iszonyatos húgyszagban! Aztán vissza, át a gyönyörű csarnokon, és a másik szárnyra. Oda először azért nem mentem, mert tele volt rakva a folyosó rozoga bútorokkal, meg voltam győződve, ott nincs semmi, ám mégis ott a nemzetközi pénztár. Aládúcolva, deszkázva, magyar nyelvű (tanuljon meg magyarul a rohadt külföldi!) , A4-es lapra nyomtatott infók a deszkákra ragasztva - szóval igényes. Meglepetésemre legalább hívószámos rendszer volt! De valami ocsmány az egész. Nem értem, miért nem inkább egy normális pénztárt alakítottak ki az e
lőcsarnok helyett (felújítása előtt)?!
Más téma: üres helyek. Hát igen, szólni kell. De sokszor tényleg hiába. Még a sztrájk idején busszal jöttem vissza vidékről. Ajkán szálltam fel, előttem már ott ült a nyugger néni, akiről írok. Egészen Székesfehérvárig van hely, ám ott zsúfolásig tele, 1 üres hely: kívül nyugger néni, belül kabát, táska. Egy fiatal nő kérdezte, szabad-e a hely. Nyuggernő: a nővérem száll fel a kórháznál (a nyanya már órák óta zötyögött valahonnan, kiváncsi voltam, tényleg felszáll-e a tesó, és van-e egyáltalán kórház megálló Székesfehérváron). Persze nem szállt fel senki, de a mammer nem is nyújtogatta a nyakát, mintha nézné, jön-e a nővér. Aztán ezek a vén kurvák szídják a mai fiatalokat, akik nem adják át a helyet... Persze, sokszor joggal, de azért otthon is lenne mit söprögetni.

Orsós Magnetofon 2008.12.27. 08:59:50

A karám ellenére megtalált a keletiben egy kéregetö a müncheni vonaton, jól elküldtem a 3.14csába de még 2x visszajött hátha megszánom :S mert hogy csórikám "épp most vette észre hogy lejárt a hitelkártyája és nem tud jegyet venni" de nyugi mert Györben jön a nem létezö barátnö aki majd biztosan odaadja a jegy árát de öneki Münchenben kell lennie reggelre. :D Azóta is rejtély, hogy tudott felmenni a vonatra kéregetni, ki és miért engedte fel..

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2008.12.27. 10:14:52

erminavet 2008.12.27. 07:44:58 >>>

Én is az ülésre szoktam tenni a táskámat, mégsem érzem magam seggfejnek :)

Több kalauz is mondta (és ismerős is tapasztalta), hogy a vonaton előreszeretettel lopnak a fenti táskatartókról (Flirt, Bhv, Talent egyaránt). Ilyen helyre meg nem szívesen teszem a táskám, amiben benne van a laptop, fényképező, másik telefon, stb...

Ha látom, hogy valakinek kell a hely, akkor szó nélkül leveszem. Leteszem a lábam közé, vagy az ölembe. Ha nem ül le, akkor meg visszateszem.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2008.12.27. 10:23:14

@TheElf: Ja, ha minden költséggel jár, akkor ne is tegyünk semmit?
Sajnos Magyarhonban csak a zéró toleranciának van foganatja, még ha néha orkokkal is oldják meg a dolgot.

@Hellisfitar: Végül is honnan indult a vonat?

Nagykócsag 2008.12.27. 11:27:12

A megoldás a BKV-val közös rendszerű digitális jegy, és mindenhová kapu. Angliában így van és tökéletesen működik.
Tudom, hogy nagy befektetés, de gyakorlatilag megszünteti a lógást, nem tudom miért nem csinálják meg.

asdf 2008.12.27. 11:49:17

@BKV figyelő: "A karám nagyon jó, hogy a bliccelőket, és a csöveseket kiszűrje."
A blicceloket semmikepp. Ugyanolyanok, mint a bkv-s ellenorok. BARMIT mutathatsz nekik, atengednek. Meg a vonaton levo jegyzvizsgalok is csak raneznek, eddig mar ketszer jartam otodiketol kezdve 15-etol ervenyes beb berlettel (veletlen nem az ervenyes moge, hanem ele raktam, aztan a poen kedveert ugy hagytam, kivancsi voltam mi tortenik). Ez beleszamolva a hetveget is minima 10 ellenorzes a vonaton, 10 a karamban, meg par opcionalis bkv-s is.
Szerinted feltunt barkinek is???

Fedup Sári 2008.12.27. 12:00:53

"Az új bérlet típus [bérlettípus] bevezetése nem teremt új helyzetet"

Hát persze, hogy nem, hiszen egyrészről a karám azért van, mert a jegyvizsgálók egy része zsebre dolgozik -- most is. Másrészről meg azért jó a karám a mávnak, mert így évi százmilliós nagyságrendben fizethetnek ki az őrzésért haveri vállalkozásnak: ahogy a sajtóban megjelent, a máv volt marketingigazgatója a karámőrzést végző cég egyik tulajdonosa.

Erminavet, azt írod, hogy a lusta kalauzokat akarták rávenni a munkára. Gondold meg, ezzel semmiképpen nem lehet a kalauzokat munkára ösztönözni, sőt éppen azért szarnak a jegyellenőrzésre, merthogy a karámnál úgyis megnézik, megnézték. Én legalábbis úgy veszem észre, hogy a karámok felhúzása óta sokkal kevesebbszer jön a jegyvizsgáló a vonaton.

A karámmal amúgy az az egyik legnagyobb baj, hogy nagyon sokszor nem tartanak nyitva annyi kaput, hogy ne tartaná fel a vonatról leszálló vagy a vonat felé igyekvő utasokat, ne alakulna ki torlódás. Márpedig késő vonattal érkezve (esetek 90%-a) véleményem szerint semmilyen alapon nem okozhat további 2-3 perc késedelmet a mávstart a másodszori lassú ellenőrzéssel. Ilyenkor nem is szoktam elővenni a bérletemet.

Vö. ezt azzal, hogy az első (egyébként 35 milliós) karám felépítésekor a médiában szanaszét úgy nyilatkoztak mávstarték, hogy a karám nem fog szűk keresztmetszetet jelenteni az utasok számára. Persze csak hazudtak, mint annyiszor máskor.

A másik nagy probléma meg a karámőrök jó részének teljes alkalmatlansága az emberekkel kapcsolatos munkavégzésre. (Például szerintem nem teljesen elfogadható az utasok lebüdösparasztozása.)

A megoldás, ahogy többen is leírták: megfelelő számú elektronikus kapu. Igaz, akkor kicsit macerásabb lesz a mutyizás a kiszervezésnél, úgyhogy ne reménykedjünk ezzel kapcsolatban.

is 2008.12.27. 12:02:45

lehet lamentálni a kapukról, és minden véleményt tiszteletben tartok. de valahogy ez a poszt kilóg a sorozatból, miközben a blogból meg nem. szóval nem minden poszt való a sorozatba, miközben az egész sorozat, és a többi poszt is a blogba való.

Fedup Sári 2008.12.27. 12:08:18

Ja, még annyit, hogy milyen nevetséges már az, hogy a jegyellenőrzést egy gusztustalan kerítésnél (na jó, a Keletiben egy fokkal jobb) farmeros-mackóruhás alkalmazottak végzik neonzöld mellényben. Akkor már legyen a kalauzokon meg a forgalmistákon is civil ruha, nem?

paráznabillegető 2008.12.27. 12:45:03

a karámot el kell adni a maffiának. meg a mávot is.
akkor majd gazdaságos lesz, ráadásul zéró blicceléssel.

blr 2008.12.27. 12:50:48

Én kíváncsi lennék arra, hogy mit szólna a karámos ember, ha közölném kifelé menet, hogy nincs jegyem. Sajnos jegy nélkül eddig mindig csak úgy sikerült Nyugatiba érkeznem (nagy távolság az a 4-5 kocsi, hogy a kalauz nem ért el hozzám egy óra alatt, hogy vegyek), hogy hátizsák, bőrönd, gyerek, így meg se próbáltak megállítani, hogy akkor én most bányásszam elő a jegyet.

szabiaki (törölt) 2008.12.27. 13:17:18

Nálam ez a kerítés meg az utólagos jegyellenőrzés volt az egyik utolsó csepp. Ezért nem közlekedem már naponta vonattal. A vonaton ott a kalauz, ha valaki ennek ellenére tud jegy nélkül utazni ne engem büntessenek miatta, hanem a kalauzt. Rendszeresen késtek a vonatok, leszálltam rohantam volna a metróhoz, villamoshoz és feltartanak. Egy 40-50 ezer értékű papírt az ember nem olyan helyre rak ahonnan csak úgy előkapja.

martinasz 2008.12.27. 13:35:10

Jó napot kívánok! Kedves TEVAN ÚR! mi már beszélgettünk párszor a Klubrádió fórumán,mégpedig az ÚJJ Péter úrral kapcsolatban a Bolgár féle műsor fórumában!...Lenne egy kérésem T.TEVAN úr! mégpedig az,hogy ha majd az ideje engedi utána kéne nézni ennek a budapsti egyesített bérletnek,hogy tulajdonképpen ,hogy is működik ez hivatalosan,hogy az ember ne legyen kiszolgáltatva a kalauzok hangulatának!...
Konkrétan arról van szó ,hogy én pl.nagyon sokat utazom a Bp-Hatvan vonalon...Aszódig,ott átszállok a Balassagyarmati vonatra!Szerintem ez nagyon sok embert érint! Nagyon örülök az új bérletnek! de hogy is működik? Nem kell 25-30 percet sorban állnom a keletiben péntek esténként,vagy szombat reggelenként,hanem egyszerűen felszállok a vonatra és kérhetek a kalauztól jegyet Rákoscsabától/utolsó bp-i megálló/ Aszódig,vagy pedig megbüntet ,hogy mért nem vettem meg a jegyet a keletiben! szóval Rákoscsabán szálljak le és szálljak át egy másik kocsiba és akkor már úgymond új felszálló leszek és köteles jegyet adni,vagy várjam meg a következö vonatot és arra szálljak föl?! ez csak természetesen a minden megállónál megálló hatvani személyre vonatkozik! Az egri,meg a Miskolc-Sátoraljaújhely gyors első megállóója amúgy is Gödöllö,bár ott is az van írva ,hogy a budapesti egyesített bérlettel igénybe vehető! Szóval mit csináljak,hogy szabályossan járjak el?...köszönöm4

szociologus 2008.12.27. 13:35:17

A kapuk semmit sem érnek. Naponta utazom a Keletibe, van is bérletem, de amióta kiépítették a karámot egyszer mutattam meg. Áltálában fapofával kisétálok, néha utánamszólnak, hogy jegyet-erre nem reagálok. Egyszer mutattam meg, akkor a karámőr a lelkemre hatott, azt kiabálta utánam, hogy éppen őt figyelik az ellenőrök ellenőrei és kirúgják, ha nem mutatom meg. Megmutattam-nekem is van szivem...

zpequino 2008.12.27. 13:57:46

Hellisfitar, erminavet:

Majd ha nem lesztek ennyire beszariak és megkérdezitek, szabad-e a hely, akkor leveszem a táskát meg a kabátot. Vicces, mikor egyesek csak néznek, összeráncolják a szemöldöküket, a bátrabbak még toppantanak is a távolban, aztán leírják egy fórumon, mennyire bunkók a mai fiatalok. Röhej. Szólni kéne, udvariasan, ahogy én szoktam. Leveszik, utazunk.

Amúgy meg beléptető rendszer, kész, ennyi, nem is kell tovább vitatkozni. A karám nevetséges, ha sok az ember, átengedik a tömeget, nem lehet jól ellenőrizni, ha kevés, elcsászkálnak beszélgetni és nyitva hagynak pár kaput is. Estére és éjszakára tűnnek el mindig, akkor amikor a diszkós cigányok és a csövesek változtatják a helyüket az utolsó és az első vonattal, azoknak gondolom mind van jegye, csak a reggeli zónázóval bejáró öltönyös akar mindig bliccelni.

De tegyük fel, hogy működik, ez esetben erre jó a kapuzás: kis falumban, Verőcén is volt, és azt mondják, lesz is még peronellenőrzés. Megyek tehát a vonathoz, kérik a bérletet, 1. Fölszállok a vonatra, megnézték már, lehet, hogy aludnék is még egyet, míg a vonat beér (jobb helyeken lehet), erre arra ébredek, hogy lökdös valami fasz, hogy ébredjek, hol a jegyem. Előbányászom, 2. Beérek a Nyugatiba, a csatlakozó vonatom persze még sehol (öt perc helyett félórát kell várnom a tavalyelőtti új menetrend miatt, ojjé), kimegyek a karámból megnézni, honnan fog menni meg esetleg veszek egy cigit (mert belül ezt nem lehet), kérik a jegyeket, 3. Visszamegyek, 4. Fölszállok a vonatra, elindul, olvasnék, megint jön egy péló a jegyért, 5. Néha még a fővizsgáló haverja is jön, diákon matricát nézegetni, 5+1. Ha még az egyetemnél is lenne kapu (ahogy logikus lenne), akkor összesen 6-szor, vagy 7-szer néznék meg a bérletem, 70km-en, egy átszállással.

És hogy jobb ez, mintha bliccelnének? Persze. Ha már hazafelé menet belefáradtam az egészbe, egyszerűen a szemébe nézek, biccentek, és nem mutatok semmit. Ő visszanéz, hogy mivan, és kimegyek. A kallernek meg azt mondom "néztük". "Tényleg?" "Aha, Gyártelepnél". "Okkéköszi". Elővárosin beléptetőkapu, kiléptetőkapu, a kaller meg menjen az IC-re meg a nemzetközire, kész.
A metró ugyanez.

Hellisfitar 2008.12.27. 14:30:12

zpequino!

Nevezheted beszariságnak, de legelőször nevezzük a bambán bámulókat bunkóknak, akik "majcsak tanál helyet" alapon végignézik, ahogy gyerekkel szenvedsz.
Igen, mondhatjuk, hogy szopjon az, aki nem mer szólni, de szerintem akkor legelőször olvasd el az utazási feltételeket, utána végy illemtanórákat. Mert a gond ott kezdődik, hogy csak akkor teszik/teszitek a cuccot fel vagy a lábhoz, ha már szólt valaki.
Ennek nem így kell működnie.
Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy egy-egy rosszabb pillanatomban a balhét előzöm meg azzal, mikor nem szólok a hely miatt, mert ha azok után, hogy a bunkó csak kérésre teszi szabaddá a helyet a csomagjától, és esetleg még pofát is vág vagy cuppog, ne adj isten beszól (sajnos volt már rá példa), akkor abból minimum egy kiadós veszekedés lehet. Nem beszari vagyok, hanem előrelátó. :))
A kulturáltság ott kezdődik, ha szó nélkül szabaddá teszed a helyet, sőt, ott, ha már eleve nem is pakolsz motyót az ülésre. Mert az ilyen gondolkozás (majd csak szól, ha kell a hely) alapja az, hogy szerinted máshol talál magának szabad ülést. Az ilyen ember tényleg nem lát tovább az orránál, vagy legalábbis a fülkeajtónál. Ha nem haragszol. :)

azbest 2008.12.27. 15:12:57

@Hellisfitar:

Már ne haragudj, de minek tapossa / ölelgesse a csomagját az, aki mellé nem ül senki. Körbenézel, látod hol vannak helyek, amelyik szimpatikus, ahhoz odamégy és illedelmesen megkérded, hogy szabad-e... Ha nem játszod az eszed, nem vágol grimaszokat, akkor szinte biztos a siker. A kultúráltság valahol itt kezdődik.

Senki sem gondolatolvasó. Ha valaki akar valamit, akkor van szája, hogy szóljon.

Bár én csak buszon utazom, de ha félig üres a jámű, akkor nem fogom betemetni magam csomagokkal. Ha úgy látom, hogy nincs sok hely, akkor feltételezem, hogy valaki le akar ülni, de amíg mindefele szabad helyek vannak, addig nem pakolgatom le-fel a cuccaimat minden megállónál és minden mellettem elhaladó utasnál.
Érdekes módon, aki le akart ülni mellém, az le tudott.

Ha gyakran vannak rosszabb pillanataid, amikor te kezdessz el veszekedni az utadba kerülőkkel, akkor inkább magadban kellene a hibát keresni.

Azt elhiszem, hogy kényelmesebb lenne számodra, ha nem egyesével ülnének az utasok, hanem sorban töltenék fel a helyeket, mert akkor kettes helyen jobban elférnél a kisgyerekkel. Kis szerencsével és pozitív hozzáállással talán még ez is megszervezhető.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.12.27. 15:43:28

Imadom ezt a vitat - ne pakolj magad melle, ill. szolj, ha kell a hely - nagyon jellemzo gyonyoru magyar tulajdonsag, hogy egyik sem enged egy millimetert se a sajat igazabol (es most mindket tabor ram fog ugatni amiert ezt leirtam), szoval mindket tabor egy beszukult rovidlato idiota. Ha kell a hely, szoljal, ne legy ennyire eletkeptelen. Ha pedig nem sikerul szemkontaktust letesiteni a bunko gyokerrel, aki maga melle pakol - mert a maga melle pakolo aranyifjusagra nem eppen az a jellemzo, hogy eber tekintettel figyelik, mikor szedhetik ossze a szetszort gonceiket a masik ulesrol -, akkor egyszeruen pakold az olebe a taskajat a tahojanak, abbol majd tanul, de minimum lesz egy ulohelyed. Miutan az olebe raktad a cuccat, ra lehet mosolyogni, a -20 IQ-javal meg kevesbe fogja erteni, hogy mivan.

Beleptetokapu: a legjobb az volt, amikor az oldlaso, Kerepesi uti bejarton fardtam be a Keletibe es az oldalso belfoldi jegypenztarhoz igyekeztem volna - de kozottunk volt a karam es az orok. Kertek a jegyet, en pedig hasztalan probaltam magyarazni, hogy de uram, most szeretnem megvasarolni :D vegul meguntam es egy 'akkor lojon le' felkialtassal atvagtattam kozottuk.
Nem lottek le :D

veny 2008.12.27. 16:16:29

Pl. London Victoria-n is van "karám", mégpedig automata. Azzal nehéz egyezkedni vagy kötözködni... :)

Itt is ez lesz a jövő, csak kéne előbb valami normális és egységes jegyrendszer...

toce 2008.12.27. 16:20:23

Kaput mindenhova! Nem kell jobb mint a londoni, vegyük meg azt, ocsóért!

(Persze itthon majd a haver cége fejleszt egyet, 0-ról, ami 20 év alatt biztos eléri azt a szintet, amit Tokióban 10 éve tudnak...)

CheetahRabbit 2008.12.27. 16:22:12

Tetszik, hogy kijavítottad a helyesírási hibáikat. Mikor lesz már igényesebb az ügyfélszolgálat, hogy nem ilyen alsó tagozatos minőségű levelek jönnek ki tőlük?

flimo13 2008.12.27. 17:40:35

Még jó, hogy te ilyen felsőbbrendű vagy, Rékuc. Senkinek sem kötelessége a bejövő birkákat bámulni, hogy melyik nem mer megszólalni, hogy le szeretne ülni. Nem az a dolgunk ugyanis, hogy a te és hozzád hasonló übermenschek kívánságait lessük, bármily meglepő. Kell valami, kinyitod kicsiny szád.

Carnivora (törölt) 2008.12.27. 17:59:00

EZ egy tipikus szocka perfomansze csinálunk egy kamu munkát ahol elsüthetünk pár embert ...

Reggie 2008.12.27. 17:59:10

Hellisfitar 2008.12.27. 06:42:28

Ha annyit nem er az ulohely, hogy szolj erte, akkor nincs is igazan szukseged ra...

Rocko- 2008.12.27. 18:01:28

most már akkor egységesített szarnak lehet hívni. mindenhol kérik a jegyet vagy bérletet, de sehol sem ellenőrzik. hátránya van, előnye nem sok.

Carnivora (törölt) 2008.12.27. 18:10:24

zpequino 2008.12.27. 13:57:46

Te kis pronyó f*szkalap, ha a alkesz szüleid szántak volna 10 percet a nevelésedre tudhatnád, ha kisgyerekkel látsz közeledni anyukát, apukát, öreg nénit, bácsit nem kérdésekr vársz, hanem kérdés nélkül felemeled a valagad nem csupán a táskád, és felkínálod a helyed civilizált módon. Ez lenne a módi. -

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.12.27. 19:45:12

flimo13: megtortenik, hogy nincs kedvem szavakat es a beszedhez szukseges energiat a hozzad hasonlo taho pondrokra pazarolni, ilyenkor van, hogy az oledbe baszom a cuccodat es a tusarkummal teljesen veletlenul ra is taposok a budos labadra leuleskor. Teljes erobol.
Kellemes utazast :D

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2008.12.27. 21:29:31

Mit szoltok hozza, hogy kedvenc sinbohocunk ujra a sztrajkkal fenyet?

Es most ujra emelte a tetet.

www.rtlhirek.hu/dock/videogallery/61:38652

A hir kb. 06:55nel kezdodik.

Ezek utan arra lennek kivancsi, hogy ki az aki szervezni fog egy tuntetest?
En ott leszek az 100%.

zpequino 2008.12.27. 22:24:43

Carnivora:
Ha el is olvasnád a korábbi kommenteket, akkor rájönnél, nem arról van szó, hogy valaki adja át az ülőhelyét, mert nincs több szabad. Hanem arról, hogy ha senkinek sem kell, én bizony fölteszem a cuccom a mellettem lévő ülésre, és ha jön valaki aki oda le akar ülni, akkor szó nélkül az ölembe veszem és üljön le. Nem fogok minden alkalommal elkezdeni pakolni, ha jön valaki kisgyerekkel, szatyorral, magyarigazolvánnyal, régiszemélyivel, mert az is lehet, hogy csak a másik kocsiba igyekszik, vécére megy, le akar szállni, vagy már kinézett magának egy helyet ahová le fog ülni.
Azért mindegy, van-e ott valami, mert ha történetesen nincs, akkor is illendő és kívánatos lenne egy "Jó napot kívánok/szia, szabad ez a hely?" (Mert lehet egy barátom, vagy akár egy másik kismama/nyugdíjas cókmókja is, aki éppen kiment a mosdóba, az ő helyéről pedig nem dönthetek, indokolt esetben legfeljebb majd az enyémet adom át. Ezt üzenem a mások cuccát harciasan pakolgatóknak is.)
A fenti egyszerű kérdést viszont akkor is fel lehet tenni, ha az ember nyakában egy 130 kilós málhazsák van, tele a gyerekeivel. A kor pedig nem számít, hiába fiatalabb nálam 20 évvel valaki, azzal is illedelmes vagyok és megkérdezem. Mert engem (veled ellentétben), tanítottak illemre.
Azt hiszem ebben a (meglehetősen offtopic) témában elég is ennyi, lapozzunk.

zpequino 2008.12.27. 22:27:45

Ja, mégvalami: ha valakit le akarsz faszkalapozni, légy annyira férfi, hogy ki is írd: faszkalap. Ha történetesen nő vagy, akkor meg ne tedd.

Luigi 2008.12.27. 23:09:04

OFF Londont hagyjuk, ma ejjel iszonyatosan beszivatott a Gatwick express. Az információkezelésük nulla volt.

Megérkeztünk Gatwickre 1 órás késéssel (repülő), majd miután megrohamoztuk az UK Bordert és sikeresen átkeltünk rajta, akkor jött a meglepetés, hogy az Gatwick express nem megy. Majd egy kis táblán megtaláltuk, hogy busz megy a megállóból. Kiderítettük, hogy honnan, de azzal fogadott, a néni aki ott volt, hogy nem fogunk felférni a buszra. Értetlenül álltunk 150 ember társaságában, hogy most mi lesz, aztán kivertük a balhét, hogy ilyet nem lehet csinálni, rendeltek is plusz buszokat, de isonytosan sokat kellett vitatkozni érte. Szóval így lett a félórás voatútból 2 órás buszozás.

Az állomáson a nagy szép kijelzőkre semmi nem volt kiírva, csak annyi, hogy reggel 5-kor indul vonat. Nagyon bénán volt megszervezve az egész.
ON

Már régota mondom: dozér, só, az a megoldás.

Van valakinek 5lete, hogy a civil kezdeményezések miért halnak el ebben az országban?

(mert ez itten ugye az :) )

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.12.27. 23:31:58

nyomasek bobó: Gondolom a hozzászólás továbi részét nem olvastad el. Leírtam: Ha ez a pénz megtérül akkor hasznos a karám, ha nem térül meg akkor nem hasznos. Szerinted megtérül?

Megjegyzem: Ha a MÁV normálisan szolgáltatna, nem feltétlenül lenne szükség karámra.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.12.27. 23:39:26

Luigi: Azt, hogy a törvényi szabályozás jó legyen, ki lehet kényszeríteni pl. ügydöntő népszavazással. De ehhez kell minimum:

Valaki aki sok ember szólít meg. Na neki kényelmes arról írni, hogy szar a MÁV, az index szerkesztőségbe kocsival megy be, ellenérdekelt a változásban.

Nem árt legalább minimális támogatás / elfogadás a politika részéről. A kényszer a kormánynak bukás, a pozitív eredmény az ellenzéknek: eggyel kevesebb dolog amiért szidni lehet a kormányt. A belpolitika jelenlegi színvonalát nézve ő is ellenérdekelt.

A vasutas örül, hogy nem elvárás, hogy jól dolgozzon...

Balogh Ádám Software 2008.12.28. 00:22:10

Azt mondja meg valaki, hogy egy egyszerű fémkerítésen mi a fene kerül 35 millióba? (Ez csak a Nyugatiban levő bal oldali karám ára volt.)

flimo13 2008.12.28. 01:16:40

Mi baj Rékuc, mi ez az agresszivitás? Nem ugrálták körbe a véleményed, és rádtört az ötperc? Szánalmas vagy.

zpequino 2008.12.28. 01:35:44

Hagyjad flimo. Akinek nem érti a mondandóját, az "pondró", és majd jól rátapos.
Nem értem egyébként, honnan kerül elő mindig ez a sok személyeskedő félkegyelmű. Jó lenne egyszer egy témát nélkülük is körbejárni.

echnaton 2008.12.28. 07:36:42

Már csak azért is értelmetlen, mert pl. 4 (négy!) ott álló alkalmazott oktatott ki a keleti pu kerepesi úti bejáratnál, amikor zuhogó esőben szerettem volna átvágni a pályaudvaron, hogy innen egy lépést sem ...(Legnagyobb megdöbbenésemre Londonnal példálództak. Azt kívántam nekik, h adja meg a Jóisten éljenek egy kicsit Londonban és akkor még tanulhatnak is, mielőtt végleg elsüllyednének a bunkóság mocsarában...(t.i szabadon lehet minden angol pályaudvaron közlekedni, csak a vonatokhoz van nagyobb helyeken elektromos kapu, az udvariasságról itt most nem szólnék!)

grigorij (törölt) 2008.12.28. 08:35:02

Hát aki ezt a karám-féle baromságot pártolja, elég nagy idióta!
Kívánom neki, hogy rég látott szülei elé ne mehessen ki a vonathoz, hogy legyen beteg és ne kísérhesse oda a vonathoz a hozzátartozó és még sorolhatnám!
És a bliccelés nem ettől a retardált bérlettől - mely a budapestiek 95%-nak csak áremelést jelent - fog megszünni...
Érdekes, régen ezt meg lehetett oldani? Pedig a 70-es, 80-as években elég zsufik voltak a balatoni járatok...

grigorij (törölt) 2008.12.28. 08:39:41

Rékuc leülős, szétpakolós véleményével egyetértek!
Én ritkán utazom vonaton, akkor is legtöbbször a Duna kanyarhoz.
A zónázón utazók döntő többsége rendszeres utas, gyakorlatilag sajátjuknak tekintik az egész szerelvény, így mi, idegenek vagyunk... Én inkább kint maradok a peronon...
De ugyanez a tapasztalatom az esztergomi járattal, azon a papi egyetem diákjai elviselhetetlenek!

jazzcool 2008.12.28. 09:00:02

nekem nem a kapukkal van gondom, hanem az emberi erő pazarlásával. London St. Pancrason - bizonyára másutt is - maga a jegyvizsgáló kezeli a jegyet a kapunál, majd a vonat indulása előtt bezárja a kaput és felszáll a vonatra dolgozni. (Hja, Angliában nem állami a vasút, azaz ahol lehet, takarékoskodnak.)

erminavet · http://kotottpalya.blog.hu/ 2008.12.28. 09:08:12

@zpequino:

Először is, anyádat beszarizd a saját blogján, ne engem, vagy a katolikus egyetemeden a dékánodat.

Másodszor, valamit nagyon félreértettél, engem nem kell félteni, én elég jól képviselem az érdekeimet a magadfajta önzőkkel szemben, ha összefutunk valamelyik vonaton, ahol több helyet foglalsz, szívesen tartok bemutatót.

Elolvashatod pl. ezt:
kotottpalya.blog.hu/2008/02/14/indul_az_ulj_le_hatodiknak_mozgalom

Mint minden, persze ez is helyzetfüggő, picit is normális, együttműködő embereknek nem is kellene magyarázni. Ha a Bz-ben egyedül vagyok a kocsiban, én is magam mellé teszem a zsákom, persze hogy. De amikor mondjuk a négyes álfülkék többségében már van valaki, akkor ideje fölcuccolni a csomagtartóra, hogy ne érezzék a fölszállók, hogy szivességet kell kérniük, hiszen van, aki ilyenkor inkább tovább megy. Egyszerűen így emberi. Ettől még aki udvarias, még az üres helynél is megkérdezi, hogy leülhet-e, és az is triviális, hogy az ilyen kérdésre csak udvarias igennel illik felelni.

ti

Manyizga (törölt) 2008.12.28. 09:39:52

A BKV-bérlettel igénybe lehet venni a MÁV Start járatait Bp. határain belül. BKV-jeggyel meg nem? Hogy is van ez?

Vagy a kapuőrök kezelik azt is? :)

pharmacyli 2008.12.28. 11:06:44

A vita alapja: kellenek-e a beléptető kapuk még, illetve általában.
Az egész hosszadalmas okfejtés megett ott sejlik az, ami a magyar társadalom rákfenéje: a lélektelenség, a hosszútávú gondolkodás hiánya és a kegyetlen önzés.
(i) emlékszem arra, hogy valamennyi budapesti kisállomáson megszüntették a menetjegyeladást, megszűnt a vasúti szolgálattétel. Az állomások épületeit eladták.
(ii) ekkor senki nem mérte fel a következményeit: csökken a jegyeladás, tönkremegy az állomás és környéke, fizetik egy jó darabig a munkanélküli segélyt az elbocsájtottaknak.
(iii) a privatizáció során befolyt összeget nem használták fel jegyautomaták és utastájékoztató berendezések vásárlására és üzemeltetésére.
(iv) most hirtelen felfedezték azt, hogy sokan nem vesznek jegyet. (nem tudom, hogy igaz-e ez, a megnövekedett bevétel, a rácsok megett álló gyülevész horda fizetése, "szolgáltatása", a rácskészítés, fenntartás egyenlege vajon pozitív-e?
(v) az biztos, hogy a gyülevész horda primitivizmusa, a folyamatos utaszaklatás országimázs-romboló, vasúttól elriasztó tényező. (Ha Rákos.... állomásokról az Astoriáig megyek, a 2-5. vágányra érkezik meg a vonat és a 78-as busszal utazom, kalauzzal együtt 7 alkalommal kell megmutatnom a bérletem. Ugyan a MÁV azt ajánlja, kerüljem meg a Keletit, de hát aki Demszky-dulás után szeretné azt megtenni, igazi kalandtúrára indulhat... Mi ez, ha ez nem épp a fizető ügyfelek állandó zaklatása?
(vi) itt nem arról van szó, hogy egyes magánhadseregek a biztonságra, az ellenőrzésre hivatkozva jó zsíros és biztos pénzforráshoz jutnak, közben gyülekvész hordáihoz szólni nem lehet, nem tudja azt, hogy mikor indult a vonat, melyik vágányról (ezt persze maga a vasutas sem tudja a Keletiben) Nem arról van szó, hogy még egy alacsonyabb szintre lökik így a MÁV-ot és maradék anyagi erőforrásait elvesztegeti e magánhadseregekre? Esetleg nem az utazóközönség megfélemlítése-e a cél?
Tessenek már körülnézni az állandóan a más rétjének zöldjét majmolók, hol működik ilyen rendszer Európában? Mert szerintem ilyen primitv és kultúrálatlan szisztéma sehol nincs az unióban....

grigorij (törölt) 2008.12.28. 11:35:03

pharmacyli: hogy kellenek-e vagy sem, az másodlagos!

Az elsődleges probléma a magyar mentalitásban keresendő! Abban, hogy a döntéshozók általában a régi rendszer szülöttei, a régi szovjet módszert ismerik! Lásd rendőrség: Nem megelőzünk, hanem büntetünk!

Ugyanez található meg az életünk számtalan helyén is. Soha nem az udvariasság és a szolgálatkészség az alap, hanem a hivatalosság, a szabályozás, a bürokrácia. Nézd meg a postákat!
Konkrét példa kb 10 évvel ezelőttről:
Az egyik szupermarketben lehet(ett) grill árukat venni és az a pénztárnál fizetni. Egyszer alaposan bevásároltam, mire közli a pultos, hogy mostantól ezt ott bent kell fizetni! Miért? - kérdem. Mert voltak akik menet közben megették!
Tehát adot egy napi tizezres méretű vásárlótömeg, melyből kétnapont egy megevett egy csirkeszárnyat! Erre a magyar manger azt találta ki - annak ellenére, hogy a bizt.őröktől lépni sem lehet -, hogy azonnal fizetni kell... Okos, diplomás fiatalember... Ja, hogy bent nem lehet kártyával, meg nem tudnak visszadni nagy pénzből? Ki a faszt érdekel!
Egy ember bűnös, a magyar döntéshozó azonnal alkalmazza a kollektív büntetés módszerét! Ha egy ember lop a boltban, akkor az összes tolvaj!
Ezt csinálja a MÁV, a BKV is...
Szóval nem a kapukkal van a baj, hanem azzal, hogy nem képesek elvégezni a legalapvetőbb feladataikat, ezért olyan szabályokat hoznak, ami korlátozza az utasokat...

pulya 2008.12.28. 12:17:45

Jelzem,hogy én a bevezetése óta ilyen bérlettel utazom és belépéskor és kilépéskor is mindig elkérték!Nem hiszem,hogyezen változtatnának úgy,hogy a kapuk valószínűleg maradnak.

wagabound 2008.12.28. 12:42:15

Párizs, 1982. Vasúti pályaudvar kijáratánál elektronikus kapu volt, jegy vagy bérlet bedug, ha érvényes, sorompó nyílik, ha nem, ellenőr azonnal jött, lehetett rendezni a dolgot. Aki átugorta a sorompót, az az ellenőr nyakában landolt.

A tömeg szépen, egyelneletesen ment kifelé, senki nem őrjöngött, nem trükközött.

Ismétlem: 1982-t írtunk...

Ennyi.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.12.28. 13:17:56

erminavet: Nincs igazad, Rékucnak meg pláne. Döntően azért, mert sok okból lehet egy ülőhelyen a táska, akár már a végállomáson is. Mondjak példát?

1. Egy család együtt akar utazni, apuka azért száll fel idejében a vonatra, hogy foglaljon helyet, tudjanak vigyázni a gyerekre. Anyuka még azt a helyzetet kezeli, hogy a gyerek a büfénél csokit követelt.

Ebben az esetben ugye gratulálni lehet a "szétpakolom őket, mert hogy mert előre kimenni, hogy megoldja, hogy együtt utazzon, kell a hely a hozzám hasonló bunkónak is" mentalitásodhoz.

Rékucnak külön kívánom, érkezzen majd meg a gyerekkel ő is úgy, hogy egy hozzá hasonló tűsarkús hülye miatt nincs hely a családnak. Keressenek, de álljanak végig egy vonat utat mondjuk egy 2 évessel.

2. Egy ember mellett táska van. Csak éppen nem az övé, hanem a szomszéd utasé. Aki a kocsi végében búcsúzkodik, kiment WCre, valamiért megkereste a jegyvizsgálót.

Nem kérdeztél, rátapostál valaki lábára bosszúból, amikor te vagy a hülye. Gratulálok, hülye vagy.

3. Kelenföld lenne kényelmes felszálni, de egy társaságból legalább 1 ember kimegy a keletihez előre, tudjanak együtt lenni, elvégre is egy sok órás vonat út kapcsán nem árt, ha tudnak beszélgetni, a vonaton jut mindenkinek hely (pótjegyes) nekik viszont több órájukat teszed tönkre ha oda ülsz.

Kultúrált egymásmellett élésről gondolkodva, úgy gondolod jobb agresszív bunkónak és önzőnek lenni és nem kérdezni. Neked bármelyik hely jó lenne, egyik sem tenné tönkre több órádat, de te inkább barom voltál.

Az utóbbi kapcsán mondom azt: Baromi nagy érvágás az, hogy elvették a Kanizsa-Zala ICt, hiszen így nincs helybiztosítás, a hozzátok hasonló mentalitású gondolkodni nem, agresszívan viselkedni viszont hajlamos bunkók ugyanis megnehezítik egy egy társaság utazását.

A helybiztosítás esetén viszont általában gond nélkül lehetett egy helyre szerezni helyjegyet.

erminavet: Ha jól tudom te egy indexes újságíró vagy. Nem tanították meg neked, hogy a véleményt a te szakmádban különösen illik tudni anyázás nélkül elviselni? Ha nem akarsz negatív kommentet kapni, lehet írni a népszabadságba is... Nem az online változatról beszélek.

kovácske 2008.12.28. 13:22:14

@Hellisfitar: az általad leírtak szerint nem a karámmal vagy a 2bites, de kötelességtudó és udvarias őrszemélyzettel van gond, hanem azzal, hogy x perccel a vonat indulása előtt nincs kiírva, melyik vágányról indul. (meg azzal, hogy miért változik az indulás helye, miért nem megy mindig ugyanonnan...)
úgyhogy ezt az észrevételt inkább az infó-tábla felelősnek kéne címezni.

zpequino 2008.12.28. 13:34:06

Erminavet:

Akkor se fogok eufemizálni, ez be-sza-ri-ság. Ez nem titeket minősít, hanem elsősorban a viselkedéseteket, amivel magatoknak tesztek rosszat, utána meg meg vagytok sértődve.

"kotottpalya.blog.hu/2008/02/14/indul_az_ulj_le_hatodiknak_mozgalom"
Ezt elolvastam, de nem tartod érekesnek, hogy a végén a kommentelők többsége még téged nézett hülyének amiért ilyen piti dolgok miatt agresszulsz? A saját blogodon!

grigorii meg kinn szorong a peronon mert idegennek érzi magát, fantasztikus.
Én utazom a szobi és az esztergomi vonalon is, mégis szoktam találni helyet. Ugyanis pánikolás helyett inkább benézek a kocsiba, ha esélyes, hogy van hely, bemegyek, és ahol senki nincs vagy csak egy táska van, ott megkérdezem, szabad-e, és leülök. És nem azért, mert ismernék én ott akárkit, vagy mert "rendszeres utas" vagyok, kéthetente ha látok ismerőst.

"De amikor mondjuk a négyes álfülkék többségében már van valaki, akkor ideje fölcuccolni a csomagtartóra, hogy ne érezzék a fölszállók, hogy szivességet kell kérniük, hiszen van, aki ilyenkor inkább tovább megy. Egyszerűen így emberi. Ettől még aki udvarias, még az üres helynél is megkérdezi, hogy leülhet-e, és az is triviális, hogy az ilyen kérdésre csak udvarias igennel illik felelni."

A csomagtartó csak akkor jó, ha neked van a legnagyobb és legéleterősebb csomagod, amúgy meg mások rá fogják hajigálni a sajátjukat, pár cuccomat törték már össze így. Ez egyébként sem szívesség, ahogy a metrón sem az. Megkérdezed, szabad-e, ha szabad, úgyis elveszi, ha van ott valami. Hidd el, nekem mindig megteszik. Ha én éppen dolgozom útközben, nincs mellettem senki, simán leteszek magam mellé egy mappát vagy egy notebook-táskát. Jön valaki, úgyis megkérdezi, szabad-e, elveszem. Logikus, te magad is ezt írtad. Nem leszek állandó készenlétben, napi 4 órát töltök vonatokon, megesik, hogy ottfelejtek valamit vagy szétpakolok, mert kellhet belőle valami. Lehet egyébként háborogni, magatokat húzzátok csak föl vele. Pár éve majdnem pofánvert egy bunkó autós Pécsen, mert neki lett volna elsőbbsége és én (félmásodpercnyi figyelmetlenségből) úgy kanyarodtam ki balra egy (amúgy beláthatatlan) kereszteződésből, hogy ő majdnem nekem jött balról. De nem fékezett! Hiába látott már kijönni legalább 100 méterről, ő azért jottányit se enged a JOGAIBÓL, inkább megfordult, elkezdett követni és a következő pirosnál föltépte az ajtómat és az öklét az orrom alá dugva üvöltözött, hogy neki hátul ül a kislánya. Az volt még ugyanilyen.

Az esztergomi vonalon egyébként meg nem "a papi egyetem diákjai" elviselhetetlenek, hanem maga a vonal. Miután egyszer megmérték nyáron, hogy arra nem jár senki, azóta az egyetemi megállónál a délutáni vonatként küldött 1 meg 2 kocsis Desiróra minden nap kb. 2-300-an próbálnak fölverekedni. Azt mindenki döntse el maga, hogy ilyen zsúfoltság mellett (már az állóhelyet se lehet átadni), mennyire lehet illemtudóan viselkedni (végig egyhelyben, féllábon állva és kicsavart vállal magunk mögött támaszkodva igazából a semleges vegetáláson kívül sehogysem lehet viselkedni).

Aki van olyan bátor, hogy magukról elfelejtkezett kissrácok cuccait pakolássza ahelyett hogy szólna nekik, az legközelebb légyszi pattanjon be a körúton előtte vészvillogóval "parkoló" fekete A8-as Audiba is és álljon vele félre, aztán mosolyogjon a tulajra, hogy ezt így illik, hapsikám!

zpequino 2008.12.28. 13:38:19

Nem is beszélve a TheElf által említett esetekről, ezeket én is megírtam már följebb.

kovácske 2008.12.28. 13:44:12

@grigorij: a megelőzés helyett büntetés rossz gyakorlata szerintem is idejétmúlt. (pl.: bkv - utazz jegy nélkül, legfeljebb néha elkap a kaller, kivétel újabban a metróba bemenet megelőző ellenőrzés, ez lenne mindenütt a norma.)
konkrétan a karámos jegyellenőrzés előrelépésnek tűnik a megelőzés fele. a baj a rendszer többi elemében van: lsd. kijelző felesleges, ha nem írja ki időben az információt.

kovácske 2008.12.28. 13:54:30

@pharmacyli: bocsánat, nem vágom, hogy jön ki a 7 bérletfelmutatás.
1. bemenet a karámba, 2. kalauz, 3. kimenet a karámból - ez eddig három, és ebből a kalauz feleslegesnek túnik, ha egyszer karám van mindenütt. perssze nincs, tehát inkonzisztens a rendszer. mondjuk tudjuk be az átmeneti állapotnak a kényelmetlenséget és követeljük, hogy mihamarább legyen karám mindenütt, a kalauz meg onnantól megszüntethető. (vagy legyen kalauz mindenütt, akkor meg karám nem kell, de ez volt korábban és nem vált be, tehát marad a karámos változat.)
ugye nem azt sérlemezed, hogy a vonat után a buszon is meg kell mutatni a bérletet, ha átszállsz?

Mittu Domain 2008.12.28. 14:00:17

@Hellisfitar:

A táskára rá kell ülni, egyből lesz hely, hirtelen fontos lesz a gazdájának elpakolni. Bunkók ellen bunkón kell fellépni. Aki hagyja magát, az meg is érdemli hogy szopjon.

kovácske 2008.12.28. 14:00:20

@Manyizga: na ez egy jogos felvetés, ha egyesítik a bérletet, akkor a bkv-jegyet is el kellene fogadni az elővárosi vonaton. ahogy az is elképesztő, hogy az éjszakai buszon nem évényes a normál bkv-jegy (ami pl. tömbben is kapható) vagy hogy (nem tudom ez még él-e) a közig. határon túlmenő járatokra egy időben MÁSODIK bkv-jegyet kellett lukasztani amikor átment a busz a bp. határon. de itt most a karámról van szó. tessék utomatizált belépőkaput csinálni egy db. figyelő ellenőrrel! -ezért tüntetni is hajlandó vagyok, hol kell gyülekezni?

Mittu Domain 2008.12.28. 14:02:55

A metrón is szokás elterpeszkedni, 6 személyes padra 5en leülni. Ilyenkor először megkérem az embereket hogy üljenek arrébb, ha nincs reakció, akkor ledobom magam az üres helyre, aki nem ült arrébb, az majd most repül. Cserébe szoktak könyöközni, de azt én is tudok, aminek pampogással adnak hangot, de leugatom a parasztokat. A végén úgyis az van amit én akarok. :)

erminavet · http://kotottpalya.blog.hu/ 2008.12.28. 14:03:39

@zpequino:

Ezér szeretem ezt az országot, mert teli van ilyen lényekkel, mint te, aki képtelen megérteni egy egyszerű mondat értelmét (egyetemista ám a lelkem), de akkora orcája van, hogy nem fér bele a sávszélességbe.

Nem azt vitattam, te csekély értelmű, hogy beszariság-e az a magatartás (egyébként nem), hanem azt mondtam, hogy félreértetted, én nem úgy járok el, tehát nekem ezért nem jár a beszariság kifejezés.

Na ha ez majd eljut a tudatodig, lehet, hogy továbbolvasom a hosszú beírásodat. Most nem sikerült.

Ja, és még az előbb elfelejtettem, hogy a cigányozást is mellőzd itt, az ilyesmire szintén anyád blogját és a katkó egyetemedet használd, agy azokat se.

ti

zpequino 2008.12.28. 14:12:44

Mittu Domain: légyszi ülj rá egyszer, lehet, hogy én majd a fejedre ülök rá. Vagy ha lesz gyereked és nem képes elég gyorsan összeszedni a cuccait meg fel- és leszállni mert egy osztálytársával beszélget, jó hangosan megalázom és elküldöm majd a te faszodra/picsádba, hiszen te mondtad, bunkónak kell lenni. Hadd tanuljon! De! Soha ne nyisd ki a szád, ez nagyon fontos! Bunkónak lenni jobb, és tovább is élsz tőle.
Ha pedig valaki nem indul el a pirosnál mert elbambult, ne villogj, ne dudálj! Menj neki a figyelmetlen bunkójának, izomból.

erminavet · http://kotottpalya.blog.hu/ 2008.12.28. 14:14:05

@TheElf: Ha esetleg elolvastad volna, amit írtam, és még meg is értetted volna, akkor nem írnál ide ennyi butaságot.

Én azt írtam, hogy szólok, ha valakinek a táskája miatt nem tudok leülni. Ha ilyenkor azt mondja, hogy a feleségét várja a csokis gyerekükkel, na ná, hogy nem ülök le. Ez természetes, miért kell ezt magyarázni?

Ha meg azt hiszed, hogy az, hogy újságíró vagyok, azt jelenti, hogy szó nélkül el kell tűrnöm, hogy ostoba, önző, funkcionális analfabéta, bunkó senkik beszólogassanak nekem, akkor nagyon félreértettél valamit. Aki beszól, annak visszaszólok. Ez van. Sőt, önkényesen törlök és tiltok is. Ez az én blogom ugyanis.

ti

erminavet · http://kotottpalya.blog.hu/ 2008.12.28. 14:19:27

@kovácske:

Miért kéne a jegyet is elfogadni? A bérlet egyesített lesz a jegy nem, és kész.

Az éjszakaira viszont a normál jegy lesz jó januártól.

ti

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.12.28. 14:49:27

erminavet: Csakhogy a kifogásolt hozzászólásban te sem ezt írtad, rékuc meg pláne nem.

"Másodszor, valamit nagyon félreértettél, engem nem kell félteni, én elég jól képviselem az érdekeimet a magadfajta önzőkkel szemben, ha összefutunk valamelyik vonaton, ahol több helyet foglalsz, szívesen tartok bemutatót."

Egy olyan embernek aki leírta, ha szólsz átadja a helyet. Ha nem szólsz nem. Ha ilyenkor "Érdekérvényesíteni" kezdésről írsz, beállsz Rékuc mellé a sorba aki az "eltaposom, nehogy a felesége a gyerekkel üljön mert úgy vagyok nagykislány" és a véleményeddel ő mellé állsz akkor bizony megkapod a kritikát.

HA nem tudod a különbséget a "szó nélkül" és az "anyázás nélkül" elviselt kritika között, ha nem tudod, hogy amikor valakivel szemben anyázol, személyeskedsz az sokat mond rólad, az is beszédes.

Mi történt: Ha a kifogásolt hozzászólásban nem anyázol azzal aki szerint szólni érdekes, akkor nem ez alapján a viselkedésed alapján alkot rólad véleményt az olvasó.

Elárulok valamit: A segfej szó benne volt az első témába vágó hozzászólásodban.

Elárulok még valamit: Amíg nincs útban a kabát, a csomag, miért utazzon kényelmetlenül a másik, miért kelljen nehezebben figyelnie az értékeire? Az a "segfej", aki ez alapján ítél. Ha fogy a hely, útban lesz a csomag, akkor majd a többség elteszi onnan. Aki nem az lehet bunkó.

Ha azt hiszed, te újságíróként (vagy blogtulajdonosként) bárkit szidhatsz, bárkinek a szüleit szidhatod, de neked semmit sem illene eltűrni, csak te vagy a középpontban itt is, a vonaton is... Ne csodálkozz, ha a rólad alkotott véleményt ez határozza meg.

A helyedben elgondolkodnék a jelzős szerkezeteken, azon ki kezdett el akár látatanban ismeretlenül is beszólokatni, ez a viselkedés mennyiben ássa alá az újságírói hiteledet.

"Sőt, önkényesen törlök és tiltok is." lehet erőből is. Csak ne feledd, amit leírsz az pont annyit ér amennyire komolyan vesznek, döntsd el, hogy az ilyenekkel mit érsz el.

Tudod én nem ítélek látatlanban, ezért is beszélek rólad és nem a neveltetésedről. De majdnem biztos vagyok benne, hogy akad aki megteszi ezt is. Bizonyára akad akinek nem öröm az, ha ez alapján ítélik meg őt is.

Bár aki reflexből anyázik, az többnyire ezt nem érti. Csak sajnálni tudlak.

Eddig volt annyi hiteled, hogy komolyan vegyem az írásaidat. Eddig elhittem, ha a vasutassal vitád van ő a hülye. A mostani reakcióiddal sikerült elhintened a kétkedés magvait.

zpequino 2008.12.28. 14:51:12

Ha pedig valamit félreértettem volna, akkor elnézést kérek, lehet, hogy túl sok véleményt vettem egy kalap alá, a kalap meg ehhez túl kicsi volt. De az is tény, hogy így én a saját házamban se beszélek a saját kutyámmal, nem hogy idegenekkel a saját blogomon. Ennyi.

zpequino 2008.12.28. 14:53:23

És TheElf-el is egyetértek, ismét.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.12.28. 15:08:52

zpequino: Tudod valaki kérdezte e blogon, miért halnak be a civil kezdeményezések. Akkor azt mondtam, mert senkinek sem érdeke, hogy sikeresek legyenek. Azoknak akik középpontban vannak, véleményformálók, bizonyára nem érdeke, mert akár politikusok, akár újságírók a problémából könnyebb profitálni mint a megoldásból.

Kis hazánkban a parlamenti demokrácia 18 éves története során nem tudok olyan népszavazási kezdeményezésről, legyen szó vélemményilvánításról, vagy ügydöntő népszavazásról, ahol ne pártokról döntöttünk volna, hanem bárki civil véleményformáló, újságíró igyekezett volna elérni valamit. Sok kérdésben lenne értelme, akár a vasút kapcsán is.

De elő lehetne írni, hogy ahol az utak nem engednek át elég forgalmat (M7 bevezető környéke), ott az önkormányzat köteles legyen legalább bizonyos szintre fejleszteni az úthálózatot. Ilyen helyzetben a kisajátítás jog és kötelesség, ha szavazatba kerül is.

A népszavazás és a petíció olyan eszközök, döntően a civilek kezében, amik a politikai marakodásból, állandó lopásból képesek megformálni a demokráciát.

Ez a többi véleményformáló felelőssége, például az újságíróké, bloggereké.

Ez a felelősség 10 olvasónál is megvan. 100nál is. 1000nél, 10000nél, 100000nél, vagy millióknál is.

Az újságíró sajnos elég belterjes szakma, és látjuk azokat a problémákat amik meghatározzák sok portál színvonalát. A hazai blog társadalom gyengéje, hogy az index címlapból lehet megélni, sokan erre hajtanak, hajtunk, és így pont ezeknem a szerkesztőknek, újságíróknak van kiszolgáltatva az egész.

A politkus, a MÁV vezér, Gaskó, pontosan tudja, hogy amíg ilyenek az újságírók, a blogok, stb. sosem lesz a fejük felett szervezett népszavazás, szabad a vásár. És ezzel élnek, miért ne élnének, ha mi nem teszünk semmit.

Mi sem tudunk kérni.

Mi sem merjük túl sokszor megvizsgálni min lehetne változtatni petícióval, népszavazással.

Én is hiába javasoltam a népszavazást, ha nem írtam kérdést, nem hitelesíttettem íveket, nem gyűjtöttem aláírást a keletibe. Amíg nem állunk ki a jogainkért és amíg ezt a véleményformáló újságírók nem teszik meg, mindannyian "beszarik" vagyunk.

Aki újságíróként, civilként, sok olvasót vonzó blog szerzőjeként a nagyobb felelősséggel is hallgat, de utána a fröcsögésnél bátor, ott a kis hatalmacskája mögött elbújva kiabál az duplán az.

hufnagel@citromail.hu 2008.12.28. 15:20:14

Valamikor úgy jó 40 éve volt a budapesti járműveken kalauz és volt a vasutállomásokon peronjegy.
Igaz hogy mindkettő árában tán 50 fillér vagy 1 forint lehetett, de mégis nagyon jól működött minden. Mára sajnos eljutottunk oda, hogy csaknem háromszor annyi ellenőr (biztonsági őr) van, mintha továbbra is kalauzokat vagy járműveken mozgó ellenőröket alkalmaznának és a pályaudvarokon a peronra lépés XIX. századi módszere sem igazán az az idegenvonzó látványosság. A jegyellenőrök csaknem 80 %-a üti meg a hajléktalan-kinézetű vagy a nagyonszakadt külsejű alak formáját. Rossz látvány és teljességgel visszataszító. De lehet ám, hogy mindez valami város- vagy ország-image akarna lenni a jövőre nézve itt demszkygrádban?

Winettou (törölt) 2008.12.28. 15:29:24

Hol éltek ti emberek?

A sok okostojásnak, aki a fejlett nyugattal példálózik: ajánlom, nézz körül a müncheni vagy a párizsi (gard du nord, gard du lyon), brüsszeli pályaudvarokon, hogy ott milyen arcok vannak, hogy viselkednek és mégsincs kordon sehol.

A közlekedési kultúráról és a fejlett nyugatról meg annyit, hogy Párizsban jobb környékeken, ha egy pillanatra félrenézel, akkor még az órát is levették rólad..

A fejlett közlekedési kultúrához pedig tudom ajánlani rómát, autózz ott egy napot, vagy állj meg este marseilleben a piros lámpánál nézelődni valami jobb környéken, tuti megtalál valaki.

vagy példálózzunk a fejlett usaval? keress rá a youtube-on los angeles közlekedésre, ha rossz helyen mész le az autópályáról, többször nem biztos, hogy lehetőséged van ekkorát tévedni. Vagy nézz szét bolíviában, esetleg Rio de Janeiroban a falevalákban, (film: istenek városa) vagy nézz körbe egy bolíviai nagyvárosban az utcán.

Magyarország jó hely, érted mit beszélnek hozzád, az emberek udvariasak és kedvesek, és nem akarnak lépten nyomon molesztálni, (vagy megkéselni, kirabolni) csak azért, mert fehér vagy.

Éljen Magyarország! :)

zpequino 2008.12.28. 15:29:24

TheElf:

Ez nagyjából így van, de vannak még érdekes tényezők.

A nagy kezdeményezőkről és a leghangosabb újítókról általában nagyon hamar kiderül, hogy éppen azért hiteltelenek, mert legalább annyira intoleránsak és ugyanúgy ragaszkodnak valamilyen kőbe vésett szabályokhoz és a saját igazukhoz, mint a most regnáló hatalmasok.
Az új általában nem is érdekli őket, a jelenlegibe kötnek bele, idáig látnak.

Jó példa (ha apró is) pl. az, hogy miért nem állnak jobbra az emberek a mozgólépcsőn, és miért furcsa, ha valaki gyalogol is rajta.
Nem értik, hiszen a (z elavult) BKV-szabályzatban benne van, hogy nem szabad menni rajta. Holott lépcső az is, lehetne, akár. A "hat hely van egy metróülésen" szabálynak viszont érvényt kell szerezni, mert az viszont le is van írva, hogy azt úgy kell.

Merevség, intolerancia, stressz, ész helyett erővel - ezt látom mindenhol. És ismét a kisstílű beszariságot, például azoknak az arcán, akik nem nyomják meg mégegyszer a gombot a leszálláshoz, hanem ijedten rángatják a vésznyitót, kifeszegetik az ajtót és boldogan leszállnak, hisz' joguk volt, és most azonnal legyen az, amit ők akarnak. Ha nem, bunkók lesznek és föltartják még 10 percre a vonatot, mire sikerül visszazárni az ajtót.
De ez őket nem érdekli, mindenki csak az ő szavukra ugorjon. Csoda, hogy ekkora toleranciaszont mellett nincs összefogás?

erminavet · http://kotottpalya.blog.hu/ 2008.12.28. 15:33:39

@TheElf:

Asszem kezdünk nagyon eltérni a poszt eredeti témáától, úgyhogy csak röviden.

Amit a stílusomról írtál, tudomásul veszem. Bizonyára sokmindenben igazad is van.

(Mondjuk amiket te megengedsz magadnak úgy általában az újságírókról, szerkesztőkről, általánosítva, anélkül, hogy jelentős hányadukat ismernéd a következő kommentedben, az se matyóhímzés, de ez a te dolgod.)

Viszont vannak ténybeli tévedéseid. Például senki szüleit nem szidtam. Tévedsz a dolgok sorrendjében is kis z egyetemista barátunk első hozzászólását nemcsak én ítéltem bunkónak. Mármint az abban leírt magatartást. Seggfej jelzőm ennek szólt. Előtte nem írtam kommentet, tehát nem lehetett válasz nekem. A beszarizással meg nem formai bajom volt, hanem egyszerűen az, hogy félreértett, olyan magatartást tulajdonított nekem és minősítet így, amelyet én nem gyakorlok. Ő már érti ezt a félreértést, remélem, te is.

Végül, ha azt hiszed, hogy a stílusomtól függ, hogy igazam van-e abban, hogy hiba volt kihúzni ezt vagy azt a vonatot, hogy hiba megállítani itt vagy ott a vonatokat, akkor háááát, nagyot tévedsz.

Én nem is akarom, hogy pusztán tekintélyből higyj nekem! Igyekezz te is utánanézni a menetrendben, érdeklődj, amennyire lehet. Én is tévedhetek. Nem az számít, hogy igazam van-e nekem, hanem, hogy rossz lesz az utasoknak, adófizetőknek vagy jó.

És ehhez kevés köze van, hogy kit hogyan küldök el a francba.

Na rövid, az nem lett.

ti

zpequino 2008.12.28. 15:35:43

Steps:
Ez is igaz. Akit itt táskák meg hasonlók zavarnak, azok remélem egyszer belekeverednek valami éjszakai késelős bandabunyóba new yorkban a 103. utcai metrómegállóban (még manhatten), úgy, hogy nem hogy rendőr, még kamera sincs sehol. Nagyon örültem, mikor hazajőve már csak az ajtó előtt állók közt kellett átpréselni magam, más gondom nem volt.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.12.28. 15:36:06

hufnagel: Egy kis számolási feladat. Számold meg, hogy a Budapesti tömegközlekedésben hány jármű közlekedik, illetve hány ajtónál van felszállás.

Többkocsi villamos, HÉV minden kocsija külön jármű, hiszen ha felszálláskor váltanak az utasok jegyet, vagy akkor kezelik a jegyet, rövid távon (pár megálló) is utazunk akkor mindegyik helyre kell kalauz.

Metrón vagy a bejáratok és átjárók számával vagy a kocsik számával számolj.

Csuklós buszon is legalább 2 helyen jó a felszállás.

A lassabb felszállás miatt nő a menetidő, több járműre van szükség, ezért a jelenlegi számokat növeld meg 10%kal. Ahhoz, hogy lefedd az összes járatot, bizony kell délelőttös, délutános műszak is. Amennyivel kevesebb ember kell éjjelre, annyit elvisz bőven a hétvége, a szabadság, stb. ergo legalább az így kiszámíott kalauz helyek számának legalább a 3*osányi kalauz kell, inkább több.

Nem hiszem, hogy lenne ennyi ellenőr.

zpequino 2008.12.28. 15:44:26

erminavet 2008.12.28. 15:33:39

"Például senki szüleit nem szidtam. "

erminavet 2008.12.28. 09:08:12
"@zpequino:

Először is, anyádat... "

Még egyszer asszem biztos volt anyázás, de igazad van, ez nem minősül szidásnak, ez tényszerű anyázás. Gondolom ismered édesanyámat és úgy gondoltad, a hozzászólásom tartalmilag inkább az ő blogjába tartozik.
Igaz, én sem szidtam a cigányokat, de azt mindjárt cigányozásnak ítélted.
Ja, és higgy, nem higyj, remélem nem veszed személyeskedésnek.

zpequino 2008.12.28. 15:47:25

... te kis újságíró.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.12.28. 15:50:06

erminavet: A különbség annyi, hogy az újságírók kapcsán, a minősítés annak szól, hogy egyetlen ilyen kezdeményezés nem volt, egyetlen újságíró nem volt aki azt mondta volna: élek a véleményformáló hatalmával, a kezemben lévő eszközökkel. Úgy érzed neked, kollégiádnak, stb. bántó? Ott a kezedben a népszavazás intézménye. Ott a kezedben, hogy amíg komolyan vesznek véleményformáló erő vagy.

Ott a kezedben a lehetőség, hogy akár karám akár a menetrend kapcsán a saját eszközeiddel tegyél valamit.

Azt mondod megvan a bátorságod, érvényesíted az érdekeidet, te nem az az újságíró vagy aki ilyenkor nem tesz semmit, csak fröcsög? Tudod mit: Ha elindítasz egy ügydöntő népszavazást akár elégséges szolgáltatás, akár a vasútnál a sztrájk feltételei, stb. témákban, akkor szívesen leszek az aláírásgyűjtő íven az első aláírók között.

Ténybeli: erminavet 2008.12.27. 07:44:58

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.12.28. 15:55:18

hopp, blog motor a kacsacsőrtől eltört...

A segfej a dátum szerinti hozzászólásban hangzott el, addig zpequino nem szólt hozzá a csomaggal foglalt szék témájához, így a sorrend, ok, okozat kérdés csúsztatűs. zpequino idézte az anyázást is.

De tényleg komolyan mondom. Várom mikor kezd el ez a blog, az index, vagy bármelyik nagy portál népszavaztatni. Mikor mondja azt, hogy amennyiben civilek szavaztatnának adott ügyekben, akkor a népszavazással kapcsolatos hírek, stb. címlap mert fontos az, hogy tegyünk valamit, és itt az újságíró eszköze a publicitás?

Luigi 2008.12.28. 16:01:39

Drága Blogközönség,

Valószínű mindenki egyet akar (mármint a blogollok)

Működő vasutat, jó szolgáltatást.

A vélemény szabad és különböző. És ez jól is van így.

A személyes véleményem meg az, hogy háromféle embertípus létezik (tudom, most azt mondjátok több, de én most sarkítok):

1. A mi szüleink, akik felépítették ezt az országot a világháború után, akik megtaították tisztességre és illemre a csemetéiket (azaz minket)

2. Vagyunk mi akik kapkodjuk a fejünket: Nézünk a szüleinkre, akik nem ezt tanították és nézünk a fiatalokra, akik kb leszarnak mindent.

3. És van a most felnövekvő ifjúság, akinek az életében már nem az számít, hogy mi történik körülőtte, hanem az számít, hogy mi történik vele. Sajnos most azt látom (most jön majd a kövezés!!!): Nagyon sok fiatal van, aki nem fogja fel, hogy nekik is felelősségük van, nem csak jogaik.

Nézek körbe az utcán és kapkodom a fejem, hogy hol vagyok....

Ez az én véleményem és lehet vele egyetérteni, vagy nem, mindnekinek szíve joga....

A londoni példához meg csak annyit, hogy két nappal ezelőtt hasonszőrű biztosági őrrel találkoztam a Viktorián:

Az állomás zárva, hajtogatta, és mi csak egy dolgot szerettünk volna kérdezni, mert ugye nem vagyunk londoniak. Csak akkor tért észre, amikor a barátnőm rászólt, hogy nem hülye értjük amit mond, de mi mást kérdeznénk. Akkor megszeppent egy kicsit, válaszolt, majd tovább kiabálta: Az állomás zárva.

Tök jó lenne, ha mindenki megszeppenne egy kicsit és nem kiabálna tovább, hogy az állomás zárva.....

erminavet · http://kotottpalya.blog.hu/ 2008.12.28. 16:21:52

@zpequino:

Ügyesen csúsztatsz a három ponttal! Iletve dehogy ügyesen.

Miért nem idézed, hogyan folytatódik? Én semmi rosszat nem mondtam anyádra. Azt mondtam, őt illesd olyan jelzőkkel a saját blogján, mint amilyenekkel engem illettél itt. Ez az igazság.

ti

erminavet · http://kotottpalya.blog.hu/ 2008.12.28. 16:28:20

@TheElf:

Hopp, a seggfej idejében tényleg igazatok van, bocsánat, tévedtem, egy panzióban vagyok, nagyon kicsi a sávszél, az előbb nem kerestem vissza.

De akkor még inkább nekem van igazam, ezek szerint én nem konkrétan a kisbarátodat seggfejeztem le, hanem általánosan értettem az ott leírt magatartásra. (Ezt pedig negyon is fenntartom.) Tehát a beszari nem lehetett a seggfejre válasz. De mondom, a beszarival nem az a baj, hogy sértene, hanem hogy nem igaz. Máshol te is arra haljasz, hogy rossza stílusom. Na most akkor egy beszari kötekedő vagyok? Nehéz veletek.

És én ezt most befejeztem, szerintem ti is be fogjátok.

ti

erminavet · http://kotottpalya.blog.hu/ 2008.12.28. 16:36:48

@TheElf:

Hogy válaszoljak a monomániádra is.

Szerintem pont nem újságíróknak kell népszavazásokat kezdeményezni. Nekünk elég eszközünk van egyébként is, én szívesebben hagyom az ilyesmit a civilekre. A mi dolgunk, hogy beszámoljunk erről is. De ne mi csináljuk.

Amiket mondasz, azok közül talán a sztrájkok elégséges szolgáltatására lenne értelme népszavazni. Elméletileg.

Gyakorlatilag itt is több baj van. Nehéz a kérdést igen/nem-mel eldönthető módon feltenni, de talán menne. (Egyetért-e Ön azal, hogy az Országgyűlés úgy szabályozza a sztrájk alatti elégséges szolgáltatást [itt és itt], hogy csak akkor kezdődhessen valóban sztrájk, ha valóban van megállapodás z elégséges szolgáltatásról?)

Viszont szerintem ehhez egyszerűen nem lehetne elég támogatást találni. Ma már viszonylag kevesen járnak vonattal, a többiek meg szarnak bele.

ti

zpequino 2008.12.28. 16:40:06

Luigi:

"a fiatalokra, akik kb leszarnak mindent.

3. És van a most felnövekvő ifjúság, akinek az életében már nem az számít, hogy mi történik körülőtte, hanem az számít, hogy mi történik vele. Sajnos most azt látom (most jön majd a kövezés!!!): Nagyon sok fiatal van, aki nem fogja fel, hogy nekik is felelősségük van, nem csak jogaik."

Nagyon sok FIATAL? Miért, a Gaskó az mennyire fiatal? Vagy az ogy.-ben ülők a bemondásra kapott költségtérítéssel és a hirtelen megalakuló nagykoalícióval, amikor nem az adófizetők, hanem az ő pénzükről kell szavazni (amit végülis megint csak mi dobunk össze nekik)?

Ez egy felelősség nélküli ország, sehová nem vezet mindig csak a fiatalokra, kisebsségekre, buszvezetőkre való mutogatás. Vagy azt is hozzá kell venni a dologhoz, hogy nem úgy működnek a dolgok, mint régen: itt nincs már egy osztály, egyforma esélyek, biztos, nyugdíjas munkahely. A szülők azt tanítják a gyerekeiknek: szarjál le mindenkit, úgy kerülsz majd magas polcra egyszer. Akiknek meg nem sikerül kapaszkodni, azok már 14 évesen az látják, hogy csak ügyeskedéssel, sefteléssel és megintcsak mások leszarásával lehet itt megélni.

Persze aki 20 éve teljes lelki nyugalomban ül a betonbiztos állásában, az nem fogja megtudni sose, mit jelent ma pályakezdőként rendes munkát találni (anyám mielőtt vágzett, már tudta, hol fog dolgozni, apám is kb. a diplomaosztóról ment be dolgozni). Vagy hogy milyen leszartnak lenni egy szétstresszelt családban és az egyre romló oktatási rendszerben.
A fiatalok azt csinálják, amit az idősebbek tanítanak nekik: bele kell szarni fiam, neked jogaid vannak, ha nem hagyják, majd a lábára taposol, meg ráülsz a táskájára, kész. Az úgyis csak egy segfej.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.12.28. 16:49:20

Kicsit akkor karámra, stb. visszatérve. Nomeg a kivett vonatokra. Józan paraszti ésszel valóban evidencia az, hogy egy vonatnak vissza kell jutnia a kiinduló állomásra ahhoz, hogy újra elindulhasson. Józan paraszti ésszel valóban evidencia, hogy most sokkal kevesebb bliccelőt lehet kiszűrni.

A kérdés az, hogy aki elővárosi forgalomból jött be, és volt BKV bérlete, az vett BEB bérletet, vagy sem? A MÁV feltételezi, hogy ilyenkor a BEB bérlet olcsóbb (ki lehet számítani), választotta szinte mindenki, ergo most sem lesz érdemi különbség. Józan paraszti ésszel ez is logikus.

Ha a szerelvényt időnként el kell vinni karbantartani, akkor lehet, hogy egyik végállomásról indul el a karbantartásra a szerelvény, onnan a másikra érkezik, ezzel megspórolnak jópár kilómétert, időt, stb.

Sőt lehet az is, hogy a szerelvényt "szétszedik" és egyes részei más más útvonalon jutnak vissza a másik végállomásra. Így váltanak ki olyan vonatokat amik éppen szervizelésre mennek...

Sőt lehet az is, hogy a leginkább koszos kocsikat (amik nagyobb takarítást igényelnek) éjjel elküldik egyik végállomásra utasok nélkül, másnap megy vissza.

Az ügyfélszolgálat erről sokat nem tud mondani, nem is ez a dolguk. A kérdés az, mennyivel jobban bízok benned, mint emberben mint abban a MÁVosban aki azt mondja a furcsa menetrendre van magyarázat sokszor.

Az igazán kiábrándító dolgokról nem látom, hogy lenne post.

zpequino 2008.12.28. 16:54:28

Erminavet:

Ha tovább idézem, akkor sem hiszem, hogy az anyázás szándéka nélkül emlegetted anyámat. Mert hogy jött volna ide? Egyébként ott van az is, honnan vettem, akit érdekel, felőlem olvassa!

A seggfejjel nekem sem az a bajom, hogy sértő, hanem hogy nem igaz. A seggfejet nem érdekli, ha kiszúr másokkal a saját kényelme éredkében. Ez nem egyenlő azzal, mikor valaki kihasznál egy olyan lehetőséget, amivel senkinek sem árt. És abbahagyja, ha mégis. A beszarit is a viselkedésre értettem (Hellisfitar nyomán, ahogy le is írtam már), talán végre megérted, és fenn is tartom.
Nem vagy beszari kötekedő, csak észérvek helyett személyeskedtél egy jót.
Ennyit erről.

erminavet · http://kotottpalya.blog.hu/ 2008.12.28. 17:07:18

@zpequino:

Nem, nem, az általad vállalt viselkedés nem egy lehetőséget használ ki, hanem visszaél azzal, hogy van, akinek nehéz kérni vagy beszari, ahogy írod. A beszariknak is jár az ülőhely, hamarabb jár, mint a táskádnak. Hacsak nem vettél jegyet a táskádnak. Na ezért vagy seggfej.

Ha odamegy egy tízéves kislányhoz három kigyúrt köcsög és elkéri a mobilját, szépen, nem üt, nem kiabál, akkor ők is csak kihasználnak egy lehetőséget?

ti

zpequino 2008.12.28. 17:08:13

Mondjuk tagadhatatlanul Carnivora volt a legnagyobb paraszt a "pronyó kis faszkalap"-ozással meg az alkesz szüleim emlegetésével és más kioktatásokkal, ami azért is vicces, mert ha ő a híres fórumozó Carnivora, akkor 4 kemény évvel idősebb, ámde saccra fél méterrel alacsonyabb nálam.
Azt sem értem, hogyha olyan nagy latinos hogy az iwiw porfiljában is ezzel villant, akkor "ragadozó" helyett miért "ragadozók" a nickneve, de én már nem is lepődöm meg semmin, hagyjuk is az egészet.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.12.28. 17:10:53

erminavet: Ezért kell felajánlani a nyílvánosságot.

Amúgy szerintem nem csak az utasok szavaznának igennel.

De segítek pár népszavazási kérdésben:

Egyetért-e Ön azal, hogy az Országgyűlés úgy szabályozza a sztrájk alatti elégséges szolgáltatást, hogy az a közfeladat, közérdekű feladat ellátását, az ellátás biztonságát ne akadályozza?

Ergo: Jegyvizsgáló sztrájkolhat, de ez azt jelzi: Nem ellenőrzi a jegyeket. Ha a jegyvizsgálók és pénztárosok sztrájkolnak: Az utas ingyen utazik.

Tehervonatot akadályozhatnak.

Másik kérdés:

Egyetért-e Ön azal, hogy az Országgyűlés úgy szabályozza a belföldi helyközi és távolsági közlekedés, mint közfeladat kapcsán minimálisan nyújtandó elégséges szolgáltatást, hogy minden 100 lakosra vagy adózott vendégéjszakára 1 olyan utasférőhelyet biztosít a fővárossal és a megyeszékhelyjel (mindkét irányba). A kapcsolat kiinduló állomásának az érintett telepés közigazgatási határától maximum 10 kmen belül kell lennie.

Rögtön szabályoznám az átlagsebességet is, mondjuk 50%ban el kell érnie a 80km/h átlagsebességet. Ez ugye külön kérdésben fogalmazható meg.

Azt nem tudom, hogy Gaskó izzadna jobban, vagy a MÁV vezét.

erminavet · http://kotottpalya.blog.hu/ 2008.12.28. 17:11:25

@TheElf:

Mik az igazán kiábrándító dolgok? Mire gondolsz?

ti

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.12.28. 17:22:46

erminavet: A kérdés az, ha aki kérne az tud kényelmesen utazni ha leül ahol van üres szék, ha elveszed a táskád akkor te nem tudsz utazni... Akkor hol van arról szó, kinek van joga "előbb leülni".

A történet arról szól, hogy az a normális, ha MINDKÉT fél alkalmazkodik egy kicsit.

Az egyik igyekszik üres helyet keresni, kérni, vagy akár megállni egy pillanatra, jelezve, hogy ő oda szeretne ülni, mert így nem kell akkor is feleslegesen kényelmetlenül utaznia a másiknak, ha ő mégsem oda ülne. A másik pedig képes erre odafigyelni, vagy ha nincs kedve figyelni, akkor inkább előre elvenni a táskát onnan. Így a jobb mindkettőnek, így figyel mindkettő a másikra, így a jobb mindkettőnek.

Ha a sztrájkot megállapodáshoz kötnénk, sosem lenne sztrájk. Ha lenne egy minimális szolgáltatás ami a MÁVot is megdolgoztatja, hosszú távon biztonságot nyújtva a vasutasnak, de a sztrájkot is normális keretek közé szorítaná, támogatná mind az utasokat mind az idegenforgalmat, az egy olyan megoldás ami a vasutasnak is inkább jó mint rossz.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.12.28. 17:34:28

erminavet: Sokszor írtam, Siófok az ami kiábrándító, elsorban szezonra gondolj. A MÁV nem csak a "szegény ember" munkába járásáról kell, hogy szóljon, hanem az idegenforgalomról is. Sem a diák (Aki a szünetben pihenne, lemenne a Balatonra), sem a külföldi vendég nem feltétlenül járhat autóval. Nem ismeri magyarországot, autóbérlés nem mindig célszerű, stb.

A vonat, elsősorban az idegenforgalom szempontjából kiemelten fontos irányokba a vendégért, az idegenforgalomért van.

Balaton (mindkét partja) mint Európa legnagyobb tava, ahol sokan vitorlkáznak, szörföznek, a tisza tó, a Dunakanyar, stb. idegenforgalom szempontjából fontos.

Ugyanígy kulcsfontosságú, hogy a nyugdíjasok (kedvezménnyel vagy ingyen) csúcsidőn kívül eljussanak a gyógyvizekhez, elő és utószezonban üdülhessenek.

Sem a diák, sem a nyugdíjas, sem az autó nélkül érkező turista, stb. nem jár autóval, ők a vasút anyagilag kevésbé kiszolgáltatott utasai, nekik lenne szükségük ICre.

Sajnos erről a piacról sikerült elfeledkezni. Gyakorlatilag a teljes magyar idegenforgalom került szembe az új menetrenddel.

Gondolom pontosan érted, hogy a fizetőképes turistának, akinek nincs kedve idegen közlekedési szabályok, táblák között vezetni (mérföldben számol, jobbkormányos autója lenne) mennyit érne, ha Ferihegyről kényelmesen eljutna a balatonra, vitorlázhatna, stb. és utána visszatérhetne.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.12.28. 17:56:05

Szóval: aki kényszerből utazik vonaton, egy autót nem tudni, nem akar tartósan fenntartani, annak addig lesz kényelmetlen az útja amíg rossz a menetrend, reméljük lesz normális vezetés, vagy előbb utóbb lesz népszavazás.

Az, hogy hazánk gazdasága jelentős részben az idegforgalomtól függ, és ezt tönkretesszük az évtizedekre kihathat.

Erre nem magyarázat az, hogy nagykanizsára van busz is, mert a Balaton jelentős részét nem lehet normális körülmények között elérni busszal, mondjuk ha Ferihegyről indulsz.

Sok más idegenforgalmi szempontból kiemelt szerepű terület vasúti közlekedését is meg lehet nézni.

Az idegenforgalom hatása a GDPre, azzal együtt, hogy az ebből élők más területen fogyasztóként lépnek fel olyan, hogy ennek túlélése, megerősödése érdekében akár az óránként járó IC, 3. generációs kocsikkal, a szükséges pályafelújítással sem drága.

Ezek a vonalak nemzetgazdasági szinten, normális országimage és marketing mellett bőven nyereségesek lennének.

Kezded érteni a gondot?

Ha most lenne jól megközelíthető a balaton akár nekünk akár külföldieknek (vonattal is!) akkor nyernék a válságon, a közelebbi utakon, meg lehetne célozni oroszt, bárkit.

Ha most nem jó a közlekedés az az egész magyar gazdaságnak rossz. Ez pedig sokaknak több lehet mint kényelmetlen.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.12.28. 18:10:38

zpequino: Tudod én egy kicsit mást is hozzátennék. Rékuc meg fog most sértődni, de megérdemli. Ha egy nő fogalja le a helyet, akkor annak sokszor az az oka, hogy szeretné biztonságban érzeni magát, szeretné, ha valamennyi befolyása lenne, ki ül mellé, ne egy ellenszenves pasi aki visszaél az összezártsággal, tudjon egy kicsit szelektálni, melyik felszálló elől veszi el a táskát, kabátot.

Megértem, ha egy nő nem szereti az ilyen helyzeteket, megértem, ha vigyáz magára...

De azt is megértem, hogy ha valakinek fontosabb áttaposni a másikon mert... és szívesen visel el, ha egy tiszteletlen útitárs is ezt teszi, aki örömmel él vissza a vonaton az összezártsággal, azzal, hogy alszik is az útitársa.

Rékucnak joga van eldönteni neki mi a fontos. Ő nyílván az utóbbit tartja követendő, jó helyzetnek, ebben a megoldásban venne részt.

Elvégre is: A jog a biztonsághoz (az hogy egy család együtt utazzon, hogy egy nőt ne molesztáljanak, stb) egyaránt biztonság, jóval kevésbé fontos, minthogy egy erőszakos ember oda üljön ahova akar.

Kíváncsi vagyok, az első erőszakos útitárs után is ezt mondja-e. De azért kívánom, hogy ezt ne tudjuk meg sose, hogy ilyen élményben ne nagyon legyen része.

Természetesen akinek értékesebb csomagja van, stb. annál is megértem, hogy a csomag védvonal.

Mindenkinek van joga leülni, de ki az aki először megszűri azt ki ül le mellé..

Fedup Sári 2008.12.30. 23:45:22

Ha valakit még érdekel a karám mint téma: szerintetek hogyan lehet, hogy a 35 milliós karám használatban lévő kapuinál mára már úgy szétmállott a beton, hogy figyelni kell arra, hova lép az ember, lassan bokáig érő gödör van az áthaladásra szolgáló helyeken.

Egyáltalán: hogyan lehet, hogy a kapuk vonalába 35 millióért egy egyszerű betoncsík került burkolatnak? Vagy ha már így alakult, miért nem javítják ki a hibás részeket?

És annak mi az oka, hogy -- az ismétlem, 35 millióért -- beépített kapuknak csak egy része van használatban, a többi folyamatosan zárva?

És vajon az miért van, hogy a mentő- vagy tűzoltóautó bejárását lehetővé tevő, (a médiabeharangozás szerint) távirányítással nyitható oldalsó tolókapu végénél az esetleges nyitást lehetetlenné tevő kukák, ill. fékpofakupacok szoktak lenni?

Van ötletetek?

Szerintetek ezekre a kérdésekre válaszolna a máv, ha valaki feltenné nekik?
süti beállítások módosítása